Laatst bijgewerkt: 06-10-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Je hebt gehoord dat vitamine C tabletten effectief zijn om het immuunsysteem te ondersteunen? Maar ben je nog niet helemaal overtuigd van de werking en wil je meer weten over de inname, de wetenschappelijke achtergrond en de noodzakelijke criteria voor de aankoop van vitamine C tabletten? Dan ben je hier op de juiste plaats.

We zijn blij dat je je weg gevonden hebt naar onze informatieve vitamine C tablet test 2023. We geven je alle nodige informatie over vitamine C tabletten. Je leert niet alleen wat vitamine C tabletten kunnen doen, maar ook over mogelijke goede alternatieven.

Belangrijk om te weten

 • Er is geen duidelijk empirisch bewijs over hoe je preventief je immuunsysteem kunt versterken en ondersteunen. Er zijn echter al enkele gunstige en ondersteunende effecten van vitamine C tabletten aangetoond. Deze omvatten een positieve invloed op je immuunsysteem, snellere wondgenezing, sterkere botten en een betere hersenfunctie.
 • Je kunt vitamine C tabletten innemen als gewone tablet of als zuigtablet. Terwijl de zuigtabletten vaak aangevuld worden met een aangename kersen- of sinaasappelsmaak, moet je de gewone tabletten met voldoende water doorslikken.
 • Hoewel vitamine C tabletten geen wondermiddel zijn, kunnen ze zowel vrouwen als mannen helpen met extra ondersteuning van hun afweer.

Beste Vitamine C Tabletten: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van vitamine C

tabletten
Bij het kopen van vitamine C tabletten kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

Door de voor jou juiste keuze te maken kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Doseringsvorm

Nu we de belangrijkste verschillen tussen gewone vitamine C tabletten en zuigtabletten hebben uitgelegd, kun je zelf beslissen welk van de twee producten je voorkeur heeft.

De doseringsvorm is heel merkbaar in de prijs. Pensjes zijn verkrijgbaar in kleinere verpakkingen, wat betekent dat je ze vaak voor een lagere prijs opnieuw kunt kopen. Vitamine C tabletten kosten vaak iets meer, maar je krijgt er meer uit omdat ze in grotere hoeveelheden verkocht worden.

Lozenges zijn vooral aan te bevelen als je moeite hebt met het doorslikken van tabletten. De extra smaak van de zuigtabletten helpt ook.

Dosering

De hoeveelheid vitamine C in tabletten kan sterk variëren. Het is het beste om vooraf de aanbevolen dosis te weten te komen om een geschikt product voor je te vinden. De dosering kan ook in de prijs tot uiting komen. Hoogwaardige en plaatselijk geproduceerde producten kunnen tot een hogere prijs leiden.

Voor tabletten en zuigtabletten verwijst de dosering naar het aantal tabletten. Je kunt vitamine C tabletten op elk moment van de dag innemen. Ze ’s morgens innemen en dan de hele dag door is echter het beste, want de vitamine C blijft maar een paar uur in de bloedbaan.

Bijwerkingen

Helaas heeft vitamine C niet altijd alleen maar positieve effecten. Bijwerkingen zijn ongewenste effecten die kunnen optreden als het geneesmiddel volgens voorschrift wordt gebruikt. Zo kunnen mensen die gevoelig zijn voor vitamine C spijsverteringsproblemen of diarree krijgen. Omdat vitamine C door de nieren wordt uitgescheiden, bestaat er een zeer ernstig risico op overdosering voor mensen met een nierfunctiestoornis.

Het menselijk lichaam kan gedurende de dag een hoeveelheid van 2.000 milligram vitamine C goed opnemen. Bijwerkingen zoals misselijkheid of diarree zijn het meest waarschijnlijk als deze bovengrens overschreden wordt.

Als je meer dan 2.000 milligram vitamine C per dag inneemt, kun je last krijgen van maag- en darmproblemen.

Interacties

Je moet weten dat het innemen van vitamine C tabletten kan leiden tot een verhoogde absorptie van ijzer uit het maag-darmkanaal. Je moet je hiervan bewust zijn als je bijvoorbeeld ijzersupplementen moet nemen. Na inname van vitamine C in gram doses kan de concentratie van het werkzame bestanddeel in de urine zo sterk stijgen dat de meting van verschillende urinewaarden zoals glucose, urinezuur, creatinine en anorganisch fosfaat verstoord wordt.

Evenzo kunnen er na gramdoseringen vals-negatieve resultaten optreden bij pogingen om bloed in de ontlasting op te sporen. Stop met het innemen van vitamine C tabletten gedurende ten minste twee dagen voordat je zulke tests uitvoert. In het algemeen kunnen chemische detectiemethoden die gebaseerd zijn op kleurreacties beïnvloed worden door het gebruik van vitamine C.

Gids: Veelgestelde vragen over vitamine C tabletten in detail beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van vitamine C tabletten en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie voor je samengevat in de volgende rubrieken.

Wat zijn vitamine C tabletten en hoe werken ze?

De vitamine C in de tabletten, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een in water oplosbaar organisch zuur en werkt als een vitamine in het lichaam, dat het zelf niet kan aanmaken. Het moet daarom in voldoende hoeveelheden met voedsel ingenomen worden.

Vitamine C wordt door het normale verteringsproces in de maag en dunne darm opgenomen en komt van daaruit in de bloedbaan, waar het na 2 uur zijn maximale gehalte bereikt. Vitamine C wordt door veel lichaamsfuncties gebruikt en veel van zijn fysiologische werkingen worden toegeschreven aan zijn vermogen om elektronen af te staan of te absorberen (2).

Vitamin C Tabletten-1

Je vindt natuurlijke vitamine C in sinaasappels en citroenen, bijvoorbeeld.
(Image source: S. Hermann & F. Richter / Pixabay)

Vitamine C is een elektrondonor voor vijftien enzymen die bij tal van biologische processen betrokken zijn, onder andere via (2)

 • Omzetting van dopamine in noradrenaline
 • Synthese van bijniersteroïde hormonen
 • Tyrosine metabolisme
 • Synthese van vetten en eiwitten
 • IJzeropname en -metabolisme
 • Cellulaire ademhaling
 • Functie van het immuunsysteem

Effect in het lichaam

Vitamine C tabletten dragen enerzijds bij tot een normale werking van het immuunsysteem en tot de vermindering van vermoeidheid. Vooral in het donkere seizoen, waarin veel verkoudheden dreigen, is het altijd belangrijk hierop te wijzen. Anderzijds draagt ascorbinezuur, d.w.z. de vitamine C die het bevat, ook bij tot de normale collageenvorming (1).

Collageen speelt een belangrijke rol in bijna alle organen en weefselstructuren, vooral die van het bindweefsel. Dit is wat deze vitamine zo belangrijk maakt. Vitamine C tabletten dragen ook bij tot de normale werking van het energiemetabolisme, het zenuwstelsel en de mentale functie. Het kan cellen helpen beschermen tegen oxidatieve stress. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door UV-straling, medicijnen of nicotine.

Vitamin C Tabletten-2

Je kunt je immuunsysteem goed doen met vitamine C tabletten. Zo kom je sneller van verkoudheid af.
(Image source: Anastasia Gepp / Pixabay)

Vitamine C tabletten ondersteunen ook de opname van ijzer tijdens de spijsvertering. Helaas is er geen speciale opslagplaats voor vitamine C in het menselijk lichaam. Een bovengemiddelde hoeveelheid wordt echter opgeslagen in de hersenen, de witte bloedcellen, de lever en de milt.

Effect voor de huid

Het op peil houden van het collageengehalte naarmate we ouder worden, kan helpen om een jeugdige huid te behouden. Dit vereist echter de ondersteuning van vitamine C tabletten.

Studies hebben aangetoond dat vitamine C een essentiële voedingsstof is die bijdraagt tot de vorming van collageen voor een normale huidfunctie

.
Vitamine C helpt twee enzymen te reactiveren die betrokken zijn bij de collageenvorming – prolylhydroxylase, dat helpt een collageenmolecuul te stabiliseren, en lysylhydroxylase, dat dwarsverbindingen veroorzaakt die het collageen sterker maken. Bij een tekort aan vitamine C zouden deze bijzondere enzymen niet efficiënt kunnen werken en zou de collageenproductie zelfs kunnen stoppen (3).

Bovendien behoort de vitamine C in de tabletten tot een complexe groep van enzymatische en niet-enzymatische antioxidanten die het lichaam gebruikt om je huid te beschermen tegen reactieve zuurstofsoorten en UV-stralen.

Opmerkelijke voordelen van vitamine C voor de huid werden onlangs aangetoond in een klinische studie die specifiek de effecten van liposomaal Altriënt C op de gezondheid van de huid en de collageenproductie onderzocht. Gunstige resultaten werden waargenomen in huidskleur, huidelasticiteit en huidhydratatie na 16 weken inname van slechts 3 zakjes Altrient C (7).

Effect op wondgenezing

Het niet genezen van wonden is een typisch symptoom van de ziekte “scheurbuik”, die veroorzaakt wordt door een tekort aan vitamine C en het gevolg is van een verminderde collageenvorming.

Studies hebben aangetoond dat ascorbinezuur, d.w.z. vitamine C, snel wordt opgenomen op de plaats van de wond na postoperatieve ingrepen en bijdraagt tot de wondgenezing (4).

Werking voor het cardiovasculaire systeem

Sommige hartproblemen kunnen toegeschreven worden aan de conditie van de bloedvatwanden en het hartweefsel. Van vitamine C tabletten is bekend dat ze bijdragen tot de normale collageenvorming en collageen is een belangrijk bestanddeel van bindweefsel en bloedvaten (6).

Even belangrijk zijn gezonde bloedvaten om een normale bloeddruk te handhaven en zuurstof en voedingsstoffen naar het hart te vervoeren. Enig onderzoek naar dit effect van vitamine C tabletten op het verlagen van de bloeddruk heeft positieve resultaten laten zien (5).

Effect op de gezondheid van het gebit

Parodontitis is een ontstekingsziekte die veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie. Als het niet behandeld wordt, kan het geleidelijk het bot vernietigen dat je tanden ondersteunt.

Oxidatieve stress wordt verondersteld de belangrijkste oorzaak te zijn van schade aan het botweefsel bij parodontitis. De resultaten van sommige studies suggereren dat vitamine C een waardevolle voedingsondersteuning biedt bij de bestrijding van parodontitis, omdat het cellen kan beschermen tegen oxidatieve stress (8).

Wanneer en voor wie is het nuttig vitamine C tabletten in te nemen?

In principe kunnen zowel mannen als vrouwen vitamine C tabletten innemen. De referentiewaarde is 80 milligram vitamine C per dag. Dit gehalte aan vitamine C helpt de gezondheid van gezonde mensen goed te houden.

Omdat vitamine C ook in veel groenten en fruit voorkomt, kun je er in het algemeen van uitgaan dat er voldoende vitamine C in de meeste evenwichtige diëten zit. Als je je echter onwel voelt of een stressvolle levensstijl hebt, is het belangrijk je dieet aan te vullen met vitamine C tabletten.

Vitamin C Tabletten-3

Om in je vitamine C behoefte te voorzien, is het belangrijk om voedingsmiddelen rijk aan vitamine C in je dagelijkse voeding op te nemen. Citrusvruchten zijn goede bronnen van vitamine C. Maar er zijn nog betere: Boerenkool en andere koolsoorten, bijvoorbeeld, en ook paprika’s.
(Image source: congerdesign / Pixabay)

Je hoeft echter niet alleen vitamine C tabletten te nemen bij acute symptomen; je kunt vitamine C tabletten ook langdurig en dus profylactisch innemen.

Dit zijn de klassieke klachten en toepassingsgebieden die ook met vitamine C tabletten behandeld kunnen worden, hoewel er geen duidelijk wetenschappelijk bewijs is voor al deze klachten

 • Vermoeidheid
 • Vermoeidheid
 • Immuunsysteem
 • Huidveroudering
 • Cardiovasculair systeem
 • Bescherming tegen oxidatieve stress
 • Verkoudheden
 • Collageenvorming

Zijn er risicofactoren voor vitamine C tekort?

In de wereld van vandaag hebben de meesten van ons toegang tot verse groenten en fruit, zodat echte gevallen van vitamine C tekort bij gezonde mensen betrekkelijk zeldzaam zijn. Ouderen en mensen die lijden aan eetstoornissen, AIDS, kanker, diabetes, maag- en darmproblemen of tuberculose kunnen echter een tekort aan vitamine C hebben (9, 10).

Roken, alcoholmisbruik, stress, brandwonden en infecties kunnen ook de ascorbinezuur reserves, je vitamine C reserves, in het lichaam snel uitputten. Een langdurig tekort aan vitamine C verstoort de normale weefselsynthese, het probleem dat ten grondslag ligt aan de klinische symptomen van scheurbuik. Typische tekenen van een tekort aan vitamine C zijn (5)

 • Zwakte en vermoeidheid
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Haaruitval
 • Slechte wondgenezing
 • Losse tanden

Hoeveel kosten

vitamine C tabletten?

We hebben bij ons onderzoek ontdekt dat de prijzen van vitamine C tabletten sterk kunnen variëren, afhankelijk van de doseringsvorm en de dosering.

Doseringsvorm Dosering Prijs
Vitamine C tabletten 1000 milligram ca. 15 – 25€
Vitamine C tabletten 500 milligram ca. 10 – 15€
Vitamine C zuigtabletten 500 milligram ca. 10 – 12€
Vitamine C zuigtabletten 1000 milligram ca. 15 – 20€

Daarom is de prijs hoger dan voor de zuigtabletten.

Waar kan ik vitamine C tabletten kopen?

Je kunt vitamine C tabletten kopen in de volgende winkels

 • shop-apotheke.de
 • medpex.com
 • dm.nl
 • reformhaus-shop.nl
 • amazon.de

Natuurlijk kun je ook vitamine C tabletten op het internet bestellen. Daar loont het vaak de moeite grotere voordeelpakketten te kopen met een set van meerdere tabletten.

Welke soorten vitamine C tabletten zijn er?

In principe kun je onderscheid maken tussen gewone tabletten en zuigtabletten. Er zijn ook verschillen in de ingrediënten en de dosering.
Soort Beschrijving
Acerola Vitamine C zuigtabletten De acerola kers is een van de rijkste natuurlijke bronnen van vitamine C. De basis van de zuigtabletten bestaat uit rutine, hesperidine en bioflavonoïden. Er zit 500mg vitamine C per tablet in.
Vitamine C + Zink Tabletten De optimale combinatie van vitamine C en zink. Een tablet bevat normaal 500 – 1000mg vitamine C en 10mg zink. Zink en vitamine C dragen bij aan een normale werking van het immuunsysteem.
Gebufferde vitamine C tabletten Gebufferde vitamine C is een geschikt alternatief voor mensen die de normale doseringsvorm niet zo goed verdragen. Deze vorm is zeer zacht en goed voor de maag en het spijsverteringsstelsel.
Hooggedoseerde vitamine C tabletten Vitamine C is waarschijnlijk de belangrijkste en bekendste vitamine. Hooggedoseerde vitamine C tabletten zijn van 1000mg per tablet.

In principe kun je natuurlijk zelf bepalen welke soort vitamine C tablet je verkiest.

Wat is de juiste dosering van vitamine C tabletten?

Voor volwassenen is de optimale dosis vitamine C 110 milligram per dag voor mannen en 95 milligram per dag voor vrouwen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben een verhoogde behoefte aan vitamine C, dus de aanbevolen dosis is 105 milligram per dag voor zwangere vrouwen en 125 milligram per dag voor vrouwen die borstvoeding geven.

Normaal gesproken is een overdosis vitamine C niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Mensen die gevoelig zijn voor vitamine C kunnen echter last krijgen van spijsverteringsproblemen en diarree.

Wat zijn de alternatieven voor vitamine C tabletten?

Alternatief Beschrijving
Vitamine C capsules Je moet de vitamine C capsules met voldoende water doorslikken. Het is het beste om de capsules niet op een lege maag in te nemen, maar van tevoren iets te eten.
Vitamine C poeder Het vitamine C poeder moet je oplossen in water of thee. Hier proef je een intensere smaak van zoete sinaasappel/citroen.

Je kunt hier vaak grotere verpakkingen kopen. Zo kun je wat geld besparen en hoef je niet zo vaak meer capsules te kopen.

Los het vitamine C poeder gewoon op in een beetje water. Je kunt warm water of koud water gebruiken. Je kunt het ook door je thee mengen, maar neem maar een halve theelepel van het poeder per keer.