Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Welkom bij onze grote verbena thee test 2022. Hier presenteren we alle verbena theeën die we uitvoerig getest hebben. We hebben een heleboel gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste verbena thee voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan.

Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je verbena thee wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Verbena thee is een veelzijdig, natuurlijk middel dat kan helpen bij milde depressieve stemmingen, maag- of menstruatieproblemen.
 • Citroenverbena is ook een verbena die nogal citroenachtig smaakt, maar geen positief effect heeft op de menstruatiecyclus.
 • Bij zelfmedicatie moet altijd rekening gehouden worden met de bijwerkingen. Vervain thee kan bij zwangere vrouwen een vroegtijdige bevalling veroorzaken.

Beste Verbena thee: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf kunt stellen voor je verbena thee koopt

Voor wie is verbena thee bedoeld?

De gewone verbena (Verbena officinalis) is een bekend kruid in de alternatieve geneeskunde dat een breed scala van effecten dekt. Het kan helpen tegen darmklachten, menstruatieproblemen of depressieve stemmingen.

Eisenkraut-Tee-1

Vervain is een plant met een lange traditie en geschiedenis. Het is altijd bekend geweest om zijn werking in de natuurgeneeskunde.
(Image source: Pixabay / AnnaS10S)

De bittere stoffen die het bevat bevorderen de spijsvertering, en daarom is ijzerkruid geschikt bij maagklachten. Binnen dit gebied heeft verbena een positieve werking op diarree en kan het een verzwakte lever versterken.

Vervain is een veelzijdig kruidenmiddel.

Het kruid heeft een bijzondere betekenis voor vrouwen. De ingrediënten verlichten buikkrampen tijdens de menstruatie. Bovendien zorgen ze ervoor dat de natuurlijke hormonale cyclus op elkaar wordt afgestemd en dat de cyclus dus gereguleerd wordt.

Bovendien heeft het een ontstekingsremmend effect. Het is daarom geschikt voor gebruik bij keelpijn of om de irritatie van een hoest te verminderen. Een mondspoeling kan de genezing van bloedend tandvlees stimuleren.

Vervain versterkt het zenuwstelsel en helpt om toestanden van spanning en stress te verlichten. Daarom is het de moeite waard de thee te drinken in tijden van stress om te ontstressen en zo milde depressieve toestanden in evenwicht te brengen.

Waar moet ik op letten als ik verbena thee koop?

Allereerst raden we je aan altijd een arts of apotheker te raadplegen als je aanhoudende of ernstige symptomen hebt. Hij of zij zal je individueel kunnen helpen en je advies geven over gebruik en dosering.

Verder moet je weten dat verbena niet als een traditioneel geneesmiddel wordt geclassificeerd. In plaats daarvan is het een homeopathisch middel waarvan de genezende werking niet noodzakelijkerwijs medisch bewezen is.

Dit betekent dat het individuen kan helpen, maar niet noodzakelijk. Je moet daarom letten op het effect op je lichaam en zelf beslissen of het je helpt.

Eisenkraut-Tee-2

Vervain wordt meestal als thee geserveerd; gewone vervain smaakt nogal bitter. Citroenverbena, een andere soort van ijzerkruid, smaakt citroenachtig fris.
(Image source: Unsplash / nastya)

Let er vooral op dat vrouwen het niet tijdens de zwangerschap mogen innemen. Vervain veroorzaakt samentrekkingen van de baarmoeder. Hierdoor kan de bevalling voortijdig beginnen.

Voordat je een geneesmiddel koopt, moet je je op de hoogte stellen van de bijwerkingen. Als je het niet zeker weet, wees dan niet bang het aan een apotheker te vragen.

Je kunt ook citroenverbena kopen. Deze hebben een vergelijkbare genezende werking, maar de thee smaakt minder bitter en meer citroenachtig. Het heeft ook geen effect op menstruatiekrampen.

Welke alternatieven zijn er voor verbena thee?

Afhankelijk van je symptomen zijn er verschillende alternatieve kruidenremedies die je kunt gebruiken. We hebben hier meer remedies op een rijtje gezet, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder hebben we een overzicht met korte beschrijvingen voor je samengesteld. Dit zal je helpen om te beslissen welke andere opties voor jou geschikt kunnen zijn.

Deze hebben een opbeurend effect op licht depressieve stemmingen. Dit natuurlijke middel werkt kalmerend bij gelijkmatige inname en bevordert de slaap.

Welke soorten verbena thee zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je besluit om verbena thee te gebruiken, heb je over het algemeen twee mogelijkheden.

 • Gebruik van vervain in zakjes
 • Gebruik van losse verbena

Afhankelijk van wat je prioriteiten zijn, is het ene of het andere meer geschikt voor je. We willen de beslissing voor je gemakkelijker maken in de volgende paragrafen.

Wat onderscheidt verbena thee in een zakje en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een verbena thee uit een voorverpakt theezakje heeft enkele praktische voordelen die tijd besparen. Omdat het gesneden kruid al in zakjes verpakt is, kun je de zakjes direct gebruiken om er thee van te zetten. Dit geeft geen rommel meer en is snel te doen.

Zo krijg je ook voorgemaakte porties die voor één kopje zijn bedoeld en waar je niet over hoeft na te denken. Dit betekent echter dat de hoeveelheid niet flexibel gedoseerd kan worden.

Dit betekent dat de prijs per kopje meestal hoger is, dat je dezelfde hoeveelheid verbena moet gebruiken, afhankelijk van de grootte van het kopje. Anderzijds is het kruid fijn gesorteerd en gemakkelijk te bewaren.

Voordelen
 • Gemakkelijk te hanteren
 • Eenvoudig te bewaren
 • Voorbereide porties
Nadelen
 • Niet flexibel te doseren
 • Prijs per kopje hoger

Waarin onderscheidt losse vervain thee zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Met losse, gesneden verbena merk je dat de bereiding iets ingewikkelder is, maar er zijn ook andere voordelen. Om het kruid te koken heb je een soort thee-ei nodig, dat dan afgewassen moet worden en over het algemeen meer tijd kost.

Anderzijds heb je de flexibiliteit om te doseren en individueel de hoeveelheid kruid en dus de smaak te bepalen. Dit betekent ook dat de prijs per kopje lager zal zijn.

Verder kun je je thee verfijnen en een extra ingrediënt direct aan het kruidenmengsel toevoegen. Hiermee kun je ook combinatiekruidenthee maken die een betere genezende werking heeft. Het kruid is niet afzonderlijk verpakt en vraagt daarom iets meer ruimte en zorg bij het bewaren.

Voordelen
 • Prijs per kopje lager
 • Flexibele dosering
 • Individuele verfijning
Nadelen
 • Uitgebreidere bereiding
 • Bewaring

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om verbena thee te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de mogelijke verbena producten. De criteria die je kunt gebruiken om verbena producten te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij de afzonderlijke criteria belangrijk is.

Smaak

Thee drinken moet voor jou een aangename ervaring zijn, zelfs als je het als medicijn wilt innemen. Het voordeel van thee is dat je de smaak kunt beïnvloeden.

Enerzijds kun je je kruidenmengsel zelf verfijnen en smaken uitproberen, zodat het voor jou bijzonder aangenaam is. Aan de andere kant zorgen de fabrikanten er ook voor dat de thee een bijzondere smaak heeft.

Hier geeft de verpakkingsbeschrijving je een inzicht in de smaakervaring die de fabrikant wil bereiken.

Bewaren

Bij het bewaren van de thee moet je op verschillende dingen letten. Het kruid geeft de voorkeur aan droog en koel bewaren, zodat geen kwaliteitsverlies optreedt.

Verkeerd bewaren doet de thee zijn werking en smaak verliezen.

Hier is het belangrijk dat de aangeboden verpakking echte bescherming biedt en beschermt tegen temperatuurschommelingen, vocht en de inwerking van licht. Anders kan ook de werkzaamheid van het product eronder lijden.

Er zijn vooral hersluitbare aromazakjes die een luchtdichte uitvoering geven en ideaal zijn om te bewaren. Dit voorkomt ook dat vocht zich ophoopt en dat er schimmel ontstaat.

Kwaliteitszegel

Vervain is een natuurlijk genezend product, dus is het zinvol te zoeken naar een extra biologisch zegel, zodat je zeker weet dat er een milieuvriendelijk productieproces achter zit. Het kopen van een geneeskrachtig kruid op het internet moet altijd gepaard gaan met een vertrouwenscontrole.

De leverancier moet gespecialiseerd zijn in alternatieve geneeswijzen of kruidenthee. Als je een Europese produktie kiest, heb je het voordeel dat je kunt vertrouwen op richtlijnen binnen de EU en dat de producenten zich aan bepaalde voorschriften moeten houden.

Wetenswaardigheden over verbena thee

Waar komt de verbena plant vandaan?

De echte verbena (Verbena officinalis) behoort tot de verbena familie, in het Latijn Verbenaceae. Deze familie omvat ook citroenverbena, waarmee verbena vaak verward wordt. Het is niet mogelijk de precieze herkomst van verbena vast te stellen.

Er is alleen de veronderstelling dat het in Zuid-Europa ontstaan is. Maar het wordt tegenwoordig op grote schaal gevonden. Je vindt het in veel Europese landen, maar het heeft zich ook verspreid naar Noord-Afrika en West-Azië.

De plant groeit veeleisend in voedselarme en zelfs droge bodems. Je vindt de plant dus vooral op droge weiden, bermen of braakliggende grond.

Hoe kweek ik verbena in mijn tuin?

Als je verbena in je eigen tuin kweekt, zul je blij zijn te weten dat het een tamelijk weinig veeleisende plant is. Je kunt het kruid kweken als sierplant of oogsten voor een thee.

Hoewel de plant niet veeleisend is, moet je haar een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats geven. Wat de bodemgesteldheid betreft, geeft de plant de voorkeur aan een goed doorlatende, droge grond boven een leemachtige bodem.

Eisenkraut-Tee-3

Als je van tuinieren houdt, kun je je eigen verbena kweken. Dit geeft je de gelegenheid om de productie van je verbena thee volledig onder controle te houden.
(Image source: Pixabay /rawpixel)

Om te zaaien is de periode tussen eind april en half juni geschikt. Dit is een lichte kiemplant, daarom moeten de zaden alleen voorzichtig in de grond gedrukt worden.

Als hobbytuinier is het kweken van verbena geen grote uitdaging. De plant is niet erg veeleisend.

Overwinteren is mogelijk omdat verbena een winterharde vaste plant is. Hoewel de bovengrondse delen in de winter terugsterven, moet de plant in het late voorjaar weer uitlopen.

Wat is de culturele betekenis van verbena?

Verbena heeft een lange geschiedenis van cultusgebruik en heeft een verbazingwekkende culturele betekenis.

 • In Indo-Europese ceremonies gebruikten de mensen ijzerkruid om hun offerstenen en altaartafels schoon te maken.
 • In Egypte stond de plant bekend als de traan van Isis.
 • In Griekenland werd het in verband gebracht met de godin van de dageraad Eois Erigineia
 • In het oude Rome werd het op het altaar van Jupiter geplaatst.

De naam van het kruid komt ook van deze cultische tradities. Dit komt voort uit het feit dat men geloofde dat de plant een helende werking had, vooral op wonden veroorzaakt door ijzeren wapens, en dat hij zelfs gebruikt werd bij het smelten van ijzer.

Deze tradities zetten zich voort, zodat het zelfs in de Middeleeuwen een bestanddeel was van bezweringsceremonies.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://www.kraeuter-buch.de/kraeuter/Eisenkraut.html

[2] https://www.gesundheitswissen.de/pflanzenheilkunde/eisenkraut/

[3] Beeldbron: Geografika/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies