Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

28Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Zegepalm wordt beschouwd als een kruidengeneesmiddel dat in Amerika al sinds de 19e eeuw bekend is als een middel tegen verschillende mannelijke klachten. Pas in de 20e eeuw werden gedroogde zaagpalmbosvruchten in Europa bekend als een kruidenmiddel en worden ze tegenwoordig gebruikt bij urologische klachten.

De zaagpalmpitovruchten die bij de bereiding van het geneesmiddel gebruikt worden, kunnen helpen bij de bestrijding van klachten als stoornissen van de urinewegen, prostaatontsteking en problemen met plassen. Met zo veel verschillende leveranciers kan het moeilijk zijn de juiste te vinden. Deze gids moet je helpen een overzicht te krijgen van de oorsprong, het werkingsmechanisme en de leveranciers.

Belangrijk om te weten

  • Dankzij zaagpalm kan het gebruikt worden voor de behandeling van prostaataandoeningen (bv. prostaatvergroting), urinestoornissen en urinestoornissen.
  • Afhankelijk van de voorkeur kan men bij het kopen van het middel kiezen tussen vloeibare, poeder- en capsulevorm, die ook verschillen in hun concentratie werkzame stof
  • Zegepalm wordt vaak gemengd met andere plantaardige toevoegingen met gelijkaardige genezende effecten om het gewenste effect te versterken.

Beste Zegepalm: Onze selectie

In het volgende gedeelte hebben we onze favorieten samengesteld om je te helpen beslissen welk middel je moet kopen. Er is voor elke klacht een geschikt zaagpalmmiddel.

Koop- en beoordelingscriteria voor zaagpalm

Omdat er veel verschillende producten zijn om uit te kiezen, hebben we hier enkele criteria samengevat die je kunnen helpen het beste zaagpalmproduct te kiezen:

Laten we nu de criteria eens nader bekijken.

Dosering

De normale dagdosis bevat maximaal 320 mg van het extract. De meeste saw palmetto capsules moeten eenmaal daags met voldoende water ingenomen worden. De poeder en tinctuur varianten kunnen ook door salade gemengd worden of samen met vruchtensap gedronken worden.

Toevoegingen

Zaagpalm wordt vaak gemengd met andere planten die een soortgelijke genezende werking hebben om het effect van zaagpalm te versterken, zoals gingko biloga, hypoxis knollen, pompoenzaadextract of brandnetelwortelextract.

Omdat de individuele werking en tolerantie van deze stoffen kan verschillen, moet men hier het middel kiezen naar persoonlijke voorkeur van de toevoegingen.

Fabrikant/oorsprong

Zaagpalm groeit als plant in het zuidoosten van de VS, maar de productie van het middel gebeurt meestal in Europa onder naleving van kwaliteitsnormen. De genoemde capsules worden meestal in Duitsland en Nederland gemaakt, de tinctuur is gepatenteerd in Italië.

Textuur

Zegepalm wordt door de verschillende fabrikanten in een grote verscheidenheid van vormen geproduceerd, zowel voor inwendig als uitwendig gebruik. Hoewel de meeste actieve ingrediënten in de vorm van capsules, tincturen of poeders komen, zijn er ook shampoos, emulsies, crèmes en zalven die goed zijn voor uitwendig gebruik.

Gids: Veelgestelde vragen over zaagpalm

In dit deel beantwoorden we de meest gestelde vragen over zaagpalm, zodat je voldoende geïnformeerd bent als je een zaagpalmproduct wilt kopen.

Waar helpt zaagpalm tegen?

Volgens sommige studies verlicht zaagpalmextract de symptomen van goedaardige prostaatvergroting, heeft het anti-androgene en ontstekingsremmende effecten.

Zaagpalmextract wordt gemaakt van bladeren en vruchten (Image source: photo by Tatiana Syrikova from Pexels)

Maar het kan ook helpen bij urineproblemen en voidingstoornissen. Er wordt ook beweerd dat saw palmetto potentieverhogende effecten heeft, hoewel daar soms geen wetenschappelijke basis voor is.

Hoe neem ik saw palmetto remedies in?

De manier om het in te nemen hangt af van de soort klacht. In de regel werkt het echter langzaam. Dit betekent dat je wat geduld en discipline nodig hebt, want successen worden meestal pas duidelijk na vier tot zes weken inname. Toevoegingen in sommige mengsels kunnen het effect van zaagpalm versterken.

Wat zijn de bijwerkingen?

In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je allergisch bent voor zaagpalmetvruchten, kun je last krijgen van maag- en darmklachten, buikpijn, misselijkheid en diarree. Raadpleeg bij twijfel een arts voor je het inneemt.

Conclusie

Zegepalm wordt beschouwd als een kruidenmiddel dat kan helpen bij prostaatproblemen. Tegenwoordig bieden verschillende firma’s extract van zaagpalmextract aan in verschillende vormen: als capsules, tabletten, tincturen, enz.

Helaas kan ondanks vele studies niet duidelijk bewezen worden hoe groot het effect van zaagpalmextract op de prostaat werkelijk is. Vooral in combinatie met andere geneeskrachtige planten is het moeilijk te zeggen welk werkzaam bestanddeel uiteindelijk tot een verbetering leidt.

Als je overweegt zaagpalmextract te gebruiken, overleg dan eerst met een arts om ongewenste bijwerkingen te voorkomen!

Omslagfoto: Maria Orlova/Pexels

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies