Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

20Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

68Verzamelde opmerkingen

Ben je op zoek naar informatie over sulforafaan? Wil je weten hoe het werkt en waar het je mee kan helpen? Misschien ben je nog niet helemaal overtuigd van de werking ervan en wil je je kennis een beetje consolideren? Dan is dit de juiste test voor jou.

In het kader van deze Sulforafaan test 2023 willen we je alle nodige informatie geven, zodat je voor en na je aankoop goed geadviseerd bent. Je leert veel over de werkingswijze en een of twee nieuwe dingen over sulforafaan zelf.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Sulforafaan is een natuurlijk actief bestanddeel dat in kruisbloemige groenten voorkomt en een secundaire plantaardige verbinding wordt genoemd.
 • Het actieve bestanddeel heeft enkele positieve effecten, zodat het vooral gebruikt wordt bij de behandeling van kanker, astma of darmziekten. Het kan ook positieve effecten hebben op kinderen.
 • De hoogste concentratie wordt gevonden in broccoli of broccoli spruiten. Sulforafaan kan zonder aarzelen ingenomen en gebruikt worden.

Beste Sulforafaan: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je sulforafaan koopt

Wat is sulforafaan?

Sulforafaan is een mosterdolie die in een enzymatisch proces uit glucoraphanine gewonnen wordt. Dit ingrediënt wordt vooral gevonden in kruisbloemige planten. (1) Deze planten omvatten verschillende soorten kool, tuinkers, radijs en nog veel meer.

Sulforaphan-1

De klassieke groente voor sulforafaan is broccoli. (Image source: 123.com / De klassieke groente voor sulforafaan is broccoli. (Image source: 123rf.com / Hofacker)

Sulforafaan is een secundaire plantaardige stof, dus niet essentieel voor de mens of voor de plant zelf. Deze stoffen hebben echter meestal een positief effect op de stofwisseling.

Hoe werkt sulforafaan?

Sulforafaan is een krachtige antioxidant. Deze stoffen bestrijden vrije radicalen in je lichaam, die destructief kunnen zijn als er te veel aanwezig zijn. Deze vrije radicalen versnellen veroudering en verzwakken het immuunsysteem, wat tegengegaan kan worden met behulp van verschillende antioxidanten.

Een extra verschil met vitamine C of E is de manier waarop het werkt. Sulforafaan werkt vanuit de achtergrond en gebruikt de lichaamseigen enzymen voor ontgifting. Dit wordt in vaktaal aangeduid als de zogenaamde fase II ontgiftingsenzymen. (2)

Voor wie is sulforafaan nuttig?

Het toepassingsgebied van sulforafaan en andere secundaire plantaardige stoffen is betrekkelijk breed. Enerzijds kan sulforafaan gebruikt worden voor preventie, anderzijds wordt het steeds meer gebruikt voor de behandeling van verschillende ziekten.

Het wordt onder andere gebruikt bij de behandeling van

 • Astma (3)
 • Hooikoorts
 • Artrose (4)
 • Darmziekten
 • Kanker (5, 6)

Deze stof, die pas sinds 1992 bekend is, wordt steeds diepgaander onderzocht en getest. Dit betekent dat het toepassingsgebied zich steeds verder ontwikkelt.

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij sulforafaan?

Op dit moment zijn er geen bijwerkingen bekend die het gevolg zijn van een bovengemiddelde inname van sulforafaan.

Een neveneffect van een verhoogde inname van kool is winderigheid. Tot nu toe is echter geen actuele limiet bekend. Zelfs in een studie waarin de proefpersonen gedurende langere tijd een dagelijkse dosis van 90 milligram innamen, traden geen duidelijke bijwerkingen op.

Wat is het verschil tussen sulforafaan en DIM?

DIM staat voor di-indolyl-methaan, dat ook een secundaire plantaardige stof is. Het wordt vooral gevonden in kruisbloemige groenten. Zo komen beide stoffen voor in verschillende soorten kool, bijvoorbeeld.

Beide stoffen zijn secundaire plantaardige verbindingen.

Beide stoffen hebben een anticarcinogene werking en kunnen dus het ontstaan van kanker helpen afremmen.

DIM remt vooral de omzetting van oestron in zijn kankerverwekkende metaboliet. DIM remt zo de ontwikkeling van sommige soorten kanker, waaronder borst-, dikke darm- en prostaatkanker. (8)

Besluit: Welke soorten sulforafaan zijn er en welke is geschikt voor jou?

Sulforafaan is grotendeels verkrijgbaar in twee verschillende vormen. Men kan onderscheid maken tussen

 • Poeder
 • Capsules

In de volgende regels laten we je de voor- en nadelen van deze twee vormen zien.

Wat onderscheidt sulforafaanpoeder en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Net als elke andere toedieningsvorm heeft ook sulforafaanpoeder bepaalde voordelen en nadelen. Zo wordt sulforafaan in poedervorm sneller door het lichaam opgenomen en kan het ook zonder problemen aan de individuele behoeften worden aangepast.

Voordelen
 • Doseerbaar
 • Snelle opname
 • Iets goedkoper
Nadelen
 • Overzicht van de hoeveelheid
 • Meer tijdrovend om in te nemen
 • Moeilijk te combineren met andere dingen

Als je een poeder voor je hebt, kan het gemakkelijk gebeuren dat je het einde van de hoeveelheid over het hoofd ziet. Het innemen van het poeder is ook wat tijdrovender, omdat de hoeveelheid eerst gewogen moet worden voor het kan worden ingenomen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van sulforafaan capsules?

Als je veel onderweg bent, dan hebben capsules duidelijke voordelen. Ze kunnen zonder problemen samen ingenomen worden en ook zonder problemen met andere werkzame stoffen gecombineerd worden.

Voordelen
 • Gemakkelijk te vervoeren
 • Neem meer werkzame stoffen tegelijk in
 • Vertraagde afgifte
Nadelen
 • Alleen bepaalde hoeveelheden
 • Problemen met slikken
 • Mogelijk kortere houdbaarheid

Als je problemen hebt met het slikken van tabletten, kan dit natuurlijk een uitsluitingscriterium zijn. Evenzo kun je maar een bepaalde hoeveelheid tegelijk slikken (de eenheid van de tablet). Dus moet iedereen voor zichzelf beslissen.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om sulforafaan te vergelijken en te evalueren

Dosering

Als het om dosering gaat, is het belangrijk onderscheid te maken tussen het beoogde gebruik. Als sulforafaan preventief genomen moet worden, is een dosis van tussen de 5 en 15 milligram aan te bevelen.

Bij inname als onderdeel van een therapie moet de dosering verdubbeld worden tot ten minste 30 milligram. Deze hoeveelheid kan zelfs opgevoerd worden tot aanzienlijk meer, zo werden in het universiteitsziekenhuis van Heidelberg patiënten behandeld met wel 90 milligram.

Toedieningsvorm

Veel mensen nemen sulforafaan op natuurlijke wijze in, door het eten van kruisbloemige groenten. Vooral broccoli of speciaal gekweekte broccoli met een verhoogd gehalte aan sulforafaan komt veel voor.

Bij therapeutisch gebruik kunnen ook capsules of poeder gebruikt worden, omdat het anders erg moeilijk is de benodigde hoeveelheid te verkrijgen. De inname kan goed gecontroleerd worden via de producten.

Bijkomende ingrediënten

Sulforafaan wordt meestal aangeboden in zijn pure vorm in capsules of poeder. Het kan echter gemakkelijk gecombineerd worden met andere actieve ingrediënten en natuurlijke dingen. Zo zijn de werkzame stoffen sulforafaan en sorafenib een goede combinatie die elkaar versterkt. (9)

Het moet echter niet gecombineerd worden met middelen die precies het tegenovergestelde bevorderen en stoffen bevatten zoals prooxdianen die de oxidatie stimuleren.

Wetenswaardigheden over sulforafaan

Hoe, wanneer en hoelang kun je sulforafaan het beste innemen?

Als sulforafaan via broccoli of andere groenten wordt ingenomen, moeten die zo vers mogelijk zijn en alleen kort gestoomd worden. Zo blijft de hoogste concentratie bewaard.

Een alternatief zijn broccolischeuten, die een hoge concentratie sulforafaan hebben.

Als je capsules of poeder neemt, zorg er dan voor dat je ze met regelmatige tussenpozen inneemt en combineer ze met andere voedingsmiddelen. De duur kan persoonlijk gekozen worden.

Wat is de houdbaarheidvan sulforafaanpreparaten?

In de regel hebben deze preparaten een zekere houdbaarheid, net als andere preparaten. Sulforafaanpreparaten kunnen daarom heel goed bewaard worden en ook zonder problemen in voorraad gekocht worden.

De preparaten moeten op een koele en tegen licht beschermde plaats bewaard worden en kunnen dan gedurende langere tijd op deze plaats bewaard worden. Er zijn geen speciale eisen die in acht genomen moeten worden.

Welke voedingsmiddelen bevatten sulforafaan?

Zoals al gezegd zit er veel sulforafaan in broccoli, spruitjes en bloemkool. In het algemeen bevat een standaard broccoli van 500 tot 700 gram ongeveer 30 tot 50 mg sulforafaan. Het absolute supergehalte aan sulforafaan wordt gevonden in broccoli spruiten – ze zouden 10 tot 100 keer zoveel sulforafaan bevatten als “volwassen” broccoli.

Alternatieve voedingsmiddelen zijn kool, koolrabi, radijs, tuinkers, rucola, koolzaad en rapen. Er zit ook een zekere hoeveelheid sulforafaan in dit voedsel.

Kan ik sulforafaan ook aan mijn kind geven?

Het werkzame bestanddeel sulforafaan kan in aangepaste dosering aan kinderen gegeven worden. De hierboven genoemde effecten kunnen ook bij kinderen optreden en een positief effect hebben. Zo kunnen verschillende ziekten tot op zekere hoogte met dit actieve bestanddeel beïnvloed worden.

Sulforafaan helpt kinderen net zo goed als volwassenen

Zo heeft een studie aangetoond dat de inname van sulforafaan een positief effect heeft op de ontwikkeling van autisme. Sociaal gedrag wordt aantoonbaar beïnvloed door de inname. (10)

Kan ik ook sulforafaan aan mijn hond geven?

Sulforafaan kan ook zonder probleem door hondenvoer gemengd worden. Op het ogenblik zijn er geen studies over het aantoonbare effect van sulforafaan. Sommige hondenbezitters berichten echter over hun positieve ervaringen.

Dat dit actieve bestanddeel, vergelijkbaar met dat bij mensen, het immuunsysteem versterkt of ook kankertherapie ondersteunt. Sulforafaan kan nuttig zijn bij allerlei verschillende kwalen, maar het is het beste een dierenarts te raadplegen.

Beeldbron: Sanchort/ 123rf.com

Referenties (10)

1. Ingrid Herr, Vanessa Rausch, Markus W. Büchler (2013)
Bron

2. Fawzy Elbarbry, Nehad Elrody (2011)
Bron

3. Marc A. Riedl, M.D., M.S., Andrew Saxon, M.D., and David Diaz-Sanchez, Ph.D... (2008) 10.1016/j.clim.2008.10.007
Bron

4. University of East Anglia. (2010) ScienceDaily
Bron

5. Koramit Suppipat, Chun Shik Park, Ye Shen, Xiao Zhu, and H. Daniel Lacorazza ... (2012) 10.1371/journal.pone.0051251
Bron

6. Klinik St. Georg (2008)
Bron

7. Nathan V. Matushesk, iElizabeth H. Jeffery (2001) https://doi.org/10.1021/jf010809a
Bron

8. Prof. Dr. Ingrid Herr (2014)
Bron

9. Rausch V1, Liu L, Kallifatidis G, Baumann B, Mattern J, Gladkich J, Wirth T, Schemmer P, Büchler MW, Zöller M, Salnikov AV ... (2010) doi: 10.1158/0008-5472.CAN-10-0066
Bron

10. Kanwaljit Singh, Susan L. Connors, Eric A. Macklin, Kirby D. Smith, Jed W. Fahey, Paul Talalay, and Andrew W. Zimmerman ... (2014) https://doi.org/10.1073/pnas.1416940111
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Senfölbombe der Kreuzblütler – pflanzlicher Verteidigungsmechanismus mit therapeutischer Wirkung
Ingrid Herr, Vanessa Rausch, Markus W. Büchler (2013)
Ga naar bron
Potential health benefits of sulforaphane: A review of the experimental, clinical and epidemiological evidences and underlying mechanisms
Fawzy Elbarbry, Nehad Elrody (2011)
Ga naar bron
Oral Sulforaphane increases Phase II antioxidant enzymes in the human upper airway
Marc A. Riedl, M.D., M.S., Andrew Saxon, M.D., and David Diaz-Sanchez, Ph.D... (2008) 10.1016/j.clim.2008.10.007
Ga naar bron
Eating broccoli could guard against arthritis
University of East Anglia. (2010) ScienceDaily
Ga naar bron
Sulforaphane Induces Cell Cycle Arrest and Apoptosis in Acute Lymphoblastic Leukemia Cells
Koramit Suppipat, Chun Shik Park, Ye Shen, Xiao Zhu, and H. Daniel Lacorazza ... (2012) 10.1371/journal.pone.0051251
Ga naar bron
Sekundäre Pflanzenstoffe aus Kreuzblütlern (Cruciferen) bei Krebs
Klinik St. Georg (2008)
Ga naar bron
Comparison of the Bioactivity of Two Glucoraphanin Hydrolysis Products Found in Broccoli, Sulforaphane and Sulforaphane Nitrile
Nathan V. Matushesk, iElizabeth H. Jeffery (2001) https://doi.org/10.1021/jf010809a
Ga naar bron
Der Krebs isst mit - Ernährung und Tumorchirugie
Prof. Dr. Ingrid Herr (2014)
Ga naar bron
Synergistic activity of sorafenib and sulforaphane abolishes pancreatic cancer stem cell characteristics.
Rausch V1, Liu L, Kallifatidis G, Baumann B, Mattern J, Gladkich J, Wirth T, Schemmer P, Büchler MW, Zöller M, Salnikov AV ... (2010) doi: 10.1158/0008-5472.CAN-10-0066
Ga naar bron
Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD)
Kanwaljit Singh, Susan L. Connors, Eric A. Macklin, Kirby D. Smith, Jed W. Fahey, Paul Talalay, and Andrew W. Zimmerman ... (2014) https://doi.org/10.1073/pnas.1416940111
Ga naar bron
Recensies