
Onze selectiecriteria
We zijn blij dat je je weg gevonden hebt naar onze venkelzaad test 2020. We geven je alle informatie over venkelzaad die je nodig hebt. Niet alleen leer je waarom venkelzaad geneeskrachtige eigenschappen zou hebben, maar je leert ook iets over venkel zelf.
De belangrijkste feiten in het kort
- Venkelzaad zijn niet de eigenlijke zaden van de plant, maar de gedroogde vruchten van venkel. Deze zien er meestal cilindrisch uit en zijn geribbeld.
- Venkelzaad is in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit losse venkelzaadjes, venkelthee in zakjes, losse venkelthee, venkelhoning, venkelcapsules, venkelsnoepjes of al gemalen venkelpoeder.
- Venkel werd uitgeroepen tot geneeskrachtige plant van het jaar 2009 vanwege zijn positieve effecten (13). Zo is venkel goed tegen winderigheid(2), ontstekingsremmend (3, 10), antibacterieel (7, 8) en slijmoplossend (10).
Beste Venkelzaad: Onze selectie
Koop- en beoordelingscriteria voor venkelzaad
Bij het kopen van venkelzaad kun je naar verschillende aspecten kijken, zoals
Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en ook zorgen dat je je lichaam niets geeft wat het niet nodig heeft.
Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag zo nodig om de certificaten van de fabrikant te zien.
Vorm van presentatie
Venkelzaad is in verschillende vormen verkrijgbaar. Je kunt ze min of meer onbewerkt kopen en ze als specerij in de keuken gebruiken.
Je kunt ze ook gebruiken als losse thee om warme dranken te bereiden. Venkelzaad lijkt een beetje op karwijzaad.
Behalve de losse versie kun je venkelzaad ook kopen in combinatie met honing, in theezakjes, als capsules of in snoepjes.
Herkomst
Zoals reeds gezegd, komt venkel oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied. Hij gedijt het best in matig droge, voedselrijke en tamelijk alkalische grond.
Lokaal geteelde venkel is meestal verkrijgbaar tussen juli en oktober.
Af en toe groeit venkel zelfs in het wild in Midden-Europa. Warme en matig droge plaatsen hebben de voorkeur van de plant.
Verpakkingsgrootte
Omdat venkelzaad tot verschillende producten verwerkt wordt, zijn deze producten ook in verschillende verpakkingsmaten verkrijgbaar.
Doseringsvorm | Gewone verpakkingsgrootte |
---|---|
Venkelzaad los | 100g, 200g, 250g, 500g |
Venkelthee los |
20 zakjes |
Venkelthee los | 200g |
Venkelhoning | 250g, 500g |
Venkelcapsules | 90 capsules |
In de tabel hierboven vind je een overzicht van de meest voorkomende verpakkingsgroottes.
Andere ingrediënten
Venkel wordt vaak gecombineerd met andere planten en ingrediënten om een nog beter effect te krijgen. Je vindt meestal combinaties van verschillende planten in capsules en theeproducten.
Let vooral op de dosering en de mate waarin andere actieve bestanddelen opgenomen zijn. Venkelzaad wordt vaak gecombineerd met kurkuma, gember, anijs en zwarte komijn.
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je venkelzaad koopt
Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van venkelzaad en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.
Wat zijn venkel en venkelzaad?
Venkel is een veel voorkomende groente, specerij en geneeskrachtige plant.
Je kent deze van oorsprong mediterrane plant misschien ook onder een van zijn andere namen, zoals Köppernickel, Venkel, Brodsamen, Enis, Femis, Fenchil, Fenikraut of Wenchil.
Specifiek zijn venkelzaadjes niet de eigenlijke zaden van de plant, maar de gedroogde vruchten. Venkel bestaat uit een witte bol, groene stengels, bladeren en gele bloemen.
Behalve als specerij vindt de gekweekte plant ook een plaats als populair natuurgeneesmiddel (3, 13). Venkel wordt verwerkt in een grote verscheidenheid van vormen: Als specerij voor koken en bakken, als thee, in honing, in capsules of zelfs in snoepjes.
Bij welke problemen helpen venkelzaadjes?
Menopauzale en premenstruele symptomen
Venkel wordt sowieso beschouwd als een populair huismiddeltje tegen menopauzale en premenstruele symptomen (1, 11). Volgens de wetenschap is dit echter geen toeval: verschillende studies hebben al positieve effecten van venkelzaad (3) kunnen aantonen.
Klinische studies hebben de werkzaamheid ervan bewezen bij dysmenorroe, amenorroe of polycysteus ovariumsyndroom (2).
Door de krampstillende werking kunnen venkelzaadjes ook gebruikt worden als natuurlijk middel tegen buikkrampen.
Spijsverteringsproblemen
Samen met andere specerijen en groenten is venkel een integraal onderdeel van een van de gezondste diëten ter wereld (6).
De reeds genoemde essentiële oliën kunnen dus een positief effect hebben op je spijsverteringskanaal (3, 5). Venkel wordt vaak aanbevolen als huismiddeltje tegen winderigheid. Zoals je ziet, wordt deze aanbeveling zelfs door studies ondersteund.
Antibacterieel & Antimicrobieel
Behalve het gebruik bij vrouwspecifieke en spijsverteringsproblemen, heeft venkel ook een antibacteriële werking (7, 8). Bovendien kan het innemen van venkelzaad ook een antimicrobiële werking hebben (3, 10).
Dit is een van de redenen waarom venkelzaad verwerkt wordt in theevariaties die vooral in het koude seizoen populair zijn.
Ontstekingsremmend
De natuurlijke ontstekingsremmende werking (10) is ook een van deze redenen. Als je bijvoorbeeld hoest, kun je ergere ontstekingen van de keel of de luchtwegen voorkomen.
Bovendien is aangetoond dat venkelzaad en de etherische oliën die het bevat helpen bij diabetes-gerelateerde ontstekingen (10).
Hoe smaken venkelzaadjes?
Venkelzaad is rijk aan etherische oliën, die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke smaak. Eerst en vooral doet de smaak denken aan anijs en is hij licht zoet.
Bovendien wordt venkel vanwege zijn aroma ook gebruikt als ademverfrisser. In India worden venkelzaadjes omhuld met een suikerlaagje en maken ze deel uit van een traditionele mondverfrisser.
Zijn venkelzaad ook geschikt voor huisdieren?
Venkelzaad kan ook goed zijn voor paarden of honden (14). Raadpleeg echter je dierenarts wanneer en hoe je venkel gebruikt.
Voorzichtigheid is geboden voor katten, want de etherische oliën die erin zitten zijn giftig voor hen.
Wees vooral voorzichtig met honden, want die hebben net als mensen een eigen spijsverteringsstelsel.
Welke delen van de venkelplant worden gebruikt?
In principe zijn alle delen van de plant eetbaar. De wortels worden echter bijna altijd weggelaten, omdat hun smaak en consistentie ze ongeschikt maken voor maaltijden.
Evenzo doen de mensen het vaak zonder de steeltjes, want die zijn net zo moeilijk te koop.
Als je er echter geen probleem mee hebt dat er iets knapperigs tussen je tanden zit, ben je ook welkom om deze delen te gebruiken.
Welke andere venkelzaadproducten zijn er?
Je hebt een ruime keuze aan venkelproducten. Behalve de specerijvorm die je aan je maaltijden kunt toevoegen, kun je de volgende venkelzaadproducten kopen.
Venkelzaadthee
Venkelthee is een van de populairste manieren om venkelzaad te gebruiken. Hier kun je kiezen tussen losse thee en voorverpakte theezakjes.
Een van de populairste mengsels bestaat uit venkel, anijs en karwij.
Je kunt ook kiezen tussen pure venkelproducten of theemengsels. Dus als je de volgende keer verkouden bent, kun je een kopje venkelthee met een lepeltje honing proberen.
Honing met venkelzaad
Niet alle venkelhoning is hetzelfde. Net als bij thee zijn er verschillende soorten. Enerzijds kun je zuivere venkelhoning kopen of honing waaraan venkelzaad is toegevoegd.
Je kunt ook gewoon venkelzaad toevoegen aan elke andere honing om je eigen honing met venkel te maken.
Venkelzaadcapsules
Veel fabrikanten combineren venkel met andere kruidenremedies in hun capsules, waardoor je geen andere remedies nodig hebt en maar één soort capsule hoeft in te nemen.
Capsules hebben het voordeel dat een hoge dosering van de actieve bestanddelen mogelijk is. Bovendien zijn de capsules meestal verkrijgbaar in zeer grote voorraadverpakkingen, zodat je voor meerdere weken gedekt bent.
Als je waarde hecht aan veganistische producten, kan niet elke capsule geschikt voor je zijn.
Soms zijn de schelpen gemaakt van dierlijke ingrediënten.
Venkelzaadsnoepjes
Behalve de hierboven genoemde soorten zijn er ook venkelzaadsnoepjes. Deze verschillen niet veel van de hoestdruppels die je al kent.
De toepassing is identiek, alleen de smaak verschilt.
Enerzijds verfrissen de etherische oliën van venkel de adem, maar ze hebben ook een ontstekingsremmende (3) en antibacteriële werking (7, 8).
Hoe moet venkelzaad gedoseerd worden?
Tenzij anders voorgeschreven door je arts, is een matige dagelijkse dosis venkelzaad ongeveer 5g – 7g.
Je kunt tussen 10g en 20g siroop of honing nemen en tussen 5g en 7,5g gecombineerde tincturen. Als je spijsverteringsproblemen hebt, kun je 3-5 druppels venkelolie innemen na elke maaltijd.
Raadpleeg altijd je arts voordat je een nieuw middel uitprobeert, ook al is het een natuurlijk huismiddeltje.
Hoe ziet venkel eruit en waar groeit het?
Venkel groeit als een struik en kan tot 200 cm hoog worden. Uitgaande van de witte bol, vind je groene stengels met groene bladeren.
Tijdens de bloeiperiode zie je gele bloemen aan de uiteinden van de stengels. De vruchten, of venkelzaadjes, zijn meestal cilindrisch en geribbeld.
Wanneer bloeit venkel en hoe verzorg ik de plant?
Hoe meer warmte en zon de venkel tijdens de bloeiperiode krijgt, hoe aromatischer en groter de venkelzaden uiteindelijk zullen zijn. Het is ook belangrijk om de plant bij droge perioden voldoende water te geven.
Als venkel te hoog wordt, kun je de lange stengels samenbinden met bindtouw en steunstokken.
Bescherm de plant na de zomer tegen kou en vorst. Na de oogst moet de venkel eerst tot handhoogte worden teruggesnoeid, zodat zich nieuwe bladeren kunnen vormen.
Welke alternatieven zijn er voor venkelzaad?
Venkel is heel moeilijk te vervangen wat smaak betreft. De dichtstbijzijnde alternatieven zouden echter anijszaad en karwij zijn, in kleinere hoeveelheden.
Beeldbron: Bajramovic / 123rf
Referenties (14)
1.
Rahimikian F, Rahimi R, Golzareh P, Bekhradi R, Mehran A. Effect of Foeniculum vulgare Mill. (fennel) on menopausal symptoms in postmenopausal women: a randomized, triple-blind, placebo-controlled trial. Menopause. 2017;24(9):1017-1021. doi:10.1097/GME.0000000000000881
Bron
2.
Mahboubi M. Foeniculum vulgare as Valuable Plant in Management of Women's Health. J Menopausal Med. 2019;25(1):1-14. doi:10.6118/jmm.2019.25.1.1
Bron
3.
Badgujar SB, Patel VV, Bandivdekar AH. Foeniculum vulgare Mill: a review of its botany, phytochemistry, pharmacology, contemporary application, and toxicology. Biomed Res Int. 2014;2014:842674. doi:10.1155/2014/842674
Bron
4.
Abbas A, Ikram R, Khan SS, Ahmed S, Osama M. The Fennel, Foeniculum vulgare incorporated diet shows anxiolytic potential: A pre-clinical study. Pak J Pharm Sci. 2019;32(4(Supplementary)):1813-1819.
Bron
5.
Méabed EMH, El-Sayed NM, Abou-Sreea AIB, Roby MHH. Chemical analysis of aqueous extracts of Origanum majorana and Foeniculum vulgare and their efficacy on Blastocystis spp. cysts. Phytomedicine. 2018;43:158-163. doi:10.1016/j.phymed.2018.04.017
Bron
6.
Bower A, Marquez S, de Mejia EG. The Health Benefits of Selected Culinary Herbs and Spices Found in the Traditional Mediterranean Diet. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016;56(16):2728-2746. doi:10.1080/10408398.2013.805713
Bron
7.
Al Akeel R, Mateen A, Syed R, Alyousef AA, Shaik MR. Screening, Purification and Characterization of Anionic Antimicrobial Proteins from Foeniculum Vulgare. Molecules. 2017;22(4):602. Published 2017 Apr 8. doi:10.3390/molecules22040602
Bron
8.
Akhbari M, Kord R, Jafari Nodooshan S, Hamedi S. Analysis and evaluation of the antimicrobial and anticancer activities of the essential oil isolated from Foeniculum vulgare from Hamedan, Iran. Nat Prod Res. 2019;33(11):1629-1632. doi:10.1080/14786419.2017.1423310
Bron
9.
Kalleli F, Bettaieb Rebey I, Wannes WA, et al. Chemical composition and antioxidant potential of essential oil and methanol extract from Tunisian and French fennel (Foeniculum vulgare Mill.) seeds. J Food Biochem. 2019;43(8):e12935. doi:10.1111/jfbc.12935
Bron
10.
Lee HS, Kang P, Kim KY, Seol GH. Foeniculum vulgare Mill. Protects against Lipopolysaccharide-induced Acute Lung Injury in Mice through ERK-dependent NF-κB Activation. Korean J Physiol Pharmacol. 2015;19(2):183-189. doi:10.4196/kjpp.2015.19.2.183
Bron
11.
Lee HW, Lim HJ, Jun JH, Lim HS, Lee MS. Fennel (Foeniculum vulgare) on management of menopausal symptoms: A protocol for systematic review of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2018;97(13):e0223. doi:10.1097/MD.0000000000010223
Bron
12.
Karami F, Dastan D, Fallah M, Matini M. In Vitro Activity of Foeniculum vulgare and Its Main Essential Oil Component Trans-Anethole on Trichomonas vaginalis. Iran J Parasitol. 2019;14(4):631-638.
Bron
13.
Robert Emmerich Stabsstelle Öffentlichkeitsarbeit
Julius-Maximilians-Universität Würzburg
Bron
14.
krauterie.de | Eignung von Fenchel für Pferde, Hunde oder Tee Kaufen
Bron