Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Cystitis, ook klinisch “blaasontsteking” genoemd, is een infectie van de urinewegen. Het wordt gekenmerkt door branderigheid, jeuk, vaak plassen en druk, en komt vooral voor bij kinderen of vrouwen. Bij vrouwen kan blaasontsteking veroorzaakt worden door geslachtsgemeenschap.

Maar wat is nu precies de beste manier om blaasontsteking te behandelen? In deze gids vind je informatie over de oorzaken van blaasontsteking en vooral over het voorkomen en de huismiddeltjes tegen blaasontsteking, en ook antwoorden op enkele van deze vragen: Wat te doen bij de eerste tekenen van blaasontsteking? Wat te doen tegen jeuk, druk en aandrang om te plassen?

De belangrijkste feiten in het kort

 • Blaasontsteking is een infectie van de urinewegen en is besmettelijk. Het is meestal het gevolg van bacteriële infectie van de urinebuis en de blaas door Escherichia coli bacteriën. Deze bacteriën zijn inheems in de darmen, maar kunnen infecties veroorzaken als ze in andere organen of de bloedbaan terechtkomen.
 • Ongecompliceerde blaasontstekingen kunnen meestal zonder antibiotica behandeld worden. Veel water of thee drinken en warmte toepassen op het blaasgebied helpt de spieren ontspannen en de pijn verminderen. De symptomen zouden na 1 tot 3 dagen moeten afnemen en vanzelf verdwijnen. Zo niet, raadpleeg dan een arts.
 • Een gecompliceerde blaasontsteking heeft ook ernstige symptomen zoals koorts, overgeven, enz. en moet door een arts behandeld worden. Nadat een urinemonster is genomen en de diagnose is gesteld, wordt een behandeling met antibiotica gegeven. Onbehandelde blaasontstekingen kunnen secundaire schade veroorzaken.

Definitie: Wat is blaasontsteking?

Een blaasontsteking, urineblaasontsteking of ook wel klinisch “cystitis” of “blaasontsteking” genoemd, is een infectie van de urinewegen. Blaasontsteking is meestal het gevolg van een bacteriële infectie van de plasbuis en de blaas, of van slechts een van de twee lichaamsdelen. Vaak is alleen de plasbuis aangetast, daarom is het meestal beter om in deze gevallen van een urineweginfectie te spreken in plaats van een blaasontsteking.

Een urineweginfectie uit zich door een branderig gevoel of pijn bij het plassen, jeuk en vaak moeten plassen en druk. Urineweginfecties komen vooral voor bij kinderen of vrouwen. (1, 4)

Achtergrond: Wat je moet weten over een blaasontsteking

Een blaasontsteking is hoogst onaangenaam en kan erg pijnlijk zijn. Het is echter belangrijk onderscheid te maken tussen ongecompliceerde en gecompliceerde cystitis bij het classificeren van de ernst en ook voor de soort behandeling. (3)

 • Ongecompliceerde blaasontsteking: Als je een ongecompliceerde blaasontsteking hebt, of “lagere urineweginfectie” of “blaasontsteking”, zul je waarschijnlijk een branderig gevoel hebben, druk, aandrang om te plassen en pijn bij het plassen. Er zijn echter geen ernstiger symptomen. In dit geval kun je meestal zonder antibiotica behandeld worden. En als antibiotica gewenst zijn, wordt meestal norfloxacine, nitrofurantoïne of fosfomycine gegeven.(3, 9, 13)
 • Gecompliceerde blaasontsteking: Gecompliceerde blaasontsteking, die “infectie van de bovenste urinewegen” of “pyelonefritis” genoemd wordt, vereist medische behandeling en waarschijnlijk therapie met antibiotica. Therapie met norfloxacine, nitrofurantoïne of fosfomycine moet echter uitdrukkelijk niet gegeven worden. In plaats daarvan zal waarschijnlijk cotrimoxazol, cirofloxacine of IV ceftriaxone worden voorgeschreven.(3, 9, 13)

Afhankelijk van deze indeling kan ongecompliceerde blaasontsteking behandeld worden met huismiddeltjes en zonder antibiotica. Of, in het geval van gecompliceerde blaasontsteking, kan het nodig zijn het door een arts te laten behandelen met medicijnen en antibiotica. Voor de diagnose wordt een medische anamnese afgenomen. (3)

Waarom krijg je blaasontsteking?

De meest voorkomende oorzaak van een urethritis is vaak een infectie van de lichaamsdelen door de Escherichia coli bacterie. (13)

De Escherichia coli bacteriën komen uit de darmen en zijn daar niet schadelijk, maar noodzakelijk. Maar als ze in de bloedbaan of in andere organen terechtkomen door bijvoorbeeld onjuiste persoonlijke hygiëne, contact tijdens geslachtsgemeenschap of om andere redenen, kunnen infecties ontstaan. (6)

Blaasontstekingen zijn besmettelijk en geslachtsgemeenschap bevordert ook de infectie of kolonisatie van de plasbuis. Bacteriën worden vaak tijdens het vrijen overgedragen, daarom is het belangrijk om op de hygiëne te letten en na de geslachtsgemeenschap naar het toilet te gaan om de blaas te legen.

Onderkoeling in het zwembad of stress kunnen een blaasontsteking veel waarschijnlijker maken. Als je immuunsysteem door deze omstandigheden verzwakt is, kun je sneller een infectie oplopen.

Als je onderkoeld bent, moet je lichaam harder werken om je warm te houden. Omgekeerd betekent dit dat het minder energie dan gewoonlijk heeft om andere taken uit te voeren, zoals het bestrijden van bacteriën of virussen.

Wanneer krijg je een blaasontsteking?

Om je een beter idee te geven van wanneer je een blaasontsteking hebt of wanneer die optreedt, hebben we de symptomen van zowel beginnende blaasontstekingen als ongecompliceerde en gecompliceerde blaasontstekingen op een rijtje gezet.

Begin van een blaasontsteking

Het begin van een blaasontsteking kan door een aantal verschillende tekenen worden aangegeven. Hieronder volgt een lijst van veel voorkomende symptomen van een beginnende blaasontsteking:(5)

 • Het gebied rond de blaas doet pijn
 • Verhoogde druk en aandrang om te plassen
 • Brandend gevoel en pijn bij het plassen

De belangrijkste symptomen van een blaasontsteking zijn een brandende of drukkende pijn in de blaasstreek. Zorg ervoor dat je niet perst als je plast. Als je je spieren ontspannen houdt, zijn de symptomen gemakkelijker te verdragen. (2)

Ernstige symptomen van blaasontsteking

Als je een ongecompliceerde blaasontsteking hebt, zul je de volgende symptomen niet hebben. Maar als een aantal van deze ernstige symptomen bij een blaasontsteking aanwezig zijn, is er waarschijnlijk sprake van een gecompliceerde blaasontsteking, pyelonefritis. Een overzicht van de alarmsymptomen van gecompliceerde cystitis of pyelonefritis vind je hier

 • Koorts (lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden Celsius)
 • Pijn in de flank
 • Pijn in de flank
 • Overgeven
 • slechte algemene conditie
 • Leukocytose
 • CRP verhoging

Als een of meer van deze symptomen aanwezig zijn, is behandeling zonder antibiotica niet mogelijk. Je moet naar je dokter gaan en je laten behandelen volgens je symptomen. (3, 5, 13)

Andere factoren van een gecompliceerde cystitis

De volgende tabel komt uit de “Richtlijnen voor ongecompliceerde UTI’s van de Duitse Urologische Vereniging” en noemt andere factoren of aanwijzingen voor een gecompliceerde cystitis. (13)

Anatomische veranderingen Functionele veranderingen
Aangeboren anatomische veranderingen, b.v. – Stenose van de urineleider- Obstructieve, refluxieve megaureter- Urineblaas diverticulum- Urethrale kleppen- Phimose Functionele veranderingen, bv. – Nierinsufficiëntie- Urinetransportstoornissen- Voidingsstoornissen van de urineblaas- Detrusor-sphincter dyssynergie- Detrusor-sphincter dyscoordinatie
Verworven anatomische veranderingen, bv. – Nierstenen- Ureterale stenen- Ureterale stricturen- Tumoren van de urineblaas- Prostaatvergroting- Urethrale strictuur- Zwangerschap- Chirurgische veranderingen- Veranderingen door radiotherapie Aangeboren of verworven stoornissen van de immuniteit, bv. – HIV- Leverinsufficiëntie- Verzwakte/ slecht gecontroleerde diabetes mellitus- Huidige immunosuppressieve therapie of chemotherapieIntraoperatieve, postoperatieve situaties waarbij anatomische veranderingen of het inbrengen van vreemde voorwerpen een rol spelen, bv. – nefrostomie- ureterale stents- urineblaaskatheters

(13)

Als je een of meer van deze factoren kent of hebt, moet je je arts raadplegen als je blaasontsteking vermoedt of krijgt. Ze zullen je kunnen vertellen welke soort blaasontsteking je hebt en welke behandeling in jouw specifieke geval aan te raden is.

Als je meer vragen hebt over de tabel, kun je ook de “Richtlijnen voor ongecompliceerde UTI’s van de Duitse Vereniging voor Urologie” lezen. We hebben de bron hier voor je neergezet. (13)

Hoe lang kan een blaasontsteking duren?

Een ongecompliceerde blaasontsteking duurt meestal niet langer dan 1 tot 3 dagen. Als de symptomen niet binnen 3 dagen verdwijnen en er geen genezing is, moet medisch advies worden ingewonnen. (17)

Terugkerende blaasontsteking bij vrouwen wordt gedefinieerd als meerdere malen optreden van blaasontsteking in een betrekkelijk korte periode.

 • 2 infecties binnen 3 maanden
 • 3 blaasontstekingen binnen 12 maanden

De belangrijkstereden voor terugkerende blaasontsteking is geslachtsgemeenschap of een verlaging van de bekkenbodem. Verzakkingen van de bekkenbodem komen met de leeftijd of zelfs na meerdere bevallingen. Er vormt zich een bekken waar bacteriën zich gemakkelijker kunnen vermenigvuldigen omdat de schadelijke stoffen nooit helemaal geleegd worden. (17)

Blaasontstekingen bij vrouwen

Omdat de urinebuis bij vrouwen anatomisch dichter bij de anus eindigt, kunnen darmbacteriën gemakkelijker de vagina bereiken en van daaruit ook de urinebuis binnendringen. (10, 12)

Let bij het wassen op de richting van de lijn en vermijd het gebruik van zeep op je vagina. Deze tasten de beschermende functies van je vagina aan. (12)

Bovendien is de lengte van de plasbuis bij vrouwen beduidend korter dan bij mannen, zodat bacteriën een kortere afstand moeten afleggen en sneller de blaas kunnen bereiken. (10)

Vooral in de puberteit tot de leeftijd van 15 jaar kan ongecompliceerde blaasontsteking vaker bij meisjes voorkomen.

Een acute blaasontsteking met mogelijk purulente ontsteking van de nieren komt vaker voor tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. (13)

Cystitis tijdens de zwangerschap

Cystitis tijdens de zwangerschap kan vaak toegeschreven worden aan veranderingen in de hormonen. De druk in het lichaam van de vrouw verandert ook tijdens de zwangerschap, waardoor ook het risico op complicaties zoals een nierbekkenontsteking of een gecompliceerde blaasontsteking kan toenemen. (8)

Menopauzale cystitis

Tijdens de menopauze treedt er een afname op van de vrouwelijke hormonen oestrogeen. Het slijmvlies van de vagina en de vaginale flora nemen af, waardoor ook de beschermende functie afneemt. Praat met je arts om te zien of dit het geval is. Zo nodig kan een plaatselijke hormoonbehandeling helpen. (13)

Blaasontsteking na geslachtsgemeenschap / Honey-Moon

Bij vrouwen komt blaasontsteking vaak voor na geslachtsgemeenschap of bij zeer seksueel actieve vrouwen. Dit kan te wijten zijn aan een gebrek aan of een verkeerde hygiëne van de kant van de sekspartners. Als vrouw moet je ervoor zorgen dat je je intieme zone volgens de juiste hygiëne schoon houdt, zodat geen bacteriën uit de anus je vagina kunnen bereiken. (10, 11, 13)

Condooms beschermen tegen de overdracht van bacteriën, virussen en andere ziekten. Door veilig te vrijen help je als man het risico te verkleinen dat je partner een plasbuisinfectie oploopt. (Dainis Graveris / unsplash)

Als man moet je ervoor zorgen dat je je lid goed schoonhoudt en grondig met zeep wast. Als er bacteriën op je lid zitten, kunnen ze bij onbeschermde penetratie in de vagina terechtkomen en bij je partner een plasbuisinfectie veroorzaken. (6)

Het gebruik van vaginale diafragma’s of zaaddodende middelen verhoogt het risico op blaasontstekingen. Van zaaddodende middelen is aangetoond dat ze de groei van Escherichia coli bacteriën in de vagina bevorderen. (13, 15)

 • Intieme hygiëne: wassen vóór de geslachtsgemeenschap
 • Hygiëne bij seksuele praktijken
 • Condooms kunnen beschermen tegen infecties, bacteriën en virussen
 • Naar het toilet gaan na geslachtsgemeenschap

Het dragen van condooms beschermt tegen bacteriële en virale infecties. Daarom is veilig vrijen absoluut aan te bevelen. Dit heeft echter alleen effect als de hygiëne in acht genomen wordt bij de juiste seksuele praktijken. (10)

Seksuele praktijken zoals afwisselend vaginale en anale gemeenschap, of het wrijven van de penis tegen de anus van de partner, beïnvloeden het risico op infectie na geslachtsgemeenschap. De penis moet zorgvuldig gewassen worden voor vaginale penetratie en het condoom moet verwisseld worden na contact met de anus. (6, 7)

Wat te doen tegen blaasontsteking: De beste tips & trucs voor een blaasontsteking

Als je een ongecompliceerde blaasontsteking of urineweginfectie hebt, kun je het wat comfortabeler maken met gewone huismiddeltjes. Met huismiddeltjes kun je je pijn verlichten of het ontstaan van een blaasontsteking voorkomen. Hieronder staan een paar handige tips die je kunt gebruiken als je een blaasontsteking hebt.

Huismiddeltjes tegen blaasontsteking

Het is het beste koude voeten te vermijden en sokken of pantoffels aan te trekken. Je moet ook je buik warm houden. Warmte kan gegeven worden door een warm bad, warmtekussens, warmwaterkruiken, een warm zitbad of kompressen in de blaasstreek. De warmte helpt de spieren ontspannen en helpt zo de pijn te verlichten. (17)

Regelmatige en voldoende waterinname helpt om het lichaam door te spoelen en schadelijke stoffen sneller uit het lichaam te verwijderen. Medicinale blaas- en nierthee is meestal verkrijgbaar in kruidenierswinkels of zelfs drogisterijen en kan de symptomen helpen verlichten. (13, 17)

 • Warmtetherapie door sitz baden, enz.
 • Voeten en buik warm houden
 • Vrouwen: goed afvegen. Van voor naar achter
 • Femanose (suikertherapie; cranberrysap, enz.)
 • drink minstens 2 – 3 liter water en ongezoete thee per dag
 • Intieme hygiëne: Vrouwen zonder zeep. Mannen met zeep
 • wassen voor de geslachtsgemeenschap
 • Gebruik condooms als bescherming tegen bacteriën
 • urineren na geslachtsgemeenschap
 • fris, ademend katoenen ondergoed
 • vaak plassen & rechtop zitten om de blaas volledig te legen

Mensen hebben het vaak over cranberry’s of cranberrysap als huismiddeltje. De stof tannine die in veenbessen zit, zou de binnenwanden van de blaas en de urinewegen helpen beschermen door te voorkomen dat bacteriën zich eraan hechten. Studies en meningen lopen hier uiteen. (14)

Cystitis: Wat te doen tegen pijn?

Ook al is blaasontsteking meestal ongecompliceerd en niet al te gevaarlijk, toch kan ze erg pijnlijk zijn. Het kan het slijmvlies ontsteken en, volgens Hübschmann, een brandende, drukkende, stekende of zelfs kloppende pijn in de blaasstreek veroorzaken. (2)

Pijn in de nieren

Als je nieren pijn doen, kan dit een aanwijzing zijn voor ontstoken nieren. In dit geval moet je altijd medisch advies vragen. Om de pijn te verlichten kunnen ook de gebruikelijke huismiddeltjes tegen blaasontsteking helpen: Houd je warm en drink veel water of ongezoete thee. Als de pijn moeilijk te verdragen is, kun je ook pijnstillers nemen om te helpen.

Bloed in de urine, pijn in de nieren of pijn rond de eierstokken zijn niet meteen reden tot paniek. Blijf kalm en laat je medisch onderzoeken om het symptoom te beoordelen. (Jasmin Sessler / unsplash)

Ook als het plassen ongemakkelijk is, is veel drinken en vaak plassen belangrijk. Dit helpt om schadelijke stoffen en bacteriën sneller uit het lichaam te spoelen.

Eierstokken doen pijn

Als je eierstokken pijn doen, kan dit een teken zijn van een eierstokontsteking. Een eierstokontsteking moet zo snel mogelijk behandeld worden. Dus als je dit soort pijn opmerkt, moet je meteen medisch advies inwinnen. (19)

Poliklinische blaasontstekingen met eierstokontsteking worden 14 dagen lang met antibiotica behandeld. De antibiotica worden aangepast aan de ziekteverwekkende bacteriën. Warmtetherapie, zoals warmwaterkruiken of sitzbaden, wordt ook gebruikt om de pijn te verlichten.

Als je besmettelijke bacteriën zoals chlamydia of besmettelijke schimmels zoals Candida albicans hebt, moet je sekspartner ook door een arts gecontroleerd en zo nodig behandeld worden.

Als de ziekte heel ernstig is, moet je misschien naar het ziekenhuis. Je arts zal je hierover inlichten en een verwijzing voor je schrijven.

Cystitis: Wat kan ik doen tegen het branderige gevoel?

Het branderige gevoel bij het plassen kan vooral veroorzaakt worden doordat je urine te zuur is. Koffie, zoete sappen, melk en alcoholische dranken kunnen ook irriterende stoffen bevatten. Als je niet genoeg water drinkt, kan de zuurgraad van je urine sterk toenemen. (2)
De darm kan maar 1 liter vocht per uur passeren.

Het eerste wat je kunt doen om het branderige gevoel te verlichten is water drinken om je urine te verdunnen. Je moet echter de hele dag door veel water drinken, want je nieren kunnen het water maar geleidelijk verwerken.

Je nieren kunnen water niet zo snel verwerken. Als je een waterfles pakt en probeert in 15 minuten 1 liter te drinken, verlies je veel van de verdunnende werking. (20)

Probeer bij het plassen rechtop te zitten en ontspan je spieren. Voorkom ook dat je de urine uitknijpt. Laat het gewoon op een ontspannen manier voorbijgaan. Dit zal de pijn verminderen. Als je de komende uren regelmatig water drinkt, zou het branderige gevoel snel moeten verdwijnen.

Blaasontsteking: Wat kun je doen tegen druk en aandrang om te plassen?

Ook al is plassen ongemakkelijk, het is belangrijk om veel te drinken en vaak te plassen. Drink minstens 2 liter per dag, liefst zelfs 3 liter om je lichaam goed door te spoelen. (17, 18)

Ga rechtop zitten als je plast. Dit zorgt ervoor dat bij het plassen je hele blaas geleegd wordt en er geen resten in de blaas achterblijven. Urine die in de blaas achterblijft kan het effect hebben van een vuile gootsteen. Als er altijd wat vuil en bacteriën achterblijven, kunnen ziektekiemen en schadelijke stoffen gemakkelijker groeien. (3, 18)

Blaasontsteking: Wat te doen aan bloed in de urine?

Bloed in de urine is geen onmiddellijke reden tot paniek. Bloed in de urine is vaak een aanwijzing voor blaasontsteking, of andere soortgelijke aandoeningen zoals ontsteking van de urinewegen, de plasbuis, de prostaat, de zaadblaasjes of de nieren. (3, 13)

Bloed in de urine door blaasontsteking wordt meestal behandeld met antibiotica en moet binnen 3 tot 8 dagen verdwijnen(3, 13).

Als je na de duur van je antibioticakuur nog steeds bloed in je urine ziet, moet je onmiddellijk weer je arts raadplegen.

In elk geval moet je je dokter je laten onderzoeken om ernstiger ziektes zoals nierontsteking of urinestenen uit te sluiten.

Cystitis: Wat te doen tegen jeuk?

Als je jeuk of vaginale afscheiding hebt, moet je gynaecologisch advies inwinnen. De jeuk kan veroorzaakt worden door schimmelkolonisatie van de huid, wat bijvoorbeeld kan gebeuren bij Candica albicans.

Bacteriële infectie Schimmelkolonisatie
Escherichia coli Candica albicans
Behandeling met antibiotica Behandeling met antimyotica
Controle van de seksuele partner en zo nodig behandeling aanbevolen Controle van de seksuele partner en zo nodig behandeling aanbevolen

(16)

Candica albicans is een schimmel die zich op de huid nestelt en zowel bij vrouwen als bij mannen kan voorkomen. Net als Escherichia coli bacteriën kan het de ontwikkeling van blaasontsteking bevorderen. (16)

Als de jeuk door bacteriën veroorzaakt wordt, wordt het behandeld met antibiotica. In tegenstelling tot antibiotica kan een schimmeldodende zalf helpen bij jeuk in de genitale zone bij een schimmelinfectie. In beide gevallen is behandeling door je arts nodig, want de preparaten zijn alleen op recept verkrijgbaar.

Conclusie

Een blaasontsteking is onaangenaam en pijnlijk en komt vooral bij vrouwen voor. De meeste blaasontstekingen zijn vaak ongecompliceerde urineweginfecties die vaak na een paar dagen vanzelf genezen. Je kunt huismiddeltjes gebruiken om je pijn te verlichten en iets voor je welzijn te doen. Als je echter complicerende factoren hebt, moet je onmiddellijk naar een arts gaan.

Houd je in het algemeen warm en zorg dat je voeten en buik beschermd zijn tegen de kou. Drink regelmatig water of ongezoete thee en probeer regelmatig en op een ontspannen manier naar het toilet te gaan om te plassen.

Beeldbron: Akz/ 123rf.com

Referenties (20)

1. Kilmartin, A. (2004). Blasenentzündung. Georg Thieme Verlag.
Bron

2. Geith, F. (1833). Über Blasenentzündung: Eine Inaug. Abh. Hübschmann.
Bron

3. Olivia Altwegg, Saskia Weisskopf, Marianne Mattmüller, Patricia Spieler, Tanja Grandinetti, Anina Hilfiker, Peter Christiaan Carp, Angela Huttner, Alexandra Calmy, Barbara Hasse, Gisela Etter, Philip Tarr. Akute Blasenentzündung – Behandlung ohne Antibiotika. DOI: https://doi.org/10.4414/phc-d.2020.10179, https://www.zora.uzh.ch/id/eprint/189238/1/phc_d_2020_10179.pdf, Veröffentlichung: 08.01.2020
Bron

4. Laura M.BogartSandra H.BerryJ. Quentin Clemens, Rand Corp., Santa Monica, California, and Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago, Illinois. The Journal of Urology, Volume 177, Issue 6, June 2007, Pages 2402, https://doi.org/10.1016/j.juro.2006.09.032
Bron

5. PREVALENCE OF INTERSTITIAL CYSTITIS SYMPTOMS IN A MANAGED CARE POPULATION. J. QUENTIN CLEMENS, RICHARD T. MEENAN, MAUREEN C. O'KEEFFE ROSETTI, SHEILA O. BROWN, SARA Y. GAO, and ELIZABETH A. CALHOUN, American Urology Association, The Journal of Urology, Volume 174 Issue 2 August 2005, Page: 576-580, https://doi.org/10.1097/01.ju.0000165170.43617.be
Bron

6. CLINICAL MICROBIOLOGY REVIEWS, Virulence factors in Escherichia coli urinary tract infection, Jan. 1991, p. 80-128 Vol. 4, No. 1, 0893-8512/91/01080-49$02.00/0, Copyright C) 1991, American Society for Microbiology
Bron

7. Gal Finer Dr Daniel Landau, Pathogenesis of urinary tract infections with normal female anatomy. The Lancet Infectious Diseases Volume 4, Issue 10, October 2004, Pages 631-635, https://doi.org/10.1016/S1473-3099(04)01147-8.
Bron

8. Dwyer, Peter L.a; O'Reilly, Maryb Recurrent urinary tract infection in the female, Current Opinion in Obstetrics and Gynecology: October 2002 - Volume 14 - Issue 5 - p 537-543
Bron

9. J.-I.Alós, M.-G.Serrano, J. L.Gómez-Garcésa, J. Perianes, Antibiotic resistance of Escherichia coli from community-acquired urinary tract infections in relation to demographic and clinical data, Clinical Microbiology and Infection Volume 11, Issue 3, March 2005, Pages 199-203, https://doi.org/10.1111/j.1469-0691.2004.01057.x
Bron

10. Marlene Zuk, Kurt A.McKean, Sex differences in parasite infections: Patterns and processes, International Journal for Parasitology Volume 26, Issue 10, October 1996, Pages 1009-1024
Bron

11. Amiri, F.N., Rooshan, M.H., Ahmady, M.H. & Soliamani, M.J. (‎2009)‎. Hygiene practices and sexual activity associated with urinary tract infection in pregnant women. EMHJ - Eastern Mediterranean Health Journal, 15 (‎1)‎, 104-110, 2009 https://apps.who.int/iris/handle/10665/117613
Bron

12. Chen, Y., Bruning, E., Rubino, J., & Eder, S. E. (2017). Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage. Women’s Health, 58–67. https://doi.org/10.1177/1745505717731011
Bron

13. Leitlinienprogramm DGU: Interdisziplinäre S3 Leitlinie: Epidemiologie, Diagnostik, Therapie, Prävention und Management unkomplizierter, bakterieller, ambulant erworbener Harnwegsinfektionen bei erwachsenen Patienten. Langversion 1.1-2, 2017 AWMF Registernummer: 043/044, http://www.awmf.org/uploads/tx_szleitlinien/043-044l_S3_Harnwegsinfektionen pdf (Zugriff am: TT.MM.JJ)
Bron

14. Jepson RG, Mihaljevic L, Craig J. Cranberries for treating urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 2000;1998(2):CD001322. doi: 10.1002/14651858.CD001322. PMID: 10796775; PMCID: PMC7025796.
Bron

15. Fihn SD, Latham RH, Roberts P, Running K, Stamm WE. Association Between Diaphragm Use and Urinary Tract Infection. JAMA. 1985;254(2):240–245. doi:10.1001/jama.1985.03360020072027
Bron

16. Morales DK, Hogan DA (2010) Candida albicans Interactions with Bacteria in the Context of Human Health and Disease. PLoS Pathog 6(4): e1000886. https://doi.org/10.1371/journal.ppat.1000886
Bron

17. PD Dr. med. Marco Randazzo, Leiter Urologie am GZO Spital Wetzikon, YouTube Kanal GZO Spital Wetzikon, beantwortet die zentralen Fragen zu wiederkehrenden Blasenentzündungen und zeigt auf, wie diese abgeklärt und therapiert werden können. https://www.gzo.ch/urologie. Video: https://www.youtube.com/watch?v=0CCLv45b_5E.
Bron

18. Dr. Med. Nina Buschek, YouTube Kanal NetDoktor.de https://www.netdoktor.de/krankheiten/harnwegsinfektion/blasenentzuendung/
Bron

19. Serno J., Papathemelis T., Maass N. (2015) Entzündliche Erkrankungen der Adnexe. In: Dimpfl T. et al. (eds) Weiterbildung Gynäkologie und Geburtshilfe. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-662-44424-5_5
Bron

20. YouTube Kana Akademie für Sport und Gesundheit, Wie viel Wasser trinken ist gesund? | Dein individueller Wasserbedarf, https://www.akademie-sport-gesundheit.de/magazin/wie-viel-trinken-ist-gesund.html
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Blasenentzündung
Kilmartin, A. (2004). Blasenentzündung. Georg Thieme Verlag.
Ga naar bron
Über Blasenentzündung: Eine Inaug. Abh.
Geith, F. (1833). Über Blasenentzündung: Eine Inaug. Abh. Hübschmann.
Ga naar bron
Akute Blasenentzündung – Behandlung ohne Antibiotika
Olivia Altwegg, Saskia Weisskopf, Marianne Mattmüller, Patricia Spieler, Tanja Grandinetti, Anina Hilfiker, Peter Christiaan Carp, Angela Huttner, Alexandra Calmy, Barbara Hasse, Gisela Etter, Philip Tarr. Akute Blasenentzündung – Behandlung ohne Antibiotika. DOI: https://doi.org/10.4414/phc-d.2020.10179, https://www.zora.uzh.ch/id/eprint/189238/1/phc_d_2020_10179.pdf, Veröffentlichung: 08.01.2020
Ga naar bron
Symptoms of Interstitial Cystitis, Painful Bladder Syndrome and Similar Diseases in Women: A Systematic Review
Laura M.BogartSandra H.BerryJ. Quentin Clemens, Rand Corp., Santa Monica, California, and Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago, Illinois. The Journal of Urology, Volume 177, Issue 6, June 2007, Pages 2402, https://doi.org/10.1016/j.juro.2006.09.032
Ga naar bron
PREVALENCE OF INTERSTITIAL CYSTITIS SYMPTOMS IN A MANAGED CARE POPULATION
PREVALENCE OF INTERSTITIAL CYSTITIS SYMPTOMS IN A MANAGED CARE POPULATION. J. QUENTIN CLEMENS, RICHARD T. MEENAN, MAUREEN C. O'KEEFFE ROSETTI, SHEILA O. BROWN, SARA Y. GAO, and ELIZABETH A. CALHOUN, American Urology Association, The Journal of Urology, Volume 174 Issue 2 August 2005, Page: 576-580, https://doi.org/10.1097/01.ju.0000165170.43617.be
Ga naar bron
Virulence factors in Escherichia coli urinary tract infection
CLINICAL MICROBIOLOGY REVIEWS, Virulence factors in Escherichia coli urinary tract infection, Jan. 1991, p. 80-128 Vol. 4, No. 1, 0893-8512/91/01080-49$02.00/0, Copyright C) 1991, American Society for Microbiology
Ga naar bron
Pathogenesis of urinary tract infections with normal female anatomy
Gal Finer Dr Daniel Landau, Pathogenesis of urinary tract infections with normal female anatomy. The Lancet Infectious Diseases Volume 4, Issue 10, October 2004, Pages 631-635, https://doi.org/10.1016/S1473-3099(04)01147-8.
Ga naar bron
Recurrent urinary tract infection in the female
Dwyer, Peter L.a; O'Reilly, Maryb Recurrent urinary tract infection in the female, Current Opinion in Obstetrics and Gynecology: October 2002 - Volume 14 - Issue 5 - p 537-543
Ga naar bron
Antibiotic resistance of Escherichia coli from community-acquired urinary tract infections in relation to demographic and clinical data
J.-I.Alós, M.-G.Serrano, J. L.Gómez-Garcésa, J. Perianes, Antibiotic resistance of Escherichia coli from community-acquired urinary tract infections in relation to demographic and clinical data, Clinical Microbiology and Infection Volume 11, Issue 3, March 2005, Pages 199-203, https://doi.org/10.1111/j.1469-0691.2004.01057.x
Ga naar bron
Sex differences in parasite infections: Patterns and processes
Marlene Zuk, Kurt A.McKean, Sex differences in parasite infections: Patterns and processes, International Journal for Parasitology Volume 26, Issue 10, October 1996, Pages 1009-1024
Ga naar bron
Hygiene practices and sexual activity associated with urinary tract infection in pregnant women
Amiri, F.N., Rooshan, M.H., Ahmady, M.H. & Soliamani, M.J. (‎2009)‎. Hygiene practices and sexual activity associated with urinary tract infection in pregnant women. EMHJ - Eastern Mediterranean Health Journal, 15 (‎1)‎, 104-110, 2009 https://apps.who.int/iris/handle/10665/117613
Ga naar bron
Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage
Chen, Y., Bruning, E., Rubino, J., & Eder, S. E. (2017). Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage. Women’s Health, 58–67. https://doi.org/10.1177/1745505717731011
Ga naar bron
Interdisziplinäre S3 Leitlinie: Epidemiologie, Diagnostik, Therapie, Prävention und Management unkomplizierter, bakterieller, ambulant erworbener Harnwegsinfektionen bei erwachsenen Patienten
Leitlinienprogramm DGU: Interdisziplinäre S3 Leitlinie: Epidemiologie, Diagnostik, Therapie, Prävention und Management unkomplizierter, bakterieller, ambulant erworbener Harnwegsinfektionen bei erwachsenen Patienten. Langversion 1.1-2, 2017 AWMF Registernummer: 043/044, http://www.awmf.org/uploads/tx_szleitlinien/043-044l_S3_Harnwegsinfektionen pdf (Zugriff am: TT.MM.JJ)
Ga naar bron
Cranberries for treating urinary tract infections
Jepson RG, Mihaljevic L, Craig J. Cranberries for treating urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev. 2000;1998(2):CD001322. doi: 10.1002/14651858.CD001322. PMID: 10796775; PMCID: PMC7025796.
Ga naar bron
Association Between Diaphragm Use and Urinary Tract Infection
Fihn SD, Latham RH, Roberts P, Running K, Stamm WE. Association Between Diaphragm Use and Urinary Tract Infection. JAMA. 1985;254(2):240–245. doi:10.1001/jama.1985.03360020072027
Ga naar bron
Candida albicans Interactions with Bacteria in the Context of Human Health and Disease
Morales DK, Hogan DA (2010) Candida albicans Interactions with Bacteria in the Context of Human Health and Disease. PLoS Pathog 6(4): e1000886. https://doi.org/10.1371/journal.ppat.1000886
Ga naar bron
Wiederkehrende Blasenentzündungen: was tun?
PD Dr. med. Marco Randazzo, Leiter Urologie am GZO Spital Wetzikon, YouTube Kanal GZO Spital Wetzikon, beantwortet die zentralen Fragen zu wiederkehrenden Blasenentzündungen und zeigt auf, wie diese abgeklärt und therapiert werden können. https://www.gzo.ch/urologie. Video: https://www.youtube.com/watch?v=0CCLv45b_5E.
Ga naar bron
Blasenentzündung: Tipps gegen Blasenentzündung - NetDoktor.de
Dr. Med. Nina Buschek, YouTube Kanal NetDoktor.de https://www.netdoktor.de/krankheiten/harnwegsinfektion/blasenentzuendung/
Ga naar bron
Entzündliche Erkrankungen der Adnexe
Serno J., Papathemelis T., Maass N. (2015) Entzündliche Erkrankungen der Adnexe. In: Dimpfl T. et al. (eds) Weiterbildung Gynäkologie und Geburtshilfe. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-662-44424-5_5
Ga naar bron
Wie viel Wasser trinken ist gesund? | Dein individueller Wasserbedarf
YouTube Kana Akademie für Sport und Gesundheit, Wie viel Wasser trinken ist gesund? | Dein individueller Wasserbedarf, https://www.akademie-sport-gesundheit.de/magazin/wie-viel-trinken-ist-gesund.html
Ga naar bron
Recensies