Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

23Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Als je op zoek bent naar natuurlijke alternatieven of supplementen voor conventionele middelen om wondgenezing of verkoudheid te ondersteunen, willen we je graag een inzicht geven in het onderwerp propolis.

Met behulp van studies laten we je mogelijke toepassingsgebieden en -soorten zien waarmee je de natuurlijke, lichamelijke genezingsprocessen kunt ondersteunen.

Hier in onze propolis test 2023 geven we je alle belangrijke informatie over de werkingsmechanismen en het natuurlijke product zelf. Zo kun je je gemakkelijker een idee vormen van de mogelijkheden ervan.

De belangrijkste feiten in het kort

  • Bijen gebruiken propolis, ook wel plamuurhars in het Duits genoemd, om hun bijenkorf af te sluiten, vreemde voorwerpen die niet verwijderd kunnen worden te isoleren en vijanden te verslaan, en zo het uitbreken van ziekten in de kolonie te voorkomen.
  • Al in de oudheid gebruikten verschillende beschavingen in Europa en Zuid-Amerika propolis om wonden te behandelen
  • Bijen maken propolis voornamelijk van stuifmeel en plantenharsen uit hun omgeving.

Beste Propolis: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor propolisproducten

Er zijn veel producten die propolis bevatten. Deze verschillen in de volgende aspecten:

Afhankelijk van het gewenste effect zijn andere productkenmerken meer geschikt dan andere. Je kunt ze onderscheiden en vergelijken met de volgende criteria. Zoek naar hoge kwaliteit en, indien mogelijk, certificaten die de beweringen van de fabrikant bevestigen.

Concentratie

Hoe groter het aandeel van het actieve bestanddeel in het eindproduct, hoe minder andere vulstoffen en vervangers aanwezig zijn. In sommige gevallen heeft dit ook invloed op de prijs. Sommige gewenste effecten vereisen bepaalde minimum concentraties.

Als je geen ervaring hebt met een werkzaam bestanddeel, werk je dan langzaam op tot de nodige concentratie en dosis.

Toedieningsvorm

Propolis kan uitwendig aangebracht worden in de vorm van crèmes en zalven, maar ook inwendig, bijvoorbeeld in de vorm van capsules, tabletten, snoepjes of sprays voor de keel.

Welke je gemakkelijker kunt gebruiken hangt niet alleen af van de vraag of het prettiger is om tabletten of capsules door te slikken, maar ook van welke aandoening je hebt.

We hebben de verschillende doseringsvormen met hun voor- en nadelen vergeleken in een tabel hieronder.

Toevoegingen

In sommige producten is propolis niet het enige actieve bestanddeel. Tincturen en zalven bevatten vaak ook ethanol. Vooral zwangere vrouwen en kinderen moeten deze alcohol vermijden.

Ook andere plantaardige stoffen kunnen in producten zitten. Deze worden verondersteld de genezende werking te versterken. Te veel additieven zijn echter niet noodzakelijk een teken van hoge kwaliteit en kunnen door fabrikanten gebruikt worden om de prijs te verhogen zonder echte toegevoegde waarde.

Als je intoleranties of allergieën hebt, moet je de respectieve additieven vermijden.

Oorsprong

Propolis is een natuurlijk product. De precieze samenstelling van de hoofdbestanddelen, polyfenolen en flavonoïden, hangt dus af van de beschikbare planten in de omgeving van de bijenkorf.

Zo variëren niet alleen de kleur en de sterkte, maar ook het mogelijke effect van het eindproduct.

Gids: Veelgestelde vragen over propolis in detail beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van propolis en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is propolis en hoe werkt het?

Propolis is een natuurlijk product dat door bijen wordt geproduceerd. Hoofdzakelijk bestaat propolis uit harsen op knoppen en verwondingen van verschillende bomen en uit stuifmeel.

De bijen verwerken deze massa met behulp van hun speekselafscheidingen. In de bijenkorf dient dit mengsel van stoffen om de groei van verschillende micro-organismen af te remmen of zelfs te doden.

Deze effecten zijn terug te voeren op twee groepen stoffen.

  • Polyfenolen, zoals cinnamico-, caffeïne-, cumarine-, ferula- en isoferolzuren
  • Flavonoïden, zoals chrysine, galangine en pinocembrine

De natuurlijke variaties die het gevolg zijn van de omgeving waarin de bijen leven, bieden mogelijkheden voor verschillende toepassingsgebieden. Ze maken echter de goedkeuring van propolis als geneesmiddel moeilijk of onmogelijk.

Reguliere geneesmiddelen vereisen een precieze en consistente uitsplitsing van actieve bestanddelen voor vrijgave, maar dit is niet haalbaar door de voortdurend veranderende vegetatie, zelfs binnen één bijenkorf en één oogst(1).

Propolis

Bijen beschermen vooral de in- en uitgangsgangen met propolis. (Image source: Damien Tupinier / unsplash)

Toch zijn er veelbelovende experimentele benaderingen in de alternatieve geneeskunde. We hebben hier de belangrijkste werkingswijzen samengebracht met de bijbehorende studies.

Ontstekingsremmend effect van propolis

Propolis wordt al sinds de oudheid gebruikt bij de behandeling van wonden en ontstekingen. Maar in die tijd was er geen betrouwbare wetenschappelijke visie. Toch willen we de huidige stand van zaken meer gedetailleerd laten zien.

Vooral het flavonoïde cafeïnezuur dat in propolis zit, biedt mogelijkheden op het gebied van wondgenezing.

Cafeïnezuur kan de inperking en afremming van ontstekingen ondersteunen. Dit zuur kan het vrijkomen van ontstekingsenzymen en het ontstekingshormoon prostaglandine(2) afremmen.

Als de ontstekingsreactie minder hevig is, kan de natuurlijke genezing door het lichaam zelf sneller verlopen.

Het ontstekingsremmende effect strekt zich plaatselijk uit tot de plaats van aanbrengen. Op deze manier behoudt het lichaam zijn natuurlijk evenwicht.

Antibacteriële werking van propolis

In de bijenkorf dient propolis om de verspreiding van micro-organismen te beperken of zelfs te voorkomen. Als dit ook in wisselwerking zou werken, zou dat een nuttige bevinding zijn, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Hoewel hier studies over bestaan, zijn die nog niet betrouwbaar, want de studies hebben tot nu toe alleen in de reageerbuis plaats gevonden en niet op levende proefobjecten.

Niettemin zijn er veelbelovende aanwijzingen voor het gebied van de mondhygiëne. In deze experimenten kon onder andere het aantal kiemen dat verantwoordelijk is voor cariës aanzienlijk verminderd worden(3).

Verder toont een studie met behandelde weefselmonsters na wortelkanaalbehandelingen ook verminderde hoeveelheden pathogenen(4). Of deze resultaten ook op mensen kunnen worden overgebracht is nog niet verder opgehelderd.

Antiviraal effect van propolis

Propolis schijnt ook een mogelijkheid te zijn tegen virale ziekteverwekkers. In een laboratoriumstudie vertoonden de polyfenolen galangine en chrysine die in propolis zitten een belangrijk effect tegen culturen van het herpesvirus(5).

Het herpes simplex virus komt ook bij mensen voor. Of propolis daadwerkelijk helpt bij uitbraken, kon in de gekoppelde studie echter niet onomstotelijk worden opgehelderd. Ook hier is meer onderzoek nodig.

Wanneer en voor wie is het nuttig propolis in te nemen?

De beoogde werking van propolis ligt vooral op het gebied van klachten bij wonden en ontstekingen buiten het lichaam, de huid en de mond en keel. Voornamelijk kan het verlichting geven aan mensen met acute gevallen.

Omdat ziektekiemen en virussen ook ontstekingen kunnen uitlokken, is het ook mogelijk propolis preventief te gebruiken na een verwonding en zo de natuurlijke genezing te ondersteunen.

Welke ingrediënten bevat propolis?

Gezuiverde propolis bestaat uit ca. 30% bijenwas, ca. 5% stuifmeelresten en 10% etherische oliën. De belangrijkste ingrediënten zijn, zoals reeds gezegd, de polyfenolen en flavonoïden die erin zitten.

Hoe wordt propolis verkregen?

Propolis komt van nature voor in de bijenkorf. Maar imkers kunnen hun bijenkweken ook specifiek propolis laten ophopen. Daartoe plaatsen ze fijnmazige netten of roosters in de bijenkorf.

Afhankelijk van de beschikbare planten en het seizoen wordt per bijenkorf tot 500 gram ruwe massa geproduceerd. Deze massa wordt van het net afgetapt of direct opgelost in ethanol-alcohol.

De oplossing wordt dan in verschillende stappen gefilterd om ongewenste grove vreemde deeltjes te verwijderen.

Propolis

Bij het hanteren en schoonmaken van propolis moet zorgvuldig voor een schone omgeving gezorgd worden. (Image source: Bee Naturalles / unsplash)

Vaak worden aan het eindproduct andere stoffen toegevoegd om het gemakkelijker in het gebruik te maken, om verdere effecten te ondersteunen of, in het ergste geval, gewoon om de massa te vergroten zonder het actieve gehalte te verhogen.

Het is het beste om ervoor te zorgen dat het eindproduct zo weinig mogelijk additieven bevat.

Welke neveneffecten kan propolis hebben?

De stoffen in propolis, en ook de enzymen van de bij, hebben een allergeen potentieel, vooral voor gevoelige personen. Daarom moeten zwangere vrouwen, zogende moeders, zuigelingen en mensen met een bekende allergie voor insectensteken deze stof vermijden(6).

Bovendien wordt propolis meestal gebruikt als oplossing met ethanol alcohol. Ook hier geldt dat deze remedies niet gebruikt mogen worden bij zwangere vrouwen, zogende moeders en jonge kinderen.

Welke soorten propolis zijn er?

Er zijn verschillende manieren om propolis zelf te gebruiken of in te nemen, en producten die propolis bevatten. Deze verschillen ook naar gelang de beoogde effecten en het doel ervan.

Veel voorkomende toedieningsvormen zijn:

  • Propolis tinctuur
  • Propolis zalven en crèmes
  • Propolis keelspray
  • Propolistabletten en capsules
  • Propolissnoepjes en pastilles
  • Pure propolis in vaste vorm of in poedervorm

We hebben de respectieve voor- en nadelen voor jou in de volgende tabel samengevat.

Type Beschrijving
Propolis tinctuur De propolis is in waterige vorm, vaak opgelost met behulp van alcohol. Daardoor kan het direct op de toepassingsplaats worden gedruppeld of aan voedsel worden toegevoegd. Dit maakt het gemakkelijk om zowel binnen als buiten het lichaam te gebruiken.
Propoliszalf De propolis wordt gemengd met was en oliën tot een substantie die in de huid gewreven kan worden. Dit kan op de huid aangebracht worden en wordt snel geabsorbeerd.
Propolis keelspray In deze vorm is de propolis opgelost in een spray. Met pompsprays is het gemakkelijker de werkzame stoffen naar de keel te brengen in geval van ongemak.
Propolis tabletten of capsules Hier is de propolis in vaste vorm, hetzij in een oplosbare capsule, hetzij in geperste vaste vorm. Het wordt via de mond ingenomen.
Propolis snoepjes De actieve bestanddelen werden opgelost in een warme suikeroplossing. Na afkoeling ontstaat een vaste massa die in kleinere zuigtabletten verdeeld wordt.
Propolis pur Fabrikanten bieden vaak kleine propolisbuisjes, brokjes of poeder aan. Deze kunnen thuis tot tincturen gemaakt worden.

Met dit overzicht zou het nu gemakkelijker moeten zijn om de juiste toedieningsweg voor je te vinden.

Hoe gebruik je propolis?

Hoe een product met propolis gebruikt of ingenomen wordt, hangt af van het product zelf. Bij bewerkte producten zoals zalven of capsules wordt dit vaak in de bijsluiter uitgelegd.

Tincturen kunnen bijvoorbeeld direct op de toepassingsplaats gedruppeld worden of met water gemengd en doorgeslikt worden.

Propolis

Vloeibare tincturen kunnen goed op de huid gesmeerd worden of met voedsel ingenomen worden. (Image source: Christin Hume / unsplash)

De dosering hangt af van de leeftijd, grootte en andere gezondheidstoestand van de persoon voor wie het middel gebruikt wordt.

Als je het product voor de eerste keer gebruikt, raden we je aan eerst slechts een kleine hoeveelheid product op één plek van de onderarm aan te brengen. Als er allergiesymptomen optreden, moet je beslist stoppen met het gebruik van het product.

Wat is de houdbaarheid van propolis?

Als propolis op een droge en donkere plaats bewaard wordt, is het, net als honing, onbeperkt houdbaar. In verband met de EU-wetgeving en sommige stoffen die gemakkelijker vervluchtigen, is een houdbaarheid van 36 maanden na opening gebruikelijk.

Welke alternatieven zijn er voor propolis?

Het alternatief voor propolis hangt helemaal af van het beoogde gebruik. Voor een veilige inname of toepassing raden we je aan een arts, apotheker of gespecialiseerde alternatieve behandelaar naar keuze te raadplegen als je vragen over je gezondheid hebt.

Volgens ons onderzoek is arnica ook geschikt als plantaardig alternatief voor propolis voor uitwendig gebruik, bijvoorbeeld op wonden.

Dit kan ook bijdragen tot de natuurlijke wondgenezing en een ontstekingsremmend effect hebben.

Het is vergelijkbaar met de bekende calendula zalf. In deze vorm is het bijzonder geschikt voor uitwendig gebruik, want zalven worden meestal snel geabsorbeerd.

Deze twee alternatieven zijn ideaal als je een intolerantie voor propolis hebt of je er zorgen over maakt.

Beeldbron: Paul / 123rf

Referenties (6)

1. Silva-Carvalho, R. et al., Propolis: A Complex Natural Product with a Plethora of Biological Activities That Can Be Explored for Drug Development (2015) Inhaltsstoffe von Propolis unterscheiden sich stark, da die Bienen geographisch, klimatisch oder saisonal bedingt andere Pflanzen vorfinden. Daher kann keine Arzneifreigabe für dieses Naturprodukt erteilt werden.
Bron

2. Viuda-Martos, M. et al., Functional Properties of Honey, Propolis, and Royal Jelly (2008) Die in Propolis enthaltenen Polyphenole und Flavonoide sind für die Wirkung verantwortlich. Bei der Heilung von Entzündungen spielt das Flavonoid CAPE (caffeic acid phenethyl ester) eine Rolle, indem es die Ausschüttung von Arachidonsäure aus der Zellmembran, und somit der Expression der Entzündungsenzyme COX-1 und COX-2, welche diese Säure zu Prostaglandin umsetzen, hemmt. Prostaglandin steuert Entzündungsprozesse im Körper.
Bron

3. Vagh, V., Antimicrobial action of propolis and some of its components: the effects on growth, membrane potential and motility of bacteria (2013) Untersuchung der Wirkung gegen Streptococcus Mutans als Kariesverursacher. Im Zusammenhang mit Chlorhexidin kann Propolis bei der Behandlung und Vorbeugung von Karies helfen.
Bron

4. Zame Yaromi, M. et al., Propolis: A New Alternative for Root Canal Disinfection (2012) 80 Menschen, bei denen Wurzelbehandlungen vorgenommen wurden. Gewebeproben wurden genommen, in fünf Gruppen eingeteilt und Enterococcus faecalis ausgesetzt und 21 Tage zusammen mit einer Ethanol-, Kalciumhydroxid oder Propolislösung inkubiert. Die Propolisgruppe wies deutlich geringere Erregermengen auf.
Bron

5. Schnitzler, P. et al., Antiviral Activity and Mode of Action of Propolis Extracts and Selected Compounds (2010) Propolislösung kann Herpesviren unschädlich machen. In einem Laborversuch wurden die Inhaltsstoffe von Propolis untersucht und auf Versuchskulturen des Herpes Simplex Virus angewendet. Bei den Inhaltsstoffen Galangin und Chrysin konnten mehr als 98% des Befalls zerstört werden.
Bron

6. BfR, Einschätzung von Propolis und Gelée Royal (2008) Hierbei handelt es sich um die Einschätzung des Bundesinstituts für Risikobewertung. Propolis enthält verschiedene Stoffe, auf die empfindliche Personen allergisch wirken können, auch bei äußerer Anwendung. Daran beteiligt sind vor allem verschiedene Kaffeesäureester, Benzylcinnamat und Benzylsalicylat.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

wissenschaftlicher Artikel
Silva-Carvalho, R. et al., Propolis: A Complex Natural Product with a Plethora of Biological Activities That Can Be Explored for Drug Development (2015) Inhaltsstoffe von Propolis unterscheiden sich stark, da die Bienen geographisch, klimatisch oder saisonal bedingt andere Pflanzen vorfinden. Daher kann keine Arzneifreigabe für dieses Naturprodukt erteilt werden.
Ga naar bron
wissenschaftlicher Artikel
Viuda-Martos, M. et al., Functional Properties of Honey, Propolis, and Royal Jelly (2008) Die in Propolis enthaltenen Polyphenole und Flavonoide sind für die Wirkung verantwortlich. Bei der Heilung von Entzündungen spielt das Flavonoid CAPE (caffeic acid phenethyl ester) eine Rolle, indem es die Ausschüttung von Arachidonsäure aus der Zellmembran, und somit der Expression der Entzündungsenzyme COX-1 und COX-2, welche diese Säure zu Prostaglandin umsetzen, hemmt. Prostaglandin steuert Entzündungsprozesse im Körper.
Ga naar bron
wissenschaftliche Untersuchung
Vagh, V., Antimicrobial action of propolis and some of its components: the effects on growth, membrane potential and motility of bacteria (2013) Untersuchung der Wirkung gegen Streptococcus Mutans als Kariesverursacher. Im Zusammenhang mit Chlorhexidin kann Propolis bei der Behandlung und Vorbeugung von Karies helfen.
Ga naar bron
klinische Studie
Zame Yaromi, M. et al., Propolis: A New Alternative for Root Canal Disinfection (2012) 80 Menschen, bei denen Wurzelbehandlungen vorgenommen wurden. Gewebeproben wurden genommen, in fünf Gruppen eingeteilt und Enterococcus faecalis ausgesetzt und 21 Tage zusammen mit einer Ethanol-, Kalciumhydroxid oder Propolislösung inkubiert. Die Propolisgruppe wies deutlich geringere Erregermengen auf.
Ga naar bron
klinische Studie
Schnitzler, P. et al., Antiviral Activity and Mode of Action of Propolis Extracts and Selected Compounds (2010) Propolislösung kann Herpesviren unschädlich machen. In einem Laborversuch wurden die Inhaltsstoffe von Propolis untersucht und auf Versuchskulturen des Herpes Simplex Virus angewendet. Bei den Inhaltsstoffen Galangin und Chrysin konnten mehr als 98% des Befalls zerstört werden.
Ga naar bron
wissenschaftlicher Artikel
BfR, Einschätzung von Propolis und Gelée Royal (2008) Hierbei handelt es sich um die Einschätzung des Bundesinstituts für Risikobewertung. Propolis enthält verschiedene Stoffe, auf die empfindliche Personen allergisch wirken können, auch bei äußerer Anwendung. Daran beteiligt sind vor allem verschiedene Kaffeesäureester, Benzylcinnamat und Benzylsalicylat.
Ga naar bron
Recensies