supplement drinken
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

30Bestede uren

34Beoordeelde onderzoeken

153Verzamelde opmerkingen

Tijdens het sporten kan een kleine toename van de spiermassa grote voordelen opleveren. Veel mensen zoeken naar het laatste duwtje in de rug voor die minuscule toename in kracht waardoor ze hun laatste oefeningen kunnen voltooien of een paar kilo extra kunnen liften. Misschien geldt dat ook wel voor jou? Als dat zo is, zal je nieuwsgierig zijn naar de voordelen van het supplement dat we uitlichten in deze shopgids: bèta-alanine.

Bèta-alanine is een stof die indirect de ophoping van spiermelkzuur tegengaat. Op deze manier wordt het vermoeide gevoel uitgesteld en houd je je trainingen langer vol. Het is wetenschappelijk bewezen dat bèta-alanine voordelen heeft voor sporters die met een hoge trainingsintensiteit trainen, waarbij er sprake is van verzuring van de spieren. In deze shopgids vertellen we je alles over de werking en voordelen van deze stof.

Belangrijk om te weten

 • Bèta-alanine is een niet-essentieel aminozuur dat moeilijk uit de dagelijkse voeding is te halen. Het zorgt voor de synthese van carnosine in je spieren.
 • Het gebruik van bèta-alanine kan de verzuring in je spieren uitstellen en zo je spierprestaties verbeteren.
 • Als je een bèta-alaninesupplement wilt kopen, is het belangrijk om op een aantal belangrijke aankoopcriteria te letten, zoals de ingrediënten, het formaat, het taurinegehalte en de prijs-kwaliteitverhouding van het product.

Onze selectie: De beste bèta-alaninesupplementen op de markt

Hieronder vind je een selectie met de bèta-alaninesupplementen die het beste voldoen aan de behoeften van verschillende consumentenprofielen. Het maakt niet uit of je veganistisch bent, op zoek bent naar een product met een vertraagde afgifte, of dat je de bèta-alanine liever combineert met andere ingrediënten, in de selectie hieronder vind je een product dat bij je past. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Het bèta-alaninesupplement met de beste prijs-kwaliteitverhouding


Tijdelijk niet leverbaar

Het Bèta-alanine supplement van XXL Nutrition is een poedersupplement, dat verrijkt is met creatine. De fabrikant raadt aan om op trainingsdagen 1 dosering voor het ontbijt en 1 dosering zo’n 30 tot 45 minuten voor de training in te nemen.

Op rustdagen neem je alleen de dosering voor het ontbijt. De XXL Nutrition producten zijn een begrip geworden voor kwalitatief hoogwaardige supplementen voor veel sporters. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend.

Het beste bèta-alaninesupplement voor kracht- en duursporters

Het bèta-alaninesupplement van Testen Nutrition is zeer geschikt voor zowel krachtsporters als duursporters. De aanbevolen dosering is om 3 capsules voor het trainen en 3 capsules na het trainen in te nemen.

Het product is verkrijgbaar in verpakking van 180 capsules. Veel sporters combineren het supplement met een creatinesupplement. De producten vullen elkaars werking perfect aan. Daarnaast is het relatief gezien niet duur.

Het beste hoog gedoseerde bèta-alaninesupplement

De Beta-Alanine Super Tabs van Body & Fit bevatten maar liefst 1000 mg beta-alanine per tablet. Het supplement is erg populair onder sporters in de kracht- en duursport. Veel sporters combineren het product met een creatine-, arginine- en citrullinesupplement.

Een pot bevat 180 tabletten. De aanbevolen dosering is om 2 tot 3 tabletten per dag met een glas water in te nemen. Body & Fit is een online lifestyle-shop die is gespecialiseerd in gezonde voedings- en sportsupplementen. Wij zijn fan!

Het beste beta-alininesupplement voor veganisten

PowerBar is geïnspireerd door en voor sporters. Het merk werd gecreëerd met één doel voor ogen: sporters voorzien van de best mogelijke sportvoeding. En dat is te merken aan dit bèta-alaninesupplement.

Het is een supplement in tabletvorm dat gemaakt is om in te nemen vóór het sporten, zowel voorafgaand aan intensieve trainingen als voor wedstrijden. De verpakking bevat 112 tabletten. Een aantal van 4 tabletten bevat 3,2 g beta-alanine.

Shopgids: Alles wat je moet weten over bèta-alanine

Bèta-alanine is een niet-essentieel aminozuur dat moeilijk uit de dagelijkse voeding te halen is. Het zorgt voor de synthese van carnosine in je spieren, een molecuul dat de spierprestaties verbetert. Dit supplement kan ervaren sporters helpen die hun weerstand willen vergroten tijdens korte, intensieve oefeningen zoals bijvoorbeeld Crossfit. Om je te helpen het beste bèta-alanineproduct te vinden, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over de werking van dit supplement.

de spieren van de jonge mensenverbuiging met barbell in gymnastiek

Bèta-alanine zorgt voor de synthese van carnosine in je spieren.
(Bron: Dolgachov: 53241306/ 123rf.com)

Wat is bèta-alanine?

Aminozuren zijn, net als eiwitten zelf, van belang voor het herstel en de opbouw van de spiermassa. Bèta-alanine is echter een speciaal aminozuur, dat meestal niet wordt aangetroffen in de ondersteunende weefsels van het lichaam. In plaats daarvan bindt dit molecuul zich aan andere aminozuren om anserine, vitamine B5 en carnosine te vormen (1).

Anserine is een klein molecuul waaraan sommige deskundigen antioxiderende eigenschappen toeschrijven.

Vitamine B5, of pantotheenzuur, is een essentiële verbinding voor cellulaire ademhaling en de vorming van onder andere vetzuren en cholesterol. Gelukkig is het tekort aan deze stoffen bij mensen zeldzaam, aangezien ze deel uitmaken van veel verschillende voedingsmiddelen.

Om deze reden ligt het grootste belang van bèta-alanine, in ieder geval in de sportwereld, in het vermogen om carnosine te genereren. Carnosine is een dipeptide, dat wil zeggen een molecuul dat is gevormd uit 2 aminozuren: bèta-alanine en histidine. Het gebruik van bèta-alanine kan de verzuring van je spieren uitstellen. Hieronder vind je een tabel met de belangrijkste effecten van carotine op je spieren (2):

Carnosine-functie Uitleg
PH-regeling Samen met bicarbonaat voorkomt het een overmatige verzuring van het celinterieur.

Bestrijdt de ophoping van melkzuur (lactaat) en verbetert de spierprestaties.

ATPase myosine-activering Het draagt ​​bij aan het in stand houden van energiereserves in de spieren.
Verhoogde spiergevoeligheid voor calcium De contractiekracht neemt toe.

Vermindert vermoeidheid tijdens spieractiviteit.

Antioxidante werking Vangt vrije radicalen op die tijdens het sporten vrijkomen en voorkomt zo weefselschade.

Carnosine lijkt ook effect te hebben op de vorming van het hersenweefsel en neemt als mogelijke neurotransmitter deel aan bepaalde leerprocessen. Het lijkt erop dat dit molecuul kan ondersteunen bij de behandeling van diabetes, verschillende psychische aandoeningen en zelfs een afnemende intellectuele hersenfunctie tijdens het ouder worden. De tijd zal leren of deze uitspraken meer zijn dan enkel hypothesen (2, 3).

Raúl Domínguez Herrera et al.Onderzoekers van de afdeling ‘Lichamelijke Activiteit en Sportwetenschappen’ aan Alfonso X El Sabio Universiteit in Spanje
“Carnosine speelt een belangrijke rol als antioxidant. Aangezien lichaamsbeweging als reactie de oxidatieve stress verhoogt […], kan het wellicht helpen om de antioxiderende activiteit bij sporters te verbeteren.”

Waar zit bèta-alanine in?

Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong bevatten carnosine en anserine, die door het lichaam worden afgebroken om bèta-alanine te verkrijgen. Carnosine komt vooral voor in zenuw- en spierweefsel. In de voeding zit het vooral in vlees, vis en gevogelte. Over het algemeen zal een uitgebalanceerd dieet van iemand die alles eet, in de benodigde hoeveelheid van de voedingsstof kunnen voorzien.

Helaas hebben veganisten en vegetariërs niet zo’n ruime keuze als de mensen die vlees eten, wanneer ze hun bèta-alanineniveau willen verhogen. Van sojabonen is echter aangetoond dat deze een redelijke hoeveelheid van de stof bevatten (6), hoewel dit voor sommige atleten misschien niet voldoende is.

Het is belangrijk om iedere dag voldoende bèta-alanine binnen te krijgen. Een dosering van 5 tot 6 gram 45 minuten voor het trainen is ideaal. Het kan zijn dat je dan lichte tintelingen voelt. De ene persoon kan dit ervaren als extra motivatie, maar voor de ander kan dit vervelend zijn.

Wat zijn de voordelen van een beta-alanine supplement?

Als supplement heeft bèta-alanine twee hoofdtoepassingen. Het kan worden gebruikt om de fysieke conditie van oudere mensen te verbeteren en om vermoeidheid op afstand te houden. Het belangrijkste en meest bekende gebruik van dit supplement is echter om de sportprestaties te verbeteren (7).

Helaas is de effectiviteit van bèta-alanine supplementen niet voor iedereen hetzelfde. Proefpersonen die goed reageren op deze verbinding hebben baat bij een toename van 55% van de carnosinespiegel in de spieren. Bij mensen die niet goed reageren bereikt de toename slechts 15% (8). Meer belangrijke informatie over de werking van dit supplement vind je hieronder:

 • Is bèta-alanine een nuttig supplement bij het sporten? Het is aangetoond dat bèta-alaninesupplementen effectief zijn bij sportoefeningen met een hoge intensiteit en korte duur. Als je gewichten optilt of sneller wilt sprinten, kan dit supplement je dus helpen. Bij duursporten zoals fietsen is bèta-alanine minder nuttig (8, 9).
 • Heeft bèta-alanine een vaatverwijdend effect? De toename van carnosine na de inname van bèta-alanine kan een effect van veneuze en arteriële verwijding veroorzaken. Bij sommige sporters kan dit een pompeffect veroorzaken, waarbij de hoeveelheid bloed die de spier bereikt toeneemt, waardoor de sportsprestaties verbeteren. Deze theorie moet echter nog verder worden onderzocht (10, 11).
 • Is bèta-alanine aan te raden als ik op dieet ben? Als je tijdens het afvallen intensieve cardio doet of krachttraining gericht op vetverlies kan een bèta-alaninesupplement je ondersteunen, omdat je langer achtereen in hoog tempo kan presteren. Uit onderzoek blijkt (12) dat bèta-alanine helpt bij het behoud van je spieren en het verlies van lichaamsvet.
 • Heb je door de inname van bèta-alanine minder last van slapeloosheid? Uit een onderzoek bij een groep militairen van het Amerikaanse leger die bèta-alanine innamen en daarna niet mochten slapen, blijkt dat de prestaties van de soldaten overdag minder werd aangetast dan die van de soldaten die het supplement niet namen. Hoewel dit supplement de mate van slapeloosheid in principe niet vermindert, kan het de schadelijke effecten ervan dus wel verminderen (13).

bètablad rijk voedsel

Vlees en vis zijn rijk aan bèta-alanine.
(Bron: Shashkina: 74297734/ 123rf.com)

Hoe moet je bèta-alaninesupplementen gebruiken?

Er bestaan veel twijfels over hoe je bèta-alaninesupplementen het beste kunt gebruiken. Vragen zoals wanneer het product moet worden ingenomen, op welke tijden en in welke dosis zijn niet ongebruikelijk. Voor de beste resultaten met bèta-alanine, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over de inname van het supplement:

 • Wat is de juiste dosis? Het wordt aanbevolen om gedurende de eerste 2-4 weken met een iets hogere dosis te beginnen. Begin met een inname van 4-6 gram bèta-alanine, verspreid over de dag, verdeeld in meerdere doses van 2 gram of minder. Op die manier verhoog je de carnosineconcentraties in de spieren (8). Na de beginnende fase kan de dagelijkse dosis bèta-alanine worden verlaagd tot 1,2 gram per dag om de spiercarnosinespiegels langer hoog te houden. Helaas is er nog geen standaard onderhoudsdosis gedefinieerd (28).
 • Moet je het supplement voor je training innemen? Bèta-alanine wordt over het algemeen gezien als een pre-workoutproduct. De waarheid is echter dat het gunstige effect van dit supplement pas wordt opgemerkt na weken gebruik, zodra de concentratie aan carnosine in de spieren toeneemt. Het is daarom niet per sé nodig om het supplement altijd voor het trainen in te nemen (29).
 • Wat is beter, om het supplement in de ochtend of voor het slapengaan in te nemen? Veel sporters gebruiken bèta-alanine liever als supplement na de training of voor een goede nachtrust. Andere mensen geven juist aan last te hebben van slapeloosheid na de inname van het supplement. Als je hier last van hebt, is het uiteraard af te raden het product voor het slapengaan te gebruiken (30). Je kunt er dan beter voor kiezen het supplement in de ochtend in te nemen.
 • Moet je het supplement dagelijks gebruiken, of alleen op trainingsdagen? Als je een bèta-alaninesupplement gebruikt, moet je hier continue in zijn. Als je meer dan 2 gram per dag van de stof binnenkrijgt, is het belangrijk om dit in verschillende dagelijkse doses te verdelen om het optreden van bijwerkingen te voorkomen (8).

Deze tips voor de inname van een bèta-alaninesupplementen zijn geen vervanging van het advies van fitnessexperts, artsen en voedingsdeskundigen. Bèta-alanine wordt momenteel door het World Anti-Doping Agency (WADA) (31) niet als dopingmiddel beschouwd. Toch is het goed om eerst een expert te raadplegen, of wellicht de organisatoren van evenementen, voordat je het supplement in officiële wedstrijden gaat gebruiken.

groene erwten op een bord

Veganisten kunnen sojabonen eten als bron van bèta-alanine.
(Bron: Pustynnikova: 122115701/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je een lijst met aankoopcriteria die je helpen bij het kiezen van een bèta-alaninesupplement van hoogwaardige kwaliteit. We kunnen ons goed voorstellen dat het niet altijd makkelijk is het beste supplement te kiezen. Het aanbod is groot. Om je te helpen zoveel mogelijk uit het bèta-alaninesupplement te halen, vind je hieronder alle factoren die bepalen welk product het beste bij je past:

Dieetwensen

Als je veganist of vegetariër bent, coeliakie hebt of lactose-intolerant of allergisch bent voor bepaalde stoffen, kan het soms lastig zijn een supplement te vinden dat bij je dieetwensen past. Gelukkig zijn er voldoende bèta-alaninesupplementen op de markt verkrijgbaar die allergeenvrij en plantaardig zijn. Vergeet niet om de etikettering van een product te controleren voordat je begint met het gebruik ervan. Heb je twijfels? Neem dan contact op met een voedingsdeskundige of je huisarts, of vraag de fabrikant om advies.

Sommige mensen denken dat het prikkelende, tintelende of brandende gevoel dat kan ontstaan na de inname van bèta-alanine een allergische reactie op het product is. Onthoud dat paresthesieën meestal tintelingen in de handen veroorzaken, zonder enige andere bijbehorende symptomen, terwijl een allergie over het algemeen gepaard gaat met een rode en geïrriteerde huid. Stop in het laatste geval direct met het gebruik van het supplement en zoek medische hulp.

meisje op medische afspraak

Een overtollige inname van bèta-alanine kan een tintelend en brandend gevoel of jeuk veroorzaken.
(Bron: Auremar: 85349572/ 123rf.com)

Slow absorption

Bèta-alaninesupplementen met een verlengde afgifte zorgen ervoor dat het aminozuur langzamer wordt opgenomen, waardoor het prikkende en tintelende gevoel dat na de inname van bèta-alanine ontstaat tot een minimum wordt beperkt. Dit soort formules maakt het mogelijk om grotere doses tot 2 gram in te nemen zonder dat deze veel voorkomende bijwerking van het supplement optreedt. Het is aan te raden op zoek te gaan naar een dergelijk product als je al met de laagste doseringen last hebt van tintelingen.

Taurine

Hoewel een tekort aan taurine als gevolg van de inname van bèta-alanine nog niet wetenschappelijk is bewezen bij mensen, kunnen sommige mensen zich zorgen maken over deze mogelijke bijwerking. Dat is niet volledig onterecht. Een tekort aan taurine kan immers leiden tot hartaandoeningen en andere afwijkingen in het functioneren van het lichaam.

Een taurine-tekort kan meestal worden voorkomen door van tijd tot tijd pauzes in te lassen tijdens bèta-alaninesuppletie. Er zijn helaas nog geen standaard richtlijnen over wanneer deze pauzes moeten worden genomen. Als je erg bang bent voor een tekort, raden we aan op zoek te gaan naar een supplement dat ook taurine bevat. Daar zijn er genoeg van te vinden. De aanbevolen dagelijkse dosis is 2-3 gram (34).

Wist je al dat bèta-alanine ook te vinden is onder de naam β-alanine?

Behoud en vervaldatum

De aanbevelingen voor het bewaren van een bèta-alaninesupplement verschillen niet van die van andere voedingssupplementen. Bewaar het supplement op een koele en droge plaats, maar niet in de koelkast of vriezer. Het is het beste om het product uit de buurt van zonlicht en agressieve geuren te bewaren. Let op: Een supplement dat over de datum is kan aan zijn effectiviteit verliezen.

Samenvatting

Als je op zoek bent naar een supplement dat je prestaties in de sportschool verbetert, overweeg dan om een bèta-alaninesupplement te gebruiken. Bèta-alanine is een niet-essentieel aminozuur dat je kan helpen om je trainingen beter en langer vol te houden, wat op de lange termijn leidt tot meer spiergroei en vetverlies.

Mensen die net beginnen met sporten, kunnen wellicht meer baat hebben bij gezonde voeding en een aangepast bewegingsprogramma. Maar als je een fitnessliefhebber bent die zichzelf tot het uiterste wil brengen en met een hoge trainingsintensiteit wilt trainen, is een bèta-alanine de overweging meer dan waard. De inname van de stof verhoogt je carnosinespiegels, waardoor je de ongewenste verzuring van je spieren kunt uitstellen. Nieuwsgierig geworden? In deze shopgids vertellen we je alles waar je op moet letten bij het kopen van een bèta-alaninesupplement.

Vond je onze shopgids over bèta-alanine interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel dit artikel op social media met je vrienden en familie. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Dudziski: 129683797/ 123rf.com)

Referenties (34)

1. Hobson RM, Saunders B, Ball G, Harris RC, Sale C. Effects of β-alanine supplementation on exercise performance: a meta-analysis. Amino Acids [Internet]. 2012 Jul 24 [acceso 2020 Mar 3];43(1):25–37.
Bron

2. Domínguez R, Lougedo JH, Maté-Muñoz JL, Garnacho-Castaño MV. Efectos de la suplementación con ß-alanina sobre el rendimiento deportivo. Nutr Hosp [Internet]. 2015;31(1):155–69.
Bron

3. García Mayor J. Efecto de la Suplementación con Beta-Alanina Sobre el Rendimiento Neuromuscular. Una Revisión. Rev Entren Deport [Internet]. 2018 [acceso 2020 Mar 6];32(1).
Bron

4. Gardner ML, Illingworth KM, Kelleher J, Wood D. Intestinal absorption of the intact peptide carnosine in man, and comparison with intestinal permeability to lactulose. J Physiol [Internet]. 1991 Jul 1;439(1):411–22.
Bron

5. SENC : J. Aranceta Bartrina, V. Arija Val, E. Maíz Aldalur, E. Martínez de Victoria Muñoz, R. M. Ortega Anta, C. Pérez-Rodrigo, J. Quiles Izquierdo, A. Rodríguez Martín, B. Román Viñas, G. Salvador i Castell, J. A. Tur Marí, G. Varela Moreiras LSM, Resumen. Guías alimentarias para la población española. La nueva pirámide de la alimentación saludable elaborada por el Grupo Colaborativo de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria. Nutr Hosp [Internet]. 2016;33(8):1–48.
Bron

6. El-Shemy H. Soybean and Health [Internet]. IntechOpen. Soybean and Health. Croatia; 2012 [acceso 2020 Mar 6]. 502 p.
Bron

7. Beta-Alanine: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. [acceso 2020 Mar 6].
Bron

8. Trexler ET, Smith-Ryan AE, Stout JR, Hoffman JR, Wilborn CD, Sale C, et al. International society of sports nutrition position stand: Beta-Alanine. Vol. 12, Journal of the International Society of Sports Nutrition. BioMed Central Ltd.; 2015.
Bron

9. Maté-Muñoz JL, Lougedo JH, Garnacho-Castaño M V., Veiga-Herreros P, Lozano-Estevan M del C, García-Fernández P, et al. Effects of β-alanine supplementation during a 5-week strength training program: a randomized, controlled study. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2018 Dec 25 [acceso 2020 Mar 6];15(1):19.
Bron

10. Takahashi S, Nakashima Y, Toda KI. Carnosine facilitates nitric oxide production in endothelial F-2 cells. Biol Pharm Bull [Internet]. 2009 Nov [acceso 2020 Mar 6];32(11):1836–9.
Bron

11. Ririe DG, Roberts PR, Shouse MN, Zaloga GP. Vasodilatory actions of the dietary peptide carnosine. Nutrition [Internet]. 2000 Mar [acceso 2020 Mar 6];16(3):168–72.
Bron

12. Kern B, Robinson T. Effects of beta-alanine supplementation on performance and body composition in collegiate wrestlers and football players. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2009 Jul 31 [acceso 2020 Mar 6];6(S1):P2.
Bron

13. Varanoske AN, Wells AJ, Kozlowski GJ, Gepner Y, Frosti CL, Boffey D, et al. Effects of β-alanine supplementation on physical performance, cognition, endocrine function, and inflammation during a 24 h simulated military operation. Physiol Rep [Internet]. 2018 Dec 1 [acceso 2020 Mar 6];6(24):e13938.
Bron

14. Renaud R, Macler J. The treatment of hot flashes due to menopause. Comparative study of two drugs (author’s translation). Sem Hop [Internet]. [acceso 2020 Mar 6];57(7–8):353–5.
Bron

15. Furst T, Massaro A, Miller C, Williams BT, LaMacchia ZM, Horvath PJ. β-Alanine supplementation increased physical performance and improved executive function following endurance exercise in middle aged individuals. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2018 Dec 11 [acceso 2020 Mar 6];15(1):32.
Bron

16. Belviranli M, Okudan N, Revan S, Balci S, Gokbel H. Repeated supramaximal exercise-induced oxidative stress: Effect of β-Alanine plus creatine supplementation. Asian J Sports Med. 2016 Mar 1;7(1).
Bron

17. Kresta JY, Oliver JM, Jagim AR, Fluckey J, Riechman S, Kelly K, et al. Effects of 28 days of beta-alanine and creatine supplementation on muscle carnosine, body composition and exercise performance in recreationally active females. J Int Soc Sports Nutr. 2014;11(1).
Bron

18. Agarwal U, Didelija IC, Yuan Y, Wang X, Marini JC. Supplemental Citrulline Is More Efficient Than Arginine in Increasing Systemic Arginine Availability in Mice. J Nutr [Internet]. 2017 Apr [acceso 2019 Oct 23];147(4):596–602.
Bron

19. Bailey SJ, Blackwell JR, Lord T, Vanhatalo A, Winyard PG, Jones AM. L-Citrulline supplementation improves O2 uptake kinetics and high-intensity exercise performance in humans. J Appl Physiol [Internet]. 2015 Aug 15 [acceso 2020 Mar 7];119(4):385–95.
Bron

20. Moinard C, Nicolis I, Neveux N, Darquy S, Bénazeth S, Cynober L. Dose-ranging effects of citrulline administration on plasma amino acids and hormonal patterns in healthy subjects: The Citrudose pharmacokinetic study. Br J Nutr [Internet]. 2008 Apr [acceso 2020 Mar 7];99(4):855–62.
Bron

21. Shimomura Y, Inaguma A, Watanabe S, Yamamoto Y, Muramatsu Y, Bajotto G, et al. Branched-chain amino acid supplementation before squat exercise and delayed-onset muscle soreness. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2010;20(3):236–44.
Bron

22. Shimomura Y, Murakami T, Nakai N, Nagasaki M, Harris RA. Exercise Promotes BCAA Catabolism: Effects of BCAA Supplementation on Skeletal Muscle during Exercise. J Nutr [Internet]. 2004 [acceso 2020 Mar 7];134(6):1583S-1587S.
Bron

23. Mero A. Leucine supplementation and intensive training. Sport Med [Internet]. 1999 Jun [acceso 2020 Mar 7];27(6):347–58.
Bron

24. Cooper R, Naclerio F, Allgrove J, Jimenez A. Creatine supplementation with specific view to exercise/sports performance: an update. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2012 Dec 20 [acceso 2020 Mar 7];9(1):33.
Bron

25. Coqueiro AY, Raizel R, Bonvini A, Hypólito T, Godois A da M, Pereira JRR, et al. Effects of glutamine and alanine supplementation on central fatigue markers in rats submitted to resistance training. Nutrients [Internet]. 2018 Jan 25 [acceso 2020 Mar 7];10(2):119.
Bron

26. Jagim AR, Camic CL, Harty PS. Common habits, adverse events, and opinions regarding pre-workout supplement use among regular consumers. Nutrients. 2019 Apr 1;11(4).
Bron

27. Peechakara B V., Gupta M. Vitamin B3 [Internet]. StatPearls. 2019 [acceso 2019 Dec 24].
Bron

28. Stegen S, Bex T, Vervaet C, Vanhee L, Achten E, Derave W. β-Alanine dose for maintaining moderately elevated muscle carnosine levels. Med Sci Sports Exerc [Internet]. 2014 Jul [acceso 2020 Mar 7];46(7):1426–32.
Bron

29. Stegen S, Blancquaert L, Everaert I, Bex T, Taes Y, Calders P, et al. Meal and beta-alanine coingestion enhances muscle carnosine loading. Med Sci Sports Exerc [Internet]. 2013 Aug [acceso 2020 Mar 7];45(8):1478–85.
Bron

30. Beta Alanine Side Effects – Mr Supplement Australia [Internet]. [acceso 2020 Mar 7].
Bron

31. Diuréticos y agentes enmascarantes | World Anti-Doping Agency [Internet]. [acceso 2019 Nov 3].
Bron

32. Parildar H, Doǧru-Abbasoǧlu S, Mehmetçík G, Özdemirler G, Koçak-Toker N, Uysal M. Lipid peroxidation potential and antioxidants in the heart tissue of β-alanine- or taurine-treated old rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) [Internet]. 2008 Feb [acceso 2020 Mar 7];54(1):61–5.
Bron

33. LaBotz M, Griesemer BA. Use of performance-enhancing substances. Vol. 138, Pediatrics. American Academy of Pediatrics; 2016.
Bron

34. Taurine Uses, Benefits & Dosage – Drugs.com Herbal Database [Internet]. 2002 [acceso 2020 Mar 7].
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Meta-analyse
Hobson RM, Saunders B, Ball G, Harris RC, Sale C. Effects of β-alanine supplementation on exercise performance: a meta-analysis. Amino Acids [Internet]. 2012 Jul 24 [acceso 2020 Mar 3];43(1):25–37.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Domínguez R, Lougedo JH, Maté-Muñoz JL, Garnacho-Castaño MV. Efectos de la suplementación con ß-alanina sobre el rendimiento deportivo. Nutr Hosp [Internet]. 2015;31(1):155–69.
Ga naar bron
Informatief artikel
García Mayor J. Efecto de la Suplementación con Beta-Alanina Sobre el Rendimiento Neuromuscular. Una Revisión. Rev Entren Deport [Internet]. 2018 [acceso 2020 Mar 6];32(1).
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Gardner ML, Illingworth KM, Kelleher J, Wood D. Intestinal absorption of the intact peptide carnosine in man, and comparison with intestinal permeability to lactulose. J Physiol [Internet]. 1991 Jul 1;439(1):411–22.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
SENC : J. Aranceta Bartrina, V. Arija Val, E. Maíz Aldalur, E. Martínez de Victoria Muñoz, R. M. Ortega Anta, C. Pérez-Rodrigo, J. Quiles Izquierdo, A. Rodríguez Martín, B. Román Viñas, G. Salvador i Castell, J. A. Tur Marí, G. Varela Moreiras LSM, Resumen. Guías alimentarias para la población española. La nueva pirámide de la alimentación saludable elaborada por el Grupo Colaborativo de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria. Nutr Hosp [Internet]. 2016;33(8):1–48.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
El-Shemy H. Soybean and Health [Internet]. IntechOpen. Soybean and Health. Croatia; 2012 [acceso 2020 Mar 6]. 502 p.
Ga naar bron
Officiële website
Beta-Alanine: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning [Internet]. [acceso 2020 Mar 6].
Ga naar bron
Informatief artikel
Trexler ET, Smith-Ryan AE, Stout JR, Hoffman JR, Wilborn CD, Sale C, et al. International society of sports nutrition position stand: Beta-Alanine. Vol. 12, Journal of the International Society of Sports Nutrition. BioMed Central Ltd.; 2015.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Maté-Muñoz JL, Lougedo JH, Garnacho-Castaño M V., Veiga-Herreros P, Lozano-Estevan M del C, García-Fernández P, et al. Effects of β-alanine supplementation during a 5-week strength training program: a randomized, controlled study. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2018 Dec 25 [acceso 2020 Mar 6];15(1):19.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Takahashi S, Nakashima Y, Toda KI. Carnosine facilitates nitric oxide production in endothelial F-2 cells. Biol Pharm Bull [Internet]. 2009 Nov [acceso 2020 Mar 6];32(11):1836–9.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Ririe DG, Roberts PR, Shouse MN, Zaloga GP. Vasodilatory actions of the dietary peptide carnosine. Nutrition [Internet]. 2000 Mar [acceso 2020 Mar 6];16(3):168–72.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Kern B, Robinson T. Effects of beta-alanine supplementation on performance and body composition in collegiate wrestlers and football players. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2009 Jul 31 [acceso 2020 Mar 6];6(S1):P2.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Varanoske AN, Wells AJ, Kozlowski GJ, Gepner Y, Frosti CL, Boffey D, et al. Effects of β-alanine supplementation on physical performance, cognition, endocrine function, and inflammation during a 24 h simulated military operation. Physiol Rep [Internet]. 2018 Dec 1 [acceso 2020 Mar 6];6(24):e13938.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Renaud R, Macler J. The treatment of hot flashes due to menopause. Comparative study of two drugs (author’s translation). Sem Hop [Internet]. [acceso 2020 Mar 6];57(7–8):353–5.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Furst T, Massaro A, Miller C, Williams BT, LaMacchia ZM, Horvath PJ. β-Alanine supplementation increased physical performance and improved executive function following endurance exercise in middle aged individuals. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2018 Dec 11 [acceso 2020 Mar 6];15(1):32.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Belviranli M, Okudan N, Revan S, Balci S, Gokbel H. Repeated supramaximal exercise-induced oxidative stress: Effect of β-Alanine plus creatine supplementation. Asian J Sports Med. 2016 Mar 1;7(1).
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Kresta JY, Oliver JM, Jagim AR, Fluckey J, Riechman S, Kelly K, et al. Effects of 28 days of beta-alanine and creatine supplementation on muscle carnosine, body composition and exercise performance in recreationally active females. J Int Soc Sports Nutr. 2014;11(1).
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Agarwal U, Didelija IC, Yuan Y, Wang X, Marini JC. Supplemental Citrulline Is More Efficient Than Arginine in Increasing Systemic Arginine Availability in Mice. J Nutr [Internet]. 2017 Apr [acceso 2019 Oct 23];147(4):596–602.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Bailey SJ, Blackwell JR, Lord T, Vanhatalo A, Winyard PG, Jones AM. L-Citrulline supplementation improves O2 uptake kinetics and high-intensity exercise performance in humans. J Appl Physiol [Internet]. 2015 Aug 15 [acceso 2020 Mar 7];119(4):385–95.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Moinard C, Nicolis I, Neveux N, Darquy S, Bénazeth S, Cynober L. Dose-ranging effects of citrulline administration on plasma amino acids and hormonal patterns in healthy subjects: The Citrudose pharmacokinetic study. Br J Nutr [Internet]. 2008 Apr [acceso 2020 Mar 7];99(4):855–62.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (mensen)
Shimomura Y, Inaguma A, Watanabe S, Yamamoto Y, Muramatsu Y, Bajotto G, et al. Branched-chain amino acid supplementation before squat exercise and delayed-onset muscle soreness. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2010;20(3):236–44.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Shimomura Y, Murakami T, Nakai N, Nagasaki M, Harris RA. Exercise Promotes BCAA Catabolism: Effects of BCAA Supplementation on Skeletal Muscle during Exercise. J Nutr [Internet]. 2004 [acceso 2020 Mar 7];134(6):1583S-1587S.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Mero A. Leucine supplementation and intensive training. Sport Med [Internet]. 1999 Jun [acceso 2020 Mar 7];27(6):347–58.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Cooper R, Naclerio F, Allgrove J, Jimenez A. Creatine supplementation with specific view to exercise/sports performance: an update. J Int Soc Sports Nutr [Internet]. 2012 Dec 20 [acceso 2020 Mar 7];9(1):33.
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Coqueiro AY, Raizel R, Bonvini A, Hypólito T, Godois A da M, Pereira JRR, et al. Effects of glutamine and alanine supplementation on central fatigue markers in rats submitted to resistance training. Nutrients [Internet]. 2018 Jan 25 [acceso 2020 Mar 7];10(2):119.
Ga naar bron
Informatief artikel
Jagim AR, Camic CL, Harty PS. Common habits, adverse events, and opinions regarding pre-workout supplement use among regular consumers. Nutrients. 2019 Apr 1;11(4).
Ga naar bron
Officiële website
Peechakara B V., Gupta M. Vitamin B3 [Internet]. StatPearls. 2019 [acceso 2019 Dec 24].
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Stegen S, Bex T, Vervaet C, Vanhee L, Achten E, Derave W. β-Alanine dose for maintaining moderately elevated muscle carnosine levels. Med Sci Sports Exerc [Internet]. 2014 Jul [acceso 2020 Mar 7];46(7):1426–32.
Ga naar bron
Wetenschappelijk artikel
Stegen S, Blancquaert L, Everaert I, Bex T, Taes Y, Calders P, et al. Meal and beta-alanine coingestion enhances muscle carnosine loading. Med Sci Sports Exerc [Internet]. 2013 Aug [acceso 2020 Mar 7];45(8):1478–85.
Ga naar bron
Officiële website
Beta Alanine Side Effects – Mr Supplement Australia [Internet]. [acceso 2020 Mar 7].
Ga naar bron
Officiële website
Diuréticos y agentes enmascarantes | World Anti-Doping Agency [Internet]. [acceso 2019 Nov 3].
Ga naar bron
Klinisch onderzoek (dieren)
Parildar H, Doǧru-Abbasoǧlu S, Mehmetçík G, Özdemirler G, Koçak-Toker N, Uysal M. Lipid peroxidation potential and antioxidants in the heart tissue of β-alanine- or taurine-treated old rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) [Internet]. 2008 Feb [acceso 2020 Mar 7];54(1):61–5.
Ga naar bron
Officiële gids
LaBotz M, Griesemer BA. Use of performance-enhancing substances. Vol. 138, Pediatrics. American Academy of Pediatrics; 2016.
Ga naar bron
Officiële website
Taurine Uses, Benefits & Dosage – Drugs.com Herbal Database [Internet]. 2002 [acceso 2020 Mar 7].
Ga naar bron
Recensies