
Onze selectiecriteria
Quinoa, lijnzaad, kurkuma, goji bessen, chia zaden, açaí bessen, avocado… de lijst van zogenaamde superfoods blijft maar groeien. Maar heb je wel eens van boekweit gehoord? Sinds enige tijd komt het pseudo-graan steeds meer in beeld.
Maar wat maakt boekweit tot een superfood? Waarom is boekweit zo gezond en wat zijn de effecten ervan? In dit artikel vertellen we je over de mogelijke genezing en bijwerkingen ervan, zodat je kunt beslissen of het voor jou de moeite waard is om boekweit in je dieet op te nemen.
De belangrijkste feiten in het kort
- Boekweit is geen graansoort. De naam ervan leidt gemakkelijk tot verwarring. Sinds zo’n twee of drie decennia geniet het hier in Europa een toenemende populariteit.
- Boekweit kan veel positieve effecten op de gezondheid hebben. Wat het bijzonder maakt is het hoge gehalte aan rutine.
- Zolang je de bolster van de boekweitkorrels niet eet, is het licht verteerbaar en bevordert het de spijsvertering. Allergische reacties zijn betrekkelijk zeldzaam. Maar als ze voorkomen, is dat snel na het contact en vaak met een heftige reactie.
Is boekweit gezond? Wat je moet weten
Je kunt bijvoorbeeld zelf mueslivlokken maken van het meel ervan, of een vlokkenbreker gebruiken. We stellen de vermeende wonderplant kort voor en stellen de gezondheidseffecten ervan op de proef.
Wat is boekweit
Boekweit wordt ongeveer een halve meter hoog. De kleine bloemen zijn wit of roze en de vruchten lijken op kleine beukennootjes. De meest voorkomende soort is de echte boekweit. Hoewel de Latijnse naam Fagopyrum esculentum afgeleid is van beuk (Latijn: fagus) en tarwe (Grieks: pyrus), heeft het niets met hen gemeen.
Daarom wordt het als een pseudo-graan ingedeeld. Boekweit behoort tot de duizendknoopfamilie. Het is verwant aan rabarber en zuring.
Het smaakt enigszins nootachtig-tartig en wordt in China al bijna 5.000 jaar verbouwd. De populariteit ervan wat betreft teelt en consumptie wordt vooral gevierd in sommige Aziatische, Oost-Europese en Oost-Afrikaanse landen. In de Duitstalige landen verscheen het pas vanaf de 14de/15de eeuw en wordt het tegenwoordig nog maar sporadisch verbouwd.
Welke ingrediënten bevat boekweit
Het pseudo-graan heeft veel waardevolle en verschillende voedingsstoffen. De volgende tabel geeft je een overzicht van de ingrediënten die boekweitkorrels bevatten per 100 gram:
Ingrediënten van boekweit | Waarde per 100 g |
---|---|
Calorische waarde | 1435 kJ/343 kcal |
Water | 9,75 g |
Eiwit | 13,25 g |
Koolhydraten | 71,5 g |
Vetzuren (verzadigd) | 0.741 mg |
Vetzuren (enkelvoudig onverzadigd) | 1.04 g |
Vetzuren (meervoudig onverzadigd) | 1.039 g |
Calcium | 18 mg |
IJzer | 2,2 mg |
Magnesium | 231 mg |
Fosfor | 347 mg |
Kalium | 460 mg |
Natrium | 1 mg |
Zink | 2,4 mg |
Mangaan | 1,3 mg |
Vitamine B1 | 0,101 mg |
Vitamine B2 | 0,425 mg |
Vitamine B3 | 7,02 mg |
Vitamine B6 | 0,21 mg |
Opvallend is hier het hoge aandeel koolhydraten en eiwitten. Het is ook ongebruikelijk dat granen vitaminen en mineralen bevatten. Het is dus geen wonder dat boekweit een gezond superfood genoemd wordt.
Is boekweit goed voor de spijsvertering?
- Glutenvrij: Boekweit is volledig glutenvrij. Daarom is het populair als vervanger voor glutenbevattende tarweproducten, net als tijgernootvlokken. Vooral patiënten met coeliakie waarderen deze eigenschap, want het bevat niet het gluteneiwit. Pap van boekweit of het gebruik ervan in broodbakmengsels zouden bijvoorbeeld alternatieven zijn.
- Rijk aan koolhydraten: Boekweit bevat veel koolhydraten, die je veel energie geven. Ze zorgen ervoor dat je verteerde voedsel voldoende water opneemt en je constipatie kunt voorkomen. Ze versterken ook je darmflora.
Is boekweit gezond voor diabetici?
Andere studies wijzen er ook op dat een dieet met boekweit de glucosespiegel kan verlagen. Boekweit heeft een lage glykemische index die de bloedsuikerspiegel niet doet pieken. In dit verband schrijven onderzoekers positieve effecten voor diabetici toe aan de consumptie van boekweit.(2)
Is boekweit geschikt om af te vallen?
Een dieet rijk aan boekweit kan ook leiden tot een verbetering van het peil van het enzym Sirtuin 1 en tot een vermindering van het gewicht – zelfs zonder dat je calorieën hoeft te tellen. Dit komt doordat sirtuin 1 ons lichaam vertelt de vetverbranding te stimuleren. Een aardig neveneffect is dat een lichte toename van Sirtuin 1 stress en het verouderingsproces kan tegengaan. (3)
Bovendien is boekweit rijk aan aminozuren, vetzuren, vitamine B1 en B2, en mineralen. Het pseudo-graan brengt meer soorten lactobacillen aan het werk dan sommige andere voedingsmiddelen. Lactobacillen zijn melkzuurbacteriën die een groter deel van de darmen koloniseren en suikers afbreken.
In een studie waarin ratten 30 dagen lang met boekweit gevoed werden, verloren ze daardoor aanzienlijk gewicht vergeleken met hun controlegroep zonder boekweit. Het suggereert dat boekweit gebruikt kan worden als prebiotisch product en gewichtsverlies kan bevorderen. In dezelfde studie vonden de onderzoekers ook een verlaging van het cholesterolgehalte met het boekweitdieet. (4)
Helpt
boekweit om het cholesterolgehalte te verlagen?
Naast het nemen van medicijnen kan dit ook tegengegaan worden door lichaamsbeweging of een aangepast dieet. Boekweit biedt een mogelijkheid. In een experiment met ratten ontdekten onderzoekers dat het extract van Tartaarse boekweit de triglyceriden en het cholesterol effectief kan verlagen.
A lichte dosis had zelfs tot gevolg dat de waarden in de lever met respectievelijk 36,4 % en 73,9 % daalden. Een dieet dat boekweit integreert in de voeding zou kunnen helpen om het cholesterolgehalte te verlagen. (5)
Hoe werkzaam is boekweit tegen ziekten van de bloedvaten?
- Verlagen van hoge bloeddruk & beschermen van slagaders: Onderzoekers voerden ratten vijf weken lang extract van ofwel onbehandeld ofwel gekiemd boekweit. Het ontkiemde boekweit extract verminderde de hoge bloeddruk en de schade aan de binnenste cellen van de aortawanden.(6)
- Vermindering van de omvang van bloedvaten: Patiënten met chronische veneuze insufficiëntie kregen regelmatig thee van boekweit. Hoewel de totale omtrek van de benen niet verminderd kon worden, nam de diameter van de aderen in de dijen af en verbeterde de doorlaatbaarheid van de haarvaten. De wetenschappers nemen aan dat patiënten de ziekte kunnen beteugelen met boekweit thee, maar er is geen duidelijke aanbeveling.(7)
Welke andere effecten kan boekweit op het lichaam en de hersenen hebben?
Boekweit heeft het hoogste gehalte aan rutine in een natuurlijke bron. Het meeste zit in de bladeren en schillen, maar zelfs in de korrels is het rutinegehalte het hoogst vergeleken met de andere flavonoïden.
Rutine is een van de flavonoïden die via ons bloed naar de hersenen kunnen reizen. Onze hersenen hebben er baat bij omdat ze helpen synapsen beter met elkaar te verbinden en het geheugen verbeteren. (8) Van rutine wordt vermoed dat het de ziekte van Alzheimer kan tegengaan. (9)
Verder kan rutine beschermen tegen stress door zijn antioxiderende eigenschappen. In een crème bevordert het de elasticiteit van de huid en vermindert rimpels, volgens een studie. (10) Een Koreaans onderzoeksteam slaagde erin de oxidatieve stress, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het verouderingsproces, te verminderen met behulp van boekweite-extract. De levensduur van draadwormen zou daardoor verlengd kunnen worden. (11)
Of boekweit en zijn hoge gehalte aan rutine het nieuwe anti-verouderingsmiddel voor lichaam en geest zal worden, valt nog te bezien. De vele positieve effecten van boekweit op de gezondheid blijven zeker van belang voor medici en consumenten.
Mogelijke bijwerkingen
van boekweit
Boekweit heeft veel positieve gezondheidseffecten en werd in 1999 uitgeroepen tot geneeskrachtige plant van het jaar. Maar ook al lijkt de plant nog zo gezond, je moet de mogelijke bijwerkingen en intoleranties niet negeren.
Kan boekweit schadelijk zijn?
Triggers zijn de ingrediënten fagopyrines, die de gevoeligheid van de huid voor licht veroorzaken. Fagopyrinen zijn het talrijkst in de bloemen en de peulen, minder in de bladeren en bijna niet in de zaden. Alleen de boekweitzaden zouden veilig moeten zijn om te eten. (12)
Zorg er daarom voor dat je de boekweit van tevoren pelt en goed in de was zet, of koop meteen ongepelde pitten. Boekweitmeel en thee worden ook veilig geacht om in dagelijkse hoeveelheden te consumeren. (13)
Hoe kan ik een allergie voor boekweit herkennen?
Boekweit heeft een verhoogd allergeen potentieel en is een van de verborgen allergenen. Dat komt omdat fabrikanten en restauranthouders het gebruik ervan in Europa nog niet op het etiket hoeven te vermelden en het nu vaak mengen met andere meelsoorten. Allergische reacties treden steeds vaker op via de luchtwegen en de mond.
De volgende symptomen kunnen wijzen op een boekweit allergie:(14, 15, 16)
- Astma
- Allergische rhinitis
- Piepen
- Netelroos
- Angio-oedeem
- Neurodermatitis
- Blaaspijnsyndroom
- Maagdarmklachten
- Constipatie
- Anafylactische shock
Het kan bijvoorbeeld gebeuren door eten, het inademen van het fijne stof van boekweitmeel of door contact met een met boekweit gevuld graankussen. Triggers voor allergische reacties kunnen zelfs bij kleine hoeveelheden en betrekkelijk snel na aanraking optreden.
Is boekweit geschikt voor baby’s en kinderen?
In 2016 stelde de Europese Commissie een maximumgrens vast voor het gehalte aan tropaanalkaloïden in babyvoeding. Maar omdat de voedselcontroles nog niet rijp genoeg zijn, bestaat het risico dat de gebruikte boekweit het aanbevolen maximumgehalte voor zuigelingen overschrijdt. (18)
Een studie uit Japan bevestigt dat een relatief groot aantal kinderen in Aziatische landen met allergische astma reageert op boekweit. Maar anders dan in Europa wordt boekweit daar veel in voedsel gebruikt en de meeste allergie-onderzoeken worden op kinderen uitgevoerd.
Het risico om een anafylactische shock te krijgen is betrekkelijk groot. De resultaten suggereren echter dat de meeste kinderen over boekweitallergie kunnen “uitgroeien” en na een paar jaar een tolerantie opgebouwd zouden hebben. (19)
Je kunt het beste de tijd nemen en overwegen of je boekweit in het dieet van je kinderen wilt opnemen, of voor de zekerheid wachten tot je kind de peuterleeftijd bereikt heeft en in kleine porties uittesten of het boekweit kan verdragen. Als je niet zeker bent, is een allergietest door een arts altijd een optie voor jou of je kind.
Conclusie
Boekweit bevat veel waardevolle voedingsstoffen en is rijk aan koolhydraten en rutine. Dit maakt het tot een nieuw – of herontdekt – supervoedsel met vele toepassingen. Vooral voor mensen met glutenintolerantie is het een geschikt vervangingsproduct waarvan de verspreiding en populariteit in Europa zullen blijven toenemen.
De vele gezonde effecten maken het aantrekkelijk voor veel mensen. Als je geen allergieën hebt en de granen ongepeld eet, zou je het in normale hoeveelheden zonder problemen moeten kunnen eten. Zijn nootachtige smaak en verschillende verwerkingsmogelijkheden zullen je dieet zeker uitbreiden.
(Coverfoto: ajs1980518 / Pixabay)
Referenties (19)
1.
Kawa, J. M., Taylor, C. G., Przybylski, R. Buckwheat Concentrate Reduces Serum Glucose in Streptozotocin-Diabetic Rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2003; 51 (25), 7287-7291. doi.org/10.1021/jf0302153
Bron
2.
Yılmaz, H., Nurcan, Y., Meriç, Ç. Buckwheat: A Useful Food and Its Effects on Human Health. Current Nutrition & Food Science. 2020; 16: 29-34. doi: 10.2174/1573401314666180910140021.
Bron
3.
Pande, S., Ranjan, R., Shuvaev, A. N., Malinovskaya, N. A., Ryazanova, M., Salmina, A. B., Kolenchukova, O. A., Kratasyuk, V. A. Dietary buckwheat enhances sirtuin1 without calorie restriction. Journal of Cereal Science. 2020; 94 (103004), https://doi.org/10.1016/j.jcs.2020.103004
Bron
4.
Préstamo, G., Pedrazuela, A., Peñas, E., Lasunción, M. A., Arroyo, G. Role of buckwheat diet on rats as prebiotic and healthy food, Nutrition Research. 2003;
23 (6): 803-814. https://doi.org/10.1016/S0271-5317(03)00074-5
Bron
5.
Wang, M., Liu, J.-R., Gao, J.-M., Parry, J. W., Wei, Y.-M. Antioxidant Activity of Tartary Buckwheat Bran Extract and Its Effect on the Lipid Profile of Hyperlipidemic Rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2009; 57 (11): 5106-5112. https://doi.org/10.1021/jf900194s
Bron
6.
Kim, D. W., Hwang, I. K., Lim, S. S., Yoo, K. Y., Li, H., Kim, Y. S., Kwon, D. Y., Moon, W. K., Kim, D. W., Won, M. H. Germinated Buckwheat extract decreases blood pressure and nitrotyrosine immunoreactivity in aortic endothelial cells in spontaneously hypertensive rats. Phytother Res. 2009 Jul; 23(7): 993-8. https://doi.org/10.1002/ptr.2739
Bron
7.
Ihme, N., Kiesewetter, H., Jung, F., Hoffmann, K. H., Birk, A., Mülle,r A., Grützner, K. I. Leg oedema protection from a buckwheat herb tea in patients with chronic venous insufficiency: a single-centre, randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Eur J Clin Pharmacol. 1996; 50 (6): 443-7. doi: 10.1007/s002280050138.
Bron
8.
Jacobasch, G., Hempel, J. Buchweizen, ein fast vergessenes Grundnahrungsmittel mit großem Gesundheitspotential. Leibniz Online. 2011; 10: 1-6.
Bron
9.
Habtemariam, S. Rutin as a Natural Therapy for Alzheimer's Disease: Insights into its Mechanisms of Action. Curr Med Chem. 2016; 23 (9): 860-73. doi: 10.2174/0929867323666160217124333
Bron
10.
Choi, S. J., Lee, S. N., Kim, K., Joo, D. H., Shin, S., Lee, J., Lee, H. K., Kim, J., Kwon, S. B., Kim, M. J., Ahn, K.J., An, I.S., An, S., Cha, H. J. Biological effects of rutin on skin aging. Int J Mol Med. 2016; 38 (1): 357-63. doi: 10.3892/ijmm.2016.2604.
Bron
11.
Kim, C. K., Park, S. K. Buckwheat Extract Increases Resistance to Oxidative Stress and Lifespan in Caenorhabditis elegans. Korean Journal of Medicinal Crop Science. 2013; 21 (1), 1–6. https://doi.org/10.7783/kjmcs.2013.21.1.1
Bron
12.
Chick, H., Ellinger, P. The photosensitizing action of buckwheat (Fagopyrum esculentum). J Physiol. 1941; 100 (2): 212-230. doi:10.1113/jphysiol.1941.sp003935
Bron
13.
Benković, E. T., Kreft, S. Fagopyrins and Protofagopyrins: Detection, Analysis, and Potential Phototoxicity in Buckwheat. J Agric Food Chem. 2015; 63 (24): 5715-24. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.5b01163
Bron
14.
Wieslander G. Review on buckwheat allergy. Allergy. 1996; 51 (10): 661-5. https://doi.org/10.1111/j.1398-9995.1996.tb02108.x
Bron
15.
Jungewelter, S., Airaksinen, L., Pesonen, M. Occupational buckwheat allergy as a cause of allergic rhinitis, asthma, contact urticaria and anaphylaxis—An emerging problem in food‐handling occupations? American Journal od Industrial Medicine. Incorporating Environmental ans Occupational Health. 2020; 63 (11): 1047-1053. https://doi.org/10.1002/ajim.23185
Bron
16.
Heffler, E., Pizzimenti, S., Badiu, I., Guida, G., Rolla, G. Buckwheat Allergy: An Emerging Clinical Problem in Europe. J Allergy Ther. 2014; 5: 168.
doi:10.4172/2155-6121.1000168
Bron
17.
dge.de: Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Beim BfR nachgefragt: Pseudogetreide in der Säuglings- und Kleinkindernährung. 2016; 1.
Bron
18.
eur-lex.europa.eu: Verordnung (EU) 2016/239 der Kommission vom 19. Februar 2016 zur Änderung der Verordnung (EG) Nr. 1881/2006 hinsichtlich der Höchstgehalte an Tropanalkaloiden in bestimmter Getreidebeikost für Säuglinge und Kleinkinder, Europäische Kommission, 20.02.2016.
Bron
19.
Yanagida, N., Sato, S., Takahashi, K., Nagakura, K., Ogura, K., Asaumi, T., Ebisawa, M. Reactions of Buckwheat-Hypersensitive Patients during Oral Food Challenge Are Rare, but Often Anaphylactic. Int Arch Allergy Immunol. 2017; (172): 116-122. doi: 10.1159/000456008
Bron