Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

45Bestede uren

27Beoordeelde onderzoeken

136Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Flavour Drop Test 2022. Hier stellen we alle smaakdruppels die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste smaakdruppels voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke informatie waarvan je op de hoogte moet zijn als je smaakdruppels wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Smaakdruppels (ook flavdrops genoemd) zijn smaakdruppels voor verschillende gerechten en dranken. Deze smaakdruppels zijn meestal calorie-arm of calorie-, vet- en eiwitvrij en hebben een rijk scala aan verschillende smaken.
 • Er zijn twee hoofdsoorten smaakdruppels: Flavour Drops (zonder suiker) en Pur Flavours.
  Smaakdruppels zonder suiker zijn suikervrije smaakdruppels, de pure smaakdruppels zijn zeer geconcentreerd en geven een extreem hoge opbrengst.
 • De smaakdruppels bevatten geen zorgwekkende stoffen. Natuurlijk hangt dit af van de hoeveelheid, dus je moet je geen zorgen maken over kleinere, passende hoeveelheden.

Beste Smaakdruppels: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Smaakdruppels koopt

Wat zijn Smaakdruppels?

Flavour Drops (ook wel Flavdrops genoemd) zijn smaakdruppels voor verschillende gerechten en dranken.

Deze smaakdruppels zijn meestal calorie-arm of calorie-vrij, vetvrij, eiwitvrij (met toegevoegde zoetstoffen) en ze hebben een rijke variatie aan verschillende smaken.

FlavDrops zijn niet alleen heel goed voor neutraal eiwitpoeder, maar ook voor het koken, bakken en verfijnen van kant-en-klare producten. (Image source: 123rf.com / 97704383)

Met andere woorden, ze leveren geen bijzondere voedingswaarden en zijn alleen bedoeld om smaak toe te voegen.

Je kunt Flavour Drops gebruiken om je proteïnedrank, water, kwark, yoghurt, alcoholische of niet-alcoholische drankjes en nog veel meer op smaak te brengen.

Je hoeft alleen maar een paar druppels naar smaak toe te voegen, bv. om je proteïnedrank naar aardbei te laten smaken.

Waar kan ik Flavour Drops voor gebruiken?

Je kunt Flavour Drops combineren met een breed scala aan voedingsmiddelen, omdat ze vloeibaar en multifunctioneel zijn.

Je kunt Flavour Drops aan elk drankje toevoegen.

Dienovereenkomstig kun je ze door je thee, koffie, smoothies of milkshakes roeren. Het gaat ook goed samen met water, vooral de fruitige soorten.

Een van de belangrijkste toepassingen is om het te combineren met eiwitpoeders die een neutrale smaak hebben (ook bekend als smaakdruppels voor fitness, sportvoeding), want je kunt het gebruiken om je eiwitdrank af te wisselen qua smaak, bijvoorbeeld.

Verder is het mogelijk om gerechten zoals pannenkoeken, rijstpudding en muesli met de smaakdruppels te verfijnen en exotische resultaten te bereiken.

Wat zijn de voordelen van smaakdruppels boven suiker?

Smaakdruppels zijn een goed alternatief als je een beetje zoetigheid aan je drankjes of gerechten wilt toevoegen zonder suiker of suikervervangers te gebruiken.

Onderzoekers concluderen dat kunstmatige zoetstoffen op lange termijn tot gewichtstoename kunnen leiden en het risico op zwaarlijvigheid, diabetes type 2, hoge bloeddruk of hartziekten kunnen verhogen.

Dit komt omdat men vermoedt dat suikervervangers de stofwisseling, de samenstelling van darmbacteriën en de eetlust beïnvloeden. (1)

Bovendien werd insulineresistentie gevonden bij vrijwilligers met overgewicht nadat ze een drankje met zoetstoffen hadden gekregen

Dit werd ook gevonden in een andere studie bij mensen met een normaal gewicht. (2, 3)

Wist je dat smaakdruppels bijna calorievrij zijn?

Omdat je maar een paar druppels hoeft te gebruiken om de smaak te versterken, zijn ze ideaal voor elk dieet om wat smaak aan je eten en drinken toe te voegen.

Een matige suikerconsumptie is vooral belangrijk voor kinderen en zwangere vrouwen. Smaakdruppels kunnen ook de risico’s voor moeder en kind wegnemen en vormen een goed alternatief.

Kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap zoetstoffen consumeerden hadden op de leeftijd van 1 jaar tweemaal zoveel kans op overgewicht als kinderen van wie de moeder geen zoetstoffen consumeerde.

Natuurlijk kunnen ook andere factoren, zoals zwaarlijvigheid van de ouders, invloed hebben op het gewicht van kinderen.

Na evaluatie met inbegrip van andere risicofactoren werd echter een odds ratio van 2,43 vastgesteld, die op zo’n verband wijst. (4)

Welke alternatieven zijn er voor smaakdruppels?

Pure voedingsaroma’s

Flavour Drops geven een smaak die op een alternatieve manier benaderd kan worden.

Het eerste wat je moet doen is verduidelijken wat een smaak is en hoe die gebruikt wordt of hoe je verschillen in samenstelling van smaken kunt herkennen.

Aroma’s worden aan voedsel toegevoegd om de smaak/geur op een speciale, positieve manier te veranderen.

Wist je dat je eten veel lekkerder smaakt als je smaakdruppels combineert met een beetje zoetstof?

Smaken spreken gewoonlijk alleen de receptoren van de neus aan. Samen met een beetje zoetigheid worden neus en mond echter geprikkeld en wordt de smaak als veel intenser ervaren.

Dit is wat bedoeld wordt met het toevoegen van een aroma. Maar het is ook belangrijk de herkomst te begrijpen van de toegevoegde smaakstoffen die tussen de ingrediënten voorkomen.

Als op de ingrediëntenlijst alleen “smaakstof” staat, is het hoogstwaarschijnlijk een chemisch geproduceerde smaakstof.

Vroeger kon je ze snel herkennen aan de toevoegingen “kunstmatig” of “natuur-identiek”, maar tegenwoordig is dat niet meer mogelijk. Natuur-identiek betekent echter niet natuurlijk.

Natuuridentieke stoffen worden louter chemisch vervaardigd met de natuur als voorbeeld; kunstmatige verbindingen daarentegen komen in de natuur niet zo voor.

Natuurlijke smaakstoffen

“Natuurlijke smaakstoffen” of natuurlijke aromastoffen zijn wat men gewoonlijk denkt dat ze zijn: smaakstoffen die van een natuurlijke grondstof afkomstig zijn.

Ze zijn afkomstig van plantaardige of dierlijke stoffen, maar kunnen ook uit micro-organismen verkregen worden.

Tot de laatste behoren bijvoorbeeld vormen. Waar mensen niet meteen aan denken is dat smaakstoffen die met behulp van genetische manipulatie zijn gemaakt ook natuurlijk zijn.

Een andere manier om een goede en natuurlijke smaak te krijgen is fruit, groenten of kruiden te gebruiken die een intense smaak hebben. (Image source: 123rf.com / 43416057)

Vruchtensiroop

Een natuurlijk smaakmakersalternatief voor smaakdruppels is bijvoorbeeld zelfgemaakte siroop. Het woord komt van het Middel Latijn sirupus en betekent suikerhoudende geneeskrachtige drank, of kortweg suikersap.

Stroop is een dikke massa die gewoonlijk wordt gemaakt door suikerhoudende vloeistoffen (suikerwater, vruchtensappen, plantenextracten) te koken. Door het hoge suikergehalte is stroop lang houdbaar, zelfs onder een luchtdichte afsluiting.

Om het te maken kook je de vruchten in een beetje water. Giet dan de vloeistof door een zeef en voeg suiker toe.

Het is belangrijk om de gezeefde vloeistof met de suiker opnieuw te koken voor je ze in de heet gespoelde flessen vult.

In Duitsland wordt de siroop vaak gebruikt in mineraalwater, maar het kan natuurlijk ook in andere dranken en gerechten gebruikt worden.

Een voorbeeld is gembersiroop. Gembersiroop is een alleskunner en is geschikt om sauzen mee te zoeten, thee, kwark en vele andere spijzen en gerechten. Tegelijk voegt gembersiroop zijn eigen speciale kruidigheid toe.

Gembersiroop is een echte alleskunner als het gaat om de intense smaakervaring. (Image source: 123rf.com / 52698547)

Gebruik alleen niet meteen te veel, maar probeer de ideale hoeveelheid voor je smaak te vinden, anders kan de siroop te overheersend zijn in sommige gerechten of bereidingen.

Maar als je een beetje voorzichtig bent, vind je de perfecte dosering voor je maaltijd. Het recept voor de gembersiroop is vrij eenvoudig

 • 2 l water
 • 2 kg kristalsuiker
 • 2-3 handvol gember fijngesneden (met schil)
 • Sap van 1 citroen
 1. Breng de ingrediënten aan de kook: Alle ingrediënten moeten aan de kook gebracht worden, daarna moet de siroop bij een lage tot middelhoge temperatuur ongeveer 1 uur pruttelen. Naar behoefte kun je de pan ook langer op het fornuis laten staan, in welk geval de consistentie dikker zal zijn.
 2. Vul de massa: Zeef het mengsel en vul het in steriele potjes – en je hebt zelfgemaakte gembersiroop.

Veel in de handel verkrijgbare siropen bevatten een geconcentreerde suikeroplossing, smaakstoffen en kleurstoffen die weinig met de vruchtensiroop te maken hebben.

In plaats daarvan vind je in de supermarkt een natuurlijk voorkomend voedingsmiddel dat erg op siroop lijkt: honing.

Je moet echter wel inboeten op het gebied van smaak, vooral als je het gedurende langere tijd aan eten en drinken toevoegt.

Smaakpoeder

Smaakpoeder is een smaakstof. Het bestaat uit het zoetmiddel sucralose, dat erg lijkt op huishoudsuiker.

Besluit: Welke soorten smaakdruppels zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je Flavour Drops wilt krijgen, zijn er twee hoofdmogelijkheden waaruit je kunt kiezen

 • Smaakdruppels zonder suiker
 • Pure Smaakdruppels

Aan elk type zijn voor- en nadelen verbonden. Afhankelijk van wat je verkiest, zal een ander type bij je passen. Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen beslissen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van suikervrije smaakdruppels?

Smaakdruppels zonder suiker zijn suikervrije smaakdruppels waarin de suiker vervangen is door zoetstof.

Zulke vloeibare smaken zijn bijzonder geschikt tijdens diëten, voor een suikervrij dieet en om af te vallen, omdat ze meestal aangeboden worden zonder calorieën, zonder suiker, zonder vet en zonder koolhydraten.

De consumptie van suiker in grote hoeveelheden in het dagelijks leven kan een oorzaak zijn van veel gezondheidsproblemen en ziekten. Daarom is het aan te bevelen suikerconsumptie zoveel mogelijk te vermijden.

Voordelen
 • Bevordert de gezondheid van het gebit
 • Vermindert de kans op diabetes, zwaarlijvigheid en hart- en vaatziekten
 • Geen slechte effecten op de huid
Nadelen
 • Suiker bevordert tandbederf, diabetes, zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten, leververvetting, enz.
 • Veroorzaakt suikerverslaving
 • Veel suiker heeft een negatief effect op concentratie en geheugen
 • Veroorzaakt vlekken en pukkels op de huid.

Een van de belangrijkste ingrediënten van smaakdruppels zonder suiker zijn zoetstoffen, waarvan de calorieën te verwaarlozen zijn door hun sterke zoetkracht. Vanuit dit gezichtspunt hebben zoetstoffen een voordeel ten opzichte van gewone suiker.

Mondbacteriën vallen ze niet aan, dus vormen ze geen gevaar voor de tanden. Ook de bloedsuikerspiegel blijft onaangetast bij het gebruik van zoetstoffen.

Omdat zoetstoffen een zeer sterke zoetkracht hebben in vergelijking met suiker, moeten ze in zeer kleine hoeveelheden gebruikt worden.

Een nadeel van zoetstoffen is dat ze veranderingen in het vet- en energiemetabolisme veroorzaken. Je kunt hier meer lezen over het effect van zoetstoffen op de gezondheid.

Wat zijn de voordelen en nadelen van pure smaakstoffen?

Vergeleken met gewone Flavour Drops zijn pure Flavour Flavours zeer geconcentreerd en leveren ze extreem veel op.

Voordelen
 • Zeer rijk
 • multifunctioneel
Nadelen
 • Niet alle smaken zijn geschikt om mee te bakken (vanwege ethanol)

Ze passen niet alleen goed bij drankjes en voedsel, maar kunnen ook in e-sigaretten gebruikt worden. Met slechts een paar druppels kun je een ronde smaak creëren.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om smaakdruppels te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien hoe je smaakdruppels kunt vergelijken en evalueren. Dit zal je helpen beslissen welke soort smaakdruppel het beste bij je past.

Samengevat zijn dat:

 • Smaak
 • Ingrediënten
 • Dosering
 • Prijs
 • Houdbaarheid

In de volgende paragrafen leggen we uit wat elk criterium is, om je te helpen beslissen welk te kopen.

Smaak

Niet elke smaak past bij elk drankje of gerecht.

Zelfs als je Flavour Drops tegenkomt met je favoriete smaak, moet je even pauzeren, want je gebruikt ze in combinatie met andere voedingsmiddelen of shakes.

Niet elke smaak past bij elke eiwitshake, tenzij je een smaakneutraal poeder koopt. Dan kun je smaakdruppels naar keuze gebruiken.

Smaakdruppels geven smaak en variatie aan je dagelijkse maaltijd of tussendoortje.

Dit maakt het gemakkelijker om bijvoorbeeld een caloriearm dieet te volgen. Er zijn nu ontelbare smaken, en je moet er verschillende hebben om uit te kiezen.

Voor het geval een bepaalde smaak na verloop van tijd “minder lekker” smaakt, heb je een alternatief bij de hand. Het is daarom aan te raden een paar favorieten in voorraad te hebben.

Aan sommige soorten worden kunstmatige kleuren toegevoegd.

Maar hoe kan smaak als koopcriterium voorgesteld worden? Er zijn soorten waaraan gemakkelijk kleurstoffen worden toegevoegd.

Hiertoe behoren de chocolade en aardbei soorten. Dit zijn de smaken die alarmbellen moeten doen rinkelen als je op zoek bent naar smaakdruppels zonder kleurstoffen.

De meest populaire smaakdruppels zijn onder andere:

 • Vanille
 • Chocolade
 • Cheesecake
 • Banaan
 • Cookies
 • Karnemelk
 • Koffie
 • Kers
 • Citroen
 • Framboos

Het volgende YouTube kanaal heeft verschillende smaken voor je gerecenseerd:

Ingrediënten

Smaakdruppels bevatten over het algemeen weinig calorieën en meestal geen ongewenste toevoegingen.

Veel merkloze producten kunnen dit echter niet altijd garanderen, en daarom moet je voor je koopt de ingrediënten bekijken.

Bij de bekendste fabrikanten vind je iets hogere prijzen, maar je hebt ook meer zekerheid over de kwaliteit.

Verder voegen sommige fabrikanten de zoetstof aspartaam toe. Als je je zorgen maakt over aspartaam, kan informatie over de ingrediënten erg behulpzaam zijn bij het nemen van een aankoopbeslissing.

De voedingswaarden van smaakdruppels verschillen slechts minimaal. Zolang er geen suiker aan toegevoegd wordt, zijn er praktisch geen calorieën (saldo 0), dus de Flavour Drops belemmeren het afvallen niet.

De ingrediënten bestaan meestal uit water, smaakstof, zoetstof (sucralose) of suiker en vaak kleurstoffen en conserveermiddelen.

Dosering

Je hebt een paar druppels nodig om het gewenste effect te bereiken.

Het is niet zonder reden dat smaakdruppels meestal in kleine flesjes bewaard worden, want slechts een paar druppels zijn genoeg om het eten/drinken die speciale smaak te geven.

Dit komt gewoon door hun hoge concentratie, die ook de reden is van hun intensiteit. Het voordeel is duidelijk: een langere gebruiksduur.

Met 30 ml krijg je ongeveer 60-70 doses. Slechts een paar druppels per dosering geven eiwitshakes, magere kwark of andere maaltijden een individuele smaak.

Neem de Smaakdruppels niet onverdund in.

In elk geval mogen Flavour Drops niet onverdund worden geconsumeerd. Voor smaakstoffen (met zoetstoffen) geldt meestal een richtlijn van 5 druppels; voor grotere porties dienovereenkomstig 5-10 druppels.

Smaakdruppels zijn verkrijgbaar met pipet of met een druppelaar. Omdat beide doseringsmechanismen vrij nauwkeurig zijn, is het aan jou welke je kiest.

Merk echter op dat smaakdruppels met een druppelaar alleen kleine hoeveelheden verliezen als ze omvallen of iets dergelijks.

Niettemin is het belangrijk de gebruiksaanwijzing vóór gebruik aandachtig te lezen en pas dan te beginnen met doseren en gebruiken. Als je een gevoel hebt voor de dosering, dan kun je een precieze dosering maken naar je smaak.

Prijs

De prijzen in alle mogelijke smaken variëren van 3 tot 50 euro, bv. in Amazon.

Er zijn aanbiedingen in verschillende sets, waarbij er minstens drie verschillende smaken zijn.

Effecten op de gezondheid: Sommige voedingskleurstoffen, vooral de azokleurstoffen, blijven impopulair omdat ze allergieën of hyperactiviteit kunnen opwekken, maar er zijn er ook die positieve effecten op het lichaam hebben.

Zo zijn carotenoïden nodig voor het gezichtsvermogen en gelukkig zijn ze ook heel gemakkelijk en goedkoop te krijgen.

Houdbaarheid

Normale smaakdruppels zijn minstens een jaar houdbaar. Pure smaken zijn meestal minstens 15-18 maanden houdbaar.

De precieze gegevens vind je op de verpakking, afhankelijk van de fabrikant en de soort Flavour Drops.

Wetenswaardigheden

over smaakdruppels

Wat is de populairste soort smaakdruppel?

De vraag welke smaakdruppel het populairst is, kan alleen in algemene termen beantwoord worden.

Hoewel de soorten vanille- en boterkoekjes erg populair zijn, zijn er zoveel verschillende smaken dat het niet mogelijk is te spreken van de laatste meest populaire soort. Iedereen moet voor zichzelf zijn favoriete smaak vinden.

Pure Flavour
Sommige smaakdruppels bevatten stoffen waarvan je er niet te veel van moet nemen.

Woodruff en kaneel zijn goede voorbeelden. Sommige stoffen, zoals de coumarine in bosvruchten, zijn cruciaal voor de smaak en zitten daarom ook in de Smaakdruppels.

Hier geldt hetzelfde als bij het braadaroma als je grilt: het wordt schadelijk als je het te veel en te vaak gebruikt.

(Bron: pure-flavours.com)

(Foto bron: 123rf.com / 120027909)

Referenties (4)

1. Meghan B. Azad, Ahmed M. Abou-Setta, Bhupendrasinh F. Chauhan et al. Nonnutritive sweeteners and cardiometabolic health: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. CMAJ July 17 2017; 189 (28) E929-E939.
Bron

2. Suez J, Korem T, Zeevi D, Zilberman-Schapira G, Thaiss CA et al. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature. 2014 Oct 9;514(7521):181-6.
Bron

3. Alonso Romo-Romo, Carlos A Aguilar-Salinas, Griselda X Brito-Córdova, Rita A Gómez-Díaz, Paloma Almeda-Valdes. Sucralose decreases insulin sensitivity in healthy subjects: a randomized controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition. September 2018; Volume 108, Issue 3, Pages 485–491.
Bron

4. Meghan B. Azad, Atul K. Sharma, Russell J. de Souza, et al. Association Between Artificially Sweetened Beverage Consumption During Pregnancy and Infant Body Mass Index. JAMA Pediatr. 2016;170(7):662-670.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Meghan B. Azad, Ahmed M. Abou-Setta, Bhupendrasinh F. Chauhan et al. Nonnutritive sweeteners and cardiometabolic health: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies. CMAJ July 17 2017; 189 (28) E929-E939.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Suez J, Korem T, Zeevi D, Zilberman-Schapira G, Thaiss CA et al. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature. 2014 Oct 9;514(7521):181-6.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Alonso Romo-Romo, Carlos A Aguilar-Salinas, Griselda X Brito-Córdova, Rita A Gómez-Díaz, Paloma Almeda-Valdes. Sucralose decreases insulin sensitivity in healthy subjects: a randomized controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition. September 2018; Volume 108, Issue 3, Pages 485–491.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Meghan B. Azad, Atul K. Sharma, Russell J. de Souza, et al. Association Between Artificially Sweetened Beverage Consumption During Pregnancy and Infant Body Mass Index. JAMA Pediatr. 2016;170(7):662-670.
Ga naar bron
Recensies