
Blauwe bessen zijn in het seizoen van eind juni tot september. Op dat moment moet je ze gewoon grijpen, want bosbessen zijn gezond, heerlijk en vol waardevolle ingrediënten. Het supervoedsel wordt aanbevolen voor vele gezondheidsaspecten in het lichaam.
In dit artikel leggen we uit welke effecten bosbessen op het lichaam hebben. We leggen uit waarom bosbessen gezond zijn, op welke klachten ze effect hebben en hoeveel je er dagelijks van moet consumeren.
De belangrijkste feiten in het kort
- Bosbessen bevatten veel verschillende stoffen, zoals anthocyanen, vezels, looistoffen en verschillende vitamines, die een positief effect hebben op het lichaam. Enerzijds hebben ze een celbeschermende werking, anderzijds bevorderen ze de gezondheid van maag en darmen of versterken ze het immuunsysteem.
- Door het lage calorie- en suikergehalte bieden bosbessen de ideale ondersteuning voor gewichtsverlies. Door het positieve effect op de vetstofwisseling kan het risico van beroertes en hartaanvallen worden verminderd.
- Omdat bosbessen ontstekingsremmend werken, kunnen ze een verzachtend effect hebben op symptomen van darmontsteking en maagklachten.
Zijn bosbessen gezond: Wat je erover moet weten
Door de vele verschillende ingrediënten zijn bosbessen ook goed voor veel verschillende kwalen in het lichaam. De bessen hebben bijvoorbeeld een ontstekingsremmende werking, stimuleren de stofwisseling, versterken het immuunsysteem of verbeteren het geheugen.
Hoe werken bosbessen op het lichaam?
Anthocyanen
Dit is de stof die blauwe bessen hun blauwe kleur geeft. Het heeft ook een antioxiderende werking op het lichaam. Dit betekent bijvoorbeeld dat het cellen beschermt, de kans op kanker kan verminderen en het verouderingsproces in het lichaam vertraagt. (1)
Bovendien kunnen anthocyanen ook het geheugen verbeteren en een effect hebben op de vetstofwisseling. In het laatste geval kunnen anthocyanen helpen beroertes of hartaanvallen te voorkomen. (2)
Voedingsvezels en looistoffen
Deze delen van bosbessen hebben een positief effect op de gezondheid van maag en darmen, en kunnen dus helpen bij spijsverteringsproblemen. Wel moet opgemerkt worden dat verse bosbessen de neiging hebben laxerend te werken, terwijl gedroogde een anti-diarree werking hebben. De tannines zijn ook mild ontstekingsremmend en kunnen helpen bij ontstekingen in de mond. (3)
Vitamine C en E
Vitamine C en E hebben, net als anthocyaninen, ook een antioxiderende werking. Beide kunnen ook het immuunsysteem versterken. Vitamine C heeft ook een positief effect op de huid. (4)
Wat bevatten blauwe bessen?
100 gram verse bosbessen bevatten
- Calorieën 46 kcal
- Vet 1 g
- Koolhydraten 6 g
- Voedingsvezels 4.9 g
Mineralen in 100 gram bosbessen:
Stof | Aantal |
---|---|
Kalium | 80 mg |
Calcium | 10 mg |
Magnesium | 2 mg |
IJzer | 0,7 mg |
Zink | 0.1 mg |
Vitamines in 100 gram bosbessen:
Vitamine | hoeveelheid |
---|---|
ß-Carotene | 35 mg |
Vitamine E | 2.1 mg |
Vitamine B1 | 0.02 mg |
Vitamine B2 | 0.02 mg |
Vitamine B6 | 0.06 mg |
Vitamine C | 20 mg |
Kun je ’s avonds bosbessen eten?
Zijn bosbessen goed voor de darmen?
Kun je afvallen met blauwe bessen?
200 gram blauwe bessen per dag verminderen de buikomvang
.
Een studie van de Universiteit van Michigan vond dat 200 gram bosbessen per dag de buikomvang al vermindert. Deze hoeveelheid is echter moeilijk dagelijks te bereiken. Maar zelfs ongeacht de geconsumeerde hoeveelheid, zouden blauwe bessen hoog op elk dieetplan moeten staan. (7)
Zijn bosbessen licht verteerbaar?
Als je een bosbessendieet volgt, moet je met heel kleine hoeveelheden beginnen en de dosering geleidelijk verhogen om winderigheid en andere spijsverteringsstoornissen te voorkomen. (8)
Zijn bosbessen goed voor het hart?
Over een periode van 18 jaar onderzocht een langlopend Amerikaans onderzoek het verband tussen voeding en hartgezondheid bij vrouwen van 25 tot 42 jaar.
De resultaten toonden aan dat vrouwen die meer dan drie keer per week aardbeien en bosbessen consumeerden 32 procent minder kans hadden op een hartaanval dan vrouwen die ze minder dan een keer per week consumeerden. (9)
Conclusie
Bosbessen hebben dus zeer uiteenlopende effecten op het lichaam. Terwijl consumptie het risico op kanker, beroerte en hartaanval vermindert, kan het spijsverteringsproblemen voorkomen of oplossen. Ze hebben ook een ontstekingsremmend effect en versterken het immuunsysteem.
Zelfs een kleine hoeveelheid per dag heeft grote effecten op de gezondheid en zelfs op gewichtsverlies. Bosbessen zouden dus in elk dieetplan opgenomen moeten worden, want ze zijn niet alleen lekker, maar dragen ook bij tot iemands gezondheid.
(Coverfoto: Laurie Keshishian/ Unsplash) deepl-metabox.js:31:149
Referenties (9)
1.
Wilhelmina Kalt, Aedin Cassidy, Luke R Howard, Robert Krikorian, April J Stull, Francois Tremblay, Raul Zamora-Ros, Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins, Advances in Nutrition, Volume 11, Issue 2, March 2020, Pages 224–236, https://doi.org/10.1093/advances/nmz065.
Bron
2.
Li D, Zhang Y, Liu Y, Sun R, Xia M. Purified anthocyanin supplementation reduces dyslipidemia, enhances antioxidant capacity, and prevents insulin resistance in diabetic patients. J Nutr. 2015 Apr;145(4):742-8. doi: 10.3945/jn.114.205674. Epub 2015 Feb 4. PMID: 25833778.
Bron
3.
Vendrame S, Guglielmetti S, Riso P, Arioli S, Klimis-Zacas D, Porrini M. Six-week consumption of a wild blueberry powder drink increases bifidobacteria in the human gut. J Agric Food Chem. 2011 Dec 28;59(24):12815-20. doi: 10.1021/jf2028686. Epub 2011 Nov 18. PMID: 22060186.
Bron
4.
Kim M, Na H, Kasai H, Kawai K, Li YS, Yang M. Comparison of Blueberry (Vaccinium spp.) and Vitamin C via Antioxidative and Epigenetic Effects in Human. J Cancer Prev. 2017 Sep;22(3):174-181. doi: 10.15430/JCP.2017.22.3.174. Epub 2017 Sep 30. PMID: 29018782; PMCID: PMC5624458.
Bron
5.
Ma L, Sun Z, Zeng Y, Luo M, Yang J. Molecular Mechanism and Health Role of Functional Ingredients in Blueberry for Chronic Disease in Human Beings. Int J Mol Sci. 2018 Sep 16;19(9):2785. doi: 10.3390/ijms19092785. PMID: 30223619; PMCID: PMC6164568.
Bron
6.
Yashiro T, Yura S, Tobita A, Toyoda Y, Kasakura K, Nishiyama C. Pterostilbene reduces colonic inflammation by suppressing dendritic cell activation and promoting regulatory T cell development. FASEB J. 2020 Nov;34(11):14810-14819. doi: 10.1096/fj.202001502R. Epub 2020 Sep 22. PMID: 32964554.
Bron
7.
E. Mitchell Seymour, Ignasia I. Tanone, Daniel E. Urcuyo-Llanes, Sarah K. Lewis, Ara Kirakosyan, Michael G. Kondoleon, Peter B. Kaufman, and Steven F. Bolling.Journal of Medicinal Food.Dec 2011.1511-1518.http://doi.org/10.1089/jmf.2010.0292
Bron
8.
Ernaehrungs-umschau.de: Ernährungsumschau: Wilde Blaubeere – Wissenschaftliche Studien zum gesundheitlichen Nutzen, 13.04.2021.
Bron
9.
Cassidy A, Mukamal KJ, Liu L, Franz M, Eliassen AH, Rimm EB. High anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women. Circulation. 2013 Jan 15;127(2):188-96. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.112.122408. PMID: 23319811; PMCID: PMC3762447.
Bron