Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

25Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Welkom bij ReviewBox Brasil. Vandaag gaan we het hebben over vitamine K2, een van de drie vitamines waaruit het K complex bestaat, en degene met de grootste werkzaamheid, gemakkelijke opneembaarheid en werkingsduur in het organisme.

Vitamine K2 speelt een belangrijke rol: ze werkt in op het behoud van botten en cardiovasculaire gezondheid, de seksuele gezondheid van mannen en vrouwen, de prestaties bij lichamelijke activiteiten en de bestrijding van diabetes en zwaarlijvigheid.

Ze wordt ook wel de anti-verouderingspil genoemd, omdat ze de opname van calcium in de huid verhindert, waardoor rimpels worden voorkomen. Ben je nieuwsgierig naar meer informatie over vitamine K2? Blijf dan dit artikel lezen.

Belangrijk om te weten

 • Bij de supplementatie met vitamine K2 kunnen twee van de vier varianten van deze vitamine als bron gebruikt worden: MK4 (synthetisch) en MK7 (natuurlijk). De concentratie varieert van 65 tot 120 mcg (MK7) of van 100 tot 1300 mcg (MK4).
 • De belangrijkste functie van vitamine K2 is de opname van calcium naar botten en tanden te leiden, en verkalking op ongeschikte plaatsen zoals slagaders, gewrichten en organen te voorkomen.
 • Suppletie met vitamine K2 kan samengaan met andere supplementen zoals calcium, magnesium en vitamine D3.

Dit vindje misschien ookleuk

 • Multivitamine: Hoe kies je de beste in 2023
 • Probiotica: Hoe kies je de beste op 2023?
 • Hyaluronzuur: Hoe kies je de beste voor jou op 2023

Beste Vitamine K2: Onze selectie

Vitamine K2 supplement is kosteneffectief en je vindt een grote verscheidenheid aan binnenlandse en geïmporteerde merken die het vervaardigen.

Wil je weten welke de beste opties zijn? Bekijk de ranglijst hieronder.

Koopgids

Als er een vitamine is waar je meer over moet weten, dan gaat dat onder de naam vitamine K2. Het kreeg pas een paar jaar geleden de aandacht die het verdient, toen wetenschappers de vele voordelen ervan ontdekten.

Wil je weten wat die voordelen zijn? De natuurlijke bronnen van deze vitamine zijn ? Het belang van suppletie en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid? Lees dan verder in deze Koopgids.

 Imagem de uma mulher tomando uma cápsula

Vitamine K2 suppletie heeft talrijke gezondheidsvoordelen. (Bron: puhhha/ 123RF)

Wat is vitamine K2?

Er zijn drie soorten vitamines in het K-complex

 • Fytomenadion, ook wel K1 genoemd, dat voorkomt in donkergroene bladgroenten.
 • Menaquinone, bekend als K2, dat aanwezig is in gefermenteerde voedingsmiddelen.
 • Menadione, vitamine K3, wordt in een laboratorium aangemaakt.

Van de drie soorten springt vitamine K2 er om drie redenen uit: ze wordt volledig door het lichaam opgenomen (biobeschikbaar), werkt langer in het lichaam (bioactief) en heeft talrijke voordelen.

Vitamine K2 wordt op natuurlijke wijze aangemaakt door gezonde bacteriën in de darm. Maar behalve een lage opname daalt ook de productie in de loop der jaren, waardoor in het lichaam een tekort ontstaat.

Het is daarom van essentieel belang om voedingsmiddelen te consumeren die vitamine K2 bevatten (bepaalde soorten kaas, vlees, eieren en gefermenteerde voedingsmiddelen) en om supplementen in te nemen.

Wat zijn de voordelen van vitamine K2?

Deze vitamine kwam voor het eerst onder de aandacht van wetenschappers toen ontdekt werd dat vitamine K2 de effecten van vitamine D3 versterkt (als ze samen gebruikt worden).

De effecten zijn o.a.: aanmaak van nieuwe botcellen, versterking van de botten, beheersing van het calciumgehalte, toename van botmassa en -dichtheid. Zulke voordelen helpen bij het voorkomen van osteoporose en botbreuken.

Vitamine K2 voorkomt ook dat calcium naar verkeerde delen van het lichaam geleid wordt, zoals slagaders, gewrichten, nieren, ogen en galblaas.

Imagem de uma mulher explicando o funcionamento da coluna vertebral para a outra.

Vitamine K2 heeft veel voordelen voor de botgezondheid, vooral in combinatie met vitamine D3. (Bron: rioblanco/ 123RF)

Vitamine K2 is belangrijk voor de aanmaak van osteocalcine (GLA) een eiwit dat deel uitmaakt van de botstructuur en verantwoordelijk is voor het voorkomen van ophoping van mineralen in aders en slagaderen.

Een andere functie is het voorkomen van kalkmineralisatie in de slagaders die naar het hart leiden, wat verharding van de hartkleppen, dichtslibben van de slagaders en een mogelijke hartaanval kan veroorzaken.

Maar vitamine K2 heeft naast de bovengenoemde nog andere voordelen, zoals helpen bij de bloedstolling, het activeren van het vaatstelsel, het remmen van het ontstaan van spataderen, het voorkomen van infectieziekten en hersenproblemen.

De vitamine helpt ook om sommige soorten kanker af te weren, want ze onderdrukt de genen die deze ziekten kunnen ontwikkelen en versterkt de genen die gezonde, kankerbestrijdende cellen synthetiseren.

Voorkomen van hart- en vaatziekten

Vitamine K2 helpt ook om het cardiovasculaire systeem te versterken, en remt zo de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, waardoor het risico op een beroerte en een hartaanval afneemt

 • Bevordert de bloedstolling
 • Versterkt aders en slagaders
 • Versterkt de hartspier
 • Voorkomt vasculaire verkalking

Verbetert lichamelijke prestaties

Suppletie met vitamine K2 kan ook je prestaties bij sport verbeteren, omdat het de capaciteit van het lichaam vergroot om de door het organisme zelf geproduceerde energie te gebruiken om te bewegen.

Dit gebeurt, omdat vitamine K2 inwerkt op de alvleesklier en de productie van insuline bevordert, wat naast andere effecten de energie verhoogt en de voeding van de cellen bevordert.

Imagem de uma mulher alongando

Vitamine K2 verhoogt je energie en aanleg om lichamelijke oefeningen te doen. (Bron: Alexandres Mils/ Unsplash)

Obesitas en diabetes voorkomen

Vitamine K2 voorkomt en stopt de progressie van diabetes type 2 door de insulinegevoeligheid te verhogen, wat de bloedsuikerspiegel helpt stabiliseren, en voorkomt de ophoping van visceraal vet.

Deze voordelen voorkomen ook de ontwikkeling van een steeds vaker voorkomend stofwisselingsprobleem in onze samenleving: zwaarlijvigheid.

Verbetert de seksuele gezondheid

Vitamine K2 helpt ook de seksuele gezondheid te verbeteren, want het optimaliseert de werking van testosteron, dat een daling van de oestrogeenspiegel veroorzaakt, waardoor de vruchtbaarheid van mannen toeneemt.

Een ander voordeel is dat het supplement de spermaproductie verhoogt. Bij vrouwen met Polycysteus Ovarieel Syndroom helpt vitamine K2 de testosteronspiegel te reguleren. Een ander voordeel is een betere bloedtoevoer naar de geslachtsorganen van mannen en vrouwen.

Imagem de um casal tomando café da manhã na cama

Vitamine K2 heeft voordelen voor de seksuele gezondheid van mannen en vrouwen. (Bron: Jeremy Banks/ Unsplash)

Vermindert ontstekingen

Wanneer er een lage concentratie vitamine K in het lichaam is en een hoge concentratie cytokinen, neemt de kans op het ontstaan van ontstekingen sterk toe.

Vitamine K2 vermindert de hoeveelheid cytokinen in het lichaam. Dit voordeel maakt vitamine K2 suppletie ideaal voor mensen met ontstekingsziekten zoals Lupus, de ziekte van Crohn, diabetes, en andere.

Verbetert de gezondheid van de tanden

Net als bij botten helpt vitamine K2 de tanden te versterken. Dit komt doordat de vitamine de opname van calcium door de tanden vergemakkelijkt en het tandbeen stimuleert, wat helpt de tanden te structureren en ze gezonder te maken.

 Imagem de uma mulher com uma maçã nas mãos.

Een ander voordeel van vitamine K2 suppletie is dat het de vorming van gaatjes tegengaat. (Bron: PorquoiPas/ Pixabay)

Stimuleert de mitochondriale functie

Vitamine K2 helpt de mitochondriale functie te stimuleren omdat het helpt elektronen naar de mitochondriën te transporteren, wat de mitochondriale functie versnelt, waardoor meer energie wordt gegenereerd.

Vanwege dit voordeel wordt de mogelijkheid om vitamine K2 suppletie te gebruiken voor de behandeling van leverproblemen en degeneratieve ziekten in het centrale zenuwstelsel al bestudeerd.

Voordelen
 • Vitamine K2 suppletie is er in twee varianten: MK4 en MK7
 • Dosering varieert: 65, 100 of 120 mcg per capsule (MK7)
 • Supplement in capsules biedt gemak in het dagelijks leven
 • Het is een betaalbaar product
Nadelen
 • Supplementen afgeleid van MK4 moeten een veel hogere concentratie hebben om effect te hebben
 • Het supplement is alleen in capsules verkrijgbaar
 • Vitamine A en E supplementen belemmeren de absorptie van vitamine K2

Wie zou vitamine K2 moeten nemen?

Vitamine K2 suppletie is aangewezen bij

 • Mensen met darmziekten (vitamine K2 wordt door de darm aangemaakt, gesynthetiseerd en opgenomen).
 • Mensen die een darmverkleinende operatie hebben ondergaan.
 • Mensen metleverziekten zoals cirrose (vitamine K2 wordt in de lever afgezet voordat het door het lichaam gebruikt wordt)
 • Mensen met chronische diarree (de aandoening verandert de darmflora, veroorzaakt minder aanmaak van voedingsstoffen en vermindert de opname van vitamines).
 • Mensen die met antibiotica behandeld worden (de medicijnen beïnvloeden de darmflora, waardoor de aanmaak van de vitamine beïnvloed wordt).

Wie mag geen vitamine K2 nemen?

Vitamine K2 suppletie is gecontra-indiceerd voor zwangere en zogende vrouwen, mensen met een bovennormale bloedstolling, en mensen die cardiovasculaire problemen zoals beroerte en hartstilstand hebben doorgemaakt.

Wist je dat mensen die antistollingsmiddelen gebruiken vitamine K2 suppletie kunnen nemen, maar van vitamine K1 af moeten blijven?

Wat is de aanbevolen dagelijkse dosis vitamine K2?

De aanbevolen dosis vitamine K2 is 65 tot 120 mcg per dag. Het supplement wordt bij voorkeur na de maaltijd ingenomen en kan samen met andere supplementen worden ingenomen.

Tip: Vitamine A en E supplementen verminderen de opname van vitamine K2, dus vermijd het mengen van deze supplementen.

Imagem de um casal cozinhando.

Vitamine K2 suppletie moet na de lunch of het avondeten worden ingenomen. (Bron:rawpixel.com/ Pexels)

Wat zijn de risico’s van een tekort aan vitamine K2?

Een tekort aan vitamine K2 schaadt het lichaam zeer om de volgende redenen: je kunt problemen krijgen met de bloedstolling, verlies van botkwaliteit ondervinden, en de kans bestaat dat je calcium op de verkeerde plaatsen in het lichaam opslaat. Andere kwalen zijn

 • Occlusie van de kransslagaders
 • Verharding van de hartkleppen
 • Gewrichtskraakbeen problemen

Mensen die het meeste risico lopen op een tekort aan vitamine K2 in het lichaam zijn degenen die bariatrische chirurgie hebben ondergaan en/of medicijnen nemen die de vetopname belemmeren. Wie bewerkte voedingsmiddelen consumeert is er ook vatbaar voor.

Aankoopcriteria: Factoren om verschillen de Vitamine K2 modellen te vergelijken

Er zijn weinig verschillen tussen vitamine K2 supplementen. Maar, hoewel weinig, kunnen deze verschillen het verschil maken in de doeltreffendheid en duurzaamheid van het product. Als je de jouwe koopt, let dan op de volgende criteria:

We leggen elk van de punten hieronder uit.

MK4 of MK7?

Als je op zoek bent naar een vitamine K2 supplement vind je op het etiket veel producten met MK7 en andere met MK4. Veel mensen hebben hier twijfels over, dus we zullen uitleggen waar deze informatie over gaat. Vitamine K2 kent vier varianten: MK4, MK7, MK8 en MK9. Het verschil tussen beide is de lengte van de laterale keten, en hoe groter die is, hoe beter de werking.

De twee varianten die gebruikt worden in de samenstelling van vitamine K2 supplementen zijn MK4 en MK7, we leggen de verschillen tussen beide uit in de tabel hieronder:

MK4 MK7
Tijd dat het in het lichaam blijft Blijft korte tijd in de bloedbaan Ongeveer drie dagen
Absorptie Effectief Volledig opgenomen door het lichaam
Herkomst Synthetisch Natuurlijk
Concentratie Tussen 100 en 1300 mcg Van 65 tot 120 mcg

Volgens deskundigen is de aanbevolen dagelijkse dosis 120 mcg vitamine K2 van het type MK7, dat het meest effectief is vanwege het gemak waarmee het opgenomen wordt en de biologische beschikbaarheid (tijd dat de stof in het lichaam blijft).

Fles

Als je een vitamine K2 supplement koopt, is het van essentieel belang dat je de fles van het product analyseert. Vitamine K2 is gevoelig voor licht, dus het flesje moet donker of op zijn minst ondoorzichtig zijn om te voorkomen dat de capsules met licht in aanraking komen.

Imagem de um frasco com pílulas.

Vermijd het kopen van een vitamine K2 supplement in een doorzichtig flesje.(Bron: LaChrome/Pixabay)

Hoeveelheid capsules

Vitamine K2 supplementen worden in capsules verkocht. De aanbevolen dagelijkse dosis is steeds één capsule per dag, ofwel ’s morgens als eerste of tijdens een van de hoofdmaaltijden. Het aantal capsules per fles varieert van 60, 90 of 100 eenheden.

Vitamine K2 supplementen kun je kant-en-klaar kopen of ze laten maken (zoek in dit geval een betrouwbare apotheek). (Hoofdbeeld bron: Stevepb/ Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies