Laatst bijgewerkt: 01-09-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

26Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Tretinoïne of vitamine A-zuur wordt veel gebruikt bij de behandeling van acne en heeft positieve effecten op verschillende huidproblemen zoals pigmentvlekken, ouderdomsrimpels of zelfs vervelende puistjes. Vitamine A zuur bevordert een gezonde celdeling en stimuleert de lichaamseigen vorming van collageen en elastine.

We zijn blij dat je de weg gevonden hebt naar onze geweldige vitamine A zuur test 2023. We geven je alle informatie die je nodig hebt over vitamine A zuur. Je leert over de wetenschappelijke effecten van tretinoïne en de voor- en nadelen van de verschillende preparaten.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Vitamine A-zuur, ook bekend als tretinoïne, behoort tot de stofgroep van retinoïden.
 • Vitamine A zuur heeft een verzachtend effect op acne en helpt puistjes voorkomen.
 • Tretinoïne is het enige ingrediënt waarvan bewezen is dat het een huidverjongend effect heeft.

Beste Vitamines A Zuur: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je vitamine A zuur koopt

Om je een uitgebreid inzicht te geven in de werkzaamheid van vitamine A zuur, hebben we alle belangrijke informatie samengevat in de volgende rubrieken.

Wat is vitamine A-zuur en hoe werkt het?

Vitamine A-zuur, ook bekend als tretinoïne, behoort tot de groep van retinoïde stoffen. Het actieve bestanddeel is een natuurlijk voorkomend derivaat van vitamine A1 en is ook aanwezig in menselijk bloed.

Werking tegen acne

Acne treft bijna 90 procent van de bevolking op een bepaald moment in hun leven, maar meestal in de puberteit. Genetische factoren, maar ook hormonen, spelen een rol bij het ontstaan van acne.

Vitamin A Säure-1

Vitamine A zuur heeft een verzachtend effect op acne en helpt puistjes voorkomen.
(Image source: pixabay.com / SharonMyCutcheon)

Tretinoïne is erop gericht deze acne weer kwijt te raken, want vitamine A-zuur heeft een verzachtend effect op acne en helpt puistjes voorkomen. Door het gebruik normaliseert de huidvernieuwing en overtollig, verdikt eelt – zoals bij acne – schilfert af en wordt losgemaakt. Hierdoor kan ook talg beter uit de poriën stromen en raken poriën niet meer zo gemakkelijk verstopt.

In de jaren ’80 publiceerde de Amerikaanse dermatoloog Albert M. Kligman een studie over de behandeling van acne, waarin ook het anti-verouderende effect van tretinoïne bij toeval ontdekt werd. Niet alleen verbeterde de acne bij de getroffenen, maar de huid zag er ook jonger uit. Vitamine A zuur is het enige ingrediënt waarvan bewezen is dat het een huidverjongend effect heeft. (1)

Anti-verouderingseffect

Het peelingeffect van de huid door het gebruik van tretinoïne kan ook pigmentvlekken verbeteren. Maar regelmatig gebruik van vitamine A-zuur maakt de huid niet alleen egaler, maar verbetert ook fijne rimpeltjes en geeft de huid nieuwe teint en elasticiteit.

Tretinoïne bevordert een gezonde celdeling en stimuleert de lichaamseigen vorming van collageen en elastine en verstevigt de huid.

Want tretinoïne bevordert een gezonde celdeling en stimuleert de lichaamseigen vorming van collageen en elastine en verstevigt de huid. (2)

De collageenproductie wordt verhoogd, de afbraak van collageen wordt geremd en de elasticiteit van de huid bevorderd. Uiteindelijk vermindert dit gezichtsrimpels. Op haar beurt lijkt de huid gladder en compacter. Tegelijkertijd zorgen retinoïden ervoor dat de huid haar kleur niet verliest. (3)

Van de momenteel verkrijgbare topische retinoïden is tretinoïne een van de best bestudeerde stoffen als anti-verouderingsmiddel, vanwege zijn werkzaamheid en veiligheid.

Sinds 1986 zijn er meer dan 20 gepubliceerde gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde klinische trials geweest waarin gekeken werd naar het aanbrengen van tretinoïne op door UV beschadigde huid.
De duur van de onderzoeken varieerde van een maand tot twee jaar en er werden zeer verschillende topische concentraties van tretinoïne gebruikt (0.01% tot 0.25%). Het resultaat was een aanzienlijke huidverbetering van de proefpersonen door het gebruik van tretinoïne.(4)

Tretinoïne is te vinden in steeds meer serums en crèmes, omdat vitamine A-zuur momenteel beschouwd wordt als het meest effectieve actieve bestanddeel tegen rimpels en 20 keer effectiever is dan gewone retinol. Dit komt omdat retinol eerst een aantal omzettingsprocessen op de huid moet doormaken voordat het actief kan inwerken. Tretinoïne, daarentegen, dringt direct in de huid en kan onmiddellijk beginnen te werken. (5)

Wanneer en voor wie is vitamine A-zuur nuttig?

Vitamine A-zuur wordt gebruikt in de vorm van crèmes om milde tot matige acne te behandelen, maar ook om ouderdomsvlekken, zonbeschadiging en rimpels te behandelen. Isotretinoïne wordt voorgeschreven bij ernstige acne. Het verbetert niet de tekenen van veroudering of hyperpigmentatie.

In tabletvorm wordt tretinoïne gebruikt bij de behandeling van promyelocytische leukemie.

Vitamine A zuur is niet geschikt in de zwangerschap omdat het het ongeboren kind kan schaden. Tretinoïne mag ook niet ingenomen worden als je borstvoeding geeft. Het is essentieel dat je stopt met borstvoeding geven voordat je met tretinoïne therapie begint.

Bovendien mag het niet gebruikt worden bij overgevoeligheid voor de werkzame stof. Crèmes en oplossingen die tretinoïne bevatten mogen niet gebruikt worden op acuut ontstoken of pathologisch veranderde huid.

Hoe kan ik mijn vitamine A zuurgehalte in het lichaam meten?

De vitamine A-waarde kan in een bloedtest bepaald worden. Dit wordt echter alleen gedaan als een deficiëntiesyndroom wordt vermoed, want deze test is specifieker dan de parameters die met een gewoon bloedonderzoek worden bepaald.

Hoe, wanneer en hoelang kun je vitamine A zuur het beste innemen?

Tretinoïne is niet geschikt voor de gevoelige huid. Dit komt omdat het actieve bestanddeel irritatie kan veroorzaken, droogheid uitlokt of een branderig gevoel achterlaat, vooral in het begin. Daarom moet je zowel de toepassing als de concentratie van het actieve bestanddeel (verkrijgbaar tussen 0.02 en 0.1 procent) slechts langzaam verhogen om de huid niet te beschadigen.

Vitamin A Säure-2

Tretinoïne crème ontwikkelt zijn werking pas na een paar weken.
(Image source: pixabay.com / Kjerstin_Michaela)

De crème wordt een- of tweemaal daags dun op de aangetaste plekken aangebracht. Het is ook belangrijk om tretinoïne ’s avonds aan te brengen, want het reageert op zonlicht en maakt de huid gevoeliger voor UV-licht. Je moet je ook ’s morgens insmeren met zonnebrandcrème.

Als je een heel lichte huid hebt of een heel gevoelige huid, kun je het in het begin beter maar een keer per dag of om de twee dagen gebruiken. Het is belangrijk de omgeving van de neusgaten, mond en ogen te vermijden, omdat het actieve bestanddeel de slijmvliezen irriteert.

Tretinoïne heeft pas na een paar weken effect.

Hoe langer je het gebruikt, hoe meer het door je huid wordt opgenomen. Zodra je een verbetering merkt, moet je de crème alleen heel dun aanbrengen en met langere tussenpozen (bijvoorbeeld om de twee dagen).

Hoe lang je de crème gebruikt, hangt af van hoe ernstig je acne is en hoe goed het voor je werkt. In het algemeen moet je de crème niet langer dan zes tot twaalf maanden onafgebroken gebruiken.

 • Tretinoïne tablet: Voor tretinoïne tabletten bedraagt de dagelijkse dosis voor volwassenen 45 mg/m2 lichaamsoppervlak. Over het algemeen worden tretinoïne tabletten maximaal 90 dagen ingenomen. Neem de tabletten in hun geheel in met wat water, bij voorkeur bij of kort na de maaltijd. Het is belangrijk dat je niet op de tabletten kauwt.
 • Isotretinoïne tablet: Voor de meeste patiënten (ouder dan 12 jaar) ligt de dosis in het bereik van 0,5 -1,0 mg/kg per dag. De duur van de behandeling hangt af van de individuele dagelijkse dosis. Meestal is een behandelingsduur van 16-24 weken voldoende om een vermindering van acne te bereiken.

Wat zijn de bijwerkingen van het innemen van vitamine A-zuur?

De bijwerkingen van tretinoïne crèmes blijven meestal beperkt tot huidirritatie op de plaats van aanbrengen. Vitamine A zuur kan in het begin irritatie, roodheid, schilfering en droogheid veroorzaken. Dit hangt af van de concentratie, het huidtype en de huidconditie. Deze bijwerkingen zijn normaal en gaan vanzelf over.

Als de bijwerkingen echter ernstig zijn en langer dan 3-4 dagen aanhouden, moet met het product gestopt worden. Het is aan te bevelen met een lage dosis te beginnen. Afhankelijk van de tolerantie kan de concentratie verhoogd worden.

Intoleranties of bijwerkingen door de crèmes zijn nog niet bewezen door wetenschappelijke studies, wat niet wil zeggen dat er geen zijn. Je moet aannemen dat vitamine A zuur, net als elk ander geneesmiddel, een zeker risico inhoudt. Bijwerkingen hoeven niet op te treden, maar ze kunnen wel, want iedereen reageert anders op geneesmiddelen.

Systemisch gebruik van isotretinoïne daarentegen gaat gepaard met een groot aantal wetenschappelijk bewezen en soms ernstige bijwerkingen.
In een wetenschappelijk onderzoek uit 2001 ontdekten onderzoekers dat er ernstige verbanden waren tussen isotretinoïne en psychologische nood, zoals depressie of zelfmoordgedachten, na het innemen van het acne-medicijn. De Food and Drug Administration registreerde 431 mensen, van wie 37 patiënten zelfmoord hadden gepleegd. (6)

Het is echter nog niet duidelijk of het werkzame bestanddeel zelf de soms fatale melancholie veroorzaakt, of dat alleen de huidziekte acne zo’n zware last op de ziel legt. In een studie vonden Zweedse onderzoekers een verhoogd risico op zelfmoord bij het gebruik van isotretinoïne, maar zij wijten dit vooral aan de ernstige acne zelf en niet aan het geneesmiddel zelf.(7)

In 2005 kon de Amerikaanse psychiater Douglas Bremner van de Emory Universiteit in Atlanta in een studie ook aantonen dat isotretinoïne de hersenfuncties beïnvloedt. Hij vergeleek hersenscans van patiënten die met de werkzame stof behandeld werden met die van patiënten die antibiotica kregen. Zijn conclusie was dat de hersenactiviteit in de orbitofrontale cortex, een gebied dat verantwoordelijk is voor emotiebeheersing, bij hen sterk verminderd was. (8)

Wat zijn de alternatieven voor vitamine A-zuur?

Plantenvoeding

In plantenvoeding komt vitamine A vaak voor in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A).

Vitamin A Säure-3

Voedingsmiddelen bevatten vaak vitamine A in de vorm van bèta-caroteen.
(Image source: pixabay.com / congerdesign)

Omdat bepaalde voedingsmiddelen grote hoeveelheden bèta-caroteen bevatten, kan gemakkelijk aan de dagelijkse behoefte voldaan worden. Onder andere:

 • Wortelen
 • Spinazie
 • rode pepers
 • Tomaten
 • Broccoli
 • Abrikozen

Vitamine C

Naast vitamine A en zijn derivaten speelt ook vitamine C een rol bij de regeneratie van de ouder wordende huid. In 2015 ontdekten onderzoekers dat topische vitamine C binnen 60 dagen de nieuwe synthese van fibrillaire structuren en dus ook van collageen bevordert. (9)

Vitamine E

Vitamine E is ook een belangrijke antioxidant, maar geen klassieke anti-verouderingsvitamine. Niettemin hebben enkele studies op experimentele muizen in de afgelopen jaren aangetoond dat vitamine E een preventief effect heeft op het ontstaan van rimpels, vooral wat betreft UV fotoprotectie. (10)

Verder werden in een open studie verbeteringen van rimpels en fijne lijntjes waargenomen. (11)

Besluit: Welke soorten vitamine A zuur zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe zijn er twee soorten vitamine A-zuur

 • Vitamine A Zuurcrème
 • Vitamine A Zuur Tablet

Beide soorten hebben voordelen en nadelen. Afhankelijk van je specifieke eisen voor het product, je budget en de gewenste toepassing, is een van de twee soorten meer geschikt voor je.

Wat zijn de eigenschappen van vitamine A zure crèmes en wat zijn hun voor- en nadelen?

Vitamine A zuur crèmes zijn in Duitsland meestal alleen op recept verkrijgbaar. Daar zijn heel goede redenen voor, want vitamine A-zuur is er veel geconcentreerder in dan in retinolcrèmes. Bij gebruik van retinolzuur is het risico op huidroodheid, huiduitslag of zelfs ernstige allergische reacties veel groter dan bij de cosmetische vitamine A crème die zonder recept verkrijgbaar is.

Dermatologen schrijven het ook alleen voor op strikte indicatie en het is helemaal niet geschikt voor de gewone conventionele huidverzorging. Anderzijds is het des te geschikter voor huidproblemen zoals acne, pigmentvlekken of ouderdomsrimpels.

Plaatselijke toepassing met een crème verdient de voorkeur boven tabletten.

Voordelen
 • Lokale uitwendige toepassing
 • Minder bijwerkingen
 • Veelzijdige toepassingen
Nadelen
 • Medische zalf
 • Alleen op recept

Wat onderscheidt vitamine A zuur tabletten en wat zijn de voor- en nadelen?

Vitamine A zuur tabletten vereisen een recept en zijn daarom alleen in apotheken verkrijgbaar. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen tretinoïne en isotertinoïne tabletten omdat ze een verschillende werking hebben.

In ernstige ziektegevallen (acute promyelocytische leukemie) wordt tretinoïne in tabletvorm ingenomen. Isotretinoïne tabletten worden gebruikt bij ernstige vormen van acne.

Voordelen
 • Veelbelovende resultaten
 • Goed effect
Nadelen
 • Veel bijwerkingen
 • Oraal, inwendig gebruik
 • Alleen op recept

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om vitamine A zuur preparaten te vergelijken en te evalueren

Bij het kopen van vitamine A zuur kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

Door de juiste keuze voor je te maken, kun je enerzijds geld besparen en er anderzijds voor zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft. Het is belangrijk dat je altijd aandacht besteedt aan hoge kwaliteit.

Dosering van het werkzame bestanddeel

Bij milde vormen van acne wordt eerst een uitwendige behandeling met tretinoïne crème uitgevoerd. Het preparaat wordt gewoonlijk één of twee keer per dag dun op de aangetaste huidzones aangebracht.

In ernstige gevallen van de ziekte of ernstige acne wordt vitamine A-zuur geslikt in de vorm van zachte capsules. De dagelijkse dosis is meestal 0,5 tot 1 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Een patiënt die 70 kilo weegt zou dus dagelijks tussen de 35 en 70 milligram tretinoïne innemen. Voor een betere verdraagbaarheid moet de werkzame stof met voedsel worden ingenomen.

Doseringsvorm

Nu we de belangrijkste verschillen en voor- en nadelen van vitamine A zuur tabletten en crèmes hebben uitgelegd, kun je beslissen welk product voor jou geschikt is.

De doseringsvorm komt beslist tot uiting in de prijs. Crèmes hebben minder bijwerkingen en zijn goedkoper, afhankelijk van de concentratie vitamine A-zuur die ze bevatten.

Tretinoïne kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden, hoewel topische toepassing wordt aangeraden. Crèmes met vitamine A zuur vertonen over het algemeen een zeer goede werkzaamheid. Voor bijzonder ernstige vormen van acne kan isotretinoïne in tabletvorm worden ingenomen.

Combinatiepreparaten

Intussen zijn veel fabrikanten van cosmetica begonnen tretinoïne aan verschillende crèmes en lotions toe te voegen.

De retinoïden worden verondersteld vocht in de huid te houden en zo kleine rimpels te doen verdwijnen

Topische combinatieproducten met synergistische werking en versnelde aanvang van de werking verbeteren vaak de therapietrouw van de patiënt en verminderen het risico op het ontstaan van resistentie.

Vaak worden ureum en vitamine A-zuur gecombineerd om de werkzaamheid te verhogen.

Verpakkingsgrootte

Tretinoïne crèmes zijn er in verschillende maten. De meest voorkomende zijn 25g, 30g, 50g of 100g pakjes. De standaard verpakking volgens de GKV in Duitsland is 25g en de werkzame sterkte is 0.5.

Type Verpakkingsgrootte
Tretinoïne crème 25g, 30g, 50g, 100g
Tretinoïne tabletten 100 stuks
Isotretinoïne tabletten 30, 100 stuks

De verpakkingsgrootte van de tretinoïne tabletten is 100 stuks omdat ze alleen gebruikt worden om acute promyelocytische leukemie te behandelen en niet gebruikt worden voor huidproblemen.
De verpakkingsgrootte van isotretinoïne tabletten, die gebruikt worden tegen acne, is 30 of 100.

Wetenswaardigheden over vitamine A-zuur

Kan ik een overdosis vitamine A-zuur nemen?

Ja, vitamine A zuur kan overdoseerbaar zijn. Er is geen bewijs hiervoor bij de crèmes, maar wel bij de tabletten.

Vergiftiging kan optreden als de normale leverwaarden vertienvoudigd worden.

Vergiftiging kan optreden als de normale leverwaarden met het tienvoudige overschreden worden. Door de voedingsgewoonten in Midden-Europa kan zo’n overmatige vitamine A inname uit voedsel worden uitgesloten met een evenwichtige gemengde voeding. Carotenoïden zijn niet giftig. Een aanhoudend hoge inname kan echter leiden tot omkeerbare leverfunctiestoornissen of een oranje verkleuring van de huid.

Vitamine A preparaten worden gebruikt bij de behandeling van acne en psoriasis. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd en zwangere vrouwen wordt zo’n therapie afgeraden, want hoge doses vitamine A tijdens de zwangerschap kunnen het kind beschadigen en leiden tot foetale misvormingen van het urogenitaal stelsel, het hart en het gehemelte.

Chronische overdosering van vitamine A preparaten leidt o.a. tot een droge, ruwe huid, ontstekingen aan de lippen en bot- en gewrichtsklachten. Spontane botbreuken kunnen ook voorkomen.

Wat is de houdbaarheid van vitamine A-zuur?

Tretinoïne kan tot vier maanden bewaard worden. Maar bepaalde regels moeten gevolgd worden. Tretinoïne moet goed afgesloten, tegen licht beschermd en beneden 25°C bewaard worden.

Beeldbron: Suria/ 123rf.com

Referenties (11)

1. Kligman A., et al.: Topical tretinoin for photoaged skin. Journal of the American Academy of Dermatology. 1986; 15 (4): 836-859.
Bron

2. Diridollou S., et al.: Efficacy of topical 0.05% retinaldehyde in skin aging by ultrasound and rheological techniques. Dermatology. 1999; 199 (1): 37–41.
Bron

3. Darlenski R., et al.: Topical retinoids in the management of photodamaged skin: from theory to evidence-based practical approach. Br J Dermatol. 2010; 163(6): 1157–1165.
Bron

4. Kligman DE., et al.: High-strength tretinoin for rapid retinization of photoaged facial skin. Dermatologic Surgery. 2004; 30(6): 864–866.
Bron

5. Mukherjee S., et al.: Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety. Clin Interv Aging. 2006; 1 (4): 327-348.
Bron

6. Wysowski DK., et al.: An analysis of reports of depression and suicide in patients treated with isotretinoin. J AM Acad Dermatol. 2001; 45 (4) 515-9.
Bron

7. Sundström A., et al.: Association of suicide attempts with acne and treatment with isotretinoin: retrospective Swedish cohort study. BMJ. 2010; 341, 1-8.
Bron

8. Bremner J., et al.: Functional Brain Imaging Alterations in Acne Patients Treated With Isotretinoin. The American Journal of Psychiatry. 2005.
Bron

9. Crisan D., et al.: The role ofvitamin C in pushing back the boundaries ofskin aging: an ultrasonographic approach. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015; 8: 463–470.
Bron

10. Knott A., et al.: Topical treatment with coenzymeQ10-containing formulas improves skin’s Q10 level and provides antioxidative effects. Biofactors. 2015; 41(6): 383–390.
Bron

11. McDaniel DH., et al.: Clinical efficacy assessmentin photodamaged skin of 0.5%and 1.0% idebenone.J Cosmet Dermatol. 2005; 4(3): 167–173.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Kligman A., et al.: Topical tretinoin for photoaged skin. Journal of the American Academy of Dermatology. 1986; 15 (4): 836-859.
Ga naar bron
Prospektive Instrumentenstudie
Diridollou S., et al.: Efficacy of topical 0.05% retinaldehyde in skin aging by ultrasound and rheological techniques. Dermatology. 1999; 199 (1): 37–41.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Darlenski R., et al.: Topical retinoids in the management of photodamaged skin: from theory to evidence-based practical approach. Br J Dermatol. 2010; 163(6): 1157–1165.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kligman DE., et al.: High-strength tretinoin for rapid retinization of photoaged facial skin. Dermatologic Surgery. 2004; 30(6): 864–866.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mukherjee S., et al.: Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety. Clin Interv Aging. 2006; 1 (4): 327-348.
Ga naar bron
Berichtanalyse
Wysowski DK., et al.: An analysis of reports of depression and suicide in patients treated with isotretinoin. J AM Acad Dermatol. 2001; 45 (4) 515-9.
Ga naar bron
Kohortenstudie
Sundström A., et al.: Association of suicide attempts with acne and treatment with isotretinoin: retrospective Swedish cohort study. BMJ. 2010; 341, 1-8.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Bremner J., et al.: Functional Brain Imaging Alterations in Acne Patients Treated With Isotretinoin. The American Journal of Psychiatry. 2005.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Crisan D., et al.: The role ofvitamin C in pushing back the boundaries ofskin aging: an ultrasonographic approach. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015; 8: 463–470.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Knott A., et al.: Topical treatment with coenzymeQ10-containing formulas improves skin’s Q10 level and provides antioxidative effects. Biofactors. 2015; 41(6): 383–390.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
McDaniel DH., et al.: Clinical efficacy assessmentin photodamaged skin of 0.5%and 1.0% idebenone.J Cosmet Dermatol. 2005; 4(3): 167–173.
Ga naar bron
Recensies