Laatst bijgewerkt: 17-08-2021

Onze selectiecriteria

33Onderzochte producten

40Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

153Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote oogdruppeltest 2023. Hier stellen we alle oogdruppels die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste oogdruppels voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je oogdruppels wilt kopen.

Belangrijk om te weten

  • Oogdruppels zijn geneesmiddelen die rechtstreeks in het oog gedruppeld worden. Ze hebben verschillende werkzame bestanddelen en werken plaatselijk.
  • Oogdruppels zijn verkrijgbaar in flacons of in afzonderlijke plastic ampullen, ook wel ophtioles genoemd.
  • Oogdruppels kunnen verschillende oogklachten tegengaan, zoals droge of jeukende ogen. Oogziekten zoals bindvliesontsteking of glaucoom kunnen ook met oogdruppels behandeld worden.

Beste Oogdruppels: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf kunt stellen voor je oogdruppels koopt

Wat zijn oogdruppels?

Oogdruppels zijn geneesmiddelen in vloeibare vorm die rechtstreeks in het oog worden gedruppeld, hetzij op het hoornvlies, hetzij in de bindvlieszak. Oogdruppels worden gebruikt om een aantal ziekten van het oog te behandelen.

Oogdruppels brengen verlichting. Of je nu last hebt van branderige, jeukende of kriebelende ogen, oogdruppels kunnen deze symptomen verlichten. (Image source: 123rf.com / 68983734)

Oogdruppels zijn er met verschillende werkzame stoffen. Oogdruppels hebben een waterige of olieachtige consistentie. Ook de viscositeit van oogdruppels kan verschillen.

Ze kunnen zowel op recept als zonder recept verkrijgbaar zijn. Het is dus belangrijk dat je goed geïnformeerd bent en het liefst met een arts of apotheker praat voordat je oogdruppels neemt.

Bijvoorbeeld, oogdruppels kunnen gebruikt worden voor de behandeling van het volgende

  • Vermoeide, droge, jeukende, rode ogen
  • Conjunctivitis en andere infecties
  • Cataract en andere troebelingen van het oog
  • Problemen bij het dragen van contactlenzen
  • Behandeling na operaties
  • En nog veel meer

Voor wie zijn oogdruppels geschikt?

Oogdruppels zijn in principe geschikt voor iedereen die oogproblemen heeft en ze met behulp van medicijnen wil behandelen.

Oogdruppels worden rechtstreeks in het oog gedruppeld, wat een zekere handigheid vereist.

Veel mensen zijn – begrijpelijk – erg gevoelig als het om hun ogen gaat. De ogen zijn een gevoelig orgaan dat we willen beschermen.

Het idee iets in het oog te krijgen kan veel mensen afschrikken of het onmogelijk maken het in te nemen. Dus, vooral de eerste keer kost het enige moeite om oogdruppels in te nemen.

Oudere mensen of mensen met motorische beperkingen kunnen ook nalaten oogdruppels in te nemen.

Het is dus zinvol een tweede persoon om hulp te vragen om mogelijke verwondingen of een verkeerde dosering te voorkomen.

Hoe werken oogdruppels?

Oogdruppels hebben een reeks actieve ingrediënten. Deze zijn speciaal voor bepaalde aandoeningen of symptomen ontworpen.
Je krijgt alleen het beste effect als je ze regelmatig inneemt.

Veel oogdruppels werken onmiddellijk. In de regel bereik je alleen een optimaal effect als je regelmatig oogdruppels inneemt.

Oogdruppels en hun speciale werkzame bestanddelen kunnen de symptomen van een ziekte verlichten of de oorzaak behandelen.

Allergie

In een dubbelblind onderzoek naar allergeenprovocatie kregen 67 mensen met een bewezen allergie epinastine oogdruppels in één oog.

Bij beide gelegenheden verhinderden de epinastine oogdruppels het branden van de ogen, hyperaemie en andere symptomen tussen 3 en 20 minuten na provocatie. (1)

Droge ogen

Aan de studie namen 47 patiënten met zeer droge ogen deel. Ze moesten zichzelf gedurende 8 weken vier keer per dag de oogdruppels(DNase) toedienen.

Geconcludeerd werd dat de behandeling van patiënten met droge ogen met DNase oogdruppels veilig en verdraagbaar is en de mogelijkheid biedt om ernstige tekenen en symptomen te verminderen. (2)

Zijn oogdruppels geschikt voor mensen met een allergie?

Dat hangt af van de allergie en ook van de specifieke oogdruppels. Oogdruppels variëren zo sterk in hun ingrediënten en werkzame stoffen dat er geen algemene uitspraak over gedaan kan worden.

Oogdruppels kunnen een allergie opwekken.

Oogdruppels worden vaak gebruikt om allergiesymptomen te behandelen, zoals jeukende, geïrriteerde ogen of bindvliesontsteking. We gaan hier in een ander deel van de gids dieper op in.

Maar oogdruppels zelf kunnen ook allergene ingrediënten bevatten en een allergie opwekken.

Er zijn extra oogdruppels voor mensen met een allergie.

Als je allergisch bent voor bepaalde ingrediënten, raadpleeg dan eerst een arts of apotheker voor je oogdruppels gebruikt.

Er zijn oogdruppels voor mensen met een allergie. Anti-allergene oogdruppels hebben een vermelding van die strekking op hun verpakking of op de bijsluiter.

Zijn oogdruppels of oogspray beter voor mij?

Er is geen eenvoudig antwoord op wat beter is. Het grote verschil zit in hoe ze gebruikt worden.

Als oogdruppels moeilijk of ongemakkelijk voor je zijn om in te nemen, kunnen oogsprays een alternatief zijn.

Oogsprays worden op het gesloten ooglid gespoten. Als je je oog opent en knippert, komt de vloeistof in het oog.

Het is belangrijk op te merken dat oogsprays vaak alleen geschikt zijn als “kunsttranen” voor de behandeling van droge of rode ogen.

Omdat ze heel moeilijk te doseren zijn, zijn ze niet bedoeld om ziekten te behandelen.

Vergeleken met oogdruppels zijn oogsprays niet erg gebruikelijk. De algemene keuze aan oogsprays is dus nogal beperkt.

Wat zijn de bijwerkingen en wisselwerkingen van oogdruppels?

Oogdruppels kunnen, zoals alle geneesmiddelen, bijwerkingen veroorzaken. Bijwerkingen zijn mogelijk, maar treden niet bij iedereen op.

Oogdruppels kunnen ook een wisselwerking hebben met andere geneesmiddelen. Als je medicijnen gebruikt, moet je eerst met een arts overleggen voor je oogdruppels gebruikt.

We hebben algemene informatie over bijwerkingen en interacties samengevat in de volgende tabel:

Bijwerkingen

Typische bijwerkingen zijn medicijnresten, smaakstoornissen of roodheid van de ogen. Zelden kunnen zwelling, irritatie en oogpijn optreden.

Bijwerkingen kunnen variëren, afhankelijk van de werkzame stof en het product. De precieze bijwerkingen staan beschreven in de bijsluiter. Je arts of apotheker kan je ook meer informatie geven.

Interacties

Oogdruppels hebben gewoonlijk geen wisselwerking met andere geneesmiddelen, omdat ze alleen bedoeld zijn om plaatselijk via het oog ingenomen te worden.

Als je verschillende oogdruppels gebruikt, moet je dit met je arts overleggen. Oogdruppels kunnen via de binnenste ooghoek in de nasopharynx terechtkomen als ze niet goed ingenomen worden.

Daar kunnen ze via de slijmvliezen in de rest van het lichaam terechtkomen en ongewenste effecten hebben. Deze omvatten hartkloppingen en ademhalingsmoeilijkheden.

Als je je zorgen maakt over mogelijke bijwerkingen of wisselwerkingen, raadpleeg dan zeker een arts of apotheker.

Meer gedetailleerde informatie over bijwerkingen en interacties staat ook in de bijsluiter.

Het correct innemen van de druppels en het raadplegen van een arts zijn erg belangrijk om negatieve bijwerkingen en wisselwerkingen te voorkomen.

Zijn oogdruppels ook zonder recept verkrijgbaar?

Ja, er zijn vrij verkrijgbare oogdruppels. Ze zijn verkrijgbaar in drogisterijen, apotheken, soms in discounters, en online.

Over-the-counter oogdruppels zijn meestal “kunsttranen” en bedoeld om droge, jeukende, rode ogen te behandelen.

Hun taak is het oog te bevochtigen en irritatie te verlichten. Ze zijn vooral goed voor dragers van contactlenzen en zijn gemakkelijk aan te schaffen.

Oogdruppels voor de behandeling van oogziekten, daarentegen, vereisen vaak een recept. Een bezoek aan de dokter is dus een eerste vereiste.

Welke oogdruppels moet ik gebruiken tegen droge ogen?

Oogdruppels met vochtinbrengende actieve bestanddelen zijn geschikt voor droge ogen. Ze worden ook wel “kunsttranen” genoemd en lijken op natuurlijke tranen.

Oogdruppels met hyaluron zijn bijzonder effectief. Oogdruppels zonder conserveermiddelen en fosfaten worden ook goed verdragen door gevoelige ogen. (3)

Als je voortdurend last hebt van droge ogen en externe factoren zoals droge verwarmingslucht kunnen worden uitgesloten, kan dit wijzen op een ziekte. Het is misschien een goed idee om naar een dokter te gaan om uit te zoeken wat de oorzaak is.

Welke oogdruppels moet ik gebruiken voor glaucoom?

Glaucoom kan behandeld worden met oogdruppels die de druk in het oog verlagen. Er zijn een aantal oogdruppels voor dit doel verkrijgbaar.

Oogdruppels met bètablokkers, prostaglandinen, cholinergica, alfa agonisten en andere werkzame stoffen worden gebruikt voor de behandeling. Welk geneesmiddel uiteindelijk geschikt is hangt van veel factoren af.

De behandeling moet meerdere malen per dag en over een langere periode toegediend worden. Het is ook belangrijk dat deze behandeling door een arts ondersteund en gecontroleerd wordt.

Welke oogdruppels moet ik gebruiken bij allergie?

Oogdruppels kunnen een middel zijn tegen allergiesymptomen. Vooral hooikoorts of andere pollenallergieën kunnen met oogdruppels verlicht worden.

Er zijn speciale vrij verkrijgbare oogdruppels om allergiesymptomen te verlichten. Antihistamine middelen zoals levocabastine of azelastine worden gewoonlijk aan oogdruppels toegevoegd.

Om extra irritatie van het oog te voorkomen, moeten vooral milde, fosfaat- en conserveermiddelvrije oogdruppels gekozen worden.

Welke oogdruppels moet ik gebruiken tegen bindvliesontsteking?

Welke oogdruppels geschikt zijn om conjunctivitis te behandelen hangt af van de oorzaak van de ontsteking.

Conjunctivitis kan door bacteriën of virussen veroorzaakt worden. Ook allergieën kunnen bindvliesontsteking veroorzaken.

De volgende tabel geeft een overzicht van de oorzaken en behandelingsmogelijkheden:

Bacteriële infectie Virale infectie Allergieën
Conjunctivitis wordt behandeld met antibiotische oogdruppels. Conjunctivitis kan niet direct behandeld worden. Oogdruppels met slijmvliesontzwellende en ontsmettende werking verlichten de symptomen. Conjunctivitis verbetert als de irriterende stof verwijderd wordt. Anti-allergische oogdruppels kunnen de symptomen verlichten.

Er zijn een aantal verschillende oogdruppels die speciaal bedoeld zijn om bindvliesontsteking te behandelen.

Welke voor jou geschikt zijn, hangt af van de oorzaak van de bindvliesontsteking en van je behoeften.

Welke oogdruppels moet ik voor kinderen gebruiken?

Er is meestal geen verschil tussen oogdruppels voor volwassenen en voor kinderen. Waar op gelet moet worden is de dosering en de frequentie van gebruik.

Veel ouders hebben moeite met het geven van oogdruppels aan jonge kinderen. Peuters begrijpen niet wat er aan de hand is. Ze spartelen, friemelen, knijpen hun ogen dicht of kunnen zelfs beginnen te schreeuwen.

Hoeveel kosten oogdruppels?

Oogdruppels zijn er in verschillende prijsklassen. De prijs wordt niet alleen bepaald door het product, maar ook door de verpakking en de hoeveelheid.

Je kunt goedkope oogdruppels krijgen in kleine hoeveelheden voor zo weinig als € 5. Duurdere oogdruppels kosten zo’n € 10 tot € 15, afhankelijk van de hoeveelheid, en de sky’s the limit.

De prijs wordt ook gegeven in euro’s per 100 milliliter (€/100 ml), wat de algemene vergelijking gemakkelijker maakt. Dit kan een beetje afschrikken, want je kunt prijzen tegenkomen van € 100/100 ml of zelfs meer.

De goedkoopste oogdruppels kosten ongeveer €40 per 100 ml. Duurdere preparaten, daarentegen, kosten gemakkelijk 120€ per 100 ml of nog meer. Maar omdat oogdruppels in kleine hoeveelheden worden verkocht en een dosis maar ongeveer 0.5 ml is, hoef je niet al te bang te zijn.

Wat zijn de alternatieven voor oogdruppels?

Er zijn een paar mogelijke alternatieven voor oogdruppels. Of een alternatief voor jou geschikt is, hangt af van je behoeften.

In de volgende tabel stellen we de mogelijke alternatieven voor.

Alternatief Beschrijving
Oogspray Oogsprays worden op het gesloten ooglid gespoten. Als met het ooglid geknipperd wordt, komt de olieachtige vloeistof in het oog en wordt daar verdeeld. Veel mensen vinden deze methode comfortabeler. Oogsprays zijn alleen verkrijgbaar voor de behandeling van droge ogen. Er bestaan geen oogsprays voor de behandeling van oogziekten. Oogsprays zijn niet overal verkrijgbaar en de keuze is eerder beperkt.
Oogbad In een oogbad worden de ogen bevochtigd met een zoutoplossing die lijkt op tranen, in een speciaal klein teiltje. De behandeling is nogal omslachtig, maar is bijzonder effectief bij geïrriteerde, droge ogen.
Oogzalf Oogzalven zijn geneesmiddelen met een dikke consistentie en blijven daardoor langer in het oog. Ze worden vaak samen met oogdruppels gebruikt. Ze worden, net als oogdruppels, rechtstreeks op het oog aangebracht. De zalf wordt in de bindvlieszak gesmeerd. Ze werken bijzonder goed ’s nachts en kunnen gebruikt worden voor de behandeling van een breed scala van klachten en ziekten.
Orale geneesmiddelen Sommige oogziekten kunnen ook behandeld worden met geneesmiddelen die niet als oogdruppels of zalven ingenomen worden. Het voordeel van oogdruppels is echter dat ze plaatselijk werken, terwijl andere medicijnen die bijvoorbeeld worden doorgeslikt niet zo’n direct effect hebben. Als je veel problemen hebt met het innemen van oogdruppels, moet je dit met je arts bespreken.

Besluit: Welke soorten oogdruppels zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er is een ruime keuze aan oogdruppels met verschillende werkzame bestanddelen om allerlei aandoeningen en ziekten te behandelen. De keuze is heel individueel en moeilijk te veralgemenen.

Maar als je eenmaal de oogdruppels voor de behandeling van je aandoening gevonden hebt en ze wilt kopen, heb je meestal twee mogelijkheden

  • Oogdruppels in flesjes
  • Oogdruppels in wegwerpampul (ophtiole)

Het verschil zit dus in de verpakking. Het is eerst bijkomstig, maar het heeft een grote invloed. De meeste oogdruppels zijn er in deze vormen en je moet goed nadenken over welke voor jou geschikt is.

Om je te helpen kiezen, stellen we in het volgende hoofdstuk beide soorten verpakkingen en hun voor- en nadelen voor.

Wat zijn de kenmerken van oogdruppels in flacons en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De verpakking is een flacon van zacht materiaal waarin geknepen kan worden. Het geneesmiddel kan dus direct uit de verpakking in het oog gedruppeld worden.

Voordelen
  • Goedkoop
  • Grote keuze aan producten door standaardverpakking
  • Compacte verpakking
  • Weinig afval
Nadelen
  • Bevat conserveermiddelen, Kan niet samen met contactlenzen gebruikt worden
  • Ongemakkelijker om in te nemen
  • Korte houdbaarheidsdatum

Oogdruppels in een flacon zijn vooral geschikt voor mensen die regelmatig oogdruppels innemen.

Wat onderscheidt oogdruppels van ophtioles en wat zijn hun voor- en nadelen?

Ophtioles zijn kleine flesjes van kunststof die lijken op capsules of ampullen. Ze worden opengebroken en in het oog gedruppeld.

Voordelen
  • Individueel verpakte dosering
  • Gemakkelijker in te nemen door kleine verpakking
  • Geen conserveringsmiddelen
Nadelen
  • Duurder
  • Kleine capsules kunnen verloren gaan
  • Meervoudige verpakking geeft meer afval

Oogdruppelophtiolen zijn er in verschillende sets, bijvoorbeeld als verpakking van 12, 20 of 30 stuks. Ophtiolen zijn vooral geschikt voor wie af en toe oogdruppels wil innemen.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om oogdruppels te vergelijken en te evalueren

Hieronder laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te beslissen tussen oogdruppels.

De criteria die je kunt gebruiken om oogdruppels te vergelijken zijn onder andere

  • Behandeling
  • Actieve ingrediënten
  • Bijwerkingen en interacties
  • Omgaan met
  • Beschikbaarheid
  • Houdbaarheid

In de volgende paragrafen leggen we uit wat elk criterium is, om je te helpen beslissen welk te kopen.

Behandeling

Als je overweegt oogdruppels te nemen, zul je waarschijnlijk oogongemakken willen behandelen. Er zijn oogdruppels voor verschillende aandoeningen.

Oogdruppels zijn over de toonbank verkrijgbaar als kunsttranen om rode, droge of vermoeide ogen te behandelen, vooral voor dragers van contactlenzen.

Er is een ruime keuze aan merken en producten, en je moet er specifieke informatie over krijgen. Artsen of apothekers zijn meestal beschikbaar om je advies te geven.

Als je dokter je gezegd heeft dat je speciale oogdruppels moet nemen om bepaalde oogaandoeningen te behandelen, heb je niet veel speelruimte.

Je moet het recept van je arts volgen en de juiste druppels bij de apotheek halen.

Werkzame bestanddelen

Oogdruppels hebben verschillende werkzame bestanddelen, afhankelijk van de behandeling die ermee behandeld moet worden. Sommige oogdruppels bevatten antibiotica.

De meest typische actieve bestanddelen zijn hyaluronzuur, hypromellose, dexpanthenol, vitamine A en E.

Welk actief bestanddeel en dus welke oogdruppels geschikt zijn voor jou, hangt af van je individuele symptomen.

Allergielijders moeten voorzichtig zijn met oogdruppels om mogelijke reacties te voorkomen. Allergie-informatie vind je meestal op de verpakking van het product. Artsen en apothekers kunnen je ook advies geven als je je zorgen maakt.

Bijwerkingen en wisselwerkingen

Zoals alle geneesmiddelen kunnen oogdruppels bijwerkingen hebben en wisselwerkingen met andere geneesmiddelen. We zijn in onze gids al meer in detail op dit onderwerp ingegaan.

Vooral als je al bijwerkingen van oogdruppels hebt gehad of andere geneesmiddelen gebruikt, moet je voorzichtig zijn met het kiezen van oogdruppels.

Het is verstandig een arts of apotheker te raadplegen om te voorkomen dat je je lichaam schaadt.

Ook als je last hebt van allergieën, moet je goed geïnformeerd zijn over de producten. De bijsluiter beschrijft mogelijke allergische reacties en vermeldt alle stoffen die erin zitten.

Omgaan met

Het innemen van oogdruppels kan voor veel mensen om verschillende redenen moeilijk zijn. In het algemeen lijken oogdruppels in principe erg op elkaar. Het geneesmiddel wordt rechtstreeks uit het flesje of de ophtiole (kleine ampul) in het oog gedruppeld.

Losse ampullen maken het vaak gemakkelijker om het geneesmiddel in te nemen, omdat ze kleiner zijn en het voor veel mensen gemakkelijker is zo’n voorwerp dicht bij het oog te brengen. Tegelijk kan het hanteren van de kleine en delicate ampul een moeilijkheid zijn.

Het innemen van oogdruppels wordt over het algemeen niet als toegankelijk beschouwd. Kinderen, mensen met motorische beperkingen en ouderen kunnen daarom beter een tweede persoon om hulp vragen of op een andere behandelmethode overschakelen.

Beschikbaarheid

Oogdruppels zonder recept zijn te koop in apotheken, drogisterijen en soms zelfs in supermarkten. Veel oogdruppels zijn ook online verkrijgbaar.

Sommige speciale preparaten moeten vooraf besteld worden bij de apotheek of kunnen alleen via internet gekocht worden.

Afhankelijk van de oogdruppels die je nodig hebt, kun je ze bij verschillende handelaars kopen. Het is vaak het gemakkelijkst om oogdruppels te kopen bij je plaatselijke drogist of apotheek.

Als je een meer gespecialiseerd product nodig hebt, kun je ze het beste online bestellen.

Oogdruppels op recept die door een arts zijn voorgeschreven, kun je het beste in een apotheek kopen. Het is beter om weg te blijven van online leveranciers van receptgeneesmiddelen.

Houdbaarheid

Oogdruppels zijn na opening ongeveer 4-6 weken houdbaar.

Oogdruppels zijn ondanks toegevoegde conserveermiddelen kort houdbaar. In de regel zijn oogdruppels na opening slechts 4-6 weken houdbaar. Een paar preparaten gaan tot 3 maanden mee.

Dit geldt echter alleen voor oogdruppels in flacons, want als de verpakking eenmaal opengebroken is, is de hele inhoud aangetast.

Oogdruppels in ophtioles gaan daarom over het geheel langer mee, maar de afzonderlijke geopende capsule moet onmiddellijk gebruikt worden.

Als je oogdruppels koopt, moet je daarom goed bedenken hoe vaak je ze zult gebruiken. Oogdruppels mogen nooit gebruikt worden als de houdbaarheidsdatum verstreken is.

Interessante feiten over oogdruppels

Hoe neem ik oogdruppels op de juiste manier in?

Voor het beste resultaat is het belangrijk de precieze aanwijzingen van de arts en de bijsluiter te volgen.

Het innemen van oogdruppels kan een beetje lastig zijn. We hebben een briefing voor je samengesteld om het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

  1. Was je handen: Was je handen om te voorkomen dat er vuil of ziektekiemen in je oog komen.
  2. Doe oude contactlenzen uit: Doe de contactlenzen uit. Je moet minstens 15 minuten zonder contactlenzen na het innemen ervan.
  3. Kantel je hoofd naar achteren: Kantel je hoofd naar achteren.
  4. Trek je ooglid naar beneden: Trek je onderste ooglid zachtjes naar beneden en richt je blik naar boven.
  5. Gebruik oogdruppels: Houd het flesje dicht boven je oog, maar raak het niet aan. Druppel de vloeistof op de onderste rand van je oog.
  6. Sluit je ogen: Laat het ooglid los en sluit je oog zonder het dicht te knijpen. Druk op de binnenste ooghoek, zodat de druppels niet in de nasofarynx stromen. Houd je ogen 1-3 minuten gesloten. Volg de aanwijzingen op de bijsluiter.

De volgende video laat zien hoe je oogdruppels inneemt:

Waar moet ik op letten bij het innemen van oogdruppels?

Er zijn een paar belangrijke dingen die je moet onthouden bij het innemen van oogdruppels

  • Oogdruppels kunnen uit het oog lopen als ze niet goed ingenomen worden. Dit kan hun effectiviteit verminderen. Het is daarom heel belangrijk dat je bij het innemen van de oogdruppels zo nauwkeurig mogelijk te werk gaat en de aanwijzingen nauwkeurig opvolgt.
  • Bij onjuiste inname kunnen oogdruppels in de neus-keelholte stromen en via slijmvliezen in de rest van het lichaam terechtkomen.
    Daar kunnen ze ongewenste bijwerkingen uitlokken of reageren met andere geneesmiddelen. Het is daarom belangrijk het oog goed te sluiten na het innemen van de druppels en in de binnenste ooghoek te knijpen.
  • Contactlenzen moeten uitgedaan worden voordat je oogdruppels inneemt. Ze kunnen er op z’n vroegst na 15 minuten weer in gezet worden.
  • Sommige oogdruppels, vooral kunsttranen, kunnen echter zonder problemen met contactlenzen in het oog gebruikt worden, of zijn er zelfs speciaal voor gemaakt. Volg de instructies van het product.
  • Als je meer dan één oogdruppel neemt, moet je 10 minuten wachten tussen elk geneesmiddel. Je arts kan je meer informatie geven over de juiste volgorde en het juiste gebruik van de medicijnen.
  • Oogdruppels zijn meestal betrekkelijk kort houdbaar. De meeste gaan ongeveer 6 weken mee na opening. Verlopen oogdruppels mogen nooit gebruikt worden.

Hoe lang zijn oogdruppels houdbaar?

Oogdruppels zijn betrekkelijk kort houdbaar. Eenmaal geopend zijn de meeste oogdruppels slechts 4-6 weken houdbaar.

Er zijn echter ook preparaten die tot 3 maanden houdbaar zijn. De precieze houdbaarheidsdatum vind je op de bijsluiter of op de verpakking.

Als de druppels eenmaal geopend zijn, moeten ze op een droge plaats bij kamertemperatuur bewaard worden en altijd goed afgesloten worden. Oogdruppels mogen nooit gebruikt worden als de houdbaarheidsdatum verstreken is.

Wat zijn de oorzaken van droge ogen?

Veel mensen hebben last van droge ogen. Deze klacht kan door vele factoren veroorzaakt worden. Ze schrijven het echter toe aan de volgende oorzaken

  • Onvoldoende traanvocht
  • Veranderde samenstelling van het traanvocht
  • Verminderd knipperen

De meest voorkomende oorzaak van droge ogen zijn contactlenzen, het verwarmen van lucht en langdurig naar een beeldscherm kijken. Overschakelen op andere contactlenzen of een bril kan verlichting geven.

Een luchtbevochtiger is nuttig op kantoor, en pauzes en ontspanningsoefeningen kunnen helpen bij droge en vermoeide ogen.

Lang naar het beeldscherm staren kan onze ogen vermoeien en uitdrogen. Pauzes nemen en ontspanningsoefeningen doen kunnen onze ogen helpen. (Image source: pixabay.com / fancycrave1)

Schommeling in de traanproductie gedurende de dag is normaal. Ziekten, medicijnen, hormonale schommelingen, dieet en vele andere factoren kunnen de traanproductie en -samenstelling beïnvloeden.

Om je te helpen deze factoren te voorkomen, hebben we in het gelinkte artikel wat informatie voor je samengevat. Hier vind je tips en trucs voor een gezonder leven.

Oogdruppels die als kunsttranen gebruikt worden zijn een goed eerste hulpmiddel bij droge ogen. Als je echter vaak en langdurig last hebt van droge ogen, moet je voor deze klacht naar de dokter gaan.

Vooral als oorzaken zoals lang aan een beeldscherm werken of droge kantoorlucht kunnen worden uitgesloten.

Zijn er oogdruppels om cataract te behandelen?

Cataract is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van blindheid. Bij deze ziekte wordt de lens troebel en neemt het gezichtsvermogen af. Dit kan leeftijdsgebonden zijn en komt zowel bij mensen als bij dieren voor.

De standaardbehandeling is chirurgie. De vertroebelde lens wordt chirurgisch vervangen. Deze procedure is echter duur, tijdrovend en kan tot complicaties leiden.

Onderzoekers zijn er echter in geslaagd de vertroebeling van de lens met succes om te keren met het werkzame bestanddeel lanosterol. Oogdruppels met lanosterol zouden daarom in de toekomst een operatie kunnen vervangen en het leven van veel mensen over de hele wereld kunnen verbeteren.

(Beeldbron: 123rf.com / 111118245)

Referenties (3)

1. Abelson MB, Gomes P, Crampton HJ, Schiffman RM, Bradford RR, Whitcup SM. Efficacy and tolerability of ophthalmic epinastine assessed using the conjunctival antigen challenge model in patients with a history of allergic conjunctivitis. Clin Ther. 2004 Jan;26(1):35-47.
Bron

2. Mun C, Gulati S, Tibrewal S, Chen YF, An S et al. A Phase I/II Placebo-Controlled Randomized Pilot Clinical Trial of Recombinant Deoxyribonuclease (DNase) Eye Drops Use in Patients With Dry Eye Disease. Translational Vision Science & Technology. 2019 May; Vol.8, 10.
Bron

3. Karaca EE, Özek D, Evren Kemer Ö. Comparison study of two different topical lubricants on tear meniscus and tear osmolarity in dry eye. Cont Lens Anterior Eye. 2019 Oct 12. pii: S1367-0484(19)30218-8.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Abelson MB, Gomes P, Crampton HJ, Schiffman RM, Bradford RR, Whitcup SM. Efficacy and tolerability of ophthalmic epinastine assessed using the conjunctival antigen challenge model in patients with a history of allergic conjunctivitis. Clin Ther. 2004 Jan;26(1):35-47.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Mun C, Gulati S, Tibrewal S, Chen YF, An S et al. A Phase I/II Placebo-Controlled Randomized Pilot Clinical Trial of Recombinant Deoxyribonuclease (DNase) Eye Drops Use in Patients With Dry Eye Disease. Translational Vision Science & Technology. 2019 May; Vol.8, 10.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Karaca EE, Özek D, Evren Kemer Ö. Comparison study of two different topical lubricants on tear meniscus and tear osmolarity in dry eye. Cont Lens Anterior Eye. 2019 Oct 12. pii: S1367-0484(19)30218-8.
Ga naar bron
Recensies