Laatst bijgewerkt: 25-09-2021

Onze selectiecriteria

34Onderzochte producten

60Bestede uren

56Beoordeelde onderzoeken

134Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote PQQ test 2023. Hier stellen we alle PQQ producten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen het beste PQQ product voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je PQQ als voedingssupplement wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Het micronutriënt PQQ heeft het unieke vermogen de vorming van nieuwe mitochondriën te bevorderen en zo de cellulaire veroudering van ons lichaam tegen te gaan.
 • In principe is PQQ verkrijgbaar in tabletvorm, die verkrijgbaar zijn in verschillende kwaliteits- en prijsklassen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen PQQ in zuivere vorm en combinatiepreparaten met Q10.
 • Terwijl zuivere PQQ zorgt voor een hogere biologische beschikbaarheid van de stof, heeft PQQ in combinatie met Q10 twee effecten op onze mitochondriën: Zo wordt een zogenaamd synergetisch effect bereikt.

Beste PQQ: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je PQQ koopt

Denk je erover een PQQ product te kopen, maar ben je een beetje overweldigd door de keuze en de verschillende aanbiedingen? Dan ben je op de juiste plaats, want we leggen uit waar je op moet letten bij het kopen van PQQ.

Wat is PQQ?

PQQ, ook bekend als pyrroloquinoline quinon, is een vitamine-achtige stof die in 1979 ontdekt werd en waarvan het werkingsspectrum altijd erkend is bij de behandeling en preventie van cellulaire schade.

De micronutriënt is verwant met de B-vitamines en wordt vaak methoxatine genoemd. Onderzoekers zijn er nog niet over uit of PQQ als vitamine geclassificeerd kan worden.

Het is echter een feit dat een voedingsstof essentieel is voor het lichaam als het die niet zelf kan synthetiseren en zonder toevoeging ervan kunnen belangrijke sleutelfuncties in het lichaam hun werk niet goed doen.

PQQ speelt een centrale rol bij het gezond houden van onze mitochondriën, die verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van onze cellen.

Een betere celgezondheid heeft bijvoorbeeld invloed op onze hersencellen en hun functies. Studies hebben aangetoond dat PQQ de cognitieve vermogens verhoogt.

PQQ verhoogt je concentratievermogen. (Image source: unsplash.com/ Icons8 Team)

Over het geheel genomen verbetert regelmatige inname van PQQ je geheugen en leervermogen. Studies tonen ook aan dat PQQ de ziekte van Alzheimer kan tegengaan.

Een ander middel tegen Alzheimer is hennepthee. Als je meer over dit natuurlijke middel wilt weten, hebben we ons artikel hier gelinkt.

Is PQQ een vitamine?

Tot nu toe is het onderzoek nog verdeeld over de vraag of PQQ een vitamine is. Het wordt echter geclassificeerd als een aan de “B vitamine” verwante micronutriënt.

Volgens wetenschappers heeft het lichaam PQQ nodig om het vitale aminozuur lysine af te breken, dat niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt. Lysine is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de instandhouding van de spierfunctie.

Zo is PQQ een co-factor die betrokken is bij belangrijke stofwisselingsprocessen in het lichaam.

Welke voedingsmiddelen bevatten PQQ?

Volgens de huidige wetenschappelijke kennis is het lichaam niet in staat PQQ zelf aan te maken. Daarom is het zinvol om PQQ in te nemen in de vorm van voedingssupplementen en in de dagelijkse voeding.

Tegen deze achtergrond ligt de nadruk op het kleine woordje “en”. Ons lichaam is niet in staat therapeutisch werkzame hoeveelheden PQQ alleen via voedsel op te nemen. Niettemin is het zinvol de vraag te onderzoeken welke voedingsmiddelen het gunstige PQQ bevatten.

PQQ is in alle planten ontdekt. Op grond van deze bevinding is het aannemelijk dat er voedingsmiddelen zijn die een hoger PQQ gehalte hebben dan andere.

De volgende tabel geeftje een overzicht van het PQQ gehalte in gewone voedingsmiddelen :

Voedingsmiddelen PQQ gehalte
Cacao ca. 700 micogram per kilogram
Peterselie ca. 34 micogram per kilogram
Groene thee ca. 29 micogram per kilogram
Paprika’s ca. 28 micogram per kilogram
Papaja’s 26 micogram per kilogram

Voor welke ziekten is PQQ geschikt en welk effect heeft de antioxidant op het menselijk lichaam?

PQQ activeert de genen – deze zijn op hun beurt verantwoordelijk voor de bescherming, reparatie en nieuwe vorming van mitochondriën

Mitochondriën spelen een sleutelrol in ons lichaam en vormen de “energiecentrales” van ons lichaam. Tegen deze achtergrond leveren ze de energie die nodig is om onze organen goed te laten functioneren.

Als onze mitochondriën hun werk niet goed kunnen doen, bijvoorbeeld als ze vervuild zijn met schadelijke stoffen, bestaat het risico op het ontstaan van beschavingsziekten zoals

 • Hartaanval
 • Auto-immuunziekten
 • Beroerte
 • Kanker
 • Diabeten
 • Vermoeidheidssyndroom

. Onderzoekers hebben echter PQQ ontdekt, een micronutriënt dat bijdraagt tot de gezondheid van de cellen en de hierboven genoemde ziekten kan tegengaan.

Het heeft niet alleen het vermogen om de mitochondriën oxidatief te beschermen, maar bevordert ook de regeneratie van onze “cellulaire krachtcentrales”. (1, 2) Door deze eigenschappen is PQQ geschikt voor de behandeling van een breed scala van ziekten.

PQQ heeft bepaalde anti-oxidatieve eigenschappen. In een studie is al gevonden dat PQQ de mitochondria van levercellen beschermt tegen stress en dood bij laboratoriummuizen. (3)

Onderzoekers onderzochten het effect van PQQ in verband met diabetes.
Diabetes leidt niet alleen tot verhoogde bloedsuikerwaarden, maar ook tot verhoogde oxidatieve stress, die op zijn beurt een negatief effect heeft op vaten en weefsel.

In een studie werd bij muizen ontdekt dat toevoeging van PQQ de anders veel voorkomende lipide-oxidatie, hoge glucosespiegels, hoog cholesterol, triglyceriden en ureum bijna kon voorkomen. (4)

In een dierexperiment met ratten onderzochten de onderzoekers ook of PQQ een beschermend effect kan hebben tegen osteoartritis. Het bleek dat bij dieren met PQQ de degeneratieve processen in de gewrichten aanzienlijk vertraagd werden.

De auteurs van deze studie nemen aan dat PQQ katabole en artrose-gerelateerde processen kan voorkomen. (5)

Zijn er wisselwerkingen met bepaalde medicijnen waarmee rekening gehouden moet worden?

Het innemen van PQQ is veilig. Er zijn geen interacties met andere medicijnen bekend wanneer PQQ in de aanbevolen dagelijkse dosis wordt ingenomen.

Wat zijn de alternatieven voor PQQ?

Als je je verdiept hebt in PQQ, zul je bij je onderzoek zeker Q10 tegengekomen zijn.

Beide preparaten hebben gemeen dat het zogenaamde micronutriënten zijn. Dit zijn stoffen die je organisme moet opnemen zonder energie te leveren, maar die wel een belangrijke rol spelen bij de lichaamsfuncties.

Beide micronutriënten vervullen de functie van antioxidant tegen mitochondriale afbraak, maar er is een verschil in hun werkingsmechanisme.

Terwijl Q10 de mitochondriale functie optimaliseert, activeert PQQ genen die de mitochondriale reproductie en herstel positief beïnvloeden.

Het zogenaamde synergistische effect kan ook bereikt worden wanneer PQQ gecombineerd wordt met duursporten zoals joggen. (Image source: pixabay.com / skeeze)

Volgens studies kan een combinatie van PQQ met Q10 gunstig zijn voor de cognitieve functie en elkaar ondersteunen in hun werkingsmechanisme. In medische kringen wordt dit een “synergistisch effect” genoemd.

Besluit: Welke soorten PQQ zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je PQQ als voedingssupplement wilt krijgen, zijn er twee alternatieven waar je uit kunt kiezen

 • PQQ met Q10
 • PQQ zonder Q10

De dosering en inname van de verschillende PQQ producten hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en waarvoor je PQQ wilt gebruiken, is een ander type geschikt voor je. Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen beslissen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van PQQ capsules met Q10?

PQQ capsules met Q10 bevatten zowel PQQ in geperste vorm als de heilzame Q10. Dit betekent dat je van beide micronutriënten kunt profiteren.

Door PQQ te combineren met Q10 kun je profiteren van het zogenaamde synergetische effect. Dit gebeurt in twee stappen: In de eerste stap wordt je natuurlijke mitochondriale functie ondersteund door co-enzym Q10. In de tweede stap bevordert het PQQ de vorming van nieuwe mitochondriën.

Als je liever nutriëntencomplexen inneemt omdat ze praktischer zijn, dan is PQQ als combinatiepreparaat met Q10 precies goed voor je. Deze vorm van voedingssuppletie maakt ook een vooraf bepaalde dosering van de twee micronutriënten mogelijk.

Voordelen
 • Combinatie van twee micronutriënten
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Neutrale smaak
Nadelen
 • Bevatten vaak dierlijke gelatine
 • Lagere beschikbaarheid van PQQ

De capsules zijn meestal omhuld met een gelatine omhulsel. Als je veganist bent of een intolerantie voor dierlijke gelatine hebt, zijn tabletten met een plantaardige gelatine coating een aantrekkelijk alternatief voor je.

Wat zijn de voordelen en nadelen van PQQ capsules zonder Q10?

PQQ capsules met Q10 hebben PQQ in zijn zuivere vorm. Omdat PQQ alleen in sporen in voedsel voorkomt, zorgt een zuiver PQQ product voor een hogere beschikbaarheid van de micronutriënt. De capsules scoren ook punten voor hun gemakkelijke dosering en neutrale smaak.

Voordelen
 • Hogere beschikbaarheid van PQQ
 • Praktische hanteerbaarheid
 • Neutrale smaak
Nadelen
 • Bevatten slechts één micronutriënt
 • Bevatten vaak dierlijke gelatine

Pure PQQ capsules zijn meestal ook omhuld met een gelatine omhulsel. Als je veganist bent of een intolerantie voor dierlijke gelatine hebt, kun je beter PQQ capsules met een plantaardige gelatine coating kiezen.

Aankoopcriteria: Gebruik deze factoren om PQQ te vergelijken en te evalueren

Wil je PQQ kopen? In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om PQQ te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Geteste kwaliteit
 • Samenstelling van het product
 • Vrij van additieven
 • Geschikt voor veganisten
 • Verpakking

In de volgende paragrafen kun je nagaan wat de afzonderlijke aankoopcriteria zijn en hoe je ze kunt indelen.

Geteste kwaliteit

Om van de voordelen van een voedingssupplement te kunnen profiteren, is het de moeite waard naar de kwaliteitsnormen van het product te kijken.

In Duitsland geproduceerde voedingssupplementen zijn onderworpen aan de HACCP kwaliteitsnormen die de levensmiddelenwetgeving voorschrijft. Het eerste aspect in dit verband betreft al de keuze van de grondstoffen die voor de produktie gebruikt worden. Er moeten natuurlijke producten met hoge kwaliteitsnormen gebruikt worden.

Om een hoge productkwaliteit te garanderen, moet het product regelmatig door een onafhankelijk laboratorium gecontroleerd worden. (Image source: unsplash.com / Lukas Vasques)

Bij de verdere verwerking wordt de naleving van strenge productienormen verzekerd door overeenkomstige certificaten (DIN-ISO, GMP-gecertificeerd). Bij de inspectie moet rekening gehouden worden met de kwaliteitsaspecten van de verschillende produktiestadia.

Productsamenstelling

Als je PQQ combineert met co-enzym Q10, kun je profiteren van het zogenaamde synergetische effect. Beide micronutriënten hebben sterke antioxiderende eigenschappen.

Als je meer wilt weten over co-enzym Q10, is de volgende video nuttig voor je:

Vrij van additieven

Om ten volle van de voordelen van het PQQ supplement te profiteren, moet je een preparaat kiezen dat vrij is van additieven.

Een blik op de ingrediënten geeft informatie over de samenstelling van het product. Woorden als

 • Vrij van weekmakers
 • Vrij van magnesium esteraat
 • Residu gecontroleerd

garanderen een hoge productzuiverheid en dus ook een goede verdraagzaamheid.

Geschikt voor veganisten

PQQ in capsulevorm is omhuld met een gelatine omhulsel. Hoewel de gelatineschelp vaak van dierlijke oorsprong is, zijn vegetarische capsules van cellulose een aantrekkelijke productkeuze voor veganisten.

Bovendien is het belangrijk dat bij de fabricage plantaardige fermentatie gebruikt wordt.

Verpakking

PQQ is een voedingssupplement. In tegenstelling tot geneesmiddelen vallen deze onder de Voedselwet. Tegen deze achtergrond is het belangrijk dat je als consument vooraf een totaalbeeld krijgt, ook van de kwaliteit van de verpakking.

Door schadelijke stoffen zoals aluminium te vermijden, kunnen de gezondheidsvoordelen van het supplement gegarandeerd worden, naast een hogere tolerantie.

Producten van lage kwaliteit vertrouwen bijvoorbeeld op zgn. inductieverzegeling. Bij dit proces wordt een aluminiumfolie sterk verhit en als afdichting aangebracht.

Wetenswa ardigheden over PQQ

Tot slot willen we nog een paar belangrijke vragen over PQQ en de inname ervan beantwoorden.

Je leert hoe je PQQ op de juiste manier inneemt, welke dosering wordt aanbevolen en welke bijwerkingen kunnen optreden.

Hoe neem ik PQQ op de juiste manier in?

Het is ook belangrijk op te merken dat het product het best bewaard wordt op een droge, koele plaats, buiten het bereik van kinderen.

Welke dosering wordt aanbevolen?

Het is therapeutisch zinvol om PQQ in te nemen vanaf een dosis van 20 mg per dag.

PQQ kun je het beste ongekauwd innemen met een maaltijd en voldoende vloeistof. (Image source: pixabay.com/rawpixel)

Tegen deze achtergrond moet opgemerkt worden dat verschillende PQQ preparaten vaak verschillende doseringen hebben en dat de 20 mg/dag als leidraad dient.

Zo wordt meestal aangeraden 1-2 PQQ tabletten per dag in te nemen.

Zijn er bijwerkingen die kunnen optreden bij het innemen van PQQ?

Volgens studies zijn bijwerkingen van het innemen van PQQ uiterst zeldzaam en treden ze alleen bij zeer hoge doses op.

Daarom is het aan te bevelen de voorgeschreven dosering van de fabrikant te volgen. Als dit verzekerd is, kan het gebruik van PQQ zonder beperking worden aanbevolen.

(Beeldbron: 123rf.com / puhhha)

Referenties (5)

1. Wang Z, Chen GQ, Yu GP, Liu CJ. Pyrroloquinoline quinone protects mouse brain endothelial cells from high glucose-induced damage in vitro. Acta Pharmacol Sin. 2014 Nov;35(11):1402-10.
Bron

2. Tracy Stites, David Storms, Kathryn Bauerly, James Mah, Calliandra Harris, Andrea Fascetti, Quinton Rogers, Eskouhie Tchaparian, Michael Satre, Robert B. Rucker. Pyrroloquinoline Quinone Modulates Mitochondrial Quantity and Function in Mice. The Journal of Nutrition. February 2006; Volume 136, Issue 2, Pages 390–396.
Bron

3. Huang Y, Chen N, Miao D. Biological effects of pyrroloquinoline quinone on liver damage in Bmi-1 knockout mice. Exp Ther Med. 2015 Aug;10(2):451-458.
Bron

4. Kumar N, Kar A. Pyrroloquinoline quinone (PQQ) has potential to ameliorate streptozotocin-induced diabetes mellitus and oxidative stress in mice: A histopathological and biochemical study. Chem Biol Interact. 2015 Oct 5;240:278-90.
Bron

5. Tao R, Wang S, Xia X, Wang Y, Cao Y, Huang Y, Xu X, Liu Z, Liu P, Tang X, Liu C, Shen G, Zhang D. Pyrroloquinoline Quinone Slows Down the Progression of Osteoarthritis by Inhibiting Nitric Oxide Production and Metalloproteinase Synthesis. Inflammation. 2015 Aug;38(4):1546-55.
Bron

Waarom kun je ons vertrouwen?

Wetenschappelijke studie
Wang Z, Chen GQ, Yu GP, Liu CJ. Pyrroloquinoline quinone protects mouse brain endothelial cells from high glucose-induced damage in vitro. Acta Pharmacol Sin. 2014 Nov;35(11):1402-10.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Tracy Stites, David Storms, Kathryn Bauerly, James Mah, Calliandra Harris, Andrea Fascetti, Quinton Rogers, Eskouhie Tchaparian, Michael Satre, Robert B. Rucker. Pyrroloquinoline Quinone Modulates Mitochondrial Quantity and Function in Mice. The Journal of Nutrition. February 2006; Volume 136, Issue 2, Pages 390–396.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Huang Y, Chen N, Miao D. Biological effects of pyrroloquinoline quinone on liver damage in Bmi-1 knockout mice. Exp Ther Med. 2015 Aug;10(2):451-458.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Kumar N, Kar A. Pyrroloquinoline quinone (PQQ) has potential to ameliorate streptozotocin-induced diabetes mellitus and oxidative stress in mice: A histopathological and biochemical study. Chem Biol Interact. 2015 Oct 5;240:278-90.
Ga naar bron
Wetenschappelijke studie
Tao R, Wang S, Xia X, Wang Y, Cao Y, Huang Y, Xu X, Liu Z, Liu P, Tang X, Liu C, Shen G, Zhang D. Pyrroloquinoline Quinone Slows Down the Progression of Osteoarthritis by Inhibiting Nitric Oxide Production and Metalloproteinase Synthesis. Inflammation. 2015 Aug;38(4):1546-55.
Ga naar bron
Recensies