Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

19Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

28Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote tijmolie test 2022. Hier presenteren we alle tijmoliën die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste tijmolie voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je tijmolie wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Tijmolie kan verlichting geven bij een grote verscheidenheid van klachten. Medisch wordt zijn genezende kracht vooral erkend voor ziekten van de bovenste luchtwegen. Maar het wordt ook gebruikt bij maag- en darmklachten, pijnbestrijding en om zijn antibacteriële en ontstekingsremmende werking.
 • Er zijn veel verschillende ondersoorten van tijm – maar de meest medicinaal relevante voor de olie is de gewone tijm (thymus vulgaris). De respectieve ingrediënten variëren sterk, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden, de bodem en de hoogte, en daarom wordt de olie van tijm in verschillende chemotypen (CT) verdeeld, afhankelijk van het hoofdbestanddeel.
 • Er zijn 7 verschillende chemotypen van tijmolie. De CT thymol, de CT trans-4-thuyamol-4-terpineol en de CT linalool zijn het meest medisch relevant en hebben verschillende toepassingsgebieden.

Beste Tijmolie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je tijmolie koopt

Welk effect heeft tijmolie en waarvoor wordt het gebruikt?

Tijmolie is de etherische olie die uit verse of gedroogde tijm wordt geëxtraheerd. Tijm is een populair kruid in de kruidengeneeskunde en wordt vooral gebruikt om verkoudheid en klachten van de luchtwegen te bestrijden.

Tijmolie heeft ook een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Door zijn krampstillende werking kan tijm ook verlichting geven bij spijsverterings- en menstruatieklachten.

Tijm werd al in het oude Griekenland gebruikt als toevoeging aan wierook, want zijn intens kruidige geur werd ook toen al gewaardeerd. (Image source: unsplash.com / Albert Melu)

In het volgende gaan we meer in detail in op de afzonderlijke mogelijke toepassingen van tijmolie.

Tijmolie bij verkoudheid en astma

Door zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen is tijmolie bijzonder effectief om verkoudheid, hoest en andere klachten van de luchtwegen te verlichten. Het bevordert ook de uitscheiding van slijm, wat de ademhaling verder vergemakkelijkt.

Door zijn antivirale eigenschappen is tijm zelfs werkzaam bij acute bronchitis. Het spasmolytisch effect kan vooral een positief effect hebben op ernstige hoest of kinkhoest, waardoor het zelfs verlichting kan brengen bij astma. Raadpleeg echter altijd een arts voor je het gebruikt.

Wist je dat het woord tijm afgeleid is van het Griekse woord voor wierook?

De plant werd dus al in het oude Griekenland gebruikt voor zijn aromatische geur en dus als wierook.

Tijmolie bij ontstekingen

Zoals reeds gezegd heeft tijmolie een sterk ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Vooral bij ontstekingen van de bovenste luchtwegen wordt daarom vaak tijm gebruikt, waarvan de werking ook medisch erkend wordt.

Een behandeling met tijm kan ook effectief zijn bij ontsteking van het tandvlees, slechte adem en amandelontsteking. Bovendien is tijm ook werkzaam tegen bacteriën, virussen en zelfs schimmels.

Tijmolie kan ook gebruikt worden om een herpesinfectie te behandelen. Door zijn antiseptische en antibacteriële werking kan tijmolie verlichting geven in het begin- en eindstadium van de infectie. En tijmolie kan ook verlichting geven bij jeuk.

Tijmolie bij spijsverteringsproblemen

Tijm kan ook helpen bij maag- en darmproblemen omdat het stoffen bevat die de bloedsomloop en de spijsvertering stimuleren. Bovendien kan tijm helpen om het evenwicht in de maag- en darmflora te herstellen.

De bloedsomloopbevorderende werking stimuleert ook de maagsapproductie en daarom wordt tijmolie ook in de volksgeneeskunde gebruikt bij chronische gastritis.

Tijmolie bij menstruatiekrampen

Vanwege de krampstillende werking wordt tijm ook gebruikt bij menstruatiekrampen. Het gebruik ervan moet met een arts of apotheker besproken worden!

Tijmolie tegen urineweginfecties

Van Tijm wordt ook gezegd dat het een positief effect heeft op blaasontstekingen. Door zijn antiseptische eigenschappen wordt van tijmthee gezegd dat het de betreffende bacteriën uit het lichaam spoelt. Het kruid helpt het best als het bij het begin van de symptomen wordt gebruikt.

Tijmolie voor acne

De antibacteriële werking kan ook helpen bij acne. Acne wordt veroorzaakt en verergerd door bepaalde bacteriën. Vooral voor mensen met een gevoelige huid kan tijmolie een veelbelovend alternatief zijn voor anders vaak agressieve cosmetica en medicijnen.

Tijmolie in de keuken

Tijm is vooral bekend als specerij in de mediterrane keuken. De olie ervan kan ook heerlijk gebruikt worden bij het koken. Je moet er wel rekening mee houden dat de etherische olie veel intenser smaakt dan gewone specerijen. Een paar druppels zijn dus voldoende voor een pittig resultaat.

Tijm is vooral bekend als ingrediënt in de keuken. Maar de werkzaamheid ervan voor het lichamelijk welzijn wordt vaak onderschat of is in de eerste plaats niet eens bekend. (Image source: unsplash.com / Annie Spratt)

Is tijmolie ook geschikt tijdens de zwangerschap?

Het gebruik van tijm tijdens zwangerschap en borstvoeding is nog niet helemaal opgehelderd. Uit voorzorg is het daarom niet aan te raden het gedurende deze tijd te gebruiken.

De etherische olie van tijm mag echter onder geen beding tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Als je borstvoeding geeft, moet je je arts raadplegen.

Is tijmolie ook geschikt voor kinderen?

Door hun concentratie kunnen sommige etherische oliën bij baby’s en kleine kinderen tot twee jaar levensbedreigende laryngospasmen veroorzaken, die tot ademhalingsstilstand kunnen leiden. Tijmolie mag daarom niet gebruikt worden bij kinderen van deze leeftijd.

Uit voorzorg is het echter niet aan te raden het te gebruiken bij kinderen onder de vier jaar.

Het gebruik van etherische oliën bij kinderen moet altijd met een arts overlegd worden!

Hoe wordt tijmolie gebruikt?

Tijmolie kan op verschillende manieren gebruikt worden. Hieronder volgt een kort overzicht van de meest gebruikelijke manieren om tijmolie te gebruiken:

Wijze van toepassing Informatie
Inhalatie Ca. 2-3 druppels van de olie op 2 l kokend water voor de behandeling van eventuele luchtweginfecties en verkoudheid
Inwendig gebruik 2-3 druppels in een glas water of een lepel honing. Het kan ook aan voedsel worden toegevoegd. Niet alle oliën zijn echter geschikt voor inwendig gebruik!
Op de huid Voor toepassing op de huid, voeg ca. 3 druppels toe aan 20ml van een draagolie of een crème of zalf op vetbasis. Nooit direct op de huid gebruiken, daar kan irritatie optreden.
Geurolie Voor geurolie, voeg een paar druppels direct toe aan de geurlamp of diffuser.

In het algemeen moet het gebruik van tijmolie vóór gebruik met een arts of apotheker besproken worden, om zeker te zijn van een juiste toepassing en om eventuele bijwerkingen te voorkomen!

Welke alternatieven zijn er voor tijmolie?

Voor mensen die een alternatief zoeken voor de sterk geconcentreerde tijmolie, maar het effect van tijm niet willen missen, is tijmthee een geschikt alternatief. Het is veel milder, maar nog steeds effectief. Een thee is bijzonder nuttig bij spijsverterings- en menstruatieklachten.

Andere etherische oliën kunnen ook als alternatief voor tijmolie gebruikt worden, afhankelijk van de plaats van toepassing. Zo kunnen kamilleolie, muntolie en salieolie gebruikt worden bij spijsverteringsproblemen, verkoudheid en huidklachten.

Wie een allergie voor tijm heeft, mag ook geen andere vertegenwoordigers van deze plantenfamilie gebruiken, dit zijn onder andere salie, munt, pepermunt en lavendel.

Besluit: Welke soorten tijmolie zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe wordt tijmolie vooral uit tijm (Thymus vulgaris) gemaakt, waarvan de werkzaamheid ook medicinaal erkend wordt.

Er wordt echter ook olie gewonnen uit andere tijmsoorten, zoals juksalie, zandtijm, breedbladige tijm of koptijm. Hun werking is echter minder relevant uit geneeskundig oogpunt.

Het bijzondere van tijmolie is dat het veel verschillende bestanddelen en werkzame stoffen heeft, die sterk variëren naargelang het chemotype van de plant en dienovereenkomstig ook verschillende werkingsmechanismen kunnen hebben.

Chemotype (CT) is de term die gebruikt wordt om oliën te beschrijven die van dezelfde plant afkomstig zijn, maar waarvan de samenstelling sterk verschilt. Het chemotype wordt beïnvloed door de klimatologische omstandigheden, de bodem en de hoogte waaraan de plant blootgesteld is.

De tijmolie van de echte tijm wordt onderscheiden in zeven chemotypen, die worden ingedeeld naar het belangrijkste bestanddeel van de olie.

 • Thymol chemotype
 • Trans-4-thuyamol-4-terpineol chemotype
 • Linalool chemotype
 • Geraniol chemotype
 • α-terpineol chemotype
 • Carvacrol chemotype
 • 1,8-cineool chemotype

Het meest medisch relevant zijn de oliën van de chemotypen thymol, trans-4-thuyamol-4-terpineol en linalool, om welke reden alleen deze drie hieronder besproken zullen worden.

Wat onderscheidt de olie van Thymus vulgaris CT thymol en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Thymus vulgaris CT Thymol groeit vooral op de kalksteen van hoogvlakten. Het hoofdbestanddeel is, zoals de naam al zegt, het actieve bestanddeel thymol. In de zomer kan de olie van dit chemotype een thymolgehalte bereiken van wel 65%. De geur kan omschreven worden als kruidig en doordringend.

De olie van dit chemotype is sterk kiemdodend en onderdrukt de groei van zowel microben, bacteriën als schimmels. Het bijzondere ervan is dat de olie niet giftig is, ondanks de sterke concentratie. Het is echter niet geschikt voor inwendig gebruik.

De olie heeft ook sterke ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen, waardoor ze bijzonder geschikt is voor aandoeningen van de luchtwegen. Er moet echter op gelet worden dat de olie op de juiste manier gebruikt wordt, zelfs een heel lage dosering is al effectief. Een dosering van meer dan 1% mag nooit gebruikt worden bij kinderen, zwangere vrouwen of volwassenen met een gevoelige huid.

Hieronder volgt een kort overzicht van de belangrijkste eigenschappen van het chemotype thymol van de tijmolie.

Voordelen
 • Sterk antibacterieel en schimmelwerend
 • Ontstekingsremmend en pijnstillend
 • Niet giftig
Nadelen
 • Kan bij onverdund gebruik irriterend zijn
 • Niet geschikt tijdens zwangerschap
 • Niet geschikt voor inwendig gebruik

Wat onderscheidt Thymus vulgaris CT trans-4-thuyamol-4-terpineol olie en wat zijn de voor- en nadelen?

Dit chemotype komt vooral voor in lager gelegen streken en vochtige mergelbodems. In tegenstelling tot het chemotype thymol is thyamol-4 CT niet erg wijd verbreid en moeilijk te kweken. Hij groeit bijna uitsluitend in een paar streken aan de voet van de Franse Pyreneeën.

Dit chemotype kan een thujanolgehalte bereiken van wel 56% en is dus het hoofdbestanddeel van deze olie. De werkzame bestanddelen van dit chemotype zijn bijzonder werkzaam bij gynaecologische infecties en worden daarom vaak gebruikt voor chlamydia infecties. De olie bestrijdt de bacteriën zonder de slijmvliezen aan te tasten.

De olie van dit chemotype wordt ook gebruikt bij infecties van de urinewegen, veroorzaakt door virussen of bacteriën. Er wordt ook een positief effect op het immuunsysteem en op de levercellen waargenomen.

Zoals alle soorten tijmolie heeft ook deze olie ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen. Door zijn milde, niet-irriterende eigenschappen is de olie ook geschikt voor gebruik bij kinderen en de rijpere huid.

Hieronder volgt een kort overzicht van de belangrijkste eigenschappen van dit chemotype.

Voordelen
 • Vooral werkzaam bij gynaecologische infecties
 • Mild en niet-irriterend
 • Ook geschikt voor kinderen en voor de gevoelige en rijpere huid
Nadelen
 • Minder geschikt bij verkoudheid
 • Vooral werkzaam bij gynaecologische klachten
 • Minder hoge concentratie

Waarin onderscheidt de olie van Thymus vulgaris CT Linalool zich en wat zijn de voor- en nadelen?

De tijmolie van het chemotype Linalool ontwikkelt zich vooral in planten die groeien in noordelijker streken en eerder lager gelegen vlaktes op vochtige mergelgrond.

Dit chemotype bestaat uit tot 95% linalool. Dit kruid heeft een citroenachtige geur, die te danken is aan dit hoofdbestanddeel. In tegenstelling tot andere chemotypen is de verhouding ervan slechts onderhevig aan lichte seizoensschommelingen.

Deze olie is ook ideaal voor gebruik in de keuken. Door zijn bijzondere mildheid en zijn aromatische aangename geur is het ook goed geschikt voor kinderen en wordt het ook goed verdragen bij gebruik op gevoelige huid en slijmvliezen.

Deze olie is ook bijzonder populair vanwege haar immuunversterkende eigenschappen en werkt heel goed bij klachten in het gebied van keel, neus en oor. Van de olie van CT Linalool wordt ook gezegd dat ze stemmingsverlichtend werkt en zenuwversterkend werkt.

Hier volgt een kort overzicht van de belangrijkste eigenschappen.

Voordelen
 • Bijzonder mild
 • Aangename aromatische geur
 • Immuunversterkend
Nadelen
 • Minder antibacterieel
 • Minder geconcentreerd

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om tijmolie te vergelijken en te evalueren

Als je eenmaal besloten hebt welke soort tijmolie je wilt gebruiken, zijn er nog andere criteria waarmee je rekening moet houden, zodat je de beste tijmolie voor jou kunt vinden. Deze zijn als volgt

 • Toepassingsgebied
 • Samenstelling/ingrediënten
 • Organisch
 • Prijs
 • Hoeveelheid

We gaan nu meer in detail in op de afzonderlijke koopcriteria.

Gebied van toepassing

Afhankelijk van de symptomen is een andere tijmolie meer geschikt. In het algemeen kan echter gezegd worden dat alle soorten tijmolie een antibacteriële, ontstekingsremmende en pijnstillende werking hebben. Afhankelijk van het toepassingsgebied kan echter een olie van een ander chemotype geschikter zijn.

Je kunt meer lezen over welk type het beste voor je is in het beslissingsgedeelte hierboven. Het is echter altijd aan te raden een arts of apotheker te raadplegen om de ideale en meest effectieve oplossing voor jou persoonlijk te vinden.

Dr. Daniela Oesterle & Martina Feichter
De werkzaamheid van tijm wordt in de orthodoxe geneeskunde ook erkend bij ontstekingen van de bovenste luchtwegen, bronchitis en kinkhoest.

In de volksgeneeskunde wordt tijm echter ook gebruikt als middel tegen astma, keelontsteking, spijsverteringsproblemen, chronische gastritis en huidproblemen.

(Bron: netdoktor.de)

Samenstelling/ingrediënten

Ook de samenstelling van de olie is een belangrijk aankoopcriterium. Hier kun je zien of het product een salieolie van hoge kwaliteit is of niet.

Om ten volle van het effect van salie te kunnen profiteren, moet het natuurlijke salieolie zijn. Synthetische geurstoffen hebben geen gezondheidseffecten – dus wees voorzichtig bij het kopen.

Je moet ook voorzichtig zijn met andere ingrediënten en erop letten dat er geen schadelijke toevoegingen zoals kunstmatige of agressieve conserveringsmiddelen aan toegevoegd zijn. Er zijn ook producten die op een andere goedkopere en onwerkzame olie gebaseerd zijn en daarom niet geschikt zijn voor behandeling.

Bio

Als je een product wilt dat niet alleen werkzaam is, maar ook duurzaam, kun je ook kijken of het als “biologische olie” is verklaard.

Producten kunnen alleen biologisch gecertificeerd worden als ze aan strenge richtlijnen voldoen, dus je moet kunnen aannemen dat een biologische olie met minder schadelijke stoffen behandeld is, met mildere processen gewonnen is en geen slechte additieven bevat.

Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook een positief effect hebben op het effect en dus op je gezondheid.

Het is altijd aan te bevelen op goede kwaliteit te letten als je een etherische olie koopt – maar nog meer als je van plan bent ze inwendig te gebruiken. Daarom moet je op zoek gaan naar een biologisch certificaat, om ongewenste bijwerkingen te voorkomen. (Image source: unsplash.com / Nordwood Themes)

In andere landen gelden echter andere regels voor deze benaming en zijn er misschien geen precieze wettelijke voorschriften of minder strenge richtlijnen. Je moet er dus op letten waar het product gemaakt werd. Regionaal kopen loont vaak.

Prijs

Bedenk bij het kopen van een essentiële olie dat de kwaliteit van de olie in de prijs tot uitdrukking kan komen. Als je niet te veel wilt uitgeven maar toch niet aan kwaliteit wilt inboeten, kun je de tijd nemen om prijzen te vergelijken.

Door de hoge concentratie is tijmolie zeer rijk, d.w.z. dat je met zelfs een potje van 10 ml heel lang kunt doen. Daarom raden we aan iets meer te investeren in een tijmolie en de ingrediënten zorgvuldig te controleren, zodat je geen concessies doet aan de kwaliteit.

Hoogwaardige stoffen zijn belangrijk voor de volledige werkzaamheid van salie.

Hoeveelheid

Zoals net gezegd is tijmolie zeer royaal, want je hebt maar een paar druppels per toepassing nodig. De gebruikelijke hoeveelheid is tussen de 5-10 ml per flesje. Afhankelijk van de behoefte en het toepassingsgebied verschilt de eis.

We raden beginners echter aan een kleinere maat te kiezen om te testen of je de olie überhaupt verdraagt en of ze het gewenste effect op je heeft.

Als je eenmaal een olie gevonden hebt die bij je past en je tevreden bent, kun je voor je volgende aankoop een grotere hoeveelheid kiezen, want die is in vergelijking meestal goedkoper.

Wist je dat tijm, oregano en basilicum tot dezelfde plantenfamilie behoren?

Deze drie kruiden zijn alle leden van het plantengeslacht labiates. Ook rozemarijn en bonenkruid behoren tot deze familie.

Ze groeien ook vaak op dezelfde plaats en worden vaak samen in de keuken gebruikt.

Wtenswaardigheden over tijmolie

Wanneer werden de geneeskrachtige eigenschappen van tijm ontdekt?

Tijm werd al in het oude Griekenland gebruikt. De eerste vermeldingen zijn bekend uit de 1e eeuw na Christus. Daar werd tijm vooral gebruikt als ingrediënt in verschillende wierookmengsels.

Hoe wordt tijmolie gemaakt?

Zoals gebruikelijk is voor etherische oliën, wordt ook tijmolie verkregen door stoomdestillatie. Alleen het bloeiende kruid is geschikt om te oogsten en dus voor verdere verwerking. Bij dit proces wordt stoom gebruikt om de etherische oliën uit de verse of gedroogde planten op te lossen.

Het olie/stoommengsel wordt dan verder opgevangen en afgekoeld. Door de afkoeling wordt het mengsel weer vloeibaar, waardoor de olie zich van het water scheidt door het verschil in gewicht. Zo is het mogelijk de zuivere etherische olie apart van het water af te schuimen.

Turkije is het belangrijkste teeltgebied van tijm, goed voor ongeveer 70% van de jaarlijkse productie. Er is ongeveer 50 kg tijm nodig om 1 liter tijmolie te produceren.

Als je nu de smaak van tijm te pakken hebt en het zelf wilt kweken, is hier een korte video over hoe je het kruid met succes kunt kweken:

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van tijmolie?

Over het algemeen wordt van tijmolie gezegd dat het maar heel weinig bijwerkingen heeft. Mensen met een pollenallergie moeten echter voorzichtig zijn met het innemen ervan, want sommige van de werkzame stoffen in tijm lijken op pollen en kunnen dus kruisallergieën opwekken. Een reactie uit zich meestal in zwelling van de tong en blaren in de mond.

Bovendien is het, zoals reeds gezegd, niet raadzaam om tijmolie tijdens de zwangerschap te gebruiken, omdat het een gynaecologische werking heeft en ervan verdacht wordt vroegtijdige bevalling te veroorzaken.

Bepaalde chemotypen van de olie, zoals de CT thymol, kunnen ook een huidirriterend effect hebben, en daarom wordt directe en onverdunde toepassing op de huid afgeraden. Ook inwendige toepassing van deze soort is niet aan te bevelen.

Zoals de meeste etherische oliën mag tijmolie niet bij kleine kinderen gebruikt worden omdat het een levensbedreigend laryngospasme kan veroorzaken. Om veiligheidsredenen mag het niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 4 jaar.

Om ongewenste bijwerkingen en verkeerd gebruik te voorkomen, moet het gebruik van etherische oliën altijd met een arts of apotheker besproken worden.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://www.ätherisches-öl.com/thymianoel

[2] https://oelerini.com/thymianoel

[3] https://www.docjones.de/wirkstoffe/thymian/thymianoel

[4] https://www.netdoktor.at/gesundheit/naturmedizin_alpenkraeuter/thymian-verwendung-tradition-6882120

[5] https://www.netdoktor.de/heilpflanzen/thymian/

[6] https://www.feeling.at/web/thymianoel/

[7] ht

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies