Laatst bijgewerkt: 01-09-2021

Onze selectiecriteria

30Onderzochte producten

29Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

150Verzamelde opmerkingen

Vitamine D zou in het menselijk lichaam niet mogen ontbreken, maar veel Duitsers lijden aan een tekort. Heb je ook te weinig vitamine D in je lichaam, door te weinig zonlicht, dan kun je in dit artikel lezen hoe je dit kunt voorkomen of een tekort kunt compenseren.

Met onze vitamine D tabletten 2023 willen we je helpen het perfecte preparaat voor je te vinden. In deze gids hebben we verschillende soorten vitamine D tabletten vergeleken en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit zal je zoektocht veel gemakkelijker maken.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Vitamine D tabletten maken het veel gemakkelijker en handiger om je vitamine D peil in een optimaal bereik te houden. Alleen door blootstelling aan zon en voedsel is het wat moeilijker te beheersen.
 • Vitamine D versterkt je immuunsysteem en ook je botten. De vitamine heeft een grote en belangrijke rol in de calcium- en fosfaatbalans.
 • Een tekort aan vitamine D kan ernstige gevolgen hebben. Vooral voor oudere mensen kan het erg gevaarlijk zijn.

Beste vitamine D tabletten: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor vitamine D

tabletten Bij het kopen van vitamine D tabletten kun je op verschillende aspecten letten, zoals: Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Dosering

De juiste dosering kan niet voor iedereen bepaald worden, ze is voor iedereen verschillend. Het hangt ook af van hoeveel tijd je buiten doorbrengt en waar je woont. De hoeveelheid zonlicht varieert van plaats tot plaats. Vitamine D vergiftiging is niet mogelijk door zonnebaden alleen; vergiftiging is alleen mogelijk door orale inname. Het is echter aan te bevelen de dagelijkse hoeveelheid van 800-1000 i.U. vitamine D tabletten niet te overschrijden.

Het is echter raadzaam zwakkere doses te nemen, zodat je de dosis beter aan je behoeften kunt aanpassen.

Als je het precies wilt weten, moet je een arts raadplegen voordat je vitamine D tabletten neemt en dit met hem bespreken . In elk geval is het zeker dat je niet meer dan 4000 i.U. vitamine D per dag moet innemen (6). Dit omvat ook zonnebaden en eten.

Allergenen

Het aantal mensen dat voedselintoleranties heeft neemt toe. Sommigen zijn allergisch voor bepaalde ingrediënten. We hebben hier de meest voorkomende intolerante stoffen op een rijtje gezet

 • Lactose
 • Fructose
 • Gluten

Als je ergens een intolerantie voor hebt, kan inname leiden tot buikpijn, winderigheid, diarree of maagklachten.

De meeste producten worden momenteel aangeboden zonder allergenen. Je moet echter altijd de ingrediënten zorgvuldig lezen voor je ze koopt. Bij de aankoop van producten die je al kent en vaak koopt, moet je toch af en toe even kijken of er iets veranderd is. Het is niet ongewoon dat fabrikanten hun recepten veranderen.

Toevoegingen

Het is belangrijk dat het preparaat zo weinig mogelijk of helemaal geen toevoegingen bevat. Dit zijn meestal stoffen die we normaal niet met ons voedsel consumeren.

Gevoelige personen, mensen met een allergie en kinderen moeten vooral letten op de afwezigheid van additieven.

Dergelijke additieven worden gewoonlijk alleen voor technologische doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld bij de productie. Bij sommige mensen kunnen deze stoffen pseudoallergische reacties veroorzaken.

Dit zijn de additieven in kwestie

 • Verdikkingsmiddelen en geleermiddelen
 • Converting agents en kleurstoffen
 • Smaakversterkers en aanzuringsmiddelen
 • Magnesiumstearaat

Hier moet je ze nog eens op internet onderzoeken, want de additieven staan niet altijd met hun naam vermeld. Ze kunnen ook andere namen hebben of met hun E-nummer vermeld staan.

Houdbaarheid

Als je iets te eten koopt, moet je altijd de houdbaarheidsdatum controleren. Deze datum vertelt je hoe lang het effect van het preparaat gegarandeerd is.

We raden je daarom aan de verpakkingsgrootte aan te passen aan de vervaldatum en je gewenste dosis, zodat je negatieve bijwerkingen kunt vermijden.

Na de houdbaarheidsdatum is het risico op bijwerkingen verhoogd. Alvorens te kopen, moet je altijd nagaan of de tijd tot de vervaldatum voldoende is om de verpakking op te gebruiken.

Als je er niet in slaagt het tegen de vervaldatum op te gebruiken, moet je het vervallen product beslist weggooien en niet verder innemen. Zulke zelfexperimenten kunnen je lichaam ernstige schade toebrengen.

Gids: Veelgestelde vragen over vitamine D tabletten in detail beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van vitamine D tabletten en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie voor je samengevat in de volgende rubrieken.

Wat zijn vitamine D tabletten en hoe werken ze?

Vitamine D behoort tot de groep van vetoplosbare vitamines (2). Een vitamine wordt meestal niet door het lichaam zelf aangemaakt, dus strikt genomen zou de naam onjuist zijn.

De vitamine wordt door het lichaam zelf aangemaakt met behulp van zonlicht. UV-B straling produceert eerst de voorloper van vitamine D, de zogenaamde pre-vitamine D3.

Via de bloedbaan komt dit in de lever en de nieren terecht en wordt dan omgezet in de biologisch actieve vitamine D.

Vitamine D heeft vele waardevolle en belangrijke functies in ons lichaam, hieronder hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet

 • Immuunsysteem: rijping en differentiatie van afweercellen
 • Spierstelsel: Calciumvoorziening
 • Botten & tanden: opname van calcium
 • Hormoonsysteem: afscheiding van schildklierhormonen, bijschildklierhormonen, insuline
 • Darm: opname van calcium en fosfaat uit voedsel

Zoals hier te zien is, heeft vitamine D heel veel en verschillende functies (1). Dit is precies waarom het belangrijk is het vitaminegehalte in een gezond bereik te houden.

Hoe manifesteert een tekort aan vitamine D zich?

Een volle 80 procent van onze dagelijkse vitamine D behoefte wordt gewoon uit zonlicht opgenomen en de resterende 20 procent uit ons voedsel. Vitamine D komt vooral voor in vis en voedsel, en daarom hebben veganisten en vegetariërs het meest te lijden onder een tekort aan vitamine D.

vitamin-d-tabletten-test

Vitamine D tabletten zijn meestal kleine, ronde en witte pillen. Omdat de pillen zo klein zijn, moet het innemen ervan geen groot probleem zijn. (Image source: Brett Jordan / Unsplash)

Maar zelfs mensen met een evenwichtige voeding kunnen een tekort oplopen. In dit deel leer je over de symptomen en de effecten op de gezondheid.

De gemakkelijkste en duidelijkste manier om een tekort op te sporen is een arts te raadplegen. Hij of zij kan snel vaststellen of je niveau lager is dan 10 nanogram per milliliter, en als dat zo is, is er duidelijk sprake van een tekort.

In Duitsland hebben de meeste mensen eigenlijk een tekort. Volgens het Robert Koch Instituut lijden ongeveer 60 procent van de Duitsers aan een licht tekort.

Een tekort aan vitamine D treedt meestal op in de winter. Symptomen en tekenen van een lage vitamine D spiegel kunnen zijn

 • Vermoeidheid
 • Listeloosheid
 • over het algemeen niet in een goed humeur
 • Haaruitval
 • verhoogde vatbaarheid voor infecties

Een tekort aan vitamine D kan ook leiden tot spierzwakte en botpijn en zelfs tot misvormingen van de botten (3), omdat een van de belangrijkste functies van deze vitamine is de gezondheid van de botten op peil te houden.

Wanneer en voor wie is het nuttig vitamine D tabletten in te nemen?

Vitamine D tabletten zijn vooral nuttig als je tot de risicogroep behoort. Tot de risicogroep behoren ouderen boven de 65 jaar, mensen met een donkere huid en mensen die maar zelden in de zon komen of alleen zeer bedekt naar buiten gaan.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je eigen productie afneemt. Het neemt meer af bij mannen dan bij vrouwen. Waarom dit zo is, is nog niet medisch verklaard. Een theorie zou kunnen zijn dat vrouwen minder vet hebben dan mannen.

Bij mensen met een donkere huid worden de UV-B stralen meer geblokkeerd door het verhoogde melaninegehalte, zodat er minder kan doordringen en dus minder vitamine D wordt aangemaakt.

Welke vitamine D waarde komt overeen met de normale waarde?

De normale waarde van vitamine D wordt als optimaal beschouwd als ze tussen 40 en 80 ng/ml ligt (9). Mensen ouder dan 60 moeten ten minste 30 ng/ml in hun bloed hebben. Het is belangrijk om het vitamine D peil in het optimale bereik te houden. Dit kan helpen om verschillende gezondheidsrisico’s te vermijden.

vitamin-d-tabletten-test

Nogal wat mensen in Duitsland lijden aan een vitamine D tekort. In de winter neemt het aantal nog meer toe, omdat we over het algemeen weinig zonnige dagen hebben. Het menselijk lichaam neemt het grootste deel van zijn vitamine D op door blootstelling aan zonlicht. (Image source: John McArthur / Unsplash)

Een tekort aan vitamine D kan het risico op heup- en femurhalsfracturen verhogen. Vooral voor vrouwen boven de 60 jaar. Een tekort leidt tot een mineralisatiestoornis van de botten. Er wordt te weinig calcium opgenomen en de botmassa vermindert.

Een tekort aan vitamine D heeft een negatief effect op de botdichtheid en de botkwaliteit.

Welke alternatieven zijn er voor vitamine D tabletten?

Als je een vitamine D tekort hebt, hoef je natuurlijk niet meteen vitamine D tabletten te slikken. Je kunt eerst kijken of je het tekort kunt compenseren met meer zonlicht of met de juiste voeding, bijvoorbeeld (4).

Op zomerse dagen is het voldoende om drie tot vier keer per week zo’n 15 tot 30 minuten onder de zon te zijn. Als je armen, handen en gezicht in contact komen met de zonnestralen, is dat voldoende voor je lichaam om vitamine D aan te maken (10).

Het is echter belangrijk dat de huid niet met zonnebrandcrème bedekt wordt, want dan kan de UVB straling niet geabsorbeerd worden en omgezet worden (8).

vitamin-d-tabletten-test

Haringen behoren tot de vissen met het hoogste vitamine D gehalte. Vooral vette vis heeft meestal veel vitamine D in zich. Zalm en makreel horen er ook bij. (Image source: Aliyah Jamous / Unsplash)

Mensen met een erg blank huidtype verbranden meestal erg snel, wat problematisch kan zijn. In de koude en bewolkte perioden hebben mensen een vitamine D depot in hun vetweefsel, dat helpt om in de winter voldoende vitamine D in het lichaam te houden.

Als je probeert veel vitamine D in je voeding op te nemen, zijn bijvoorbeeld vette vissen bijzonder geschikt (5). Paling, haring of zalm hebben een hoog vitamine D gehalte.

Een kippenei of champignons bevatten ook vitamine D. Als je een veganistisch dieet volgt, is het veel moeilijker om je dagelijkse behoeften met voedsel te dekken. Groenten en fruit bevatten hoofdzakelijk maar een kleine hoeveelheid van de vitamine.

Het is ook belangrijk te weten dat je meestal maar 10 tot 20 procent van je vitamine D behoefte met voedsel kunt dekken. Als je een tekort hebt, zul je waarschijnlijk vitamine D tabletten moeten slikken.

Zijn vitamine D tabletten schadelijk?

Vitamine D tabletten zijn meestal alleen schadelijk als je er te veel van neemt. Dit is echter niet zo gemakkelijk te bereiken. Een acute of chronische overdosis treedt alleen op als je over een lange periode (enkele maanden) 200 keer de aanbevolen dagelijkse dosis inneemt (7).

Symptomen die in dit geval zouden volgen zijn hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid en zelfs braken, vermoeidheid, constipatie en in het ergste geval zelfs nierverkalking en nierstenen tot aan de achteruitgang van de nierfunctie toe.

Je moet er altijd rekening mee houden dat een overdosis pas geleidelijk merkbaar wordt. Vitamine D wordt lange tijd in het lichaam opgeslagen en stapelt zich geleidelijk op. Ernstige schade aan de gezondheid kan optreden, vooral bij zeer hoge doses van preparaten van het internet.

Afbeelding: r8loDv_Ap2g/ unsplash.com

Referenties (10)

1. Haines ST, Park SK. Vitamin D supplementation: what's known, what to do, and what's needed. Pharmacotherapy. 2012 Apr;32(4):354-82. doi: 10.1002/phar.1037. PMID: 22461123.
Bron

2. Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, Bhattoa HP. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients. 2020 Apr 2;12(4):988. doi: 10.3390/nu12040988. PMID: 32252338; PMCID: PMC7231123.
Bron

3. Amrein, K., Scherkl, M., Hoffmann, M., Neuwersch-Sommeregger, S., Köstenberger, M., Tmava Berisha, A., Martucci, G., Pilz, S., & Malle, O. (2020). Vitamin D deficiency 2.0: an update on the current status worldwide. European journal of clinical nutrition, 74(11), 1498–1513. https://doi.org/10.1038/s41430-020-0558-y
Bron

4. Holick M. F. (2012). Evidence-based D-bate on health benefits of vitamin D revisited. Dermato-endocrinology, 4(2), 183–190. https://doi.org/10.4161/derm.20015
Bron

5. Aranow C. (2011). Vitamin D and the immune system. Journal of investigative medicine : the official publication of the American Federation for Clinical Research, 59(6), 881–886. https://doi.org/10.2310/JIM.0b013e31821b8755
Bron

6. Grant WB, Holick MF. Benefits and requirements of vitamin D for optimal health: a review. Altern Med Rev. 2005 Jun;10(2):94-111. PMID: 15989379.
Bron

7. Wimalawansa SJ, Razzaque MS, Al-Daghri NM. Calcium and vitamin D in human health: Hype or real? J Steroid Biochem Mol Biol. 2018 Jun;180:4-14. doi: 10.1016/j.jsbmb.2017.12.009. Epub 2017 Dec 16. PMID: 29258769.
Bron

8. Chiang CM, Ismaeel A, Griffis RB, Weems S. Effects of Vitamin D Supplementation on Muscle Strength in Athletes: A Systematic Review. J Strength Cond Res. 2017 Feb;31(2):566-574. doi: 10.1519/JSC.0000000000001518. PMID: 27379960.
Bron

9. Davies, J. S., & Poole, C. D. (2014). Vitamin D: too much of a good thing?. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 64(618), 8–9. https://doi.org/10.3399/bjgp14X676276
Bron

10. Hattangdi-Haridas SR, Lanham-New SA, Wong WHS, Ho MHK, Darling AL. Vitamin D Deficiency and Effects of Vitamin D Supplementation on Disease Severity in Patients with Atopic Dermatitis: A Systematic Review and Meta-Analysis in Adults and Children. Nutrients. 2019 Aug 9;11(8):1854. doi: 10.3390/nu11081854. PMID: 31405041; PMCID: PMC6722944.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Haines ST, Park SK. Vitamin D supplementation: what's known, what to do, and what's needed. Pharmacotherapy. 2012 Apr;32(4):354-82. doi: 10.1002/phar.1037. PMID: 22461123.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, Bhattoa HP. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients. 2020 Apr 2;12(4):988. doi: 10.3390/nu12040988. PMID: 32252338; PMCID: PMC7231123.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Amrein, K., Scherkl, M., Hoffmann, M., Neuwersch-Sommeregger, S., Köstenberger, M., Tmava Berisha, A., Martucci, G., Pilz, S., & Malle, O. (2020). Vitamin D deficiency 2.0: an update on the current status worldwide. European journal of clinical nutrition, 74(11), 1498–1513. https://doi.org/10.1038/s41430-020-0558-y
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Holick M. F. (2012). Evidence-based D-bate on health benefits of vitamin D revisited. Dermato-endocrinology, 4(2), 183–190. https://doi.org/10.4161/derm.20015
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Aranow C. (2011). Vitamin D and the immune system. Journal of investigative medicine : the official publication of the American Federation for Clinical Research, 59(6), 881–886. https://doi.org/10.2310/JIM.0b013e31821b8755
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Grant WB, Holick MF. Benefits and requirements of vitamin D for optimal health: a review. Altern Med Rev. 2005 Jun;10(2):94-111. PMID: 15989379.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wimalawansa SJ, Razzaque MS, Al-Daghri NM. Calcium and vitamin D in human health: Hype or real? J Steroid Biochem Mol Biol. 2018 Jun;180:4-14. doi: 10.1016/j.jsbmb.2017.12.009. Epub 2017 Dec 16. PMID: 29258769.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chiang CM, Ismaeel A, Griffis RB, Weems S. Effects of Vitamin D Supplementation on Muscle Strength in Athletes: A Systematic Review. J Strength Cond Res. 2017 Feb;31(2):566-574. doi: 10.1519/JSC.0000000000001518. PMID: 27379960.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Davies, J. S., & Poole, C. D. (2014). Vitamin D: too much of a good thing?. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 64(618), 8–9. https://doi.org/10.3399/bjgp14X676276
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Hattangdi-Haridas SR, Lanham-New SA, Wong WHS, Ho MHK, Darling AL. Vitamin D Deficiency and Effects of Vitamin D Supplementation on Disease Severity in Patients with Atopic Dermatitis: A Systematic Review and Meta-Analysis in Adults and Children. Nutrients. 2019 Aug 9;11(8):1854. doi: 10.3390/nu11081854. PMID: 31405041; PMCID: PMC6722944.
Ga naar bron
Recensies