Laatst bijgewerkt: 27-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Heb je last van slaapapneu? Heb je ook last van slaapapneu? Dan is een slaapapneu masker de ideale hulp voor jou. Dit masker regelt je ademhaling en past zich aan je lichaam aan, zodat je nachten comfortabeler worden.

We wilden je helpen met onze slaapapneu masker test 2022, zodat je een gezond beeld krijgt van hoe je het masker moet gebruiken. We hebben verschillende slaapapneu maskers voor je getest en hun voor- en nadelen op een rijtje gezet. We willen je steunen bij je aankoopbeslissing, zodat je je geld niet in het verkeerde product investeert.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Met behulp van een slaapapneu masker wordt permanent lucht met positieve druk naar de longen getransporteerd, zodat ademstops worden voorkomen.
 • Er wordt een basisonderscheid gemaakt tussen 3 soorten slaapapneu maskers. Dienovereenkomstig verschillen ze in functie en draagcomfort.
 • Natuurlijk hebben de maskers verschillende koopcriteria, zoals draagcomfort en geluidsniveau. Niettemin is het belangrijkste criterium de grootte van het masker.

Beste Slaapapneu Masker: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een slaapapneu masker koopt

Wat is slaapapneu syndroom (SAS)?

Het slaapapneusyndroom, ook SAS genoemd, is een aandoening waardoor mensen moeite hebben met ademhalen. Het is niet te vergelijken met astma, want bij SAS zijn er volledige pauzes in de ademhaling. Typische symptomen zijn niet genoeg slapen, je moe voelen en een droge mond hebben door snurken.

Schlafapnoe Maske-1

Wie geen rustgevende slaap heeft, vertoont overdag symptomen van vermoeidheid. (Beeldbron: 123rf.com / Altamura)

Verder behoort het syndroom ook tot de typische stoornissen van de ademhaling tijdens het slapen. Wel moet vermeld worden dat de adempauzes bijzonder luid zijn en niet regelmatig voorkomen. Het is te vergelijken met snurken, maar het is nog steeds een zeer verhevigde versie ervan.

De risicogroep zijn vooral mannen met overgewicht. Volgens deze gegevens is 80% van de getroffenen zeer zwaarlijvig (1, 2).

Wat is een slaapapneu masker?

Een slaapapneu masker is een “mechanische” oplossing om de ademhaling te stoppen als je slaapt. Het betekent dus dat met dit masker permanent lucht in de luchtwegen wordt geblazen, zodat de persoon vredig en comfortabel kan slapen.

Deze maskers worden ook wel CPAP maskers genoemd. De afkorting CPAP betekent “Continuous Positive Airway Pressure”. Het betekent dat door een kunstmatig hulpmiddel het ventilatieproces geoptimaliseerd wordt(3).

Natuurlijk heb je alleen een slaapapneu masker nodig als je last hebt van adempauzes tijdens de slaap. Natuurlijk is snurken een heel belangrijk signaal dat je SAS hebt. Nu kunnen de gevolgen heel gevaarlijk zijn. Er is een zeker risico voor het leven. Volgens dit bericht lijdt ongeveer 4% van de wereldbevolking aan de SAS (4).

Welke alternatieven zijn er voor slaapapneu maskers?

Helaas moet vermeld worden dat er niet één divers alternatief voorhanden is. De alternatieven zijn veeleer gebaseerd op een afgezwakte vorm van SAS. Dienovereenkomstig betekent het dat ze meer behulpzaam zijn bij zwakkere slaapapneu’s.

Als je lichte slaapapneu hebt, moet je proberen af te vallen. Volgens dit artikel moet je roken en het nuttigen van alcohol vermijden(5).

De alternatieven voor matige slaapapneu zijn ook wat verschillend. In dit geval wordt een zogenaamde bijtspalk aanbevolen om te voorkomen dat de keel zich vernauwt(6).

In het geval van ernstige slaapapneu is een operatie een zeer effectieve methode. Zo kan bijvoorbeeld een tongpacemaker ingebracht worden, zodat adempauzes vrijwel uitgesloten kunnen worden(7).

Besluit: Welke soorten slaapapneu maskers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Laten we nu eens aannemen dat je aan SAS lijdt en een masker wilt aanschaffen. Dan moet je een keuze maken tussen deze drie soorten.

 • Slaapapneu masker dat het hele gezicht bedekt
 • Slaapapneu masker dat alleen het mond- en neusgedeelte bedekt
 • Slaapapneu masker dat alleen het neusgedeelte bedekt

In de volgende paragrafen zullen we deze drie soorten dan ook meer in detail definiëren en hun voor- en nadelen opsommen.

Waar staan slaapapneu maskers die het hele gezicht bedekken voor en wat zijn hun voor- en nadelen?

De slaapapneu maskers die het hele gezicht bedekken worden ook wel volgelaatsmaskers genoemd. Hoewel ze het hele gezicht bedekken, hebben ze een doorkijkvenster, zodat het gezichtsvermogen van de persoon niet wordt aangetast.

Samengevat:

Voordelen
 • Super pasvorm
 • Mondlekkage wordt voorkomen
 • Zeer goed voor lijders die niet door de neus ademen
Nadelen
 • Irritatie van het ooggebied is mogelijk
 • Er wordt druk uitgeoefend op het hele gezicht
 • Zeer groot masker

Wat zijn de kenmerken van slaapapneu maskers die alleen het mond- en neusgebied bedekken en wat zijn hun voor- en nadelen?

Volgelaatsmaskers worden gemakkelijk verward met mond- en neusmaskers.

Spreekt vanzelf, mond- en neusmaskers worden over de mond en neus gedragen. Het uiterlijk doet denken aan de klassieke gasmaskers. Ze zijn gemakkelijk te verwarren met volgelaatsmaskers en daarom moet je bij het kopen goed opletten of je wel het juiste model bestelt.

Samengevat:

Voordelen
 • Optimaal als je uit de mond ademt
 • Mondlekkage wordt voorkomen
 • Hoge druk is mogelijk zodat de luchtwegen optimaal functioneren
Nadelen
 • Problematisch voor baarddragers
 • Het passen kan problematisch zijn
 • Niet optimaal als je claustrofobisch bent

Wat zijn de kenmerken van slaapapneu maskers die alleen het neusgedeelte bedekken en wat zijn hun voor- en nadelen?

Neusmaskers worden natuurlijk alleen over de neus gedragen, zodat het mondgebied helemaal vrij blijft. Dienovereenkomstig zijn ze kleiner, maar ze hebben geen invloed op het mondgebied.

Je moet je arts vragen of en in welke mate een neusmasker voor jou voldoende is

.

Samengevat:

Voordelen
 • Kleiner en lichter dan volgelaatsmaskers
 • Gemakkelijk aanpasbaar
 • Niet hinderlijk omdat ze niet vaak afglijden
Nadelen
 • Als je door je mond ademt, helpt het masker niet
 • Risico op lekkage via de neusbrug
 • Niet geschikt voor hoge druk

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om slaapapneu maskers te vergelijken en te evalueren

In dit deel laten we je zien welke factoren een rol spelen bij het kopen van een slaapapneu masker. Natuurlijk moeten deze punten je helpen bij je aankoopbeslissing.

Tenslotte worden in de volgende paragrafen de aankoopcriteria nader toegelicht, zodat je zelf kunt beslissen of en hoe belangrijk ze voor je zijn.

Maat en soort masker

Natuurlijk zijn er ook verschillende maten en soorten maskers, want elk gezicht heeft een andere pasvorm. Daarom moet je met dit criterium rekening houden, want je zult bijna 1/3 van je dag doorbrengen met het dragen van het masker.

Bij volgelaatsmaskers zijn er klassieke maatvoorschriften die iedereen zou moeten kennen. De meeste verkopers bieden S, M en L maten aan. Dienovereenkomstig moet één maat bij je gezicht passen.

Voor neusmaskers zijn er alleen universele maten. Het spreekt waarschijnlijk ook voor zich, want de vorm van een neus is niet zo’n grote factor als die van een gezicht. Dus hebben fabrikanten besloten dat ze alleen nog maar one-size-fits-all verkopen.

Tenslotte moet je weten dat veel fabrikanten hun klanten een voorgemaakt gezichtssjabloon aanbieden. Zo kun je vóór het kopen gemakkelijk je gezicht opmeten en de juiste maat voor je uitzoeken.

Volume

Nu moet je weten dat het volume een doorslaggevende factor is bij je aankoopbeslissing. Je moet comfortabel kunnen slapen met het masker op, zodat het volume je niet stoort. Natuurlijk heeft zelfs een slaapapneu masker geen zin als je door het volume niet goed kunt slapen.

Het volume van sommige maskers wordt aangegeven in dBa. Toegegeven moet worden dat helaas maar weinig fabrikanten de juiste waarde geven, omdat ze natuurlijk een hoge verkoop willen bereiken. Daardoor is de gegeven informatie meestal erg onnauwkeurig.

Daarom raden we je aan enkele recensies over het product op het Internet te lezen, zodat je een definitieve aankoopbeslissing kunt nemen. Je moet geen toestellen kopen die meer dan 25dBa hebben. We raden de grotere toestellen aan omdat ze het geluid beter kunnen onderdrukken(8).

Draagcomfort

Draagcomfort speelt natuurlijk een essentiële rol. Het is de enige manier om een comfortabele nachtrust te garanderen. Natuurlijk wil niemand bij het opstaan ’s morgens een paar drukplekken op zijn gezicht hebben.

Schlafapnoe Maske-2

Alleen goed draagcomfort garandeert je een aangename ochtend. (Beeldbron: 123rf.com / Pustynnikova)

Nu kan het masker beter van siliconen gemaakt zijn, want dat biedt een vrij comfortabel gevoel bij het dragen. Het materiaal is niet extreem stijf en het biedt een zekere soepelheid.

FitForMoney RedaktionKrankenversicherung für Rentner
Met een ziektekostenverzekering voor gepensioneerden kun je ook op je pensioengerechtigde leeftijd rekenen op steun voor de aanschaf van een slaapapneu masker.

(Bron: www.fitformoney.de)

Natuurlijk moet je de juiste maskergrootte kiezen. Hoewel er maskers zijn met één maat die overal bij past, raden we zulke maskers niet aan.

Tenslotte is het de moeite waard te vermelden dat je ook verschillende maskers kunt testen in een slaaplaboratorium. Dit zal je helpen beslissen welk masker voor jou het meest comfortabel is(9).

Wetenswaardigheden

over slaapapneu maskers

Welke bijwerkingen kunnen slaapapneu maskers hebben?

Nu willen we je ook vertellen dat slaapapneu maskers enkele bijwerkingen kunnen hebben. Dienovereenkomstig kan het gebruik ervan zelfs averechts voor je werken.

De regelmatige toevoer van lucht kan enige irritatie veroorzaken door de droogheid van de keel en de slijmvliezen. Het is zelfs mogelijk een bloedneus te krijgen.

Dienovereenkomstig kunnen ook de oren last hebben van het drukgevoel. Dit kan tot hoofdpijn leiden. Het is een heel kleine kans, maar zelfs het gehoor kan aangetast worden.

Zijn er ook mobiele slaapapneu maskers?

Wil je nu op vakantie vliegen en kun je je slaapapneu masker niet meenemen omdat het helaas erg groot is? De fabrikanten zijn zich van dit probleem bewust en hebben producten op de markt gebracht waarmee je je masker mee op reis kunt nemen.

Mobiele slaapapneu maskers zijn erg duur!

De keuze is echter zeer beperkt en de prijzen zijn erg utopisch vergeleken met de gewone modellen. Het is heel goed mogelijk dat een mobiel slaapapneu masker meer dan 1100€ kost.

Beeldbron: Sakphuket/ 123rf.com

Referenties (9)

1. Müller, I. (2016): Die Problematik von übergewichtigen Menschen bezüglich der Krankheit SAS wird erklärt.
Bron

2. Schmidt, F. (2018): Schlafapnoe/ SAS wird genauer definiert.
Bron

3. Hircin, E. (2017): CPAP wird genauer definiert.
Bron

4. Feurer, M. (Unbekannt): In dem Artikel wird beschrieben, dass Schlafapnoe keine seltene Erkrankung ist.
Bron

5. Walter, U. (2015): In dem Artikel wird erklärt, dass man auf das Rauchen und das konsumieren von Alkohol verzichten sollte, da sie die Krankheit bekräftigen.
Bron

6. Schwarting, S. (2017): Bei einer leichten Schlafapnoe wird eine Biss-Schiene empfohlen.
Bron

7. Siebenand, S. (2019): In dem Artikel wird beschrieben, dass man sich bei einer starken Schlafapnoe ein Zungenschrittmacher einsetzen lassen kann.
Bron

8. Schenk, C. (Unbekannt): In diesem Artikel werden Tipps und Tricks bezüglich der Nutzung von den Masken erwähnt.
Bron

9. Blum, H. (Unbekannt): In diesem Artikel wird erklärt, dass die Passform von Schlafnapoe Masken sehr wichtig ist, sodass die Möglichkeit besteht, dass man welche auch im Schlaflabor testen kann.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Ein Wissenschaftlicher Bericht
Müller, I. (2016): Die Problematik von übergewichtigen Menschen bezüglich der Krankheit SAS wird erklärt.
Ga naar bron
Begrifserklärung
Schmidt, F. (2018): Schlafapnoe/ SAS wird genauer definiert.
Ga naar bron
Begrifserklärung
Hircin, E. (2017): CPAP wird genauer definiert.
Ga naar bron
4 Prozent der Bevökerung leidet unter Schlafapnoe
Feurer, M. (Unbekannt): In dem Artikel wird beschrieben, dass Schlafapnoe keine seltene Erkrankung ist.
Ga naar bron
Rauchen und Alkohol können Schlafapnoe bestärken
Walter, U. (2015): In dem Artikel wird erklärt, dass man auf das Rauchen und das konsumieren von Alkohol verzichten sollte, da sie die Krankheit bekräftigen.
Ga naar bron
Ein wissenschaftlicher Bericht
Schwarting, S. (2017): Bei einer leichten Schlafapnoe wird eine Biss-Schiene empfohlen.
Ga naar bron
Ein wissenschaftlicher Bericht
Siebenand, S. (2019): In dem Artikel wird beschrieben, dass man sich bei einer starken Schlafapnoe ein Zungenschrittmacher einsetzen lassen kann.
Ga naar bron
Tipps und Tricks bezüglich der Masken
Schenk, C. (Unbekannt): In diesem Artikel werden Tipps und Tricks bezüglich der Nutzung von den Masken erwähnt.
Ga naar bron
Welche Maske ist die richtige?
Blum, H. (Unbekannt): In diesem Artikel wird erklärt, dass die Passform von Schlafnapoe Masken sehr wichtig ist, sodass die Möglichkeit besteht, dass man welche auch im Schlaflabor testen kann.
Ga naar bron
Recensies