Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

34Onderzochte producten

33Bestede uren

31Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote bodylotion test 2022. Hier stellen we alle body lotions die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste body lotion voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen.

Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je body lotion wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Zon en airconditioning in de zomer, kou en verwarming in de winter drogen onze huid uit. Om van deze spanningen te herstellen heeft onze huid vocht nodig.
 • Hydrateren met een bodylotion is daarom in elk seizoen belangrijk.
 • Afhankelijk van je huidtype verschilt de verzorging die je huid nodig heeft om soepel te blijven en je te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Body lotion: Onze selectie

Shopgids Body lotion: Alles wat je moet weten

Waar is een bodylotion eigenlijk goed voor?

Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam en beschermt ons tegen omgevingsinvloeden zoals zon, wind of fijn stof. Als de huidbarrière op één plek verstoord is, is de bescherming niet volledig en raakt de huid op het hele lichaam sneller geïrriteerd.

Onze huid beschermt ons tegen allerlei invloeden van buitenaf, dus moeten we haar goed verzorgen en voeden met bodylotion. (Beeldbron: 123rf.com / 80419556)

Dienovereenkomstig is het belangrijk de huid te hydrateren, want beschadigingen zijn vaak onherstelbaar en doen de huid sneller verouderen. Body lotion betekent lichaamslotion en is over het algemeen universeel toepasbaar, ook voor het gezicht of de voeten.

De huid van het gezicht stelt echter andere eisen aan een crème, omdat de huid aan sterkere omgevingsinvloeden wordt blootgesteld, er sneller rimpels ontstaan en het aanbrengen van make-up bijvoorbeeld tot andere behoeften leidt. Afhankelijk van wat je huid nodig heeft, zijn er verschillende verzorgingsproducten voor je huid in de vorm van body lotions.

Voor wie is een bodylotion geschikt?

Veel mensen concentreren zich op gezichtsverzorging, maar vergeten het lichaam. De huid van het hele lichaam hydrateren is echter belangrijk voor iedereen die een gezonde, verzorgde en beschermende huid wil.

Er is een geschikte bodylotion voor elk huidtype.

Er zijn lichaamsverzorgingsproducten met verschillende werkingen, afhankelijk van wat het individuele lichaam nodig heeft. Er is verzorging voor de zeer droge huid, huidverstevigende verzorging en verzachtende verzorging.

Behalve de medische, verzorgende achtergrond, zijn er ook geparfumeerde, glinsterende en bruinende body lotions. Of je nu een allergische, gevoelige of getatoeëerde huid hebt, er is een bodylotion voor iedereen om de natuurlijke huidbarrière te ondersteunen, te hydrateren en zo de huid er jonger en stralender te laten uitzien.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van het gebruik van bodylotion?

Op zich heeft bodylotion geen bijwerkingen. Als je echter allergisch bent voor bepaalde ingrediënten, moet je nagaan of ze in het product zitten voor je het koopt. Als je zelfbruinende bodylotion gebruikt, let er dan op dat die geen vlekkerige huid veroorzaakt.

Wanneer mag ik geen bodylotion gebruiken?

Voor kinderen en baby’s moet kindvriendelijke bodylotion gebruikt worden, met ingrediënten die zo natuurlijk mogelijk zijn. Als je huid geïrriteerd is of je hebt wondjes, gebruik dan in het begin geen geparfumeerde, glinsterende of zelfbruinende huidlotion, maar een voedende om je huid te ondersteunen bij het genezingsproces.

Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je altijd een arts raadplegen om te zien welke voor jou geschikt is, vooral als je een huidaandoening hebt moet je een arts om advies vragen voor een specifieke lotion.

Hoeveel kost een bodylotion?

Lichaamslotions zijn er in verschillende prijsklassen. Volgens ons onderzoek variëren de body lotions van 6€ per liter tot 350€ en meer per liter. Meestal zijn glinsterende of geparfumeerde exemplaren duurder en ook de zelfbruinende versies zijn meestal duurder dan een zuiver voedende lotion.

Type Prijsklasse
Intensief voedende bodylotion 5€ – 70€ / L
Glinsterende bodylotion 11€ – 380€ / L
Geparfumeerde bodylotion 11€ – 220€ / L
Bodylotion met zelfbruiner 22€ – 260€ / L

Wat zijn de alternatieven voor bodylotion?

Als alternatief voor bodylotion zijn er bodycrèmes, bodybutters, sprays, lichaamspoeders, bodymousses, bodyoliën en bodygels of zelfs bodyscrubs. De verschillende varianten verschillen meestal in consistentie en dus in toepassingsgedrag.

Afhankelijk van de applicatiemethode en textuur die je verkiest, kun je kiezen tussen de verschillende alternatieven. Een bodylotion is minder stroperig dan een body butter of body cream. Het is daarom gemakkelijk te verspreiden. Het is ook minder vettig dan bodycrème of body butter en trekt snel in. Daarom laat het meestal geen vetvlekken op kleren achter.

Besluit: Welke soorten bodylotions zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een bodylotion wilt kopen, zijn er verschillende alternatieven om uit te kiezen:

 • Intensief voedende bodylotion
 • Glinsterende bodylotion
 • Geparfumeerde bodylotion
 • Lichaamslotion met zelfbruiner

De hantering, werking en gebruik van de verschillende lotions hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest en welk effect je van een bodylotion verwacht, is een andere soort geschikt voor jou. In het volgende gedeelte willen we je beslissing gemakkelijker maken.

Wat zijn de kenmerken van een intensief verzorgende bodylotion en wat zijn de voor- en nadelen?

Een intensief verzorgende bodylotion is vooral goed voor mensen met een gevoelige huid die zachte maar intensieve verzorging nodig heeft. Ook als je huidbarrière verstoord is door irritatie, zonnebrand of droogheid, moet je deze lotion gebruiken.

Je moet je huidtype echter zorgvuldig observeren om te weten of je intensieve verzorging nodig hebt. Een gevoelige en droge huid uit zich meestal door een gespannen gevoel, een schilferige huid, roodheid, puistjes of zelfs blaasjes.

Voordelen
 • Kalmeert de geïrriteerde huid
 • Verzorgt de gevoelige huid
Nadelen
 • Mogelijk vettiger
 • Voorzichtig met te veel zorg

Maar ook “oververzorging” van de huid is niet bevorderlijk en kan dezelfde symptomen veroorzaken als onjuiste verzorging of helemaal geen verzorging Vaak is deze vorm van bodylotion bijzonder vochtinbrengend en dit kan eventueel vettige vlekken op kleding veroorzaken. Om dit te voorkomen breng je de lotion een paar minuten voor het aankleden aan, zodat je huid voldoende tijd heeft om het vocht op te nemen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van glinsterende body lotion?

Glinsterende bodylotion laat de huid mooi glanzen, vooral bij blootstelling aan zonlicht. Behalve de verleidelijke glans, hydrateert het ook.

Voordelen
 • Glinstering en glans
 • vochtigheid
Nadelen
 • Kan uitwrijven
 • Niet altijd geschikt voor de gevoelige huid

Hoe mooi de huid ook glinstert, deze vorm van lotion kan gemakkelijk vlekken maken, dus lichtgekleurde kleding moet zo mogelijk vermeden worden. Bovendien zijn de glinsterende ingrediënten meestal van chemische oorsprong en daarom zou een gevoelige of allergische huid er geïrriteerd op kunnen reageren.

Wat zijn de kenmerken van een geparfumeerde bodylotion en wat zijn de voor- en nadelen?

De geparfumeerde bodylotion ruikt heerlijk. Er is vaak een bodylotion met dezelfde geur die bij je lievelingsparfum past. Maar er zijn ook bodylotions met een zomergeur, rozengeur of andere nuances op de markt.

Voordelen
 • Ruikt lekker
 • Verzorging
Nadelen
 • Niet geschikt voor dagelijkse verzorging, afhankelijk van het huidtype

De nadruk ligt hier echter op de geur en niet op de verzorging. Dus als je een huidtype hebt dat intensievere verzorging nodig heeft, moet je een andere dagelijkse verzorging overwegen. Maar voor een speciale avond af en toe kun je er bijvoorbeeld ook de geparfumeerde lotion bij aanbrengen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een bodylotion met zelfbruiner?

Een bodylotion met zelfbruiner geeft je lichaam een zomers kleurtje, ongeacht de tijd van het jaar. Je kunt het gebruiken tot je de gewenste teint bereikt hebt.

Voordelen
 • Frisse teint
 • Verzorging
Nadelen
 • Meestal chemisch
 • Onnatuurlijk huidbeeld
 • Vlekjes

Je moet je er echter van bewust zijn dat deze lotions meestal chemisch zijn. Ook kun je, als je ze verkeerd aanbrengt, een vlekkerige of onnatuurlijke huid krijgen. Je moet ook oppassen voor verkleuringen op kleding.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om te kiezen uit de grote selectie van mogelijke body lotions. Met behulp van deze factoren kun je de verschillende body lotions met elkaar vergelijken:

 • Hoeveelheid
 • Verpakking
 • Huidtype
 • Effect
 • Ingrediënten

In de volgende paragrafen leggen we uit wat in elk aspect belangrijk is.

Hoeveelheid

Hoe meer hoeveelheid er is, hoe langer je een bodylotion kunt gebruiken. Als je alleen voor bepaalde gelegenheden een speciale bodylotion nodig hebt, zoals een glinsterende of bruinende bodylotion, kun je natuurlijk een kleinere hoeveelheid kopen.

Verpakking

Verpakkingen zoals flessen of tubes zijn hygiënischer dan bodylotion in blik. Bacteriën kunnen in de lotion komen door erin te reiken. Een pompdispenser helpt je om de bodylotion spaarzaam en hygiënisch te doseren. Het is echter vaak moeilijk de flessen helemaal leeg te krijgen.

Huidtype

Je huidtype is een belangrijke factor bij het kiezen van het juiste product voor jou. Afhankelijk van je huidtype heb je een ander product nodig om aan de behoeften van je huid te voldoen.

Effect

Je huidtype bepaalt meestal het effect dat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld een vochtinbrengende lotion voor de gevoelige huid. Maar je wilt misschien ook een anti-verouderingseffect, of een glinsterende huid, of een gebruinde huid.

Ingrediënten

Het effect hangt af van de ingrediënten. In het algemeen zijn natuurlijke ingrediënten beter, dus let op dat er geen overbodige toevoegingen zijn. Sommige actieve stoffen zijn bijzonder geschikt.

Ingrediënt Uitleg
Melkzuur Verzacht de huid en heeft hydraterende eigenschappen.
Urea Bindt vocht en is daarom bijzonder belangrijk voor de droge huid.
Hyaluronzuur Bindt vocht en helpt bij een te droge huid en de eerste rimpels.
Glycerine Deze stof hydrateert ook je huid.

Bij andere ingrediënten moet je erop letten of je ze tolereert of in je product wilt hebben om ontevredenheid over het product te voorkomen.

Ingrediënt Uitleg
Emulgatoren Emulgatoren maken de lotion dunner dan crèmes en worden daarom heel vaak gebruikt, maar kunnen contactallergieën veroorzaken.
Paraffine het gevaar is hier dat de zeer vettige substantie de huid als het ware bedekt, en ze niet voldoende kan “ademen”.
Geuren geurstoffen kunnen een probleem worden voor mensen met een allergie, bijvoorbeeld mensen die aan hooikoorts lijden.
Parabenen Ze werken tegen bacteriën en virussen en houden zo de lotion fris, maar het conserveringsmiddel wordt ervan verdacht kanker te veroorzaken.
Lanoline Lanoline of wolwas/wolvet kan contactallergieën veroorzaken en is ook niet veganistisch.
Polyethyleenglycol (PEG) Ze helpen de lotion sneller geabsorbeerd te worden. Bij hoge doses kunnen de stoffen echter direct in het lichaam terechtkomen en mogen daarom niet in de buurt van slijmvliezen gebruikt worden. Allergieën zijn ook mogelijk.

Interessante feiten over bodylotion

Hoe moet de bodylotion aangebracht worden?

De soort bodylotion die je gebruikt hangt af van hoe je hem gebruikt. Je kunt elke dag een zuiver voedende lotion gebruiken. Maar vooral nadat je huidbarrière belast is geweest, bijvoorbeeld na douchen, baden, zwemmen of zonnebaden.

Vooral na een dag op het strand heeft de huid intensieve verzorging nodig. (Beeldbron: 123rf.com / 30512291)

Nadat je huid zwaar gestrest of uitgedroogd is geweest, moet je een rijk verzorgingsproduct gebruiken om je huid weer het vocht te geven dat ze nodig heeft. Een lotion gebruiken na het scrubben is bijzonder voedend, omdat de huid de lotion goed kan opnemen.

Waarvoor kan ik bodylotion gebruiken?

Als je haar weer overeind staat, kun je gewoon een kleine hoeveelheid zuiver voedende bodylotion in je haar masseren om het te temmen. Als je er korrels zoals koffiedik, suiker of zout aan toevoegt, kun je je eigen lichaamsscrub maken. Je kunt ook een kleine hoeveelheid zuiver voedende bodylotion op een vochtig watje gebruiken om make-up te verwijderen. Wees voorzichtig rond je ogen.

Hoe kan ik mijn eigen bodylotion maken?

Als je plastic verpakking of afval wilt vermijden, of precies wilt weten wat er in je lotion zit, kun je je eigen rijke bodylotion maken.

Wat is de houdbaarheid van body lotion?

Lichaamslotion is ongeveer een jaar houdbaar. Daarna verandert de consistentie en valt de lotion uiteen in olie en water. Anders moet je ervoor zorgen dat er geen bacteriën in de lotion terechtkomen om de houdbaarheid te verzekeren.

Hoe moet bodylotion weggegooid worden?

Als je ooit een bodylotion moet weggooien, leeg de fles dan bij het restafval/huisvuil en gooi de geleegde fles in de gele zak (Groene Stip).

Je mag ongewenste lotion niet met water wegspoelen, want dat is problematisch voor rioolwaterzuiveringsinstallaties en het milieu.

Foto bron: 123rf.com / 52411075

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies