Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Veel mensen zijn nog niet bekend met de term biohacking. Deze beweging, die vrij nieuw is in Duitsland en ontstaan is in Cambridge in de Amerikaanse staat Massachusetts, heeft vooral te maken met de menselijke biologie.

Maar er komt meer bij kijken dan alleen de kennis die je misschien nog kent van biologielessen. In dit artikel willen we je een uitgebreide inleiding geven op het onderwerp biohacking.

Wat betekent biohacking?

In principe is de biohacking scene nog heel divers, omdat aanhangers van deze beweging natuurlijk graag experimenteren. Biohacking kan dus gaan van eenvoudige zelfgenezing tot het manipuleren van je eigen DNA.

Je vindt in dit verband dus niet slechts één definitie. Evenmin vind je een duidelijke definitie van deze term, zolang je je niet bewust bent van het gebied waarop je deze ingreep in de menselijke biologie wilt doen.

Bij experimenteel biohacken kan de manipulatie of zelfs de ingreep variëren van het inbrengen van een radiogeheugenchip direct onder de huid tot het inbrengen van speciale gehoorimplantaten.

Daarentegen verwijst de term biohacking in zijn meer vereenvoudigde en algemene toepassing naar die biologische processen in het lichaam die geoptimaliseerd moeten worden.

Biohacking is per definitie een doe-het-zelf biologie of een biotechnische beweging waarin individuen en organisaties de verworvenheden van de biologie en de milieuwetenschappen voor hun eigen doeleinden gebruiken.

Eenvoudig gezegd betekent dit dat biohackers de bevindingen van de biologie combineren met de leringen over het menselijk lichaam en met de filosofie van de hackerscene.

Precies zoals je het kent uit de computerindustrie. Op deze manier kunnen bepaalde processen in het lichaam of zelfs bepaalde prestatiegrenzen gunstig veranderd worden.

Velen zien biohacking als de perfecte introductie tot optimaal presteren. Biohackers doen er daarom alles aan om hun eigen prestaties zo te optimaliseren dat ze de meest ideale versie van zichzelf en hun lichaam krijgen.

Maar om dit te doen moeten ze hun eigen lichaam heel goed kennen en goed op de hoogte zijn van de biologische processen.

Dus als ook jij een biohacker wilt worden, zal het niet genoeg zijn dat je het verband kunt leggen tussen slecht slapen en je prestaties de volgende dag.

Achtergrond: Wat je moet weten over biohacking

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van biohacking?

Over het algemeen biedt biohacking je een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen.

Om je lichaam en ook je prestaties te optimaliseren, gaat het bij biohacking in feite om gezond eten, bewegen en het optimaliseren van je hersenkracht.

Dus in principe kun je biohacking in drie gebieden verdelen, die zijn

 • Foodhacking
 • Bodyhacking
 • Mindhacking

Het mengsel van deze drie gebieden zal door de respectieve methoden en technieken tot veranderde gewoonten leiden.

Dit resulteert dan weer in betere lichamelijke en geestelijke prestaties.

Bovendien wordt je immuunsysteem versterkt en ben je energieker. Zelfs de gezonde afwisseling tussen stress en spanning is gemakkelijker met gerichte biohacking.

Want je zult alledaagse problemen sneller en gemakkelijker aanpakken om ze op te lossen.

Wat zijn de voordelen van biohacking voor lichamelijke fitheid?

In principe is iedereen erg geïnteresseerd in lichamelijke fitheid. Maar dit zal je niet vanzelf overkomen. Biohacking berust echter op drie pijlers die elkaar allemaal aanvullen.

Gezonde voeding heeft altijd iets te maken met lichamelijke fitheid en omgekeerd.

Het is dus niet genoeg om alleen maar gezond te eten. Voldoende beweging in de frisse lucht is net zo essentieel.

Maar bij biohacking ligt de nadruk minder op naar de sportschool gaan. In plaats daarvan richten ervaren biohackers zich op het gebruik van wat er al is of waar het voldoende is om bepaalde gewoonten op een verstandige manier te veranderen.

Fietsen in plaats van de auto nemen. Trappen beklimmen in plaats van comfortabel de lift te nemen. Het combineren van dagelijkse meditatie-oefeningen uit mind hacking met een lange wandeling.

Uit deze verbeterde gewoonten door biohacking komen de voordelen voor je lichamelijke conditie van verhoogde concentratie en prestaties.

Maar ook de celgroei wordt gestimuleerd, evenals de stofwisseling. Overigens zal de spiergroei ook sneller gaan als je een biohacker wordt.

Wel is het belangrijk ervoor te zorgen dat je lichaam na de inspanning voldoende rust krijgt. Dit komt omdat de spiermassa pas tijdens deze herstelfase aangroeit.

De werkzaamheid van ingespoten, genetisch gemodificeerd materiaal wordt ook getest op grond van studies die zijn uitgevoerd. Het doel is hier niet alleen de fysieke kracht te verbeteren, maar ook de expressie van spiergroeifactoren te veranderen of te verbeteren. (1)

Biohacking en slaap

Naast lichaamsbeweging, in welke vorm dan ook, is voldoende slaap een heel belangrijk onderdeel van biohacking. Maar niet alleen daar. Tijdens een rustige nachtrust begint het lichaam zijn cellen te regenereren.

Daarom zie je er ’s morgens altijd frisser uit dan ’s avonds. Zelfs je hersenen kunnen sneller en beter handelen na voldoende slaap. Je concentratie- en prestatievermogen is daarom ’s morgens bijzonder goed.

Slaap is een belangrijk element in biohacking, waarvan het belang niet onderschat mag worden. (Image source: pixabay.com / Claudio_Scott)

Omdat biohacking altijd een zekere mate van zelfoptimalisatie inhoudt, is het altijd belangrijk om te weten hoeveel slaap je nodig hebt. Dit kan variëren, want ook in dit opzicht zijn wij mensen niet allemaal hetzelfde.

Zes tot acht uur slaap is ideaal voor volwassenen. Deze uren slaap zijn echter alleen gunstig voor de lichamelijke conditie als de slaap goed is en je je de volgende ochtend echt uitgerust voelt.
Helpt

Biohacking als anti-verouderingsmethode?

Hoe snel we verouderen is verankerd in onze genen. Maar natuurlijk kan het natuurlijke verouderingsproces ook beïnvloed worden door een optimale en gezonde levensstijl.

Zo kunnen nieuwe eetgewoonten en voldoende lichaamsbeweging en slaap ten eerste de celgroei versnellen en ten tweede het verouderingsproces van de cellen vertragen.

Zo kan biohacking eigenlijk beschouwd worden als een optimale anti-verouderingsmethode. Want ook in dit opzicht kun je je lichaam optimaliseren.

Allereerst is er de veelgeprezen slaap, die altijd voldoende en echt rustgevend moet zijn. Het menselijk lichaam gebruikt deze tijd voor celvernieuwing en regeneratie in het algemeen.

Maar vooral het zogenaamde anti-aging dieet kan wonderen doen bij biohacking. Een evenwichtige en zeer gezonde voeding kan over het algemeen het risico op een beroerte, hartaanval of trombose verminderen.

De hoofdbestanddelen van dit dieet zijn groenten, fruit, volkorenprodukten, vezels, hoogwaardige en gezonde oliën, ongezoete theedranken, fruitspritzers en veel water. Vooral groene thee en zijn effecten zoals het vrijkomen van dopamine en het vrijkomen van alfagolven kunnen overeenkomstige verbeteringen teweegbrengen. (2)

Hieruit kun je concluderen dat het niet het complete dieet is dat belangrijk is om jezelf en je lichaam perfect te optimaliseren. Het is ook essentieel om voldoende vocht te drinken als je tegelijkertijd biohacking als anti-verouderingsmethode wilt gebruiken.

Heeft biohacking invloed op mentale prestaties?

Mentale prestatie is in feite het vermogen van de hersenen om op een bepaald niveau te presteren. Biohacking richt zich vooral op het vermogen om te presteren en je te concentreren.

Om tot de best mogelijke optimalisatie te komen, gebruiken ervaren biohackers verschillende methoden. Deze kunnen echter vaak met elkaar gecombineerd worden.

Behalve de individuele methoden waarmee je je mentale prestaties kunt verhogen, is het op dit gebied vooral belangrijk om de hersenen van voldoende energie te voorzien.

Dit gebeurt meestal door het innemen van glucose of ketonen. Ervaren biohackers geven echter de voorkeur aan ketonen, omdat die door het lichaam tot 21 maal sneller in energie worden omgezet.

Intermittent fasting, dat heel gebruikelijk is onder biohackers, heeft ook een grote invloed op de mentale prestaties.

In combinatie met het speciale dieet leidt het er uiteindelijk toe dat je veel minder calorieën binnenkrijgt, wat op de lange duur tot betere geheugenprestaties leidt.

Vasten zelf houdt je hersenen langer fit en elastisch, wat heel gunstig is, vooral voor moeilijke mentale taken.

Om in dit opzicht overeenkomstige voordelen of veranderingen te kunnen bereiken, werken biohacking groepen aan overeenkomstige technologieën. Hiertoe behoren bijvoorbeeld elektronische geheugensteunen of “augmented reality” toestellen. (3)

Biohacking en meditatie

Om de mentale prestaties te verhogen door gerichte biohacking, is het belangrijk niet alleen aandacht te besteden aan gezonde en heilzame voeding. Meditatie kan hierbij een ongelooflijke hulp zijn.

Want naast ademhalingsoefeningen en yoga is het juist de methode die je lichaam en geest weer in rustig vaarwater brengt en je bestaande mogelijkheden activeert, ook in je hersenen.

Dagelijkse meditatie werkt als een fontein van jeugdigheid, want de ademhaling wordt dieper en meer ontspannen, de hartslag vertraagt, spierspanning wordt losgelaten en spanning vermindert.

Mediteren en innerlijke rust vinden kan je gezondheid een niet onaanzienlijke oppepper geven. (Image source: pixabay.com / avi_acl)

Dit alleen al maakt je hersenen actiever en klaar om te presteren. Maar verder dan dat is het bewezen dat 5 minuten per dag mediteren tot een enorme toename van de concentratie leidt. Want de hersenen kunnen zeker veranderd en getraind worden met dagelijkse oefeningen.

Hoe begin je met biohacking?

In principe ben je al begonnen met biohacking. Want zelfs als je ’s morgens een kop koffie drinkt om je wakkerder te voelen, ben je een biohacker.

Of als je ijskoud water gebruikt om jezelf te helpen meer energie terug te krijgen in stressvolle alledaagse situaties, ben je een biohacker.

Om het geheel uit je onderbewustzijn te halen en bewust met biohacking te beginnen, is hier een snel begin

 1. Ga rechtop zitten en strek je rug.
 2. Adem diep in door de neus en houd de adem 5 seconden vast voor je de lucht langzaam en bewust door de mond laat ontsnappen. Pauzeer dan 5 seconden en begin opnieuw. Herhaal dit 3 tot 5 keer.
 3. Drink daarna een groot glas water.
 4. Sta tenslotte op en breng je lichaam weer op gang door wat push-ups, jumping jacks of pull-ups te doen.

Afgezien van deze oefening, die je gemakkelijk tussen twee stressvolle afspraken door kunt doen, begint het begin van biohacking altijd in je hoofd.

Dus als je bereid bent om iets in je leven en in je leef- en eetgewoonten te veranderen, ben je er klaar voor. Zelfanalyse komt echter altijd op de eerste plaats.

Hier kun je de volgende vragen gebruiken als een checklist om je persoonlijke biohacking programma te beginnen

 • Wil je afvallen en je lichaam in dit opzicht optimaliseren?
 • Ben je geïnteresseerd in het optimaliseren van je mentale prestaties omdat je momenteel bij veel dingen te snel door je energie heen bent?
 • Wil je gezonder en bewuster eten om iets voor je gezondheid en je lichaam in het algemeen te doen?
 • Is het belangrijk voor je om je immuunsysteem te versterken en spiergroei te bevorderen?
 • Wil je het verouderingsproces van je cellen stoppen met biohacking en je tegelijk fit en vitaal voelen?
 • Wil je in de toekomst beter met stressvolle situaties kunnen omgaan en alles wat rustiger benaderen?
 • Wil je in het algemeen gemotiveerder, geconcentreerder en efficiënter in het leven staan?

Hoe ziet een biohacking voedingsplan eruit?

In principe moet je alleen die voedingsmiddelen in je dieet opnemen die zo weinig mogelijk additieven bevatten.

Het is dus bij voorkeur een kwestie van eten op een manier die past bij de soort en de streek waarin je leeft.

Concentreer je volgende aankoop op gezond voedsel uit je streek dat zo vers mogelijk verwerkt kan worden.

Bovendien moet je de neiging hebben dingen te kopen die niet verpakt zijn. Vooral de weekmakers in plastic verpakkingen kunnen een negatief effect hebben op je hormonen.

Probeer voedingsmiddelen te vermijden die suiker of te veel koolhydraten bevatten.

Zoek in plaats daarvan naar voedingsmiddelen en dranken die polyfenolen bevatten, zoals groene thee, rozenbottel, duindoorn, bosbessen en bramen.

Voor de rest zal je individuele voedingsplan altijd een beetje afhangen van het doel dat je met biohacking nastreeft. De meeste biohackers met ervaring richten zich echter op het ketogeen dieet.

Want dit koolhydraatarme en vetvrije dieet biedt iedereen precies de gezonde, volle voedingsmiddelen die ons leven energieker en succesvoller maken.

Daarom moet je dieetplan beslist de volgende voorbeelden bevatten

 • Kleurrijke groenten en fruit uit de streek en volgens het seizoen, idealiter hebben groene groenten voorrang
 • Eiwitten àvooral eieren en mager vlees van rund, kalkoen, kip, vis
 • Zuivelproducten, vooral kaas en boter van biologische teelt
 • Gezonde oliën en vetten, bij voorkeur kokosolie, visolie
 • Noten, zaden en peulvruchten

Om meteen aan de slag te gaan op het gebied van gezondere voeding, kan het opruimen van de keuken ideaal zijn. Sorteer alles weg wat niet past in het ketogeen dieet dat je nastreeft.

Je moet brood, pasta, rijst, suiker, maïs, bonen en melk vervangen door gezonde, koolhydraatarme en vetvrije voedingsmiddelen.

5 Tips voor Biohacking Beginners – Hoe te Beginnen

Als je biohacking niet alleen wilt gebruiken voor een korte krachtstoot, maar ook om op lange termijn aan je biologische zelfoptimalisatie te werken, zijn de volgende methoden en maatregelen bijzonder geschikt:

Tip 1 – Verander je dieet in een ketogeen dieet en beoefen intermittent fasting. Dit betekent dat je bewust een calorie- en vetarm dieet moet volgen.

Dit zal je energiestofwisseling na korte tijd veranderen en je zult veel meer energie ter beschikking hebben. Intermittent fasting wordt ook wel intervalvasten genoemd, omdat je gedurende een langere periode van de dag niets of heel weinig voedsel eet.

Zo verlaag je automatisch je bloedsuikerspiegel en verminder je overtollig lichaamsvet op een gezonde en natuurlijke manier.

Tip 2 – Mediteer elke dag om je mentale capaciteit te vergroten. In combinatie met regelmatige yoga, lichaamsbeweging in de frisse lucht en ademhalingsoefeningen, doet deze methode wonderen, vooral op geestelijk gebied.

Tip 3 – Eet vooral kleurrijke groenten en drink veel water. De kleurrijke groenten binden de vrije radicalen in je lichaam sneller en beter en elimineren ze.

Dit is als een ontgiftingskuur. Met een voldoende voorraad water kun je echter tegelijk je inwendige organen ontgiften en zorgen voor een optimale toevoer in de cellen.

Tip 4 – De gemakkelijkste manier om koude thermogenese te beoefenen is door ’s morgens koude douches te nemen, of nog beter, afwisselend te douchen.

Dit verbetert niet alleen je immuunsysteem, maar versterkt ook je afweer, brengt je bloedsomloop op gang en stimuleert in het algemeen je vetverbranding. In combinatie met regelmatige saunabezoeken is dit een optimale biohack voor meer joie de vivre, kracht en gezondheid.

Tip 5 – Zorg voor voldoende slaap in een gezonde slaapomgeving, zodat je lichaam ’s nachts voldoende tijd heeft om met de natuurlijke regeneratie van je cellen te beginnen.

Beeldbron: unsplash.com / Mitchell Griest

Referenties (5)

1. Patricia J. Zettler, Christi J. Guerrini, and Jacob S. Sherkow. 2020. Science. Author manuscript; available in PMC 2020 Feb 6. Published in final edited form as: Science. 2019 Jul 5; 365(6448): 34–36. doi: 10.1126/science.aax3248
Bron

2. Kelly SP1, Gomez-Ramirez M, Montesi JL, Foxe JJ. 2008. J Nutr. 2008 Aug;138(8):1572S-1577S.
Bron

3. Martin Dresler,Anders Sandberg, Christoph Bublitz, Kathrin Ohla, Carlos Trenado, Aleksandra Mroczko-Wąsowicz, Simone Kühn, and Dimitris Repantis. 2019. ACS Chem Neurosci. 2019 Mar 20; 10(3): 1137–1148. Published online 2018 Dec 14. doi: 10.1021/acschemneuro.8b00571
Bron

4. Jozef Keulartzcorresponding, Henk van den Belt. 2016. Life Sci Soc Policy. 2016 Dec; 12: 7. Published online 2016 May 30. doi: 10.1186/s40504-016-0039-1
Bron

5. Howard Wolinsky. 2016. EMBO Rep. 2016 Jun; 17(6): 793–796. Published online 2016 Apr 22. doi: 10.15252/embr.201642483
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Regulating genetic biohacking
Patricia J. Zettler, Christi J. Guerrini, and Jacob S. Sherkow. 2020. Science. Author manuscript; available in PMC 2020 Feb 6. Published in final edited form as: Science. 2019 Jul 5; 365(6448): 34–36. doi: 10.1126/science.aax3248
Ga naar bron
L-theanine and caffeine in combination affect human cognition as evidenced by oscillatory alpha-band activity and attention task performance.
Kelly SP1, Gomez-Ramirez M, Montesi JL, Foxe JJ. 2008. J Nutr. 2008 Aug;138(8):1572S-1577S.
Ga naar bron
Hacking the Brain: Dimensions of Cognitive Enhancement
Martin Dresler,Anders Sandberg, Christoph Bublitz, Kathrin Ohla, Carlos Trenado, Aleksandra Mroczko-Wąsowicz, Simone Kühn, and Dimitris Repantis. 2019. ACS Chem Neurosci. 2019 Mar 20; 10(3): 1137–1148. Published online 2018 Dec 14. doi: 10.1021/acschemneuro.8b00571
Ga naar bron
DIY-Bio – economic, epistemological and ethical implications and ambivalences
Jozef Keulartzcorresponding, Henk van den Belt. 2016. Life Sci Soc Policy. 2016 Dec; 12: 7. Published online 2016 May 30. doi: 10.1186/s40504-016-0039-1
Ga naar bron
The FBI and biohackers: an unusual relationship
Howard Wolinsky. 2016. EMBO Rep. 2016 Jun; 17(6): 793–796. Published online 2016 Apr 22. doi: 10.15252/embr.201642483
Ga naar bron
Recensies