Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

27Onderzochte producten

39Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

154Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote voetbalschoenentest 2023. Hier stellen we alle voetbalschoenen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste voetbalschoenen voor jou te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen.

Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je voetbalschoenen wilt kopen.

Belangrijk om te weten

  • Speel je regelmatig voetbal in een club? Dan moeten verschillende paren voetbalschoenen tot je uitrusting behoren. Maar ook voor af en toe een hobbykick met vrienden moet je geschikt schoeisel klaar hebben liggen.
  • Er zijn vier verschillende soorten zolen voor voetbalschoenen, die je de best mogelijke spelervaring moeten garanderen, afhankelijk van de ondergrond: Schoeisel, multi-voetbalschoenen, cleats en zaalschoenen.
  • Je kunt de goedkoopste voetbalschoenen voor minder dan 30 euro krijgen. Premium schoenen kunnen echter 300 euro of meer kosten.

Beste Voetbalschoenen: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je voetbalschoenen koopt

Wie heeft voetbalschoenen nodig?

Deze vraag is betrekkelijk gemakkelijk te beantwoorden. Voetbal je regelmatig in een club of in je hobby-team? Zo ja, dan kun je niet om professionele voetbalschoenen heen.

Of je nu een clubspeler bent of een hobbyvoetballer, goede voetbalschoenen zijn een must. (Image source: pixabay.com / flooy)

Clubspelers in het bijzonder zouden verloren zijn zonder het juiste schoeisel. Maar zelfs voor de ongeregelde trap met vrienden in de garageruimte zijn er de juiste voetbalschoenen, waarmee je collega’s er oud uitzien.

Op een soms zompige en modderige grasmat, bijvoorbeeld, helpen alleen lange noppen die zich letterlijk in de diepe grasmat boren om je de best mogelijke grip te geven voor je snelle bewegingen en explosieve sprints.

Waarom zijn er verschillende noppenpatronen?

Voetbalschoenen hebben verschillende noppenpatronen omdat je, tenminste als clubspeler, op een grote verscheidenheid aan ondergronden speelt. Vroeg of laat speel je op natuurgras, kunstgras, sintel en overdekte velden.

Door de verschillende eigenschappen en kenmerken van de verschillende ondergronden moet je als voetballer op elke ondergrond voorbereid zijn en de juiste schoen in je tas hebben. Denk je dat dat te veel is? Tegenvraag: Je zou in de winter toch ook niet met zomerbanden de besneeuwde bergpassen in de Alpen oprijden?

Onderschat niet de extra kracht die een perfect aan de ondergrond aangepaste schopschoen je kan bieden.

Waarom zijn er letterafkortingen en wat betekenen ze?

Bij het zoeken naar nieuwe voetbalschoenen is het je misschien opgevallen dat er vaak letters als “FG”, “SG”, “AG”, “TF” of iets dergelijks achter de modelnaam staan. Vraag je je af wat dit alles voor jou betekent?

We leggen het je uit in deze rubriek! De letters worden door de grote sportartikelen fabrikanten gebruikt om aan te geven voor welk oppervlak het betreffende model geschikt is. Elk noppenpatroon heeft zijn eigen aanduiding.

Helaas gebruiken de fabrikanten van sportartikelen onderling geen uniforme afkortingen, zodat voetballers niet zeker kunnen zijn welke schoen geschikt is voor welk veld. Welk noppenpatroon je op welk oppervlak moet dragen, vind je in de volgende hoofdstukken.

Welk noppenpatroon heb ik nodig voor welk oppervlak?

Grofweg zijn er vier verschillende noppenpatronen te onderscheiden: De schoen met schoenplaatjes (afkorting SG = “Soft Ground”), de nokkenschoen (FG = “Firm Ground”, AG = “Artificial Ground”), de meervoudige nokkenschoen (TF = “Turf”, TT = “Turf Training”) en de binnenschoen (IC = “Indoor Court”, IN = “Indoor”, IT = “Indoor Training”). We leggen hieronder uit wanneer je welke schoen moet kopen.

Geklitte schoen

Het regent al dagen, maar je uitwedstrijd op het modderige en diepe natuurgrasveld in de naburige stad is nog steeds niet afgelast?

Als je een paar schoenplaatjes niet uit je tas kunt krijgen, heb je verloren! Dankzij de langwerpige noppen onder de zool biedt de SG schoen je een betere grip dan welke andere schoen ook. De noppen graven zich letterlijk in de diepe grasmat en geven je een beslissend voordeel op je tegenstanders.

De prijzen van voetbalschoenen variëren sterk. Goedkope modellen beginnen bij 30 €, modellen uit de middenklasse tussen 50-120 € en luxe modellen vanaf 300 €. (Foto bron: pixabay.com / Gellinger)

Nokkenschoen

De nokkenschoen is het “alles-wapen” onder de voetbalschoenen en wordt gekenmerkt door een zool met kortere nokken van zacht rubber. Hij biedt je de perfecte grip op droog gras, kunstgras of sintelvelden. Geen wonder dat dit type schoen het populairst is.

Als je bijna uitsluitend op kunstgras speelt, zoek dan naar de afkorting “AG”. Deze schoenen zijn speciaal gemaakt om op dit oppervlak te trappen.

FG schoenplaatjes daarentegen hebben iets langere noppen en worden vooral op droge en harde ondergrond gedragen. Daardoor zijn ze ideaal voor natuurlijke, droge gras- en sintelvelden.

Multinock schoen

De multinock schoen, waarvan de zool bijna helemaal bedekt is met kleine rubberen noppen, wordt ook wel liefkozend een duizendpoot genoemd. De TF of TT multi-voetbalschoen wordt gebruikt op harde ondergronden, zoals sintel-, asfalt- of tapijtgrasvelden.

Maar dit type schoen is ook je betrouwbare metgezel op korte kunstmatige velden, althans voor een paar wedstrijden tijdens het seizoen. Bovendien is deze schoen ideaal voor een hobbykick met vrienden op het erf van de garage of op straat.

Indoor

schoen Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de indoor schoen een speciale zool die uitsluitend voor binnenvelden ontwikkeld werd. In plaats van noppen of schoenplaatjes hebben deze schoenen een rubberen zool met fijne looiing.

Om je een beter overzicht te geven, hebben we alle mogelijke soorten ondergrond in een tabel vergeleken en je de bijbehorende aanbeveling van noppenpatroon gegeven:

Ondergrond Beschrijving Klitpatroon
Natuurgras Natuurgras is de zachtste ondergrond. Vooral als het geregend heeft, wordt het snel modderig en heb je een veilige ondergrond nodig met langere noppen SG, FG
Kunstgras Kunstgras is een wat harder speeloppervlak. Het wordt gewoonlijk bedekt met granulaat, kurk of zand om het zachter en gemakkelijker voor de voegen te maken AG, TF, TT
Sintelpek De sintelpek, of harde pek, bestaat uit as of sintels, zoals de naam al zegt. Deze ondergrond is harder dan beide grasvarianten, waardoor de gewrichten meer worden belast en de kans op blessures toeneemt SG, FG, TF, TT
Binnenvloer De binnenvloer is de hardste ondergrond. Het is ook zeer glad en gelijkmatig. Dit betekent dat schoenen met noppen of soortgelijke verhogingen op de zool van de schoen absoluut niet geschikt zijn voor voetbal in een overdekte arena. Het vereist eerder een gegroefde rubberen zool voor optimale grip IC, IN, IT

Vooral als het g Dit betekent dat je de tapeinden naar believen kunt losschroeven en vervangen door andere. Zo kun je flexibel reageren op verschillende weersomstandigheden. Bovendien moet je de duurzaamheid van je schoenen niet vergeten.

Terwijl je schoenen met noppen moet weggooien zodra de noppen versleten zijn, kun je de noppen op voetbalschoenen gemakkelijk vervangen door inschroefbare noppen.

Besluit: Welke soorten voetbalschoenen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat is een geklutste schoen?

De geklutste schoen is de klassieker onder de voetbalschoenen. Het wordt gekenmerkt door langwerpige loopvlakpennen (noppen) onder de zool van de schoen.

De noppen zijn meestal van aluminium en geven de atleet een uitstekende grip op zachte ondergrond (bv. grasvelden). De schoen met schoenplaatjes wordt vaak afgekort met de letters SG, wat staat voor Soft Ground.

Wanneer is de geklutste schoen de juiste keuze voor mij?

Voor jou betekent zondagmiddag elk weekend met je ploeg op het voetbalveld staan en strijden voor de volgende drie punten in het kampioenschap? Dan moet een paar SG voetbalschoenen beslist tot je uitrusting behoren.

Vroeg of laat dwingt het weer je je toevlucht te nemen tot schoenen die je de nodige spelbeheersing geven, zelfs op heel zachte ondergronden. Als het veel geregend heeft en het veld modderig en glibberig is, kun je niet zonder schoenplaatjes!

Als je echter graag je zondagen op de bank doorbrengt en alleen af en toe met je hobbyteam de bal speelt, dan is het niet de moeite waard om deze zolen te kopen. In dit geval raden we je aan te kiezen voor het “all-purpose wapen”, nokkenschoenen.

Wat is een nokkenschoen?

De nokkenschoen is de allrounder onder de voetbalschoenen en wordt gekenmerkt door een zool met kortere nokken van zacht rubber.

De nokkenschoen wordt door de fabrikanten vaak afgekort met de letters AG (Artifical Ground) of FG (Firm Ground).

Wanneer is de nokkenschoen de juiste keuze?

Het is eenvoudig: voetbal je regelmatig in een club of met je hobby-team? Dan is de nokkenschoen een must voor je. De schoen biedt je het grote voordeel dat hij op bijna elke ondergrond gebruikt kan worden.

In tijden dat er weinig regen valt, kun je de schoen super dragen op kort, droog natuurgras. Moet je in de winter vanwege het weer overschakelen op as- of kunstgrasvelden? Geen probleem. Ook hier helpt de nokkenschoen je om nooit je grip te verliezen.

Wat is een multi-soccer schoen?

De multi-soccer schoen wordt ook wel liefkozend een duizendpoot genoemd. Hoe komt de schoen aan deze naam? Het is eenvoudig: de zool is bijna helemaal bedekt met kleine rubberen nopjes die eruit zien als duizenden kleine voetjes.

Fabrikanten korten de naam van de multi-soccer schoen vaak af met de letters TF (Turf), wat staat voor grasmat.

Wanneer heb ik een multi-soccer schoen nodig?

Multi-soccer schoenen zijn perfect voor jou als je regelmatig traint of speelt op sintelvelden. De speciale zool van deze schoenen zorgt voor een perfect druk-evenwicht door je gewicht gelijkmatig over de hele schoen te verdelen.

Je gezondheid zal je dankbaar zijn. Dankzij de betere demping in vergelijking met een turfschoen worden je enkels en knieën ontlast.

Deze zool heeft ook nog een ander voordeel: je kunt de bal met de zool veel beter spelen dan mogelijk is met schoenen met schoenplaatjes.

Wat is een voetbalschoen voor kinderen?

Het is eenvoudig: de grote sportartikelenfabrikanten beseften al vroeg dat de profvoetballers van morgen als jonge kinderen zullen leren trappen.

Daarvoor hebben de kinderen echter ook het juiste schoeisel nodig. Daarom hebben de fabrikanten hun assortiment uitgebreid en bieden ze hun gewone modellen nu ook in kindermaten aan.

Wanneer heeft mijn kind voetbalschoenen nodig?

Als je kind regelmatig in clubverband voetbalt, zijn goede voetbalschoenen een must. Met gewone straatschoenen zou je kind niet de nodige grip hebben op de speciale ondergrond. Bovendien zijn het materiaal en de vakmanschap van een gewone straatschoen niet ontworpen voor gebruik op sintel- of grasvelden.

Deze schoenen zouden snel stuk gaan! Als je kind alleen af en toe in de garage speelt, raden we je aan eens te kijken naar multisoccer schoenen. Meer informatie hierover vind je in de informatietekst bij de volgende twee vragen.

Wat is een indoor schoen?

Zoals de naam al zegt, heeft dit type schoen een speciale zool die speciaal voor indoorbanen ontwikkeld werd. In plaats van noppen of schoenplaatjes, die de binnenvloer zouden beschadigen, hebben deze schoenen een rubberen zool met fijne looiing.

De binnenschoenen worden door de fabrikanten vaak afgekort met de volgende letters: IC (Indoor Wedstrijd), IT (Indoor Training) of IN (Indoor).

Wanneer is de binnenschoen de juiste keuze voor mij?

Voetbal je regelmatig bij een club of met je hobby-team? Dan moet je beslist een paar binnenschoenen in je schoenenkast hebben staan. Vooral in de winter is de “magie van het stadion” een populair alternatief.

Vooral wanneer de buitenbanen wegens weersomstandigheden gesloten moeten worden, wijken veel teams graag uit naar binnenbanen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om voetbalschoenen te vergelijken en te evalueren

Draagcomfort

Het is duidelijk dat als je nieuwe voetbalschoenen koopt, je er zeker van moet zijn dat ze passen als een “tweede huid”! Het is echter niet zo gemakkelijk om de perfecte schoen te vinden. Daarom leggen we in het volgende gedeelte uit met welke dingen je beslist rekening moet houden als het om draagcomfort gaat. Eerst en vooral

is het van essentieel belang dat je nieuwe schoenen goed passen, zodat je in elke fase van je spel de nodige controle en grip hebt.

Maar wees voorzichtig: de schoenen mogen je voeten ook niet insnoeren, want dat kan de bloedsomloop belemmeren. Let er bij het kiezen van je schoenmaat op dat er een ruimte van ongeveer een centimeter is tussen de grote teen en de teen van de schoen.

Stabiliteit

Voetbalschoenen moeten je de nodige stabiliteit op het voetbalveld bieden. Anders zijn snelle bewegingswisselingen en explosieve sprints niet mogelijk. Maar in dit verband ondersteunen voetbalschoenen je niet alleen bij het behouden van een ideale grip op de grond, maar moeten ze ook je risico op blessures zo klein mogelijk maken.

Vooral voetballers hebben steeds weer last van enkelblessures in het voetgebied. Ken je dit probleem maar al te goed uit eigen ervaring? Dan kunnen de Nike modellen met de sokachtige schoenkraag je helpen. Ze zijn duurder dan gewone schopschoenen zonder sokkragen, maar hun unieke vorm geeft meer stabiliteit aan de enkel. Vooral als het om je gezondheid gaat, moet je niet op de verkeerde plaats geld besparen!

Positie in het team

Je schoenkeuze moet ook afhangen van de positie die je in je team speelt. Je voelt je het meest op je gemak in het verdedigende gebied en speelt meestal als verdediger of als keeper? Dan is het zinvol om stevige, antislip schoenen te dragen die je een goede grip geven, ook als je tegenstanders snel aanvallen.

De fabrikant Adidas heeft veel van zulke schoenen in zijn assortiment. Ben je meer thuis op de vleugels en ploeter je op en neer langs de lijn? Dan is een lichtgewicht van je schoenen een doorslaggevend criterium.

Zorg ervoor dat je schoenen niet veel zwaarder zijn dan 150 gram. Nike en Puma zouden je eerste aanknopingspunten moeten zijn. Als je de denker en aanjager van je spel bent en vanuit een centrale positie de scène voor je medespelers bepaalt, is een schoen met een heel goed balgevoel essentieel om je in staat te stellen met vertrouwen te passen.

Bij het kiezen van een schoen moet je ook bedenken waar je voor je ploeg gaat spelen. Afhankelijk van de positie zijn bijzonder stevige of bijzonder lichte schoenen beter geschikt. (Image source: pixabay.com / Gellinger)

Wetenswaardigheden over voetbalschoenen

Wanneer is voetbal ontstaan?

Het voetbalachtige spel “Cuju”werd in China al in hettweede millennium v.Chr. gespeeld. Cuju vertaalt als het schoppen van de bal (“ju”) met de voet (“cu”). De precieze regels zijn niet overgeleverd, maar het is vrijwel zeker dat het spel gespeeld werd als een trainingsprogramma voor de soldaten van die tijd. Bijna 1.000 jaar later, ten tijde van de Zhou dynastie, verspreidde het spel zich over de Chinese bevolking.

Aan elkaar genaaide stukken leer, gevuld met veren en dierenhaar, werden als ballen gebruikt. Later, tussen de jaren 220 en 680, werd de met lucht gevulde bal uitgevonden. Bovendien werden de eerste voetbalregels (doelen, keepers, aanvoerders) vastgesteld.

Maar iets minder dan 100 jaar later raakte de sport weer in de vergetelheid. Voetbal, zoals we het vandaag de dag zijn gaan liefhebben en waarderen, ontstond in Engeland in de 19e eeuw. In 1848 werden de eerste voetbalregels geschreven door studenten van de Universiteit van Cambridge, voordat negen jaar later cricketers Sheffield FC oprichtten – de eerste voetbalclub ter wereld.

Maar dat is niet de enige reden waarom Engeland als het “moederland van het voetbal” wordt beschouwd. In 1863 werd in Londen de Football Association (FA) opgericht, de eerste voetbalbond die de ontwikkeling van het voetbal in de volgende jaren bevorderde, o.a. door een uitgebreid reglement. Voetbal in Duitsland was in die tijd nog niet aan de orde.

Pas elf jaar later werd het voetbalspel door de gymnasiumleraar Konrad Koch in Braunschweig op het Martino-Katharineum geïntroduceerd. De eerste Duitse voetbalclub was de Dresden English Football Club, opgericht in 1874 door Engelsen die in Dresden woonden en werkten – het begin van een grote voetbalgeschiedenis in Duitsland.

Wanneer werden voetbalschoenen met noppen voor het eerst gedragen?

Complete teams werden al in 1949 voor het eerst uitgerust met verwisselbare inschroefbare noppen. Ingeschroefde noppen werden echter pas echt populair op de Wereldbeker van 1954 in Zwitserland, waar de Duitse nationale ploeg een voortreffelijke rol speelde en uiteindelijk de Wereldbeker titel bemachtigde, niet in de laatste plaats door de speciale zolen.

In die tijd werden de Duitse nationale spelers met deze speciale schoenen uitgerust door adidas oprichter Adolf Dassler, die de schroefnoppen samen met zijn zwager Raimund Martz ontwikkeld had.

Wist je dat vervangbare inschroefbare tapeinden voor het eerst gebruikt werden in 1949? Op de Wereldbeker van 1954 in Zwitserland gebruikte de Duitse ploeg ook schoenen met verwisselbare noppen van Adidas.

Vooral op de met regen doorweekte grasmat in de finale was dit een groot voordeel ten opzichte van de Hongaren, die met laatste schoenen waren uitgerust. Deze schoenen met de inschroefbare noppen waren gebaseerd op een ontwikkeling van Rudolf Dassler (PUMA).

Op de met regen doorweekte grasmat in de finalewedstrijd in het Wankdorf stadion in Bern hadden de Duitsers een groot voordeel op hun tegenstanders uit Hongarije, die laatste schoenen droegen, dankzij de inschroefbare noppen.

Intussen zijn er verschillende zolen die je de beste grip op verschillende baanomstandigheden beloven. Er wordt een ruw onderscheid gemaakt tussen schoenen met schoentjes, noppen, multisokken en binnenschoenen.

Wat is buitenspel precies?

Een regel in het voetbal die altijd vragen oproept, althans bij leken, is de zogenaamde buitenspelregel. Maar het is eigenlijk niet zo moeilijk te begrijpen – tenminste als je de speciale buitenspelregels, zoals passief buitenspel, buiten beschouwing laat.

Opdat ook jij voortaan je zegje kunt doen over buitenspelzaken op het voetbalveld, leggen we hier de buitenspelregel in vereenvoudigde vorm aan je uit.

In principe staat een aanvallende speler buitenspel als hij dichterbij het doel isdan twee verdedigers als hij de bal naar zijn medespeler op dehelft van de tegen partij passt (de keeper van de tegenpartij telt ook als verdediger). Als de aanvaller op dezelfde hoogte staat als de voorlaatste verdediger, is het geen buitenspel.

Alleen die delen van het lichaam waarmee een doelpunt gemaakt kan worden zijn beslissend (d.w.z. handen en armen zijn niet beslissend). De buitenspelregel wordt ook opgeheven na hoekschoppen, doelschoppen of inworpen. Bijzonder is dat buitenspel ook geannuleerd wordt als de aanvaller niet dichter bij het doel is dan de bal wanneer zijn medespeler de bal passt.

Dus als de bal door een medespeler over of terug naar de aanvaller wordt gepasst, is het meestal geen buitenspel, ook al is hij op dat moment dichter bij het doel dan twee verdedigers van de tegenpartij.

Wat is de afmeting van een voetbalveld?

De afmetingen van een voetbalveld kunnen variëren. Er zijn alleen minimum en maximum maten om rekening mee te houden. Volgens de regels van de Duitse Voetbalbond (DFB) moet een voetbalveld een minimum lengte van 90 meter en een breedte van 45 meter hebben.

Tegelijkertijd mag het veld niet langer zijn dan 120 meter en niet breder dan 90 meter. Daartussenin is in principe elke maat toegestaan, zolang het veld maar langer is dan breder en dus een rechthoekige vorm heeft.

Voorinternationale wedstrijden, zoals in de Champions League of de Euro League, moet men zich echter aan een precieze maat houden. Het veld moet dan precies 105 meter lang en 68 meter breed zijn.

Hoe groot moet het voetbaldoel officieel zijn?

De FIFA en de DFB hebben ook precieze regels voor de afmetingen van voetbaldoelen. Zo moeten doelen opsenioren- en hoger jeugdniveau bijvoorbeeld 2,44 meter hoog en 7,32 meter breed zijn. Jeugddoelen voor wedstrijden tot en met het D-jeugd niveau (ca. twaalf jaar) zijn meestal kleiner en hebben een breedte van slechts vijf meter en een hoogte van twee meter.

Voor zaalvoetbal worden vaak handbaldoelen gebruikt, die drie meter breed en twee meter hoog zijn. Overigens zijn er in de geschiedenis van het voetbal een paar grappige anekdotesover doelpunten geweest. Waarschijnlijk het beroemdste verhaal, dat later bekend werd als de“Madrid Goal Case“, speelde zich af op 1 april 1998.

In dehalve finale van de UEFA Champions League tussen Real Madrid en Borussia Dortmund veroorzaakte een omgevallen doel in het Santiago Bernabéu stadion een vertraging van 76 minuten bij de aftrap.

De wedstrijd werd in Duitsland live uitgezonden door RTL Television. Eerst presenteerde sportcommentatorMarcel Reif de wedstrijd, voordat Günther Jauch zich bij hem voegde om de wachttijd te overbruggen.

Beiden probeerden de kijkers te vermaken met grappige zinnen. De beroemdste kwam van Marcel Reif: “Nooit eerder zou een doelpunt een wedstrijd zo veel goed hebben gedaan” Maar Günther Jauch zorgde ook voor de nodige lachsalvo’s:

“Voor iedereen die niet op tijd afstemde, (…) het eerste doelpunt is al gescoord” Beiden kregen later deBeierse Filmprijs voor deze zeer onderhoudende 76 minuten.

Hoeveel verdienen profvoetballers?

Het onderwerpsalarissen is een van de meest besprokenin het voetbal. Intussen worden in deze business zulke afschuwelijke bedragen betaald dat het een gewone werknemer kan doen duizelen. We hebben een paarcijfers voor je samengesteld waaruit blijkt dat er een grote variatie is tussen “top- en gewone verdieners”, zelfs in de beroepssector.

We tonen je de salarissen van de wereldsterren tot de spelers in de hoogste divisie. Aan de absolute top staan wereldsterren alsChristian Ronaldo (Real Madrid) en Lionel Messi (FC Barcelona). Ronaldo, bijvoorbeeld, verdient een basis jaarsalaris van bijna 23 miljoen euro. Maar dat is maar een klein deel van zijn totale inkomsten:

In 2015 wisten de Portugezen in totaal 227 miljoen euro te verdienen, vooral door sponsorgeld – een waanzinnig bedrag! Maar de voetballers in deBundesliga krijgen ook een vorstelijk bedrag. Tot de topverdieners behoren Philipp Lahm, Franck Ribéry en Mario Götze, die naar verluidt allemaal meer dan 10 miljoen euro per jaar verdienen – het geld uit sponsorcontracten niet meegerekend, natuurlijk.

Gemiddeld zou een Bundesliga prof iets minder dan €360.000 per jaar krijgen zonder bonusbetalingen. Een voetballer in de2e Bundesliga wordt geacht een maandsalaris te krijgen van tussen de €7.000 en €20.000– nog steeds een aanzienlijk bedrag, maar al beduidend minder dan de verdiensten van de topsterren. Ook hier komen er natuurlijk prestatiegebonden bonusuitkeringen bovenop.

Derde-league spelers hebben ook professionele contracten, maar met een maandsalaris van tussen de 2.500 en 10.000 euro worden ze niet zo goed betaald. Ook al klinken bedragen rond de € 10.000 per maand op het eerste gezicht hoog, men moet niet vergeten dat een voetbalcarrière ook niet eeuwig duurt, maar meestal eindigt als je begin 30 bent.

In deregionale competitie kunnen de meeste schoppers niet meer leven van hun voetbalinkomen, dat varieert tussen €200 en €2.000 per maand. Ze krijgen ook geen prof- maar amateurcontracten meer en moeten naast het voetbal een gewone baan hebben. Vaak vinden ze echter onderdak bij de sponsors van de club.

Wat zijn de grootste voetbalstadions ter wereld?

Het grootste voetbalstadion ter wereld staat momenteel in Pyongyang, Noord-Korea. Met 114.000 zitplaatsen is het “Stadion Eerste Mei” de onbetwiste nummer één. De naam van het stadion is afgeleid van de dag van strijd van de arbeidersbeweging (1 mei). Het stadion werd voor het laatst ingrijpend gerenoveerd in 2014.

Onder andere het Noord Koreaanse nationale elftal speelt op het kunstgrasveld. DeMelbourne Cricket Groundin Melbourne, Australië, is het op één na grootste stadion ter wereld. Het Australische nationale team speelt af en toe voor de 100.024 zitplaatsen. De Melbourne Cricket Ground is ook de plaats waar regelmatig wedstrijden tussen Australische voetbal- en cricketteams worden gespeeld.

Het stadion heeft zelfs eenrecordopkomst van iets minder dan 130.000 mensen, die in 1959 een mis bijwoonden die door een Amerikaanse revivalistische prediker werd gehouden. Op de derde plaats staat het“Camp Nou”, de thuishaven van de Spaanse eerste divisie ploeg FC Barcelona, met 99.354 zitplaatsen.

Daarmee is Camp Nou het grootste voetbalstadion in Europa en ook het grootste stadion ter wereld dat door slechts één club gebruikt wordt. FC Barcelona speelt zijn thuiswedstrijden al sinds 1957 in dit stadion. De club plant momenteel eenmodernisering van het Camp Nou, die een overkapping rondom en een vergroting van de capaciteit tot 105.000 toeschouwers zal omvatten.

Er wordt gespeculeerd over kosten van 600 miljoen euro, die nodig zouden zijn voor een uitbreiding. Het grootste voetbalstadion van Duitsland is het“Signal Iduna Park” van Borussia Dortmund (vroeger Westfalenstadion). 81.360 toeschouwers kijken naar de thuiswedstrijden van “hun Borussia” in het regelmatig uitverkochte stadion.

Bijzonder indrukwekkend is de zuidtribune, die 25.000 staanplaatsen biedt aan de meest die-hard BVB fans en daarom vaak de“gele muur”wordt genoemd, die veel tegenstanders respect inboezemt door er alleen maar naar te kijken.

Welke merkwaardige en gekke records zijn er in het voetbal?

Voetbal schrijft zijn eigen (grappige en gekke) verhalen – elke dag. We gingen op zoek naar bijzondere voetbalplaatjes voor je en willen hier een selectie presenteren.

De langste voetbalwedstrijd aller tijden

De langste voetbalwedstrijd aller tijden werd pas gefloten na 35 uur en meer dan 600 doelpunten. De Cotswold All Stars en Cambray FC in Engeland speelden een duel ten bate van een liefdadigheidsevenement. Uiteindelijk wonnen de All Stars met een waanzinnige score van 333:293.

Jongleerartiest

Hoe vaak lukt het je om de bal met je hoofd en je voet omhoog te houden? Als je echt goed bent, laten we zeggen misschien 100 keer?

Dat is nog niets vergeleken met de Oekraïense jongleerkunstenaar Nikolai Koetsenko, die in 1995 de bal 24:30 uur lang omhoog hield zonder dat hij de grond raakte – waanzin!

Meeste doelpunten gescoord in een internationale wedstrijd

De Australiër Archie Thompson is momenteel houder van het record voor de meeste doelpunten gescoord in een internationale wedstrijd. De aanvaller scoorde 13 keer in Australië’s 31-0 overwinning op Amerikaans Samoa.

Snelste rode kaart

De snelste rode kaart werd gezien door Walter Boyd van de Engelse club FC Swansea op 24 november 1999 in de wedstrijd tegen Darlington.

In zijn geval kan men helemaal niet spreken van een uitzwaai, want hij kwam helemaal niet op het veld. Voordat hij gewisseld werd, gaf hij een tegenstander een elleboog in het gezicht en kreeg van de scheidsrechter de rode kaart.

Snelste doelpunt op een Wereldbeker

Het snelste doelpunt op een Wereldbeker werd gescoord door Turkije’s Haken Sükür in de derde-plaatswedstrijd op de Wereldbeker 2002 tegen het toenmalige gastland Zuid-Korea.

Sükür scoorde al na 15 seconden om zijn ploeg op een vroege 1-0 voorsprong te zetten.

De snelste hattrick in de Bundesliga

De snelste foutloze hattrick in de Bundesliga werd gescoord door Michael Tönnies in het shirt van MSV Duisburg in de 6:2 overwinning van zijn ploeg op Karlsruher SC. Binnen vijf minuten (10e/12e/15e) scoorde Tönnies drie keer – tegen niemand minder dan Oliver Kahn, die toen nog keeper van KSC was en nog vrij onbekend.

Langst genoteerde blessuretijd

De scheidsrechter van de Bezirksliga wedstrijd tussen Dostlukspor Bottrop en BW Wesel stond een ongelooflijke 28 minuten

Blessuretijd

Toe, 13 minuten in de eerste helft en nog eens 15 minuten in de tweede helft. De scheidsrechter gaf daar verschillende redenen voor: Blessure onderbrekingen, lange wissels en tijdspel bij inworpen en doeltrappen.

De hoogste nederlaag

De ploeg Stade Olympique I`Emyrne uit Madagascar scoorde 149 eigen doelpunten in de wedstrijd tegen AS Adema uit protest tegen het optreden van de scheidsrechter. Dit betekent een gemiddelde van iets minder dan 1.7 doelpunten per minuut.

De kortste achternaam in de 1e Bundesliga

Jürgen Ey van FC Bayern München kon lange tijd aanspraak maken op het record voor de kortste achternaam in de 1e Bundesliga. Sinds de promotie van TSG 1899 Hoffenheim in 2008 moet Ey dit record echter delen met Hoffenheim aanvaller Demba Ba.

Meeste rode kaarten

Scheidsrechter Jose Manuel Barro Escandon toonde in totaal 19 rode kaarten aan spelers in de wedstrijd in de Andalusische amateurcompetitie tussen Recreativo Linnepe en Saladilo Algeciras, nadat de wedstrijd was gestaakt.

Het slechtste Bundesliga team aller tijden

Dit record is nog steeds in handen van Tasmania Berlin. In het seizoen 1956/57 degradeerde de huidige hoofdstedelijke ploeg naar de 2e Bundesliga met slechts twee overwinningen en 28 nederlagen – een negatief record!

Runners-up

Het had zo’n geweldig jaar kunnen worden voor Michael Ballack. Maar in het seizoen 2001/2002 slaagde de toenmalige aanvoerder van de Duitse nationale ploeg erin om in één jaar vier keer tweede te worden.

Met zijn club Bayer Leverkusen werd hij tweede achter Borussia Dortmund. De finale van de Champions League en ook de finale van de DFB Cup gingen verloren. Tot overmaat van ramp verloor hij met de nationale ploeg ook nog van Brazilië in de finale van de Wereldbeker.

De meeste Bundesliga wedstrijden

Met 602 gespeelde Bundesliga wedstrijden staat Karl-Heinz Körbel bovenaan de lijst van spelers die het vaakst in de Bundesliga verschenen zijn. Körbel was ook erg trouw aan de club:

hij speelde al zijn 602 wedstrijden voor Eintracht Frankfurt tussen 1972 en 1991. Ter vergelijking: Philipp Lahm speelde medio december 2016 slechts 369 wedstrijden en is sinds 2002 prof in de Bundesliga.

De club met de meeste leden

De club met verreweg de meeste leden komt uit Duitsland. FC Bayern München heeft maar liefst 284.041 leden (per 11.2016), gevolgd door de Portugese club Benfica Lissabon (156.916 leden/ 06.2015) en de Spaanse club FC Barcelona (153.500 leden/ 12.2014).

Bayern München voert ook de ranglijst in de Duitse Bundesliga aan. Borussia Dortmund en Schalke 04 volgen op de tweede en derde plaats, elk met iets minder dan 144.000 leden in oktober 2016. BVB staat nu echter 880 leden voor op S04.

De best verkochte clubs ter wereld

De eerste twee plaatsen bij de best verkochte clubs ter wereld gaan naar Spanje. Real Madrid met 577 miljoen euro en FC Barcelona met 561 miljoen euro voeren de lijst onbetwist aan. De grens van 500 miljoen euro werd in 2016 ook doorbroken door de Engelse club Manchester United (520 miljoen euro).

FC Bayern München (474 miljoen euro), een Duitse ploeg uit de Bundesliga, staat op de vijfde plaats. Met Borussia Dortmund (281 miljoen euro/ elfde plaats) en Schalke 04 (220 miljoen euro/ dertiende plaats) zijn er echter nog twee clubs uit de Duitse Bundesliga die op zijn minst in de top 15 van clubs met de hoogste omzet ter wereld zijn gekomen.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

https://www.dfb.de/spieler/aktive-ue20/artikel/fussballschuhe-hier-gehts-um-mehr-als-nur-style-1673

http://www.ispo.com/produkte/id_78075360/diese-fussballschuhe-traegt-die-deutsche-nationalmannschaft.html

http://www.t-online.de/gesundheit/fitness/id_57054022/fussball-haelt-den-koerper-gesund-und-fit.html

Beeldbron: pixabay.com / RoboMichalec

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies