Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

29Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

104Verzamelde opmerkingen

Je haar is zwak en futloos, je nagels zijn broos en je hebt last van een onzuivere huid? Dit kan te wijten zijn aan een tekort aan silicium, dat je eventueel onder controle kunt krijgen met silica suppletie.

Silica is een populair middel tegen een tekort aan silicium. In dit artikel willen we je voorbereiden op de aanschaf en het gebruik van silica. Daartoe hebben we verschillende preparaten met elkaar vergeleken en criteria opgesomd waarmee je bij je aankoop rekening moet houden. Je vindt er ook antwoorden op veel vragen over silica.

Belangrijk om te weten

 • Silica (silicea terra) wordt gewonnen uit de schaal van fossiele algen, die hoofdzakelijk uit silicium bestaan. Je kunt silica in veel verschillende vormen kopen. Het is niet op recept verkrijgbaar en ook niet in de apotheek.
 • Afhankelijk van het toepassingsgebied en de persoonlijke voorkeur, kun je kiezen tussen kant-en-klare vormen of silica poeder dat je eerst moet verwerken.
 • Bij het kopen van silica moet je letten op het verband tussen prijs en concentratie van het actieve bestanddeel. Er zijn ook producten die alleen voor een bepaald toepassingsgebied bestemd zijn.

Beste Silica: Onze selectie

In dit deel stellen we onze favorieten voor om je te helpen bij je aankoopbeslissing. Je vindt er de kampioen van de respectieve doseringsvorm en dus het silica product dat voor jou het meest geschikt is. Je kunt het zelfs direct bestellen!

Koop- en beoordelingscriteria voor silica

Opdat je spoedig het silica product kunt kopen dat het beste bij je past, willen we je de belangrijkste koopcriteria voorleggen waarmee je rekening moet houden en die je beslissing zullen vergemakkelijken:

In het volgende leggen we meer in detail uit waar je bij deze koopcriteria op moet letten, zodat je een veilige beslissing kunt nemen.

Doseringsvorm

Silica kan in talrijke doseringsvormen gebruikt worden. Eerst en vooral moet je nagaan of je het silica product uitwendig of inwendig wilt gebruiken, want niet elk product is geschikt voor inwendig gebruik.

Je kunt het kopen in de vorm van gezichtsmaskers, capsules, (kauw)tabletten, gel, zalf, zuigtabletten, poeder, tandpasta of nagellak.

Additieven en supplementen

Er zijn veel andere manieren om silica te kopen dan in zijn zuivere vorm. Het is niet ongewoon om additieven of supplementen in de preparaten te vinden. De meest voorkomende combinaties zijn:

 • Kiezelhoudende aarde + ijzer
 • Kiezelaarde + biotine
 • Kiezelhoudende aarde + zink
 • Kiezelaarde + biotine + zink
 • Silica + Calcium

Zink komt ook in grote hoeveelheden voor in havermout en matcha poeder is een gevarieerde bron van calcium. Je moet er echter op letten dat je silica product niet verrijkt is met kwarts of cristobaliet.

Bij inademing kunnen deze twee mineralen de ontwikkeling van longtumoren bevorderen. En zeker is het innemen ervan ook niet gezond, want in bepaalde industrieën worden ze niet ten onrechte als gevaarlijke stoffen beschouwd.

Werkzame stof concentratie

Bij je aankoop moet je beslist de werkzame stof concentratie in mg van de afzonderlijke producten vergelijken. Kies je een product met een zeer lage concentratie werkzame stof en moet je dus elke dag een grote hoeveelheid van het product innemen om de aanbevolen dagelijkse dosis te bereiken, dan zul je een hogere prijs moeten betalen.

Anderzijds moet je er ook op letten dat de concentratie van het actieve bestanddeel niet hoger is dan de aanbevolen dagelijkse dosis, zodat overtollig silicium in je lichaam kan worden afgezet.

Nutrition

Silica in zijn pure vorm is glutenvrij, lactosevrij en veganistisch. Het is daarom geschikt voor vele diëten. Je kunt het ook kopen in biologische kwaliteit. In dit geval moet je op zoek gaan naar een gecertificeerd biologisch keurmerk.

Als je echter silica capsules koopt, moet je er rekening mee houden dat ze meestal van dierlijke gelatine gemaakt zijn. Informatie hierover vind je altijd in de productbeschrijving.

Gids: Veelgestelde vragen over silica in detail beantwoord

Hier beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over silica, zodat je goed geïnformeerd je silica product kunt kopen.

Wat is kiezelzuur?

Kiezelaarde (silicea terra) is een vrij verkrijgbaar preparaat. Het wordt gewonnen uit de schelp van fossiele algen, die lijken op duls, waarvan het belangrijkste bestanddeel silicium is.

Het belangrijkste bestanddeel van de schaal van bepaalde fossiele algen is silicium. Er wordt kiezelzuur, een zuiver natuurlijk product, uit gewonnen. (Image source: Silas Baisch / Unsplash)

Dit element wordt in bijna elke cel in je lichaam gevonden en helpt bij de stofwisseling. Het kan echter niet door het lichaam zelf worden aangemaakt, en daarom kan het zinvol zijn om daarnaast silica in te nemen.

Hoe moet silica ingenomen worden?

Silica is het meest effectief als je het inneemt als kuur over zes tot twaalf weken. In plaats van het lang te gebruiken, kun je beter een pauze van minstens dezelfde lengte tussen twee gangen inplannen.

De dagelijkse behoefte van je lichaam aan silicium is ongeveer 30 mg. Hoewel een hogere inname geen direct gevaar voor je lichaam oplevert, moet je je toch op deze waarde oriënteren.

Waar kan kiezelzuur bij helpen?

Het effect van silica is niet medisch bewezen, maar er kunnen wel uitspraken gedaan worden op basis van jarenlange ervaring. Consumenten hebben drastische verbeteringen opgemerkt op de hieronder genoemde gebieden.

 • versnelt de genezing van huidwonden
 • onzuivere huid
 • Haarverlies, glans en sterkte
 • versterkt het bindweefsel
 • versterkt botten en kraakbeen
 • verstevigt broze vingernagels
 • heeft een ontstekingsremmend effect
 • verzacht irritaties in maag en darmen, vergelijkbaar met venkelzaad
 • kan ook voor dieren gebruikt worden

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij het innemen van kiezelzuur?

Als je een overdosis silica neemt, kan je lichaam overweldigd worden door de grote hoeveelheden silica, waardoor er afzettingen op je nieren ontstaan. Dit kan leiden tot urine- of nierstenen als gevolg van het innemen van silica.

Je moet ook oppassen dat je geen kiezelzuurpoeder inademt. Als het poeder verrijkt is met kwarts of cristobaliet, kan dit leiden tot het ontstaan van longtumoren.

Beide zijn gekristalliseerde vormen van siliciumdioxide, dat als een gevaarlijke stof wordt beschouwd. Je moet er dus voor zorgen dat er noch kwarts noch cristobaliet in je silicabereiding zit.

Conclusie

Door zijn waaier aan effecten, of het nu gaat om je huid, je botten, je haar of dat van je paard, is kiezelzuur een wondervoedsel. Omdat je het in zo veel verschillende doseringsvormen kunt kopen, is het super veelzijdig.

Je kunt silica poeder kopen om thuis verschillende mogelijkheden uit te proberen. Voor je volgende reis kun je echter beter een kant-en-klaar silica masker en een met silica verrijkte tandpasta kopen.

Het is heel belangrijk dat je bij aankoop let op de concentratie van de actieve bestanddelen. Maar het is nog belangrijker dat je ervoor zorgt dat je keuze geen producten bevat die verrijkt zijn met kwarts of cristobaliet.

(Coverfoto: unsplash / averie woodard)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies