Laatst bijgewerkt: 12-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

29Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

De hype over vitamine C serums heeft ook op jou zijn sporen nagelaten en je wilt graag meer weten over de werking ervan? Wil je meer weten over het innemen van vitamine C serums, de wetenschappelijke achtergrond en de criteria om een vitamine C serum te kopen? Dan ben je op de juiste plaats gekomen.

We zijn blij dat je de weg gevonden hebt naar onze vitamine C serum test 2023. We geven je alle informatie die je nodig hebt over vitamine C serums.

Je leert niet alleen welke vitamine C serums onze favorieten zijn, maar ook welke voordelen vitamine C voor je huid kan hebben en waar je op moet letten als je een vitamine C serum koopt. Zo ben je goed geïnformeerd als het erom gaat het juiste vitamine C serum voor je huid te kiezen.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Vitamine C heeft veel positieve effecten op de huid en het lichaam en kan op verschillende manieren worden toegediend, zoals een vitamine C serum.
  • Vele studies hebben de effecten van vitamine C op de huid onderzocht en veelbelovende bevindingen opgeleverd op het gebied van wondgenezing, UV bescherming en anti-veroudering.
  • Vitamine C in huidverzorging ondersteunt je huid, maar het is geen wondermiddel dat andere huidverzorgingsproducten overbodig maakt.

Vitamine C Serum: Onze selectie

Vitamine C serums kopen en beoordelen

Bij het kopen van een vitamine C serum kun je naar verschillende aspecten kijken, zoals: Niet alle vitamine C serums zijn hetzelfde. Onderdelen zoals de lijst van ingrediënten en zelfs de soort fles of dispenser bepalen hoe heilzaam het serum voor je huid is. Om je beslissing wat gemakkelijker te maken, hebben we de koop- en beoordelingscriteria voor een vitamine C serum op een rijtje gezet.

Ingrediënten

Als je een vitamine C serum koopt, is het belangrijk dat het gemaakt is van een stabiele soort vitamine C. Kijk op het etiket. Let daarom op het etiket. De volgende ingrediënten moeten als een van de eerste op het etiket staan

  • L-ascorbinezuur
  • Ascorbyl palmitaat
  • Tetrahexyldecyl ascorbaat of
  • Magnesium ascorbyl fosfaat

Naast vitamine C is ook vitamine E of tocoferol een ingrediënt dat onder de ingrediënten hoort te zitten, want vitamine E stabiliseert de vitamine C voor een maximale bescherming van de huid. Een andere antioxidant, glutathion genaamd, is ook een goede vriend van vitamine C. Kijk dan uit naar ferulinezuur, dat helpt om de pH van vitamine C te verlagen tot minder dan 3,5 procent, zodat je huid het serum goed kan opnemen.

Je kunt op zoek gaan naar andere ingrediënten, vooral als je meerdere huidproblemen tegelijk wilt behandelen. Hyaluronzuur of glycerine zijn goede toevoegingen voor de droge huid, terwijl AHA kan helpen dode huidcellen te exfoliëren. Sommige producten kunnen ook met retinol samengesteld worden om rimpels te helpen voorkomen of minder zichtbaar te maken.

Vitamine C gehalte

Veel producten worden gemaakt met 10 tot 20 procent vitamine C en dat is meestal sterk genoeg. Oudere studies tonen aan dat de maximale absorptie bereikt wordt bij 20 procent.

Er zijn producten met verschillende concentratieniveaus. Wat je huid nodig heeft hangt af van je huidtype.

Voordat je een serum koopt, moet je bij de fabrikant nagaan hoe de verschillende serums werken. In het begin zit je altijd aan de veilige kant met een vrij lage concentratie tussen 8 en 15 procent.

Individueel huidtype

Als je last hebt van een onzuivere huid, kun je het beste op zoek gaan naar een vitamine C serum dat verrijkt is met niacinamide (vitamine B3) of salicylzuur om puistjes te bestrijden. Het bevat ook vitamine E en ferulinezuur, en glycerine om de droge huid te hydrateren.

Als je niet zeker weet of een vitamine C serum geschikt voor je is, kun je het beste met een dermatoloog praten.

Ze kunnen de conditie van je huid beoordelen en geschikte producten voorstellen. Zo voorkom je dat je een product koopt dat niet geschikt is voor je huid en je zelfs kan schaden.

Verpakking

Blootstelling aan lucht, licht en warmte kan de vitamine C die in het serum zit afbreken. Let er bij aankoop op dat het product in een donker glazen flesje zit met een medicijndruppelaar in plaats van een luchtpompje.

Je kunt het beste een product zoeken dat in een ondoorzichtige verpakking verkocht wordt, want vitamine C kan afbreken bij blootstelling aan zonlicht.

Sommige fabrikanten raden aan het product in de koelkast te bewaren om de houdbaarheid te verlengen. Noteer enkele aanwijzingen op het etiket over hoe het vitamine C serum bewaard moet worden. Bruine of violette glazen flessen zijn ideaal.

Gids: Veel gestelde vragen over vitamine C serum uitvoerig beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van een vitamine C serum en je dichter bij de huidige stand van de wetenschap te brengen, hebben we alle belangrijke informatie voor je samengevat in de volgende rubrieken.

Wat is een vitamine C serum?

Studies hebben aangetoond dat vitamine C een van de krachtigste antioxidanten voor de huid is. Vitamine C verhoogt de collageensynthese, stabiliseert de collageenvezels en vermindert de afbraak van collageen in de huid (1). In tegenstelling tot planten en sommige dieren is de mens niet in staat vitamine C te synthetiseren omdat een specifiek enzym niet aanwezig is (2).

Ondanks hoge doses orale supplementatie is slechts een kleine fractie van vitamine C biologisch beschikbaar en actief in de huid. Daarom is het gebruik van uitwendige suppletie, zoals vitamine C serums, gunstig (3).

Vitamin C - Power für den Körper

Vitamine C heeft veel positieve effecten op het lichaam. (Image source: unsplash/ Apostolos Vamouras)

Een vitamine C serum bevat L-ascorbinezuur, ascorbylpalmitaat, tetrahexyldecyl ascorbaat of magnesium ascorbylfosfaat en andere voedende bestanddelen om de huid te voorzien van belangrijke voedingsstoffen. Het is een product dat bedoeld is om je huidverzorgingsregime aan te vullen, niet volledig te vervangen.

Pure vitamine C kan niet in een huidcrème gebruikt worden omdat het te gevoelig is voor oxidatie en snel afbreekt. Daarom wordt het verwerkt en verkocht in een serum (4).

Hoe werkt een vitamine C serum?

In het volgende sommen we de verschillende effecten van een vitamine C serum op. Je vindt de bijbehorende bronnen voor de effecten aan het eind van dit artikel.

Effect 1: Licht- of UV-bescherming

Licht- en UV-bescherming, of fotoprotectie, heeft betrekking op de mechanismen die de natuur gebruikt om de schadelijke effecten van UV-straling op de menselijke huid te minimaliseren.

Veranderingen in de huid door blootstelling aan UV hebben veel gemeen met het eerder langzame proces van “natuurlijke” veroudering, met als belangrijk verschil dat het proces acuut begint.

Studies hebben aangetoond dat vitamine C de schade door blootstelling aan UV beperkt (5, 6).

In studies werd gevonden dat UV licht waarschijnlijk het vitamine C gehalte in de opperhuid vermindert. Vitamine C beschermt de cellen in de opperhuid tegen celdood (7).

Diverse studies hebben aangetoond dat suppletie met vitamine C de weerstand van de huid tegen blootstelling aan UV verhoogt (7). Er is ook een synergie tussen vitamine C en vitamine E, waarbij de combinatie bijzonder effectief is.

De combinatie van deze voedingsstoffen vermindert ook ontstekingen die veroorzaakt worden door overmatige blootstelling aan UV (8).

Effect 2: Verbeterde wondgenezing

Van alle effecten van vitamine C op de gezondheid van de huid is het gunstige effect op de wondgenezing het meest gerepliceerd (9, 10). De vitamine C behoefte op acute wondplaatsen is verhoogd, waardoor suppletie van vitamine C nuttig en heilzaam is.

Wundheilung

Vitamine C bevordert en versnelt de wondgenezing. (Image source: unsplash / Brian Patrick)

Verschillende studies bevestigden dat een betere wondgenezing bereikt kan worden door inname van vitamine C en vitamine E (11). Dit is getest op verschillende soorten verwondingen, zoals grote brandwonden of schaafwonden (12).

Een recente studie in Azië testte de effecten van vitamine C in een siliconen gel op littekenvorming. Hieruit bleek dat vitamine C kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van blijvende littekenvorming (11).

Effect 3: Huidveroudering tegengaan

Het verschijnen van rimpels of fijne lijntjes in de huid heeft een grote invloed op het uiterlijk van de huid. Rimpels vormen zich als de huid ouder wordt en het proces wordt aanzienlijk versneld door externe factoren zoals UV-straling of roken.

Wetenschappers geloven dat rimpelvorming het gevolg is van veranderingen in de onderste, dermale laag van de huid (13). Studies hebben de effectiviteit van vitamine C crèmes op de gerimpelde huid gemeten en kwamen tot de conclusie dat het effect afhangt van de vitamine C status van de getroffen persoon (14).

Vitamine C kan helpen rimpels te behandelen.

Het meest overtuigende argument voor een rol van vitamine C bij de bescherming van de huidfunctie komt van waarnemingen dat tekorten duidelijke huidproblemen veroorzaken. Vroege tekenen zijn huidlaesies (scheurtjes in de huid) en slechte wondgenezing. Omdat een tekort aan vitamine C tot stoornissen leidt, gelooft men dat een verhoogde inname gunstig is (13, 15).

Bovendien is vitamine C een van de krachtigste antioxidanten voor de huid. Verschillende studies hebben het effect van vitamine C ten aanzien van vroegtijdige huidveroudering onderzocht. Vitamine C bleek een positief effect te hebben op de elasticiteit van de huid, rimpels in het gezicht, ruwheid en kleur (13). Het verhoogt de collageensynthese, stabiliseert de collageenvezels en vermindert de afbraak van collageen (15).

Effect 4: Bestrijding van de droge huid

Een droge huid is een veel voorkomende aandoening waar de meeste mensen wel eens mee te maken krijgen. Het kan ontstaan als reactie op een bepaald huidverzorgingsregime, ziekte, medicijnen of door veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Een droge huid neemt ook toe met de leeftijd (16).

Trockene Haut

Een droge huid is erg onaangenaam. Vitamine C kan helpen. (Image source: unsplash / Brad Helmink)

Studies die de celstructuur onderzoeken, hebben aangetoond dat de toevoeging van vitamine C de productie van barrièrelipiden verhoogt en zo het uitdrogen van de huid kan afremmen. Uit deze waarnemingen is ook afgeleid dat vitamine C invloed kan hebben op het vermogen van de huid om zich tegen waterverlies te beschermen (17, 18).

Merk echter op dat er verschillende formuleringen op de markt zijn. Deze hebben ook wisselende effecten (pH en extra ingrediënten) op je huid en die kan verschillend reageren.

Effect 5: Depigmentatiemiddelen

Vitamine C valt in de categorie depigmentatiemiddelen. Omdat het een onstabiele verbinding is, wordt het vaak gecombineerd met andere depigmenterende middelen zoals soja en zoethout om een betere depigmentatie te krijgen.

Als je huid sterk gepigmenteerd is, kun je op deze ingrediënten letten bij het kiezen van je vitamine C serum (19).

Vitamine C kan helpen bij verhoogde pigmentatie. Dit heet hyperpigmentatie. Van vitamine C is in studies aangetoond dat het overmatige melaninevorming remt en zo de vorming van ouderdomsvlekken tegengaat. Het reeds genoemde positieve effect tegen UV-straling helpt ook (13, 20).

Gute Hautpflege zahlt sich aus

Veel moeite in huidverzorging loont de moeite. Vitamine C is een product dat in geen enkele routine mag ontbreken. (Image source: unsplash / Park Street)

Hoeveel kost een vitamine C serum?

In de regel zijn de producten van hoge kwaliteit het duurst. Het is echter belangrijk op te merken dat producten meestal goedkoper worden naarmate de concentratie hoger is. Zinvolle prijsvergelijkingen moeten dus alleen tussen dezelfde concentratiecategorieën gemaakt worden.

Verder moet je kijken naar de andere toevoegingen, want serums van hoge kwaliteit zijn meestal verrijkt met behulpzame andere stoffen, die op hun beurt de prijs omhoog doen schieten.De volgende tabel toont de prijzen voor vitamine C serums en crèmes in verschillende concentraties:

Typ Prijs
Vitamine C Serum 7-10% ca. 5-20 euro
Vitamine C crème 7-10% ca. 10-20 euro
Vitamine C serum 11-20% ca. 20-100 euro
Vitamine C crème 11-20% ca. 18-90 euro

Een vitamine C serum is meestal geconcentreerder dan een vitamine C crème, maar de crème bevat vaak ook andere voedingsstoffen die goed zijn voor je huid. Wat je uiteindelijk kiest hangt af van de behoeften van je huid.

Wat is het verschil tussen een vitamine C serum en een vitamine C crème?

Er zijn veel verschillende soorten vitamine C serums. In het volgende deel zullen we de verschillen tussen vitamine C serums en vitamine C crèmes uitleggen. Je kunt individueel beslissen welk product voor jou het beste is na onze vergelijking.

Art Beschrijving
Vitamine C serum doorzichtig, meestal zeer vloeibare consistentie
Vitamine C crème romig, melkachtig, meestal wat dikker van consistentie

Een serum heeft het voordeel dat het dieper in de huid kan doordringen en dat de vitamine C zijn werking beter kan ontplooien. Het biedt die zekere “extra kracht” en verwent de huid onderweg met vele actieve ingrediënten, maar is minder rijk dan een crème.

Let er daarom bij de aanschaf op dat het serum geschikte actieve bestanddelen bevat, zoals glycerine, zodat de hydratatie niet te veel uit het oog wordt verloren.

Vitamine C crème

Het voordeel van een crème is dat hij vaak vetten en oliën bevat en de huid beter kan voeden. Dus als je de neiging hebt een droge huid te hebben, kun je ook een vitamine C crème gebruiken om die te verzorgen.

Je moet er echter voor zorgen dat het vitamine C gehalte niet te laag is. Het nadeel van een crème die vitamine C bevat is dat hij minder geconcentreerd is, maar wel voedender.

Serum vs. Creme

Vitamine C serum of crème? Beide producten hebben hun voordelen. (Image source: unsplash / Content Pixie)

Wat een serum en een crème van elkaar onderscheidt is de consistentie. Serums zijn meestal vloeibaar, terwijl crèmes meer vast zijn. Uiteindelijk hangt de keuze tussen een vitamine C serum of crème dus af van je huidtype en persoonlijke voorkeur. Je kunt de twee ook combineren.

Hoe moet ik een vitamine C serum aanbrengen?

Reinig eerst je gezicht grondig. Breng dan een dun laagje vitamine C serum op de huid aan. Gebruik ’s morgens en ’s avonds vóór je moisturizer.

Het vult ’s nachts het vochtreservoir van de huid aan en beschermt de huid overdag tegen omgevingsinvloeden. Dit is een algemene benadering. Over het algemeen is het echter aan te raden de aanwijzingen van de fabrikant van je vitamine C serum op te volgen.

Heel belangrijk is dat je eraan denkt een vitamine C serum te gebruiken naast, en niet in plaats van, zonnebrandcrème en andere huidverzorgingsproducten.

Vitamine C serums zijn meestal ontworpen om snel door de huid opgenomen te worden. Bij de meeste serums gebeurt dit 10-20 seconden na het aanbrengen, dus het is weg voor je het volgende product aanbrengt. Het is dus niet nodig het serum af te spoelen.

Wat zijn de alternatieven voor vitamine C serum?

Vitamine C inname heeft gezondheidsvoordelen op vele manieren, niet alleen voor de huid. Zo leidt een gebrek aan vitamine C tot broos bindweefsel en een gebrek aan elasticiteit in de gewrichten. Vitamine C is, samen met ijzer, betrokken bij de synthese van de aminozuren proline en lysine.

Het bundelt afzonderlijke collageenvezels tot bindweefsel. Het innemen van vitamine C op de “normale”, orale manier heeft dus tot gevolg dat niet alleen de huid maar het hele lichaam van vitamine C wordt voorzien (21).

Beeldbron: Pattarawimonchai / 123rf

Referenties (21)

1. Farris PK. Cosmetical vitamins: vitamin C: Draelos ZD, Dover JS, Alam M, editors. Cosmoceuticals. Procedures in Cosmetic Dermatology. 2nd ed. New York: Saunders Elsevier; 2009. pp. 51–56.
Bron

2. Zetterströ M R., Nobel Prize 1937 to Albert von Szent-Györgyi: identification of vitamin C as the anti-scorbutic factor. Acta Paediatr. 2009;98(5):915–919
Bron

3. Pinnell SR, Yang H, Omar M, et al. Topical L-ascorbic acid: percutaneous absorption studies. Dermatol Surg. 2001;27(2):137–142.
Bron

4. beyer-soehne.de: Vitamin C in der Hautpflege - wie wirkt es? Robby Beyer, Juli 2019
Bron

5. UVR-induced oxidative stress in human skin in vivo: effects of oral vitamin C supplementation. McArdle F, Rhodes LE, Parslew R, Jack CI, Friedmann PS, Jackson MJ Free Radic Biol Med. 2002 Nov 15; 33(10):1355-62.
Bron

6. UV photoprotection by combination topical antioxidants vitamin C and vitamin E. Lin JY, Selim MA, Shea CR, Grichnik JM, Omar MM, Monteiro-Riviere NA, Pinnell SR J Am Acad Dermatol. 2003 Jun; 48(6):866-74.
Bron

7. Antioxidant nutrients protect against UVB-induced oxidative damage to DNA of mouse keratinocytes in culture. Stewart MS, Cameron GS, Pence BC J Invest Dermatol. 1996 May; 106(5):1086-9.
Bron

8. Modulation of UV-light-induced skin inflammation by D-alpha-tocopherol and L-ascorbic acid: a clinical study using solar simulated radiation. Fuchs J, Kern H Free Radic Biol Med. 1998 Dec; 25(9):1006-12.
Bron

9. Carr A.C., Vissers M.C. Good nutrition matters: Hypovitaminosis C associated with depressed mood and poor wound healing. N. Z. Med. J. 2012;125:107–109.
Bron

10. Young M.E. Malnutrition and wound healing. Heart Lung. 1988;17:60–67.
Bron

11. Yun I.S., Yoo H.S., Kim Y.O., Rah D.K. Improved scar appearance with combined use of silicone gel and vitamin C for Asian patients: A comparative case series. Aesthet. Plast. Surg. 2013;37:1176–1181. doi: 10.1007/s00266-013-0210-5.
Bron

12. Barbosa E., Faintuch J., Machado Moreira E.A., Goncalves da Silva V.R., Lopes Pereima M.J., Martins Fagundes R.L., Filho D.W. Supplementation of vitamin E, vitamin C, and zinc attenuates oxidative stress in burned children: A randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study. J. Burn Care Res. 2009;30:859–866. doi: 10.1097/BCR.0b013e3181b487a8.
Bron

13. Pezdirc K., Hutchesson M., Whitehead R., Ozakinci G., Perrett D., Collins C.E. Can dietary intake influence perception of and measured appearance? A systematic review. Nutr. Res. 2015;35:175–197. doi: 10.1016/j.nutres.2014.12.002.
Bron

14. Sorensen L.T., Toft B.G., Rygaard J., Ladelund S., Paddon M., James T., Taylor R., Gottrup F. Effect of smoking, smoking cessation, and nicotine patch on wound dimension, vitamin C, and systemic markers of collagen metabolism. Surgery. 2010;148:982–990. doi: 10.1016/j.surg.2010.02.005.
Bron

15. Oxidative stress in aging human skin. Rinnerthaler M, Bischof J, Streubel MK, Trost A, Richter K Biomolecules. 2015 Apr 21; 5(2):545-89.
Bron

16. White-Chu E.F., Reddy M. Dry skin in the elderly: Complexities of a common problem. Clin. Dermatol. 2011;29:37–42. doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.07.005.
Bron

17. Savini I., Catani M.V., Rossi A., Duranti G., Melino G., Avigliano L. Characterization of keratinocyte differentiation induced by ascorbic acid: Protein kinase C involvement and vitamin C homeostasis. J. Investig. Dermatol. 2002;118:372–379. doi: 10.1046/j.0022-202x.2001.01624.x.
Bron

18. Boyce S.T., Supp A.P., Swope V.B., Warden G.D. Vitamin C regulates keratinocyte viability, epidermal barrier, and basement membrane in vitro, and reduces wound contraction after grafting of cultured skin substitutes. J. Investig. Dermatol. 2002;118:565–572. doi: 10.1046/j.1523-1747.2002.01717.x.
Bron

19. Ebanks J.P., Wickett R.R., Boissy R.E. Mechanisms regulating skin pigmentation: The rise and fall of complexion coloration. Int. J. Mol. Sci. 2009;10:4066–4087. doi: 10.3390/ijms10094066.
Bron

20. Bertuccelli G., Zerbinati N., Marcellino M., Nanda Kumar N.S., He F., Tsepakolenko V., Cervi J., Lorenzetti A., Marotta F. Effect of a quality-controlled fermented nutraceutical on skin aging markers: An antioxidant-control, double-blind study. Exp. Ther. Med. 2016;11:909–916. doi: 10.3892/etm.2016.3011.
Bron

21. Vitamin C: Wirkung, Dosierung und Nebenwirkungen. Ratgeber zum Thema Vitamin C
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Review
Farris PK. Cosmetical vitamins: vitamin C: Draelos ZD, Dover JS, Alam M, editors. Cosmoceuticals. Procedures in Cosmetic Dermatology. 2nd ed. New York: Saunders Elsevier; 2009. pp. 51–56.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Zetterströ M R., Nobel Prize 1937 to Albert von Szent-Györgyi: identification of vitamin C as the anti-scorbutic factor. Acta Paediatr. 2009;98(5):915–919
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Pinnell SR, Yang H, Omar M, et al. Topical L-ascorbic acid: percutaneous absorption studies. Dermatol Surg. 2001;27(2):137–142.
Ga naar bron
Internetquelle
beyer-soehne.de: Vitamin C in der Hautpflege - wie wirkt es? Robby Beyer, Juli 2019
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
UVR-induced oxidative stress in human skin in vivo: effects of oral vitamin C supplementation. McArdle F, Rhodes LE, Parslew R, Jack CI, Friedmann PS, Jackson MJ Free Radic Biol Med. 2002 Nov 15; 33(10):1355-62.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
UV photoprotection by combination topical antioxidants vitamin C and vitamin E. Lin JY, Selim MA, Shea CR, Grichnik JM, Omar MM, Monteiro-Riviere NA, Pinnell SR J Am Acad Dermatol. 2003 Jun; 48(6):866-74.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Antioxidant nutrients protect against UVB-induced oxidative damage to DNA of mouse keratinocytes in culture. Stewart MS, Cameron GS, Pence BC J Invest Dermatol. 1996 May; 106(5):1086-9.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Modulation of UV-light-induced skin inflammation by D-alpha-tocopherol and L-ascorbic acid: a clinical study using solar simulated radiation. Fuchs J, Kern H Free Radic Biol Med. 1998 Dec; 25(9):1006-12.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Carr A.C., Vissers M.C. Good nutrition matters: Hypovitaminosis C associated with depressed mood and poor wound healing. N. Z. Med. J. 2012;125:107–109.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Young M.E. Malnutrition and wound healing. Heart Lung. 1988;17:60–67.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Yun I.S., Yoo H.S., Kim Y.O., Rah D.K. Improved scar appearance with combined use of silicone gel and vitamin C for Asian patients: A comparative case series. Aesthet. Plast. Surg. 2013;37:1176–1181. doi: 10.1007/s00266-013-0210-5.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Barbosa E., Faintuch J., Machado Moreira E.A., Goncalves da Silva V.R., Lopes Pereima M.J., Martins Fagundes R.L., Filho D.W. Supplementation of vitamin E, vitamin C, and zinc attenuates oxidative stress in burned children: A randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study. J. Burn Care Res. 2009;30:859–866. doi: 10.1097/BCR.0b013e3181b487a8.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Pezdirc K., Hutchesson M., Whitehead R., Ozakinci G., Perrett D., Collins C.E. Can dietary intake influence perception of and measured appearance? A systematic review. Nutr. Res. 2015;35:175–197. doi: 10.1016/j.nutres.2014.12.002.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Sorensen L.T., Toft B.G., Rygaard J., Ladelund S., Paddon M., James T., Taylor R., Gottrup F. Effect of smoking, smoking cessation, and nicotine patch on wound dimension, vitamin C, and systemic markers of collagen metabolism. Surgery. 2010;148:982–990. doi: 10.1016/j.surg.2010.02.005.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Oxidative stress in aging human skin. Rinnerthaler M, Bischof J, Streubel MK, Trost A, Richter K Biomolecules. 2015 Apr 21; 5(2):545-89.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
White-Chu E.F., Reddy M. Dry skin in the elderly: Complexities of a common problem. Clin. Dermatol. 2011;29:37–42. doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.07.005.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Savini I., Catani M.V., Rossi A., Duranti G., Melino G., Avigliano L. Characterization of keratinocyte differentiation induced by ascorbic acid: Protein kinase C involvement and vitamin C homeostasis. J. Investig. Dermatol. 2002;118:372–379. doi: 10.1046/j.0022-202x.2001.01624.x.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Boyce S.T., Supp A.P., Swope V.B., Warden G.D. Vitamin C regulates keratinocyte viability, epidermal barrier, and basement membrane in vitro, and reduces wound contraction after grafting of cultured skin substitutes. J. Investig. Dermatol. 2002;118:565–572. doi: 10.1046/j.1523-1747.2002.01717.x.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Ebanks J.P., Wickett R.R., Boissy R.E. Mechanisms regulating skin pigmentation: The rise and fall of complexion coloration. Int. J. Mol. Sci. 2009;10:4066–4087. doi: 10.3390/ijms10094066.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Bertuccelli G., Zerbinati N., Marcellino M., Nanda Kumar N.S., He F., Tsepakolenko V., Cervi J., Lorenzetti A., Marotta F. Effect of a quality-controlled fermented nutraceutical on skin aging markers: An antioxidant-control, double-blind study. Exp. Ther. Med. 2016;11:909–916. doi: 10.3892/etm.2016.3011.
Ga naar bron
Internetquelle
Vitamin C: Wirkung, Dosierung und Nebenwirkungen. Ratgeber zum Thema Vitamin C
Ga naar bron
Recensies