Laatst bijgewerkt: 22-10-2021

Onze selectiecriteria

24Onderzochte producten

65Bestede uren

34Beoordeelde onderzoeken

164Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote sportmatten test 2023. Hier stellen we alle sportmatten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste sportmat voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan.

Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een sportmat wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Niet iedereen vindt tijd om naar de sportschool te gaan. Maar dat is geen reden om je gebruikelijke fitnessoefeningen op te geven. Een sportmat voor thuis is hoe dan ook de ideale manier om je trainingsprogramma uit te voeren.
 • Thuis trainen is bijna niet mogelijk zonder een sportmat. Het gevaar voor verwonding zou te groot zijn op een harde vloer. Een goede sportmat, daarentegen, biedt goede demping en beschermt zo je gewrichten.
 • Een sportmat is dus onmisbaar en iedereen die thuis pilates, yoga of klassieke oefeningen doet heeft er een nodig. Zelfs moeilijke krachttraining kan comfortabel gedaan worden op een goede sportmat.

Beste sportmat: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een sportmat koopt

Voor wie is een sportmat geschikt?

In principe is een sportmat geschikt voor iedereen die thuis wil sporten. De sportmat kan echter ook gemakkelijk mee naar buiten of naar de sportzaal genomen worden.

Sportmatte

Sportmatten zijn heel gemakkelijk thuis te gebruiken. Na gebruik rol je ze gewoon weer op en berg je ze op. (Image source: unsplash.com / rawpixel)

Andere redenen om deze matten te kopen zijn:

 • Voorkomen van beschadiging van de vloer
 • De demping van lawaai
 • De bescherming van de gewrichten

De sportmat beschermt zo de vloer tegen krassen of andere beschadigingen en biedt een zacht en comfortabel oppervlak.

Sportmatten zijn bijzonder geschikt als je thuis fitnessapparatuur hebt staan. De matten bieden de nodige steun.

Welke dikte is geschikt voor een sportmat?

Met een sportmat kun je bijna overal je sportoefeningen doen. Of je nu thuis of buiten bent, je kunt de mat gebruiken om een optimale ondergrond voor je trainingen te creëren. Sportmatten kunnen sterk in hoogte variëren.

Er zijn modellen die ca. 4 mm hoog zijn, maar ook matten die tot 6 cm hoog kunnen zijn. Welke mat geschikt is hangt helemaal af van de soort sport die je wilt beoefenen en hoe comfortabel je de mat wilt hebben. Hoe dikker de mat, hoe comfortabeler het is om de oefeningen uit te voeren. Voor sporten als yoga is een heel dun model heel geschikt.

Als je graag pilates- of fitnessoefeningen doet, is een middelhoog model met een hoogte tot 15 mm voldoende voor je. Zo kun je stevig blijven staan. Voor sporten als grondoefeningen moeten de matten erg dik zijn. Ze zijn niet zo handig als de andere soorten, maar hun dikte maakt gymnastiekoefeningen op de vloer comfortabeler.

Welke alternatieven zijn er voor een sportmat?

Als je geen sportmat bij de hand hebt, hoef je je favoriete sportoefeningen niet op te geven. Je kunt gewoon alternatieven gebruiken die je thuis kunt vinden. Een vloerkleed of handdoek kan ook een beetje demping bieden in een noodsituatie.

Welke sportmat is geschikt voor trainingen?

Een handig, antislip matje is het beste voor je training. De antislip eigenschappen minimaliseren het risico op verwondingen tijdens de training. Bovendien moet je mat je een stevige ondergrond bieden en moet je in het materiaal kunnen “wegzakken”.

Het is niettemin heel belangrijk dat sprongen tijdens de training gedempt worden en dat je gewrichten beschermd worden. Een mat met een dikte van ca. 1-2 cm is ideaal voor de meeste oefeningen. Je moet echter altijd aandacht besteden aan de kwaliteit van je mat.

Hij moet vormvast zijn, zodat je lang van je sportmat kunt genieten. Als je een echte yogaliefhebber bent, kun je ook een dunnere mat gebruiken. Voor je volgende yogaflow kan je mat ook 4-7 mm dik zijn.

Hoe groot moet een sportmat zijn?

Hoe groot je sportmat moet zijn hangt af van je eigen lengte. Als je langer bent dan 170 cm, moet je mat minstens 190-200 cm lang zijn, en dat is waar de meeste sporters zich prettig bij voelen.

Ben je korter dan 170 cm, dan moet een lengte van 180 cm voor de mat voldoende zijn. De optimale keuze is dus heel individueel. De breedte van de mat is meestal zeer gelijkmatig en ligt tussen 60 en 65 cm.

Dit betekent dat bij oefeningen die uitgestrekte armen vereisen, deze verder reiken dan de mat. Voor de meeste sporters is dit geen probleem, maar als je liever een breder model hebt, zijn er ook matten met een breedte van een meter. Deze zijn echter minder handig.

Wat is het verschil tussen een yogamat en een oefenmat?

In tegenstelling tot een yogamat wordt een gymnastiekmat gekenmerkt door steviger materiaal en grotere dikte en elasticiteit. Dit is belangrijk om de nodige demping en voldoende comfort te bieden tijdens de sprongen en zo de gewrichten te beschermen.

Bovendien moet de mat zeer slipvast zijn en goede steun bieden aan handen en voeten bij het uitvoeren van oefeningen. Een yogamat daarentegen is veel dunner omdat hij niet zo veel schokken hoeft op te vangen.

Bovendien is de onderkant van de mat van bijzonder antislip materiaal, zodat de oefeningen veilig kunnen worden uitgevoerd en de stroom niet onderbroken hoeft te worden. In beide gevallen wordt meestal PVC als materiaal gebruikt, en het plastic wordt vaak op de gymnastiekmat geschuimd.

Besluit: Welke soorten sportmatten zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten sportmatten

 • Sportmat van kunststof
 • Sportmat van natuurlijke materialen

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. We willen je helpen de meest geschikte sportmat voor je te vinden.

Wat zijn de kenmerken van een plastic sportmat en wat zijn de voor- en nadelen?

Plastic sportmatten zijn meestal gemaakt van schuim. Ze geven een stabiel en antislip oppervlak en geven je zo meer steun tijdens het sporten. Ze dempen ook bewegingen en zijn gemakkelijk voor de gewrichten. Gymnastiekmatten van kunststof zijn er in verschillende diktes, lengtes en kleuren.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Ruimtebesparend
Nadelen
 • Allergieën mogelijk
 • Chemische geur

Fitnessmatten van kunststof zijn een goedkope optie en bijzonder geschikt voor yoga en Pilates of andere fitnessoefeningen. De prijs-prestatie verhouding is optimaal.

Vanwege de lage prijs moet je echter enkele tekortkomingen accepteren, zoals de chemische geur. Als je daar geen last van hebt, is deze mat precies goed voor je.

Wat onderscheidt een sportmat van natuurlijke materialen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Als je de huidige trend wilt volgen en iets goeds voor het milieu wilt doen, zijn fitnessmatten van natuurlijke materialen zoals rubber, schapenwol of katoen precies goed voor je. Ze zijn ook antislip en dienen om bewegingen op te vangen en de gewrichten te beschermen.

Vergeleken met matten van plastic zijn ze echter vrij van schadelijke stoffen, warm en zacht voor de huid en milieuvriendelijk.

Voordelen
 • Milieuvriendelijk
 • Lange levensduur
 • Goede huidverdraagzaamheid
Nadelen
 • Duurder
 • Iets zwaarder

Aanvankelijk kunnen sportmatten van natuurlijke materialen een sterke geur hebben, afhankelijk van het materiaal. Afgezien daarvan overtuigen deze matten door hun hoge kwaliteit.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om sportmatten te vergelijken en te beoordelen

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om sportmatten te vergelijken en te beoordelen. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en effectief model te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Grootte en dikte
 • Materiaal
 • Slipweerstand

In het volgende lees je over de respectieve criteria en ontdek je waarom het voor jou zinvol is om een model op basis van de criteria te kopen of niet.

Afmetingen en matdikte

We zijn hierboven al uitvoerig ingegaan op de afmetingen van de fitnessmat. Toch willen we je adviseren op de afmetingen van de mat te letten om je training zo comfortabel mogelijk te maken.

Sportmatten

Sportmatten zijn er in verschillende maten en kleuren. (Image source: pixabay.com / Ben-Kerckx)

Vraag je eerst af waar je de sportmat voor nodig hebt. In principe moet het zo groot zijn als je hele lichaam. Als je het “voor jezelf” nodig hebt als staand oppervlak, is een dunne mat voldoende.

Materiaal

Hoogwaardige sportmatten worden gekenmerkt door een lange duurzaamheid en materialen die vrij zijn van schadelijke stoffen. Zoals bij elk product heeft kwaliteit zijn prijs.

Materiaal belangrijkste kenmerk
Natuurlijke materialen hoge kwaliteit, milieuvriendelijk
Plastic goedkoop, schadelijke stoffen

In principe zijn sportmatten van natuurlijke materialen de optie van hogere kwaliteit. Ze bevatten geen schadelijke stoffen en worden goed door de huid verdragen. Matten van hoge kwaliteit zijn gemarkeerd met een kwaliteitszegel.

Slipweerstand

Slipweerstand is een ander belangrijk kwaliteitskenmerk. Een gymnastiekmat moet beslist slipvast zijn. Veel tests maken onderscheid tussen de slipweerstand van de mat op de vloer en of de gymnastiekmat slipvast is tijdens de oefeningen.

Tijdens het oefenen biedt de stabiliteit van de mat de nodige veiligheid. Om te voorkomen dat de mat wegglijdt, moet hij recht op de vloer liggen. Bij het kopen van een fitnessmat moet je daarom letten op de slipweerstand.

Wetenswaardigheden over sportmatten

Welke pagina hoort bovenaan?

Sommige oefenmatten kun je maar aan één kant gebruiken, andere aan beide kanten. De gebruiksaanwijzing van de fabrikant vertelt je welke kant van de mat het is en hoe je kunt herkennen welke kant bovenop hoort.

Er is meestal een embleem op de bovenkant van de mat gedrukt aan de kant die bovenop moet liggen.

Hoe maak ik een sportmat schoon?

Gymnastiekmatten hebben meestal een lange levensduur en veel lichaamscontact gedurende die tijd.

Dit geeft na verloop van tijd geuren en vlekken, die je betrekkelijk gemakkelijk kunt verwijderen. Het is voldoende om de mat met helder water schoon te maken. Voor hardnekkige vlekken kan ook licht afwasmiddel aan het water worden toegevoegd.

Verder lezen: bronnen, studies en interessante links

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27692740

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28490537

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28085122

Foto bron: pixabay.com / pixelcreatures

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies