Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

31Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Welkom terug in ReviewBox. De meeste volwassenen raden aan vóór het winterseizoen voldoende vitamine C in te nemen om aandoeningen van de luchtwegen te voorkomen, maar is dat alles waar het goed voor is? In dit artikel leggen we het je uit.

Vitamine C is een voedingsstof die helpt het immuunsysteem gezond te houden, het helpt ook ijzer beter op te nemen, meer collageen te produceren dat de genezing van wonden mogelijk maakt en de consumptie ervan kan de duur van een verkoudheid verkorten, maar niet helemaal voorkomen.

Het vermindert ook het stressniveau omdat het helpt het zenuwstelsel te ontspannen, dus vitamine C is een geweldig gezondheidsalternatief. Als je geïnteresseerd bent om het als supplement te gaan nemen, geeft dit artikel waardevolle informatie over de verschillende vormen die op de markt zijn.

Belangrijk om te weten te komen

 • Vitamine C is een voedingsstof die in het lichaam als antioxidant werkt. Het helpt je om collageen aan te maken, om ijzer beter op te nemen en om het immuunsysteem te versterken, dat verantwoordelijk is voor het voorkomen van de ontwikkeling van verschillende ziekten.
 • Er zijn verschillende soorten vitamine C omdat het een supplement is met vele voordelen en weldaden voor het lichaam. Je vindt het in tabletten, capsules, serum, intramusculaire injecties of poeder.
 • Voordat je een vorm van vitamine C koopt, is het belangrijk te overwegen of je de vitamine alleen wilt innemen of in combinatie met een andere voedingsstof die je een ander effect geeft. Let op de dosering naar gelang je leeftijd en met welke andere medicijnen je het beter niet tegelijk kunt innemen.

Beste Vitamine C: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over vitamine C

Er zijn veel verschillende vormen van vitamine C supplementen op de markt, dus er eentje in het bijzonder kiezen kan een lastige opgave zijn.

Om je een beetje te helpen vertellen we je de voor- en nadelen van het innemen ervan, de kosten en plaatsen waar je het kunt vinden, en de factoren waarmee je rekening moet houden voor je het koopt.

Een van de vele voordelen van het innemen van vitamine C is dat het het gezichtsvermogen van oudere mensen verbetert (Foto: Antonio Diaz / 123rf.com)

Wat is vitamine C en welke voordelen heeft het?

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een voedingsstof die als antioxidant werkt, het lichaam helpt collageen te produceren, ijzer beter op te nemen en het immuunsysteem versterkt om de ontwikkeling van ziekten te voorkomen.

Het wordt gewoonlijk geconsumeerd via voedingsmiddelen als aardbeien, papaya, grapefruit, guave, kiwi, mango, paprika, Spaanse peper, broccoli, gedroogde tomaten, bloemkool, snijbiet of spinazie, maar ook in voedingssupplementen in verschillende vormen.

Van vitamine C is ook ontdekt dat het een ontstressend effect op het lichaam heeft, omdat het de niveaus van cortisol verlaagt, het hormoon dat we in stressvolle situaties aanmaken. Te veel stress kan ons afweersysteem verlagen en ons lichaam vatbaar maken voor allerlei ziekten.

Voordelen
 • Verkort de duur van verkoudheden
 • Werkt ontstressend
 • Helpt bij genezing
 • Is een geweldige antioxidant
 • Voorkomt scheurbuik
Nadelen
 • Kan diarree veroorzaken
 • Kan misselijkheid veroorzaken
 • Te veel kan nierstenen veroorzaken
 • Wordt niet in het lichaam opgeslagen
 • Oxideert in licht en lucht

Vitamine C in serum, capsules, tabletten, injecteerbare ampullen of poeder – waar moet je op letten?

Een van de voordelen van vitamine C is dat het in combinatie met andere voedingsstoffen kan komen, als pure vorm of als voedingssupplement, zodat we het in verschillende vormen kunnen vinden die bij ieders smaak en levensstijl passen.

De meeste vormen van vitamine C hebben als hoofddoel het lichaam gezonde hoeveelheden antioxidanten te verschaffen, maar elk van hen heeft iets te benadrukken en hier leggen we uit wat dat is.

Vitamine C in serum. Het wordt vooral op het gezicht aangebracht, want het werkt als een antioxidant om cellen te herstellen en te regenereren, waardoor de huidtint er veel egaler en gezonder uitziet. Het helpt bij de aanmaak van collageen om het ontstaan van rimpels en slapheid te voorkomen, beschermt tegen zon en hitte.

Vitamine C capsules. De capsules worden aanbevolen aan mensen die geen maagproblemen hebben die de werking van de vitamine in het lichaam beperken of blokkeren. Ze worden snel vrijgegeven, worden beter geabsorbeerd, zijn gemakkelijk in te slikken en zijn vriendelijk voor de maag.

Vitamine C tabletten. Tabletten kunnen veganistisch zijn, hebben een vorm, grootte en omhulsel die geoptimaliseerd zijn om gemakkelijk doorgeslikt te worden en veroorzaken over het algemeen geen maagirritatie.

Vitamine C in injecteerbare ampullen. Het voordeel van injecteerbare ampullen is dat ze voor 100% door het lichaam worden opgenomen omdat ze intraveneus worden toegediend. Het is een ideale presentatie voor wie niet bang is voor injecties en slecht is in het slikken van pillen op bepaalde tijden.

Vitamine C poeder. Het poeder kan in een flesje of in zakjes geleverd worden, opgelost in gewoon water en ingenomen worden als elke andere energiedrank.

Serum Capsules Tabletten Injecteerbare ampullen Poeder
Belangrijkste voordeel Vermindert rimpels Verbetert de gezondheid van het hart Reguleert het cholesterol Verhoogt de ijzeropname Versterkt het immuunsysteem
Toepassing Lokaal Oraal Oraal Intraveneus Oraal
Wie kan het gebruiken Alle huidtypes Mensen zonder maagproblemen Mensen zonder maagirritatie Mensen met absorptieproblemen Mensen zonder nierproblemen
Gebruik Cosmetisch Medisch Farmaceutisch Voeding

Hier worden de bijzondere gevallen uitgelegd waarin vitamine C uitstekende resultaten kan hebben, hetzij omdat er een tekort aan de vitamine is, hetzij omdat de persoon een andere ziekte heeft die ermee behandeld kan worden.

Scheurbuik. Dit is een zeldzame ziekte die kan ontstaan door te weinig vitamine C in te nemen. Het lijkt op de symptomen van scheurbuik. De symptomen lijken op die van bloedarmoede, want er is o.a. vermoeidheid, gezwollen tandvlees, paarse vlekken op de huid, gewrichtspijn en bleekheid.

Hypertensie. Nadat verschillende proeven gedaan waren met mensen met hypertensie, werd geconcludeerd dat vitamine C als een diureticum werkt, waardoor de nieren van de persoon meer natrium en water uit het lichaam verwijderen, de bloedvaten ontspannen en daardoor de bloeddruk verlagen.

Vruchtbaarheid. Het innemen van vitamine C supplementen kan de kwaliteit van het sperma verbeteren, d.w.z. de morfologie van de spermatozoa verbeteren zodat ze beweeglijker zijn. Men vond ook dat na consumptie het aantal zaadcellen toenam.

Aankoopcriteria

De voordelen van vitamine C in het menselijk lichaam lijken regelrecht uit een sprookje te komen. We zijn zo opgewonden over alles wat het aan het lichaam kan bijdragen, dat onze eerste impuls is meteen een of andere vorm te kopen.

Ondanks het bovenstaande willen we even stoppen om je te vertellen over enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden voor je een soort vitamine C koopt, zodat je meer informatie hebt en daardoor een betere beslissing kunt nemen.

Presentatie

Zoals we in de vorige paragrafen vermeldden, kun je vitamine C vinden in tabletten of pillen, capsules, gezichtsserum, intramusculaire injecties of bruisend poeder. Er zijn echter ook andere presentaties die aan je aangepast kunnen worden en die ook een prima optie zijn.

Zo is er een versie van vitamine C in bruistablet waarvan de smaak sinaasappel is, geen suiker, gluten en lactose bevat, vegetarisch is en ideaal is voor kinderen. Bij toevoeging aan water lijkt het op een gewone sinaasappelsoda, die kinderen niet zullen schuwen te drinken.

Deze presentatie wordt aanbevolen voor kinderen ouder dan 4 jaar, want het gewicht van elke tablet is ideaal om op te lossen in een glas water van 200 ml. Het is belangrijk de consumptie van één glas per dag niet te overschrijden.

Dosering

Bij de consumptie van een voedingssupplement is het belangrijk de juiste doseringen voor elke leeftijd te bekijken, en we leggen ze hieronder uit. Onthoud dat als je ze respecteert, je de resultaten kunt krijgen die je wilt.

Babies. Vanaf de geboorte tot 6 maanden moeten baby’s 40 mg per dag innemen. Van 7 maanden tot een jaar neemt de dosis toe tot 50 mg. Vitamine C in druppelvorm kan voor hen een goede optie zijn.

Kinderen. Het wordt aanbevolen dat kinderen tussen 1 en 3 jaar 15 mg vitamine C innemen. Als ze 4 jaar worden en tot hun 8e, kun je ze het beste 25 mg per dag geven en van hun 9e tot hun 13e is 45 mg per dag prima.

Adolescenten. In deze levensfase verandert de vitamine C dosering naar gelang het geslacht. Meisjes tussen 14 en 18 jaar hebben 65 mg per dag nodig om zich goed te ontwikkelen, terwijl jongens met 75 mg per dag prima uit de voeten kunnen.

Volwassenen. Net als in de adolescentie zijn er in de volwassenheid verschillende behoeften voor mannen en vrouwen. Vanaf 19 jaar en ouder hebben mannen 90 mg per dag nodig, terwijl vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep 75 mg per dag kunnen nemen.

Rokers. Wie rookt moet 35 mg vitamine C extra aan zijn dieet toevoegen, want bij roken komen vrije radicalen vrij die het lichaam met vitamine C bestrijdt. De dosering van het lichaam wordt daardoor verlaagd.

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. De dosis vitamine C die zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven moeten innemen verandert afhankelijk van hun leeftijd. Adolescenten hebben tussen 80 en 115 mg per dag nodig, terwijl volwassenen tussen 85 en 120 mg kunnen innemen.

Combinatie

Het is in dit artikel al verschillende keren gezegd dat vitamine C alleen of samen met anderen kan, want het is een heel zachte voedingsstof die goed met anderen overweg kan. Daarom vinden we dat de combinatie waarmee het gevonden wordt een factor moet zijn om te overwegen alvorens een presentatie te kopen.

Vitamine E en zink. Bijvoorbeeld, wanneer een supplement gecombineerd wordt met vitamine E en zink, wordt het een krachtige antioxidant die het uiterlijk en de gezondheid van onze huid verbetert en zo vroegtijdige veroudering voorkomt.

IJzer. Een ander voorbeeld is de combinatie van vitamine C met ijzer, waarvan de voedingsstoffen, wanneer ze gecombineerd worden, hetzij in voeding, hetzij in multivitaminesupplementen, gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen.

Zink. Als we tenslotte vitamine C met zink mengen, helpen we de afweer van het lichaam op een dubbele manier versterken, want vitamine C alleen is verantwoordelijk voor het opsporen van een bedreiging in het lichaam, maar zink herkent de specifieke bedreiging.

Nog een voordeel van het regelmatig innemen van vitamine C is dat het de cholesterolfunctie goed helpt functioneren (Foto: monticello / 123rf.

Voorzorgsmaatregelen

Net zoals er goede combinaties zijn die de voordelen van vitamine C een flinke boost geven, zijn er ook andere factoren die het effect ervan kunnen veranderen of helemaal verminderen en als we niet willen dat dit gebeurt, is het belangrijk ze te kennen.

Medicijnen. Er zijn medicijnen zoals de anticonceptiepil of hormonale behandelingen die, in combinatie met de inname van vitamine C, de oestrogeenspiegel kunnen verhogen. Acetylsalicylzuur is daarentegen ook een gecontra-indiceerd medicijn omdat het ervoor zorgt dat vitamine C sneller via de urine wordt uitgescheiden en de gehaltes ervan in het bloed dalen.

Intestinale problemen. Andere belangrijke oorzaken waarom vitamine C geen positief effect heeft op het lichaam zijn darm- of maagziekten waardoor het niet opgenomen kan worden, aandoeningen zoals kanker of diabetes, en ook sommige infecties.

Anderen. Ernstige verwondingen, voortdurende stress, veel alcohol in het lichaam, en ook tabaksrook kunnen er ook voor zorgen dat vitamine C het lichaam niet helpt, vooral omdat het een voedingsstof is die niet lang in het lichaam blijft en in de urine wordt uitgescheiden. (Uitgelichte foto bron: Natchavakorn Songpracone/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies