Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

33Onderzochte producten

59Bestede uren

40Beoordeelde onderzoeken

145Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote oxytocine test 2023. Hier stellen we alle oxytocine producten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen het beste oxytocine product voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je oxytocine wilt kopen.

Belangrijk om te weten

 • Oxytocine is een neuropeptide bestaande uit negen aminozuren dat van nature in het lichaam van alle zoogdieren voorkomt. Het wordt aangemaakt in de hypothalamus, een deel van het diencephalon, en uitgescheiden via de hypofyse. Het werkt zowel als hormoon als als neurotransmitter.
 • Oxytocine is verantwoordelijk voor het opwekken van arbeid en het aflaten van melk, waarvoor het vooral medicinaal gebruikt wordt. Buiten deze goedgekeurde toepassingsgebieden wordt oxytocine soms ook toegediend bij autisme, sociale fobieën of andere gedragsstoornissen.
 • Oxytocine maakt mensen empathisch, bevordert vertrouwen en kan zelfs negatieve sociale ervaringen uitwissen.

Beste Oxytocine: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je oxytocine koopt

Wat is oxytocine?

Oxytocine is een neuropeptide, bestaande uit negen aminozuren, dat wordt aangemaakt in de hypothalamus, een deel van het diencephalon. Het wordt via de hypofyse in het bloed afgegeven.

Het neuropeptide oxytocine werkt zowel als hormoon en als neurotransmitter. Als hormoon werkt het als een boodschapperstof die verschillende reacties in het lichaam op gang brengt. Als neurotransmitter brengt het signalen over van cel naar cel in het zenuwstelsel.

Oxytocine wordt onder andere afgescheiden tijdens het geven van borstvoeding. Het speelt een belangrijke rol in de moeder-kind hechting. (Image source: unsplash.com / Joshua Rodriguez)

Waar en wanneer komt oxytocine vrij?

Oxytocine wordt in de hersenen aangemaakt door de hypothalamus. Het komt van nature voor in het lichaam van vrouwen en mannen – of beter gezegd, van alle zoogdieren. Waarschijnlijk is een van de belangrijkste rollen van oxytocine het opwekken van de geboorte.

Het wordt door het lichaam vrijgemaakt tijdens het geboorteproces. Het zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt. Zo wordt de bevalling opgewekt.

Het wekt ook de melkstroom op bij moeders die borstvoeding geven, door de zogenaamde myoepitheelcellen van de melkklier te stimuleren.

Behalve bij het geboorteproces en de borstvoedingsperiode speelt het hormoon oxytocine ook een belangrijke rol bij moederbinding, paarbinding, orgasmen, gedrag tussen seksuele partners, maar ook bij algemene sociale interacties.

Oxytocine wordt vooral door de hypothalamus geproduceerd tijdens tedere aanrakingen tot aan het orgasme, tijdens positieve sociale interacties, tijdens het geboorteproces en ook tijdens het geven van borstvoeding, en wordt afgescheiden via de achterste hypofyse, een deel van de hypofyse.

Wat doet oxytocine?

Zodra oxytocine door je hersenen wordt vrijgegeven, voel je je beter. Oxytocine geeft je een goed gevoel. Als hormoon en neurotransmitter circuleert het zowel in je bloed als in je hersenen en regelt daar de activiteit van zenuwcellen.

In een studie werden zowel emotionele empathie als cognitieve empathie apart getest. Een positief effect van oxytocine op emotionele empathie was significant aantoonbaar. Een effect op cognitieve empathie kon niet worden vastgesteld. (1)

Oxytocine heeft een positief effect op de hechting tussen moeder en kind, op hechtingsgedrag in partnerschappen, op vertrouwen in andere mensen en kan, onder andere, een toename van begeerte veroorzaken. Dit is ook de reden voor de synoniem gebruikte termen voor oxytocine, zoals “knuffelhormoon” of “hechtingshormoon”.

Oxytocine versterkt ook de saamhorigheid binnen een groep. (2) Omgekeerd kan het ook rivaliteit of agressie jegens mensen buiten de groep vergroten. Als je bedenkt dat oxytocine de band tussen moeder en kind versterkt, zou zulk gedrag niet ongewoon zijn.

Je voelt je bijvoorbeeld sterk verbonden met je groep en wilt die naar buiten toe verdedigen en beschermen. Een andere studie suggereert ook dat oxytocine een belangrijke rol kan spelen bij het verminderen van sociale angst. (3)

Omgekeerd suggereert één studie dat verhoogd vijandig gedrag tegenover externe groepen, zoals dat door oxytocine opgewekt kan worden, vooral dient om zwakke leden van de eigen groep te beschermen.

Het effect in deze studie is des te interessanter omdat de deelnemers elkaar helemaal niet kenden en geen relatie tot elkaar hadden. (4)

Van paren die een hoog gehalte aan oxytocine hebben, wordt aangenomen dat ze zich veel harmonieuzer gedragen bij ruzies en meer aandacht voor elkaar hebben.

Tijdens ons onderzoek kwamen we zelfs tegen dat vrouwen hun vreemdgaande echtgenoten oxytocine gaven om ze meer aan hen gehecht te maken. De mate waarin dit moreel te rechtvaardigen is, is echter twijfelachtig.

We hebben een korte video voor je over het onderwerp oxytocine en partnerschap. Het echtpaar kreeg oxytocine toegediend en hun gedrag bij een ruzie werd geobserveerd.

Waar helpt oxytocine bij?

Oxytocine kan helpen bij allerlei verschillende symptomen. Omdat het een positief effect heeft op het hechtingsgedrag, is het denkbaar dat oxytocine gebruikt kan worden voor mensen met sociale fobieën of andere gedragsstoornissen.

Het kalmerende effect van oxytocine kan bijvoorbeeld angstige patiënten helpen.

Vanwege het positieve effect op bindingsgedrag is het gebruik van oxytocine vooral denkbaar bij sociale fobieën of andere gedragsstoornissen. Het kan ook helpen tegen eenzaamheid bij schizofrenie. (Image source: unsplash.com / Helena Lopes)

Hier moet opgemerkt worden dat er meer onderzoek nodig is om preciezer te begrijpen hoe oxytocine werkt en waar het wel en niet voor gebruikt kan worden.

Door ons onderzoek zijn we de volgende punten tegengekomen waarvoor therapie met oxytocine denkbaar is.

 • Angststoornissen
 • Stress (5)
 • Rusteloosheid
 • Sociale fobieën
 • Gedragsstoornissen
 • Schizofrenie
 • Pijn
 • Tinnitus
 • Depressie
 • Autisme

Er zijn natuurlijk nog meer mogelijke toepassingsgebieden voor oxytocine, maar de meeste daarvan zijn nog niet voldoende onderzocht.

Een andere mogelijkheid om angststoornissen te bestrijden is behandeling met CBD. Je kunt hierover meer lezen hier:

Wanneer wordt oxytocine gebruikt?

Oxytocine wordt vooral in de geneeskunde gebruikt om het geboorteproces te ondersteunen. Als de verwachte geboortedatum ver voorbij is, wordt oxytocine toegediend om de bevalling op te wekken.

Oxytocine kan ook na de geboorte voorgeschreven worden om de melkafscheiding te bevorderen bij moeders die borstvoeding geven.

Oxytocine wordt ook gebruikt om bloeden na de bevalling te voorkomen en om een snelle uitdrijving van de placenta te verzekeren, omdat het de baarmoeder doet samentrekken.

Off-label, d.w.z. buiten de goedgekeurde toepassingsgebieden, wordt oxytocine soms ook toegediend bij autisme, sociale fobieën of andere gedragsstoornissen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van oxytocine?

In het volgende hebben we de algemeen besproken voor- en nadelen van oxytocine op een rijtje gezet.

De therapeutische mogelijkheden van oxytocine zijn duidelijk een voordeel. Er is veel discussie over de gebieden waar oxytocine gebruikt moet worden.

De versterking van empathie, het angstverlichtende effect, de positieve invloed op vertrouwen en de mogelijkheid om sociale angst te verminderen zijn voordelen die voor zich spreken.

Waar in kringen van deskundigen ook over gesproken wordt is de mogelijkheid om negatieve sociale ervaringen uit te wissen. Zo kan bijvoorbeeld een geconsolideerde angstreactie in sociale interacties uitgewist worden. De therapeutische mogelijkheden gaan hier hand in hand mee als voordeel.

Omdat het effect van oxytocine op mensen nog niet volledig onderzocht is, moet hier als nadeel genoemd worden dat de risico’s en effecten niet duidelijk zijn.

Verder zijn we studies tegengekomen waaruit blijkt dat oxytocine rivaliteit en agressie tussen groepen kan verhogen. Een ander, maar subjectief, nadeel is dat sommige deskundigen zelfgebruik afraden.

Voordelen
 • Therapeutische mogelijkheden voor allerlei stoornissen
 • Versterkt banden
 • Versterkt empathie
 • Angstverlichtend
 • Bevordert vertrouwen
 • Vermindert sociale angst
 • Potentieel om negatieve sociale ervaringen uit te wissen
 • Therapeutische mogelijkheden
Nadelen
 • Risico, effecten niet duidelijk
 • Verhoogd rivaliteitsgedrag, agressie tussen groepen
 • Te weinig kennis over effecten bij mensen
 • Zelfgebruik wordt vaak ontmoedigd

Hoe kun je je oxytocine niveaus verhogen?

Oxytocine wordt meestal rechtstreeks door de arts toegediend als infuus of injectie, of er wordt een neusspray voorgeschreven.

Knuffelen, tedere aanrakingen en seks kunnen bijzonder nuttig zijn om het oxytocine gehalte op natuurlijke wijze te verhogen en de band tussen partners te versterken. (Image source: unsplash.com / Everton Vila)

Je kunt je oxytocine gehalte ook op natuurlijke wijze verhogen. De volgende punten tonen je 7 manieren om je lichaam oxytocine te laten afgeven.

 1. Knuffelen, tedere aanrakingen & seks
 2. Knuffels
 3. Lekker eten en muziek
 4. Positieve sociale interacties
 5. Meditatie
 6. Empathisch zijn
 7. Geschenken geven
””

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van oxytocine?

Zoals met bijna elke stof die je je lichaam kunt geven, zijn er mogelijke bijwerkingen van oxytocine.

Tot de meest voorkomende bijwerkingen behoren:

Vaak voorkomende bijwerkingen (een op de tien tot een op de honderd patiënten) Soms voorkomende bijwerkingen (een op de honderd tot een op de duizend patiënten)
Hoofdpijn Allergische reacties
Misselijkheid Aanhoudende samentrekkingen van de baarmoeder
Braken
Bloeddrukverhoging
Hartritmestoornissen

Wat zijn de alternatieven voor oxytocine?

Het bekendste alternatief voor oxytocine is waarschijnlijk de anticonceptiecocktail.

Dit bestaat meestal uit: Castorolie, abrikozensap, amandelspijs en alcohol. De arbeidscocktail wordt verondersteld de bevalling op te wekken, zoals de naam doet vermoeden.

Natuurlijk is dit maar één alternatief voor oxytocine als het gaat om het opwekken van de bevalling. Een ander alternatief kan vasopressine zijn.

Vasopressine valt, net als oxytocine, in de groep van neuropeptiden en wordt ook in de hypothalamus aangemaakt en via de hypofyse afgegeven. Structureel lijkt het sterk op oxytocine en bestaat het uit bijna dezelfde aminozuren.

Vasopressine wordt in de geneeskunde gebruikt om de bloeddruk te verhogen bij patiënten in shock, omdat het de bloedvaten vernauwt.

Je moet dit echter niet lichtvaardig gebruiken als alternatief voor oxytocine. Dit vereist op zijn minst een doktersconsult.

Het op natuurlijke wijze verhogen van het oxytocine gehalte kan ook een goed alternatief zijn. Hoe je dit kunt doen lees je in het hoofdstuk “Hoe je oxytocine niveaus verhogen” hierboven.

Besluit: Welke soorten oxytocine zijn er en welke is geschikt voor jou?

Zoals hierboven vermeld wordt oxytocine vooral als geneesmiddel verkocht onder de handelsnaam Syntocinon – hoewel het in Duitsland sinds 2008 verboden is.

De volgende soorten kunnen onderscheiden worden

 • Neusspray
 • Tabletten
 • Injecteerbaar

In het volgende zullen we de voor- en nadelen van de afzonderlijke soorten uitleggen, om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Wat is een oxytocine neusspray en wat zijn de voor- en nadelen?

Je kunt een oxytocine spray zien als een gewone neusspray. Het enige verschil is de frequentie van gebruik. Hij is dus gemakkelijk te gebruiken en past in elke broekzak.

Je kunt buiten Duitsland oxytocine neussprays kopen. Je vindt ze in apotheken, online apotheken of winkels met voedingssupplementen.

Je moet echter de productbeschrijving en de ingrediënten zorgvuldig lezen, want je kunt niet uitgaan van de Duitse productiekwaliteit of de Duitse richtlijn voor productdeclaraties. Recensies van gebruikers kunnen zeker nuttig voor je zijn.

Voordelen
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Bevat oxytocine
Nadelen
 • Moeilijk te vinden in Duitsland
 • Veel namaakproducten op de markt

Zoals eerder in dit hoofdstuk vermeld, wordt oxytocine vooral verkocht onder de handelsnaam Syntocinon. Dit moet je beslist in gedachten houden bij het zoeken naar geschikte producten.

Wat zijn oxytocine tabletten en wat zijn de voor- en nadelen?

Tijdens ons onderzoek ontdekten we dat oxytocine tabletten in de VS meer algemeen verkrijgbaar zijn.

Als je oxytocine tabletten op het internet vindt, is dat meestal een product dat alleen de afgifte van oxytocine zou moeten verhogen.

Deze producten bevatten meestal geen oxytocine. Lees hier dus goed en bekijk de ingrediënten aandachtig.

Voordelen
 • Verhoogt de afgifte van oxytocine
 • Gemakkelijker verkrijgbaar dan oxytocine sprays
Nadelen
 • Bevatten meestal geen oxytocine
 • Werkzaamheid onduidelijk

Wat is een oxytocine injecteerbaar en wat zijn de voor- en nadelen?

We zijn geen oxytocine injectiepreparaten tegengekomen als aan te schaffen producten. Deze zijn en mogen meestal alleen door een arts gebruikt worden.

Of hier een markt voor is, moet onderzocht worden. Voor de volledigheid, in de zin van mogelijke vormen van bestuur, wilden we dit punt echter niet weglaten.

Koopcriteria : Je kunt deze factoren gebruiken om oxytocine te vergelijken en te evalueren

De volgende drie punten laten je zien hoe je oxytocine producten kunt vergelijken en evalueren. Je kunt de volgende criteria gebruiken bij het kopen van oxytocine

 • Dosering
 • Prijs-prestatie verhouding
 • Verdraagzaamheid

Hier wordt echter alleen oxytocine in de vorm van neussprays besproken.

Dosering

Omdat oxytocine in Duitsland niet meer als neusspray verkrijgbaar is, kom je verschillende eenheden tegen. Vaak wordt de dosis gegeven in IU, IE of U.

Dit is een internationale maat gebaseerd op de biologische activiteit van een stof, die gebruikt wordt voor stoffen die in de geneeskunde gebruikt worden.

Als je producten wilt vergelijken die in verschillende eenheden worden aangegeven, moet je een eenheden omvormer gebruiken. Je kunt er veel vinden op het internet.

Verenigbaarheid

Dit punt kan heel individueel zijn. Je hebt waarschijnlijk geen andere keus dan het product uit te proberen en/of te putten uit je eigen ervaring met verschillende ingrediënten.

Natuurlijk zijn de gebruikerservaringen die vaak beschikbaar zijn hier ook nuttig. Lees ze gewoon voor een groot deel door en probeer een overzicht te krijgen van de verschillende producten.

Wetenswaardigheden over oxytocine

Wat zijn de mogelijke toepassingen van oxytocine?

Onderzoek is hier nog in het beginstadium. Er kunnen echter al een aantal mogelijke toepassingsgebieden worden opgesomd, waarvan sommige al in praktijk worden gebracht (in Duitsland echter meestal buiten de officiële sfeer).

Hieronder volgt een selectie van mogelijke toepassingsgebieden

 • Autisme
 • Angststoornissen
 • Stress
 • Rusteloosheid
 • Sociale fobieën
 • Gedragsstoornissen
 • Schizofrenie
 • Pijn
 • Tinnitus
 • Depressie

Je kunt hier gemakkelijk lezen over andere manieren om stress te bestrijden en uit het dagelijks leven te bannen:

Waar moet ik op letten bij het innemen van oxytocine?

Bij het innemen van oxytocine, vooral als het niet door een arts is voorgeschreven, moet je er rekening mee houden dat het je hormoonhuishouding kan verstoren.

Behalve de bijwerkingen waarover je kunt lezen, is het niet mogelijk met zekerheid te zeggen wat de risico’s zijn van het innemen van oxytocine, zelfs niet over een lange periode.

Als je van plan bent oxytocine als voedingssupplement in te nemen, is het beslist aan te raden er met een arts over te praten.

Foto bron: 123rf.com / 34518509

Referenties (5)

1. Tobias Res Baumgartner. Wirkung von Oxytocin auf emotionale und kognitive Empathie. 2012.
Bron

2. Gail A Alvares, Ian B Hickie, Adam J Guastella. Acute Effects of Intranasal Oxytocin on Subjective and Behavioral Responses to Social Rejection. Exp Clin Psychopharmacol. Aug 2010; 18 (4), 316-21.
Bron

3. Rohit Menon, Thomas Grund, Iulia Zoicas, Marina Eliava, Valery Grinevich, et al. Oxytocin Signaling in the Lateral Septum Prevents Social Fear during Lactation. APRIL 02, 2018; VOLUME 28, ISSUE 7, P1066-1078.
Bron

4. Carsten K. W. De Dreu, Shaul Shalvi, Lindred L. Greer, Gerben A. Van Kleef, Michel J. J. Handgraaf. Oxytocin Motivates Non-Cooperation in Intergroup Conflict to Protect Vulnerable In-Group Members. PLoS One. 2012; 7(11): e46751.
Bron

5. K Uvnäs-Moberg. Oxytocin May Mediate the Benefits of Positive Social Interaction and Emotions. Psychoneuroendocrinology. Nov 1998; 23 (8), 819-35.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Tobias Res Baumgartner. Wirkung von Oxytocin auf emotionale und kognitive Empathie. 2012.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Gail A Alvares, Ian B Hickie, Adam J Guastella. Acute Effects of Intranasal Oxytocin on Subjective and Behavioral Responses to Social Rejection. Exp Clin Psychopharmacol. Aug 2010; 18 (4), 316-21.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Rohit Menon, Thomas Grund, Iulia Zoicas, Marina Eliava, Valery Grinevich, et al. Oxytocin Signaling in the Lateral Septum Prevents Social Fear during Lactation. APRIL 02, 2018; VOLUME 28, ISSUE 7, P1066-1078.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Carsten K. W. De Dreu, Shaul Shalvi, Lindred L. Greer, Gerben A. Van Kleef, Michel J. J. Handgraaf. Oxytocin Motivates Non-Cooperation in Intergroup Conflict to Protect Vulnerable In-Group Members. PLoS One. 2012; 7(11): e46751.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
K Uvnäs-Moberg. Oxytocin May Mediate the Benefits of Positive Social Interaction and Emotions. Psychoneuroendocrinology. Nov 1998; 23 (8), 819-35.
Ga naar bron
Recensies