Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

30Bestede uren

39Beoordeelde onderzoeken

150Verzamelde opmerkingen

Je hebt de gekleurde energiedrankjes in de supermarkt vast wel opgemerkt. Als je op het etiket van deze drankjes kijkt, zul je merken dat veel van deze artikelen veel belang hechten aan één bepaalde stof: Taurine. Maar wat is taurine precies? En waarom is het essentieel voor ons lichaam? Taurine is een aminozuur dat in overvloed in ons lichaam voorkomt. Het is nodig voor de ontwikkeling van pasgeborenen en de bescherming van het lichaam van oudere mensen. Een tekort aan taurine kan echte ravage aanrichten. Als je meer over deze voedingsstof wilt leren, lees dan zeker deze supplementenboek gids.

Belangrijk om te weten

in een notendop

 • Taurine is een niet-structureel aminozuur dat essentieel is voor de goede werking van het lichaam.
 • Het menselijk lichaam is in staat een kleine hoeveelheid taurine te produceren uit andere aminozuren. De belangrijkste bijdrage van dit aminozuur wordt echter geleverd door de voeding.
 • Als je een taurine supplement wilt kopen, wees dan bedacht op mogelijke allergieën en intoleranties en kies een gemakkelijk te doseren artikel met duidelijke etikettering.

Beste Taurine: Onze selectie

Gids: Wat je moet weten over taurine

Taurine is een aminozuur dat in ons lichaam zeer overvloedig aanwezig is. Hoewel taurine geen structurele functie heeft, is het essentieel voor de goede werking van het zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem en het metabolisme. Deze voedingsstof komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, wat betekent dat veganisten vaak een laag taurinegehalte hebben.

Mujer tomando bebida energética

Er zijn verschillende soorten taurine supplementen.
(Image source: Formaggio: 32320927/ 123rf.com)

Wat is taurine?

Taurine is een aminozuur met een uiterst belangrijke rol voor het organisme. Interessant is dat, in tegenstelling tot de meeste andere aminozuren, deze molecule niet fungeert als een “bouwsteen” voor de aanmaak van nieuwe eiwitten. De belangrijkste functie van taurine ligt in zijn vermogen om de lichaamscellen te beschermen (1). Dit aminozuur komt voor in vrijwel alle menselijke (en zoogdier-) organismen. Het is vooral overvloedig aanwezig in de hersenen, ogen en spieren. Zijn werking is essentieel om te overleven, daarom classificeren veel deskundigen deze molecule als een essentiële verbinding met een breed werkingsspectrum (1, 2, 3, 4).

Wat zijn de gevolgen van een taurine tekort?

Taurine is het meest overvloedige aminozuur in de cel. Hoewel het uit vitamine B6, methionine en cysteïne kan worden aangemaakt, zijn er situaties waarin deze aanmaak onvoldoende is. Daarom is het belangrijk dat we taurine uit onze voeding halen.
Taurine wordt beschouwd als een “voorwaardelijk essentieel” aminozuur.

Een tekort aan dit aminozuur kan de gezondheid van de mens negatief beïnvloeden en cellen vatbaar maken voor allerlei ziekten. In de volgende lijst bespreken we kort de belangrijkste gevolgen van een taurine tekort. Merk op dat de meeste van deze bevindingen bij dieren zijn waargenomen (6, 7, 8, 9, 10, 11)

 • Problemen met het gezichtsvermogen: Een tekort aan taurine is in verband gebracht met het verlies van fotoreceptoren (cellen die lichtstraling ontvangen en doorgeven aan de hersenen).
 • Cardiovasculaire schade: Een tekort aan taurine heeft een schadelijk effect op de spieren, wat leidt tot cardiomyopathie (beschadiging van hartspiervezels), trombose en atherosclerose.
 • Nierbeschadiging: Taurine regelt de doorbloeding van de nieren, beschermt ze tegen vrije radicalen die tijdens de stofwisseling ontstaan, en stelt ze in staat urine te produceren en de pH van het lichaam te regelen. Een tekort aan taurine zou deze taken kunnen belemmeren.
 • Stemmingsstoornissen: Een tekort aan taurine is in verband gebracht met het ontstaan van psychiatrische stoornissen zoals depressie of angst (er zijn echter ook studies die deze hypothese tegenspreken (12)).
 • Neurologische veranderingen: Bij kinderen tussen de achttien maanden en zeven jaar kan een tekort aan taurine de intellectuele en neurologische ontwikkeling schaden. Een tekort aan dit aminozuur, dat als neurotransmitter werkt, kan ook in verband gebracht worden met het ontstaan van epilepsie.

Carnes, huevos y lacteos.

Taurine komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.
(Image source: Prokopenko: 36061131/ 123rf.com)

Welke voedingsmiddelen bevatten taurine?

Taurine is een voedingsstof die uitsluitend van dierlijke oorsprong is. Het komt overvloedig voor in vlees, vis, zeevruchten en zuivelproducten. Veganisten kunnen taurine niet rechtstreeks uit voedsel opnemen, maar zijn aangewezen op de synthese van dit aminozuur uit methionine en cysteïne. Meestal is dit niet voldoende, zodat lagere niveaus van taurine gebruikelijk zijn bij vegetariërs en veganisten. De gemiddelde hoeveelheid taurine in een mens die iets eet ligt tussen 40 en 400 mg per dag, hoewel er tot nu toe geen officiële aanbevolen dagelijkse dosis is. Het organisme van een jonge en gezonde persoon kan dagelijks 50 tot 125 mg van dit aminozuur extra produceren (12, 13). Hieronder volgt een tabel met voedingsmiddelen die rijk zijn aan taurine:
Voedingsmiddelen (100 gram) Taurinegehalte (mg) (13)
Yoghurt 3
Melk 6
Blik-Tuna 42
Klabfleisch 43
Lamsvlees 47
Varkensvlees 61
Oesters 71
Witte vis 150
Kip 161
Mosselen 240
Kalkoen 300
Mosselen 650

Als je een veganistisch dieet eet, zul je de hierboven genoemde voedingsmiddelen niet meer kunnen eten. In dit geval is het van essentieel belang een gezonde voeding te volgen die ons de nodige (maar niet te grote) hoeveelheid methionine, cysteïne en vitamine B6 verschaft. Sommige voedingsdeskundigen geloven dat taurine supplementen goed kunnen zijn voor veganisten (15). De volgende voedingsmiddelen zijn geschikt voor veganisten:

Voedingsmiddelen rijk aan methionine (16) Voedingsmiddelen rijk aan cysteïne (17) Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B6 (18)
Tofu Linzen Verrijkte granen
Haver Oats Zoete aardappelen
Hennep-Eiwit Zonnebloempittenne Bananen
Pinda’s Edamame (Sojabonen) Aardappelen
Pintobonen Witkiem Avocado’s
Maïs Soja Pistachenoten

Wat zijn de voordelen van taurine supplementen?

Taurine supplementen worden zeer gewaardeerd, zowel in de geneeskunde als in de sportwereld. Zo zouden ze bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als medicijn tegen een groot aantal stofwisselingsstoornissen. In de volgende twee lijsten nemen we de mogelijke voordelen van een taurine supplement onder de loep:

Op medisch gebied

 • Cardiovasculaire gezondheid: Cardiologen hebben taurine gebruikt om de conditie van patiënten met hartspierziekten (zoals hartfalen) te verbeteren. De resultaten van deze proeven zijn veelbelovend (19).
 • Behandeling van diabetes: Een mogelijk verband tussen taurine en insulineresistentie (een toestand die geassocieerd wordt met glucose-intolerantie en diabetes type 2) wordt momenteel onderzocht. Taurine supplementen lijken de insulineresistentie te verminderen, hoewel het onderzoek op dit gebied nog in een vroeg stadium verkeert (8, 20, 21, 22).
 • Stemmingsbalans: Experimenten met ratten hebben aangetoond dat taurine de symptomen van depressie en angst kan verlichten. Maar de verschillen tussen de hersenen van knaagdieren en mensen maken het moeilijk om harde conclusies te trekken over de resultaten van deze studies (23, 24)
 • Welzijn van veganisten: Taurine supplementen kunnen gebruikt worden om de reserves van dit aminozuur bij veganisten te vergroten. Het innemen van een taurine supplement zou de cardiovasculaire gezondheid bij veganisten kunnen verbeteren, hoewel deze hypothese door verdere studies ondersteund moet worden (4).
 • Behandeling van haaruitval: Een in vitro studie (met cellen in een laboratoriumopstelling) toonde aan dat taurine de haarfollikels kan beschermen, waardoor haaruitval gestopt zou kunnen worden (25).
 • Verlichting van tinnitus: Onaangename auditieve gewaarwordingen (tinnitus of in de volksmond “rinkelen” genoemd) kunnen verlicht worden door taurine in te nemen. Tot nu toe is deze behandeling alleen in diermodellen getest (26).
 • Schildklier evenwicht: Het antioxiderende effect van taurine zou kunnen helpen om onevenwichtigheden in de functie van de schildklier te verminderen. Dit werd bevestigd door enkele experimenten met ratten (27).

In de sport

 • Prestaties: In een experiment met getrainde mannen in een 3 km race werd een aanzienlijke toename (1,7%) van de atletische prestaties waargenomen door het innemen van taurine. De wetenschappers konden echter niet het precieze mechanisme van deze verbetering van de lichamelijke conditie vaststellen (28).
 • Antioxidant: In een studie kregen tien mannelijke triatleten een taurine preparaat toegediend. Paradoxaal genoeg was dit aminozuur niet in staat de weerstand van de proefpersonen te verbeteren, maar het verminderde wel de oxidatieve stress in hun lichaam. Dit resultaat bracht de deskundigen ertoe zich af te vragen of taurine de spierbeschadiging door intense inspanning kan verzachten (29).
 • Gewichtsverlies: Er is een hypothese die taurine in verband brengt met gewichtsverlies. Sommige wetenschappers geloven dat taurine supplementen de productie van bepaalde eetlustopwekkende chemicaliën kunnen verminderen. Deze studie verkeert echter nog in het beginstadium (30).
 • Vetverbranding: Volgens een studie met ervaren wielrenners werd ontdekt dat inname van taurine supplementen de oxidatie van vetreserves licht verhoogde. Dit lichte vetverbrandende effect kan nuttig zijn voor mensen die hun lichaamssamenstelling willen verbeteren (31).

Doctora tomando presión

Veganisten hebben een lagere gemiddelde hoeveelheid taurine in hun lichaam.
(Image source: Guerriero: 80987824/ 123rf.com)

Welke soorten taurine supplementen zijn er?

Je vindt taurine in allerlei producten. De meest populaire supplementen zijn de stimulerende energiedrankjes, die vooral bij studenten populair zijn. Dan zijn er die supplementen die je atletische prestaties verbeteren. De minder populaire optie (hoewel niet van mindere kwaliteit) zijn supplementen op basis van zuivere taurine.

Commerciële energiedranken

Je vindt deze producten gemakkelijk naast frisdranken in je dichtstbijzijnde supermarkt. Deze populaire gekleurde drankjes bevatten cafeïne, taurine en B vitamines. Afhankelijk van het merk kunnen ze verrijkt zijn met andere bestanddelen (zoals ginseng, of thee-extract) (32).

Voordelen
 • Verhoogde alertheid
 • Geschikt voor veganisten en vegetariërs
 • Een bron van taurine
 • Betaalbare prijs (€1-3 per blikje van 500 ml)
 • Ruime keuze aan smaken
Nadelen
 • Overtollig suikergehalte
 • Negatieve effecten van cafeïne (nervositeit, tachycardie en verslaving)
 • Overmatige consumptie kan leiden tot zwaarlijvigheid, diabetes en hart- en vaatziekten
 • Mogelijke schadelijke invloed op het lichaam van minderjarigen
 • Ze worden vaak samen met alcohol geconsumeerd (mogelijk verslavend)

Deze drankjes mogen slechts af en toe genuttigd worden. Hun hoge suikergehalte maakt ze ongeschikt voor dagelijkse consumptie. Bovendien raden deskundigen sterk af ze te mengen met alcoholische dranken.

Gecombineerde voedingssupplementen voor sporters

Deze preparaten zijn verkrijgbaar in vloeibare, poeder- of capsulevorm. Je vindt deze supplementen in gespecialiseerde kruidenierswinkels onder de naam Pre-Workouts, Weight Gainer of Weight Booster (6, 34, 35).

Voordelen
 • Verschillende beschikbare formaten
 • Ze kunnen atletische prestaties verbeteren
 • Caloriearme, suikervrije opties
 • Een bron van taurine
Nadelen
 • Hoge prijs (€15-25 voor 1 kilo poeder)
 • Groot aantal ingrediënten (verhoogde kans op bijwerkingen of allergische reacties)
 • Over het algemeen hoog cafeïnegehalte
 • Sommige producten bevatten te grote hoeveelheden vitamine B3 (niacine)

Volg de gebruiksaanwijzing van deze producten op en vermijd inname van hoeveelheden taurine die groter zijn dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Voor meer informatie over deze producten, raden we je aan onze gidsen over pre-workout supplementen en weight gainers te lezen.

Taurine

supplementen In dit geval hebben we het over voedingssupplementen (in poeder- of tabletvorm) die uitsluitend dit aminozuur leveren. Omdat de extractie van taurine uit natuurlijke bronnen (voedsel) niet erg efficiënt is, verkrijgen laboratoria deze voedingsstof met synthetische middelen. Op deze manier verkregen taurine is dus ook goed geschikt voor veganisten (36).

Voordelen
 • Een exclusieve bron van taurine
 • Meerdere formaten en doseringen
 • Suikervrij en eetbaar
 • Geschikt voor veganisten en vegetariërs
 • Betaalbare prijs (€5-10 per pak van 120 capsules)
Nadelen
 • Moeilijk te krijgen (niet bekend)
 • Weinig bestudeerde bijwerkingen (vrouwen en kinderen)
 • Doses meer dan 2.000 mg medisch toezicht nodig
 • Twijfels over de biologische beschikbaarheid (absorptie en efficiëntie)

Over het algemeen wordt een dagelijkse dosis tussen 500 en 1.500 mg aanbevolen. Omdat pure taurine preparaten geen cafeïne bevatten, kunnen ze voor het slapen gaan ingenomen worden. Sommige onofficiële bronnen beweren dat zuivere taurine supplementen de slaap kunnen bevorderen en slapeloosheid bij sommige mensen kunnen bestrijden

Wat zijn de bijwerkingen van taurine supplementen?

Taurine supplementen worden door gezondheidsdeskundigen als “algemeen veilig” beschouwd. Mensen die over een periode van drie maanden een dagelijkse dosis tot 3.000 mg innamen, ondervonden geen bijwerkingen. Van taurine supplementen is niet aangetoond dat ze bijwerkingen veroorzaken bij minderjarigen of zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Het is echter aan te bevelen dat deze groepen mensen (en ook mensen met chronische ziekten) een arts raadplegen voordat ze beginnen met het innemen van taurine supplementen (36).
Jang-Yen WuBiomedizinischer Wissenschaftler. Florida Atlantic University
“Sommige levende wezens kunnen al het taurine produceren dat ze nodig hebben. Maar de mens is daar helaas maar zeer beperkt toe in staat. Mensen kunnen een tekort hebben als ze hun dieet beperken. Groenten bevatten geen taurine”.

Koopcriteria

Het maakt niet uit of je kiest voor een energiedrank, een verrijkte pre-workout of een zuiver taurine supplement. Onze koopcriteria geven je een reeks richtlijnen om je te helpen een taurine supplement te kiezen, ongeacht het formaat.

Veganistisch of vegetarisch dieet

Hoewel bij de fabricage van synthetische taurine geen dierlijke producten worden gebruikt, is het toch mogelijk dat supplementen sporen van melk, ei of vis bevatten. Als je een veganistisch of vegetarisch dieet volgt, vergeet dan niet het etiket van het product zorgvuldig te bekijken. Kies bij twijfel een supplement in poedervorm en vermijd capsules, want die kunnen dierlijke gelatine bevatten.

Hombre levantando pesas

Ons lichaam is in staat om kleine hoeveelheden taurine te produceren.
(Beeldbron: Drobot: 38794415/ 123rf.com)

Allergieën en intoleranties

Een allergie voor taurine is zeldzaam, maar niet onmogelijk. Als je na inname van dit supplement huiduitslag, spijsverteringsproblemen of ademhalingsmoeilijkheden opmerkt, roep dan medische hulp in en stop met het innemen ervan (35, 36). Als je een glutenintolerantie hebt of allergisch bent voor lactose, schaaldieren, eieren of soja, controleer dan de ingrediënten van je taurine product voor je besluit het te kopen. Neem bij twijfel contact op met de fabrikant voor meer informatie.

Bewaren en houdbaarheidsdatum

Deze supplementen hebben geen specifieke bewaarrichtlijnen. Ze moeten op een koele en droge plaats bewaard worden, zonder zonlicht en agressieve geuren. Taurine supplementen kunnen hun werkzaamheid verliezen als ze over de houdbaarheidsdatum heen zijn, dus ze mogen niet meer ingenomen worden na de aangegeven houdbaarheidsdatum.

Stylianos AntonarakisPensionierter Professor. Medizinische Fakultät UNIGE (Schweiz)
“De resultaten [des Taurin-Experiments] zijn buitengewoon. Het is de eerste keer dat een voedingssupplement met succes ziekten van de hersenen en het hart kan behandelen.”

Conclusie

Taurine is een essentieel aminozuur voor ons welzijn. Hoewel taurine geen deel uitmaakt van de eiwitten die het lichaam structuur geven, vervult het functies als neurotransmitter en antioxidant verbinding, onder andere. Een tekort ervan is bijzonder schadelijk voor het hart- en vaatstelsel, en daarom moeten we deze voedingsstof beslist in onze voeding opnemen. Als je een jonge, gezonde persoon bent die alles eet, zou je organisme een voldoende hoeveelheid taurine moeten hebben. Maar als je dieet veganistisch is of je inname van dit molecuul op lange termijn onvoldoende is, kun je je taurine inname ondersteunen met een voedingssupplement – je lichaam zal je dankbaar zijn! Als je genoten hebt van deze gids over taurine supplementen, nodigen we je uit om een reactie achter te laten of hem te delen op je sociale netwerken. (Beeldbron van headerfoto: Handmadepictures: 88487513/ 123rf.com)

Referenties (39)

1. Ripps H, Shen W. Review: Taurine: a “very essential” amino acid. Mol Vis [Internet]. 2012; 18:2673–86.
Bron

2. Boyer JL. Bile formation and secretion. Compr Physiol [Internet]. 2013 Jul ;3(3):1035–78.
Bron

3. Fazzino F, Obregán F, Lima L. Taurine and proliferation of lymphocytes in physically restrained rats. In: Journal of Biomedical Science [Internet]. BioMed Central; 2010 [cited 2020 Mar 15]. p. S24.
Bron

4. McCarty MF. A taurine-supplemented vegan diet may blunt the contribution of neutrophil activation to acute coronary events. Med Hypotheses [Internet]. 2004 [cited 2020 Mar 15];63(3):419–25.
Bron

5. Jong CJ, Azuma J, Schaffer S. Mechanism underlying the antioxidant activity of taurine: Prevention of mitochondrial oxidant production. Amino Acids [Internet]. 2012 Jun [cited 2020 Mar 15];42(6):2223–32.
Bron

6. Ripps H, Shen W. Review: Taurine: A “very essential” amino acid. Vol. 18, Molecular Vision. Emory University; 2012. p. 2673–86.
Bron

7. Schaffer S, Kim HW. Effects and Mechanisms of Taurine as a Therapeutic Agent. Biomol Ther (Seoul) [Internet]. 2018 May 1;26(3):225–41.
Bron

8. Lamoreaux WJ, Cuttitta C, Santora A, Blaize JF, Tachjadi J, El Idrissi A. Taurine regulates insulin release from pancreatic beta cell lines. In: Journal of Biomedical Science [Internet]. 2010. p. S11.
Bron

9. Chesney RW, Han X, Patters AB. Taurine and the renal system. J Biomed Sci [Internet]. 2010;17(Suppl 1):S4.
Bron

10. Murakami S. Role of taurine in the pathogenesis of obesity [Internet]. Vol. 59, Molecular Nutrition and Food Research. Wiley-VCH Verlag; 2015. p. 1353–63.
Bron

11. Froger N, Moutsimilli L, Cadetti L, Jammoul F, Wang QP, Fan Y, et al. Taurine: The comeback of a neutraceutical in the prevention of retinal degenerations [Internet]. Vol. 41, Progress in Retinal and Eye Research. Elsevier Ltd; 2014. p. 44–63.
Bron

12. Park J-Y, You J-S, Chang K-J. Dietary taurine intake, nutrients intake, dietary habits and life stress by depression in Korean female college students: a case-control study. J Biomed Sci [Internet]. 2010;17(Suppl 1):S40.
Bron

13. Lourenço R, Camilo ME. Taurine: A conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. Nutr Hosp. 2002;17(6):262–70.
Bron

14. SENC : J. Aranceta Bartrina, V. Arija Val, E. Maíz Aldalur, E. Martínez de Victoria Muñoz, R. M. Ortega Anta, C. Pérez-Rodrigo, J. Quiles Izquierdo, A. Rodríguez Martín, B. Román Viñas, G. Salvador i Castell, J. A. Tur Marí, G. Varela Moreiras LSM, Resumen. Guías alimentarias para la población española. La nueva pirámide de la alimentación saludable elaborada por el Grupo Colaborativo de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria. Nutr Hosp [Internet]. 2016;33(8):1–48.
Bron

15. Rogerson D. Vegan diets: Practical advice for athletes and exercisers. Vol. 14, Journal of the International Society of Sports Nutrition. BioMed Central Ltd.; 2017. p. 1–15.
Bron

16. 200 Vegan Foods Highest in Methionine [Internet].
Bron

17. 200 Vegan Foods Highest in Cystine [Internet].
Bron

18. 200 Vegan Foods Highest in Vitamin B6 [Internet].
Bron

19. Xu Y-J, Arneja AS, Tappia PS, Dhalla NS. The potential health benefits of taurine in cardiovascular disease. Exp Clin Cardiol [Internet]. 2008;13(2):57–65.
Bron

20. Ito T, Schaffer SW, Azuma J. The potential usefulness of taurine on diabetes mellitus and its complications. Amino Acids [Internet]. 2012 May 25;42(5):1529–39.
Bron

21. Anitha Nandhini AT, Anuradha C V. Taurine modulates kallikrein activity and glucose metabolism in insulin resistant rats. Amino Acids [Internet]. 2002;22(1):27–38.
Bron

22. Anitha Nandhini A, Thirunavukkarasu V, Anuradha C. Taurine modifies insulin signaling enzymes in the fructose-fed insulin resistant rats. Diabetes Metab [Internet]. 2005 Sep;31(4):337–44.
Bron

23. Zhang CG, Kim SJ. Taurine induces anti-anxiety by activating strychnine-sensitive glycine receptor in vivo. Ann Nutr Metab [Internet]. 2007 Sep;51(4):379–86.
Bron

24. Yang P, Li X, Ni J, Tian J, Jing F, Qu C, et al. Alterations of amino acid level in depressed rat brain. Korean J Physiol Pharmacol [Internet]. 2014 Oct 1;18(5):371–6.
Bron

25. Collin C, Gautier B, Gaillard O, Hallegot P, Chabane S, Bastien P, et al. Protective effects of taurine on human hair follicle grown in vitro. In: International Journal of Cosmetic Science [Internet]. 2006. p. 289–98.
Bron

26. Brozoski TJ, Caspary DM, Bauer CA, Richardson BD. The effect of supplemental dietary Taurine on Tinnitus and auditory discrimination in an animal model. Hear Res [Internet]. 2010 Dec;270(1–2):71–80.
Bron

27. Akande MG, Shittu M, Uchendu C, Yaqub LS. Taurine ameliorated thyroid function in rats co-administered with chlorpyrifos and lead. Vet Res Commun [Internet]. 2016 Dec 1;40(3–4):123–9.
Bron

28. Bell DG, Jacobs I, Ellerington K. The Effect of Acute Taurine Ingestion on Endurance Performance in Well Trained Cyclists1. Bell DG, Jacobs I, Ellerington K. The Effect of Acute Taurine Ingestion on Endurance Performance in Well Trained Cyclists. Med Sci Sport Exerc [Internet]. 2006;33(Su. Med Sci Sport Exerc [Internet]. 2006;33(Supplement):S127.
Bron

29. De Carvalho FG, Galan BSM, Santos PC, Pritchett K, Pfrimer K, Ferriolli E, et al. Taurine: A Potential Ergogenic Aid for Preventing Muscle Damage and Protein Catabolism and Decreasing Oxidative Stress Produced by Endurance Exercise. Front Physiol [Internet]. 2017 Sep 20 [cited 2020 Mar 17];8(SEP).
Bron

30. Haidari F, Asadi M, Mohammadi-Asl J, Ahmadi-Angali K. Evaluation of the effect of oral taurine supplementation on fasting levels of fibroblast growth factors, β-Klotho co-receptor, some biochemical indices and body composition in obese women on a weight-loss diet: A study protocol for a double-blind, randomized. Trials [Internet]. 2019 Dec 31;20(1):315.
Bron

31. Rutherford JA, Spriet LL, Stellingwerff T. The Effect of Acute Taurine Ingestion on Endurance Performance and Metabolism in Well-Trained Cyclists. Int J Sport Nutr Exerc Metab [Internet]. 2010 Aug;20(4):322–9.
Bron

32. Higgins JP, Tuttle TD, Higgins CL. Energy beverages: Content and safety. Vol. 85, Mayo Clinic Proceedings. Elsevier Ltd; 2010. p. 1033–41.
Bron

33. Schaffer SW, Shimada K, Jong CJ, Ito T, Azuma J, Takahashi K. Effect of taurine and potential interactions with caffeine on cardiovascular function [Internet]. Vol. 46, Amino Acids. Springer-Verlag Wien; 2014. p. 1147–57.
Bron

34. Jeukendrup AE, Randell R. Fat burners: Nutrition supplements that increase fat metabolism. Obes Rev [Internet]. 2011 Oct;12(10):841–51.
Bron

35. Harty PS, Zabriskie HA, Erickson JL, Molling PE, Kerksick CM, Jagim AR. Multi-ingredient pre-workout supplements, safety implications, and performance outcomes: a brief review [Internet]. Vol. 15, Journal of the International Society of Sports Nutrition. Journal of the International Society of Sports Nutrition; 2018 [cited 2020 Feb 26]. p. 41.
Bron

36. Taurine Uses, Benefits & Dosage – Drugs.com Herbal Database [Internet]. 2002 [cited 2020 Mar 7].
Bron

37. Ratamess NA, Hoffman JR, Ross R, Shanklin M, Faigenbaum AD, Kang J. Effects of an amino acid/creatine energy supplement on the acute hormonal response to resistance exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab [Internet]. 2007 Dec [cited 2020 Mar 17];17(6):608–23.
Bron

38. Heidari R, Jamshidzadeh A, Niknahad H, Mardani E, Ommati MM, Azarpira N, et al. Effect of taurine on chronic and acute liver injury: Focus on blood and brain ammonia. Toxicol Reports. 2015 Sep 25;3:870–9.
Bron

39. Sun Q, Wang B, Li Y, Sun F, Li P, Xia W, et al. Taurine Supplementation Lowers Blood Pressure and Improves Vascular Function in Prehypertension: Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Hypertension [Internet]. 2016 Mar 1 [cited 2020 Mar 17];67(3):541–9.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Übersichtsartikel
Ripps H, Shen W. Review: Taurine: a “very essential” amino acid. Mol Vis [Internet]. 2012; 18:2673–86.
Ga naar bron
Übersichtsartikel
Boyer JL. Bile formation and secretion. Compr Physiol [Internet]. 2013 Jul ;3(3):1035–78.
Ga naar bron
Klinische Studie an Tieren
Fazzino F, Obregán F, Lima L. Taurine and proliferation of lymphocytes in physically restrained rats. In: Journal of Biomedical Science [Internet]. BioMed Central; 2010 [cited 2020 Mar 15]. p. S24.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Kommentar
McCarty MF. A taurine-supplemented vegan diet may blunt the contribution of neutrophil activation to acute coronary events. Med Hypotheses [Internet]. 2004 [cited 2020 Mar 15];63(3):419–25.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Jong CJ, Azuma J, Schaffer S. Mechanism underlying the antioxidant activity of taurine: Prevention of mitochondrial oxidant production. Amino Acids [Internet]. 2012 Jun [cited 2020 Mar 15];42(6):2223–32.
Ga naar bron
Übersichtsartikel
Ripps H, Shen W. Review: Taurine: A “very essential” amino acid. Vol. 18, Molecular Vision. Emory University; 2012. p. 2673–86.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Schaffer S, Kim HW. Effects and Mechanisms of Taurine as a Therapeutic Agent. Biomol Ther (Seoul) [Internet]. 2018 May 1;26(3):225–41.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Lamoreaux WJ, Cuttitta C, Santora A, Blaize JF, Tachjadi J, El Idrissi A. Taurine regulates insulin release from pancreatic beta cell lines. In: Journal of Biomedical Science [Internet]. 2010. p. S11.
Ga naar bron
Übersichtsartikel
Chesney RW, Han X, Patters AB. Taurine and the renal system. J Biomed Sci [Internet]. 2010;17(Suppl 1):S4.
Ga naar bron
Übersichtsartikel
Murakami S. Role of taurine in the pathogenesis of obesity [Internet]. Vol. 59, Molecular Nutrition and Food Research. Wiley-VCH Verlag; 2015. p. 1353–63.
Ga naar bron
Übersichtsartikel
Froger N, Moutsimilli L, Cadetti L, Jammoul F, Wang QP, Fan Y, et al. Taurine: The comeback of a neutraceutical in the prevention of retinal degenerations [Internet]. Vol. 41, Progress in Retinal and Eye Research. Elsevier Ltd; 2014. p. 44–63.
Ga naar bron
Klinische Studie am Menschen
Park J-Y, You J-S, Chang K-J. Dietary taurine intake, nutrients intake, dietary habits and life stress by depression in Korean female college students: a case-control study. J Biomed Sci [Internet]. 2010;17(Suppl 1):S40.
Ga naar bron
Übersichtsartikel
Lourenço R, Camilo ME. Taurine: A conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. Nutr Hosp. 2002;17(6):262–70.
Ga naar bron
Klinischer Leitfaden
SENC : J. Aranceta Bartrina, V. Arija Val, E. Maíz Aldalur, E. Martínez de Victoria Muñoz, R. M. Ortega Anta, C. Pérez-Rodrigo, J. Quiles Izquierdo, A. Rodríguez Martín, B. Román Viñas, G. Salvador i Castell, J. A. Tur Marí, G. Varela Moreiras LSM, Resumen. Guías alimentarias para la población española. La nueva pirámide de la alimentación saludable elaborada por el Grupo Colaborativo de la Sociedad Española de Nutrición Comunitaria. Nutr Hosp [Internet]. 2016;33(8):1–48.
Ga naar bron
Offizielle Empfehlung
Rogerson D. Vegan diets: Practical advice for athletes and exercisers. Vol. 14, Journal of the International Society of Sports Nutrition. BioMed Central Ltd.; 2017. p. 1–15.
Ga naar bron
Offizielle Website
200 Vegan Foods Highest in Methionine [Internet].
Ga naar bron
Offizielle Website
200 Vegan Foods Highest in Cystine [Internet].
Ga naar bron
Offizielle Website
200 Vegan Foods Highest in Vitamin B6 [Internet].
Ga naar bron
Übersichtsartikel
Xu Y-J, Arneja AS, Tappia PS, Dhalla NS. The potential health benefits of taurine in cardiovascular disease. Exp Clin Cardiol [Internet]. 2008;13(2):57–65.
Ga naar bron
Übersichtsartikel
Ito T, Schaffer SW, Azuma J. The potential usefulness of taurine on diabetes mellitus and its complications. Amino Acids [Internet]. 2012 May 25;42(5):1529–39.
Ga naar bron
Klinische Studie an Tieren
Anitha Nandhini AT, Anuradha C V. Taurine modulates kallikrein activity and glucose metabolism in insulin resistant rats. Amino Acids [Internet]. 2002;22(1):27–38.
Ga naar bron
Klinische Studie an Tieren
Anitha Nandhini A, Thirunavukkarasu V, Anuradha C. Taurine modifies insulin signaling enzymes in the fructose-fed insulin resistant rats. Diabetes Metab [Internet]. 2005 Sep;31(4):337–44.
Ga naar bron
Klinische Studie an Tieren
Zhang CG, Kim SJ. Taurine induces anti-anxiety by activating strychnine-sensitive glycine receptor in vivo. Ann Nutr Metab [Internet]. 2007 Sep;51(4):379–86.
Ga naar bron
Klinische Studie an Tieren
Yang P, Li X, Ni J, Tian J, Jing F, Qu C, et al. Alterations of amino acid level in depressed rat brain. Korean J Physiol Pharmacol [Internet]. 2014 Oct 1;18(5):371–6.
Ga naar bron
Klinische In-vitro-Studie
Collin C, Gautier B, Gaillard O, Hallegot P, Chabane S, Bastien P, et al. Protective effects of taurine on human hair follicle grown in vitro. In: International Journal of Cosmetic Science [Internet]. 2006. p. 289–98.
Ga naar bron
Klinische Studie an Tieren
Brozoski TJ, Caspary DM, Bauer CA, Richardson BD. The effect of supplemental dietary Taurine on Tinnitus and auditory discrimination in an animal model. Hear Res [Internet]. 2010 Dec;270(1–2):71–80.
Ga naar bron
Klinische Studie an Tieren
Akande MG, Shittu M, Uchendu C, Yaqub LS. Taurine ameliorated thyroid function in rats co-administered with chlorpyrifos and lead. Vet Res Commun [Internet]. 2016 Dec 1;40(3–4):123–9.
Ga naar bron
Klinische Studie am Menschen
Bell DG, Jacobs I, Ellerington K. The Effect of Acute Taurine Ingestion on Endurance Performance in Well Trained Cyclists1. Bell DG, Jacobs I, Ellerington K. The Effect of Acute Taurine Ingestion on Endurance Performance in Well Trained Cyclists. Med Sci Sport Exerc [Internet]. 2006;33(Su. Med Sci Sport Exerc [Internet]. 2006;33(Supplement):S127.
Ga naar bron
Klinische Studie am Menschen
De Carvalho FG, Galan BSM, Santos PC, Pritchett K, Pfrimer K, Ferriolli E, et al. Taurine: A Potential Ergogenic Aid for Preventing Muscle Damage and Protein Catabolism and Decreasing Oxidative Stress Produced by Endurance Exercise. Front Physiol [Internet]. 2017 Sep 20 [cited 2020 Mar 17];8(SEP).
Ga naar bron
Proyecto de ensayo clínico en humanos
Haidari F, Asadi M, Mohammadi-Asl J, Ahmadi-Angali K. Evaluation of the effect of oral taurine supplementation on fasting levels of fibroblast growth factors, β-Klotho co-receptor, some biochemical indices and body composition in obese women on a weight-loss diet: A study protocol for a double-blind, randomized. Trials [Internet]. 2019 Dec 31;20(1):315.
Ga naar bron
Klinische Studie am Menschen
Rutherford JA, Spriet LL, Stellingwerff T. The Effect of Acute Taurine Ingestion on Endurance Performance and Metabolism in Well-Trained Cyclists. Int J Sport Nutr Exerc Metab [Internet]. 2010 Aug;20(4):322–9.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Higgins JP, Tuttle TD, Higgins CL. Energy beverages: Content and safety. Vol. 85, Mayo Clinic Proceedings. Elsevier Ltd; 2010. p. 1033–41.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Schaffer SW, Shimada K, Jong CJ, Ito T, Azuma J, Takahashi K. Effect of taurine and potential interactions with caffeine on cardiovascular function [Internet]. Vol. 46, Amino Acids. Springer-Verlag Wien; 2014. p. 1147–57.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jeukendrup AE, Randell R. Fat burners: Nutrition supplements that increase fat metabolism. Obes Rev [Internet]. 2011 Oct;12(10):841–51.
Ga naar bron
Übersichtsartikel
Harty PS, Zabriskie HA, Erickson JL, Molling PE, Kerksick CM, Jagim AR. Multi-ingredient pre-workout supplements, safety implications, and performance outcomes: a brief review [Internet]. Vol. 15, Journal of the International Society of Sports Nutrition. Journal of the International Society of Sports Nutrition; 2018 [cited 2020 Feb 26]. p. 41.
Ga naar bron
Offizielle Website
Taurine Uses, Benefits & Dosage – Drugs.com Herbal Database [Internet]. 2002 [cited 2020 Mar 7].
Ga naar bron
Klinische Studie
Ratamess NA, Hoffman JR, Ross R, Shanklin M, Faigenbaum AD, Kang J. Effects of an amino acid/creatine energy supplement on the acute hormonal response to resistance exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab [Internet]. 2007 Dec [cited 2020 Mar 17];17(6):608–23.
Ga naar bron
Klinische Studie
Heidari R, Jamshidzadeh A, Niknahad H, Mardani E, Ommati MM, Azarpira N, et al. Effect of taurine on chronic and acute liver injury: Focus on blood and brain ammonia. Toxicol Reports. 2015 Sep 25;3:870–9.
Ga naar bron
Klinische Studie
Sun Q, Wang B, Li Y, Sun F, Li P, Xia W, et al. Taurine Supplementation Lowers Blood Pressure and Improves Vascular Function in Prehypertension: Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Hypertension [Internet]. 2016 Mar 1 [cited 2020 Mar 17];67(3):541–9.
Ga naar bron
Recensies