Laatst bijgewerkt: 28-09-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Je hebt erover gedacht vitamine C 1000 mg te nemen, maar je weet niet precies waar het goed voor is, of dat er mogelijke bijwerkingen zijn? In dit artikel kom je meer te weten over de wetenschappelijke achtergrond, en ook over de belangrijkste criteria waar je bij aankoop op moet letten.

Met onze grote vitamine C 1000 mg test 2022 willen we je meer duidelijkheid geven over wat er precies achter het vitaminepreparaat schuilgaat. We hebben de belangrijkste informatie over dit onderwerp gebundeld en verschillende soorten producten vergeleken. We hebben ook veel gestelde vragen over vitamine C 1000 mg beantwoord, zodat je na het lezen goed geïnformeerd zou moeten zijn.

Belangrijk om te weten

 • Vitamine C 1000 mg is een vitaminepreparaat dat je kunt innemen als tablet of als capsule. Het innemen van vitamine C heeft bewezen positieve effecten op het menselijk lichaam, zoals versterking van het immuunsysteem, ondersteuning van de collageenvorming, bescherming tegen oxidatieve stress en verhoging van de ijzeropname.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen natuurlijke en synthetische vitamine C 1000 mg. Natuurlijke vitamine C verdient de voorkeur omdat het een complex vormt met andere nuttige stoffen en beter door het lichaam wordt opgenomen en gebruikt dan het kunstmatig geproduceerde alternatief.
 • In principe kan de vitamine C behoefte gemakkelijk gedekt worden door een evenwichtige voeding met voldoende verse groenten en fruit. Vitamine C 1000 mg moet ingenomen worden bij deficiëntieverschijnselen, zoals vermoeidheid of spierzwakte, bijvoorbeeld als gevolg van ondervoeding.

Beste vitamines c 1000 mg: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor vitamine C 1000 mg

Bij het kopen van vitamine C 1000 mg kun je op verschillende aspecten letten, zoals: Door de juiste keuze te maken, kun je niet alleen geld besparen, maar ook zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft.

Daarom moet je altijd letten op hoge kwaliteit en, indien nodig, de certificaten van de fabrikant vragen.

Doseringsvorm

Vitamine C 1000 mg vind je meestal in capsule- of tabletvorm. Welke vorm je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur. Capsules worden doorgeslikt en lossen dan op in maag of darmkanaal.

Het voordeel van capsules is dat de werkzame stoffen die ze bevatten vaak beter bewaard blijven dan in het geval van poeders of tabletten De omhulsels van capsules zijn meestal van gelatine gemaakt.

Capsules smaken ook vaak minder onaangenaam door de omhulsels die het werkzame bestanddeel omsluiten. Als je bijvoorbeeld veganist bent, moet je erop letten dat de capsules geen dierlijke gelatine bevatten. Tabletten zijn er ook in verschillende soorten.

Sommige tabletten, zoals kauwtabletten, lossen op in de mond en de ingrediënten worden via de slijmvliezen in de mond opgenomen. Andere tabletten worden doorgeslikt en lossen op in de maag.

Als je problemen hebt met het doorslikken van tabletten of capsules, kun je beter alternatieven gebruiken zoals kauwtabletten die je niet hoeft door te slikken.

Er zijn ook capsules die opengaan en waarmee je het poeder eruit kunt halen en met een drank kunt mengen. Als je echter een grote dosis neemt, kan het losse poeder je tandglazuur aantasten. Het is van essentieel belang je mond te spoelen na het innemen van het poeder.

Productie

Bij de productie van vitamine C 1000 mg kan onderscheid gemaakt worden tussen natuurlijk verkregen vitamine C en synthetisch geproduceerde vitamine C. Natuurlijke vitamine C komt uit natuurlijke bronnen.

Hoewel synthetisch geproduceerd ascorbinezuur en natuurlijke vitamine C niet van elkaar verschillen in hun chemische structuur, is er toch een groot verschil. Met synthetisch geproduceerd ascorbinezuur komt de vitamine C geïsoleerd in het lichaam.

Met natuurlijk verkregen vitamine C daarentegen is de vitamine geïntegreerd in een complex van andere belangrijke stoffen die vaak een antioxiderende werking hebben, en wordt daarom beter door het lichaam opgenomen dan geïsoleerde vitamine C. Meer informatie over de twee soorten vitamine C, en over hun respectieve voor- en nadelen, vind je in de rubriek adviezen.

Andere ingrediënten / additieven

Een ander belangrijk criterium bij het kopen van vitamine C 1000 mg zijn de extra ingrediënten die het bevat.

Vitamine C wordt vaak aangeboden in combinatie met andere stoffen zoals zink, ijzer, vitamine E of bèta-caroteen.

Bovendien bevatten veel preparaten ook smaakstoffen, zoals citrussmaak, om het innemen van de tabletten aangenamer te maken. Je moet er op letten dat de smaakstoffen natuurlijk zijn en niet kunstmatig.

Om de tabletten aantrekkelijker te maken voor het oog, bevatten de preparaten vaak kleurstoffen. Ook hier moet je erop letten dat er geen kunstmatig verkregen kleurstoffen in zitten.

Verpakkingsgrootte

Je kunt vitamine C 1000 mg krijgen in verschillende verpakkingsgroottes, van ongeveer 30 tot 250 tabletten of capsules. De maat die je moet kiezen hangt van een aantal factoren af. Dus als je al ervaring hebt met het supplement en het niet zo vaak wilt hoeven aanvullen, kan een groot pak zeker de moeite waard zijn.

Ook voor gezinnen of huishoudens waar meerdere mensen vitamine C nemen, kunnen grote verpakkingen een goede keuze zijn. Hoewel grotere verpakkingen vaak meer de moeite waard zijn vanwege hun verhoudingsgewijs lagere prijs, kun je, als je een vitamine C supplement eerst wilt uitproberen, beter eerst een kleinere verpakking kopen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je vitamine C 1000 mg koopt

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van vitamine C 1000 mg en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat is vitamine C 1000 mg en hoe werkt het?

Vitamine C, vaak ascorbinezuur genoemd, is een wateroplosbare vitamine die betrokken is bij veel belangrijke stofwisselingsprocessen in het menselijk lichaam. Omdat mensen zelf geen vitamine C kunnen aanmaken, moeten ze het via voedsel binnenkrijgen.

Vitamine C 1000 mg kan gebruikt worden bij een tekort aan vitamine C of als voorzorgsmaatregel. Een tekort kan b.v. veroorzaakt worden door ondervoeding of ondervoeding.

In zijn natuurlijke toestand komt vitamine C vooral voor in verse groenten en citrusvruchten. Mensen die niet genoeg groenten en fruit eten kunnen vitamine C 1000 mg als voedingssupplement innemen om in hun behoefte te voorzien.

Door zijn antioxiderende werking is vitamine C van vitaal belang voor ons. Hoe vitamine C 1000 mg precies op de mens inwerkt, kun je in de volgende paragrafen lezen.

Vitamin C 1000 mg-1

Versterking van het immuunsysteem

Versterking van het immuunsysteem is waarschijnlijk het bekendste effect van vitamine C. Het ondersteunt de werking van leukocyten en andere cellen. Vitamine C ondersteunt de functie van leukocyten en T-cellen, die virussen en bacteriën herkennen en ze bestrijden door antilichamen te produceren . (1, 2)

Dit maakt het mogelijk dat we in contact komen met virussen en bacteriën zonder ziek te worden, en dat we zelf ziekten genezen als ze eenmaal uitgebroken zijn.

Bovendien hebben verschillende studies aangetoond dat vitamine C de deling van immuuncellen bevordert. Het is echter nog niet bewezen dat hoge doses vitamine C verkoudheid kunnen voorkomen of behandelen . (3)

Collageenvorming

Diverse studies hebben aangetoond dat vitamine C bijdraagt tot de collageenvorming en daarom belangrijk is voor de gezondheid van onze huid en gewrichten . De vitamine speelt een rol bij de synthese van de twee aminozuren proline en lysine en zorgt voor de bundeling van collageenvezels tot bindweefsel.

Bij een tekort aan vitamine C kan het bindweefsel broos worden en kunnen huid, gewrichten, pezen en ligamenten hun elasticiteit verliezen . Littekenweefsel bestaat ook uit collageen. Vitamine C is dus ook heel belangrijk voor de wondgenezing. (4) (5)

Bescherming tegen oxidatieve stress

Oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen, die bijvoorbeeld ontstaan door roken, sport of milieutoxines, beschadigt onze cellen, veroudert ze en verzwakt de regeneratieprocessen.

Vitamine C werkt als een antioxidant die deze “vrije radicalen” wegjaagt en zo oxidatieve stress kan verminderen. Dit leidt er bijvoorbeeld toe dat de huid minder snel veroudert . (6) (7)

Verhoging van de ijzeropname

Het is bewezen dat vitamine C de ijzeropname verbetert. IJzer dat in het lichaam is afgezet, vooral in de milt en de darmwanden, wordt door vitamine C opgelost en weer in de bloedbaan gebracht.

Daar kan het ijzer gebruikt worden om zuurstof te vervoeren en het immuunsysteem te versterken . Daarom is het aan te bevelen ijzerbevattende voedingsmiddelen en voedingssupplementen altijd in combinatie met vitamine C te nemen. (8, 9)

Wanneer en voor wie is het nuttig om vitamine C 1000 mg in te nemen?

Er zijn veel redenen voor een vitamine C tekort of verhoogde behoefte. Waarschijnlijk de meest voor de hand liggende reden voor een extra vitamine C inname is een tekort of ondervoeding. In principe is het geen probleem om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van ongeveer 95 mg voor vrouwen en 110 mg voor mannen via de voeding binnen te krijgen.

Als je echter niet genoeg verse groenten en fruit eet, kun je een vitamine C tekort ontwikkelen, in welk geval het zinvol zou zijn vitamine C supplementen te nemen. Andere mogelijke oorzaken van een verhoogde vitamine C behoefte

 • Alcoholisme
 • Roken
 • Chronische ziekten
 • Het nemen van bepaalde medicijnen
 • Lichamelijke of geestelijke stress
 • Zwangerschap

De behoefte aan vitamine C kan ook verhoogd zijn tijdens de borstvoeding. Een tekort aan vitamine C kan zich bijvoorbeeld uiten in vermoeidheid, spierzwakte, vatbaarheid voor infecties, ijzertekort of slechtere wondgenezing. Als je deze symptomen hebt, moet je bij je arts nagaan of een vitamine C tekort de oorzaak kan zijn.

Waar is vitamine C 1000 mg van gemaakt?

Natuurlijke vitamine C wordt verkregen uit natuurlijke bronnen, zoals de acerola kers of de vrucht camu camu.
Bij de productie van synthetisch ascorbinezuur gebruiken de meeste fabrikanten tegenwoordig genetisch gemodificeerde micro-organismen.

Deze worden opgenomen in een reactie in twee stappen die leidt tot de vorming van ascorbinezuur.

Voor dit proces wordt vaak genetisch gemodificeerde maïs gebruikt (11).

Welke soorten vitamine C 1000 mg zijn er?

In principe zijn er twee soorten vitamine C 1000 mg

 • Natuurlijke vitamine C
 • Synthetisch ascorbinezuur

Zoals de namen suggereren wordt natuurlijke vitamine C uit natuurlijke bronnen verkregen en wordt synthetisch ascorbinezuur kunstmatig aangemaakt. We zullen de verschillen tussen de twee soorten en de voor- en nadelen van elk van beide in de volgende paragrafen nader toelichten.

Natuurlijke vitamine C

Hoewel vitamine C vroeger gelijkgesteld werd met ascorbinezuur, weten we nu dat ascorbinezuur slechts één bestanddeel is van het vitamine C complex. Ook al verschilt de natuurlijke vitamine C molecule chemisch niet van de kunstmatig geproduceerde vitamine, toch heeft ze een groot voordeel:

Natuurlijke vitamine C is ingebouwd in een voedingscomplex dat bestaat uit o.a. eiwitten, lipiden, koolhydraten en plantaardige stoffen.

Daarom heeft natuurlijke vitamine C een betere biologische beschikbaarheid. Dit betekent dat meer van de stof door het lichaam kan worden opgenomen.

Voordelen
 • Betere biologische beschikbaarheid
 • Hoger antioxidant effect
 • Wordt beter herkend en opgenomen
Nadelen
 • Geen nadelen, behalve mogelijke bijwerkingen als de dosering te hoog is

Ook bevatten de plantaardige stoffen in het complex vaak extra antioxidanten, en natuurlijke vitamine C wordt gemakkelijker door ons lichaam herkend en opgenomen. Daarom is het effectiever dan het kunstmatige alternatief (10).

Synthetisch ascorbinezuur

Zoals reeds gezegd, is in synthetisch vervaardigd ascorbinezuur de vitamine C geïsoleerd aanwezig. Dit betekent dat het niet in een natuurlijke combinatie met andere stoffen voorkomt. Daardoor kan het minder gemakkelijk door ons lichaam worden opgenomen en wordt het gemakkelijker weer uitgescheiden (10, 12).

Sommige fabrikanten proberen dit probleem van lagere biobeschikbaarheid te omzeilen door “time-released tabletten” te gebruiken.

Hier wordt de synthetische vitamine C over een langere periode vrijgegeven, wat de kans moet vergroten dat de stof door het lichaam wordt opgenomen.

Voordelen
 • Kan helpen bij een tekort
Nadelen
 • Geïsoleerd en daardoor minder gemakkelijk geabsorbeerd
 • Lagere biologische beschikbaarheid
 • Niet zo effectief voor preventie

Hoewel geïsoleerd ascorbinezuur enkele belangrijke stoffen mist die wel in het natuurlijke vitamine C complex aanwezig zijn, kan het toch helpen bij een tekort aan vitamine C. Voor preventie is het echter beter om natuurlijke vitamine C te gebruiken, vanwege de grotere werkzaamheid ervan.

Hoe moet vitamine C 1000 mg gedoseerd worden?

Omdat vitamine C een in water oplosbare vitamine is, moet ze zo mogelijk dagelijks worden ingenomen. De Duitse Voedingsvereniging (DGE) beveelt een inname aan van 95 tot 110 mg per dag voor volwassenen (13).

Bijwerkingen zoals diarree zijn alleen waargenomen bij extreme overdoses.

Hoewel het Federaal Instituut voor Risico-evaluatie voor voedingssupplementen een maximale hoeveelheid van 250 mg per dag aanbeveelt, zijn er tot nu toe geen negatieve langetermijneffecten of andere bijwerkingen waargenomen bij inname van vitamine C 1000 mg als aanvulling op een evenwichtige voeding.

Dit komt omdat overtollige vitamine C normaal in de urine wordt uitgescheiden. Voor een betere benutting is het echter aan te bevelen doses van meer dan 200 mg per dag over meerdere porties per dag te spreiden.

Verdeel dus, indien mogelijk, je vitamine C 1000 mg in verschillende porties en neem ze op verschillende tijdstippen van de dag in. Je moet ook oppassen dat je ascorbinezuur niet te lang in je mond houdt, want dat kan het tandglazuur aantasten.

Wat zijn de alternatieven voor vitamine C 1000 mg?

Als je evenwichtig eet en regelmatig voldoende groenten en fruit eet, zou dit voldoende moeten zijn om in je vitamine C behoefte te voorzien en kun je zonder vitamine C supplementen.

Vitamin C 1000 mg-2

De acerola kers is bekend om zijn hoge vitamine C gehalte. Het komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar wordt in de westerse wereld al vele jaren gebruikt vanwege zijn hoge vitamine C gehalte.
(Image source: Manu Camargo / unsplash)

Vitamine C wordt in bijna alle plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen gevonden. Hieronder hebben we een lijst samengesteld van voedingsmiddelen die echte vitamine C bommetjes zijn en waarmee je gemakkelijk in je vitamine C behoefte kunt voorzien.

Voeding vitamine C / 100 g
Acerola kers 1.700 mg
Rozenbottel 1.250 mg
Duindoorn 250 mg
Zwarte bes 177 mg
Boerenkool 150 mg

Tekorten kunnen niettemin voorkomen bij ondervoeding of ondervoeding, en onder bijzondere omstandigheden zoals zwangerschap. Typische symptomen die op een tekort wijzen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Spierzwakte
 • Pijn in gewrichten en ledematen
 • Verhoogde prikkelbaarheid

Als dit tekort gedurende enkele weken, of zelfs maanden, voortschrijdt, kan het leiden tot de ziekte scheurbuik.

Dit komt tegenwoordig in de geïndustrialiseerde landen nauwelijks meer voor en is een gevolg van een gevorderd tekort aan vitamine C. Het manifesteert zich door symptomen als bloeden, ontstoken tandvlees, loszittende tanden, bleke huid, koorts en vertraagde wondgenezing (14, 15).

Als je vermoedt dat je een vitamine C tekort hebt, kun je dat onderzoeken door een bloedtest te laten doen en je vitamine C status te bepalen. Je kunt ook je dieet veranderen of vitaminesupplementen nemen om te zien of je symptomen verbeteren.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van vitamine C 1000 mg?

Hoewel het moeilijk is een overdosis vitamine C te nemen, omdat het teveel gewoonlijk via de urine wordt uitgescheiden, zijn bij hoge doses bijwerkingen in het spijsverteringsstelsel gemeld.

Bij een dosis van 3 tot 4 g per dag werden winderigheid, misselijkheid en diarree waargenomen, die uitgelokt werden door het niet-opgenomen ascorbinezuur in het spijsverteringskanaal (16).

Er wordt ook onderzocht of een langdurige, hoge overdosis tot nier- en blaasstenen kan leiden. Daarom raadt de Beroepsvereniging van Duitse Internisten (BDI) af regelmatig hooggedoseerde vitamine C preparaten (> 1000 mg / dag) in te nemen als men vatbaar is voor de vorming van nierstenen (17).

Beeldbron: inuella123/ 123rf.com

Referenties (17)

1. De la Fuente, M., Ferrández, M. D., Burgos,, M. S., Soler, A., Prieto, A., Miquel, J. (1998). Immune function in aged women is improved by ingestion of vitamins C and E. Can J Physiol Pharmacol, 76(4),373-80. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9795745/
Bron

2. Jayachandran, M., Panneerselvam, C. (1998). Cellular immune responses to vitamin C supplementation in ageing humans assessed by the in vitro leucocyte migration inhibition test. Medical Science Research, 26(4),227-230. Retrieved from https://mayoclinic.pure.elsevier.com/en/publications/cellular-immune-responses-to-vitamin-c-supplementation-in-ageing-
Bron

3. Sasazuki, S., Sasaki, S., Tsubono, Y., Okubo, S., Hayashi, M., Tsugane, S. (2006). Effect of vitamin C on common cold: randomized controlled trial. European Journal of Clinical Nutrition, 60(1), 9-17. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16118650/
Bron

4. Morton, D. J., Barrett‐Connor, E. L., Schneider, D. L. (2009). Vitamin C Supplement Use and Bone Mineral Density in Postmenopausal Women. American Society for Bone and Mineral Research, 16(1), 135-140. Retrieved from https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1359/jbmr.2001.16.1.135
Bron

5. McAlindon, T. E., Jacques, P., Zhang, Y., Hannan, M. T., Aliabadi, P., Weissman, B., Rush, D., Levy, D., Felson, D. T. (1996). Do antioxidant micronutrients protect against the development and progression of knee osteoarthritis? Arthritis & Rheumatology, 39(4), 648-656. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8630116/
Bron

6. Kurutas, E. B. (2016). The importance of antioxidants which play the role in cellular response against oxidative/nitrosative stress: current state. Nutr J, 15(1), 71. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27456681/
Bron

7. Verbraucherzentrale. (2020). Antioxidantien: Helfer gegen freie Radikale. Retrieved from https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/nahrungsergaenzungsmittel/antioxidantien-helfer-gegen-freie-radikale-10575
Bron

8. Lynch, S. R., Cook, J. D. (1980). Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci, 335(1), 32-44. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6940487/
Bron

9. Hallberg, L., Brune, M., Rossander, L. (1989). The role of vitamin C in iron absorption. Int J Vitam Nutr Res Suppl., 30, 103-108. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2507689/
Bron

10. Carr, A. C., Vissers, M. C. M. (2013). Synthetic or Food-Derived Vitamin C—Are They Equally Bioavailable? Nutrients, 5(11), 4284–4304. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847730/
Bron

11. Vitamin C production to use genetic engineering (1985). Chem. Eng. News, 63, 46. Retrieved from https://pubs.acs.org/doi/10.1021/cen-v063n046.p006a
Bron

12. Liu, R. H. (2003). Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of phytochemicals. The American Journal of Clinical Nutrition, 78(3), 517S–520S. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12936943/
Bron

13. German Nutrition Society (DGE). (2015). New Reference Values for Vitamin C Intake. Ann Nutr Metab, 67, 13-20. Retrieved from https://www.karger.com/Article/FullText/434757
Bron

14. Maxfield, L., Crane, J. S. (2020). Vitamin C Deficiency (Scurvy). StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493187/
Bron

15. Saller1, R., Römer-Lüthi, C., Brignoli, R., Meier, R. (2007). Vitamin C – Antioxidans gegen Atemwegsinfekte. Schweiz. Zschr. GanzheitsMedizin, 19(3), 149–155. Retrieved from https://www.karger.com/Article/PDF/283713
Bron

16. Verbraucherzentrale. (2020). Vitamin C - erstaunlich gesund? Retrieved from https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/nahrungsergaenzungsmittel/vitamin-c-erstaunlich-gesund-1915
Bron

17. Internisten im Netz. (2013). Vitamin-C-Pillen können Risiko für Nierensteine erhöhen. Retrieved from https://www.internisten-im-netz.de/aktuelle-meldungen/aktuell/vitamin-c-pillen-koennen-risiko-fuer-nierensteine-erhoehen.html
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
De la Fuente, M., Ferrández, M. D., Burgos,, M. S., Soler, A., Prieto, A., Miquel, J. (1998). Immune function in aged women is improved by ingestion of vitamins C and E. Can J Physiol Pharmacol, 76(4),373-80. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9795745/
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Jayachandran, M., Panneerselvam, C. (1998). Cellular immune responses to vitamin C supplementation in ageing humans assessed by the in vitro leucocyte migration inhibition test. Medical Science Research, 26(4),227-230. Retrieved from https://mayoclinic.pure.elsevier.com/en/publications/cellular-immune-responses-to-vitamin-c-supplementation-in-ageing-
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Sasazuki, S., Sasaki, S., Tsubono, Y., Okubo, S., Hayashi, M., Tsugane, S. (2006). Effect of vitamin C on common cold: randomized controlled trial. European Journal of Clinical Nutrition, 60(1), 9-17. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16118650/
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Morton, D. J., Barrett‐Connor, E. L., Schneider, D. L. (2009). Vitamin C Supplement Use and Bone Mineral Density in Postmenopausal Women. American Society for Bone and Mineral Research, 16(1), 135-140. Retrieved from https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1359/jbmr.2001.16.1.135
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
McAlindon, T. E., Jacques, P., Zhang, Y., Hannan, M. T., Aliabadi, P., Weissman, B., Rush, D., Levy, D., Felson, D. T. (1996). Do antioxidant micronutrients protect against the development and progression of knee osteoarthritis? Arthritis & Rheumatology, 39(4), 648-656. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8630116/
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Kurutas, E. B. (2016). The importance of antioxidants which play the role in cellular response against oxidative/nitrosative stress: current state. Nutr J, 15(1), 71. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27456681/
Ga naar bron
Online-Artikel
Verbraucherzentrale. (2020). Antioxidantien: Helfer gegen freie Radikale. Retrieved from https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/nahrungsergaenzungsmittel/antioxidantien-helfer-gegen-freie-radikale-10575
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Lynch, S. R., Cook, J. D. (1980). Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci, 335(1), 32-44. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6940487/
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Hallberg, L., Brune, M., Rossander, L. (1989). The role of vitamin C in iron absorption. Int J Vitam Nutr Res Suppl., 30, 103-108. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2507689/
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Carr, A. C., Vissers, M. C. M. (2013). Synthetic or Food-Derived Vitamin C—Are They Equally Bioavailable? Nutrients, 5(11), 4284–4304. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847730/
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Vitamin C production to use genetic engineering (1985). Chem. Eng. News, 63, 46. Retrieved from https://pubs.acs.org/doi/10.1021/cen-v063n046.p006a
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Liu, R. H. (2003). Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of phytochemicals. The American Journal of Clinical Nutrition, 78(3), 517S–520S. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12936943/
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
German Nutrition Society (DGE). (2015). New Reference Values for Vitamin C Intake. Ann Nutr Metab, 67, 13-20. Retrieved from https://www.karger.com/Article/FullText/434757
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Maxfield, L., Crane, J. S. (2020). Vitamin C Deficiency (Scurvy). StatPearls. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493187/
Ga naar bron
Übersichtsarbeit
Saller1, R., Römer-Lüthi, C., Brignoli, R., Meier, R. (2007). Vitamin C – Antioxidans gegen Atemwegsinfekte. Schweiz. Zschr. GanzheitsMedizin, 19(3), 149–155. Retrieved from https://www.karger.com/Article/PDF/283713
Ga naar bron
Website
Verbraucherzentrale. (2020). Vitamin C - erstaunlich gesund? Retrieved from https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/lebensmittel/nahrungsergaenzungsmittel/vitamin-c-erstaunlich-gesund-1915
Ga naar bron
Website
Internisten im Netz. (2013). Vitamin-C-Pillen können Risiko für Nierensteine erhöhen. Retrieved from https://www.internisten-im-netz.de/aktuelle-meldungen/aktuell/vitamin-c-pillen-koennen-risiko-fuer-nierensteine-erhoehen.html
Ga naar bron
Recensies