Laatst bijgewerkt: 01-09-2021

Onze selectiecriteria

38Onderzochte producten

70Bestede uren

56Beoordeelde onderzoeken

169Verzamelde opmerkingen

Vitamine E is een belangrijk bestanddeel in ons lichaam dat vrije radicalen vernietigt en zo ziekten voorkomt. Vrije radicalen worden als tussenproduct van de stofwisseling in elke afzonderlijke cel geproduceerd en vergroten de kans om ziek te worden [1].

Vitamine E, daarentegen, behoort tot de tocoferol- en tocotrienolfamilie [2]. Er zijn in totaal acht verschillende vormen van de vitamine, met α-tocoferol als de bekendste vorm omdat het de enige is die in het lichaam kan worden opgeslagen.

Vitamine E voorkomt niet alleen veel voorkomende ziekten, maar verbetert ook het algemene uiterlijk van het lichaam. Vitamine E wordt vaak gebruikt in de vorm van oliën of capsules om de huid te hydrateren of het haar sterker te laten groeien.

Met onze grote vitamine E olie test 2023 willen we je graag helpen bij het kiezen van de juiste vitamine E olie. We verduidelijken de vraag wanneer je de olie moet gebruiken en welke voordelen ze oplevert. Bovendien leggen we uit op welke criteria je moet letten bij het kopen van vitamine E olie.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Vitamine E vervult in het lichaam veel belangrijke taken, die ook van buitenaf zichtbaar zijn. Een tekort aan vitamine E kan met preparaten voorkomen worden.
  • Vitamine E olie komt altijd van pas als je je behoeften wilt dekken en zo de positieve effecten van de vitamine wilt gebruiken.
  • De positieve effecten zijn onder andere een verbeterde huid, sterker haar en sterkere vinger- en teennagels.

Beste Vitaminen E Olie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je vitamine E olie koopt

Waar is vitamine E olie goed voor?

Vitamine E olie is altijd nuttig als je je lichaam tegen ziekten wilt beschermen of het uiterlijk van je huid wilt verbeteren Vitamine E heeft allerlei toepassingen, die we je kort willen uitleggen

De olie wordt bijvoorbeeld gebruikt om je haar te versterken en het tegen uitvallen te beschermen. Het wordt vaak direct gemasseerd of verdund in shampoo. Vitamine E verbetert ook het uiterlijk van je huid. Als je problemen hebt met puistjes of acne, kan een applicatie van vitamine E nuttig zijn.

Behalve bescherming tegen ziekten en verbetering van het uiterlijk van de huid, kan vitamine E ook de genezing van wonden versn ellen.

Na de zwangerschap hebben veel vrouwen last van striae op de huid. Met een gerichte massage met vitamine E olie kan men de striae afzwakken of voorkomen.

Als je last hebt van broze vinger- en teennagels, kan dit een aanwijzing zijn voor een tekort aan vitamine E. In dit geval kan het innemen van vitamine E capsules je nagels versterken.

Hoeveel vitamine E olie moet je innemen?

Hier moeten we onderscheid maken tussen verschillende factoren die de dagelijkse vitamine E behoefte beïnvloeden. Het goede nieuws is dat een tekort aan vitamine E gelukkig niet vaak voorkomt.

Een tekort aan vitamine E komt minder vaak voor bij een evenwichtige voeding, maar de positieve effecten kunnen beter bevorderd worden door een gerichte inname.

Een tekort aan vitamine E is echter merkbaar door haaruitval, droge huid, hoofdpijn of broze nagels. In dit geval moet je dagelijkse behoefte aan vitamine E natuurlijk aanzienlijk hoger zijn dan normaal het geval is.

Verder moet er onderscheid gemaakt worden tussen vrouwen, mannen en kinderen. Mannen hebben een iets grotere hoeveelheid vitamine E nodig dan vrouwen of kinderen. Vrouwen hebben slechts een iets hogere behoefte nodig tijdens de zwangerschap. Oudere mensen hebben over het algemeen iets minder vitamine E per dag nodig. De tabel hieronder toont de dagelijkse behoefte.

Categorie Dagelijkse behoefte
Mannen 12 tot 15 mg
Vrouwen 11 tot 12 mg
Zwangeren 17 mg
Ouderen 10 tot 12 mg

Nu je je dagelijkse behoefte kent, is het ook belangrijk te weten waar de bovengrens van vitamine E ligt. Vanwege de kleine hoeveelheden en de sterke doses van oliën en capsules, moet je van tevoren uitzoeken wat je dagelijkse dosis zal zijn. Een overdosis is merkbaar door heviger bloedverlies, misselijkheid en hoofdpijn.

Gelukkig is overdosering minder waarschijnlijk. Je zou over een lange periode regelmatig 300 tot 400 mg vitamine E moeten innemen voordat de hierboven genoemde symptomen merkbaar worden [3].

Vitamin E Öl-1

Een overdosis vitamine E komt minder vaak voor, maar moet niettemin door bepaalde groepen mensen beter in de gaten gehouden worden.
(Image source: Gerasimoski/ 123rf.com)

Toch moeten zwangere personen of mensen met bloedstollingsstoornissen de maximumdosis beter in acht nemen. In het bijzonder kan een overdosis vitamine E een verhoogd negatief effect hebben op mensen die medicijnen nemen om hun bloed te verdunnen.

Vitamin E Öl-2

Je vindt vitamine E olie zowel on- als offline in bijna alle webwinkels of winkels. Op het internet vind je echter vooral een ruime keuze aan soorten en prijzen.
(Image source: pixabay.com / Cliff Burtonsen)

Wanneer is vitamine E olie zinvol in capsulevorm en wanneer in flesvorm?

Je hebt over het algemeen de mogelijkheid vitamine E olie te kopen in capsulevorm of direct gevuld in een flesje. Zelfs binnenin de capsules is de vitamine E olie meestal onbewerkt, zodat je ze kunt openbreken als je ze nodig hebt.

Als je de vitamine snel en gemakkelijk wilt innemen, is de capsulevorm de betere keuze voor jou. Gebottelde olie, daarentegen, kan op specifieke plaatsen aangebracht worden.

Het voordeel van de olie in flessen is dat je de vitamine direct op de huid of het haar kunt aanbrengen. Als je van plan bent dit vaker te doen, is de gebottelde versie zinvoller omdat je dan niet eerst de capsules hoeft open te breken.

Het tweede voordeel van de flesvorm is dat ze meestal iets goedkoper zijn dan de capsules. Dus als je vitamine E gedurende langere tijd regelmatig wilt gebruiken, is de gebottelde versie beter voor je.

De capsules daarentegen hebben het voordeel dat je ze overal en snel kunt innemen. Je moet de gebottelde olie over een langere tijd in je huid masseren, zodat je geen vlekken op je kleren achterlaat. Dus als je vaak onderweg bent, is het zinvoller om de capsules in te nemen.

Bovendien is de dosering in capsulevorm vaak gemakkelijker. De dosering van de capsules wordt vaak zo gekozen dat je precies één capsule per dag nodig hebt. Dit maakt overdosering minder waarschijnlijk.

Heb ik een hooggedoseerde vitamine E olie nodig?

Een belangrijke factor bij je aankoopbeslissing is de dosering van de olie. Je hebt over het algemeen de keuze tussen oliën met een hoge dosering en die met een lager vitamine E gehalte.

Normaal gedoseerde capsules, bijvoorbeeld, hebben 300 I.U. per capsule. I.U. is een maat en staat voor Internationale Eenheid. Met capsules met normale dosering loop je minder risico op het innemen van een overdosis.

Een extreem hoge dosis vitamine E olie, bijvoorbeeld, bevat tot 29.500 I.U. Dit moet in elk geval verdund worden en wordt gebruikt voor mensen die een vitamine E tekort hebben of een verhoogde behoefte hebben. Er is een risico van overdosering, dus je moet je steeds op de hoogte stellen van de projectspecifieke dosering en toepassing.

De hooggedoseerde variant is ook geschikt als je de verdunde vitamine E olie op een grote oppervlakte van je lichaam of in je haar wilt wrijven. Normaal is een normale dosis vitamine E olie met tussen 300 en 600 I.U. per ml of capsule voldoende.

Koopcriteria: Je kunt deze criteria gebruiken om vitamine E olie te vergelijken en te beoordelen

Dosis

Een van de belangrijkste factoren bij je aankoopbeslissing is de dosis vitamine E die in de olie zit. Dit wordt gemeten in I.E per capsule of ml.

Hooggedoseerde oliën hebben een waarde van ongeveer 850 I.U. per ml. Je kunt deze meestal weer verdunnen met water, want de dosis is daarna nog steeds voldoende hoog. Gemiddeld bevatten gewone oliën ongeveer 370 I.U., die je nog kunt verdunnen.

Een capsule vitamine E olie bevat gemiddeld 600 I.U.. De capsules zijn meestal zo gedoseerd dat je één capsule per dag kunt innemen. Met vitamine E olie moet je 2-3 kleine druppels per dag aanbrengen, afhankelijk van de dosering.

Informeer je echter nog eens over de precieze toepassing van de vitamine E olie die je gekocht hebt. Zo loop je niet het risico dat je een overdosis van de vitamine inneemt. Een sterke overdosis kan leiden tot hoofdpijn of misselijkheid!

Hoe sterker de dosis vitamine E, hoe langer je de olie of capsules kunt innemen. Informeer jezelf echter over de precieze dagelijkse dosis van je product, zodat je niet blootgesteld wordt aan het gevaar van een overdosis!

Hoeveelheid

Een doorslaggevende factor bij je aankoopbeslissing is de hoeveelheid. Hoe groot moet je fles vitamine E olie zijn? Als je de olie slechts sporadisch wilt gebruiken, zijn de kleine versies van 30 ml waarschijnlijk voldoende voor je.

Als je van plan bent de olie regelmatig op veel plaatsen te gebruiken, kun je beter voor de grotere versie gaan. De flesjes zijn ook verkrijgbaar met 100 ml (of meer), dus je zult deze variant lang kunnen gebruiken.

Als je voor de capsulevorm kiest, beginnen de kleine varianten bij 30 stuks per blik. Als je van plan bent de capsules vaker in te nemen, kun je beter gaan voor de variant met ongeveer 100 capsules.

Ingrediënten

De juiste vitamine E olie zou maar een paar ingrediënten moeten bevatten, want die zijn meestal niet nodig. Kleurstoffen of stabilisatoren moeten koste wat kost vermeden worden, want die hebben geen invloed op de werkzaamheid van vitamine E.

Het actieve bestanddeel van je olie moet alfa-tocoferol zijn, dat in het lichaam kan worden opgeslagen. Bovendien moet de vitamine E plantaardig en van natuurlijke oorsprong zijn.

Toepassing

Een ander belangrijk punt is de toepassing van de olie. Als je een flesje olie koopt, lees dan recensies om te weten te komen hoe lang de olie op de huid moet blijven en of hij gemakkelijk in te wrijven is.

De fles moet ook geschikt zijn voor de toepassing. Flessen die ook een pipet hebben zijn ideaal, zodat je de kleine druppels perfect kunt doseren.

Als je eenmaal de capsules gekozen hebt, moet je nagaan hoe groot ze zijn. Hoe groter ze zijn, hoe ongemakkelijker ze kunnen zijn om door te slikken. Je moet ook van tevoren weten of ze gemakkelijk opengebroken kunnen worden als je de olie uit de capsules wilt halen.

Je kunt de bovenstaande punten in het kort gebruiken als checklist voor je aankoopbeslissing.

  • Dosis: Is de dosis hoog genoeg en is een overdosis onwaarschijnlijk?
  • Hoeveelheid: Gaat het product lang genoeg mee voor je behoeften?
  • Ingrediënten: Bevat je product weinig ingrediënten die ook natuurlijk zijn?
  • Toepassing: Is de olie gemakkelijk in te wrijven? Zijn de capsules gemakkelijk in te slikken of open te breken?

Wetenswaardigheden over vitamine E olie

Parfum en vitamine E olie – een geurige combinatie

Vaak heb je het probleem dat een duur parfum niet zo lang ruikt als verwacht. Vitamine E olie kan je in dit geval ook helpen. Breng eenvoudig een kleine hoeveelheid olie aan op de plaats van je huid waar je je parfum wilt verstuiven.

Idealiter gebruik je een plek met een goede bloedcirculatie, zoals je hals of de onderkant van je pols. De vitamine E olie verhoogt de levensduur van je parfum, zodat het ook na vele uren nog merkbaar is.

Vitamin E Öl-3

Breng de olie eerst aan op een plek met een goede doorbloeding (in dit voorbeeld de pols). Nadat je het parfum opgespoten hebt, zorgt de olie ervoor dat het langer blijft zitten.
(Image source: pixabay.com / Rassmus Flemmingen)

Zonnebloemen en amandelpitten als perfecte toevoegingen

Als je behalve oliecapsules ook andere natuurlijke bronnen wilt gebruiken, zijn zowel zonnebloem- als amandelpitten het beste. Ongeveer 28 gram geroosterde zonnebloempitten dekken 78% van je dagelijkse vitamine E behoefte [4].

Amandelpitten bevatten daarentegen ook gezonde vetten en houden je lang vol met vezels. Perfect als je op dieet bent. De tabel hieronder geeft je een goed overzicht van andere natuurlijke bronnen van vitamine E.

Voedingsmiddel Vitaminegehalte
Hazelnoot 26 mg
Margarine 16 mg
Koolzaadolie 18,9 mg
Lijnzaad 16 mg

Beeldbron: Dolgachov/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies