Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

21Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Oranjebloesems hebben verschillende positieve effecten voor je lichaam en je welzijn. Het is vooral goed bij slaapstoornissen en heeft een kalmerend en ontspannend effect. Maar oranjebloesems doen ook wonderen voor je huid. Ze geven voldoende vocht en hebben een antibacteriële werking.

Met onze oranje bloesem test 2023 willen we je een overzicht geven van deze plant en je laten zien waar je op moet letten voor je ze koopt. We laten je zien welke effecten oranjebloesem kan hebben, hoe je het kunt gebruiken en hoe je het moet doseren. We geven je ook een paar alternatieven. Om het je gemakkelijker te maken een aankoopbeslissing te nemen, hebben we ook onze favorieten voor oranje bloesem op een rijtje gezet.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Oranjebloesems kunnen tegen verschillende klachten gebruikt worden. Ze zijn vooral goed bij slaapstoornissen of spijsverteringsproblemen. Ze hebben ook een voedende werking op de huid.
 • Je kunt oranjebloesems innemen in de vorm van thee. Voor uitwendig gebruik op de huid is vooral oranjebloesemwater of -olie geschikt.
 • Oranjebloesems vind je nu ook in veel cosmetische producten. Van deze wordt gezegd dat ze je huid bijzonder goed verzorgen en je een egale teint geven.

Beste Oranjebloesem: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor oranjebloesem producten

Bij het kopen van oranjebloesem kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

Door voor jou de juiste keuze te maken, kun je geld besparen en er ook voor zorgen dat je je lichaam niet iets geeft wat het niet nodig heeft. Zoek daarom altijd naar hoge kwaliteit en vraag, indien nodig, naar de certificaten van de fabrikant.

Toepassing

Eerst en vooral moet je weten voor welke kwalen je oranjebloesem nodig hebt.

Je kunt oranjebloesems inwendig en uitwendig gebruiken.

Je kunt de oranje bloesems innemen in een thee of olie. Maar oranjebloesems zijn ook goed voor uitwendig gebruik.

Als je klachten hebt zoals slapeloosheid, rusteloosheid of nervositeit, neem dan oranjebloesemthee of -olie.

Als je symptomen echter je huid aantasten, kun je het beste oranjebloesemwater gebruiken. Dit geeft je huid een aangenaam gevoel.

Biologisch product

Voordat je koopt, moet je ook nagaan of de oranjebloesem een biologisch product is of niet. Dit is vooral gunstig voor orale producten zoals thee.

Biologische producten zijn vrij van schadelijke stoffen en zijn meestal van een hogere kwaliteit.

Dus als je waarde hecht aan de hoge kwaliteit van je oranjebloesems, moet je voor biologische producten gaan. Deze zijn meestal geëtiketteerd en gemakkelijk te herkennen.

Pakketgrootte

Om de beste aanbieding voor je te vinden, moet je letten op de grootte van het oranje bloesem pakket. Vooral bij oranjebloesemthee kun je meestal een grotere verpakking kopen.

Dit betekent een lagere prijs per gram. Let echter op de houdbaarheidsdatum en koop dit pakje alleen als je weet dat je de thee snel zult opdrinken.

Er zijn kleinere verpakkingen van oranjebloesemolie verkrijgbaar, want je hebt er niet veel van nodig. Een paar druppels zijn genoeg, dus de verkochte hoeveelheid is kleiner.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je oranjebloesem producten koopt

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van oranjebloesem en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is oranjebloesem en hoe werkt het?

Oranjebloesem of neroli komt van de bittere sinaasappelstruik en zijn kleine witte of lichtroze bloemetjes. Oranjebloesems worden vaak gebruikt om desserts op smaak te brengen.

Orangenblüte-1

Oranjebloesems komen niet van de sinaasappelboom zoals verwacht, maar van de struik van de bittere sinaasappel. (Image source: Ian Lindsay / Pixabay)

Ze kunnen echter ook een positief effect hebben op je gezondheid en welzijn. De effecten van oranjebloesem zijn te danken aan de volgende ingrediënten

 • Bittere stoffen
 • Etherische olie

Oranjebloesems kunnen inwendig gebruikt worden, maar ook uitwendig. Ze hebben een kalmerend en pijnstillend effect op het lichaam.

Effect op slaapstoornissen en innerlijke onrust

Oranjebloesems worden vaak gebruikt bij slaapstoornissen of algemene onrust. Oranjebloesems bevatten het bestanddeel etherische olie. Men zegt dat dit een kalmerend en ontspannend effect op het lichaam heeft.
Van de

etherische olie in oranjebloesem wordt gezegd dat ze de bloeddruk verlaagt en zo stress verlicht (1).

De kalmerende werking van de olie maakt het gemakkelijker in slaap te vallen en vermindert rusteloosheid en nervositeit. (2)

Oranjebloesem is vooral nuttig voor vrouwen die in de menopauze komen en veel stress hebben. (3) Men zegt dat ze angst verminderen bij postmenopauzale vrouwen. (4)

Van oranjebloesems wordt bovendien gezegd dat ze een krampstillend effect hebben, dat op zijn beurt kan helpen bij menstruatiekrampen. (5) Maar ook mensen met gewone slaapstoornissen en rusteloosheid kunnen baat hebben bij de ontspannende werking van oranje bloesems.

Werking bij spijsverteringsklachten

Van oranjebloesems wordt ook gezegd dat ze een goed middel zijn bij klachten met de spijsvertering, omdat ze bittere stoffen bevatten. Ze worden gebruikt bij spijsverteringsstoornissen zoals trage spijsvertering, constipatie of maagklachten. (6)

Orangenblüte-2

De uit oranjebloesems geëxtraheerde neroli olie kan de spijsvertering stimuleren. (Image source: Alicia Harper / Pixabay)

De spijsvertering wordt gestimuleerd door de bittere stoffen. Daardoor worden klachten op het gebied van de spijsvertering gemakkelijk verholpen met oranjebloesem.

Werking bij ontstekingen

Oranjebloesemolie, die ook wel neroli olie wordt genoemd, kan uit de bloesems van de bittere sinaasappel worden gewonnen. Deze olie heeft een ontstekingsremmende werking en kan daarom gebruikt worden om huidwonden of inwendige ontstekingen te behandelen.

Neroli olie heeft antibacteriële en schimmelwerende activiteiten. (7, 8) Zo kunnen oranjebloesems ook gebruikt worden bij ziekten die door schimmels veroorzaakt worden, want ze zijn er werkzaam tegen.

Wanneer en voor wie is het nuttig om oranjebloesems in te nemen?

Oranjebloesems zijn geschikt voor iedereen, maar vooral vrouwen ontlenen voordelen aan oranjebloesemproducten. Voor vrouwen die in de menopauze zitten en overeenkomstige problemen en klachten hebben, zijn deze producten bijzonder geschikt.

Je kunt oranjebloesem ook innemen bij de volgende symptomen

 • Slaapstoornissen
 • Rusteloosheid en nervositeit
 • Menstruatiekrampen
 • Spijsverteringsklachten
 • Menopauze klachten
 • Ontstekingen

Mannen met slapeloosheid of spijsverteringsproblemen kunnen ook oranjebloesem innemen.

Welke soorten oranjebloesem zijn er?

Omdat oranjebloesems afkomstig zijn van de bittere sinaasappelstruik en dus een plant zijn, worden ze gedroogd of verwerkt in een grote verscheidenheid van producten voor ze verkocht worden. Meestal worden van deze twee soorten oranjebloesem gemaakte producten gekocht

 • Oranjebloesems in vloeibare vorm
  • Olie
  • Water
  • Thee
 • Oranjebloesem in cosmetica
 • De vloeibare variant is meestal een thee, olie of water voor gebruik op de huid, inname of inhalatie. Je vindt oranjebloesem echter het vaakst in cosmetische producten, omdat die bijzonder voedend zijn voor je huid.

  Oranjebloesemthee, water of olie

  Er zijn een paar mogelijkheden voor de vloeibare vorm van oranjebloesem. Je kunt het innemen in een thee. Daartoe worden de bloesems vooraf gedroogd en dan met heet water geïnfuseerd.

  Orangenblüte-3

  Oranjebloesemthee heeft een bijzonder kalmerende werking en helpt je in slaap te vallen. (Image source: siala / Pixabay)

  Oranjebloesemwater is een bijproduct van de distillatie van plantendelen. Je kunt dit innemen door het bijvoorbeeld aan je favoriete drankje toe te voegen. Dit verbetert niet alleen de smaak van je drankje, maar verzacht ook hoofdpijn of menstruatiepijn en heeft een kalmerend effect.

  Sinaasappelbloesemwater is ook zeer aan te bevelen voor je huid. Men zegt dat het de pH van je huid in evenwicht brengt, hydrateert en de poriën verfijnt.

  Oranjebloesemolie is bijzonder goed bij spijsverteringsproblemen of buikkrampen, waarvoor de olie gewoon wordt ingenomen. Het kan echter ook voor uitwendige toepassing gebruikt worden.

  Oranjebloesemolie heeft een adstringerende werking op de huid en verkleint ook de poriën. De olie heeft een bijzonder kalmerend en ontspannend effect bij inhalatie.

  Oranjebloesem cosmetica

  Oranjebloesem wordt ook vaak in cosmetische producten aangetroffen. Zoals hierboven vermeld, heeft oranjebloesem een porie-verfijnend en hydraterend effect op de huid.

  Daarom wordt oranjebloesem vaak gebruikt in crèmes of lichaamsoliën. Want het effect van de bloesems laat je huid er frisser en jonger uitzien.

  Hoe moet oranjebloesem gedoseerd worden?

  De juiste dosering hangt altijd af van de intensiteit van je symptomen. Het is ook belangrijk te letten op de vorm waarin je oranjebloesem inneemt of aanbrengt.

  Hier zijn aanbevolen doseringen, afhankelijk van het soort product

  soort product dosering
  oranjebloesemthee 1 – 2 gram per kopje, 1 – 2 kopjes ’s avonds
  oranjebloesemwater ’s avonds na het reinigen van de huid
  oranjebloesemolie 1 – 2 druppels in crème

  Voor oranjebloesemthee wordt een dosering van 1 tot 2 gram per kopje aanbevolen. Als je problemen hebt met inslapen en daarom oranjebloesemthee wilt nemen, moet je de thee drinken voor je naar bed gaat.

  1 tot 2 gram oranjebloesem voor een kopje thee.

  Als je bijzonder ernstige symptomen hebt, is het zelfs aan te bevelen ’s avonds 2 kopjes te drinken met elk 2 gram oranjebloesem.

  Oranjebloesemwater wordt meestal aanbevolen voor gebruik op de huid. Je moet dit vooral ’s avonds aanbrengen op je eerder gereinigde huid. Doe hiervoor een beetje van het water op een watje en dep het op je gezicht.

  De beste manier om oranjebloesemolie op je huid te gebruiken is door het aan je dag- of nachtcrème toe te voegen. Doe hiervoor ’s morgens en ’s avonds gewoon 1 tot 2 druppels van de olie in je crème en breng het dan als gewoonlijk op je huid aan.

  Hoe maak ik oranjebloesem klaar?

  Oranje bloesems moeten meestal gedroogd worden voor gebruik. Als je al gedroogde oranjebloesems hebt, kun je ze direct bereiden.

  Doe voor je avondthee ongeveer 1 tot 2 gram oranjebloesems in een theezeefje en giet er 200 milliliter kokend water over. Laat dit ongeveer 5 minuten trekken, zodat de bloesems een perfect effect krijgen.

  Verwijder dan eenvoudig het theezeefje met de oranjebloesems. Nu kun je genieten van je thee.

  Welke alternatieven zijn er voor oranjebloesem?

  Behalve oranjebloesem zijn er nog veel andere planten die een helende en heilzame werking voor je lichaam beloven.

  De volgende producten zijn bijzonder geschikt als alternatief voor oranjebloesem bij verfijnde huid- en slaapstoornissen

  • Rozenbloesemwater: Net als oranjebloesemwater is rozenbloesemwater ideaal om mee te bakken. Het geeft een mooie bloemige noot aan je baksels. Maar rozenbloesemwater kan ook veel bieden aan de geneeskrachtige kant. Net als bij oranjebloesem hebben rozenblaadjes een ontstekingsremmend effect op de huid. (9) Het geeft je gezicht een egale teint en voorkomt ontstekingen omdat het, net als oranjebloesemwater, een antimicrobiële werking heeft.
  • Lavendelbloesemthee of -olie: Het effect van lavendelbloemen lijkt op dat van oranjebloesem. De thee of olie van lavendelbloemen is het perfecte alternatief om tot rust te komen of bij slaapstoornissen. Een klinische studie bewees dat lavendelbloemen bijzonder goed zijn om slapeloosheid te behandelen en de kwaliteit van de slaap te verbeteren. (10) Daartoe worden lavendelbloemen als thee ingenomen voor het slapengaan, of als olie ingenomen of ingeademd. Ze bieden ook veel andere gezondheidsvoordelen.

  Als je een alternatief zoekt voor oranje bloesems, zijn rozenbloesems of lavendelbloesems de perfecte keuze. Ze bieden je vergelijkbare positieve effecten.

  Beeldbron: elvan74 / 123rf

  Referenties (10)

  1. Kim, I.-H., et al. (2012). "Essential Oil Inhalation on Blood Pressure and Salivary Cortisol Levels in Prehypertensive and Hypertensive Subjects." Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2012: 984203.
  Bron

  2. Kamalifard M, Farshbaf-Khalili A, Namadian M, Ranjbar Y, Herizchi S. Comparison of the effect of lavender and bitter orange on sleep quality in postmenopausal women: A triple-blind, randomized, controlled clinical trial. Women Health. 2018;58(8):851-865. doi:10.1080/03630242.2017.1353575
  Bron

  3. Choi, S. Y., et al. (2014). "Effects of Inhalation of Essential Oil of Citrus aurantium L. var. amara on Menopausal Symptoms, Stress, and Estrogen in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial." Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2014: 796518.
  Bron

  4. Farshbaf-Khalili A, Kamalifard M, Namadian M. Comparison of the effect of lavender and bitter orange on anxiety in postmenopausal women: A triple-blind, randomized, controlled clinical trial. Complement Ther Clin Pract. 2018;31:132-138. doi:10.1016/j.ctcp.2018.02.004
  Bron

  5. Azanchi T, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Anticonvulsant activity of Citrus aurantium blossom essential oil (neroli): involvment of the GABAergic system. Nat Prod Commun. 2014;9(11):1615-1618.
  Bron

  6. Dosoky NS, Setzer WN. Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils. Int J Mol Sci. 2018;19(7):1966. Published 2018 Jul 5. doi:10.3390/ijms19071966
  Bron

  7. Ammar AH, Bouajila J, Lebrihi A, Mathieu F, Romdhane M, Zagrouba F. Chemical composition and in vitro antimicrobial and antioxidant activities of Citrus aurantium l. flowers essential oil (Neroli oil). Pak J Biol Sci. 2012;15(21):1034-1040. doi:10.3923/pjbs.2012.1034.1040
  Bron

  8. Khodabakhsh P, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Analgesic and anti-inflammatory activities of Citrus aurantium L. blossoms essential oil (neroli): involvement of the nitric oxide/cyclic-guanosine monophosphate pathway. J Nat Med. 2015;69(3):324-331. doi:10.1007/s11418-015-0896-6
  Bron

  9. Maruyama, Naho & Tansho-Nagakawa, Shigeru & Miyazaki, Chizuru & Shimomura, Kazuyuki & Ono, Yasuo & Abe, Shigeru. (2017). Inhibition of Neutrophil Adhesion and Antimicrobial Activity by Diluted Hydrosol Prepared from Rosa damascena. Biological & Pharmaceutical Bulletin. 40. 161-168. 10.1248/bpb.b16-00644.
  Bron

  10. Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304. doi:10.1155/2013/681304
  Bron

  Waarom kun je me vertrouwen?

  Wirkung von ätherischem Öl
  Kim, I.-H., et al. (2012). "Essential Oil Inhalation on Blood Pressure and Salivary Cortisol Levels in Prehypertensive and Hypertensive Subjects." Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2012: 984203.
  Ga naar bron
  Wirkung von Bitterorange auf Schlafqualität
  Kamalifard M, Farshbaf-Khalili A, Namadian M, Ranjbar Y, Herizchi S. Comparison of the effect of lavender and bitter orange on sleep quality in postmenopausal women: A triple-blind, randomized, controlled clinical trial. Women Health. 2018;58(8):851-865. doi:10.1080/03630242.2017.1353575
  Ga naar bron
  ätherisches Öl bei Menopause
  Choi, S. Y., et al. (2014). "Effects of Inhalation of Essential Oil of Citrus aurantium L. var. amara on Menopausal Symptoms, Stress, and Estrogen in Postmenopausal Women: A Randomized Controlled Trial." Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2014: 796518.
  Ga naar bron
  Menopause
  Farshbaf-Khalili A, Kamalifard M, Namadian M. Comparison of the effect of lavender and bitter orange on anxiety in postmenopausal women: A triple-blind, randomized, controlled clinical trial. Complement Ther Clin Pract. 2018;31:132-138. doi:10.1016/j.ctcp.2018.02.004
  Ga naar bron
  Menstruationsbeschwerden
  Azanchi T, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Anticonvulsant activity of Citrus aurantium blossom essential oil (neroli): involvment of the GABAergic system. Nat Prod Commun. 2014;9(11):1615-1618.
  Ga naar bron
  Wirkung bei Verdauungsbeschwerden
  Dosoky NS, Setzer WN. Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils. Int J Mol Sci. 2018;19(7):1966. Published 2018 Jul 5. doi:10.3390/ijms19071966
  Ga naar bron
  Wirkung bei Entzündungen
  Ammar AH, Bouajila J, Lebrihi A, Mathieu F, Romdhane M, Zagrouba F. Chemical composition and in vitro antimicrobial and antioxidant activities of Citrus aurantium l. flowers essential oil (Neroli oil). Pak J Biol Sci. 2012;15(21):1034-1040. doi:10.3923/pjbs.2012.1034.1040
  Ga naar bron
  entzündungshemmende Aktivitäten
  Khodabakhsh P, Shafaroodi H, Asgarpanah J. Analgesic and anti-inflammatory activities of Citrus aurantium L. blossoms essential oil (neroli): involvement of the nitric oxide/cyclic-guanosine monophosphate pathway. J Nat Med. 2015;69(3):324-331. doi:10.1007/s11418-015-0896-6
  Ga naar bron
  Rosenblüten Wasser
  Maruyama, Naho & Tansho-Nagakawa, Shigeru & Miyazaki, Chizuru & Shimomura, Kazuyuki & Ono, Yasuo & Abe, Shigeru. (2017). Inhibition of Neutrophil Adhesion and Antimicrobial Activity by Diluted Hydrosol Prepared from Rosa damascena. Biological & Pharmaceutical Bulletin. 40. 161-168. 10.1248/bpb.b16-00644.
  Ga naar bron
  Lavendelblüten Tee oder Öl
  Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304. doi:10.1155/2013/681304
  Ga naar bron
  Recensies