Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

21Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Welkom bij ReviewBox Brasil! Vandaag gaan we het hebben over een essentieel supplement voor ons lichaam: vitamine B6.

Het wordt gevonden in dierlijk en plantaardig voedsel en is essentieel voor de goede werking van het lichaam. Maar in veel gevallen is het toch nodig om het te versterken of te vervangen door supplementen. Te midden van zoveel mogelijkheden laten we je in dit artikel zien waar je op moet letten voor je de ideale vitamine B6 koopt.

Belangrijk om te weten

 • Aanwezig in het zogenaamde B-complex, is vitamine B6 essentieel om je gezond, energiek en beschermd tegen allerlei ziekten te houden.
 • B6 is belangrijk voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid, maar in overmaat kan het ook behoorlijk schadelijk zijn.
 • Daarom zullen we je laten zien welke eigenschappen het ene product van het andere onderscheiden en hoe je de beste Vitamine B6 kunt kiezen.

Dit vindje misschien ookleuk

 • Vitamine C: Hoe kies je de beste in 2023
 • Vitamine D: Hoe kies je de beste in 2023
 • Vitamine E: Hoe kies je de beste voor 2023

Beste Vitamine B6: Elf selecties

Wie op zoek is naar B6 suppletie wil de zekerheid van kwaliteit en de juiste dosering.Met dit in gedachten hebben fabrikanten geïnvesteerd in gedifferentieerde opties voor alle behoeften.

Daarom stellen we je hieronder de beste Vitamine B6 opties voor die vandaag op de markt zijn.

Koopgids

Op het eerste gezicht lijkt het eenvoudig om de beste Vitamine B6 te kiezen. Maar behalve de noodzaak van medische opvolging is het ook nodig de factoren te evalueren die het ene product van het andere onderscheiden.

Daarom hebben we deze Koopgids gemaakt met alle informatie die je nodig hebt om de beste beslissing te nemen bij je investering in de Vitamine B6 die aan je behoeften zal voldoen.

Homem segurando comprimido e copo de água.

Vitamine B6 is een essentiële voedingsstof voor de goede werking van het lichaam. (Bron: belchonock / 123rf)

Wat is vitamine B6?

Vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, is een essentiële micronutriënt voor het lichaam.
Vitamine B6 is uiterst noodzakelijk voor de goede werking van het lichaam.

Dat wil zeggen dat het, hoewel het niet door het lichaam wordt aangemaakt, toch uiterst noodzakelijk is om goed te kunnen functioneren.

Dat komt omdat het bij meer lichaamsfuncties betrokken is dan welke andere afzonderlijke voedingsstof ook. Veel stofwisselingsreacties zijn afhankelijk van B6, waardoor het belangrijk is voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Bovendien houdt het de energieproductie op peil, beschermt het neuronen en produceert het neurotransmitters.

Een gezonde voeding met vitamine B6 rijke voedingsmiddelen kan voldoende vitamine B6 leveren om het lichaam goed te laten functioneren. Maar bij een tekort kan een arts of voedingsdeskundige ook suppletie met vitamine B6 aanraden.

In het algemeen kunnen mensen met een lage groei en bloedarmoede, en zwangere en zogende vrouwen, rokers en alcoholisten vitamine B6 suppletie nodig hebben. Behalve dat kan suppletie ook de aanmaak van spiermassa verbeteren, depressie verminderen, PMS symptomen, enzovoort.

Comprimidos.

Vitamine B6 moet ingenomen worden via suppletie of via de voeding. (Bron: Iryna Khabliuk / 123RF)

Wat zijn de voedingsbronnen van vitamine B6?

Vitamine B6 komt zowel in plantaardig als in plantaardig voedsel voor. Meestal wordt deze voedingsstof verkregen door het eten van voedingsmiddelen als vlees, vis, melk en eieren. Onder plantaardige voedingsmiddelen zijn de voornaamste bronnen:

Engelse aardappelen, haver, spinazie, bananen, tarwekiemen, avocado, watermeloen, biergist, granen, zaden en noten. Maar om vitamine B6 al zijn voordelen te kunnen geven is het belangrijk dat de voeding ook de andere B vitamines bevat.

Ovos, queijos, pimentão, lentilhas e grão, com placa escrita “B6”.

Zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen kunnen rijk zijn aan vitamine B6. (Bron: ratmaner / 123rf)

Vitamine B6 is relatief hittestabiel, maar ze breekt af afhankelijk van de bewaar- en verwerkingsomstandigheden. Om je een idee te geven: het invriezen van groenten kan het vitamine B6 gehalte met wel 25% verminderen.

Het malen van granen kan tot 90% verlies van de voedingsstof veroorzaken. Bovendien kan bij het koken van voedsel bij hoge temperaturen de vermindering van vitamine B6 oplopen tot 40%. Daarom is in de ernstigste gevallen van een tekort suppletie de meest aanbevolen manier, omdat de opname van B6 groter is.

Wat is de aanbevolen hoeveelheid vitamine B6?

Volgens deskundigen varieert de dosering van vitamine B6 naar leeftijd en geslacht. Maar in elk geval moet je rekening houden met je gezondheidstoestand. In het algemeen is het echter mogelijk de benodigde hoeveelheid B6 te bepalen, zoals je in onderstaande tabel kunt zien:

Leeftijd Hoeveelheid B6 per dag
0 tot 6 maanden 0,1mg
7 tot 12 maanden 0,3mg
1 tot 3 jaar 0,5mg
4 tot 8 jaar 0,6mg
9 tot 13 jaar 1mg
14 tot 50 jaar (mannen) 1,3mg
14 tot 18 jaar (vrouwen) 1,2mg
19 tot 50 jaar (vrouwen) 1,3mg
Ouder dan 51 jaar (mannen) 1,7mg
Ouder dan 51 jaar (vrouwen) 1,5mg
Zwangere vrouwen 1,9mg

Met andere woorden, de afwezigheid van deze vitamine in de urine wordt beschouwd als een parameter om een vitamine B6 tekort vast te stellen. Het goede nieuws is dat ernstige vitamine B6 tekorten zeldzaam zijn.

Dit komt omdat we geen erg grote hoeveelheden van deze voedingsstof nodig hebben. Toch komt een tekort aan de vitamine in het lichaam, zelfs in een milde vorm, over het algemeen zeer vaak voor. En het is een feit dat sommige ziekten dit tekort kunnen veroorzaken, doordat ze de opname van de voedingsstof in het lichaam verminderen of de uitscheiding ervan verhogen.

Mulher com dores nos rins.

Sommige ziekten, zoals nierproblemen, kunnen een tekort aan vitamine B6 veroorzaken. (Bron: Nattakorn Maneerat / 123rf)

Onder de complicaties die een B6 tekort tot gevolg heeft zijn dan de gevallen van alcoholische patiënten, met diabetes mellitus type 1, met leverproblemen en met reumatoïde artritis. In sommige gevallen is het risico op een tekort aan vitamine B6 in het lichaam nog groter.

Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen die nierproblemen, coeliakie, de ziekte van Crohn en zweren in de darmen hebben. Sommige medicijnen verhogen ook het risico op een tekort aan vitamine B6. De meest voorkomende medicijnen zijn: isoniazid, penicillamine, pyrazinamide, hydralazine, fenytoïne, valproïnezuur en levodopa carbidopa.

Wat zijn de symptomen en gevolgen van een vitamine B6 tekort?

Er zijn veel tekenen die erop kunnen wijzen dat ons lichaam vitamine B6 nodig heeft. Hieronder zie je de belangrijkste symptomen van een vitamine B6 tekort in het lichaam

 • Zwakke spieren
 • Vermoeidheid
 • Dermatitis en barstjes bij de mondhoeken
 • Gezwollen tong
 • Depressie
 • Convulsies
 • Tintelingen in handen en voeten
 • Artritis
 • Slapeloosheid
 • Bloedarmoede
 • Lage immuniteit
 • Hoofdpijn

Bij zwangere vrouwen kan een tekort aan vitamine B6 ernstiger ochtendmisselijkheid en zelfs een miskraam veroorzaken.

Feit is dat een hoger tekort ook de geestelijke vermogens van de baby in gevaar kan brengen, naast stuiptrekkingen bij jonge kinderen en geestelijke verwarring bij volwassenen. Toch is ons advies, als je een van de symptomen hebt opgemerkt, een arts te raadplegen voordat je met suppletie begint.

Wat is de functie van vitamine B6 bij lichaamsbeweging?

Vitamine B6 leidt niet tot gewichtstoename omdat het geen vochtretentie veroorzaakt, noch de eetlust verhoogt. Wel bevordert het de spiergroei. Dit is een van de belangrijkste voordelen van vitamine B6 voor wie hard traint of moet afvallen.

Omdat het direct op de stofwisseling inwerkt, de opgenomen voedingsstoffen helpt oplossen en de vorming van energie optimaliseert, kan B6 de stofwisseling veranderen, waardoor die efficiënter en sneller verloopt. Dit is de reden waarom veel supplementen een dosis vitamine B6 in hun samenstelling bevatten.

Wat zijn de risico’s van het

innemen van te veel vitamine B6? Net als alles in overmaat kan vitamine B6 bij overmatige consumptie schadelijk zijn voor de gezondheid. In het algemeen is het gevolg van deze overmaat buikpijn, misselijkheid en, in ernstiger gevallen, zelfs nier- of neurologische problemen.

Er kunnen ook symptomen optreden als hoofdpijn, slapeloosheid, misselijkheid, gevoels- en perifere neuropathie. Dit ontstaat doordat B-complex vitamines in water verdund worden. Bij een teveel aan de vitamine doet het lichaam erg zijn best om het via de urine te elimineren. Hierdoor slijt het orgaan vaak.

Wat zijn de voordelen van vitamine B6?

Vitamine B6 heeft veel voordelen. Wanneer het in de juiste hoeveelheden in ons lichaam aanwezig is, vermindert het de kans op hart- en vaatziekten en helpt het zenuwstelsel en het immuunsysteem in stand te houden.

Bovendien voorkomt B6 atherosclerose en kanker. Een ander voordeel is dat deze voedingsstof ook werkt bij de verlaging van cholesterol, symptomen van migraine en misselijkheid verlicht, en goed is voor de huid en het gezichtsvermogen.

Mãos pegando comprimido.

Vitamine B6 voorkomt en behandelt bloedarmoede, naast andere voordelen. (Bron: rawpixel / Pexels)

Meer nog, een dieet rijk aan vitamine B6 is een van de factoren die nodig zijn om gevallen van extreme bloedarmoede om te keren. Een ander voordeel van een dieet rijk aan B6 is dat het een bondgenoot blijkt te zijn tegen geheugenverlies en leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang, waardoor het risico op Alzheimer afneemt.

Vitamine B6 zorgt ook voor de stofwisseling van de geconsumeerde eiwitten, waardoor de huid elastisch wordt. Suppletie van deze vitamine vermindert ook de symptomen van PMS, doordat B6 betrokken is bij de eliminatie van overtollig oestrogeen.

Mulher com mãos na pele do rosto.

De inname van vitamine B6 werkt tegen dermatitis en huidproblemen. (Bron: ivanovgood / Pixabay)

Een ander voordeel is dat vitamine B6 helpt bij het verbeteren van symptomen van depressie. Dit komt omdat het belangrijk is voor de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die essentieel is bij slaap- en stemmingsprocessen.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben ook baat bij vitamine B6. B6 helpt namelijk bij de stofwisseling van de geconsumeerde eiwitten, die gebruikt zullen worden bij de productie van moedermelk. Bovendien is vitamine B6 van cruciaal belang bij het bestrijden van chronische ontstekingen en netvliesziekten.

Mulher sentada sozinha de costas.

Vitamine B6 is ook effectief bij het bestrijden van depressies. (Bron: cocoparisienne / Pixabay)

In de menopauze vermindert suppletie met vitamine B6 de bijwerkingen van hormoonvervanging. Dit komt doordat het helpt de oestrogeenspiegel in het lichaam te reguleren, en zo het ongemak te verlichten dat veroorzaakt wordt door de overmaat of het gebrek daaraan.

Anderzijds is het nadeel de overmaat aan B6, die bijwerkingen kan veroorzaken en de gezondheid kan schaden, waaronder nier- en neurologische problemen. Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van vitamine B6:

Voordelen
 • Voorkomt en behandelt bloedarmoede
 • Bondgenoot van de hersenen
 • Goed voor de huid
 • Goed voor het hart
 • Verlicht PMS
 • Bestrijdt depressies
 • Goed voor de borstvoeding
 • Belangrijk voor het gezichtsvermogen
 • Verlicht menopauzale symptomen
 • Helpt de stofwisseling
Nadelen
 • In overmaat is het schadelijk

Aankoop Criteria: Waarop letten bij het kiezen van vitamine B6

Zoals we gezien hebben, is de eerste stap om met suppletie te beginnen het toezicht van een arts en de zekerheid van de werkelijke behoefte aan vervanging van de voedingsstof. Maar als het op het kopen van het product aankomt, is het van essentieel belang dat je begrijpt wat de ene optie eigenlijk van de andere onderscheidt.

Daarom hebben we voor jou de belangrijkste factoren geselecteerd waarmee je rekening moet houden voordat je vitamine B6 koopt

 • Type
 • Samenstelling
 • Vorm
 • Dosering
 • Bedrag

Hieronder leggen we elk van deze factoren in detail uit, zodat je de beste beslissing neemt en de ideale vitamine B6 koopt die aan je voedingsbehoeften voldoet.

Soort

De eerste factor waarmee je rekening moet houden voordat je de beste vitamine B6 kiest, is de soort van de voedingsstof die bij de fabricage gebruikt wordt. Feit is dat vitamine B6 in de voeding voorkomt in de vorm van drie verschillende verbindingen, en daarom kan ze ingedeeld worden naar het actieve bestanddeel ervan

 • Pyridoxine: vooral aanwezig in groenten en in voedingssupplementen.
 • Pyridoxal: aanwezig in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. In supplementen wordt deze soort meestal P-5-P (Pyridoxaal-5-Fosfaat) genoemd.
 • Pyridoxamine: komt ook voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.

In het algemeen vind je bij de keuze van een vitamine B6 supplement keuzemogelijkheden die zowel met Pyridoxine als met P-5-P vervaardigd zijn. Om de beste keuze te maken, heb je de begeleiding van je arts nodig. Dat komt omdat ze, hoewel ze allemaal dezelfde gebruiksindicaties hebben, toch verschillende werkzame bestanddelen hebben.

Samenstelling

Het is belangrijk dat je ook op de samenstelling van vitamine B6 let voordat je het koopt. In dit geval kun je kiezen voor de zuiv

ere formule, die alleen de voedingsstof bevat en geen andere elementen in de samenstelling. Het meest gebruikelijk is echter dat je vitaminecomplexen vindt waarin B6 naast andere vitamines zit. Over het algemeen vind je B6 gecombineerd met, bijvoorbeeld, magnesium en zink.

Deze combinatie is bedoeld om de krachtprestaties, de stofwisseling, het herstel en de opbouw van spiermassa, en de hormoonproductie bij sporters te verbeteren. Maar wees je ervan bewust dat er ook andere combinaties zijn, met voordelen voor verschillende soorten behoeften en doelen.

Forma

Bovendien raden we je aan om, voordat je in vitamine B6 investeert, te kijken naar de manier waarop je het supplement inneemt. In het algemeen kun je kiezen of je het in capsules of in vloeibare vorm inneemt. Hier is het de moeite waard rekening te houden met zowel het praktische als het gemakkelijke innemen van het supplement.

Het is niet ongewoon dat bij oudere mensen de vertering van vitamine B6 vergemakkelijkt wordt als het in vloeibare vorm, in druppels, wordt ingenomen. Hoewel deze vorm moeilijker op de markt te vinden is. Maar de doseringsprecisie is zeker groter voor vitamine B6 in capsules.

Frasco aberto com cápsulas para fora.

Vitamine B6 die in capsules verkocht wordt, is nog steeds de meest gebruikelijke vorm van supplementatie. (Bron: stevepb / Pixabay)

Dosering

Dosering is een andere heel belangrijke factor die je moet overwegen voor je het beste supplement kiest. De variatie is hier groot en hangt natuurlijk af van de mate van tekort aan de vitamine in je lichaam. Maar in het algemeen vind je vitamine B6 doseringen die variëren van 1.3mg tot 33mg vitamine B6 in elke capsule. Bedenk dat over-suppletie gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Hoeveelheid

Tenslotte raden we je aan de hoeveelheid te evalueren, hetzij in aantal capsules, hetzij in milliliters. Bij deze evaluatie moet je rekening houden met het voorschrift van je arts over de periode waarin je het supplement moet gebruiken.

In het algemeen vind je B6 in flessen die een hoeveelheid capsules bieden die kan variëren van 40 tot 250. Wat de vloeibare vitamine B6 betreft, vind je verpakkingen die tussen 30 ml en 60 ml bevatten. (Bron van de gemarkeerde afbeelding: Tatjana Baibakova / 123rf)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies