Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Welkom bij onze grote tarwegras poeder test 2022. Hier stellen we alle tarwegras poeders voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste tarwegraspoeder voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids.

Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je tarwegraspoeder wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Tarwegras heeft een zeer hoog aantal vitaminen, mineralen en sporenelementen. Het wordt grotendeels gebruikt als voedingssupplement.
 • Tarwegraspoeder is er zowel in pure poedervorm als in tablet- of capsulevorm.
 • Als je tarwegraspoeder koopt, moet je er zeker van zijn dat het van natuurlijke, biologische teelt komt en vrij is van additieven.

Beste Tarwegras poeder: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je tarwegraspoeder koopt

Wat is tarwegraspoeder?

Tarwegras is het gras van de tarweplant, waarvan ook de graankorrel tarwe is afgeleid. Maar in tegenstelling tot de graansoort tarwegras bevat tarwegras geen gluten.

Tarwegras wordt in een vroeg stadium geoogst, namelijk na 4 tot 6 weken. Op dit moment heeft de plant nog geen aren gevormd. Het gras is dus nog steeds glutenvrij. (Image source: 123rf.com / 83825699)

Tarwegras heeft een zeer hoog aantal vitamines, mineralen en sporenelementen. Het is daarom geschikt als voedingsmiddel en voedingssupplement. Om poeder te verkrijgen, wordt de vloeistof uit de verse tarwegrassen geëxtraheerd en worden ze gedroogd. De gedroogde grassen worden dan tot poeder verwerkt.

Hoe kan tarwegras ingenomen worden

? In principe kan tarwegras geconsumeerd worden als geperst sap, in poedervorm, als tabletten of capsules. Het is niet aan te bevelen de stengels direct te consumeren, want de vezelige consistentie is niet aangenaam om te eten en is ook niet optimaal bruikbaar voor het lichaam.

Tarwegras in poedervorm wordt meestal in water opgelost of aan smoothies toegevoegd. Maar je kunt het ook toevoegen aan elk voedsel, bijvoorbeeld.

Tarwegraspoeder wordt vaak toegevoegd aan drankjes, zoals smoothies, of opgelost in water. (Image source: 123rf.com / 90667558)

Er zijn echter ook andere manieren om het poeder te gebruiken: gemengd met water kan het poeder ook als gezichtsmasker aangebracht worden. Door de massa in de hoofdhuid te masseren, elimineert tarwegras bijvoorbeeld roos.

Wat doet tarwegraspoeder?

Tarwegras bevat belangrijke voedingsstoffen en kan daardoor een positief effect hebben op je gezondheid.

Wirkung Beschreibung
Mehr Energie Der hohe Vitamingehalt im Weizengras sorgt für einen gesteigerten Energiestoffwechsel und eine verbesserte Zellfunktion im Körper. Der Energieschub ist am effektivsten und längsten anhaltend, wenn das Weizengras auf nüchternen Magen getrunken wird.
Entgiftung und Reinigung des Körpers / Desinfizierende Wirkung Weizengras hat eine desinfizierende Wirkung. Es wirkt antibakteriell und reinigt verschiedene Organe und den Magen-Darm-Trakt.
Verbessertes Hautbild Weizengras entgiftet den Körper, was sich in Form eines verbesserten Hautbildes widerspiegelt. Bei langfristiger Einnahme beugt es Pickel vor und verbessert außerdem auch die Elastizität der Haut und lässt diese daher straffer wirken.
Verbesserte Sehkraft Das im Weizengras enthaltene Lutein ist sehr wichtig für eine gute Sehkraft. Das Lutein wird dabei im Körper „gespeichert“, so dass auch im hohen Alter noch eine gute Sehkraft sichergestellt ist.
Vermindert unangenehme Körpergerüche Durch die Entgiftung des Magen-Darm Traktes kann Weizengras bei regelmäßigem Verzehr unangenehme Körpergerüche sowie Mundgeruch beseitigen.
Muskelaufbau Weizengras enthält zahlreiche pflanzliche Aminosäuren, die Bausteile von Proteinen. Sie versorgen den Körper mit Energie und sind auch für den Aufbau neuer Proteine und für den Muskelaufbau verantwortlich.

Het hoge vitaminegehalte in tarwegras zorgt voor een verhoogde energiestofwisseling en een betere celwerking in het lichaam. De energieboost is het meest effectief en het langst aanhoudend als het tarwegras op een lege maag gedronken wordt.

Het hoge vitaminegehalte in tarwegras zorgt voor een verhoogde energiestofwisseling en een betere celwerking in het lichaam De energieboost is het meest effectief en het langst aanhoudend als het tarwegras op een lege maag gedronken wordt. Andere effecten die tarwegras zou hebben

 • Het in evenwicht brengen van ongewenste schommelingen in de bloedsuikerspiegel (bv. bij diabetici)
 • Ondersteunt wondgenezing (bv. wonden, brandwonden, snijwonden, insectenbeten)
 • Verbetering van de spijsvertering
 • Preventie van de ziekte van Alzheimer
 • Voorkomen van grijs haar en voller haar

Een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek, uitgevoerd door het Rambam Medisch Centrum en de Faculteit Geneeskunde van het Technion-Israël Instituut voor Technologie in Israël, onderzocht de effectiviteit van tarwegrassap bij de behandeling van colitis ulcerosa (CU), een auto-immuun darmziekte.

Gedurende een maand namen 23 UC patiënten 100 ml tarwegrassap of een placebo. De afname van rectale bloedingen en het aantal stoelgang werden bestudeerd. De ziekte-activiteit nam af bij de patiënten die het tarwegrassap innamen. Bovendien werden geen bijwerkingen waargenomen. De onderzoekers concluderen dat tarwegraspoeder geschikt is voor de behandeling van UC. (1)

Een andere studie onderzocht het effect van tarwegrassap op ratten die aan hypercholesterolaemie leden. Dit werd experimenteel bij hen opgewekt gedurende 14 dagen. De ratten kregen daarna nog 14 dagen lang het tarwegrassap te eten.

Daarna werden bloed- en ontlastingstalen genomen. De onderzoekers stelden vast dat het totale cholesterolgehalte was gedaald. Bovendien was de uitscheiding van cholesterol in de ontlasting duidelijk hoger. Daarom concluderen de onderzoekers dat vers tarwegras een positief effect op het cholesterolgehalte zou kunnen hebben. (2)

Voor wie is tarwegraspoeder geschikt?

In principe kan iedereen tarwegraspoeder innemen. Ook tijdens zwangerschap of kinderen kunnen het poeder innemen. Tarwegras is glutenvrij en kan dus ook door mensen met glutenintolerantie gegeten worden.

Toch moeten mensen met een grasallergie, zoals hooikoorts, voorzichtig zijn met het innemen ervan, want het is niet altijd zeker dat de grassen niet in contact gekomen zijn met allergie-veroorzakende stoffen. Als je regelmatig sterke medicijnen gebruikt, moet je de regelmatige consumptie van tarwegras met je arts afstemmen.

Tarwegraspoeder of rauw tarwegras is ook geschikt voor honden, katten, paarden en andere dieren. Ze kunnen het zelfs rauw heel goed verteren. Uit een studie van de Faculteit Biotechnologie en Biomoleculaire Wetenschappen van de Universiteit van Putra Maleisië bleek dat het innemen ervan positieve effecten heeft op zowel kankercellen als gezonde bloedcellen.

Het is daarom bijzonder geschikt voor kankerpatiënten. (3) Mensen die met chemotherapie behandeld worden, kunnen ook baat hebben bij het innemen van tarwegras, zo bleek uit een studie van het Technion-Israël Instituut voor Technologie. (4)

Welke voedingsstoffen bevat tarwegraspoeder?

Talrijke ingrediënten maken tarwegras tot een superfood. De belangrijkste voedingsstoffen zijn diverse vitaminen, eiwitten, zink en ijzer. Bovendien bevat tarwegras een combinatie van talrijke aminozuren die waardevol zijn voor het lichaam.

Voedingsstoffen Effecten
Vitaminen (A, C, E en K) Vitaminen hebben verschillende positieve eigenschappen. Zij versterken het afweersysteem van het lichaam en verbeteren het uiterlijk van uw huid al na enkele weken. De concentratie vitaminen in tarwegras is bijzonder hoog.
Calcium Calcium voorkomt tandbederf en versterkt het glazuur. Vooral als u graag fruit eet, kan calcium u helpen uw tanden te beschermen tegen het fruitzuur dat in fruit zit. Het is vooral voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen.
IJzer IJzer beïnvloedt het zuurstoftransport in het lichaam. IJzertekort kan leiden tot vermoeidheid en uitputtingsverschijnselen.
Magnesium Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij vitale processen in het lichaam. Uw magnesiumbalans moet dus zo evenwichtig mogelijk zijn. Dit resulteert in meer energie en prestaties.
Luteïne Luteïne zorgt er onder andere voor dat je ook op latere leeftijd nog voldoende gezichtsvermogen hebt. Tarwegras bevat aanzienlijk meer luteïne dan wortelen.
Selenium Selenium wordt vooral gebruikt om het lichaam te zuiveren en te ontgiften. Het kan echter niet onafhankelijk door het lichaam worden geproduceerd. Selenium en zink zijn ook belangrijk voor de preventie van kanker.
Chlorofyl Chorofyl is een natuurlijk pigment dat verantwoordelijk is voor de groene kleur van tarwegras. Het zorgt er vooral voor dat de vitaminen en mineralen die tarwegras bevat, beter door uw lichaam kunnen worden opgenomen. Chlorofyl helpt ook bij het transport van zuurstof in het bloed en draagt daardoor ook bij tot de vorming van nieuwe bloedcellen.

Ze versterken de afweer van het lichaam en verbeteren het uiterlijk van je huid al na een paar weken. De concentratie vitaminen in tarwegras is bijzonder hoog.xm Deze zijn vooral belangrijk tijdens een dieet, bijvoorbeeld om de maag te vullen zonder hem met calorieën te beladen.

Hoe en in welke hoeveelheid kan tarwegraspoeder genomen worden?

Een gangbare aanbeveling in het begin is een theelepel poeder per dag (3 gram). Naarmate je vordert, kun je de hoeveelheid langzaam opvoeren tot 10 gram. In de regel is één glas sap of smoothie met tarwegraspoeder per dag voldoende om van de positieve eigenschappen van het gras te profiteren.

Het poeder wordt vaak gedronken als een “shot”: 1/2 theelepel poeder wordt gewoon met water gemengd. In principe moet tarwegras als voedingssupplement gebruikt worden. Dit betekent dat niet de hele dagelijkse vitaminebalans alleen via tarwegraspoeder moet worden binnengekregen.

Tarwegraspoeder mag daarom niet de enige hoofdbron van vitaminen en mineralen zijn. Wiebke Franz van het Consumenten Advies Centrum Hessen bevestigt ook: “Superfoods zoals tarwegras kunnen de voeding aanvullen, maar ze zijn niet nodig om in de behoefte aan vitaminen en mineralen te voorzien.”

Welke bijwerkingen kan tarwegraspoeder

hebben? Bij het begin van de inname kan het ontgiftende en ontgiftende effect van tarwegraspoeder natuurlijke bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, diarree, hoofdpijn of duizeligheid. Evenzo kunnen er aanvankelijk puistjes verschijnen.

Toch is tarwegraspoeder zeker niet schadelijk in kleine hoeveelheden. Dit komt omdat je lichaam zich reinigt en probeert zich te ontdoen van gifstoffen. Als je te veel bijwerkingen hebt, kun je de dosis gewoon verminderen.

Een pauze van 1 tot 2 dagen kan je lichaam ook helpen aan tarwegraste wennen. Als je tarwegraspoeder in de juiste dosering inneemt, zijn er meestal geen bijwerkingen. De juiste dosering hangt af van het product.

Welke alternatieven zijn er voor tarwegraspoeder?

Een alternatief voor tarwegras is gerstegras. Beide grassen zijn zoete grassen. Het grootste verschil is de smaak en het effect ervan. Beide grassen lijken ook erg op elkaar wat voedingswaarden betreft. Ze kunnen ook goed met elkaar gecombineerd worden.

Tarwegras smaakt enigszins mild en licht zoet. Gerstegras, daarentegen, smaakt sterk en pittig. Terwijl tarwegras een nogal opwekkend en stimulerend effect op het lichaam heeft, heeft gerstegras een meer kalmerend effect.

Zo is smaak meestal de doorslaggevende factor bij de keuze van grassen. Gerstegraspoeder is vooral geschikt voor meer hartige, groene smoothies.

besluit: Welke soorten tarwegraspoeder zijn er en welke is geschikt voor jou?

Op grond van de presentatievorm kan tarwegraspoeder in twee soorten verdeeld worden

 • Tarwegraspoeder in poedervorm
 • Tarwegraspoeder in tabletvorm

De verschillende soorten hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest, is een ander type geschikt voor je. In het volgende gedeelte willen we het je gemakkelijker maken om te beslissen.

Wat zijn de eigenschappen van tarwegraspoeder in poedervorm en wat zijn de voor- en nadelen?

Om tarwegras tot poeder te verwerken, worden de verse grassen eerst helemaal gedroogd en dan tot poeder verwerkt. Bij verwerking tot poeder worden de smaak en de kleur meestal intenser. Terwijl het tarwegras zelf een lichtgroene kleur heeft, heeft het poeder een donkergroene kleur.

Voordelen
 • Intense smaak en kleur
 • Gemakkelijk toe te voegen aan voedsel of vloeistoffen
 • Flexibele variatie in dosering
 • Goedkoper op de lange duur
Nadelen
 • Vergeleken met vers tarwegras zijn er minder voedingsstoffen (door het drogen)

Tarwegras in poedervorm innemen is vrij goedkoop, want je kunt je meestal met één pakje voor een betrekkelijk lange tijd redden. In poedervorm kan de dosering zo nodig ook gemakkelijker gevarieerd worden. Het kan ook gebruikt worden om te koken: Bijvoorbeeld om toe te voegen aan gerechten, sauzen of dressings.

Wat onderscheidt tarwegraspoeder in tabletvorm en wat zijn de voordelen en nadelen?

Tarwegraspoeder kan ook tot tabletten geperst worden. Als voedingssupplement wordt tarwegras vooral aangeboden in de vorm van tabellen of capsules. De preparaten zijn al nauwkeurig gedoseerd, wat de inname vereenvoudigt. Omdat de tabletten gemakkelijk uiteenvallen in de maag, wordt de opname van het tarwegras door het lichaam vergemakkelijkt.

Voordelen
 • Precies gedoseerd
 • Vereenvoudigde en snelle inname
Nadelen
 • Mogelijke problemen bij het doorslikken van de tabletten/capsules

Een groot voordeel van het poeder in tabletvorm is dus de vereenvoudigde, snelle inname. De tabletten zijn ook gemakkelijk mee te nemen en kunnen dus zonder problemen onderweg, op reis of op het werk ingenomen worden. Mensen die problemen hebben met het doorslikken van capsules of tabletten moeten hier echter rekening mee houden alvorens ze te kopen.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om tarwegraspoeder te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om tarwegraspoeder te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald tarwegraspoeder geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • BIO zegel van goedkeuring
 • Vrij van additieven
 • Oorsprong / Fabrikant
 • Kwaliteit van rauw voedsel

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Biologisch keurmerk

Een belangrijk criterium bij het kopen van tarwegraspoeder is het biologische keurmerk. Op z’n minst moet het Europese keurmerk op de verpakking staan. Het Duitse biologische zegel is nog veeleisender en heeft een nog hogere kwaliteit.

Als het product niet 100% biologisch is, moet je er zeker van zijn dat het tarwegraspoeder na de conventionele productie streng getest is op schadelijke stoffen en vrij is van genetische manipulatie en pesticiden, en andere additieven. Je moet echter altijd voor biologische kwaliteit gaan.

Vrij van additieven

Het is belangrijk dat het tarwegraspoeder vrij is van additieven. Het eindproduct moet daarom bestaan uit 100% zuiver tarwegras. Toevoegingen die niet in tarwegras mogen zitten zijn bijvoorbeeld

 • Bindmiddel
 • Fruit of zoetstoffen
 • Fillers
 • Zware metalen, pesticiden

Land van herkomst / fabrikant

De herkomst van de producten is vooral belangrijk als je het tarwegraspoeder via internet koopt. De op het internet aangeboden producten komen vaak uit China. Het tarwegras waarvan het poeder gemaakt wordt moet afkomstig zijn van natuurlijke, biologische teelt in Europa. Rauw

voedsel kwaliteit

Rauw voedsel kwaliteit betekent dat het tarwegraspoeder onbewerkt is. Meer precies betekent het dat het tarwegras niet verhit is geweest of tot maximaal 42 graden Celcius verhit is. Dit betekent dat er geen schadelijke stoffen worden geproduceerd en dat belangrijke voedingsstoffen bewaard blijven.

Wetenswaardigheden over tarwegraspoeder

Tot slot willen we een paar belangrijke vragen over tarwegraspoeder en de inname ervan beantwoorden. Je leert of tarwegraspoeder kan bederven, hoe het bewaard moet worden, waar je op moet letten bij het gebruik ervan en welke recepten je ermee kunt maken.

Kan tarwegraspoeder bederven en hoe kan het bewaard worden?

Tarwegraspoeder is, eenmaal geopend, enkele weken houdbaar. Het moet buiten het licht en op een droge plaats bewaard worden.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van tarwegraspoeder?

Hier vind je enkele tips voor het gebruik van tarwegraspoeder

 • Als beginner kun je het beste tarwegraspoeder combineren met verse sappen of smoothies om aan de smaak te wennen.
 • Als je tarwegraspoeder aan een gerecht toevoegt, krijgt het een zoete, grasachtige smaak.
 • Om verlies van vitaminen en voedingsstoffen te voorkomen, mag tarwegraspoeder pas na verhitting aan voedsel worden toegevoegd.

Welke recepten zijn er met tarwegraspoeder?

Tarwegraspoeder kan heel goed aan smoothies toegevoegd worden. Alle ingrediënten worden in een blender door elkaar gemengd.

Als het poeder aan smoothies wordt toegevoegd, is tarwegraspoeder geschikt voor zoete en fruitige smoothies.

. .

[/tablex] (Image source: 123rf.com / 28875646)

Hier is een voorbeeldrecept voor een heerlijke tarwegrassmoothie en de voedingsstoffen ervan:

Ingrediënt hoeveelheid
Water 200 ml
Tarwegraspoeder 1,5 theelepel
Babyspinazie 50 g
Banaan (medium) 1
Bevroren bessen (bijv. frambozen) 75 g

(Foto bron: 123rf.com / 90448962)

Referenties (4)

1. Ben-Arye E, Goldin E, Wengrower D, Stamper A, Kohn R, Berry E. Wheat grass juice in the treatment of active distal ulcerative colitis: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Scand J Gastroenterol. 2002 Apr;37(4):444-9.
Bron

2. Kothari S, Jain AK, Mehta SC, Tonpay SD. Hypolipidemic effect of fresh Triticum aestivum (wheat) grass juice in hypercholesterolemic rats. Acta Pol Pharm. 2011 Mar-Apr;68(2):291-4.
Bron

3. Alitheen NB, Oon CL, Keong YS, Chuan TK, Li HK, Yong HW. Cytotoxic effects of commercial wheatgrass and fiber towards human acute promyelocytic leukemia cells (HL60). Pak J Pharm Sci. 2011 Jul;24(3):243-50.
Bron

4. Alitheen NB, Oon CL, Keong YS, Chuan TK, Li HK, Yong HW. Cytotoxic effects of commercial wheatgrass and fiber towards human acute promyelocytic leukemia cells (HL60). Pak J Pharm Sci. 2011 Jul;24(3):243-50.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Ben-Arye E, Goldin E, Wengrower D, Stamper A, Kohn R, Berry E. Wheat grass juice in the treatment of active distal ulcerative colitis: a randomized double-blind placebo-controlled trial. Scand J Gastroenterol. 2002 Apr;37(4):444-9.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kothari S, Jain AK, Mehta SC, Tonpay SD. Hypolipidemic effect of fresh Triticum aestivum (wheat) grass juice in hypercholesterolemic rats. Acta Pol Pharm. 2011 Mar-Apr;68(2):291-4.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Alitheen NB, Oon CL, Keong YS, Chuan TK, Li HK, Yong HW. Cytotoxic effects of commercial wheatgrass and fiber towards human acute promyelocytic leukemia cells (HL60). Pak J Pharm Sci. 2011 Jul;24(3):243-50.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Alitheen NB, Oon CL, Keong YS, Chuan TK, Li HK, Yong HW. Cytotoxic effects of commercial wheatgrass and fiber towards human acute promyelocytic leukemia cells (HL60). Pak J Pharm Sci. 2011 Jul;24(3):243-50.
Ga naar bron
Recensies