Laatst bijgewerkt: 29-08-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

58Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

169Verzamelde opmerkingen

Je haar lijkt ongewoon dun en bleek? Zijn je nagels bedekt met witte vlekken en heb je voortdurend nieuwe infecties? Dit kunnen mogelijke tekenen zijn van een seleniumtekort. Maar raak niet in paniek: Zo’n tekort kan snel verholpen worden met een verandering in dieet of voedingssupplementen. Je vindt alles wat je moet weten in onze selenium test 2023

We willen het je gemakkelijker maken om het juiste product met selenium te kiezen en presenteren daarom verschillende mogelijkheden voor suppletie in onze selenium test 2023. We belichten ook mogelijke voor- en nadelen. We bekijken ook de mogelijke voor- en nadelen van de respectieve producten.

In onze gids vertellen we je ook welke kenmerken je kunt herkennen aan een seleniumtekort of een seleniumoverdosis en wat je er het beste aan kunt doen.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Selenium is een essentieel sporenelement dat vooral voorkomt in voedingsmiddelen met veel dierlijke en plantaardige eiwitten. Het wordt ook als supplement verkocht in de voedingssupplementenindustrie en is geschikt voor mensen met een seleniumtekort. Alvorens het in te nemen is het raadzaam het seleniumgehalte in het bloed door een arts te laten bepalen.
 • Het preparaat wordt vooral gemaakt in de vorm van capsules, tabletten of in vloeibare vorm (druppels). Je kunt ze kopen in apotheken, diverse supermarkten, biologische voedingswinkels en drogisterijen, of ze vanuit je eigen huis op het internet bestellen bij Amazon of andere online winkels.
 • Selenium draagt bij tot functies als de instandhouding van haar, nagels of een normale schildklierfunctie, en ook tot de vorming van sperma bij mannen.

Beste Selenium: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je selenium koopt

Wat is selenium?

Selenium is een essentieel sporenelement dat het menselijk lichaam nodig heeft om bepaalde functies in stand te houden. Het wordt gewoonlijk geconsumeerd als onderdeel van een evenwichtige en gezonde voeding door de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen.

Selenium wordt in grote hoeveelheden gevonden in dierlijke en plantaardige eiwitten. Daartoe behoren vooral vlees, vis, granen, peulvruchten en zuivelproducten. Groenten en sla, daarentegen, hebben een verhoudingsgewijs laag seleniumgehalte.

Om je een ruw overzicht te geven, hebben we enkele voorbeelden samengesteld van voedingsmiddelen met een hoog seleniumgehalte:

voedings verhouding selenium in 100 g van het voedingsmiddel
havermout 10 mcg
tarwezemelen 60 – 130 mcg
witte bonen 14 mcg
sojabonen 19 mcg
zalm 26 mcg
tuna 82 mcg
Emmentaler (45 % vetgehalte) 11 mcg
Ei 20 mgc
Rundvlees 35 mcg
Varkenslever 58 mcg
Paranoten 100 mcg
Witte kool 3 mcg
Pepersa 4 mcg

Waarom heb je selenium nodig, of liever gezegd welke functies vervult het?

Omdat selenium een essentieel sporenelement is, heeft je lichaam het nodig om verschillende functies te vervullen. Dit betekent dat als je inname te laag is, je een seleniumtekort kunt ontwikkelen.

Binnen de EU zijn tot nu toe zes verschillende gezondheidsclaims voor selenium op producten over de werking van selenium goedgekeurd.

Selenium draagt bij tot …

 • normale vorming van sperma
 • de instandhouding van normaal haar
 • de instandhouding van normale nagels
 • normale werking van het immuunsysteem
 • normale schildklierfunctie
 • bescherming van cellen tegen oxidatieve stress

Bovendien zou selenium een preventieve werking hebben tegen kanker en hartziekten en helpen bij de bestrijding van virussen.

Er is een verband tussen seleniumconcentraties in voedsel en de incidentie van borstkanker bij de mens. Met de toevoeging van selenium is er een vermindering van veel voorkomende borsttumoren. (1)

Het doel van een studie was het effect van selenium tijdens chemotherapie te bepalen. Selenium wordt oraal gegeven als geneesmiddel. De patiënten leden aan colorectale kanker.

Uit de evaluaties blijkt dat selenium- en zinksuppletie het klinische verloop van de algemene toestand van patiënten met colorectale kanker kan verbeteren. (2)

Het doel van een andere studie was na te gaan of suppletie met selenium via de voeding zelfs het risico op kanker kan verminderen. De resultaten toonden aan dat seleniumsupplementen de incidentie van recidiverend basaalcelcarcinoom van de huid niet konden beïnvloeden.

Behandeling met selenium werd echter in verband gebracht met een vermindering van de totale kankersterfte en van de hoeveelheid long-, colorectale-, prostaat- en totale carcinomen. (3)

Het effect van selenium werd getest in een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde proef waaraan 174 HIV-positieve patiënten deelnamen. De patiënten die selenium consumeerden hadden een veranderd klinisch beeld.

Zo konden de auteurs aannemen: Dagelijkse toediening van selenium kan de progressie van de HIV-1 viral load onderdrukken en een indirecte verbetering van de CD4 telling geven. De resultaten ondersteunen het gebruik van selenium als een eenvoudige, goedkope en veilige aanvullende therapie bij HIV ziekte. (4)

Wat is je dagelijkse behoefte aan selenium en wanneer kun je het het beste innemen?

De dagelijkse behoefte aan selenium varieert vooral naar gelang geslacht, lichaamsgewicht en leeftijd. Als richtlijn kan voor gezonde mensen 0,8 tot 1 mcg selenium per kilo lichaamsgewicht worden aanbevolen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben een grotere behoefte dan niet-zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

De volgende tabel geeft een overzicht van de schattingen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) voor de dagelijkse behoefte aan selenium:

Leeftijd (in jaren) Geschatte dagelijkse behoefte aan selenium in mcg
0-6 maanden 0
7 maanden tot 3 jaar 15
4-6 20
7-10 30
11-14 55
≥15 70

Opmerking: Er is geen optimaal tijdstip om selenium in te nemen in de vorm van een voedingssupplement. Daarom kun je het innemen zoals je wilt, bv. voor de maaltijd.

Wie moet selenium als voedingssupplement innemen naast zijn normale voeding?

Het voedingssupplement moet ingenomen worden door mensen die in hun normale voeding niet genoeg selenium binnenkrijgen. D.w.z. mensen die een seleniumtekort hebben moeten het supplement innemen.

Vooral veganisten en vegetariërs, en mensen met bepaalde ziekten (bv. HIV of de ziekte van Cron) hebben een verhoogd risico op een seleniumtekort.

Verschiedene Nüsse mit Selen

Selenium wordt in verschillende voedingsmiddelen gevonden. Als je echter niet genoeg selenium uit je voeding haalt, moet je een vervangend supplement nemen. (Image source: 123rf.com / 97697822)

De hierboven gegeven waarden zijn echter schattingen, zodat deskundigen het er nog niet over eens zijn of hogere selenium inname hoeveelheden een beter effect hebben.

Naast de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid heeft de EFSA ook een toelaatbare totale inname vastgesteld die op lange termijn geen schade aan de gezondheid toebrengt. Dit is 300 mcg per dag.

Een andere groep mensen die een verhoogde behoefte aan selenium hebben zijn atleten, omdat de spieren meer belast worden en mineralen en sporenelementen via het zweet uit het lichaam worden uitgescheiden.

Het supplement wordt ook genomen door vooral bodybuilders, omdat het helpt bij de spierregeneratie en het testosterongehalte licht verhoogt.

Wist je dat vrouwen en mannen in Duitsland gemiddeld te weinig selenium innemen?

Vrouwen consumeren ongeveer 38 microgram en mannen gemiddeld 47 microgram selenium per dag. De richtlijn voor een optimale seleniumvoorziening is 30 tot 70 microgram per dag.

We kunnen niet spreken van een te gering aanbod, maar de tendens is wel in die richting.

Welke symptomen wijzen op een seleniumtekort en wat kun je er aan doen?

Veganisten en vegetariërs en mensen met bepaalde ziekten (b.v. HIV of de ziekte van Crohn) hebben een verhoogd risico op seleniumtekort. Het micronutriënt komt vooral voor in dierlijke voedingsmiddelen. Er zijn echter enkele veganistische producten die ook een hoog seleniumgehalte hebben (zie hierboven).

De symptomen die wijzen op een seleniumtekort zijn talrijk en kunnen het hele lichaam aantasten

 • Hypothyreoïdie
 • Metabolische processen worden vertraagd
 • verminderde kwaliteit van het sperma bij mannen
 • Aantasting van haar (wordt dunner en bleker) en nagels (witte vlekken)
 • Verminderde afweer; verhoogde vatbaarheid voor bacteriële infecties
 • Bloedarmoede
 • Leverbeschadiging
 • Beschadiging van zenuwen en spieren
 • Verhoogd risico op hart- en vaatziekten (cardiovasculair systeem)
 • Verhoogt het risico op prostaat-, eierstok-, dikke darm-, borst- en longkanker

Als je niet zeker weet of je je lichaam van voldoende selenium voorziet, kun je naar de dokter gaan en een bloedtest laten doen. De arts zal bepalen hoe hoog je seleniumgehalte is en of je je dieet moet veranderen of een voedingssupplement of medicijn met een hoog seleniumgehalte moet nemen.

chemie.deOnline Lexikon
Ziekten door seleniumtekort zijn uiterst zeldzaam, maar in landen als Noord-Korea en Noordoost-China, en af en toe ook in andere landen, is er een tekort aan selenium en dat werkt zulke ziekten in de hand.

In Europa is er meestal geen tekort; alleen premature baby’s, parenteraal gevoede patiënten en alcoholisten kunnen een tekort ontwikkelen.

(Bron: chemie.de)

Welke bijwerkingen kan het hebben bij een overdosis?

Zoals je hierboven al verteld is, heeft de EFSA de totale toelaatbare inname vastgesteld op 300 mcg selenium per dag. De meeste supplementen en geneesmiddelen die sterk geconcentreerd selenium bevatten, bevatten gewoonlijk tussen 100 en 200 mgc.

Mits je de EFSA richtlijn en de aanbevelingen op de verpakking volgt, is er geen gevaar voor bijwerkingen.

Als je echter meer dan de richtwaarde van 300 mcg inneemt, kun je op lange termijn nadelige gezondheidseffecten ondervinden. Op korte termijn kan een overdosis leiden tot vermoeidheid, zintuiglijke stoornissen, misselijkheid en gewrichtspijn. Op lange termijn kan het zelfs leiden tot haaruitval, slechte nagelvorming, huidveranderingen en neuronale schade.

Let op: overschrijd bij inname van voedingssupplementen en geneesmiddelen niet de aanbevolen dosering op de verpakking of in de bijsluiter. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je je arts vragen een bloedmonster te nemen om je precieze seleniumgehalte te bepalen.

Besluit: Welke soorten selenium zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten seleniumproducten

 • Selenium in de vorm van capsules
 • Selenium in de vorm van tabletten
 • Selenium in de vorm van vloeibaar extract

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit en hun respectieve voor- en nadelen. We willen je helpen het seleniumproduct te vinden dat het beste bij je past.

Wat zijn de voordelen en nadelen van selenium in capsulevorm?

Zoals reeds gezegd worden de meeste supplementen met selenium aangeboden in de vorm van capsules. Omdat deze machinaal met het concentraat gevuld worden, is de verhouding van de geconcentreerde werkzame stoffen nauwkeurig bepaald en hoef je niet te meten voor de juiste dosering.

Een ander voordeel van dit soort product is dat je het met wat vloeistof op elk moment kunt innemen, ook als je onderweg bent.

Het omhulsel van de capsule is van product tot product van verschillend materiaal gemaakt. Sommigen maken het van gelatine of microkristallijne cellulose (een niet in water oplosbare stof). Sommige fabrikanten gebruiken echter ook wateroplosbare cellulose (HPMC) voor het omhulsel van de capsule, dat volkomen onschadelijk is omdat het in water oplosbaar is.

Voordelen
 • nauwkeurig meetbare dosering
 • praktisch voor onderweg
 • geen bakje nodig om te mengen
Nadelen
 • Capsule omhulsel vaak niet veganistisch of van additieven
 • bevat vaak andere additieven
 • kan problemen geven bij het doorslikken

Vaak zitten er echter andere additieven in als scheidings-, vul- of bindmiddel. Enerzijds kan dit als een nadeel beschouwd worden, want gelatine is niet geschikt voor veganisten of vegetariërs.

Anderzijds is er nog steeds geen wetenschappelijke consensus over de vraag of de additieven een langdurig negatief effect hebben op het menselijk lichaam.

Een ander nadeel is dat sommige mensen problemen hebben met het doorslikken van capsules.

Wat zijn de voordelen en nadelen van selenium in tabletvorm?

De tabletten zijn vergelijkbaar met de vorige productsoort. Ze worden ook automatisch gedoseerd en je hoeft geen maatbeker of weegschaal te gebruiken om de in te nemen hoeveelheid te bepalen. Dit betekent dat je aan de veilige kant zit wat overdosering betreft, zolang je je maar aan de EFSA referentiewaarden houdt.

Je kunt de tabletten ook handig meenemen voor onderweg. Er is echter één verschil met de capsule. Er is geen capsule omhulsel nodig en ten minste één additief wordt hierbij weggelaten. Tabletten zijn meestal ook kleiner dan capsules en daarom gemakkelijker in te slikken.

Voordelen
 • geen capsuleomhulsel
 • precies meetbare dosering
 • praktisch voor onderweg
 • geen bakje nodig om te mengen
 • gemakkelijker door te slikken
Nadelen
 • bevat niettemin vaak additieven (bv. pers- en bindmiddelen)

tabletten bevatten ook vaak additieven zoals calciumfosfaat. Hoewel deze in de voedingsmiddelenindustrie zijn toegestaan voor de vervaardiging van producten, beschouwen voedingsdeskundigen ze als schadelijk voor de gezondheid als ze regelmatig worden geconsumeerd.

Wat zijn de voordelen en nadelen van selenium in de vorm van vloeibaar extract (druppels)?

Als je problemen hebt met het slikken van tabletten en capsules, is vloeibaar selenium extract ideaal voor jou. Het komt in een flesje met een glazen pipet, waarmee je een willekeurig aantal druppels kunt nemen. Bij dit soort product kun je de dosering zelf bepalen. Je moet er echter voor zorgen dat je de totale toelaatbare inname niet overschrijdt.

Voordelen
 • geen capsule omhulsel
 • minder tot geen ongewenste toevoegingen
 • meestal veganistisch en geschikt voor leden van bepaalde religieuze gemeenschappen
 • dosering kan bepaald worden met een glazen pipet
 • gemakkelijker door te slikken door vloeibare toestand
Nadelen
 • bakje nodig om de druppels te tellen
 • als je je vergist, is de precieze dosering niet bekend
 • niet smaakloos

De druppels bevatten meestal ook ongewenste toevoegingen. de druppels bevatten meestal geen ongewenste additieven, die o.a. gebruikt worden voor het omhulsel van de capsule en voor de tabletten als persmiddel. De meeste producten zijn ook veganistisch en geschikt voor vegetariërs en leden van bepaalde religieuze groepen.

Bij het doseren moet je de druppels echter precies tellen. Voor dit doel is het raadzaam een glazen of ander bakje te gebruiken om niet te misgrijpen. Daarom is het minder praktisch voor onderweg dan de vorige soorten producten. Bovendien is het vloeibare extract niet smaakloos en misschien niet voor ieders smaak geschikt.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om producten met selenium te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om selenium producten te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend product te kiezen.

Samengevat gaat het om de volgende criteria

 • Geschikt voor veganisten, vegetariërs, mensen met allergieën en aanhangers van bepaalde religieuze gemeenschappen
 • Vrij van ongewenste ingrediënten die schadelijk zijn voor de gezondheid
 • Prijs-prestatie verhouding
 • Concentratieniveau van het seleniumpreparaat

In het volgende lees je over de respectieve criteria en ontdek je waarom het voor jou zinvol is een product al dan niet op basis van de criteria te kopen.

Geschiktheid voor veganisten, vegetariërs, allergiepatiënten en aanhangers van bepaalde religieuze gemeenschappen

Zoals in de vorige hoofdstukken al gezegd is, worden supplementen vaak gemaakt met extra dierlijke ingrediënten, zoals gelatine. Daarom zijn ze niet geschikt voor veganisten en vegetariërs en ook niet voor volgelingen van bepaalde religieuze gemeenschappen en dus niet voor iedereen geschikt.

Schema mit Selen-haltigen Lebensmitteln

Zorg ervoor dat je voldoende selenium binnenkrijgt, hetzij in je voeding, hetzij via vervangingsmiddelen. (Image source: 123rf.com / 87677818)

Bovendien maken veel supplementenfabrikanten vaak eiwitpoeders of andere supplementen die gemaakt zijn van melk, soja of eieren. Omdat voor de productie ervan dezelfde machines gebruikt worden als voor het guaranapoeder, kan het sporen van melk, soja of eieren bevatten.

Op de verpakking van de gerangschikte producten in dit artikel staat dat deze stoffen niet in het product aanwezig zijn.

Vrij van ongewenste ingrediënten die schadelijk zijn voor de gezondheid

Behalve selenium bevatten vooral veel capsules en tabletten additieven die voedingsdeskundigen in grote hoeveelheden schadelijk voor de gezondheid achten of waarover geen langetermijnstudies beschikbaar zijn. Dit zijn vooral vulstoffen, bindmiddelen, antiklontermiddelen en kleurstoffen.

Microkristallijne cellulose is een fijne plantaardige vezel die door een chemisch proces uit plantaardig afval wordt verkregen. Deze werken in tabletten of capsules als persmateriaal of als scheidings- en vloeimiddel.

In principe wordt deze stof officieel niet als schadelijk voor de gezondheid beschouwd. Als deze vezels echter klein genoeg zijn, kunnen ze het menselijk lichaam binnendringen en niet verder verwerkt worden

Omdat er nog geen langetermijnstudies zijn over de invloed van deze stof op de gezondheid, kan echter niet uitgesloten worden dat er nadelige gezondheidseffecten kunnen optreden.

Wist je dat een tekort aan selenium kan leiden tot een verhoogd risico op tumoren?

Men heeft ontdekt dat een tekort aan selenium tot tumoren kan leiden, vooral in het maag-darmkanaal.

De situatie is vergelijkbaar met de additieven magnesiumzouten van vetzuren. Officieel is het additief door de autoriteiten goedgekeurd voor productie. Maar omdat er nog geen studies over de effecten van de stof op lange termijn beschikbaar zijn, kan een gevaar voor de gezondheid niet helemaal worden uitgesloten.

Producten die dit en andere additieven bevatten werden in de rangschikking negatief beoordeeld en producten die geen additieven bevatten positief.

Concentratieniveau van het seleniumpreparaat

In de vorige hoofdstukken is je al uitgelegd dat de EFSA een geschatte waarde voor de dagelijkse behoefte aan selenium heeft gepubliceerd, die voor volwassenen tussen 60 en 70 mcg ligt. Bovendien is een totale toelaatbare inname van 300 mcg vastgesteld. Als dit op lange termijn overschreden wordt, kan het de gezondheid aanzienlijke schade toebrengen.

De meeste seleniumpreparaten worden in de handel gebracht met een eenmalige dosis van 200 mcg. Er zijn er echter ook met 100 mcg, of, vooral in het geval van druppels, de mogelijkheid om zelf de dosis te bepalen (10 mcg per druppel).

Maar omdat de geschatte dagelijkse behoefte ver onder de 200 mcg ligt, werden dergelijke producten met 100 mcg beter beoordeeld, omdat ze de geschatte waarden slechts minimaal overschreden en dus meer in overeenstemming waren met de mening van voedingsdeskundigen.

Opmerking: Bij het innemen van supplementen moet je de aanbevolen innamehoeveelheden op de verpakking niet overschrijden, anders kun je bijwerkingen krijgen. Het is ook een goed idee om je arts te vragen of suppletie nodig en zinvol is.

Wetenswaardigheden over selenium

Wat zijn de voordelen van selenium in huisdiervoer?

Het essentiële sporenelement is niet alleen nodig voor het menselijk lichaam, maar ook voor het dierlijk lichaam. Vooral grazende dieren zoals paarden lijden vaak aan een tekort aan selenium. Dit komt doordat onze bodems in Europa niet genoeg selenium bevatten. Daarom is er ook een preparaat voor paarden met het micronutriënt in een hoge dosering.

Selenium vervult bij dieren dezelfde functies als bij mensen, en het kan ook soortgelijke gezondheidsproblemen veroorzaken als de aanvoer onvoldoende is (seleniumtekort).

Fotobron: 123rf.com / 71895132

Referenties (4)

1. K P McConnell, R M Jager, K I Bland, A J Blotcky. The Relationship of Dietary Selenium and Breast Cancer. J Surg Oncol. 1980; 15 (1), 67-70.
Bron

2. A Federico, P Iodice, P Federico, A Del Rio, M C Mellone, G Catalano, P Federico. Effects of Selenium and Zinc Supplementation on Nutritional Status in Patients With Cancer of Digestive Tract. Eur J Clin Nutr. Apr 2001; 55 (4), 293-7.
Bron

3. G F Combs Jr , L C Clark, B W Turnbull. Reduction of Cancer Mortality and Incidence by Selenium Supplementation. Med Klin (Munich). 1997 Sep 15; 92 Suppl 3, 42-5.
Bron

4. Barry E Hurwitz, Johanna R Klaus, Maria M Llabre, Alex Gonzalez et al. Suppression of Human Immunodeficiency Virus Type 1 Viral Load With Selenium Supplementation: A Randomized Controlled Trial. Arch Intern Med. 2007 Jan 22; 167 (2), 148-54.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
K P McConnell, R M Jager, K I Bland, A J Blotcky. The Relationship of Dietary Selenium and Breast Cancer. J Surg Oncol. 1980; 15 (1), 67-70.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
A Federico, P Iodice, P Federico, A Del Rio, M C Mellone, G Catalano, P Federico. Effects of Selenium and Zinc Supplementation on Nutritional Status in Patients With Cancer of Digestive Tract. Eur J Clin Nutr. Apr 2001; 55 (4), 293-7.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
G F Combs Jr , L C Clark, B W Turnbull. Reduction of Cancer Mortality and Incidence by Selenium Supplementation. Med Klin (Munich). 1997 Sep 15; 92 Suppl 3, 42-5.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Barry E Hurwitz, Johanna R Klaus, Maria M Llabre, Alex Gonzalez et al. Suppression of Human Immunodeficiency Virus Type 1 Viral Load With Selenium Supplementation: A Randomized Controlled Trial. Arch Intern Med. 2007 Jan 22; 167 (2), 148-54.
Ga naar bron
Recensies