Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

24Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

59Verzamelde opmerkingen

Heb je problemen bij de menstruatie of de menopauze, maar geef je er de voorkeur aan op natuurlijke producten te vertrouwen? Dan ben je op de goede weg. Als superfood zou rode maca bijzondere helende en voedende eigenschappen hebben.

We willen je graag laten zien wat er achter deze unieke wortel verborgen zit. In onze grote rode maca test 2022 is het ons doel je te informeren over het onderwerp. We hebben de werking van deze plant behandeld en ook verschillende toepassingsmogelijkheden vergeleken.

Op deze manier willen we je volledig informeren over rode maca en ook je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.

Belangrijk om te weten

 • Rode maca groeit in de Peruviaanse Andes en werd al in de tijd van de Inca’s als geneeskrachtige plant gebruikt. De wortel van de plant is zeer rijk aan voedingsstoffen en wordt vooral gekenmerkt door hoge gehalten aan kalium en ijzer.
 • De werkzame stoffen en ingrediënten van maca maken de plant tot een superfood. Het helpt bij menstruatie- en overgangsklachten bij vrouwen, maar in het algemeen ook bij ijzertekort en hoge bloeddruk.
 • Je kunt rode maca innemen in de vorm van poeder, capsules en druppels. Ze verschillen in dosering en openen een scala van manieren om Maca te consumeren.

Best Rode marca: Onze selectie

Om je een duidelijk overzicht te geven van de kwaliteitskenmerken van de maca producten, hebben we hieronder onze favorieten samengesteld.

Criteria voor het kopen en evalueren van rode maca

In het volgende gedeelte willen we je laten zien met welke aspecten je rekening moet houden als je van plan bent rode maca te kopen. Samengevat zijn dat:

 • Doseringsvorm
 • Dosering/ Concentratie
 • Verwerking
 • Teelt

De bijbehorende alinea’s leggen uit wat belangrijk is bij de afzonderlijke criteria, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Doseringsvorm

In de gids leggen we in detail uit wat je moet weten over de verschillende doseringsvormen.

Rood Maca poeder is uitstekend geschikt om in smoothies te mengen.

Rode maca is verkrijgbaar als poeder, capsules of als tinctuur. Elke toepassing heeft zijn voor- en nadelen. Je moet voor jezelf beslissen wat het beste voor je is. Ze verschillen vooral in prijs. Rauw poeder is meestal veel goedkoper dan druppels en capsules.

Deze zijn daarentegen in grote hoeveelheden verkrijgbaar en kunnen plaatsbesparend lang bewaard worden. Ze zijn ook gemakkelijker en minder ingewikkeld in te nemen.

Dosering

Alvorens te kopen, raden we je aan je op de hoogte te stellen van de concentratie van de afzonderlijke Maca producten. Het varieert naar gelang de doseringsvorm en bepaalt dus de dosering.

Capsules en tincturen hebben meestal een hoge dosering en zijn daarom wat duurder.

Hun concentratieverhouding kan variëren van 4:1 tot 20:1. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hangt ook af van de concentratie. Zorg ervoor dat je niet te veel neemt en zie het als een aanvulling op je dieet.

Verwerking

Als je producten met rode maca wilt kopen, is het ook belangrijk de verwerking van naderbij te bekijken. Capsules worden vaak gemaakt met gelatine voor het omhulsel. Als je veganist bent, is het aan te raden capsules met een cellulose omhulsel te kopen.

Als het belangrijk voor je is, kun je nagaan of de producten vrij zijn van additieven zoals kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Ingrediënten zoals extra vitamine C zijn verder niet van belang.

Teelt

Het gebruik van de maca plant heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen.

Tegenover het betrekkelijk kleine aanbod van maca staat een enorme vraag.

De vraag is wereldwijd gestaag toegenomen, vooral in China, waar de vraag naar de wortel snel is toegenomen. Maca wordt echter alleen in de Peruviaanse Andes gekweekt vanwege de omstandigheden.

Daarom is het aan te raden ervoor te zorgen dat je fair trade producten koopt van biologische teelt. Bovendien moeten bestrijdingsmiddelen en chemische meststoffen vermeden worden. Op deze manier kun je niet alleen de natuur duurzaam steunen, maar ook de boeren in staat stellen een eerlijk loon te ontvangen.

Gids: Veelgestelde vragen over rode maca in detail beantwoord

In het volgende gedeelte gaan we dieper in op de eigenschappen en effecten van rode maca. We hebben veel gestelde vragen samengevat en beantwoord om eventuele onduidelijkheden weg te nemen.

Wat is rode maca en hoe werkt het?

De Maca die we als poeder kennen is afkomstig van de Maca plant, die in de Peruaanse Andes voorkomt. Het wordt daar al eeuwenlang gebruikt als voedsel en geneeskrachtige plant. De vorstbestendige plant komt voor tot op een hoogte van 4400 meter en groeit onder extreme weersomstandigheden (5, 6).

De knol is interessant voor gebruik in dit geval. Het is rijk aan voedingsstoffen en mineralen en heeft ook bijzondere werkzame stoffen zoals macamiden of mosterdolie-glycosiden.

Vanwege deze belangrijke ingrediënten wordt de knol steeds populairder. Het wordt vooral gebruikt tegen vrouwenklachten en hoge bloeddruk. Maar van de knol wordt ook gezegd dat hij helpt tegen stress en uitputting (5, 6, 7).

Behalve rode maca is er ook gele en zwarte maca. Hoewel ze qua structuur op elkaar lijken, wordt gezegd dat ze verschillende effecten hebben.

Algemene effecten

In tegenstelling tot andere planten onttrekt de maca plant een relatief grote hoeveelheid mineralen uit zijn omgeving. De rode maca heeft een bijzonder hoog gehalte aan ijzer en kalium. Veel mensen hebben regelmatig ervaring met ijzertekort en de gevolgen ervan en konden het voorkomen met behulp van de rode knol.

Bovendien kan het hoge kaliumgehalte van rode maca de bloeddruk aanzienlijk verlagen (4, 7). Het kan ook een effect hebben op chronische vermoeidheid, die vaak veroorzaakt wordt door tekorten aan vitaminen en mineralen.

Door de ingenomen transporteiwitten kan de opname van mineralen verbeterd worden, waardoor het lichaam de hoeveelheid mineralen krijgt die het nodig heeft. (3, 10) In sommige gevallen kan rode maca ook een afdoend middel zijn tegen angst en depressie.

Men denkt momenteel dat deze veroorzaakt worden door een tekort aan serotonine. Het zorgt ervoor dat het serotonine niveau niet te veel geremd wordt en verlaagt daardoor het stressniveau. (3, 12)

Werking bij vrouwenklachten

Rode maca is vooral nuttig bij vrouwenklachten zoals onvruchtbaarheid, verlies van libido, cyclus- en menopauzale problemen. De belangrijkste oorzaak van deze problemen is het gebrek aan progesteron.

Pijn en ongemak tijdens de menstruatie zijn bij iedereen bekend. Rode maca zorgt voor hogere gehaltes progesteron, dat helpt het baarmoederslijmvlies beter op te bouwen en de pijn te verlichten. (Image source: Andrea Piacquadio / pexels)

Progesteron wordt aangemaakt in de eierstokken en de bijnieren. Oestrogenen worden gevormd uit progesteronen via hormoonsynthese. Als er meer oestrogenen dan progesteronen in het vrouwelijk lichaam zijn, heet dit een progesteron tekort(1, 11).

Door zijn plantensterolen stimuleert rode maca de progesteronproductie. Dit kan cyclusklachten zoals pijn in de onderbuik of de “emotionele rollercoaster” verminderen of zelfs helemaal verlichten. Het hangt echter af van de juiste dosis en de periode van gebruik.

Tijdens de menopauze zijn er vaak hormonale schommelingen en tekorten aan progesteron en estradiol. Daarom kan hier ook rode marca gebruikt worden, dat de progesteronproductie stimuleert. Op deze manier kunnen medische hormoontherapieën omzeild worden(1, 11).

Wist je dat mannen die kinderen willen krijgen zwarte maca kunnen nemen? Dit bevordert de testosteronproductie en het aantal zaadcellen/mobiliteit.

Vrouwen die vruchtbaarheidsproblemen hebben door een tekort aan progesteron wordt ook aangeraden rode maca te nemen tijdens de vruchtbaarheidsfase om oestrogeen en progesteron in evenwicht te brengen(2, 3).

Effect op prostaat en haaruitval

Verschillende studies hebben aangetoond dat rode maca een effect kan hebben op een vergrote prostaat. Dit kan vaak een gevolg zijn van veroudering bij mannen of van steroïdenmisbruik. Daardoor wordt de prostaat tegen de blaas gedrukt en veroorzaakt hij veelvuldig urineren.

Wetenschappers geloven dat het hormoon DHT verantwoordelijk is voor de weefselgroei (8, 9). Sommige studies hebben in verband met rode maca een verkleining van de prostaatgrootte bij ratten aangetoond.

De vermindering hield verband met de DHT-spiegel en was ook afhankelijk van de dosis en de regelmaat van inname. Dit geeft reden om aan te nemen dat het ook bij mensen succesvol is. Studies hierover bestaan nog niet (8, 9).

DHT wordt ook genoemd als oorzaak van haaruitval. Door het DHT gehalte te verlagen, kan dit proces mogelijk voortijdig geremd worden. Studies die dit rechtstreeks kunnen aantonen zijn nog niet uitgevoerd.

Wanneer en voor wie is rode maca nuttig?

In het algemeen is rode maca geschikt voor iedereen, want het is een gezonde en substantiële aanvulling op het dieet. De voedingsrijke wortel voorziet het lichaam van waardevolle ingrediënten en leidt tot een algemeen gevoel van welzijn en een versterkt immuunsysteem.

Het is veilig voor kinderen om in te nemen, zolang de extracten niet op alcoholbasis zijn (5, 7).

In het specifieke gebruik wordt het vaak gebruikt voor pijn of ongemak bij vrouwen tijdens de menstruatie of de menopauze. Dus voor vrouwen die nog in de premenopauzale fase zijn, is rode maca bijzonder aan te bevelen.

Dit maakt het een populair en natuurlijk geneesmiddel voor gynaecologie (1, 11) Zoals reeds gezegd kan rode maca ook heilzaam zijn voor mannen. Hoewel de specifieke voordelen voor mannen nog niet volledig bewezen zijn, is het onderzoek veelbelovend.

Daarom is rode maca vooral effectief voor mannen op gevorderde leeftijd, maar door de voedingsstoffen is het ook op jonge leeftijd niet af te raden.

Welke soorten rode maca zijn er en welke is geschikt voor jou?

Maca wordt hoofdzakelijk opgenomen via voedsel of in vloeibare vorm. De knol met de belangrijke ingrediënten wordt na de oogst verwerkt, wat verschillende gebruiksmogelijkheden oplevert. In de regel kan een onderscheid gemaakt worden tussen de volgende soorten

 • Rode Maca als poeder
 • Rode Maca als capsules
 • Rode Maca als tinctuur

Deze soorten worden het meest voor consumptie gevonden. Wat ze zijn en welke voor- en nadelen ze bieden, vind je in deze rubriek.

Rood Maca poeder

Maca poeder is een gangbare manier om Maca te consumeren die zo natuurlijk mogelijk is. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen rauw poeder en gegelatineerd poeder. Ruw poeder kan gemaakt worden door de wortels te drogen en ze dan te verpulveren.

Rauw poeder is vooral aan te bevelen in zijn natuurlijke staat of in rauwe voedselkwaliteit. In deze toestand bevat het nog waardevolle enzymen en mosterdolie-glycosiden die het immuunsysteem versterken.

In de eerste verwerkingsstap wordt de Maca wortel verpulverd. Het bevat nog steeds alle belangrijke actieve bestanddelen en kan verder gebruikt worden om capsules en extracten te maken. (Image source: David Gabrielyan / unsplash)

Tijdens het gelatineren wordt de reeds gepoederde knol voorzichtig opnieuw gekookt. Als deze massa gedroogd is, kan ze ook als poeder gebruikt worden. Tijdens dit proces worden de mosterdolie-glycosiden afgesplitst, want mensen met een allergie kunnen last hebben van intoleranties.

Het heeft ook een hogere biologische beschikbaarheid. Dit betekent dat een groter deel van de actieve bestanddelen onveranderd beschikbaar is voor het lichaam.

Voordelen
 • Mengen met voedsel
 • Zoetige smaak
 • Snelle opname van de werkzame bestanddelen
Nadelen
 • Mogelijk onverenigbaar door mosterdolie-glycosiden
 • Lagere concentratie

Mosterdolie-glycosiden zitten ook in radijs, mierikswortel en mosterd en zijn verantwoordelijk voor de bittere smaak. In de natuur werken ze als een afweermiddel tegen dieren. Bij mensen kunnen ze infecties en kanker voorkomen, zo blijkt uit onderzoek.

Rode Maca als capsules

Capsules zijn uiterst populair als het om voedingssupplementen gaat, vanwege hun eigenschappen. Rode maca is ook verkrijgbaar in de vorm van capsules. Het gegelatineerde maca poeder vormt hiervoor de basis.

Voordelen
 • Gemakkelijk te vervoeren en te bewaren
 • Verschillende werkzame stoffen kunnen gecombineerd worden
 • Snelle inname
 • Hoge concentratie
Nadelen
 • Vertraagde afgifte van de werkzame stoffen
 • Doorslikken kan onaangenaam zijn

Veel leveranciers voegen aan de capsules nog andere belangrijke stoffen toe, zoals vitamine C of zink. Zo kun je verschillende actieve ingrediënten tegelijk combineren. Je kunt ze apart innemen, maar het is aan te bevelen ze in combinatie met een maaltijd in te nemen. Door de vorm en de hoge concentratie blijven de capsules lang houdbaar en kunnen ze lang bewaard worden.

Rode Maca als tinctuur

Tincturen zijn druppeloplossingen die de extracten van de Maca wortel bevatten. Ze worden meestal gemaakt op basis van alcohol of glycerine. Met een geïntegreerde pipet kan de vloeistof tot op de druppel nauwkeurig gedoseerd worden.

Voordelen
 • Extreem hoge concentratie
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Kan individueel gedoseerd worden
Nadelen
 • Vaak op alcoholbasis
 • Niet altijd geschikt voor kinderen

Het nadeel van tincturen op alcoholbasis is echter dat ze niet geschikt zijn voor kinderen, alcoholisten of mensen met een leverziekte. Deze beperkingen gelden niet voor druppels op basis van glycerine.

Bovendien blijven de actieve bestanddelen van de knol, waaronder de mosterdolie-glycosiden, behouden. Je kunt de druppels oraal innemen. Als je de smaak niet lekker vindt, kun je ze gebruiken om je drankjes te verdunnen of je smoothie een nog beter effect te geven.

Hoe moet rode maca gedoseerd worden?

Rode maca wordt door wetenschappers beschouwd als een veilig voedingsmiddel, zodat het zonder verdere problemen in grote hoeveelheden ingenomen kan worden. In een studie vertoonden proefpersonen geen klachten na een dagelijkse dosis.

Toch konden we helaas geen wetenschappelijk bewezen informatie vinden over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. In het algemeen is het raadzaam om Maca producten langzaam te benaderen en met een kleine dosis te beginnen. Dit geeft je lichaam de tijd om aan de actieve bestanddelen te wennen, want rode maca werkt vrij snel.

Nadat je aan het innemen gewend bent geraakt, kun je de hoeveelheid naar behoefte verhogen als dat nodig is.

Omdat er verschillende doseringsvormen worden aangeboden, moeten ze ook verschillend gedoseerd worden. Het rauwe poeder heeft de laagste concentratie, dus een tot twee opgehoopte eetlepels per dag is voldoende.

Voor het gelatineerde poeder wordt ongeveer een kwart tot de helft van deze hoeveelheid aanbevolen. Het aantal capsules moet worden ingenomen naar gelang van de concentratie. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid staat meestal in de bijsluiter van de verpakking. Bij tincturen zijn een paar druppels meestal voldoende voor een effectief effect.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van het innemen van rode maca?

Zoals uit de vorige paragraaf blijkt, zijn bij gezonde mensen geen bijwerkingen waargenomen, zelfs niet bij hogere doses. Bovendien is rode maca ook geschikt voor mensen met een glutenintolerantie (5).

Bij gevoelige mensen kan het effect van de stoffen sterker gevoeld worden.

Wel moet je oppassen dat je niet allergisch bent voor de mosterdolie glycosiden. Inslikken kan je slijmvliezen irriteren. Gelatineerd poeder of capsules zijn geschikte alternatieven.

Als je nierproblemen hebt, moet je bijna geen voedsel eten dat kalium bevat, en daarom moet je ook rode maca vermijden. De fabrikanten raden aan het niet tijdens de zwangerschap te nemen wegens een gebrek aan studies.

Welke alternatieven zijn er voor rode maca?

We hebben een paar alternatieven voor je samengevat in een tabel.

Alternatief Effect
Peulvruchten peulvruchten zoals lijnzaad zijn rijk aan magnesium, ijzer en kalium. De inname van kalium kan de bloeddruk verlagen. Stomachesium bevordert de natuurlijke spierwerking, waardoor krampen tijdens het samentrekken minder pijnlijk zijn.
Bananen Bananen bevatten een grote hoeveelheid magnesium, vergelijkbaar met bananen. Het effect is gelijk aan dat van peulvruchten.
Vrouwenmantel De plant vrouwenmantel kan als thee gedronken worden. Dit harmoniseert de cyclus door een ontstekingsremmend effect en verlicht krampen.

Maar de inkoop is verhoudingsgewijs vrij duur en invoer uit Zuid-Amerika is niet noodzakelijk milieuvriendelijk. Daarom kunnen ook deze alternatieven een goede keuze zijn.

Beeldbron: Hofacker / 123rf

Referenties (12)

1. Brooks, Nicole A. BSci (Hons)1; Wilcox, Gisela BMedSc (Hons), MD, FRACP, FRCPA2; Walker, Karen Z. MND, PhD3; Ashton, John F. MSc, PhD4; Cox, Marc B. MSPH, PhD5; Stojanovska, Lily MSc, PhD1 Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content, Menopause: December 2008 - Volume 15 - Issue 6 - p 1157-116
Bron

2. Dording CM, Fisher L, Papakostas G, Farabaugh A, Sonawalla S, Fava M, Mischoulon D. A double-blind, randomized, pilot dose-finding study of maca root (L. meyenii) for the management of SSRI-induced sexual dysfunction. CNS Neurosci Ther. 2008 Fall;14(3):182-91.
Bron

3. Dording CM, Schettler PJ, Dalton ED, Parkin SR, Walker RS, Fehling KB, Fava M, Mischoulon D. A double-blind placebo-controlled trial of maca root as treatment for antidepressant-induced sexual dysfunction in women. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:949036
Bron

4. Filippini T, Violi F, D'Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135.
Bron

5. Gonzales-Arimborgo C, Yupanqui I, Montero E, Alarcón-Yaquetto DE, Zevallos-Concha A, Caballero L, Gasco M, Zhao J, Khan IA, Gonzales GF. Acceptability, Safety, and Efficacy of Oral Administration of Extracts of Black or Red Maca (Lepidium meyenii) in Adult Human Subjects: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Pharmaceuticals (Basel). 2016 Aug 18;9(3):49.
Bron

6. Gonzales GF, Gonzales C, Gonzales-Castañeda C. Lepidium meyenii (Maca): a plant from the highlands of Peru--from tradition to science. Forsch Komplementmed. 2009 Dec;16(6):373-80.
Bron

7. Gonzales GF. Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:193496.
Bron

8. Gonzales GF, Miranda S, Nieto J, Fernández G, Yucra S, Rubio J, Yi P, Gasco M. Red maca (Lepidium meyenii) reduced prostate size in rats. Reprod Biol Endocrinol. 2005 Jan 20;3:5.
Bron

9. Gonzales GF, Vasquez V, Rodriguez D, Maldonado C, Mormontoy J, Portella J, Pajuelo M, Villegas L, Gasco M. Effect of two different extracts of red maca in male rats with testosterone-induced prostatic hyperplasia. Asian J Androl. 2007 Mar;9(2):245-51.
Bron

10. Meissner HO, Kedzia B, Mrozikiewicz PM, Mscisz A. Short and long-term physiological responses of male and female rats to two dietary levels of pre-gelatinized maca (lepidium peruvianum chacon). Int J Biomed Sci. 2006;2(1):13-28.
Bron

11. Meissner HO, Mscisz A, Reich-Bilinska H, et al. Hormone-Balancing Effect of Pre-Gelatinized Organic Maca (Lepidium peruvianum Chacon): (III) Clinical responses of early-postmenopausal women to Maca in double blind, randomized, Placebo-controlled, crossover configuration, outpatient study. Int J Biomed Sci. 2006;2(4):375-394.
Bron

12. Rubio J, Caldas M, Dávila S, Gasco M, Gonzales GF. Effect of three different cultivars of Lepidium meyenii (Maca) on learning and depression in ovariectomized mice. BMC Complement Altern Med. 2006 Jun 23;6:23.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Brooks, Nicole A. BSci (Hons)1; Wilcox, Gisela BMedSc (Hons), MD, FRACP, FRCPA2; Walker, Karen Z. MND, PhD3; Ashton, John F. MSc, PhD4; Cox, Marc B. MSPH, PhD5; Stojanovska, Lily MSc, PhD1 Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content, Menopause: December 2008 - Volume 15 - Issue 6 - p 1157-116
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Dording CM, Fisher L, Papakostas G, Farabaugh A, Sonawalla S, Fava M, Mischoulon D. A double-blind, randomized, pilot dose-finding study of maca root (L. meyenii) for the management of SSRI-induced sexual dysfunction. CNS Neurosci Ther. 2008 Fall;14(3):182-91.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Dording CM, Schettler PJ, Dalton ED, Parkin SR, Walker RS, Fehling KB, Fava M, Mischoulon D. A double-blind placebo-controlled trial of maca root as treatment for antidepressant-induced sexual dysfunction in women. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:949036
Ga naar bron
Review
Filippini T, Violi F, D'Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Studie
Gonzales-Arimborgo C, Yupanqui I, Montero E, Alarcón-Yaquetto DE, Zevallos-Concha A, Caballero L, Gasco M, Zhao J, Khan IA, Gonzales GF. Acceptability, Safety, and Efficacy of Oral Administration of Extracts of Black or Red Maca (Lepidium meyenii) in Adult Human Subjects: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Pharmaceuticals (Basel). 2016 Aug 18;9(3):49.
Ga naar bron
Review
Gonzales GF, Gonzales C, Gonzales-Castañeda C. Lepidium meyenii (Maca): a plant from the highlands of Peru--from tradition to science. Forsch Komplementmed. 2009 Dec;16(6):373-80.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Gonzales GF. Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:193496.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gonzales GF, Miranda S, Nieto J, Fernández G, Yucra S, Rubio J, Yi P, Gasco M. Red maca (Lepidium meyenii) reduced prostate size in rats. Reprod Biol Endocrinol. 2005 Jan 20;3:5.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gonzales GF, Vasquez V, Rodriguez D, Maldonado C, Mormontoy J, Portella J, Pajuelo M, Villegas L, Gasco M. Effect of two different extracts of red maca in male rats with testosterone-induced prostatic hyperplasia. Asian J Androl. 2007 Mar;9(2):245-51.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Meissner HO, Kedzia B, Mrozikiewicz PM, Mscisz A. Short and long-term physiological responses of male and female rats to two dietary levels of pre-gelatinized maca (lepidium peruvianum chacon). Int J Biomed Sci. 2006;2(1):13-28.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Meissner HO, Mscisz A, Reich-Bilinska H, et al. Hormone-Balancing Effect of Pre-Gelatinized Organic Maca (Lepidium peruvianum Chacon): (III) Clinical responses of early-postmenopausal women to Maca in double blind, randomized, Placebo-controlled, crossover configuration, outpatient study. Int J Biomed Sci. 2006;2(4):375-394.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Rubio J, Caldas M, Dávila S, Gasco M, Gonzales GF. Effect of three different cultivars of Lepidium meyenii (Maca) on learning and depression in ovariectomized mice. BMC Complement Altern Med. 2006 Jun 23;6:23.
Ga naar bron
Recensies