Laatst bijgewerkt: 17-08-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

40Bestede uren

33Beoordeelde onderzoeken

150Verzamelde opmerkingen

Heb je last van droogheid, branderigheid, jeuk of pijn rond je ogen? Word je moe van werken voor een computerscherm, van de droge lucht in de kamer in de winter of van het briesje van de airconditioner in de zomer? Een voedende en vochtinbrengende oogzalf kan helpen.

Welkom bij onze oogzalf test 2023. Leuk dat je op onze pagina bent beland. In dit artikel willen we belangrijke vragen over oogzalf beantwoorden en je helpen het juiste product voor je te vinden. Bovendien zijn er handige video’s over de juiste toepassing en interessante wetenswaardigheden over ogen en oogverzorging.

Belangrijk om te weten

 • Onze ogen worden elke dag aan grote spanning blootgesteld. Kunstlicht en droge binnenlucht kunnen ongemak veroorzaken in de oogzone.
 • Oogzalf heeft een verzachtende en vochtinbrengende werking. Door hun lipide-bevattende basis blijven ze ook langer in het oog dan gewone druppels. Oogzalf die bedoeld is om je ogen te bevochtigen en te verzorgen, is over de toonbank verkrijgbaar.
 • Als je last hebt van ontstekingen, die merkbaar zijn door roodheid en zwelling, is een bezoek aan de dokter onontbeerlijk. Door een gedetailleerde medische voorgeschiedenis te nemen, kan de beste oogzalf voor de behandeling bepaald worden.

Beste Oogzalf: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf kunt stellen voor je een oogzalf koopt

Wat is een oogzalf?

Oogzalven zijn halfvaste, romige en steriele mengsels die bedoeld zijn voor gebruik rond het oog, op het ooglid, het hoornvlies of het bindvlies. Oogzalf wordt gebruikt om droge ogen te verzorgen en te bevochtigen, bij infecties of ontstekingen.

Oogzalven bevatten een of meer actieve bestanddelen. Wolwas, paraffine of vaseline dienen als basis voor de zalf. Sommige oogzalven bevatten ook conserveermiddelen of stabilisatoren. Onze ogen worden elke dag aan grote spanning blootgesteld.

Augensalbe-1

Oogzalf kan helpen door ze te verzorgen en te bevochtigen. (Image source: pixabay / PublicDomainPictures)

Hoe werkt oogzalf?

Oogzalf bevat een of meer actieve bestanddelen die worden verondersteld de symptomen te helpen verlichten of behandelen.

Veel gebruikte werkzame bestanddelen zijn vitamines, antiseptica, antibiotica, antivirale middelen, kruidengeneesmiddelen en glucocorticoïden. Wij hebben een lijst samengesteld van veel voorkomende actieve bestanddelen in oogzalven (1), alsmede hun categorie en andere gebruikelijke namen:

Werkzame stof Categorie Actie Indicatie Synoniem
Aciclovir Nucleoside-analogen Antiviraal Herpesinfecties Zovirax
Bibrocathol Antiseptica Antisepticum Behandeling van irritatie en chronische ooglidrandontsteking Noviform
Ciprofloxacine Antibiotica/chinolonen Bactericide Remming van bacteriële topoisomerase II en IV
Dexamethason Glucocorticoïden Anti-inflammatoir, immunosuppressief en anti-allergisch Niet-infectieuze ontsteking
Dexpanthenol Vitamine Bevordert wondgenezing en hydratatie Verlichting van droge ogen of oogirritatie Panthenol
Euphrasia Ogentroost kruid Anti-irritant en anti-inflammatoir Verlichting bij droge of geïrriteerde ogen Eyebright
Hydrocortison Glucocorticoïden Hebben een ontstekingsremmende, anti-allergische, anti-pruritische en immunosuppressieve werking Gebruikt bij allergische en niet-infectieuze ontstekingen
Neomycine Antibioticum Bactericide Plaatselijke behandeling van bacteriële infecties
Prednison Glucocorticoïden Anti-inflammatoir en anti-allergisch Inwendig gebruik bij allergische en ontstekingsziekten
Tobramycine Antibioticum Bactericide Behandeling van bacteriële infecties
Vitamine A Vitamine Regenererend en hydrolyserend Behandeling van droge ogen en regeneratie van weefsel Retinol

Voor de behandeling van zeer droge ogen beveelt de Deutsche Apothekerzeitung (DAZ) met name oogzalven aan met de actieve bestanddelen dexpanthenol of vitamine A/retinol (2).

Het effect van dexpanthenol op de wondgenezing is reeds aangetoond in klinische studies. Vooral in de vroege fase van de wondgenezing konden positieve effecten worden bereikt (3).

De postitieve werking van vitamine A op de wondgenezing bij irritaties en verwondingen van de ogen (4) is ook in studies aangetoond.

Wanneer en bij wie is het nuttig oogzalf te gebruiken?

Onze ogen worden elke dag zwaar belast en staan gedurende de dag voortdurend onder grote druk. Droge kamerlucht, beeldschermwerk en kunstlicht kunnen een tol eisen van onze ogen. Natuurverschijnselen zoals wind, sterk zonlicht of blootstelling aan pollen vormen ook een uitdaging voor onze ogen.

Deze irritatie of verminderde traanproductie kan branderigheid, jeuk of pijn in de ogen veroorzaken. Dit wordt vaak droge ogen genoemd.

Werken aan een computerscherm en bij kunstlicht is bijzonder zwaar voor onze ogen. Een studie heeft aangetoond dat het hoge aandeel blauw licht, bijvoorbeeld in LED-lampen, de ogen sneller doet verouderen (5).

Pijn of problemen aan de ogen kunnen echter ook in verband worden gebracht met een bacteriële infectie. Een van de meest voorkomende oogziekten, meestal veroorzaakt door bacteriën, is de zogenaamde stye, een knobbelige zwelling van een talgklier.

Wist u dat de neiging om aan droge ogen te lijden toeneemt met de leeftijd?

Ongeveer 16% van de bevolking lijdt aan keratoconjunctivitis sicca, de symptomen van droge ogen. De symptomen nemen toe met de leeftijd. Vrouwen worden ook vaker getroffen dan mannen .

Hoeveel kost oogzalf?

Als je oogzalf koopt bij een apotheek met een doktersrecept, hoef je meestal alleen de receptkosten te betalen. Oogzalven zonder recept kosten tussen € 10 en € 30.

Welke bijwerkingen kunnen oogzalven veroorzaken?

Oogzalven kunnen tijdelijke gezichtsstoornissen veroorzaken, zoals wazig zien. Ze kunnen ook plaatselijk ongemak veroorzaken, zoals branderigheid of pijn. In zeldzame gevallen kan oogzalf ook een allergische reactie veroorzaken.

Oogzalf kun je het beste ’s avonds voor het slapengaan gebruiken, want dan werkt het lang door en wordt aantasting van het gezichtsvermogen voorkomen.

Zolang de visuele stoornissen aanhouden, is het belangrijk voorzichtig te zijn met autorijden of het bedienen van zware machines. Het is daarom raadzaam de oogzalf aan te brengen voor het slapengaan. Lees om op de hoogte te zijn van alle mogelijke bijwerkingen altijd de bijsluiter van je oogzalf goed door en vraag het zo nodig aan je arts of apotheker.

Wat is een alternatief voor het gebruik van oogzalf?

Oogdruppels zijn een heel gebruikelijk alternatief voor oogzalf. Oogdruppels hebben het voordeel dat ze niet hoeven te worden aangebracht, maar gewoon kunnen worden ingedruppeld. Oogzalf daarentegen wordt op lipidebasis bereid en blijft dus langer op of in het oog.

Augensalbe-2

Oogzalf blijft langer op het oog zitten door zijn lipide consistentie en kan zo helpen bij een succesvolle therapie. (Beeldbron: unsplash / Patrick Brinksma)

Besluit: Welke soorten oogzalf zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat zijn de kenmerken van een oogzalf voor de behandeling van droge ogen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Oogzalven voor de behandeling van droge en geïrriteerde ogen zijn geschikt voor de behandeling van symptomen die worden veroorzaakt door invloeden van buitenaf, zoals beeldschermwerk, algemene vermoeidheid of een geringe productie van traanvocht.

Producten voor de hydratatie en verzorging van de ogen zijn vaak zonder recept verkrijgbaar en bevatten actieve bestanddelen zoals ogentroost of dexpanthenol. De producten kunnen naar behoefte worden gebruikt. Het gebruik van een oogzalf voor het slapen gaan wordt echter aanbevolen.

Voordelen
 • Voorschrift-vrij
Nadelen
 • Kosten ten laste van de patiënt

Wat zijn de kenmerken van een oogzalf voor de behandeling van ontstekingen en wat zijn de voor- en nadelen?

Oogzalven voor de behandeling van infecties hangen meestal af van de soort infectie. Een bezoek aan de dokter is hier essentieel, want alleen een dokter kan met zekerheid de soort ziekte en de aanleiding tot de ontsteking vaststellen. Bovendien is voor de meeste producten voor de behandeling van ontstekingen van de ogen een recept nodig. Is het bindvliesontsteking, stye, ooglidrandontsteking of hoornvliesontsteking? Verder moet er ingedeeld worden of het een bacteriële ontsteking is, een virale ontsteking of dat er allergische oorzaken zijn?

 1. Bacteriële infectie: Bacteriële infecties verdwijnen vaak vanzelf. Genezing kan bevorderd worden door een oogzalf met een antibiotisch middel toe te dienen. Een stye is ook het gevolg van een bacteriële infectie. Ook hier kunnen antiseptische oogzalf of producten met antibiotische middelen verlichting geven.
 2. Virale infectie: Virale infecties kunnen vaak niet voldoende gericht behandeld worden bij gebrek aan geschikte geneesmiddelen. Koude kompressen kunnen helpen. Als herpesverwekkers de schuldige zijn, kan het actieve bestanddeel aciclovir helpen.
 3. Allergie: Als de infectie door een allergie veroorzaakt wordt, is de eerste stap het allergeen op te sporen en het met een geschikt antihistaminicum te behandelen. Ter verlichting worden vaak decongestiva met cortisone toegediend.

De voordelen van een oogzalf bij een infectie liggen duidelijk in de juiste werkzame stof. Door een precieze medische voorgeschiedenis te nemen, kan de juiste zalf worden voorgeschreven. Het nadeel, als je het zo kunt noemen, is het bijna exclusieve voorschrift.

Voordelen
 • Optimaal product
Nadelen
 • Alleen op recept

Aankoopcriteria: Je kunt deze criteria gebruiken om oogzalven te vergelijken en te beoordelen

Werkzame stof

Het voornaamste verschil tussen verschillende oogzalven is de werkzame stof die gebruikt wordt. Je kunt de producten dus indelen en beoordelen door hun ingrediënten te vergelijken. Oogzalf voor de behandeling van droge en geïrriteerde ogen bevat vaak vitamine A (retinol), dexpanthenol of ogentroost.

Verdraagzaamheid

Oogzalven worden meestal goed verdragen. In zeldzame gevallen kunnen allergische reacties optreden.

De toevoeging van conserveermiddelen is echter schadelijk voor de tolerantie als ze over een langere periode gebruikt worden. Het Duitse Oogheelkundig Genootschap adviseert duidelijk producten zonder conserveermiddelen voor patiënten met chronische ziekten, zoals droge ogen of glaucoom, en een bevestigde allergie voor conserveermiddelen (7).

Conserveermiddelen

Enerzijds zorgen conserveermiddelen voor een langere houdbaarheid van het product en verhinderen ze ook dat ziektekiemen en ziekteverwekkers in het oog komen. Er worden zelfs conserveringsmiddelen voorgeschreven in producten die langer dan 24 uur gebruikt worden. Maar het zijn juist deze conserveringsmiddelen die zelf ongemak kunnen veroorzaken.

Conserveringsmiddelen worden verondersteld de houdbaarheid te verlengen, maar ze kunnen over een langere periode ook schadelijk zijn.

Het Duitse Oogheelkundig Genootschap raadt het gebruik van conserveringsmiddelen in oogverzorgingsproducten af, vooral bij dagelijks gebruik over een lange periode. Bij langdurig gebruik kunnen conserveermiddelen zelfs de ogen beschadigen, waardoor bijvoorbeeld chronische ontstekingen ontstaan.

De DOG raadt het vaak gebruikte conserveermiddel benzalkoniumchloride (BAC) af. De conserveermiddelen polyquad, natriumperboraat en oxychloro-complex worden duidelijk beter verdragen. Irritatie kan echter niet helemaal uitgesloten worden.

De veiligste preparaten worden geacht die zonder conserveringsmiddelen te zijn, die de veiligheid garanderen door verzilverde stalen kleppen of filters (7).

Prijs

Er zijn slechts kleine prijsverschillen tussen de verschillende oogzalfproducten. Het prijssegment van vrij verkrijgbare oogzalven varieert van ongeveer € 10 tot € 30

Als je een oogzalf op recept wilt kopen, bv. om ontstekingen en infecties te behandelen, hoef je meestal alleen de receptkosten te betalen.

Wist je dat dagelijkse buitenactiviteit bijziendheid kan voorkomen?

Daglicht, dat ongeveer 100 maal intenser is dan kunstlicht, is een belangrijke preventieve factor tegen bijziendheid. Te weinig licht leidt tot een tekort aan dopamine in het oog. Ongeveer twee uur per dag in de frisse lucht is aan te bevelen (8).

Wetenswaardigheden over oogzalf

Hoe wordt oogzalf correct aangebracht?

Volg deze stappen om oogzalf correct aan te brengen (9). Je kunt ook de bijgevoegde video bekijken.

 1. Was je handen.
 2. Doe je contactlenzen uit als dat nodig is.
 3. Kantel je hoofd achterover.
 4. Trek het onderste ooglid iets naar beneden om een ruimte te scheppen tussen het ooglid en het oog.
 5. Druk lichtjes op de tube en trek met de zalf een lijntje langs het onderste ooglid. Begin bij de binnenste ooghoek en beweeg je hand naar buiten.
 6. Wees voorzichtig dat je het oog niet aanraakt met de punt van de tube.
 7. Laat het ooglid los en knipper met de ogen om de zalf over het oog te verspreiden.
 8. Sluit de buis goed af.

We hebben een video voor je gevonden waarin het aanbrengen van de oogzalf nog eens in detail wordt geïllustreerd.

Hoe lang en hoe vaak moet oogzalf aangebracht worden?

Exacte informatie over de duur en de frequentie van het gebruik vind je in de bijsluiter of kun je krijgen bij je arts of apotheker.

Het is aan te bevelen de oogzalf direct voor het slapengaan aan te brengen, omdat het dan lang kan werken en je er geen last van hebt.

Vooral oogzalven met conserveermiddelen kunnen schade aanrichten als ze gedurende lange tijd dagelijks gebruikt worden (7).

Wat is de houdbaarheid van oogzalf?

De meeste oogzalven zijn ongeveer een maand houdbaar nadat het geneesmiddel geopend is. Kijk of de houdbaarheidsdatum op de verpakking of het product staat.

Oogdruppels en oogzalven hebben daarom een korte houdbaarheid, want zo is het risico dat bacteriën in het oog komen zo klein mogelijk.

Zijn oogdruppels of oogzalf beter voor de behandeling?

Beide soorten producten hebben uitstekende kwaliteiten. Welk product beter is hangt grotendeels af van je gebruik en situationele behoeften.

Oogzalven zijn op vetbasis, oogdruppels zijn op waterbasis.

Het verschil tussen oogdruppels en oogzalf zit vooral in de verwerking. Druppels zijn op waterbasis, zalven zijn op vetbasis. Zalven lossen daardoor minder snel op en kunnen langer in het oog blijven, wat dan weer nuttig kan zijn voor een succesvolle therapie.

Oogdruppels zijn goed voor gewone verzorging of voor speciale behoeften. Ze zijn verkrijgbaar in flesjes, maar ook in wegwerpcapsules. Vooral in deze vorm kun je ze naar behoefte gebruiken en je minder zorgen maken over de houdbaarheid. Vochtinbrengende producten zijn over de toonbank verkrijgbaar.

Als je ogen zeer intensieve verzorging nodig hebben, is oogzalf aan te bevelen. Oogzalf bevat lipiden, zodat het langer in en op het oog blijft.

Als je beide producten, druppels en zalf, tegelijk wilt gebruiken, gebruik dan eerst de oogdruppels. Na een pauze van tien tot vijftien minuten kun je de oogzalf aanbrengen.

Zijn dezelfde producten geschikt voor mens en dier?

Eerst en vooral moeten de medicijnen voor je dier altijd met je dierenarts besproken worden.

Bijna alle oogdruppels of oogzalven voor dieren komen uit de menselijke geneeskunde. De bijsluiters zijn niet geschreven voor de medicatie van dieren en zijn daarom slechts voorwaardelijk van toepassing.

Beeldbron: Garau/ 123rf.com

Referenties (9)

1. PharmaWiki, Medikamente und Gesundheit: Augensalben. 30.10.2019
Bron

2. Pfister, Elisabeth/Rose, Olaf: Entscheidungshilfen für die Therapie des trockenen Auges. In: DAZ, 2014/3
Bron

3. Bauer-Delto, A. ästhet dermatol kosmetol (2018) 10: 47. https://doi.org/10.1007/s12634-018-5714-1
Bron

4. Fang KM/Wang CT/Chen YW/Huang TW: Reduction of adhesions and antrostomy stenosis with topical vitamin A after endoscopic sinus surgery. In: The American Journal of Rhinology & Allergy, 2015/6/29
Bron

5. Krigel, A./Berdugo, M./Picard, E.: Light-induced retinal damage using different light sources, protocols and rat strains reveals LED phototoxicity. In: Neuroscience, 2016/339, S. 296-307
Bron

6. Staufenbiel, Barbara: Von Blepharitis bis zum trockenen Auge. In: Pharmazeutische Zeitung. Die Zeitschrift der deutschen Apotheker. 2018/35
Bron

7. Deutsche Ophthalmologische Gesellschaft, Gesellschaft für Augenheilkunde, 2013
Bron

8. Universtitätsklinikum Freiburg, Klinik für Augenheilkunde, Patienteninformation, 2016
Bron

9. Institut für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen (IQWiG): Augentropfen richtig anwenden. Köln, 2019.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Artikel
PharmaWiki, Medikamente und Gesundheit: Augensalben. 30.10.2019
Ga naar bron
Artikel
Pfister, Elisabeth/Rose, Olaf: Entscheidungshilfen für die Therapie des trockenen Auges. In: DAZ, 2014/3
Ga naar bron
Artikel
Bauer-Delto, A. ästhet dermatol kosmetol (2018) 10: 47. https://doi.org/10.1007/s12634-018-5714-1
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Fang KM/Wang CT/Chen YW/Huang TW: Reduction of adhesions and antrostomy stenosis with topical vitamin A after endoscopic sinus surgery. In: The American Journal of Rhinology & Allergy, 2015/6/29
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Krigel, A./Berdugo, M./Picard, E.: Light-induced retinal damage using different light sources, protocols and rat strains reveals LED phototoxicity. In: Neuroscience, 2016/339, S. 296-307
Ga naar bron
Artikel
Staufenbiel, Barbara: Von Blepharitis bis zum trockenen Auge. In: Pharmazeutische Zeitung. Die Zeitschrift der deutschen Apotheker. 2018/35
Ga naar bron
Pressemitteilung der Deutschen Ophthalmologischen Gesellschaft (DOG)
Deutsche Ophthalmologische Gesellschaft, Gesellschaft für Augenheilkunde, 2013
Ga naar bron
Patienteninformationsblatt
Universtitätsklinikum Freiburg, Klinik für Augenheilkunde, Patienteninformation, 2016
Ga naar bron
Artikel
Institut für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen (IQWiG): Augentropfen richtig anwenden. Köln, 2019.
Ga naar bron
Recensies