Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

28Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote tarwemeel test 2023. Hier presenteren we alle tarwemeelsoorten die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste tarwemeel voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je tarwebloem wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Tarwemeel is zeer geschikt om brood mee te bakken, vanwege zijn hoge glutengehalte. Het kan ook gebruikt worden om fijne baksels te maken.
 • Er zijn verschillende soorten tarwebloem. Deze geven aan hoeveel milligram voedingsstoffen er in zitten.
 • Tarwebloem type 405 is bijzonder geschikt als universeel meel, want je kunt er bijna alles mee bakken.

Beste Tarwebloem: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je tarwemeel koopt

Pattycake, pattycake, de bakker heeft geroepen! Meel is een essentieel ingrediënt voor een heerlijke cake. Maar je kunt het ook voor andere gerechten gebruiken, zoals pasta of pizza. In dit artikel laten we je kennismaken met tarwebloem: wat is het en waar kun je het voor gebruiken?

Bovendien leer je over verschillende soorten tarwemeel. Dit zal je de nieuwe keukenster maken bij je volgende bak- of kooksessie!

Waar is tarwebloem van gemaakt?

Zoals elk ander meel wordt ook dit van graan gemaakt. Het wordt tot kleine stukjes vermalen en wordt dan een belangrijk ingrediënt in koken en bakken.

Tarwemeel bevat ook veel eiwitten en vezels. De hoeveelheid voedingsvezel hangt echter ook af van de mate waarin het gemalen is. Kijk dus naar het typenummer op de verpakking! Hoe hoger hij is, hoe meer vezels en mineralen hij bevat. Het is ook heel licht verteerbaar en bestaat uit verzadigende koolhydraten.

Tarwebloem heeft van zichzelf ook weinig smaak, dus je kunt het in vrijwel elk gerecht gebruiken. Het maakt niet uit of je een zoet gerecht of iets hartigs wilt klaarmaken: Je hebt alleen tarwebloem nodig om in je behoefte te voorzien.

Waar kan tarwebloem voor gebruikt worden?

Zoals al gezegd kun je tarwebloem gebruiken om te bakken. Maar dat is nog niet alles: je kunt er ook hartige gerechten mee maken, zoals pizza.

Je kunt er paasbrood mee maken, kerstkoekjes, een verjaardagstaart of een portie pasta. Omdat het van zichzelf weinig smaak heeft, maakt het niet uit voor welk gerecht je het wilt gebruiken. Het is ook heel luchtig en fijnporig, zodat je er gemakkelijk fijn gebak mee kunt maken. En om je op weg te helpen, volgen hier enkele instructies om snel je eigen brood te bakken:

Je kunt tarwebloem ook buiten de keuken gebruiken: Bijvoorbeeld als gezelschapsspel of om je haar op te frissen. Meer gedetailleerde informatie over de leuke en praktische toepassingen vind je onder “”!

Hoe gezond is tarwebloem?

Of tarwemeel gezond is of niet blijft omstreden. Alle meelsoorten hebben hun voor- en nadelen. Uiteindelijk moet je altijd naar je lichaam luisteren. Tarwemeel bevat veel gluten, dus je moet voorzichtig zijn als je er een allergie voor hebt.

Het hangt er ook van af hoeveel je eet. Natuurlijk moet je niet elke dag een pizza eten. Als je het met mate eet, is tarwemeel net zo gezond als alle andere. Je krijgt veel eiwitten binnen en ook gezonde koolhydraten.

Je krijgt ook veel vezels binnen. Tarwebloem is dus niet zo ongezond als het lijkt. Zoals ik al zei, een hamburger of frietjes zijn in principe niet ongezond, maar de hoeveelheid die je eet wel.

Voor wie is tarwebloem geschikt?

Voor iedereen die graag bakt of kookt! Meel kan universeel gebruikt worden en tovert in een handomdraai heerlijke gerechten tevoorschijn. Vooral door het grote aandeel zetmeel en gluten kunnen heerlijke gebakjes gemaakt worden. Brood en fijn gebak kunnen er zonder problemen mee gemaakt worden.

Je kunt tarwebloem ook gebruiken om pizza’s of taarten te bakken. Het kan dus universeel gebruikt worden. Niet alleen een bakker kan er zijn voordeel mee doen, maar ook de hobbybakkers en hobbykoks onder jullie.

Tarwebloem is een ingrediënt dat op elke keukenplank zou moeten staan, omdat het heel veelzijdig is en ook veel voedingsstoffen bevat.

Wat zijn de alternatieven voor tarwebloem?

Niet alle tarwebloem is hetzelfde. Er zijn verschillende soorten, elk met een ander type. De meeste alternatieven hebben een typebeschrijving. Dit is een getal en vertelt je hoeveel milligram voedingsstoffen het bevat.

Eerst is er tarwemeel voor fijne bakwaren (type 405) en tarwemeel met het hoogste glutengehalte (type 550). Beide bevatten eerder minder voedingsstoffen, maar veel gluten. Zo kun je een mooi en elastisch deeg maken. Beide zijn echter niet bijzonder geschikt voor mensen met een allergie, omdat ze veel gluten bevatten.

Dan is er donker tarwemeel (type 1050) en tarwemeel met een vol graangehalte (volkorenmeel). Beide bevatten veel voedingsstoffen, maar weer minder glutenvrije eigenschappen.

Vervolgens laten we je kennismaken met deze soorten en laten we je zien wat er goed en minder goed aan is.

Besluit: Welke soorten tarwemeel zijn er en welke is geschikt voor jou?

Nu heb je tarwebloem een beetje beter leren kennen. Maar hoe zien de afzonderlijke soorten er precies uit? We hebben ze onderzocht en tonen je de volgende alternatieven

 • Tarwebloem voor fijne bakwaren (type 405)
 • Tarwemeel met het hoogste glutengehalte (type 550)
 • Donkere tarwebloem (type 1050)
 • Tarwebloem met volle korrel inhoud (volkorenmeel)

Je leert over hun voor- en nadelen, zodat je precies weet welke tarwebloem je nodig hebt en wilt.

Wat onderscheidt tarwebloem voor fijne bakwaren (type 405) en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Tarwebloem kan gebruikt worden voor fijne baksels. De type-aanduiding hiervoor is 405, dus alle tarwemeelpakketten met deze opdruk zijn het meest geschikt om mee te bakken. Dit meelalternatief is heel fijn en luchtig. Daarom is het zeer geschikt om mee te bakken. Je kunt ook witbrood maken met deze tarwemeelsoort.

Het nadeel van tarwemeel type 405 is zijn glutengehalte. Mensen met een allergie moeten dit meel vermijden en alternatieven gebruiken. Tarwemeel type 405 wordt daarom niet zo gemakkelijk verdragen als andere soorten en variëteiten meel.

Een ander nadeel is het geringere aantal voedingsvezels en mineralen. Zoals reeds gezegd, hoe lager het typenummer, hoe minder er van voorkomen. Dus als je meer voedingsstoffen wilt, kun je het beste kiezen voor een soort met een hoger getal.

Voordelen
 • voor fijne baksels
 • goede gluteneigenschappen
Nadelen
 • bevat minder voedingsstoffen
 • niet goed voor mensen met een allergie

Wat onderscheidt tarwemeel met de hoogste gluteneigenschap (type 550) en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Dit tarwemeel heeft de type-aanduiding 550. Dit alternatief lijkt erg op tarwemeel type 405 en is bijzonder geschikt voor fijnporige pasta. Gistdeeg of broodjes kunnen er zonder problemen mee gemaakt worden.

Door zijn grip neemt het de vloeistof langzamer op als het deeg rijst. Het deeg blijft zo stabieler en heerlijke broodjes voor het volgende ontbijt zijn in een handomdraai tevoorschijn getoverd! Door het schilgehalte smaakt het deeg niet alleen beter, maar voldoet het ook goed.

Helaas is dit meel niet erg algemeen en niet zo vaak op de markt verkrijgbaar. Bovendien bevat tarwemeel type 550 ook minder mineralen en vezels dan andere soorten tarwemeel. Bovendien ziet het deeg er donkerder uit dan bij type 405.

Voordelen
 • Zeer goede gluteneigenschappen
 • verzadigend
Nadelen
 • Niet veel voorkomend
 • minder voedingsstoffen

Wat zijn de eigenschappen van donkere tarwebloem en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

In tegenstelling tot de reeds genoemde alternatieven bevat dit tarwemeel nog veel van de oorspronkelijke mineralen en voedingsvezels. De type-aanduiding is hier 1050, wat betekent dat het ook veel voedingsstoffen bevat.

Je kunt deze tarwebloem ook zonder problemen gebruiken om brood te bakken. Om de gluten te verhogen hoef je dit meel alleen maar te mengen met een “lagere” soort. Dit kan echter ook een nadeel zijn, want je moet altijd twee soorten meel in huis hebben en het neemt ruimte in beslag.

Let er ook op dat je tarwemeel van type 1050 altijd onder de 20 graden bewaart, want het kan snel ranzig worden.

Voordelen
 • bevat veel voedingsstoffen
 • goed om gemengd brood te bakken
Nadelen
 • weinig kleverig

Wat onderscheidt volkoren tarwemeel en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Volkoren tarwemeel wordt ook gewoon volkorenmeel genoemd en heeft geen typenummer. Het voordeel ten opzichte van andere soorten tarwemeel is dat het minder calorieën bevat. Je spaart hier dus wat uit als je probeert af te vallen.

Bij deze soort wordt de hele korrel gebruikt voor verwerking. Dit betekent dat volkorenmeel veel vitamines bevat, zoals B1 en B2. Het bevat ook gezonde mineralen zoals magnesium, ijzer en zink.

Door alle vitaminen, mineralen en vezels is volkorenmeel gezonder dan tarwemeel en verzadigt het je ook langer. Hoe donkerder het meel, hoe meer van deze stoffen het ook bevat.

Een nadeel van volkorenmeel is echter het gebruik bij het bakken. Als je probeert af te vallen, is het niet aan te raden tarwemeel helemaal te vervangen door volkorenmeel. Je kunt beide meelsoorten in een handomdraai mengen, maar tarwebloem is veel beter om mee te bakken, vanwege zijn gluteneigenschappen.

Volkorenmeel heeft ongeveer 15% meer water nodig om een elastisch deeg te worden en heeft een langere zweltijd nodig. Vervang andere soorten tarwemeel dus niet helemaal door volkorenmeel bij het bakken!

Voordelen
 • bevat veel voedingsstoffen
 • minder calorieën
Nadelen
 • bevat heel weinig gluten
 • duurder dan de andere soorten

Koopcriteria: Je kunt tarwemeel vergelijken en beoordelen op basis van deze factoren

Bovendien moet je rekening houden met de volgende criteria

 • Gewicht-prijs verhouding
 • Gebruik
 • Soort meel
 • Voedingsstoffen

Dit vertelt je nog meer, zodat je 100% zeker weet welke tarwebloem je wilt. Immers, niet alle tarwebloem is hetzelfde. Om te zorgen dat je niet veel onderzoek hoeft te doen, hebben we hier de belangrijkste dingen op een rijtje gezet.

Gewicht-prijs verhouding

Bij het kopen van je tarwebloem moet je letten op het aantal grammen dat je in de verpakking krijgt. Ook de variëteit speelt een belangrijke rol.

Zoals reeds gezegd, geeft het typenummer van tarwebloem de milligrammen voedingsstoffen aan. Hoe meer voedingsstoffen het bevat, hoe duurder de tarwebloem kan zijn. Er zitten meer voedingsstoffen in volkorenmeel, daarom kost het iets meer.

Tarwemeel type 405 is erg goedkoop en ook overal verkrijgbaar, maar het bevat slechts 405 milligram voedingsstoffen. Het nadeel van volkorenmeel is dat het niet erg kleverig is. Daarom zou je toch wat tarwebloem type 405 moeten toevoegen.

Het verschil in prijs van een enkel pakje is niet enorm, maar het kan wel van invloed zijn bij aankoop van grotere hoeveelheden. Je moet dus zelf bepalen welke soort tarwebloem je nodig hebt!

Gebruik

Elke soort tarwebloem kan voor verschillende kook- en bakprocessen gebruikt worden. Type 405 en 550 tarwemeel zijn bijzonder goed voor gistdegen en broodjes, vanwege hun gluteneigenschappen. Deze bieden sterke bakeigenschappen en vormen snel een elastisch deeg.

Tarwemeel met een hoger typenummer, zoals 1050, is op zijn beurt iets donkerder. Koekjes en gebak kunnen er niet goed mee gebakken worden, want het heeft niet meer zo’n fijne poriën. Het is echter een goede optie voor het maken van gemengde broden. De smaak is ook wat prominenter bij hogere soorten.

Volkorenmeel bevat de volle graankorrel en dus ook veel voedingsstoffen, maar daardoor ook minder gluten. Het is daarom niet erg kleverig en heeft iets langer nodig, en ook meer water, om een elastisch deeg te vormen. Je kunt het echter gemakkelijk mengen met andere tarwebloem om de gewenste elasticiteit te bereiken.

Meel soort

We hebben je al verteld over verschillende tarwebloem alternatieven en hun voor- en nadelen. Hier is een overzicht van de belangrijkste soorten :

Type Beschrijving
Tarwebloem voor fijne bakkerswaren (405) Heeft zeer goede gluteneigenschappen en kan universeel gebruikt worden. Bevat echter minder voedingsstoffen.
Tarwemeel met hoogste gluteneigenschappen (550) Vergelijkbaar met type 405. Bevat ook goede gluteneigenschappen, maar minder voedingsstoffen
Donkere tarwemeel (1050) Bevat veel voedingsstoffen, maar minder gluteneigenschappen.
Tarwemeel met volledig korrelgehalte (volkorenmeel) Bevat zeer veel voedingsstoffen, maar ook extreem weinig gluteneigenschappen.

Elke soort kan voor verschillende bak- en kookprocessen gebruikt worden. Je kunt ook het tarwemeel mengen om het beste van alles te krijgen.

Voedingsstoffen

De voedingsstoffen zijn ook een belangrijk bestanddeel. De mate van frezen bepaalt het typenummer. Hoe hoger het getal, hoe meer voedingsstoffen het bevat. In feite staat er hoeveel milligram van de stoffen erin zit.

In het algemeen bevat tarwemeel veel eiwitten. Ook andere stoffen, zoals calcium of zink, zitten in volkorenmeel. Veel verschillende vitamines, zoals B2, B3, E enz. maken er ook deel van uit.

De koolhydraten in tarwemeel zijn ook erg verzadigend en maken een eind aan hunkeren. Bovendien helpen voedingsvezels zoals cellulose je om niet meteen na de maaltijd naar een reep chocolade te grijpen en je lekker verzadigd te voelen.

Wetenswaardigheden over tarwebloem

Tarwebloem is al iets geweldigs, vind je niet? Maar het kan nog beter! Je kunt life hacks uitvoeren met behulp van tarwebloem.

We vertellen je ook hoe tarwebloem het doet als je een dieet volgt en hoe het zich verhoudt tot ander meel.

Kan ik tarwemeel gebruiken tijdens mijn dieet?

In principe wel! Het heeft wel meer calorieën en iets minder voedingsstoffen dan volkorenmeel, maar dat maakt het nog niet ongezond.

Ook zou je altijd volkoren- en tarwemeel moeten nemen, want volkorenmeel heeft minder gluteneigenschappen, waardoor het moeilijker is om mee te bakken. Ook is elk meel erg vullend door de vezels, dus je hoeft je geen zorgen meer te maken over cravings!

Niets is echt ongezond, zolang het met mate genoten wordt. Een cola of een hamburger tussen de maaltijden door is ook niet ongezond. Het is pas als je deze dingen elke dag gaat eten.

Waar kan ik tarwebloem nog meer voor gebruiken?

Bakken en koken is allemaal goed en wel. Maar wist je dat je tarwemeel ook als droogshampoo kunt gebruiken? Het is heel gemakkelijk:

Doe gewoon twee theelepels tarwebloem in je handen en masseer het langzaam in je haar. Als je de tarwebloem in je haar hebt gewerkt, borstel je het er gewoon normaal uit! Het haar zal niet langer een onaangename geur hebben, maar eerder een neutrale. Dus als je je droogshampoo vergeten bent, is tarwemeel een goed alternatief!

Trouwens, je kunt bloem ook gebruiken om verchroomde onderdelen (zoals je kraan) schoon te maken! Doe wat bloem op een natte spons en maak de plek schoon. Het zal weer schitteren!

We hebben je al verteld over het gezelschapsspel “Meel snijden”. In principe moet je een hoopje tarwebloem op een bord leggen. Bovenop zet je een snoepje. Nu moet iedereen met een mes een stukje van de meelberg afsnijden. Als de berg instort, moet de persoon proberen het zoet van de hoop meel te eten.

Flour is daarom niet alleen een bak- en kookhulpje, maar ook een schoonmaakhulpje en een feestkanon!

Waar wordt tarwemeel gevonden?

Tarwemeel zit in heel veel producten. Pizza, pasta, gebak, broodjes, pannenkoeken en nog veel meer. Vooral type 405 is zeer universeel toepasbaar en wordt daarom in verschillende gerechten verwerkt.

Let bij het kopen van voedsel of in een restaurant op de aanduiding “A”, die meestal aangeeft dat het gerecht gluten bevat. Dus als je een allergie hebt of op calorieën wilt bezuinigen, probeer dan alternatieven!

Rogge-, spelt-, maïs- of havermeel bevatten heel weinig tot geen gluten. Dus als je weer uit eten gaat, kun je om deze soorten vragen.

Tarwebloem vs. andere meelsoortenf

Tarwebloem is echter niet de enige meelsoort die er is! Er is ook rogge- en speltmeel. Dus als je een allergie voor gluten hebt, kun je deze als alternatief gebruiken. Dit meel is ook goed voor het bakken van fijn gebak.

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je ook maïsmeel gebruiken, want dat bevat helemaal geen gluten. Je kunt er echter geen brood mee bakken, want het deeg is niet kleverig.

Havermeel gedraagt zich op dezelfde manier als maismeel. Het heeft geen gluten en is daarom niet erg geschikt om mee te bakken. Het heeft ook een nogal bittere smaak. Niettemin bevat deze soort veel olie en eiwit.

Foto bron: pixabay.com / Alexas_Fotos

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies