Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Het juiste dieet op basis van je bloedgroep? Het bloedgroependieet wordt verondersteld je fit en slank te maken met de diëten van onze voorouders. Maar hoe nuttig is het echt?

Interessante feiten over bloedgroepen

Het AB0 systeem

Eén enkel gen bepaalt welke bloedgroep je hebt. De varianten van het gen beïnvloeden of en welke antigenen in je bloed en celoppervlakken gevonden worden.

Blutgruppe

Bron: Pixabay.com / qimono

De bekende bloedgroepen worden als volgt ingedeeld

  • A – A antigenen
  • B – B antigenen
  • AB – beide antigenen
  • 0 – geen antigenen

Frequentie – Hoe zeldzaam is mijn bloedgroep?

Bloedgroepkenmerk Frequentie wereldwijd
0 45 %
A 40 %
B 11 %
AB 4 %
Rhesus positief 88 %
Rhesus negatief 12 %

Bloedgroepdieet: voeding volgens

bloedgroepen Het concept van bloedgroepvoeding werd bedacht door de Amerikaanse natuurgeneeskundige Peter J. D’Adamo. Volgens zijn theorie verdragen mensen met verschillende bloedgroepen om evolutionaire redenen verschillende voedingsmiddelen anders.

Volgens deze theorie zou een dieet gebaseerd op bloedgroepen de gezondheid moeten verbeteren en de kans op ziekten verminderen.

4 bloedgroepen – 4 strategieën voor een gezond leven

De verschillende bloedgroepen zouden op bepaalde momenten in de menselijke geschiedenis ontstaan zijn. Zo zegt men dat mensen gewend zijn aan verschillende voedingsmiddelen. Als je je aan zijn voedingsconcepten houdt, zul je beloond worden door in staat te zijn

  • worden gezegd dat ze gemakkelijker gewicht verliezen
  • langzamer oud worden
  • verlaag je risico op vele ziekten

Bloedgroep nul: “De jager”

Volgens D’Adamo is bloedgroep 0 de oudste en ontwikkelde zich toen de mensen nog jagers en verzamelaars waren. Daarom verdragen dragers van deze bloedgroep vlees heel goed en worden ze “vleeseters” genoemd.

Maar omdat er in die tijd weinig landbouw en veeteelt was, zouden mensen met bloedgroep 0 niet gewend zijn aan granen of zuivelproducten. Volgens deze theorie moet je, als je bloedgroep 0 hebt, elke dag vlees, groenten en fruit eten en tarwe en melk vermijden.

Bloedgroep A: “De boer”

Bloedgroep A zou ontstaan zijn bij de eerste boeren, die in die tijd geen dieren voor voedsel hielden. Daarom wordt van mensen met bloedgroep A gezegd dat ze vlees en melk vermijden en in plaats daarvan groenten en granen eten.

Bloedgroep B: “De Nomade”

Van mensen met bloedgroep B wordt gezegd dat ze gewend zijn aan melk, vlees en granen, want deze bloedgroep zou ontstaan zijn bij veefokkers in Azië.

Bloedgroep AB: “De raadselachtige”

Bloedgroep AB zou recent ontstaan zijn uit de vermenging van bloedgroepen A en B. Als je deze bloedgroep hebt, sta je symbool voor de moderne mens en moet je vooral fruit en groenten eten.

Blut

Bron: Pixabay.com / gr8effect

Dieet per bloedgroep – lijst van voedingsmiddelen

D’Adamo’s stelt een individueel dieet voor elke bloedgroep voor. Hieronder staat een lijst van voedingsmiddelen die bij je bloedgroep passen.

Bloedgroep Geschikte voedingsmiddelen Ongeschikte voedingsmiddelen
0-type Rood vlees, vis, fruit, groenten Peulvruchten, granen, tarwe, melk, zuivelproducten
A-type Groenten, granen, fruit Vlees, zuivelproducten, bonen, tarwe, vis
B-type Groene groenten, eieren, lamsvlees, konijn en wildvlees, melk, kaas Kip, granen, peulvruchten, tomaten, sesamzaad, tarwe, rogge
AB type Vlees, zuivelproducten, granen, eieren, brood, gebak, kaas, vis Varkensvlees

Afvallen met bloedgroep

Je dieet moet dus gebaseerd zijn op je bloedgroep. Een verkeerd dieet zorgt ervoor dat eiwitten uit voedsel (lectines) in je bloed gaan klonteren en je stofwisseling vertragen. Bijvoorbeeld, als mensen met bloedgroep 0 voedsel eten dat rijk is aan lectines, zoals linzen en kidneybonen, dan zouden deze lectines zich in de spieren ophopen en hun functie belemmeren.

Je wordt niet alleen geplaagd door gewichtsproblemen, je lichaam wordt ook vatbaarder voor ziekten. Een dieet dat in strijd is met je bloedgroep is dus vergif voor je lichaam. Het doel van een dieet volgens je bloedgroep is dus niet in de eerste plaats gewichtsverlies, maar een gezonde voeding.

Voorbeeldige dieetplannen volgens bloedgroep

Dieetplan – bloedgroep 0

Ontbijt: Eén Essener brood (plat brood van gekiemde tarwekorrels) met boter en amandelspijs, één banaan, groentesap, groene of kruidenthee

Lunch: Biologische rosbief (170 g), spinaziesalade, schijfjes appel of ananas

Middagsnack: quinoa appeltaart

Avondeten: Lamsstoofpot met asperges, gestoomde broccoli, zoete aardappel

Dessert: vers fruit (bv. bosbessen, kiwi, druiven)

Maaltijdplan – bloedgroep A

Ontbijt: havermout, sojamelk en ahornsiroop of melasse, water met citroen, grapefruitsap, koffie of kruidenthee

Lunch: Appel, een sneetje tarwekiembrood, Griekse salade van sla, selderij, lente-uitjes, komkommer, feta kaas, citroen, munt

Middagsnack: rijstcrackers met pindakaas, twee pruimen

Avondeten: Lasagne met tofu pesto en broccoli

Dessert: yoghurtijs

Lachs

Bron: Pixabay.com / cattalin

Maaltijdplan – bloedgroep B

Ontbijt: rijstzemelengranen met banaan en magere melk, druivensap, koffie

Lunch: 1 plakje kaas, 1 plakje kalkoenfilet, 2 sneetjes speltbrood, mosterd of mayonaise, groene salade, kruidenthee

Middagsnack: Yoghurt, gezoet met vruchtensap

Diner: gegrilde vis, gestoomde groenten, gebakken yams met rozemarijn, gemengd fruit, kruidenthee of koffie

Voedingsplan – bloedgroep AB

Ontbijt: water met citroen, verdund grapefruitsap, 2 sneetjes Essenbrood, yoghurt-kruidenkaas, koffie

Lunch: Gesneden kalkoenfilet, 2 sneetjes roggebrood, groene salade, 2 pruimen, kruidenthee

Middagsnack: tofu kwarktaart, ijskoude kruidenthee

Diner: Tofu omelet, gesauteerde groenten, gemengde fruitsalade, decaf koffie

Bloedgroepen en ziekten

Mensen met bepaalde bloedgroepen zijn vatbaarder voor bepaalde ziekten omdat verschillende bloedgroepen elk specifieke antilichamen en antigenen hebben. Als je bloedgroep A hebt, ben je bijzonder vatbaar voor pokken.

Je bent ook vatbaarder voor verschillende soorten kanker. Dragers van bloedgroep 0 hebben vooral last van de bacteriën die maagzweren veroorzaken. Mensen met bloedgroep B hebben meer kans door astma geplaagd te worden.

Hoe goed is het bloedgroepdieet eigenlijk?

Bloedgroependieet – kritiek

Er is een gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor veel van D’Adamo’s beweringen. Het is bijvoorbeeld niet bewezen hoe het bloedgroepdieet ziekten positief beïnvloedt. Bovendien is nog niet wetenschappelijk opgehelderd welke bloedgroep de oudste is.

Verder bewijst D’Adamo niet dat lectines tot klontering in het bloed leiden. Hij zou bijvoorbeeld met laboratoriumdiagnostiek hebben moeten aantonen dat lectines een verschillend effect hebben op de bloedcellen van verschillende bloedtypes.

Voedingsdeskundigen bevestigen dat de meeste plantaardige lectines volkomen onschadelijk zijn.

Stiftung Warentest maakt er bezwaar tegen dat we nog leven ondanks dat we deze regels eeuwenlang overtreden hebben. Hieruit blijkt de onzin van het bloedgroependieet.

Tegenstrijdigheden en misinterpretaties

D’Adamo raadt bloedgroep B dragers aan melk te consumeren. Lactose-intolerantie komt echter het meest voor in Azië, waar deze bloedgroep het wijdst verbreid is. Daarentegen moeten dragers van de bloedgroepen 0, A en AB, die in Duitsland 80% van de bevolking uitmaken, melk vermijden.

Lactose-intolerantie is geen allergie, maar een ontbrekende mutatie op chromosoom 2.

In Europa vormen vlees, tarwe en zuivelproducten al heel lang de basis van het dieet. Het is des te onbegrijpelijker dat bloedgroep A, die vooral in Europa veel voorkomt, deze voedingsmiddelen moet mijden. In plaats daarvan kunnen bloedgroep A dragers beter meer soja consumeren. Dit past beter bij bloedgroep B, die vaak in Azië voorkomt. Dat komt omdat soja daar een typisch bestanddeel van de regionale keuken is.

Praktische controle

In de praktijkis het voorgestelde dieet moeilijk uit te voeren. De recepten die voor het bloedgroepdieet worden voorgesteld zijn tijdrovend en erg moeilijk te bereiden. Het is ook moeilijk als je partner een andere bloedgroep heeft – dan moeten er andere gerechten gekookt worden. Bovendien zul je niet gemakkelijk aan de soms dure, exotische ingrediënten kunnen komen. Pogingen om yams, okra, wilde rijstmeel of Essenbrood in je supermarkt te vinden zullen mislukken.

Het kiezen van voedsel in kantines en restaurants wordt een hoofdpijn, en weinig maaltijden zijn geschikt om mee naar kantoor te nemen. Dus de enige manier om snel af te vallen is jezelf uithongeren.

Het voorgestelde dieet is ook niet vol te houden. 40% van de mensen heeft bloedgroep 0. Uit ecologisch oogpunt is een op vlees gebaseerd dieet voor de meerderheid van de wereldbevolking niet mogelijk.

Nadelen van het dieet voor de gezondheid

Het bloedgroependieet helpt niet om tot een gezonde en evenwichtige voeding te komen. Op lange termijn kan dit eenzijdige dieet tot ondervoeding leiden.

Erdbeere

Bron: Pixabay.com / Kai_Vogel

Voor bloedgroep nul bijvoorbeeld worden zuivel en graanproducten geschrapt en is het eiwitgehalte van het dieet te hoog. Als je je aan dit dieet houdt, kan dat leiden tot jicht of de vorming van urinestenen.

Conclusie

Het bloedgroependieet is niet wetenschappelijk bewezen, noch biedt het je een evenwichtige, gezonde voeding. Uiteindelijk zul je je lichaam en je gezondheid alleen maar schaden. Blijf van dit dieet af!

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies