Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Welkom bij onze grote rode ginseng test 2022. Hier presenteren we alle ginseng producten die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste rode ginseng voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je rode ginseng wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Rode ginseng is van Oost-Aziatische oorsprong en is een van de best bestudeerde natuurlijke remedies ter wereld.
 • Ginseng wordt al meer dan 5.000 jaar gebruikt in de TCM, de traditionele Chinese geneeskunde, en is daar vandaag de dag nog steeds onvervangbaar.
 • Rode ginseng bevat veel belangrijke bestanddelen die het menselijk lichaam helpen bij de bestrijding van een hele reeks ziekten.

Beste roter Ginseng: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je rode ginseng koopt

Wat is rode ginseng en waarin verschilt het van witte ginseng?

In het algemeen is ginseng, in de geneeskunde bekend als Panax, een plant die haar oorsprong vindt in Noord-Korea en Noordoost-China. De wortel ervan wordt al meer dan 5000 jaar als geneesmiddel gebruikt in de traditionele Koreaanse en Chinese geneeskunde (TCM).

De positieve effecten van de wortel van rode ginseng zijn al meer dan 5.000 jaar bekend. (Image source: unsplash.com / Min Ling)

Van het geneeskrachtige kruid wordt gezegd dat het niet zozeer helpt tegen afzonderlijke ziekten, maar dat het het lichaam actief sterk ondersteunt bij het weerstaan van een aantal vele ziekten.

Zowel witte als rode ginseng komen van dezelfde plant. Het verschil zit in de manier waarop de wortel behandeld wordt en in de tijd die de wortels nodig hebben om te rijpen.

In het geval van Koreaanse rode ginseng (Panax ginseng C. A. Meyer) ondergaat de oorspronkelijke witte wortel na zes jaar rijping een hittebehandeling van ongeveer 130 graden, waardoor hij zijn rode kleur krijgt. De historische achtergrond hiervan was destijds het langere transport van de geneeskrachtige plant, want verse ginseng werd snel onbruikbaar.

Door de hittebehandeling verliest de ginseng bepaalde enzymen, waardoor witte ginseng als fundamenteel voedzamer wordt beschouwd, maar rode ginseng is een van de sterkste gezondheidsondersteuners, zelfs met het verlies van sommige enzymen.

Wat doet rode ginseng en waar is rode ginseng goed voor?

Rode ginseng helpt in principe bij een algemeen betere gezondheid. Het versterkt het immuunsysteem en maakt je lichaam en geest beter bestand tegen stressvolle en verwoestende invloeden van buitenaf. Het stimuleert ook de stofwisseling en versterkt de algemene lichamelijke weerstand.

Vanwege het positieve effect op het prestatievermogen wordt dit geneeskrachtige kruid niet alleen gebruikt tegen chronische vermoeidheid en gebrek aan concentratie, maar ook tegen de ziekte van Alzheimer.

Rode ginseng wordt beschouwd als een veelzijdig geneesmiddel dat de afweerstoffen en genezingsprocessen in het menselijk lichaam versnelt en verbetert. Daarom wordt de consumptie ervan aanbevolen bij vele ziekten.

Ginseng is ook erg populair als aanvullend voedsel, omdat het permanente stress en de kans op kanker kan verminderen.

De reputatie van de Koreaanse wortel wordt ook gesierd door het gebruik als natuurlijke seksuele verbeteraar voor mannen en als ondersteuner van menopauzale symptomen bij vrouwen.

Hoe moet rode ginseng gedoseerd worden?

In principe moet het gebruik van ginseng als een kuur beschouwd worden.

In Duitsland wordt aangeraden dagelijks één tot twee gram in te nemen, wat overeenkomt met één maatlepel poeder of extract en 2 capsules, afhankelijk van het soort rode ginseng product.

In Korea verschillen de aanbevelingen voor de dagelijkse dosis enigszins van die in Duitsland. Hier wordt, afhankelijk van de mate van ziekte, aangeraden dagelijks tussen 9g en 30g te nemen.

Zijn er mogelijke bijwerkingen na inname van rode ginseng?

Ginseng kan in het algemeen diarree, misselijkheid en verlies van eetlust veroorzaken in zeldzame gevallen, en ook duizeligheid of huidirritatie en jeuk.

Rode ginseng is bijzonder geschikt voor mensen met allergieën, omdat veel bestanddelen die vatbaar zijn voor allergische reacties, tijdens de hittebehandeling verloren gaan.

Welke alternatieven zijn er voor rode ginseng?

In principe witte ginseng. De verschillen, zoals hierboven al uitgelegd, zitten alleen in de behandeling van de wortels.

Afhankelijk van het gewenste resultaat zijn er ook vele opties, hoewel niet zo compact en allesomvattend als rode ginseng.

Een mentaal prestatiebevorderende optie zou bijvoorbeeld een gezond dieet zijn op basis van rijke koolhydraten en gezonde vetten die de activiteit van je hersenen ondersteunen.

Veel water drinken, vitamine C binnenkrijgen, voldoende lichaamsbeweging en een algemeen evenwichtige voeding is de basis voor een betere stofwisseling. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen dit echter ondersteunen, zoals bepaalde specerijen of rijke groenten zoals artisjokken.

Dienovereenkomstig zijn er natuurlijk ook niet-natuurlijke helpers voor een sterker immuunsysteem, maar een gezonde voeding is essentieel voor een algemeen sterke en weerbare gezondheid. Rode ginseng kan deze toestand aanzienlijk verhogen en stabiliseren.

Om alle belangrijke informatie nog eens in één oogopslag te zien, hebben we een informatieve video voor je:

Besluit: Welke soorten rode ginseng zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen de soorten rode ginseng die men kan innemen. Zo zijn er de volgende mogelijkheden

 • Rode ginseng capsules
 • Rood ginseng poeder
 • Puur extract van rode ginseng
 • Rode Ginseng Wortel Plakjes

In de volgende paragrafen gaan we meer in detail in op elk type en bespreken we de respectieve voor- en nadelen.

Wat zijn de kenmerken van rode ginseng capsules en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Rode ginseng capsules worden meestal aangeboden in doses van 250mg tot 600mg per capsule, hoewel het percentage van de aanwezige gensioside vaak verschilt.

Capsules zijn een goede manier om ginseng in te nemen, maar je moet op de zuiverheid van de inhoud letten om het gewenste effect van de geneeskrachtige plant te krijgen.

Voordelen
 • Gemakkelijke, heldere inname
 • Verhoudingsgewijs goedkope variant
 • Niet tijdrovend
Nadelen
 • Zuiverheid kan gemanipuleerd worden door combinatie
 • Algemene intolerantie voor capsules
 • Gevaar van fantoomproducten

Wat onderscheidt rood ginsengpoeder en wat zijn de voor- en nadelen?

Rode ginseng poeder kan met water gemengd en gedronken worden, over voedsel gestrooid worden of droog ingenomen worden.

Het voordeel van het innemen van het poeder is dat het gemakkelijk te gebruiken is, vooral in combinatie met voedsel, het is nauwelijks te proeven.

Het is mogelijk droog poeder in te nemen, maar dat kan erg onaangenaam zijn.

Voordelen
 • Gemakkelijk te gebruiken met water of in voedsel
 • Gemakkelijk in te nemen met maatlepel
 • Verhoudingsgewijs neutraal van smaak
Nadelen
 • Onderschat of overschat de hoeveelheid zonder maatlepel
 • Inname van droog poeder vaak onaangenaam
 • Gevaar van spookproducten

Wat onderscheidt zuiver extract van rode ginseng en wat zijn de voor- en nadelen?

Puur extract kan ook in capsules gekocht worden, maar het wordt meestal voorgesteld als een theemengsel of in vloeibare vorm. De bereiding van de respectieve theeën is dezelfde als voor alle andere theeën. De vloeibare variatie wordt direct genomen, d.w.z. gedronken.

Het voordeel van deze soort rode ginseng is de zuiverheid van het product, zowel zichtbaar als wat de smaak betreft. In bijna alle gevallen worden geen additieven gebruikt, maar de ginseng moet nog wel als thee-extract bereid worden, wat enigszins tijdrovend kan zijn.

Voordelen
 • Ondubbelzinnige zuiverheid
 • Gemakkelijk in te nemen door te drinken
Nadelen
 • Meer tijdrovende bereiding
 • Zuivere smaak (bitter, enigszins zepig)

Wat zijn de kenmerken van rode ginseng wortelschijfjes en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Wortel schijfjes, of als alternatief de hele wortel, zijn de zuiverste vorm van rode ginseng.

Je kunt er thee van zetten, waarvoor je ongeveer 3 tot 4 gram wortelplakjes nodig hebt. Als alternatief kun je de wortelschijfjes koken, bakken of zelfs rauw eten.

Het grootste voordeel voor jou is duidelijk de ongeproduceerde vorm van rode ginseng, maar de wortel is niet naar ieders smaak.

Voordelen
 • Rode ginseng wordt niet verwerkt
 • Verschillende bereidingsmogelijkheden
Nadelen
 • Tijdrovende bereiding mogelijk
 • Kan onaangenamer van smaak zijn

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om rode ginseng te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om tot de beste keuze van rode ginseng te komen.

Deze criteria helpen je te kiezen tussen de grote keuze aan aanbiedingen

 • Land van herkomst
 • Zuiverheid
 • Looptijd
 • Ginsenoside gehalte
 • Dosering

In de paragrafen hieronder leggen we uit waar je bij elk criterium op moet letten.

Land van herkomst

Zoals al kort vermeld, moet je oppassen Siberische ginseng niet te verwarren met Koreaanse of Chinese ginseng.

Siberische ginseng heeft dezelfde naam, maar is een andere plantensoort met andere effecten.

De beschreven ginseng komt in de natuur alleen voor in bos- en berggebieden in Noord-Korea en China.

In de loop der jaren werd het ook in andere streken gekweekt, zoals in Noord-Amerika.

Oorspronkelijk kwam rode ginseng vooral voor in de bergen en bossen van China en Noord-Korea. (Image source: unsplash.com / Hanson Lu)

Zuiverheid

Vooral rode ginseng capsule- en poederproducten kunnen additieven bevatten. Om het meeste uit deze alleskunner te halen, en als natuurlijkheid belangrijk voor je is, controleer dan altijd de ingrediënten voor je koopt.

Combinaties met andere gezondheidsbevorderende ingrediënten zijn vaak verkrijgbaar in drogisterijen en kunnen een goed alternatief zijn, afhankelijk van je behoeften.

Rijpingstijd

De rijpingstijd van ginseng speelt in het algemeen een belangrijke rol, maar vooral bij rode ginseng.

De wortel moet altijd 6 tot 7 jaar oud zijn, want in die tijd groeien de belangrijke worteltakken uit, die een groot deel van de voedingsstoffen dragen.

Bij witte ginseng is de rijpingsperiode meestal 2 tot 3 jaar.

Ginsenoside gehalte

Het ginsenoside gehalte van rode ginseng is afkomstig van de vele kleine vertakkingen van de wortel. Dit is veel hoger dan in witte ginseng.

In principe moet de rode ginseng die je koopt 8% ginsenoside bevatten, 15% is het beste voor de gezondheid. Alles minder dan dit is geen volledig rijpe, zuivere rode ginseng.

Dosering

Rode ginseng is niet geschikt als permanent voedsel, want het kan zijn werking op het lichaam op lange termijn verliezen. Het moet echter minstens 3 maanden genomen worden om van het volle effect te kunnen genieten.

De voorgeschreven dosering hangt af van het soort product en ook van het land. Capsules, poeders en extracten moeten altijd volgens de bijsluiter ingenomen worden. In Duitsland wordt een lagere dosering aanbevolen dan in Korea.

De dosering hangt ook af van de reden van je inname. Als je rode ginseng preventief wilt gebruiken, moet je veel minder nemen dan wanneer je je zwak of ziekelijk voelt.

Ter preventie:

Producttype Dagelijkse hoeveelheid Duur
Capsules 2 capsules 90 dagen
Extract 45g 90 dagen
Poeder 90g 90 dagen

Als je je zwak voelt:

Producttype Dagelijkse hoeveelheid Duur
Capsules 4 capsules 90 dagen
Extract 90g 90 dagen
Poeder 180g 90 dagen

Wetenswaardigheden

over rode ginseng

Hoe maak ik rode ginseng goed klaar?

Dat hangt af van wat je precies wilt klaarmaken.

Voor thee moet je 3 tot 4 gram dunne schijfjes rode ginsengwortel in heet, niet kokend, water laten trekken gedurende ongeveer 5 tot 10 minuten.

Rode ginseng poeder kan op allerlei manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld in smoothies, muesli, yoghurt of salades. Je kunt ook een thee zetten met het poeder, maar dit is niet aan te bevelen omdat sommige ingrediënten in het hete water verloren kunnen gaan.

Zowel de capsules als het extract worden meestal zuiver genomen.

Zijn er ook recepten met rode ginseng?

Rode ginseng is heel veelzijdig en is daarom heel geschikt voor vele gerechten. Het kan gekookt, gebakken, en zelfs gefrituurd worden.

Je kunt online veel heerlijke receptideeën vinden waarmee je rode ginseng tot een smaaksensatie kunt maken.

Kan ik rode ginseng nemen tijdens zwangerschap / borstvoeding?

Het is over het algemeen niet aan te bevelen ginsengproducten met een hoge concentratie in te nemen.

Vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, want in die tijd kunnen embryo’s blijvende schade oplopen. Deskundigen raden ginseng ook af tijdens de borstvoeding wegens nadelige effecten op de moedermelk.

Is rode ginseng geschikt voor kinderen?

In principe zijn er geen studies over de veiligheid van het innemen van rode ginseng voor kinderen, maar het is beter het te vermijden, vooral op jonge leeftijd.

Bij oudere kinderen kan het helpen tegen concentratieproblemen en ernstige rusteloosheid.
Helpt

rode ginseng bij kanker?

Er zijn maar weinig specifieke studies over kanker gedaan, maar het is bewezen dat ginseng de groei van tumorcellen kan verminderen en zelfs voorkomen. Eén studie heeft zelfs aangetoond dat het tumorcellen doet afsterven.

In principe is rode ginseng een krachtig opwekkend natuurlijk geneesmiddel dat het lichaam aanzienlijk versterkt om zichzelf te genezen.

Tenslotte kun je het ongelooflijke effect van ginseng nog eens zien in de volgende video vanaf 6:53 minuut, besproken in de talkshow Gesundheitslounge Berlin:

Beeldbron: unsplash.com / Sina Katirachi

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies