Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

68Bestede uren

54Beoordeelde onderzoeken

165Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote vitamine K test 2023. Hier stellen we alle vitamine K supplementen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste vitamine K voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je vitamine K wilt kopen.

Belangrijk om te weten

  • Vitamine K behoort tot de vetoplosbare vitamines en komt in veel voedingsmiddelen voor, vooral in groene groenten.
  • Het is belangrijk onderscheid te maken tussen vitamine K1 en K2, die beide van nature voorkomen.
  • Vitamine K is essentieel voor de bloedstolling en ondersteunt ook de gezondheid van de botten.

Beste Vitaminen K: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf kunt stellen voor je vitamine K koopt

Wat is vitamine K en waarvoor kan ik het innemen?

Vitamine K komt van nature voor als vitamine K1 (fylloquinon) en K2 (menaquinon). Net als vitamine A, D en E behoort het tot de vetoplosbare vitamines en is het vooral essentieel voor de bloedstolling.

Vitamine K is essentieel voor de bloedstolling. Anders zouden we doodbloeden als we gewond raakten. (Image source: pixabay.com / Arek Socha)

Vitamine K ondersteunt ook de botmineralisatie en remt zo het botverlies bij vrouwen na de menopauze. Verder voorkomt vitamine K de afzetting van calcium in zachte weefsels zoals kraakbeen en bloedvaten, en regelt het celprocessen en herstelprocessen in de zenuwcellen, de nieren, de ogen, de bloedvaten en de lever.

Wist je dat het geneesmiddel Marcumar, bijvoorbeeld, werkt als een vitamine K antagonist? Omdat vitamine K verantwoordelijk is voor de bloedstolling, helpen zulke antagonisten bijvoorbeeld bij de nazorg van beroertes of hartaanvallen door de bloedstolling tegen te gaan en het bloed “dunner” te maken. Dit vermindert het risico op trombose of bloedstolsels.

Hoe helpt vitamine K me in verband met sport?

Vitamine K wordt vaak vergeten, maar het wordt beschouwd als een all-round talent onder de vitamines. Omdat vitamine K een heel belangrijke rol speelt bij de bloedstolling, zorgt het ervoor dat we niet doodbloeden als we gewond raken.

Het zorgt er ook voor dat calcium naar de botten wordt getransporteerd en dat de stofwisseling van het bindweefsel soepel verloopt. Als het over bindweefsel gaat, hebben vooral vrouwen de neiging op te vallen, want voor velen behoren body toning en anti-cellulitis training tijdens het sporten tot de belangrijkste dingen.

Het is ook belangrijk om het cardiovasculaire systeem te ondersteunen door kalkafzetting in de slagaders te voorkomen.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine K?

Vitamine K komt vooral voor in groene groenten, zoals spinazie, spruitjes en broccoli. Vitamine K komt ook voor in algen en plantaardige oliën. Deze voedingsmiddelen, die veel in Duitsland voorkomen, bevatten vitamine K1.

Vitamine K2 kan beter door het lichaam worden opgenomen, maar het is nauwelijks in ons westers voedsel te vinden. Eieren, vlees en zuivelproducten bevatten op zijn minst kleine hoeveelheden. In de volgende tabel hebben we enkele voedingsmiddelen opgesomd en de hoeveelheid vitamine K die ze bevatten.

Voedingsmiddel Vitamine K-gehalte in microgrammen (per 100g)
Avocado 19
Bloemkool 5-300
Broccoli 99-205
Boerenkool 817
Knolselderij 41
Sla 109
Peterselie 360-790
Spruitjes 177-570
Bieslook 190-570
Spinazie 200-400
Druiven 3-19
Kwark 40% vet i. Tr. 50
Kruidenroomkaas 40
Haring 25
Sprot 21
Koolvis 1,6
Kalfslever 89
Rundvlees (spier) 13
Koolzaadolie 150
Druivenpitolie 280
Olijfolie 33

Volgens de DGE (Duitse Voedingsvereniging) is de dagelijkse behoefte aan vitamine K voor pasgeborenen 4 microgram per dag; vanaf de 4e maand neemt de behoefte toe tot 10 microgram.

Voor volwassenen en zwangere vrouwen is de dagelijkse behoefte 60-80 microgram. Zoals je in de tabel hierboven ziet, zou 50 g spruitjes of 150 g kwark voldoende zijn voor volwassenen.

Vitamine K tekort is betrekkelijk gemakkelijk te voorkomen met een evenwichtige voeding.

In het algemeen krijg je met je voeding waarschijnlijk wel 300 of 400 microgram per dag binnen. Maar 90 % hiervan is vitamine K1. Een teveel aan vitamine K veroorzaakt geen schade of andere gevolgen. Alleen bij pasgeborenen kan een teveel aan vitamine K leiden tot het uiteenvallen van rode bloedlichaampjes.

Zijn er bijwerkingen in verband met vitamine K?

Noch in verband met de inname van vitamine K als voedingssupplement, noch in de vorm van voedsel, zijn bij mensen en dieren bijwerkingen opgetreden.

Te veel vitamine K mag niet aan pasgeborenen gegeven worden, omdat het de rode bloedcellen kan doen afbreken. Er zijn echter enkele wisselwerkingen met andere geneesmiddelen.

Deze zijn als volgt:

Drugs Effecten Gevolgen
Anticoagulantia Remt de bloedstolling Vitamine K vermindert het effect of heft het helemaal op
Antibiotica Kan vitamine-producerende bacteriën decimeren Kan leiden tot vitamine K tekort
Choletyramine Remt de absorptie van cholesterol en vetoplosbare vitaminen kan leiden tot vitamine K tekort
Orlistat Geneesmiddelen gebruikt om obesitas te behandelen remmen de absorptie van vetoplosbare vitaminen kan leiden tot vitamine K tekort

Welke soorten vitamine K zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat zijn de voor- en nadelen van vitamine K1?

Vitamine K1 (fylloquinon) is onmisbaar voor de fotosynthese in planten en zit daarom in veel groenten en fruit. Vooral groene groenten zoals boerenkool, spinazie of peterselie bevatten veel vitamine K1.

Het zorgt voor een normale bloedstolling, beschermt bloedvaten en andere zachte weefsels tegen kalkafzettingen en ondersteunt botten en tanden. Gevonden in veel voedingsmiddelen; Essentieel voor de bloedstolling; Ondersteunt de botmineralisatie; Voorkomt afzettingen Minder actieve vorm van vitamine K.

Wat maakt vitamine K2 bijzonder en wat zijn de voor- en nadelen?

Vitamine K2 (menaquinone) wordt aangemaakt door bacteriën zoals E. coli. Deze bacteriën komen ook voor in de menselijke darm, dus vitamine K2 kan ook hier in kleine hoeveelheden aangemaakt worden. Anders kunnen we het ook in kleine hoeveelheden uit eieren, vlees en zuivelproducten halen.

Actievere vorm van vitamine K; Essentieel voor de bloedstolling; Ondersteunt de botmineralisatie; Voorkomt afzettingen Zeer weinig aanwezig in westerse diëten en voedingsmiddelen Vitamine K2 wordt beschouwd als de actievere vorm van vitamine K, maar heeft verder dezelfde effecten als K1. Omdat K2 niet erg overvloedig aanwezig is in ons westerse voedsel, is het zinvol om K2 extra in te nemen via een voedingssupplement.

Wat zijn de eigenschappen van vitamine K3?

Vitamine K3 is een synthetisch geproduceerde vorm van vitamine K en is in water oplosbaar. Omdat het in bepaalde hoeveelheden een giftige werking heeft, is deze vorm al enige tijd verboden voor menselijke consumptie.

Daarom wordt het hier alleen genoemd voor een volledig overzicht.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om vitamine K preparaten te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke vitamine K preparaten. De criteria die je kunt gebruiken om de preparaten met elkaar te vergelijken zijn o.a.

  • Dosering
  • Samenstelling
  • Doseringsvorm

Dosering

Als je een vitamine K product wilt kopen, speelt de dosering natuurlijk een rol. In de meeste gevallen wordt, zoals hierboven vermeld, in de dagelijkse behoefte aan K1 voorzien door voedsel.

De meeste preparaten zijn echter toch al hoog gedoseerd en zijn dus veel hoger dan de dagelijkse behoefte.

Als je vitamine K wilt gebruiken voor adolescenten of kinderen, moet je ervoor zorgen dat de dosering niet te hoog is.

Samenstelling

Veel vitamine K supplementen zijn er in een combinatie van K1 en K2 of zelfs met extra andere vitaminen en voedingsstoffen. Er zijn er echter ook die K2 alleen aanbieden, bijvoorbeeld. Hier moet je voor jezelf beslissen of je een combinatie wilt of echt alleen een K2 supplement.

Als je een heel evenwichtige, gezonde voeding eet die rijk is aan vitamines, kan een enkel product voldoende zijn. Zorg er echter voor dat je voeding niet te vetarm is, want vitamine K heeft vetten nodig om goed door het lichaam opgenomen te worden.

Doseringsvorm

Vitamine K is verkrijgbaar in de vorm van tabletten, capsules of druppels. Theoretisch maakt het in het begin niet uit welke vorm je kiest, want het gaat veel meer om de inhoud en de dosis, enz.

Vitamine K is verkrijgbaar in de vorm van capsules of tabletten, maar ook als druppels. (Image source: pixabay.com / Steve Buissinne)

Het voordeel van capsules en druppels is echter dat ze al olie bevatten, wat handig is voor vetoplosbare vitamines. Je kunt ze dus onafhankelijk van de maaltijden innemen.

Als je besluit tabletten te nemen, kun je hetzelfde effect bereiken door ze gewoon bij een maaltijd (met vet) in te nemen.

Wetenswaardigheden

over vitamine K

Wat zijn vetoplosbare vitamines?

Zoals gezegd is vitamine K, net als vitamine A, D en E, een in vet oplosbare vitamine. Daartegenover staat de groep wateroplosbare vitamines. In vergelijking daarmee hebben vetoplosbare vitamines het voordeel dat ze in het lichaam kunnen worden opgeslagen.

Overigens, om de vetoplosbare vitamines te onthouden, helpt de geheugensteun met de naam van een supermarkt: “EDEKA” (E, D, K, A).

Waarom moeten pasgeborenen vitamine K toegediend krijgen?

Vitamine K wordt aan pasgeborenen gegeven omdat het het risico op bloedingen en gezondheidsschade als gevolg van een vitamine K tekort vermindert.

Toediening van vitamine K bij pasgeborenen wordt veel gebruikt als profylaxe, maar ouders bekijken de noodzaak nu met scepsis. (Image source: pixabay.com / PublicDomainPictures)

Bij de geboorte heeft de baby nog wat vitamine K opgeslagen in zijn lever, maar het is nog niet duidelijk hoeveel er opgenomen is.

In Duitsland wordt de toediening van vitamine K aan pasgeborenen algemeen beschouwd als een gebruikelijke profylaxe. Het is echter niet verplicht en steeds meer ouders zijn sceptisch.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://www.netdoktor.de/ernaehrung/vitamin-k/

[2]https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/nahrungsergaenzungsmittel/vitamin-kprodukte-was-ist-sinnvoll-26574

[3] https://www.netdoktor.at/laborwerte/fettloesliche-vitamine-6684726 Beeldbron: 123rf.com / Ceglarek P.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies