Laatst bijgewerkt: 28-08-2021

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

60Bestede uren

42Beoordeelde onderzoeken

164Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote THC olie test 2023. Hier stellen we alle THC oliën die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van de recensies van klanten op het net toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste THC olie voor jou te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je THC olie wilt kopen.

De belangrijkste

feiten in een notendop

 • THC is een werkzame stof van de cannabis plant. Het verandert de waarneming en wekt bij inname het bekende “high” effect op. THC wordt steeds meer gebruikt bij pijntherapie en andere therapeutische benaderingen
 • THC olie is een olie met een hoge concentratie THC, die uit de vrouwelijke hennepplant wordt gewonnen. In Duitsland kan het alleen in apotheken gekocht worden met een recept van een arts.
 • THC olie valt onder de verdovende middelen wet van Duitsland en is verboden te kopen buiten een medisch voorgeschreven therapie. Vanwege de veranderde waarneming bij het nuttigen ervan, is het verboden motorvoertuigen zoals auto’s te besturen.

Beste THC Olie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je THC olie koopt

Ten laatste nadat cannabis gelegaliseerd werd in Canada en delen van de VS, liggen cannabis producten op ieders lippen.

En de aandacht zal nog groter worden naarmate meer staten legalisering overwegen of gedeeltelijk gelegaliseerde cannabisproducten hebben, zoals nu al het geval is.

Wat is THC?

Tetrahydrocannabinol (kort: THC) is een actief bestanddeel van de cannabisplant. Deze werkzame stoffen van de cannabisplant worden cannabinoïden genoemd. Er zijn minstens 113 verschillende cannabinoïden, waarvan THC er een is.

Hennep wordt ook in Duitsland gekweekt. Deze commerciële hennep, die ook op velden gevonden wordt, bevat echter geen noemenswaardige concentratie THC. (Image source: unsplash.com / Matteo Paganelli)

THC is een psychoactieve stof. Dit betekent dat het de waarneming verandert. De verandering in waarneming wordt het bekende “high” effect genoemd.

De opmerkelijke cannabinoïden zijn:

 • THC
 • CBD
 • CBN
 • CBG
 • CBC

Niet alle cannabinoïden hebben een psychoactief effect en veranderen de waarneming.

THC komt overwegend voor in de vrouwelijke cannabisplant.

Wat is hennep, cannabis en marihuana?

Cannabis, hennep en marihuana worden vaak als hetzelfde beschouwd. Dit is echter niet juist. Het plantengeslacht heet hennep of de technische term is cannabis. Onder dit plantengeslacht vallen veel verschillende planten waaruit verschillende producten gemaakt kunnen worden, bv

 • Touwen
 • Kleding
 • Bakolie
 • Etherische oliën
 • Hasjiesj
 • Marihuana

Een goed voorbeeld is industriële hennep. Deze soort wordt massaal op akkers aangeplant en is ook te vinden naast maïs of maïsvelden hier in ons land. Van deze hennep worden hennepvezels gemaakt, die op hun beurt gebruikt worden om kleren, touwen en nog veel meer te maken.

Het bevat geen psychoactieve stoffen zoals THC en is dus niet geschikt voor hasjiesj of marihuana. Industriële hennep is dus legaal.

Is THC olie legaal verkrijgbaar?

THC is een perceptie-veranderende stof en valt daarom onder de Narcotica Wet. Daarom kun je THC oliën niet gemakkelijk kopen in supermarkten, drogisterijen of op straat. Dat zou illegaal zijn.

THC olie wordt echter gebruikt als medicijn, bv. bij pijntherapie. Je kunt legaal THC olie kopen met een recept van je arts.

Waarvoor wordt THC olie gebruikt?

Geneesmiddelen die cannabis bevatten hebben een zeer veelzijdige werking en kunnen daarom op verschillende manieren gebruikt worden. Deze omvatten de volgende eigenschappen

 • Angstremmend
 • Eetlust opwekkend middel (1)
 • Kalmerende
 • Misselijkheid verminderend (1)
 • Ontstekingsremmend
 • Spierverslappend middel
 • Pijnstillend (1)

Eén onderzoek was bijvoorbeeld opgezet om de effecten van THC op acute hersenbeschadiging en degeneratieve hersenziekten te onderzoeken. Men ontdekte dat THC een effect heeft dat de hersenen beschermt tegen degeneratieve ziekten. (2)

THC olie wordt ook steeds meer gebruikt bij pijntherapie, b.v. voor kankerpatiënten. Een studie bedoeld om de antitumor eigenschappen van cannabinoïden in een klinische setting te onderzoeken. Het leverde positieve resultaten op, waarbij ontdekt werd dat THC en andere cannabinoïden de groei van tumoren bij patiënten remden. (3)

Een ander onderzoek beoogde het gebruik van THC in combinatie met het geneesmiddel TMZ te beoordelen bij de behandeling van glioblastoma multiforme – de meest voorkomende en een zeer resistente vorm van hersenkanker. Men ontdekte dat de gecombineerde behandeling de tumoractiviteit omkeerde. (4)

Een andere studie keek naar het therapeutisch gebruik van cannabis bij HIV patiënten. Het bleek dat, ondanks de vele wettelijke belemmeringen, veel mensen die aan HIV leden marihuana gebruikten als onderdeel van hun behandeling, en dat het een positief therapeutisch effect had. (5)

Wat zijn de positieve en negatieve effecten van THC?

Het effect is nog niet volledig onderzocht, daarom kan het effect alleen beschreven worden op basis van de huidige stand van onderzoek en ervaring.

In de volgende tabel zie je de positieve en negatieve effecten. Afhankelijk van de persoon en zijn stemming kunnen er negatieve of positieve effecten optreden in zijn waarneming.

Positief effect Negatief effect
Gevoel Een mengeling van euforie en emotionele sereniteit Psychotische verschijnselen komen voor, zoals. Angst, paniek, verwarring en vervolgingsgedachten komen voor
Denken Terwijl normale denkpatronen naar de achtergrond verdwijnen, ontstaan nieuwe ideeën en inzichten Helder denken wordt moeilijk
Geheugen Het kortetermijngeheugen is aangetast, zodat er hiaten of zelfs complete black-outs kunnen zijn
Perceptie Door het aangetaste kortetermijngeheugen verandert ook het gevoel voor tijd. De tijd gaat veel langzamer voorbij. Bovendien worden anders onbeduidende omgevingsprikkels veel intenser waargenomen Overgevoeligheid tot en met hallucinaties
Communicatie Verhoogde gemeenschappelijke ervaring, meestal in het onnozele gaan en verhoogde empathiey Gevoel van uitsluiting uit de groepservaring. Verlies van duidelijke en heldere spraak
Lichaamservaring Verhoogde hartslag, met gelijktijdige diepe ontspanning. Gevoel van lichtheid met vertraagde bewegingen Hartkloppingen, misselijkheid, duizeligheid of algemene problemen met de bloedsomloop

Hoe snel treedt het effect in?

Hoe snel THC effect heeft, hangt af van de manier waarop het ingenomen wordt. Oraal ingenomen THC olie ontwikkelt zijn volledige effect na ongeveer 2 uur. Als cannabis gerookt wordt, duurt het volledige effect ongeveer 30 minuten.

Als THC via rook wordt ingenomen, treden de eerste effecten onmiddellijk op en nemen ze na 3 tot 5 uur af.

Oraal ingenomen THC, b.v. via voedsel, kan tot vertraagde absorptie leiden, omdat de werkzame stof gebonden is aan vet. Het effect kan plotseling opkomen.

Hoe wordt THC olie ingenomen?

In principe wordt de olie oraal ingenomen. Dit is de gemakkelijkste manier om de werkzame stof THC op te nemen.

Sommige mensen vinden de smaak van hennepolie echter onsmakelijk. Het mengen met sap of voedsel is niet per se aan te bevelen, maar het kan helpen om de stof in te nemen.

Er zijn ook alternatieven waarin de olie verpakt is in capsules, zodat je ze eenvoudig met een beetje water kunt doorslikken. Er is ook de mogelijkheid om THC olie te vapen met een e-sigaret. Dit is echter niet met elke olie mogelijk en vereist de juiste instellingen op de e-sigaret.

Welke dosering wordt aanbevolen?

Omdat ieder mens individueel op THC reageert, is het niet mogelijk een algemene dosering te geven. Iemands tolerantie hangt af van geslacht, lengte, gewicht en gewoonten.

Dit is een van de redenen waarom THC olie alleen door een arts wordt voorgeschreven. De arts doet een aanbeveling voor de dosering op basis van zijn kennis en ervaring.

Wie mag geen THC olie gebruiken?

In geen geval mogen mensen THC olie gebruiken die psychische stoornissen hebben. Hoewel er bewijs is dat THC zelfs nuttig kan zijn voor sommige stoornissen, kan het sommige stoornissen ook verergeren of zelfs in de eerste plaats veroorzaken. Er is veel meer onderzoek nodig.

Verder mogen mensen die afhankelijk zijn van motorvoertuigen – beroepsmatig of privé – geen cannabis gebruiken. Omdat de waarneming door de consumptie verminderd is, is er een groter gevaar in het verkeer. THC in het bloed wordt bij controles bestraft met zware straffen.

Mensen die verschillende slechte ervaringen hebben gehad met cannabis of geëxtraheerde THC kunnen zich er beter van onthouden.

Wat zijn de alternatieven voor THC olie?

De bekendste manier om THC uit de plant te halen en te consumeren is door het roken van cannabis. Dit alternatief, of de oorspronkelijke manier om het effect van THC te krijgen, wordt al duizenden jaren beoefend.

Cannabis staat al duizenden jaren bekend als een nuttige plant en wordt door een grote verscheidenheid van volkeren gebruikt. (Image source: unsplash.com / Louis Hansel)

Een ander alternatief is het verdampen van THC in een e-sigaret. Het belangrijkste hier is dat je voor de juiste temperatuur zorgt.

Een ander alternatief zijn koekjes die THC bevatten, b.v. biscuits of brownies. Deze variant zal waarschijnlijk nog niet in Duitse apotheken verkrijgbaar zijn, maar in andere landen is hij al wel verkrijgbaar.

Besluit: Welke soorten THC olie zijn er en welke is geschikt voor mij?

Als je THC olie wilt kopen, zijn er twee alternatieven waar je uit kunt kiezen

 • THC olie in flesje
 • THC olie in capsules

Afhankelijk van het toepassingsgebied kun je een van deze drie categorieën kiezen. De volgende paragrafen zullen je helpen bij je beslissing.

Wat zijn de kenmerken van THC olie in een flesje en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

THC olie is een stof die een bijzonder hoge concentratie heeft. De stof kan ook op andere manieren worden ingenomen dan zuiver orale inname. De olie kan door drankjes gemengd worden of aan baksels toegevoegd worden.

Daarnaast is het mogelijk om bepaalde oliën te inhaleren, hetzij via een inhalator met waterdamp, hetzij via een e-sigaret.

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Vereenvoudigde dosering
Nadelen
 • Smaakt erg bitter en wordt door velen als onsmakelijk beschouwd

Wat onderscheidt THC olie in capsules en wat zijn de voor- en nadelen?

Met THC capsules zit de olie gewoon in een capsule. De belangrijkste reden hiervoor is dat de bittere smaak van de olie niet meespeelt als de capsules worden doorgeslikt.

De tablet lost op in de maag en geeft de olie vrij, zodat de werkzame bestanddelen door het lichaam opgenomen kunnen worden.

Voordelen
 • Smaakloos
 • Gemakkelijk in te nemen
Nadelen
 • Het effect treedt met enige vertraging in

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om THC oliën te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele THC oliën.

De criteria die je kunt gebruiken om de oliën te vergelijken zijn o.a.

 • Oorsprong
 • Zuiverheid
 • Dosering
 • Hoeveelheid

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Oorsprong

In tegenstelling tot commerciële hennep, die ook in Duitsland verbouwd wordt, komen de medicinale cannabisproducten uit Nederland of Canada.

Dit heeft de eenvoudige reden dat, door het minder strenge drugsbeleid in deze landen, de bedrijven zich al vroeg gevestigd hebben en dus een betere marktpositie hebben.

Door de ervaring van deze bedrijven zijn de cannabis producten ook van zeer hoge kwaliteit en kunnen ze het best voor medische toepassingen gebruikt worden.

Zuiverheid

Zoals reeds gezegd zijn de medicinale cannabis producten, en dus ook de THC olie, uit Nederland en Canada van de hoogste kwaliteit.

De bedrijven en hun producten moeten aan allerlei eisen voldoen en staan onder voortdurende controle. Dit garandeert hoge kwaliteit bij constante THC gehaltes. Dit is niet controleerbaar in het geval van illegale handel.

Dosering

Voor een optimaal effect bij het gebruik van THC olie is een nauwkeurige aanduiding van de dosering van de olie belangrijk.

Hier moet niet alleen rekening gehouden worden met het THC gehalte, maar ook met andere ingrediënten die in de olie kunnen voorkomen. Bijzondere aandacht moet besteed worden aan andere cannabinoïden, zoals CBD. Deze hebben ook een effect op de waarneming en het lichaam.

Onderzoeksresultaten suggereren dat sommige effecten van THC zich pas ten volle kunnen ontplooien in combinatie met andere ingrediënten.

Hoeveelheid

In Duitsland worden in de apotheek meestal flesjes van 10 ml en 25 ml verkocht. De flessen zijn meestal voorzien van een pipet of een doseertuitje dat de olie slechts druppelsgewijs afgeeft.

Wetenswaardigheden over THC olie

Wat is de houdbaarheid van THC olie?

Als je de cannabisolie op een koele en donkere plaats bewaart, is ze in de ongeopende fles tot een jaar houdbaar. Als het flesje eenmaal geopend is, moet het in 1-2 maanden opgebruikt zijn.

Indices van ranzige olie is in het algemeen een verandering in smaak en consistentie.

Voor geneesmiddelen is het echter altijd raadzaam de houdbaarheidsdatum in acht te nemen en de bijsluiter te volgen, tenzij anders voorgeschreven.

Hoe wordt THC olie gemaakt?

De olie of hars, zoals het onder kenners liefkozend genoemd wordt, wordt uit de bloemen en de bladeren gewonnen. De streng of stengel heeft geen noemenswaardige concentratie THC of zelfs CBD. Het zuivere hennepzaad bevat helemaal geen concentratie, ook al wordt dat vaak beweerd.

Er zijn op het internet veel instructies te vinden over hoe je zelf cannabisolie kunt maken. De produktie van olie uit commerciële hennep bevindt zich juridisch in een grijs gebied. Maar zodra psychoactieve stoffen zoals THC in de plant worden aangetroffen, is ze in Duitsland verboden.

Wanneer kan ik weer rijden?

Omdat de werkzame stof THC de waarneming verandert, is het verboden die stof te consumeren en actief aan het verkeer deel te nemen. Bij een controle kunnen dure straffen of zelfs gevangenisstraf bij een ongeval opgelegd worden.

Omdat ieder mens anders op THC reageert en het ook met verschillende snelheid wordt afgebroken, is het onmogelijk precies te zeggen hoeveel THC er na consumptie nog in de bloedbaan zit.

Een vuistregel is om na onregelmatig gebruik minstens 24 uur te wachten met het besturen van een auto of iets dergelijks. Bij regelmatig gebruik kunnen echter ook na weken nog residuen in drugstesten gevonden worden.

Beeldbron: unsplash.com / Jose Luis Sanchez Pereyra

Referenties (5)

1. Highet BH, Lesser ER, Johnson PW, Kaur JS. Tetrahydrocannabinol and Cannabidiol Use in an Outpatient Palliative Medicine Population. Am J Hosp Palliat Care. 2020 Jan 27:1049909119900378.
Bron

2. M. van der Stelt, W. B. Veldhuis, P. R. Bär, G. A. Veldink, J. F. G. Vliegenthart, K. Nicolay. Neuroprotection by Δ9-Tetrahydrocannabinol, the Main Active Compound in Marijuana, against Ouabain-Induced In Vivo Excitotoxicity. Journal of Neuroscience 1 September 2001, 21 (17) 6475-6479.
Bron

3. M Guzmán, M J Duarte, C Blázquez, J Ravina, et al. A pilot clinical study of Δ9-tetrahydrocannabinol in patients with recurrent glioblastoma multiforme. Br J Cancer. 2006 Jul 17; 95(2): 197–203.
Bron

4. Torres S, Lorente M, Rodríguez-Fornés F, Hernández-Tiedra S, et al. A combined preclinical therapy of cannabinoids and temozolomide against glioma. Mol Cancer Ther. 2011 Jan;10(1):90-103.
Bron

5. Fogarty A, Rawstorne P, Prestage G, Crawford J, Grierson J, Kippax S. Marijuana as therapy for people living with HIV/AIDS: social and health aspects. AIDS Care. 2007 Feb;19(2):295-301.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Highet BH, Lesser ER, Johnson PW, Kaur JS. Tetrahydrocannabinol and Cannabidiol Use in an Outpatient Palliative Medicine Population. Am J Hosp Palliat Care. 2020 Jan 27:1049909119900378.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
M. van der Stelt, W. B. Veldhuis, P. R. Bär, G. A. Veldink, J. F. G. Vliegenthart, K. Nicolay. Neuroprotection by Δ9-Tetrahydrocannabinol, the Main Active Compound in Marijuana, against Ouabain-Induced In Vivo Excitotoxicity. Journal of Neuroscience 1 September 2001, 21 (17) 6475-6479.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
M Guzmán, M J Duarte, C Blázquez, J Ravina, et al. A pilot clinical study of Δ9-tetrahydrocannabinol in patients with recurrent glioblastoma multiforme. Br J Cancer. 2006 Jul 17; 95(2): 197–203.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Torres S, Lorente M, Rodríguez-Fornés F, Hernández-Tiedra S, et al. A combined preclinical therapy of cannabinoids and temozolomide against glioma. Mol Cancer Ther. 2011 Jan;10(1):90-103.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Fogarty A, Rawstorne P, Prestage G, Crawford J, Grierson J, Kippax S. Marijuana as therapy for people living with HIV/AIDS: social and health aspects. AIDS Care. 2007 Feb;19(2):295-301.
Ga naar bron
Recensies