Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

34Onderzochte producten

42Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

154Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote tandpasta test 2023. Hier stellen we alle tandpasta’s die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste tandpasta voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarop je moet letten bij het kopen van een tandpasta.

Belangrijk om te weten

 • Tandpasta is een pasta of gel die gebruikt wordt om de mechanische reiniging van de tanden te ondersteunen. Tandpasta’s bevatten reinigende stoffen, schuimmiddelen of smaakstoffen. Ze bevatten ook actieve ingrediënten die gebruikt kunnen worden om cariës en parodontitis te voorkomen.
 • De eerste tandpasta ter wereld werd in 1907 verkocht door Dr. Ottomar Heinsius. De chemicus uit Dresden nam dus een bedrijfsidee over dat aan het eind van de 19e eeuw al door de Colgate firma ontwikkeld was.
 • In Duitse huishoudens wordt jaarlijks 368.970.000 euro aan tandpasta uitgegeven. Elke Duitser verbruikt er ongeveer vijf tubes van per jaar.

Beste tandpasta: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een tandpasta koopt

Tandverzorging is heel belangrijk. Goed verzorgde en witte tanden laten immers een positieve indruk achter op de mensen om ons heen en worden beschouwd als het schoonheidsideaal. Tanden moeten minstens tweemaal per dag gepoetst worden.

In het volgende vertellen we je welke tandpasta hiervoor het beste is en wat vooral belangrijk is bij het kiezen van een tandpasta.

Welke tandpasta heb ik nodig?

Hoe ziet de ideale tandpasta er dan uit? Deze vraag wordt vaak overschat, want uiteindelijk gaat het om regelmatige tandverzorging. Tandpasta kan alleen een ondersteunend effect hebben.

Tandpasta moet rondom bescherming bieden voor tanden en tandvlees. In het algemeen is een tandpasta die fluoride bevat en fijnere deeltjes die het oppervlak van de tanden niet aantasten, een goede keuze.

Met de juiste tandverzorging blijven tanden langer witter – ook zonder bleken. (Image source: unsplash.comPhoto / Kyle Loftus)

Bij problemen zoals terugtrekkend tandvlees, gevoelige tandhalzen of een verhoogde neiging tot cariës kunnen speciale tandpasta’s gebruikt worden. De keuze moet met een tandarts besproken worden.

Welke ingrediënten bevat een aanbevolen tandpasta?

Fluoriden blijven het belangrijkste ingrediënt van elke tandpasta. Deze minerale zouten hebben de taak het tandglazuur te beschermen en het resistenter te maken. Oppervlakte-actieve stoffen zorgen ervoor dat tijdens het poetsen schuim gevormd wordt en dat tandplak gemakkelijker van de tanden loskomt.

De reinigende middelen verwijderen tandplak en verkleuringen. Let op de informatie over de ADH waarde.

Toevoegingen zoals salie of kamille kunnen ervoor zorgen dat bacteriën op betrouwbare wijze verwijderd worden en dat er geen ontsteking van tanden of tandvlees optreedt. Als de tandpasta zink bevat, voorkomt hij op betrouwbare wijze tandplak en tandsteen.

ADH-waarde Beschrijving Aanbeveling
0-20 Zeer weinig schurend Aanbevolen voor zeer gevoelige tandhalzen
20-40 Weinig schurend Aanbevolen voor gevoelige tandhalzen
40-60 Gemiddeld schurend Patiënten met blootliggende tandhalzen wordt aangeraden een ADH-waarde onder de 50 te kiezen.
60-80 Zeer schurend Mensen met intact tandvlees kunnen beter een tandpasta kiezen met een ADH-waarde onder de 80.
Boven de 80 Zeer sterk schurend Vermijd deze tandpasta, het gebruik ervan kan uw tanden beschadigen in plaats van reinigen.

Cariës kan een groot gevaar zijn voor het gebit. Plaque is verantwoordelijk voor de gevreesde gaatjes in de tanden. De suiker die we binnenkrijgen met voedsel dat aan onze tanden blijft kleven, levert de nodige voedingsstoffen voor de tandplakbacteriën.

Als de tandpasta fluoride bevat, kan dat bestreden worden. Fluoride voorziet de tanden van mineralen, waardoor ze minder kwetsbaar worden voor beschadiging. Fluoride heeft ook antimicrobiële eigenschappen en kan ontstekingen verminderen.

Als je specifiek tandbederf wilt voorkomen, zijn tandpasta’s met aminefluoride, natriumfluoride of tinhoudende fluoride bijzonder geschikt.

Zijn er ook glutenvrije tandpasta’s?

Als je moet oppassen voor een glutenvrij dieet, moet je de bijsluiters van cosmetische producten niet negeren. Tandpasta’s kunnen enkele actieve bestanddelen uit granen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mensen met gluten-intolerantie.

Als je er last van hebt, vermijd dan producten met ingrediënten als Hordeum, dat van gerst afkomstig is, Avena, dat van haver afkomstig is, of Triticum, dat van tarwe afkomstig is.

Zijn mijn tanden gevoelig?

Als je tanden reageren als ze in aanraking komen met zoete, koude of hete dingen, moeten gevoelige tanden gespaard worden. Let er daarom bij de keuze van de juiste tandpasta op dat hij zo weinig mogelijk schuring veroorzaakt en dus maar een klein aantal reinigende deeltjes bevat.

Blootliggende tandhalzen of barsten in de tanden moeten beschermd worden met een tandpasta die weinig schuurt. Overigens wordt een verkeerde poetstechniek als een veel voorkomende oorzaak van dit soort ongemak beschouwd.

Wil ik wittere tanden?

Verkleuring van de tanden is onaantrekkelijk. Daarom willen veel mensen wittere tanden. Tandpasta’s die whitening agents bevatten kunnen meer of minder helpen. Zogenaamde schuurmiddelen worden gebruikt om verkleuringen te verwijderen. Deze kleine schurende deeltjes slijpen de tanden.

Het proces kan vergeleken worden met schuurpapier, dat met wisselende intensiteit over het ruwe oppervlak glijdt en het gladstrijkt. Het succes van deze whitening tandpasta’s is beperkt. Bij sommige producten zie je werkelijk een vermeend succes en lijken de tanden witter.

Dit succes is echter niet van lange duur. Het verlangen naar wittere tanden gaat vaak gepaard met beschadiging van de tanden door te agressieve schoonmaakmiddelen die het oppervlak van de tanden letterlijk afslijpen.

Whitening tandpasta’s zijn alleen aan te bevelen als het tandglazuur intact is.

Kijk bij het kopen van witmakende tandpasta’s naar de ADH waarde. Dit geeft aan hoe grof de schurende deeltjes zijn. De waarde ligt vaak tussen 80 en 90. Voor dagelijks gebruik moet een lage waarde van rond 40 gekozen worden.

Kan tandpasta helpen tegen slechte adem?

Slechte adem heeft een oorzaak. Tandsteen of tandplak zijn meestal verantwoordelijk voor een slechte adem. Je kunt profiteren van de antibacteriële werking van tandpasta’s met fluoride of zink.

Een slechte adem kan heel onaangenaam zijn, vooral voor je partner. (Image source: unsplash.com / Lesly Juarez)

Als een slechte adem ondanks intensieve mondhygiëne niet verdwijnt, kunnen er lichamelijke aandoeningen achter zitten. Dit moet door een arts opgehelderd worden.

Besluit: Welke soorten tandpasta zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier verschillende soorten tandpasta

 • Universele tandpasta
 • Tandpasta voor kinderen en baby’s
 • Gevoelige tandpasta
 • Tandpasta met witmakers

Wat is universele tandpasta en wat zijn de voor- en nadelen van universele tandpasta?

Normale tanden zonder afwijkingen worden volledig verzorgd met universele tandpasta. De actieve bestanddelen verzorgen tanden en tandvlees, gaan cariës tegen en bevatten vaak ook een verfrissende functie, vergelijkbaar met een mondspoeling. Fluoride moet worden opgenomen voor gerichte cariëspreventie.

Voordelen
 • Grote verscheidenheid aan producten
 • all-round bescherming voor tanden en tandvlees
 • mondwater kan vaak worden meegegeven
Nadelen
 • Grote verschillen in kwaliteit en prijs
 • niet elke tandpasta bevat fluoride
 • geen gerichte bescherming voor gebitsproblemen

Wat zijn tandpasta’s voor kinderen en baby’s en wat zijn de voor- en nadelen?

Deze tandpasta’s zijn speciaal ontwikkeld voor de eerste doelgerichte tandverzorging. De verschillende producten zijn ingedeeld naar leeftijdsgroep. Het is belangrijk kinderen langzaam vertrouwd te maken met tandverzorging en slechts een klein beetje tandpasta te gebruiken.

De juiste tandpasta is ook voor kinderen van essentieel belang. (Image source: unsplash.com / S&B Vonlanthen)

Fluoride tandpasta’s worden ook aanbevolen voor kinderen. Het is belangrijk de kleintjes tijdens de mondhygiëne in de gaten te houden, zodat de tandpasta niet wordt doorgeslikt.

Voordelen
 • Mondhygiëne wordt vanaf het prille begin verzekerd
 • melktanden worden tegen cariës beschermd
 • Ruime productkeuze, gesorteerd naar leeftijdsgroep
Nadelen
 • Vaak aangeboden met kauwgom of fruitsmaak
 • verleiding tot doorslikken gegeven
 • toezicht noodzakelijk

Wat is Sensitive Tandpasta en wat zijn de voor- en nadelen van Sensitive Tandpasta?

Iedereen met gevoelige tanden moet Sensitive Tandpasta gebruiken. Als de halzen van de tanden blootliggen, worden de tanden kwetsbaar voor prikkels van buitenaf. Veel universele tandpasta’s en vooral tandpasta’s met witmakende middelen zouden in dit geval veel te agressief zijn en de tand verder beschadigen.

Een zachte tandpasta is nodig om gevoelige tanden goed te verzorgen. Je moet ook vermijden dat je te hard poetst en een tandenborstel gebruikt die te hard is.

Voordelen
 • Zachte verzorging voor gevoelige tanden
 • Bevatten vaak fluoride
 • Bevatten vaak andere actieve ingrediënten om het tandglazuur te versterken
Nadelen
 • Prijzen zijn vaak wat hoger
 • Geen witmakend effect
 • Verkleuringen kunnen meestal niet verwijderd worden

Wat zijn whitening tandpasta’s en wat zijn de voor- en nadelen?

Tandpasta’s met witmakers verwijderen oppervlakkige verkleuringen van de tanden, waardoor ze een paar tinten witter lijken. De tanden worden grondig gereinigd, maar vaak beschadigd door agressieve schoonmaakmiddelen.

Sommige van deze tandpasta’s gebruiken ook de kleurstof Blue Covarine, die de tanden op korte termijn witter doet lijken. Zwarte tandpasta’s op basis van geactiveerde houtskool zijn momenteel in de mode. Er zijn veel manieren om je glimlach op te vrolijken.

Voordelen
 • Tanden worden grondig gereinigd
 • verkleuringen worden verwijderd
 • tanden zien er meestal een paar tinten helderder uit
Nadelen
 • Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de tanden beschadigen
 • microdeeltjes mogen niet worden ingeslikt
 • het effect houdt meestal niet lang aan

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om tandpasta te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om tandpasta te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde tandpasta geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Ingrediënten
 • Fluoride gehalte
 • Slijtage
 • Aantal slijpmiddelen
 • Eigen verwachtingen

Ingrediënten

Alvorens te kopen, is het de moeite waard de ingrediënten te bekijken. Sommige ingrediënten horen in tandpasta thuis. Om de tanden goed mechanisch te kunnen reinigen, zijn reinigingsmiddelen nodig. Ze zijn er in verschillende vormen, op basis van wijting, marmerpoeder of silicaatverbindingen.

De RDA waarde geeft de concentratie van deze slijpdeeltjes aan. Als je gevoelige tanden hebt, zoek dan naar een lage ADH waarde.

Schuimmiddelen zijn nodig, zodat de tandpasta zich goed in de mond verspreidt en de voedselresten van de tanden verwijdert. Er worden ook bevochtigingsmiddelen gebruikt om ervoor te zorgen dat de resten van de plak goed worden uitgespoeld.

Schuimmiddelen hebben een antivirale en antibacteriële werking, maar ze kunnen ook irritatie veroorzaken of allergieën opwekken. Een veel voorkomend schuimmiddel is natriumlaurylsulfaat. Om te voorkomen dat tandpasta na opening uitdroogt, zijn bevochtigingsmiddelen nodig.

Meestal wordt het suikervervangende middel sorbitol gebruikt. Hoewel deze stof over het algemeen geen gevaar voor de gezondheid vormt, mag ze niet gebruikt worden als je last hebt van sorbitol- of fructose-intolerantie.

Fluoridegehalte

Het belang van fluoride is al besproken. Tandpasta’s van hoge kwaliteit hebben een hoog fluoridegehalte. Dit heeft het voordeel dat het de tanden beschermt en ze minder kwetsbaar maakt voor zuren en bacteriën.

Het fluoridegehalte wordt aangegeven in “ppm”. Deze waarde is vooral belangrijk bij de keuze van de juiste tandpasta voor kinderen. Het fluoridegehalte moet bij deze speciale producten zo laag mogelijk zijn. Voor jonge kinderen is ongeveer 500 ppm geschikt. Kinderen tot 12 jaar moeten tandpasta’s krijgen met een fluoridegehalte dat niet hoger is dan 1.450 ppm.

Slijtage

Slijtage is ook een belangrijk aankoopcriterium. Als je tanden bijzonder verkleurd zijn en je bent een zware roker of je drinkt vaak koffie of rode wijn, dan leidt dit na verloop van tijd tot ontsierende verkleuringen, die met conventionele universele tandpasta’s vaak niet afdoende bestreden worden.

De mate van schuren hangt af van het aantal reinigende stoffen dat de tandpasta bevat. Gezonde tanden zijn meestal niet gevoelig voor deze schuring. Mensen met gevoelige tanden moeten op de aanwijzingen op de verpakking letten of op veilig spelen door een gevoelige tandpasta te kopen.

Aantal schurende

deeltjes Schurende deeltjes, zoals kiezelzuur of krijt, kunnen blijvende schade aan de tanden toebrengen, vooral als ze al aangetast zijn. Toch kan een goede tandpasta niet zonder schuurmiddelen om aanslag betrouwbaar te verwijderen. Maar als het te veel schuurmiddelen bevat, wordt het glazuur aangetast.

De RDA waarde geeft informatie over het aantal slijpmiddelen. Als dit rond de 40 tot 50 is, is de tandpasta ook geschikt voor gevoelige tanden. Waarden tussen 60 en 80 zijn ook heel aanvaardbaar voor de verzorging van gezonde tanden. Voorzichtigheid is geboden bij waarden tussen 150 en 200. Hoewel deze pasta’s meestal bijzonder witte tanden beloven, kunnen ze ook de tanden beschadigen.

Je eigen verwachtingen

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, moet je de tandpasta kiezen in overeenstemming met je verwachtingen van het product. Je moet je niet laten leiden door de beloften van veel fabrikanten.

Stralend witte tanden worden meestal geassocieerd met hoge RDA waarden. Schade aan het glazuur is op lange termijn meestal waarschijnlijker dan wittere tanden. Sommige tandpasta’s beloven de tanden niet alleen schoon te maken, maar ze tegelijk van een nieuw laagje glazuur te voorzien. Tot nu toe is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze bewering ondersteunt.

Goedkope tandpasta’s kunnen de tanden meestal goed reinigen en zijn dus helemaal voldoende. In geval van speciale eisen en bijzondere problemen met tanden en tandvlees moet de tandarts geraadpleegd worden. De tandarts kan je geschikte tandpasta’s aanbevelen en je helpen de juiste keuze te maken.

Wetenswaardigheden over tandpasta

De manier om tanden schoon te maken

We hebben waarschijnlijk al wat licht op het onderwerp geworpen en het je gemakkelijker gemaakt de juiste tandpasta te kiezen. Een grondige mondhygiëne is niet mogelijk zonder tandpasta.

De verschillende producten moeten echter niet overschat worden. Gezonde tanden kunnen meestal voldoende verzorgd en onderhouden worden met een gewone tandpasta.

Ontdek belangrijke feiten over tandpasta in een oogopslag. (Image source: unsplash.com / Icons8team)

Elke dag je tanden poetsen, gecombineerd met de juiste poetstechniek, zorgt er uiteindelijk voor dat vuil en aanslag verwijderd worden en dat tandbederf geen kans krijgt je gebit aan te tasten.

Welke tandpasta kun je het beste gebruiken tijdens de zwangerschap?

De hormonen slaan vaak op hol tijdens de zwangerschap. Dit is te zien aan veranderingen in je tanden en tandvlees. Tanden kunnen vaker bloeden bij het poetsen en er kan vaker tandbederf optreden.

Tandpasta moet altijd fluoride bevatten om de tanden van mineralen te voorzien en om tandsteen te verharden. Om de tanden tijdens de zwangerschap te versterken, kunnen mondspoelingen met fluoride of speciale gels gebruikt worden als aanvulling op de dagelijkse tandverzorging.

Hebben kinderen hun eigen tandpasta nodig?

Dat is in elk geval aan te raden, want universele tandpasta’s voor volwassenen hebben meestal een hoog fluoridegehalte. Wat voor volwassenen zinvol is om hun gebit te verzorgen en te beschermen, kan zelfs gevaarlijk zijn voor kinderen. Tandpasta’s voor kinderen bevatten slechts kleine hoeveelheden fluoride.

Een overdosis kan leiden tot witte of bruine vlekken op de tanden of zelfs tot fluoridevergiftiging. Per kilogram lichaamsgewicht mag niet meer dan 0,07 milligram fluoride worden ingenomen. Kindertandpasta’s bevatten geen zink.

Zink wordt gebruikt in universele tandpasta’s voor volwassenen om tandsteen en tandplak te bestrijden. Als bij kinderen een overdosis zink wordt toegediend, kan dat een verzwakking van het immuunsysteem tot gevolg hebben.

Mondverzorging met een verschil – curieuze tandpasta’s

Tandpasta’s zijn meestal wit of hebben rode en blauwe strepen. Zwarte tandpasta’s zijn momenteel helemaal in. Deze bevatten geactiveerde houtskool, een actief ingrediënt dat vooral bij diarreeziekten wordt gebruikt en een werkzaam tegengif is. Geactiveerde houtskool heeft een bijzonder groot oppervlak en kan er andere moleculen aan binden.

Je kunt je de structuur voorstellen als een spons. Zo kunnen bacteriën in de mond gebonden worden. Geactiveerde houtskool kan echter geen onderscheid maken tussen schadelijke en nuttige stoffen. Dit is de reden waarom tandpasta’s van dit soort kritisch bekeken worden. Wetenschappelijke studies ontbreken tot nu toe. Tandpasta’s met vitaminegehalte zijn ook een nieuwigheid op de markt.

Dit is om een wijdverbreid tekort aan vitamine B12 te voorkomen. Ons lichaam kan de vitamine, die cyanocobalamine heet, niet zelf aanmaken, en moet via onze dagelijkse voeding worden opgenomen. Als de vitamine in tandpasta zit, kan ze bijzonder effectief gebruikt worden als ze via het mondslijmvlies opgenomen wordt. Studies hebben al aangetoond dat deze “vitamine boost” in tandpasta de vitamine B12 status in het lichaam daadwerkelijk verhoogt.

Tandpasta is een alledaags cosmetisch artikel, maar het kan ook een pure luxe worden. Van tandpasta’s met gouddeeltjes wordt gezegd dat ze antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Je moet tot 100 euro uitgeven voor een tube van deze kostbare mondverzorging. Overeenkomstige studies moeten over een langere periode worden uitgevoerd en zijn dus de komende jaren niet te verwachten.

Zelf tandpasta maken – is het mogelijk?

Als je je eigen tandpasta maakt, hoef je je geen zorgen te maken over de ingrediënten. Je kunt een verzorgende tandpasta maken van een paar eenvoudige ingrediënten. Je hebt zuiveringszout nodig, kokosolie, stevia en etherische muntolie. Zuiveringszout werkt als een schuurmiddel en heeft ook een licht blekende werking.

De antibacteriële eigenschappen van kokosolie gaan cariës-veroorzakende bacteriën tegen. Stevia brengt zoetheid zonder wroeging en de muntolie zorgt voor een frisse adem. Eerst wordt de kokosolie gesmolten en vermengd met drie eetlepels zuiveringszout. Er worden ongeveer tien tot twaalf druppels muntolie aan toegevoegd.

De hoeveelheid stevia varieert naargelang hoe zoet je je tandpasta graag hebt. Na het mengen van de ingrediënten krijg je een romige pasta die in een luchtdicht bakje enkele weken houdbaar is.

Tandpasta niet alleen voor je tanden

Tandpasta is niet alleen een onmisbaar hulpmiddel voor de mondhygiëne, maar ook een veelzijdig huismiddel op ieders lippen. Je kunt bijvoorbeeld van vervelende knoflook- of visgeuren aan je handen afkomen door ze met tandpasta te wassen.

Als er krassen op de CD zitten, kan hij niet meer zoals gewoonlijk worden afgespeeld. Wrijf de CD in met tandpasta en verwijder de resten met een zachte doek. De CD zou nu zoals gewoonlijk moeten spelen.

Wist je dat tandpasta gebruikt kan worden om juwelen schoon te maken? Tandpasta ingrediënten zijn vooral goed voor het reinigen van juwelen en andere metalen accessoires. Het is voldoende om ze te poetsen met een beetje tandpasta en ze af te spoelen met lauw water.

Als vervelende insectenbeten beginnen te jeuken, kan tandpasta die direct op de beet wordt aangebracht helpen. Kalkaanslag op kranen kun je ook verwijderen door er tandpasta op te smeren. Je kunt een gebruikte tandenborstel gebruiken voor het aanbrengen.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://www.berlin.de/special/gesundheit-und-beauty/gesundheit/ratgeber/3410721-212-zahnpasta-was-eine-gute-zahncreme-ausmac.html

[2] https://de.wikipedia.org/wiki/Zahnpasta

[3] https://www.zentrum-der-gesundheit.de/zahnpasta-inhaltsstoffe-ia.html

[4] http://www.paradisi.de/Beauty_und_Pflege/Zahnpflege/Zahncreme/

[5] https://www.welt.de/gesundheit/article126009754/Woran-eine-gute-Zahnpasta-zu-erkennen-ist.html

[6] https://www.focus.de/gesundheit/ratgeber/zaehne/vorbeugung/fluorid-so-gefaehrlich-ist-der-stoff-in-der-zahnpasta-wirklich_id_5872918.html

Bildquelle: pixabay.com / PhotoMIX-Company

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies