Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

27Onderzochte producten

45Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

115Verzamelde opmerkingen

In bijna elk voedingsmiddel zitten talloze vitamines van verschillende soorten. Iedereen weet dat vitamines veel voordelen hebben en er zijn ook tal van producten die met bepaalde vitamines samengesteld zijn.

Vooral vitamine B12 is vaak aanwezig op de markt. In onze vitamine B12 tabletten test 2023 willen we je de belangrijkste informatie geven en de werking en toepassing uitleggen.

We willen je graag een overzicht geven van de inname, de wetenschappelijke achtergrond en de noodzakelijke criteria voor de aankoop van vitamine B12 tabletten.

Belangrijk om te weten

 • Vitamine B12 tabletten behoren tot de voedingssupplementen en kunnen bij elke maaltijd ingenomen worden.
 • Vitamine B12 is verantwoordelijk voor de vorming van rode bloedcellen, het zenuwstelsel en de afbraak van vetzuren.
 • Er zijn nauwelijks bijwerkingen van een overdosis vitamine B12 tabletten als ze via het maag-darmkanaal worden opgenomen.

Vitamine B12 tabletten: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van vitamine B12

tabletten Bij het kopen van vitamine B12 tabletten kun je op verschillende aspecten letten, zoals: Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft.

Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Inhoud van de verpakking

Je kunt vitamine B12 tabletten kopen in verschillende maten en verpakkingen. Als ze in een plastic blik zitten, zijn het meestal een heleboel tabletten en zijn er ongeveer 200.

Maar er zijn ook filmomhulde tabletten die afzonderlijk in een doosje verpakt zijn. Deze bevatten niet zo veel tabletten, en er zijn er maar ongeveer 100 van. De gemiddelde verpakkingsgrootte is echter 180 tabletten per verpakking.

De grootte van de verpakking heeft niets te maken met de inhoud. Een groot pakket betekent niet dat er meer inhoud is.

Werkzame stof

Vitamine B12 is verkrijgbaar als preparaat voor B12-suppletie in verschillende vormen, zowel natuurlijke als synthetische. De stoffen die in vitamine B12 tabletten zitten heten cyanocobalamine, adenosylcobalamine, methylcobalamine en hydroxocobalamine.

De werking is dezelfde, alleen de werkzame stof kan verschillen. Terwijl bioactieve stoffen die van nature in voedsel voorkomen een actief ingrediënt zijn voor vitamine B12 tabletten, kunnen ook synthetische stoffen gebruikt worden als actief ingrediënt voor vitamine B12.

Dosering

Afhankelijk van de fabrikant en de grootte van de vitamine B12 tablet, varieert de dosering. De dosering wordt gemeten in microgrammen en kan hoog zijn, zelfs in kleine tabletten.

250 – 500 microgram zitten in het middengebied van de doseringssterkte. 1000 microgram zijn al hoge doses. Bovendien zijn er voor elk product verschillende aanbevelingen voor gebruik.

Vegan

Het is voor veel mensen belangrijk dat de supplementen die ze innemen veganistisch en plantaardig zijn. Meestal staat ook op de verpakking aangegeven of het product veganistisch is.

Het werkzame bestanddeel van vitamine B12 tabletten kan ook van plantaardige oorsprong zijn en is daarom ook veganistisch. Als alternatief is er ook een etiket voor vegetarisch.

Gids: Veelgestelde vragen over vitamine B12 tabletten in detail beantwoord

Om je uitgebreide informatie te geven over de werkzaamheid van vitamine B12 tabletten en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.

Wat zijn vitamine B12 tabletten en hoe werken ze?

Vitamine B12 (ook bekend als cobalaminen) is een wateroplosbare vitamine die verschillende verbindingen bevat, die allemaal een ringsysteem hebben dat kobalt bevat. Cobalaminen zijn chemische verbindingen die in alle levende wezens voorkomen en vitamine B12 genoemd worden.

Het is in belangrijke mate betrokken bij verschillende stofwisselingsprocessen in het lichaam, waaronder de afbraak van vetzuren. Zijn centrale rol in het metabolisme van de vitamine foliumzuur maakt het ook belangrijk voor de bloedvorming. Het verwachte effect van vitamine B12 tabletten is in elk geval te danken aan een van de volgende ingrediënten (1, 2)

 • Cyanocobalamine
 • Hydroxocobalamine
 • 5 – desoxyadenosylcobalamine
 • Methylcobalamine

Vitamine B12 kan ingenomen worden in tabletvorm, maar ook in vloeibare vorm. Het behoort tot de groep van voedingssupplementen.

Vooral veganisten gebruiken vitamine B12 tabletten omdat ze geen dierlijk voedsel consumeren.

Vitamine B12 tabletten voor het zenuwstelsel

Vitamine B12 heeft veel verschillende taken en functies in het organisme. Het is vooral nodig in het zenuwstelsel. Daar vormt, regenereert en beschermt het de zogenaamde myelineschede die de zenuwcellen omgeeft.

Vitamin B12 Tabletten-1

Vooral op oudere leeftijd biedt een goede vitamine B12 huishouding veel gezondheidsvoordelen.
(Image source: CDC / Unsplash)

Als mensen goed voorzien zijn van vitamine B12, kan dat de hersenen en het zenuwstelsel beschermen tegen schade op oudere leeftijd, zodat dementie en de ziekte van Alzheimer zich aanzienlijk minder vaak of langzamer ontwikkelen.

Het helpt zenuwcellen regenereren en zorgt daardoor voor een goede concentratie en een gezond brein tot op hoge leeftijd. (3)

Vitamine B12 tabletten tegen vermoeidheid en moeheid

Vitamine B12 is belangrijk voor de energiestofwisseling. Het zorgt voor celvernieuwing en bloedcelvorming in het beenmerg. Een tekort aan bloedcellen leidt tot bloedarmoede, wat zich uit in vermoeidheid.

Stress-gerelateerde of geestelijke vermoeidheid kan met bijna de helft verminderd worden door vitamine B12 in te nemen. Aanbevolen bij vermoeidheid is 10 tot 50 microgram vitamine B12 als methylcobalamine. B-vitamines worden bij voorkeur in een combinatiepreparaat ingenomen, omdat ze elkaar in hun werking ondersteunen. (4)

Vitamine B12 voor celvorming en celdeling

Vitamine B12 is nodig voor de vorming en regeneratie van de lichaamscellen en is dus belangrijk voor alle groeiprocessen waarbij celdeling een rol speelt.

Het is onder andere betrokken bij de vorming van menselijk genetisch materiaal (DNA) en neemt belangrijke functies aan bij de rijping van bloedcellen in het beenmerg en bij de vorming en regeneratie van zenuwcellen. (5)

Wanneer en voor wie is het nuttig vitamine B12 tabletten in te nemen?

Vitamine B12 is in elk lichaam aanwezig omdat het van nature in voedsel voorkomt. De talrijke effecten zijn een duidelijk voordeel voor jong en oud. Je hoeft echter niet alleen vitamine B12 tabletten te slikken als je een tekort hebt; je kunt het op lange termijn ook bij elke maaltijd innemen.

Dit zijn de klassieke klachten of indicaties die behandeld worden door vitamine B12 tabletten in te nemen, hoewel er niet voor alles een duidelijk wetenschappelijk bewijs is

 • Gevoeligheidsstoornissen tot verlamming toe
 • brandende tong
 • Tintelingen in armen en benen
 • Loopinstabiliteit, verhoogde neiging tot vallen
 • Spierzwakte
 • Vermoeidheid, gebrek aan concentratie
 • Hoofdpijn
 • Depressie
 • Verwarring
 • Haaruitval
 • Bloedarmoede

Omdat vitamine B12 ook in natuurlijke voedingsmiddelen voorkomt, kun je met de juiste voeding ook voor een goed vitamine-evenwicht zorgen.

Wat zijn de bijwerkingen van vitamine B12 tabletten?

Bijwerkingen kunnen optreden door een overdosis of ziekte, dit heet hypercobalaminemie. Een overdosis vitamine B12 kan symptomen van cobalaminetekort veroorzaken. Op basis van de in 2015 beschikbare gegevens heeft de EFSA geen bekende gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van voedingssupplementen aanbevolen, en daarom wordt er geen maximumdosis of maximale dagelijkse inname gegeven. (6)

Regelmatige overdosering van geïsoleerde vitamine B12 supplementen kan het risico op longkanker verhogen, vooral bij mannelijke rokers. (7) Wanneer vitamine B12 rechtstreeks in de bloedbaan wordt toegediend, zijn enerzijds immunologisch geïnduceerde huidreacties, zoals eczeem, acne of urticaria, waargenomen.

Deze bijwerkingen vormen echter geen blijvend gevaar, omdat ze omkeerbaar zijn. Anderzijds kunnen ernstige reacties zoals anafylactische shock optreden, zij het slechts in zeldzame gevallen. (8)

Welke soorten vitamine B12 tabletten zijn

er? Omdat vitamine B12 uit verschillende actieve bestanddelen gemaakt kan worden, zijn er ook verschillende manieren om ze te verwerken. Maar gewone tabletten zijn niet voor iedereen de juiste toedieningsvorm.

Type Description
Pressed tablets They are in solid form and are taken orally. Usually a large glass of water is drunk with them.
Lozenges You put the tablet on or under your tongue and wait until it dissolves.
Effervescent tablets The tablet is dissolved in a glass of water and then you drink the mixture.
Capsules They are filled with the active ingredient as a powder and are taken orally. Usually a large glass of water is drunk with it.

Geperste tabletten

Er zijn verschillende maten geperste vitamine B12 tabletten. Vaak worden filmomhulde tabletten of kleine ronde tabletten gebruikt. Ze zijn verpakt in plastic blikjes en hebben meestal een groot aantal stukjes.

Geperste tabletten zijn een van de meest voorkomende soorten vitamine B12 tabletten. Afhankelijk van de fabrikant varieert de dosering en de grootte. Ze bevatten meestal geen kunstmatige smaakstoffen of andere additieven.

Vitamin B12 Tabletten-2

Vitamine B12 tabletten worden meestal in vaste vorm gemaakt. Bijna alle geperste vitamine B12 tabletten zijn ook veganistisch.
(Image source: Amanda Jones / Unsplash)

Het enige wat je nodig hebt om ze in te nemen is een glas water, want je moet de tabletten met veel vloeistof innemen.

Zuigtabletten

Je kunt vitamine B12 ook innemen als een lekker snoepje door zuigtabletten te nemen. Je kunt ze gewoon op of onder je tong leggen en ze lossen vanzelf op.

Er zijn veel verschillende smaken, waardoor het veel gemakkelijker en smakelijker is om in te nemen. Vooral mensen die problemen hebben met het slikken van tabletten kunnen baat hebben bij zuigtabletten.

Bruistabletten

Vitamine B12 bruistabletten zijn vaak vrij groot en worden verkocht in langwerpige verpakkingen. Ze innemen is heel gemakkelijk en alles wat je nodig hebt is een glas water. Je doet het tablet in het glas water en het lost erin op.

Het enige wat je hoeft te doen is het mengsel op te drinken en je hebt je vitamine al binnen. Veel van de bruistabletten hebben ook een fruitige smaak, zoals citroen of granaatappel. Het is dus alsof je een glas limonade drinkt.

Capsules

Vitamine B12 capsules zijn vergelijkbaar met de geperste tabletten. De capsules bevatten een poeder met het actieve bestanddeel. Er zijn verschillende doseringen waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van je voorkeur.

Vitamin B12 Tabletten-3

Vitamine B12 capsules zijn verkrijgbaar met een vloeibare vulling en ook met een poedervulling.
(Image source: Michelle Blackwell / Unsplash)

Het innemen van de capsules met veel vloeistof wordt ook aangeraden. De capsules zijn meestal verpakt in verpakkingen van 100 stuks en zijn bestemd om dagelijks ingenomen te worden.

Nu je genoeg informatie verzameld hebt over de verschillende soorten vitamine B12 tabletten, willen we je graag nog wat meer informatie geven.

Hoe moeten vitamine B12 tabletten gedoseerd worden?

De dosering varieert naargelang de fabrikant, maar de tabletten worden meestal zo gedoseerd dat één tablet per dag voldoende is. Er zijn echter verschillen naar gelang de leeftijd van de persoon. Zuigelingen hebben een geschatte adequate inname van 0,5 tot 1,4 microgram per dag. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer het dagelijks kan consumeren.

Vanaf de leeftijd van 13 jaar kan echter een waarde van 4 microgram per dag genomen worden. Uitzonderingen worden gemaakt voor zwangere vrouwen, die dagelijks 4,5 microgram nodig hebben, en vrouwen die borstvoeding geven, die zelfs een waarde van 5,5 zouden moeten krijgen. (11)

Welke alternatieven zijn er voor vitamine B12 tabletten?

Behalve vitamine B12 tabletten zijn er ook andere producten die mogelijke alternatieven zijn voor tabletten. Dit zijn:

Alternative Description
Vitamin B12 Drops The vitamin B12 drops are a highly concentrated liquid, where usually 1-2 drops daily are sufficient. These drops are dissolved in water and can then be drunk.
Vitamin B12 Spray The vitamin B12 spray is also in liquid form and is dosed with one pump shot into the mouth per day. Usually the spray has a fruity taste.
Vitamin B12 drinking vials The vitamin B12 drinking vials are small drinking ampoules with liquid vitamin B12 active ingredient. One vial daily is sufficient.

De vitamine B12 spray is au Een tekort aan vitamine B12 ontstaat pas als er over een lange periode minder van de vitamine wordt geconsumeerd en de reserves uitgeput zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een veganistisch of vegetarisch dieet, omdat het lichaam de vitamine vooral uit dierlijke producten opneemt.

Ontstekingen van het maagslijmvlies of de darm kunnen ook leiden tot een tekort aan vitamine B12, waardoor de opname van de vitamine verstoord wordt. Bovendien kan het gebruik van bepaalde medicijnen tegen diabetes of brandend maagzuur en maagzweren ook een tekort veroorzaken. (9)

Een van de eerste tekenen van een vitamine B12 tekort is bloedarmoede. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, als gevolg van menstruatie of zwangerschap. Borstvoedende en oudere mensen die zelden dierlijke producten consumeren lopen ook meer kans getroffen te worden. Om zeker te zijn kun je dan een bloed- of urinetest doen om uit te zoeken of je echt een tekort aan vitamine B12 hebt.

Er is ook een zelftest voor het bloedonderzoek, een zogenaamde Holo-TC test, waarbij je thuis een monster kunt nemen en het dan naar het laboratorium sturen. Je kunt er het beste naar vragen bij een drogist of apotheek, of je kunt deze test online bestellen om mee naar huis te nemen. (10)

Beeldbron: Brown / 123rf

Referenties (11)

1. Vitamin B12 (auch: Cobalamin) zählt zu den wasserlöslichen Vitaminen und umfasst mehrere Verbindungen, die allesamt ein Ringsystem aufweisen, das Kobalt enthält. Vitamin B12 ist wesentlich an verschiedenen Stoffwechselprozessen im Körper beteiligt, darunter am Abbau von Fettsäuren. Seine zentrale Bedeutung für die Verstoffwechslung des Vitamins Folsäure (Folat) macht es zudem wichtig für die Blutbildung. Vitamin B12 kommt ausschließlich in tierischen Nahrungsmitteln vor.
Bron

2. Eine Übersicht verschiedener Studien und Ergebnisse bei den jeweiligen Vitamin B12 Wirkstoffen.
Bron

3. Vitamin B12 wird in nur winzigen Mengen benötigt, ist aber dennoch ein äusserst wichtiges Vitamin. Es schützt das gesamte Nervensystem, hilft bei der Regeneration von Nervenzellen und sorgt daher für gute Konzentrationsfähigkeit und ein gesundes Gehirn bis ins hohe Alter.
Bron

4. Folsäure und Vitamin B12 sind wichtig für die Zellerneuerung und Blutzellbildung im Knochenmark. Ein Mangel an Blutzellen führt zu Blutarmut, die sich durch Müdigkeit zeigt.
Bron

5. Vitamin B12 ist ein lebensnotwendiger Nährstoff und an zahlreichen Prozessen im Körper beteiligt. Dazu zählen zum Beispiel Zellteilung, Blutbildung und Nervenfunktion.
Bron

6. Die Bedeutung seiner Anwesenheit bzw. Nicht-Anwesenheit in der rein pflanzlichen Ernährung ist definitiv hervorzuheben; allerdings wird kaum über mögliche Vitamin B12 Nebenwirkungen gesprochen, denn eine Überversorgung mit Cobalamin ist auch möglich, dafür gibt es beispielsweise pathologische Ursachen. Aber nicht nur durch Erkrankungen bedingt kann uns das essenzielle Vitamin potenziell zum Verhängnis werden. Vor allem hochdosierte Präparate sowie parenterale Gaben können unerwünschte oder gar gefährliche Vitamin B12 Nebenwirkungen hervorrufen.
Bron

7. Die erhöhte Einnahme von Vitamin B6 (> 20 mg/Tag) und Vitamin B12 (> 55 µg/Tag) über einen Zeitraum von 10 Jahren indiziert ausschließlich bei Männern, überwiegend unter Rauchern, ein erhöhtes Lungenkrebsrisiko. Insgesamt konnte eine Verdoppelung des Risikos nachgewiesen werden.
Bron

8. Bei der Verabreichung von Vitamin B12 unter Umgehung des Magendarmtraktes wurden einerseits immunologisch bedingte Hautreaktionen, wie Ekzem, Akne oder Urtikaria, beobachtet. Diese Nebeneffekte bergen jedoch aufgrund ihrer Reversibilität keine nachhaltige Gefahr in sich. Andererseits kann es, wenn auch nur in seltenen Fällen, zu schwerwiegenden Reaktionen, wie dem anaphylaktischen Schock kommen; dabei handelt es sich um eine maximale Überempfindlichkeitsreaktion des Immunsystems mit unterschiedlich ausgeprägten Schweregraden, welche jedoch akut lebensbedrohlich sein kann
Bron

9. Ein Vitamin B12-Mangel macht sich oft erst nach Jahren bemerkbar, weil der Körper über große Vitamin B12-Depots verfügt. Eines der ersten Symptome ist Blutarmut. Zudem kann ein Vitamin B12-Mangel Haarausfall, Gedächtnisschwäche, depressive Verstimmung und weitere Symptome auslösen.
Bron

10. Müdigkeit, Schwäche, Haarausfall und Probleme mit der Konzentration – viele Beschwerden, die bei einem Vitamin-B12-Mangel auftreten können, sind schwer zuzuordnen.
Bron

11. Schätzwerte für eine angemessene Zufuhr
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Vitamin B12 (auch: Cobalamin) zählt zu den wasserlöslichen Vitaminen und umfasst mehrere Verbindungen, die allesamt ein Ringsystem aufweisen, das Kobalt enthält. Vitamin B12 ist wesentlich an verschiedenen Stoffwechselprozessen im Körper beteiligt, darunter am Abbau von Fettsäuren. Seine zentrale Bedeutung für die Verstoffwechslung des Vitamins Folsäure (Folat) macht es zudem wichtig für die Blutbildung. Vitamin B12 kommt ausschließlich in tierischen Nahrungsmitteln vor.
Ga naar bron
Studienergebnisse Vitamin B12
Eine Übersicht verschiedener Studien und Ergebnisse bei den jeweiligen Vitamin B12 Wirkstoffen.
Ga naar bron
Artikel zur Wirkung am Nervensystem
Vitamin B12 wird in nur winzigen Mengen benötigt, ist aber dennoch ein äusserst wichtiges Vitamin. Es schützt das gesamte Nervensystem, hilft bei der Regeneration von Nervenzellen und sorgt daher für gute Konzentrationsfähigkeit und ein gesundes Gehirn bis ins hohe Alter.
Ga naar bron
Artikel zur Wirkung bei Müdigkeit
Folsäure und Vitamin B12 sind wichtig für die Zellerneuerung und Blutzellbildung im Knochenmark. Ein Mangel an Blutzellen führt zu Blutarmut, die sich durch Müdigkeit zeigt.
Ga naar bron
Wisschenschaftlicher Artikel Zellbildung -teilung
Vitamin B12 ist ein lebensnotwendiger Nährstoff und an zahlreichen Prozessen im Körper beteiligt. Dazu zählen zum Beispiel Zellteilung, Blutbildung und Nervenfunktion.
Ga naar bron
Nebenwirkungen
Die Bedeutung seiner Anwesenheit bzw. Nicht-Anwesenheit in der rein pflanzlichen Ernährung ist definitiv hervorzuheben; allerdings wird kaum über mögliche Vitamin B12 Nebenwirkungen gesprochen, denn eine Überversorgung mit Cobalamin ist auch möglich, dafür gibt es beispielsweise pathologische Ursachen. Aber nicht nur durch Erkrankungen bedingt kann uns das essenzielle Vitamin potenziell zum Verhängnis werden. Vor allem hochdosierte Präparate sowie parenterale Gaben können unerwünschte oder gar gefährliche Vitamin B12 Nebenwirkungen hervorrufen.
Ga naar bron
Studie Lungenkrebs Vitamin B12
Die erhöhte Einnahme von Vitamin B6 (> 20 mg/Tag) und Vitamin B12 (> 55 µg/Tag) über einen Zeitraum von 10 Jahren indiziert ausschließlich bei Männern, überwiegend unter Rauchern, ein erhöhtes Lungenkrebsrisiko. Insgesamt konnte eine Verdoppelung des Risikos nachgewiesen werden.
Ga naar bron
Nebenwirkungen
Bei der Verabreichung von Vitamin B12 unter Umgehung des Magendarmtraktes wurden einerseits immunologisch bedingte Hautreaktionen, wie Ekzem, Akne oder Urtikaria, beobachtet. Diese Nebeneffekte bergen jedoch aufgrund ihrer Reversibilität keine nachhaltige Gefahr in sich. Andererseits kann es, wenn auch nur in seltenen Fällen, zu schwerwiegenden Reaktionen, wie dem anaphylaktischen Schock kommen; dabei handelt es sich um eine maximale Überempfindlichkeitsreaktion des Immunsystems mit unterschiedlich ausgeprägten Schweregraden, welche jedoch akut lebensbedrohlich sein kann
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel Vitamin B12 Mangel
Ein Vitamin B12-Mangel macht sich oft erst nach Jahren bemerkbar, weil der Körper über große Vitamin B12-Depots verfügt. Eines der ersten Symptome ist Blutarmut. Zudem kann ein Vitamin B12-Mangel Haarausfall, Gedächtnisschwäche, depressive Verstimmung und weitere Symptome auslösen.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel Vitamin B12 Mangel
Müdigkeit, Schwäche, Haarausfall und Probleme mit der Konzentration – viele Beschwerden, die bei einem Vitamin-B12-Mangel auftreten können, sind schwer zuzuordnen.
Ga naar bron
Referenzwerte für Vitamin B12
Schätzwerte für eine angemessene Zufuhr
Ga naar bron
Recensies