Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

34Onderzochte producten

33Bestede uren

40Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

Quinoa, lijnzaad, kurkuma, goji bessen, chia zaden, açaí bessen, avocado… de lijst van zogenaamde superfoods blijft maar groeien. Maar heb je wel eens van boekweit gehoord? Sinds enige tijd komt het pseudo-graan steeds meer in beeld.

Maar wat maakt boekweit tot een superfood? Waarom is boekweit zo gezond en wat zijn de effecten ervan? In dit artikel vertellen we je over de mogelijke genezing en bijwerkingen ervan, zodat je kunt beslissen of het voor jou de moeite waard is om boekweit in je dieet op te nemen.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Boekweit is geen graansoort. De naam ervan leidt gemakkelijk tot verwarring. Sinds zo’n twee of drie decennia geniet het hier in Europa een toenemende populariteit.
  • Boekweit kan veel positieve effecten op de gezondheid hebben. Wat het bijzonder maakt is het hoge gehalte aan rutine.
  • Zolang je de bolster van de boekweitkorrels niet eet, is het licht verteerbaar en bevordert het de spijsvertering. Allergische reacties zijn betrekkelijk zeldzaam. Maar als ze voorkomen, is dat snel na het contact en vaak met een heftige reactie.

Is boekweit gezond? Wat je moet weten

Er zijn nauwelijks bijwerkingen bekend van boekweit, maar het heeft wel veel voordelen. Het kan rauw gebruikt worden, gekookt als bijgerecht, gepoft of als meel in een verscheidenheid van gerechten.

Je kunt bijvoorbeeld zelf mueslivlokken maken van het meel ervan, of een vlokkenbreker gebruiken. We stellen de vermeende wonderplant kort voor en stellen de gezondheidseffecten ervan op de proef.

Wat is boekweit

?
Boekweit wordt ongeveer een halve meter hoog. De kleine bloemen zijn wit of roze en de vruchten lijken op kleine beukennootjes. De meest voorkomende soort is de echte boekweit. Hoewel de Latijnse naam Fagopyrum esculentum afgeleid is van beuk (Latijn: fagus) en tarwe (Grieks: pyrus), heeft het niets met hen gemeen.

Daarom wordt het als een pseudo-graan ingedeeld. Boekweit behoort tot de duizendknoopfamilie. Het is verwant aan rabarber en zuring.

Het smaakt enigszins nootachtig-tartig en wordt in China al bijna 5.000 jaar verbouwd. De populariteit ervan wat betreft teelt en consumptie wordt vooral gevierd in sommige Aziatische, Oost-Europese en Oost-Afrikaanse landen. In de Duitstalige landen verscheen het pas vanaf de 14de/15de eeuw en wordt het tegenwoordig nog maar sporadisch verbouwd.

Welke ingrediënten bevat boekweit

?
Het pseudo-graan heeft veel waardevolle en verschillende voedingsstoffen. De volgende tabel geeft je een overzicht van de ingrediënten die boekweitkorrels bevatten per 100 gram:

Ingrediënten van boekweit Waarde per 100 g
Calorische waarde 1435 kJ/343 kcal
Water 9,75 g
Eiwit 13,25 g
Koolhydraten 71,5 g
Vetzuren (verzadigd) 0.741 mg
Vetzuren (enkelvoudig onverzadigd) 1.04 g
Vetzuren (meervoudig onverzadigd) 1.039 g
Calcium 18 mg
IJzer 2,2 mg
Magnesium 231 mg
Fosfor 347 mg
Kalium 460 mg
Natrium 1 mg
Zink 2,4 mg
Mangaan 1,3 mg
Vitamine B1 0,101 mg
Vitamine B2 0,425 mg
Vitamine B3 7,02 mg
Vitamine B6 0,21 mg

Opvallend is hier het hoge aandeel koolhydraten en eiwitten. Het is ook ongebruikelijk dat granen vitaminen en mineralen bevatten. Het is dus geen wonder dat boekweit een gezond superfood genoemd wordt.

Is boekweit goed voor de spijsvertering?

Je vraagt je waarschijnlijk af of pseudo-granen wel gezond zijn voor de darmen. Vooral voor mensen die vaak last hebben van maag- en darmklachten of een intolerantie hebben, is het belangrijk te weten hoe verteerbaar boekweit is. Boekweit heeft twee doorslaggevende voordelen die een positief effect hebben op je spijsvertering

  • Glutenvrij: Boekweit is volledig glutenvrij. Daarom is het populair als vervanger voor glutenbevattende tarweproducten, net als tijgernootvlokken. Vooral patiënten met coeliakie waarderen deze eigenschap, want het bevat niet het gluteneiwit. Pap van boekweit of het gebruik ervan in broodbakmengsels zouden bijvoorbeeld alternatieven zijn.
  • Rijk aan koolhydraten: Boekweit bevat veel koolhydraten, die je veel energie geven. Ze zorgen ervoor dat je verteerde voedsel voldoende water opneemt en je constipatie kunt voorkomen. Ze versterken ook je darmflora.

Is boekweit gezond voor diabetici?

Ben je diabeet en heb je al gehoord van de stof D-chiro-inositol? Het activeert een enzym dat betrokken is bij de omzetting van glucose. Boekweit bevat veel D-chiro-inositol, dat er uiteindelijk voor zorgt dat de insulinesecretie toeneemt. Een studie op ratten toonde aan dat boekweitconcentraat de glucosespiegel aanzienlijk kon verlagen. (1)

Andere studies wijzen er ook op dat een dieet met boekweit de glucosespiegel kan verlagen. Boekweit heeft een lage glykemische index die de bloedsuikerspiegel niet doet pieken. In dit verband schrijven onderzoekers positieve effecten voor diabetici toe aan de consumptie van boekweit.(2)

Is boekweit geschikt om af te vallen?

Boekweit levert van nature veel belangrijke voedingsstoffen en veel eiwitten. Het hoge koolhydraatgehalte vergroot het volume van het voedsel dat je eet en geeft je zo een langdurig gevoel van verzadiging.

Een dieet rijk aan boekweit kan ook leiden tot een verbetering van het peil van het enzym Sirtuin 1 en tot een vermindering van het gewicht – zelfs zonder dat je calorieën hoeft te tellen. Dit komt doordat sirtuin 1 ons lichaam vertelt de vetverbranding te stimuleren. Een aardig neveneffect is dat een lichte toename van Sirtuin 1 stress en het verouderingsproces kan tegengaan. (3)

Bovendien is boekweit rijk aan aminozuren, vetzuren, vitamine B1 en B2, en mineralen. Het pseudo-graan brengt meer soorten lactobacillen aan het werk dan sommige andere voedingsmiddelen. Lactobacillen zijn melkzuurbacteriën die een groter deel van de darmen koloniseren en suikers afbreken.

Buchweizen gesund

De kleine, driehoekige korrels van boekweit hebben een nootachtige smaak. (Image source: Nechaev / Pixabay)

In een studie waarin ratten 30 dagen lang met boekweit gevoed werden, verloren ze daardoor aanzienlijk gewicht vergeleken met hun controlegroep zonder boekweit. Het suggereert dat boekweit gebruikt kan worden als prebiotisch product en gewichtsverlies kan bevorderen. In dezelfde studie vonden de onderzoekers ook een verlaging van het cholesterolgehalte met het boekweitdieet. (4)
Helpt

boekweit om het cholesterolgehalte te verlagen?

Enerzijds heeft ons lichaam cholesterol nodig om verschillende stoffen aan te maken, zoals oestrogeen, testosteron of vitamine D, en om onze bloedvaten te beschermen. Anderzijds zorgt een teveel aan cholesterol ervoor dat te veel vet zich ophoopt in de bloedvaten, waardoor ze vernauwd dreigen te raken.

Naast het nemen van medicijnen kan dit ook tegengegaan worden door lichaamsbeweging of een aangepast dieet. Boekweit biedt een mogelijkheid. In een experiment met ratten ontdekten onderzoekers dat het extract van Tartaarse boekweit de triglyceriden en het cholesterol effectief kan verlagen.

A lichte dosis had zelfs tot gevolg dat de waarden in de lever met respectievelijk 36,4 % en 73,9 % daalden. Een dieet dat boekweit integreert in de voeding zou kunnen helpen om het cholesterolgehalte te verlagen. (5)

Hoe werkzaam is boekweit tegen ziekten van de bloedvaten?

Je kunt boekweitkorrels niet alleen rauw eten, maar ook laten kiemen, koken of tot meel verwerken. Van de plant kan ook extract en thee gemaakt worden. Zelfs in bewerkte vorm kan het positieve effecten hebben op de gezondheid van je bloedvaten, zoals de volgende studies aantonen

  • Verlagen van hoge bloeddruk & beschermen van slagaders: Onderzoekers voerden ratten vijf weken lang extract van ofwel onbehandeld ofwel gekiemd boekweit. Het ontkiemde boekweit extract verminderde de hoge bloeddruk en de schade aan de binnenste cellen van de aortawanden.(6)
  • Vermindering van de omvang van bloedvaten: Patiënten met chronische veneuze insufficiëntie kregen regelmatig thee van boekweit. Hoewel de totale omtrek van de benen niet verminderd kon worden, nam de diameter van de aderen in de dijen af en verbeterde de doorlaatbaarheid van de haarvaten. De wetenschappers nemen aan dat patiënten de ziekte kunnen beteugelen met boekweit thee, maar er is geen duidelijke aanbeveling.(7)

Welke andere effecten kan boekweit op het lichaam en de hersenen hebben?

Boekweit heeft veel gezondheidsbevorderende eigenschappen, maar het pseudo-graan heeft een bijzondere eigenschap: de flavonoïde rutine in hoge doses.

Boekweit is rijk aan rutine.

Boekweit heeft het hoogste gehalte aan rutine in een natuurlijke bron. Het meeste zit in de bladeren en schillen, maar zelfs in de korrels is het rutinegehalte het hoogst vergeleken met de andere flavonoïden.

Rutine is een van de flavonoïden die via ons bloed naar de hersenen kunnen reizen. Onze hersenen hebben er baat bij omdat ze helpen synapsen beter met elkaar te verbinden en het geheugen verbeteren. (8) Van rutine wordt vermoed dat het de ziekte van Alzheimer kan tegengaan. (9)

Buchweizen gesund

Boekweit bloeit van juni tot september. Zijn kleine, witte of roze bloemen staan in bloemschermen. (Image source: GoranH / Pixabay)

Verder kan rutine beschermen tegen stress door zijn antioxiderende eigenschappen. In een crème bevordert het de elasticiteit van de huid en vermindert rimpels, volgens een studie. (10) Een Koreaans onderzoeksteam slaagde erin de oxidatieve stress, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het verouderingsproces, te verminderen met behulp van boekweite-extract. De levensduur van draadwormen zou daardoor verlengd kunnen worden. (11)

Of boekweit en zijn hoge gehalte aan rutine het nieuwe anti-verouderingsmiddel voor lichaam en geest zal worden, valt nog te bezien. De vele positieve effecten van boekweit op de gezondheid blijven zeker van belang voor medici en consumenten.

Mogelijke bijwerkingen

van boekweit
Boekweit heeft veel positieve gezondheidseffecten en werd in 1999 uitgeroepen tot geneeskrachtige plant van het jaar. Maar ook al lijkt de plant nog zo gezond, je moet de mogelijke bijwerkingen en intoleranties niet negeren.

Kan boekweit schadelijk zijn?

Boekweitziekte(fagopyrisme) is al bekend sinds boekweit in Europa verbouwd werd. Het komt vooral bij dieren voor en kan ook mensen treffen. Symptomen zijn rood worden van de huid, jeuk of zwelling van de bleke huidzones als ze aan zonlicht blootgesteld zijn geweest.
Fagopyrines kunnen huidirritaties veroorzaken.

Triggers zijn de ingrediënten fagopyrines, die de gevoeligheid van de huid voor licht veroorzaken. Fagopyrinen zijn het talrijkst in de bloemen en de peulen, minder in de bladeren en bijna niet in de zaden. Alleen de boekweitzaden zouden veilig moeten zijn om te eten. (12)

Zorg er daarom voor dat je de boekweit van tevoren pelt en goed in de was zet, of koop meteen ongepelde pitten. Boekweitmeel en thee worden ook veilig geacht om in dagelijkse hoeveelheden te consumeren. (13)

Hoe kan ik een allergie voor boekweit herkennen?

De boekweitallergie heeft niets te maken met de boekweitziekte. De allergie komt meer voor in landen waar boekweit meer verbouwd en verwerkt wordt. Nu de consumptie in Europa toeneemt, is het waarschijnlijk dat ook hier meer gevallen gemeld zullen worden.

Boekweit heeft een verhoogd allergeen potentieel en is een van de verborgen allergenen. Dat komt omdat fabrikanten en restauranthouders het gebruik ervan in Europa nog niet op het etiket hoeven te vermelden en het nu vaak mengen met andere meelsoorten. Allergische reacties treden steeds vaker op via de luchtwegen en de mond.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een boekweit allergie:(14, 15, 16)

  • Astma
  • Allergische rhinitis
  • Piepen
  • Netelroos
  • Angio-oedeem
  • Neurodermatitis
  • Blaaspijnsyndroom
  • Maagdarmklachten
  • Constipatie
  • Anafylactische shock

Het kan bijvoorbeeld gebeuren door eten, het inademen van het fijne stof van boekweitmeel of door contact met een met boekweit gevuld graankussen. Triggers voor allergische reacties kunnen zelfs bij kleine hoeveelheden en betrekkelijk snel na aanraking optreden.

Is boekweit geschikt voor baby’s en kinderen?

Er zijn veel dingen om rekening mee te houden, vooral bij het voeden van baby’s en jonge kinderen. Behalve het allergiegevaar dat boekweit kan opleveren, wijst de Duitse Voedingsvereniging erop dat boekweitproducten verontreinigd kunnen zijn met tropaanalkaloïden. Dit zijn giftige stoffen. (17)

In 2016 stelde de Europese Commissie een maximumgrens vast voor het gehalte aan tropaanalkaloïden in babyvoeding. Maar omdat de voedselcontroles nog niet rijp genoeg zijn, bestaat het risico dat de gebruikte boekweit het aanbevolen maximumgehalte voor zuigelingen overschrijdt. (18)

Een studie uit Japan bevestigt dat een relatief groot aantal kinderen in Aziatische landen met allergische astma reageert op boekweit. Maar anders dan in Europa wordt boekweit daar veel in voedsel gebruikt en de meeste allergie-onderzoeken worden op kinderen uitgevoerd.

Het risico om een anafylactische shock te krijgen is betrekkelijk groot. De resultaten suggereren echter dat de meeste kinderen over boekweitallergie kunnen “uitgroeien” en na een paar jaar een tolerantie opgebouwd zouden hebben. (19)

Je kunt het beste de tijd nemen en overwegen of je boekweit in het dieet van je kinderen wilt opnemen, of voor de zekerheid wachten tot je kind de peuterleeftijd bereikt heeft en in kleine porties uittesten of het boekweit kan verdragen. Als je niet zeker bent, is een allergietest door een arts altijd een optie voor jou of je kind.

Conclusie

Boekweit bevat veel waardevolle voedingsstoffen en is rijk aan koolhydraten en rutine. Dit maakt het tot een nieuw – of herontdekt – supervoedsel met vele toepassingen. Vooral voor mensen met glutenintolerantie is het een geschikt vervangingsproduct waarvan de verspreiding en populariteit in Europa zullen blijven toenemen.

De vele gezonde effecten maken het aantrekkelijk voor veel mensen. Als je geen allergieën hebt en de granen ongepeld eet, zou je het in normale hoeveelheden zonder problemen moeten kunnen eten. Zijn nootachtige smaak en verschillende verwerkingsmogelijkheden zullen je dieet zeker uitbreiden.

(Coverfoto: ajs1980518 / Pixabay)

Referenties (19)

1. Kawa, J. M., Taylor, C. G., Przybylski, R. Buckwheat Concentrate Reduces Serum Glucose in Streptozotocin-Diabetic Rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2003; 51 (25), 7287-7291. doi.org/10.1021/jf0302153
Bron

2. Yılmaz, H., Nurcan, Y., Meriç, Ç. Buckwheat: A Useful Food and Its Effects on Human Health. Current Nutrition & Food Science. 2020; 16: 29-34. doi: 10.2174/1573401314666180910140021.
Bron

3. Pande, S., Ranjan, R., Shuvaev, A. N., Malinovskaya, N. A., Ryazanova, M., Salmina, A. B., Kolenchukova, O. A., Kratasyuk, V. A. Dietary buckwheat enhances sirtuin1 without calorie restriction. Journal of Cereal Science. 2020; 94 (103004), https://doi.org/10.1016/j.jcs.2020.103004
Bron

4. Préstamo, G., Pedrazuela, A., Peñas, E., Lasunción, M. A., Arroyo, G. Role of buckwheat diet on rats as prebiotic and healthy food, Nutrition Research. 2003; 23 (6): 803-814. https://doi.org/10.1016/S0271-5317(03)00074-5
Bron

5. Wang, M., Liu, J.-R., Gao, J.-M., Parry, J. W., Wei, Y.-M. Antioxidant Activity of Tartary Buckwheat Bran Extract and Its Effect on the Lipid Profile of Hyperlipidemic Rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2009; 57 (11): 5106-5112. https://doi.org/10.1021/jf900194s
Bron

6. Kim, D. W., Hwang, I. K., Lim, S. S., Yoo, K. Y., Li, H., Kim, Y. S., Kwon, D. Y., Moon, W. K., Kim, D. W., Won, M. H. Germinated Buckwheat extract decreases blood pressure and nitrotyrosine immunoreactivity in aortic endothelial cells in spontaneously hypertensive rats. Phytother Res. 2009 Jul; 23(7): 993-8. https://doi.org/10.1002/ptr.2739
Bron

7. Ihme, N., Kiesewetter, H., Jung, F., Hoffmann, K. H., Birk, A., Mülle,r A., Grützner, K. I. Leg oedema protection from a buckwheat herb tea in patients with chronic venous insufficiency: a single-centre, randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Eur J Clin Pharmacol. 1996; 50 (6): 443-7. doi: 10.1007/s002280050138.
Bron

8. Jacobasch, G., Hempel, J. Buchweizen, ein fast vergessenes Grundnahrungsmittel mit großem Gesundheitspotential. Leibniz Online. 2011; 10: 1-6.
Bron

9. Habtemariam, S. Rutin as a Natural Therapy for Alzheimer's Disease: Insights into its Mechanisms of Action. Curr Med Chem. 2016; 23 (9): 860-73. doi: 10.2174/0929867323666160217124333
Bron

10. Choi, S. J., Lee, S. N., Kim, K., Joo, D. H., Shin, S., Lee, J., Lee, H. K., Kim, J., Kwon, S. B., Kim, M. J., Ahn, K.J., An, I.S., An, S., Cha, H. J. Biological effects of rutin on skin aging. Int J Mol Med. 2016; 38 (1): 357-63. doi: 10.3892/ijmm.2016.2604.
Bron

11. Kim, C. K., Park, S. K. Buckwheat Extract Increases Resistance to Oxidative Stress and Lifespan in Caenorhabditis elegans. Korean Journal of Medicinal Crop Science. 2013; 21 (1), 1–6. https://doi.org/10.7783/kjmcs.2013.21.1.1
Bron

12. Chick, H., Ellinger, P. The photosensitizing action of buckwheat (Fagopyrum esculentum). J Physiol. 1941; 100 (2): 212-230. doi:10.1113/jphysiol.1941.sp003935
Bron

13. Benković, E. T., Kreft, S. Fagopyrins and Protofagopyrins: Detection, Analysis, and Potential Phototoxicity in Buckwheat. J Agric Food Chem. 2015; 63 (24): 5715-24. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.5b01163
Bron

14. Wieslander G. Review on buckwheat allergy. Allergy. 1996; 51 (10): 661-5. https://doi.org/10.1111/j.1398-9995.1996.tb02108.x
Bron

15. Jungewelter, S., Airaksinen, L., Pesonen, M. Occupational buckwheat allergy as a cause of allergic rhinitis, asthma, contact urticaria and anaphylaxis—An emerging problem in food‐handling occupations? American Journal od Industrial Medicine. Incorporating Environmental ans Occupational Health. 2020; 63 (11): 1047-1053. https://doi.org/10.1002/ajim.23185
Bron

16. Heffler, E., Pizzimenti, S., Badiu, I., Guida, G., Rolla, G. Buckwheat Allergy: An Emerging Clinical Problem in Europe. J Allergy Ther. 2014; 5: 168. doi:10.4172/2155-6121.1000168
Bron

17. dge.de: Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Beim BfR nachgefragt: Pseudogetreide in der Säuglings- und Kleinkindernährung. 2016; 1.
Bron

18. eur-lex.europa.eu: Verordnung (EU) 2016/239 der Kommission vom 19. Februar 2016 zur Änderung der Verordnung (EG) Nr. 1881/2006 hinsichtlich der Höchstgehalte an Tropanalkaloiden in bestimmter Getreidebeikost für Säuglinge und Kleinkinder, Europäische Kommission, 20.02.2016.
Bron

19. Yanagida, N., Sato, S., Takahashi, K., Nagakura, K., Ogura, K., Asaumi, T., Ebisawa, M. Reactions of Buckwheat-Hypersensitive Patients during Oral Food Challenge Are Rare, but Often Anaphylactic. Int Arch Allergy Immunol. 2017; (172): 116-122. doi: 10.1159/000456008
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Klinische Studie
Kawa, J. M., Taylor, C. G., Przybylski, R. Buckwheat Concentrate Reduces Serum Glucose in Streptozotocin-Diabetic Rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2003; 51 (25), 7287-7291. doi.org/10.1021/jf0302153
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Yılmaz, H., Nurcan, Y., Meriç, Ç. Buckwheat: A Useful Food and Its Effects on Human Health. Current Nutrition & Food Science. 2020; 16: 29-34. doi: 10.2174/1573401314666180910140021.
Ga naar bron
Klinische Studie
Pande, S., Ranjan, R., Shuvaev, A. N., Malinovskaya, N. A., Ryazanova, M., Salmina, A. B., Kolenchukova, O. A., Kratasyuk, V. A. Dietary buckwheat enhances sirtuin1 without calorie restriction. Journal of Cereal Science. 2020; 94 (103004), https://doi.org/10.1016/j.jcs.2020.103004
Ga naar bron
Klinische Studie
Préstamo, G., Pedrazuela, A., Peñas, E., Lasunción, M. A., Arroyo, G. Role of buckwheat diet on rats as prebiotic and healthy food, Nutrition Research. 2003; 23 (6): 803-814. https://doi.org/10.1016/S0271-5317(03)00074-5
Ga naar bron
Klinische Studie
Wang, M., Liu, J.-R., Gao, J.-M., Parry, J. W., Wei, Y.-M. Antioxidant Activity of Tartary Buckwheat Bran Extract and Its Effect on the Lipid Profile of Hyperlipidemic Rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2009; 57 (11): 5106-5112. https://doi.org/10.1021/jf900194s
Ga naar bron
Klinische Studie
Kim, D. W., Hwang, I. K., Lim, S. S., Yoo, K. Y., Li, H., Kim, Y. S., Kwon, D. Y., Moon, W. K., Kim, D. W., Won, M. H. Germinated Buckwheat extract decreases blood pressure and nitrotyrosine immunoreactivity in aortic endothelial cells in spontaneously hypertensive rats. Phytother Res. 2009 Jul; 23(7): 993-8. https://doi.org/10.1002/ptr.2739
Ga naar bron
Klinische Studie
Ihme, N., Kiesewetter, H., Jung, F., Hoffmann, K. H., Birk, A., Mülle,r A., Grützner, K. I. Leg oedema protection from a buckwheat herb tea in patients with chronic venous insufficiency: a single-centre, randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Eur J Clin Pharmacol. 1996; 50 (6): 443-7. doi: 10.1007/s002280050138.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Jacobasch, G., Hempel, J. Buchweizen, ein fast vergessenes Grundnahrungsmittel mit großem Gesundheitspotential. Leibniz Online. 2011; 10: 1-6.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Habtemariam, S. Rutin as a Natural Therapy for Alzheimer's Disease: Insights into its Mechanisms of Action. Curr Med Chem. 2016; 23 (9): 860-73. doi: 10.2174/0929867323666160217124333
Ga naar bron
Klinische Studie
Choi, S. J., Lee, S. N., Kim, K., Joo, D. H., Shin, S., Lee, J., Lee, H. K., Kim, J., Kwon, S. B., Kim, M. J., Ahn, K.J., An, I.S., An, S., Cha, H. J. Biological effects of rutin on skin aging. Int J Mol Med. 2016; 38 (1): 357-63. doi: 10.3892/ijmm.2016.2604.
Ga naar bron
Klinische Studie
Kim, C. K., Park, S. K. Buckwheat Extract Increases Resistance to Oxidative Stress and Lifespan in Caenorhabditis elegans. Korean Journal of Medicinal Crop Science. 2013; 21 (1), 1–6. https://doi.org/10.7783/kjmcs.2013.21.1.1
Ga naar bron
Klinische Studie
Chick, H., Ellinger, P. The photosensitizing action of buckwheat (Fagopyrum esculentum). J Physiol. 1941; 100 (2): 212-230. doi:10.1113/jphysiol.1941.sp003935
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Benković, E. T., Kreft, S. Fagopyrins and Protofagopyrins: Detection, Analysis, and Potential Phototoxicity in Buckwheat. J Agric Food Chem. 2015; 63 (24): 5715-24. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.5b01163
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Wieslander G. Review on buckwheat allergy. Allergy. 1996; 51 (10): 661-5. https://doi.org/10.1111/j.1398-9995.1996.tb02108.x
Ga naar bron
Fallbericht
Jungewelter, S., Airaksinen, L., Pesonen, M. Occupational buckwheat allergy as a cause of allergic rhinitis, asthma, contact urticaria and anaphylaxis—An emerging problem in food‐handling occupations? American Journal od Industrial Medicine. Incorporating Environmental ans Occupational Health. 2020; 63 (11): 1047-1053. https://doi.org/10.1002/ajim.23185
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Heffler, E., Pizzimenti, S., Badiu, I., Guida, G., Rolla, G. Buckwheat Allergy: An Emerging Clinical Problem in Europe. J Allergy Ther. 2014; 5: 168. doi:10.4172/2155-6121.1000168
Ga naar bron
Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Beim BfR nachgefragt: Pseudogetreide in der Säuglings- und Kleinkindernährung. DGEinfo (01/2016) 5–7.
dge.de: Deutsche Gesellschaft für Ernährung: Beim BfR nachgefragt: Pseudogetreide in der Säuglings- und Kleinkindernährung. 2016; 1.
Ga naar bron
Verordnung (EU) 2016/239 der Kommission vom 19. Februar 2016 zur Änderung der Verordnung (EG) Nr. 1881/2006 hinsichtlich der Höchstgehalte an Tropanalkaloiden in bestimmter Getreidebeikost für Säuglinge und Kleinkinder
eur-lex.europa.eu: Verordnung (EU) 2016/239 der Kommission vom 19. Februar 2016 zur Änderung der Verordnung (EG) Nr. 1881/2006 hinsichtlich der Höchstgehalte an Tropanalkaloiden in bestimmter Getreidebeikost für Säuglinge und Kleinkinder, Europäische Kommission, 20.02.2016.
Ga naar bron
Klinische Studie
Yanagida, N., Sato, S., Takahashi, K., Nagakura, K., Ogura, K., Asaumi, T., Ebisawa, M. Reactions of Buckwheat-Hypersensitive Patients during Oral Food Challenge Are Rare, but Often Anaphylactic. Int Arch Allergy Immunol. 2017; (172): 116-122. doi: 10.1159/000456008
Ga naar bron
Recensies