Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Je hebt nog nooit van Paba gehoord en weet niet zeker of het hetzelfde is als vitamine B10? Dan is dit het juiste artikel voor je. Je leert de vitamine in detail kennen en alles over de werking ervan door wetenschappelijk verantwoorde kennis. We hebben het vertaald zodat je geen problemen zult hebben het te begrijpen.

Met onze Paba of vitamine B10 test 2022 willen we je alle informatie geven die je over het voedingssupplement moet weten. Na het lezen ervan zul je niet alleen alles weten over de ingrediënten en hun werking, maar ook hoe je Paba moet doseren.

Belangrijk om te weten

 • Paba is ook bekend als vitamine B10 en wordt normaal onafhankelijk door het lichaam aangemaakt. Tekortverschijnselen kunnen verholpen worden door een extra dosis paba in te nemen.
 • Je kunt vitamine B10/Paba in verschillende vormen innemen. Terwijl capsules en tabletten het je gemakkelijker maken om het op reis in te nemen, is het ook mogelijk om afzonderlijke hoeveelheden van het poeder in te nemen.
 • Ook al lijkt de naam aminobenzoëzuur op het eerste gezicht vreemd en onbekend, de naam vitamine B10 kan je een beetje helpen.

Beste Paba: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Paba producten

Bij het kopen van Paba kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

Door de juiste keuze voor je te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niets geeft dat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Ingrediënten

Paraaminibenzuur, of kortweg Paba, is een aromatische koolwaterstofverbinding. De chemische formule van het zwakke organische zuur is: C7H7NO2. De werkzame stof is gemakkelijk oplosbaar in water, ether of ethanol.

Je kunt paba vaak op natuurlijke wijze uit voedsel halen.

Bij kamertemperatuur is het werkzame bestanddeel reukloos en lichtgeel van kleur. Dit verandert in bruinachtig bij blootstelling aan licht.

Paba is ook een bestanddeel van foliumzuur. Paba komt in grote hoeveelheden voor in tarwekiemen, yoghurt, lever en brouwersgist. In het algemeen kan het echter ook als voedingssupplement genomen worden.

De specifieke ingrediënten bestaan uit het volgende: dibasisch calciumfosfaat, stearinezuur, colloïdaal siliciumdioxide, cellulose en magnesiumstearaat.

Dosering

Grote variaties zijn mogelijk in de dosering van paba. Bijvoorbeeld, 200 milligram of tot 24 gram liggen binnen het normale bereik. De hoeveelheden mogen echter niet in één keer worden ingenomen, maar moeten over verschillende doses verspreid over de dag worden ingenomen.

Bij inname van tabletten wordt aangeraden dagelijks 1 tablet in te nemen. Individuele doseringen moeten van tevoren met de huisarts besproken worden.

Effect

De vitamine is nodig voor de aanmaak van foliumzuur. Anderzijds heeft het ook antioxiderende eigenschappen. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om auto-immuunziekten te behandelen. Roodheid en eczeem konden er ook mee behandeld worden.

Een tekort aan de vitamine kan zich uiten in depressie, hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid

.
Het is vaak nuttig om contact op te nemen met een arts om na te gaan of er tekorten zijn. Bedenk dat er altijd andere oorzaken kunnen zijn. Daarom is het belangrijk je waarden zo nu en dan te laten controleren.

Bijwerkingen

In normale doses zijn er nauwelijks bijwerkingen. Voor de veiligheid en verdraagzaamheid kan de inname echter ook vooraf met een arts worden overlegd.

Bij een overdosis kunnen bijwerkingen optreden zoals diarree, misselijkheid en leverirritatie. Rood worden van de huid of een tegenwerking met zonnefilters zijn ook mogelijke bijwerkingen.

De bijwerkingen verdwijnen weer als met de Paba vitamine gestopt wordt of een normale dosering genomen wordt.

Capsules / tabletten / poeder

De capsules komen gewoonlijk overeen met een dosis van ongeveer 400 milligram Paba. Eén capsule kan 1-2 maal per dag ingenomen worden.

De meest gebruikelijke vorm van inname zijn tabletten. Deze zijn zeer hoog gedoseerd met tot 1000 milligram paba, zodat inname van één tablet per dag volkomen voldoende is. Dit kan in elk individueel geval met een specialist opgehelderd worden.

Het poeder wordt met water ingenomen en kan er in opgelost worden. Je neemt ongeveer 500 milligram Paba.

Gids: Veel gestelde vragen over Paba producten in detail beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van Paba en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende delen samengevat.

Wat is Paba en hoe werkt het?

Het voedingssupplement behoort tot de groep van de aromatische aminocarboxylic zuren. (1) Het is ook bekend als vitamine B10. (2)

Als je je vaak moe en lusteloos voelt, kan dat komen doordat je lichaam een tekort aan vitaminen of voedingsstoffen heeft. Paba kan helpen. (Image source: Pixabay / JillWellington)

Paba is vooral belangrijk voor huid, haar en foliumzuur. Normaal gesproken kan het lichaam Paba zelf produceren. Soms echter kan het lichaam een tekort hebben, waardoor je extra paba moet innemen. (3)

Andere positieve effecten van Paba kunnen bijvoorbeeld zijn: bescherming tegen passief roken, bescherming tegen luchtverontreiniging en bescherming tegen artritisontsteking. (4)

Paba werkt op vele gebieden van het lichaam. De belangrijkste toepassingsgebieden van de vitamine worden nu nader toegelicht.

Effect van Paba op het haar

Als vrouw heb je je waarschijnlijk vaak afgevraagd of er een vitaminesupplement bestaat dat ook je haarstructuur kan versterken. Deze vitamine kan helpen grijs worden van het haar te voorkomen.

Het kan in sommige gevallen het proces vertragen of zelfs omkeren. Dit kan ook heel positief nieuws zijn, vooral voor veel vrouwen van middelbare leeftijd.

Effect van Paba en Foliumzuur

Paba is een belangrijk bestanddeel van foliumzuur en dat is op zijn beurt verantwoordelijk voor de eiwitvoorziening en de bloedvorming. Hoewel foliumzuur vooral nodig is tijdens de zwangerschap, is het ook belangrijk in het algemeen.

Bovendien kunnen de darmslijmvliezen beter beschermd worden en kan vitamine B5 beter door het lichaam opgenomen worden.

Te weinig inname van foliumzuur kan ook tot bloedarmoede leiden. (5)

Effect van Paba en UV-straling

De vitamine Paba zit vaak in zonnebrandcrème en kan extra ingenomen worden als er zonnebrand is opgetreden. Dit helpt het lichaam om verbrand weefsel te herstellen. (6)

Vooral voor mensen met een heel lichte huid kan dit helpen om in de zomer minder gevoelig te zijn voor de zonnestralen.

Wanneer en voor wie is het nuttig om Paba in te nemen?

Het is zinvol Paba te nemen als je lichaam duidelijke tekenen van een tekort vertoont. Vooral dan moet je je lichaam helpen. Symptomen die hierop kunnen wijzen zijn: (7)

 • Hoofdpijn
 • Prikkelbaarheid
 • Vermoeidheid, moeheid
 • Verlies van eetlust

Tekorten kunnen veroorzaakt worden door allerlei dingen, zoals nicotine, verhoogde stressniveaus of maag-darmstoornissen.

Om je dagelijks leven weer beweeglijk en gemotiveerd onder de knie te krijgen, helpt vaak een extra vitaminesupplement. Ook voor sporters is het bijzonder belangrijk om voldoende voedingsstoffen in te nemen. (Image source: Pixabay / StockSnap)

Het is vooral voor zwangere vrouwen belangrijk om de juiste hoeveelheid foliumzuur in te nemen. Voor patiënten in het algemeen is het belangrijk de juiste dosering en duur van de inname met de arts te bespreken. Er is ook een studie gedaan naar de uitscheiding van Paba in de urine van oudere mensen.

Men vond dat met toenemende leeftijd ook de Paba waarde afneemt. Dit kan meestal niet overwonnen worden, zelfs niet door een ander doseringsschema. (8)

Welke delen van de plant gebruikt Paba?

Afhankelijk van de doseringsvorm kan de samenstelling van Paba steeds iets anders zijn. Een mogelijke vorm van de ingrediënten wordt hier getoond, hoewel dit niet voor alle producten hetzelfde is.

 • Stearinezuur
 • Dicalcium fosfaat
 • Rijstzemelen
 • Hydroxypropylmethylcellulose
 • Magnesiumstearaat
 • Kiezelzuur (siliciumdioxide)
 • Farmaceutisch glazuur (van boomhars)

Voordat je het product inneemt, moet je altijd nagaan welke ingrediënten het bevat om mogelijke allergische reacties uit te sluiten. Als je niet zeker bent, is het raadzaam vooraf een arts te raadplegen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Paba?

In individuele gevallen kunnen, net als bij alle andere producten, bijwerkingen optreden. Een te hoge dosis Paba moet in elk geval vermeden worden, omdat anders allergieën of roodheid van de huid kunnen optreden.

In andere gevallen kan misselijkheid optreden of, in ernstiger gevallen, leverirritatie.

Sommige zonnebrandmiddelen kunnen ook paba bevatten, dat een allergische reactie op zonnebrandmiddelen kan veroorzaken. Dit gebeurt als de dosis paba te hoog is. (9)

Wat zijn de verschillende soorten paba?

Paba vitamine kan in veel verschillende vormen ingenomen worden. Welke je later kiest is aan jou. Ze zijn elk even goed. Alleen speelt de kracht soms een andere rol.

Er zijn in principe drie verschillende vormen: (10)

 • Tabletten
 • Capsules
 • Poeder

De verschillen tussen de varianten worden in de volgende paragrafen uitgelegd.

Paba in de vorm van tabletten

In dit geval wordt de paba, die verkrijgbaar is als korrels of poeder, in de vorm van een tablet geperst. Je ziet de voor- en nadelen van deze vorm van inname in de volgende tabel.

Voordelen
 • Gemakkelijk in te nemen
 • Telkens dezelfde hoeveelheid
 • Lang houdbaar en gemakkelijk te bewaren
 • Gemakkelijk af te breken
Nadelen
 • Moet met water ingenomen worden
 • Grote tabletten vaak moeilijk in te nemen

Tabletten hebben de meeste voordelen en zijn daarom vaak in de apotheek verkrijgbaar.

Paba in de vorm van capsules

Als de tabletvorm van toediening moeilijker voor je is, kun je hier een alternatieve variant vinden.

Voordelen
 • Werkzame stof komt specifiek vrij in de maag
 • Onaangename geur wordt door de capsule verborgen
 • Blijft niet in de slokdarm steken
 • Gemakkelijker te onderscheiden door gekleurde capsulehulzen
Nadelen
 • Capsule lost moeilijker op in de maag

Zoals je ziet, bieden capsules ook enorme voordelen. De sterkte van de concentratie verschilt vaak niet veel van die van tabletten.

Paba in poedervorm

Als zowel de tabletten als de capsules niet goed voor je zijn, kun je altijd een poeder of korrels proberen. We laten je nu zien welke voordelen dit voor je heeft.

Voordelen
 • Individuele dosering
 • kan ook onderweg ingenomen worden
Nadelen
 • Lepel is nodig om de hoeveelheid af te meten

Je hebt nu een overzicht gezien van de meest voorkomende doseringsvormen en kunt de dosering kiezen die het beste bij je past.

Welke alternatieven zijn er voor Paba?

Andere B-vitamines kunnen ook als alternatief voor Paba gebruikt worden. Bijvoorbeeld, vitamine B5 is heel geschikt, want de vitamines van de B-groep lijken in het algemeen nogal op elkaar.

Deze alternatieven zijn vooral belangrijk omdat sommige mensen allergisch zijn voor de Paba vitamine. (11)

Kiezelzuur Silicea heeft ook soortgelijke werkzame bestanddelen en heeft een positief effect op huid en haar.

Beeldbron: NordWood Themes / unsplash

Referenties (11)

1. Jerusalem C., Kretschmar W. (1967) Untersuchungen zur Nukleinsäuresynthese der Malaria-Erreger an milchernährten Mäusen
Bron

2. Lieberman S., Brinung N. (1997) Real Vitamin and Mineral Book
Bron

3. Kathi E. (2012) Alternative Medicine Magazine´s Definitive Guide to weight loss
Bron

4. Balch P. (2006) Prescription for Nutritional Healing
Bron

5. Wegkamp, A., van Oorschot, W., de Vos, W. M., & Smid, E. J. (2007). Characterization of the role of para-aminobenzoic acid biosynthesis in folate production by Lactococcus lactis. Applied and environmental microbiology, 73(8), 2673–2681. https://doi.org/10.1128/AEM.02174-06
Bron

6. Swenberg C., Horneck G., Stassinopoulous E. (2012) Biological Effects and Physics of Solar and Galactic Cosmic Radiation
Bron

7. Atkins R. (1998) Dr. Atkins' Vita-nutrient Solution
Bron

8. Jakobsen J, Pedersen AN, Ovesen L. Para-aminobenzoic acid (PABA) used as a marker for completeness of 24 hour urine: effects of age and dosage scheduling. Eur J Clin Nutr. 2003 Jan;57(1):138-42. doi: 10.1038/sj.ejcn.1601505. PMID: 12548308.
Bron

9. Grammer L., Greenberger P. (2009) Patterson's Allergic Diseases
Bron

10. Field S. (2007) Why There's Antifreeze in Your Toothpaste
Bron

11. Trivieri L., Anderson J. (2013) Alternative Medicine, Second Edition
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Jerusalem C., Kretschmar W. (1967) Untersuchungen zur Nukleinsäuresynthese der Malaria-Erreger an milchernährten Mäusen
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lieberman S., Brinung N. (1997) Real Vitamin and Mineral Book
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kathi E. (2012) Alternative Medicine Magazine´s Definitive Guide to weight loss
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Balch P. (2006) Prescription for Nutritional Healing
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Wegkamp, A., van Oorschot, W., de Vos, W. M., & Smid, E. J. (2007). Characterization of the role of para-aminobenzoic acid biosynthesis in folate production by Lactococcus lactis. Applied and environmental microbiology, 73(8), 2673–2681. https://doi.org/10.1128/AEM.02174-06
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Swenberg C., Horneck G., Stassinopoulous E. (2012) Biological Effects and Physics of Solar and Galactic Cosmic Radiation
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Atkins R. (1998) Dr. Atkins' Vita-nutrient Solution
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jakobsen J, Pedersen AN, Ovesen L. Para-aminobenzoic acid (PABA) used as a marker for completeness of 24 hour urine: effects of age and dosage scheduling. Eur J Clin Nutr. 2003 Jan;57(1):138-42. doi: 10.1038/sj.ejcn.1601505. PMID: 12548308.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Grammer L., Greenberger P. (2009) Patterson's Allergic Diseases
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Field S. (2007) Why There's Antifreeze in Your Toothpaste
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Trivieri L., Anderson J. (2013) Alternative Medicine, Second Edition
Ga naar bron
Recensies