Laatst bijgewerkt: 17-08-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

28Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

128Verzamelde opmerkingen

Elke dag wisselen mensen niet alleen beleefdheden uit, maar ook allerlei verschillende ziekteverwekkers. Ziektekiemen, virussen en bacteriën vinden snel een besmettingsweg, en daarom is een zekere mate van hygiëne erg belangrijk.

Naast het wassen van de handen met zeep grijpen steeds meer mensen naar een ontsmettingsmiddel – of het nu een vloeibaar ontsmettingsmiddel, een ontsmettingsgel of een ontsmettingsdoekje is.

Met onze ontsmettingstest 2023 willen we je helpen en je een goed overzicht geven. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en willen graag meer uitleg geven over desinfecterende middelen voor handen, huid en oppervlakken.

Belangrijk om te wete

 • Een ontsmettingsmiddel wordt gebruikt om besmettelijke en ziekteverwekkende kiemen te inactiveren. Op die manier worden bacteriën, virussen en schimmels vernietigd en wordt de verspreiding van ziekten tegengegaan.
 • Het beoogde gebruik van ontsmettingsmiddelen varieert, want ze zorgen voor steriliteit op oppervlakken, huid, handen en kamers. Voor een optimaal effect moet het ontsmettende oppervlak volledig bevochtigd zijn, moet de inwerktijd in acht genomen worden en moet de aanbevolen effectieve concentratie gebruikt worden.
 • Na de houdbaarheidsdatum wordt een ontsmettingsmiddel niet bedorven, maar bereikt het misschien niet langer het gewenste effect. De reden hiervoor is de mogelijke vervluchtiging van sommige stoffen.

Beste Ontsmettingsmiddel: Onze selectie

Criteria voor het kopen en evalueren van ontsmettingsmiddelen

In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele ontsmettingsmiddelen die er zijn.

Bij het kopen van ontsmettingsmiddelen moet je letten op de volgende kenmerken:

In de volgende paragrafen willen we je uitleggen wat de afzonderlijke criteria zijn. Door de juiste keuze te maken, kun je schimmels, bacteriën en virussen bestrijden en jezelf beschermen tegen mogelijke ziekteverwekkers.

Ingrediënten

Net als verschillende reinigingsmiddelen zijn ontsmettingsmiddelen gebaseerd op verschillende werkzame bestanddelen. De ziekteverwekkers waartegen een ontsmettingsmiddel werkzaam is, hangen dus af van de inhoud. Op het etiket van het product staat aangegeven tegen welke micro-organismen het betreffende middel werkzaam is.

De volgende eigenschappen worden onderscheiden:

type eigenschap
bactericide werkt tegen bacteriën
fungicidal werkt tegen schimmels
virucidal werkt tegen omhulde en niet-omhulde virussen
beperkt virucidal werkt tegen omhulde virussen

In principe bestaan de meeste ontsmettingsmiddelen hoofdzakelijk uit alcohol. Op het gebied van desinfectie hebben alcoholen zoals ethanol, propanol of isopropanol vele toepassingsgebieden.

Ze zijn bactericide, fungicide en gedeeltelijk virucide, maar niet tegen bacteriesporen. Om deze redenen werkt alcohol goed als ontsmettingsmiddel tegen bacteriën, schimmels en sommige virussen.

De alcohol dringt de bacteriën binnen en denatureert de proteïnen van de ziekteverwekkers.

Een ontsmettingsmiddel op alcoholbasis wordt gebruikt voor handdesinfectie, huiddesinfectie, oppervlakte-desinfectie en instrumentendesinfectie. Het wordt geclassificeerd als onschadelijk voor de gezondheid en werkt heel snel.

Ontsmettingsmiddelen met 60% tot 95% volumeprocent alcohol zijn het meest effectief. Alternatieven zijn ontsmettingsmiddelen gemaakt van aldehyden, chloor, jodium, zuren en peroxiden.

Inhoud

Ontsmettingsmiddelen zijn verpakt in een grote verscheidenheid aan maten, afhankelijk van je behoeften. Hiertoe behoren dispensers, sprays, flessen en bussen. Je kunt kleine flesjes van ongeveer 20 milliliter kopen tot grote bussen van ongeveer 20 liter.

De kleine flesjes zijn bijzonder geschikt voor op reis, want ze zijn gemakkelijk op te bergen en erg praktisch. Grote hoeveelheden ontsmettingsmiddel zijn geschikt voor plaatsen waar veel mensen samenkomen. Als meerdere liters worden gekocht, moet goed opgelet worden hoe het product bewaard wordt. Informatie hierover vind je meestal op het etiket van de verpakking.

Gebruik

Elk ontsmettingsmiddel heeft specifieke eisen voor maximale effectiviteit. Daarom is de gebruiksaanwijzing van de fabrikant heel belangrijk.

Bij het bekijken van de gebruiksaanwijzing van de fabrikant is het ook belangrijk te weten voor welke toepassing het ontsmettingsmiddel geschikt is. Niet elk ontsmettingsmiddel is even geschikt voor alle oppervlakken.

Bijzonder agressieve werkstoffen en veelvuldig gebruik kunnen de natuurlijke bescherming van de huid aantasten. Veel oppervlakken en materialen reageren gevoelig op bepaalde ingrediënten, dus is voorzichtigheid geboden.

In principe maken we onderscheid tussen het desinfecteren van handen en huid en oppervlakken. Een ontsmettingsmiddel voor handen of huid is dus het meest geschikt voor de behoeften van de huid. Vaak worden ingrediënten gebruikt die niet te hard zijn en die de huid verzorgen. Het wordt gebruikt op de delen van het lichaam die met de meeste ziektekiemen in aanraking komen.

Een ontsmettingsmiddel voor oppervlakken wordt meestal verkocht als een concentraat dat met water verdund moet worden of als een mengsel met water. Het kan gebruikt worden om oppervlakken te behandelen zoals deurklinken, leuningen, tafelbladen, tegels of zelfs vloeren. Oppervlaktedesinfectie is nodig in een ziekenhuis, bijvoorbeeld. (1)

Huidcompatibiliteit

Heb je vaak met veel mensen te maken op je werk of in je privéleven? Regelmatig de handen schoonmaken is essentieel om de verspreiding van ziekteverwekkers tegen te gaan. Maar desinfecteren van de huid kan de natuurlijke beschermlaag van de handen beschadigen of uitdrogen. Daarom is het van essentieel belang dat je zeker weet dat de huid het gekozen product goed verdraagt.

Bescherm je huid tegen uitdrogen.

Hoe goed het ontsmettingsmiddel verdragen wordt, hangt af van de actieve bestanddelen. Voor droge handen wordt een ontsmettingsmiddel met vochtinbrengende bestanddelen aanbevolen. Deze werkstoffen hebben een vochtinbrengende werking en beschermen zo de gevoelige huid. (2)

pH-neutrale ontsmettingsmiddelen zullen de huid ook minder snel van streek maken. Net als mensen met een gevoelige huid moeten ook mensen met een allergie erop letten dat ze een product kiezen zonder geurstoffen of kleurstoffen, die huidirritatie kunnen veroorzaken. (2)

Gids: Veel gestelde vragen over ontsmettingsmiddelen uitvoerig beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de doeltreffendheid van ontsmettingsmiddelen en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende rubrieken samengevat.

Wat is een ontsmettingsmiddel en hoe werkt het?

Een ontsmettingsmiddel is een stof die gebruikt wordt voor chemische reiniging, de zogenaamde desinfectie. Het tegenovergestelde hiervan is lichamelijke reiniging. Om dit beter te begrijpen volgt nu een differentiatie

 • Schoonmaken: Verwijdering van zichtbaar en onzichtbaar vuil om ziektekiemen hun levensbasis te ontnemen en te voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen
 • Ontsmetting: Het doden of inactiveren van besmettelijke en ziekteverwekkende kiemen

Desinfectie treedt pas op als maximaal tien kiemen op een miljoen overleven. Dit betekent dus het specifiek doden van ziekteverwekkers door bepaalde werkzame stoffen waartegen het middel wordt gebruikt. Hoewel niet alle ziektekiemen geëlimineerd kunnen worden, vindt er wel een vermindering van schimmels, virussen en bacteriën plaats. (3)

Net als op de huid kunnen ziektekiemen zich op alle oppervlakken nestelen via druppeltjes in de omgevingslucht. Alleen door deze oppervlakken te desinfecteren kan de kiembelasting tot een bepaald niveau worden teruggebracht. (3)

De vraag rijst nu hoe een ontsmettingsmiddel werkt. Het effect hangt af van de respectieve ingrediënten.

Werking op micro-organismen

Op grond van hun werkingsmechanisme kunnen ontsmettingsmiddelen in de volgende categorieën verdeeld worden

 • Denaturatie van proteïnen: Ontsmettingsmiddelen die alcoholen of aldehyden bevatten hebben een denaturerende werking. Dit betekent dat ze de eiwit-bevattende structuren van de micro-organismen veranderen en ze zo vernietigen. Sommige agentia beschadigen bovendien het omhulsel van de virussen of het nucleïnezuur van de kiemen.
 • Oxidatie: Als micro-organismen geoxideerd moeten worden, splitst waterstofperoxide, bijvoorbeeld, de elektronen van de kiemen af. Het doodt organismen aan het oppervlak, maar in het weefsel worden ze door peroxidase afgebroken. Op deze manier worden de ziektekiemen aangevallen en vernietigd.
 • Verlaging van de oppervlaktespanning: Fenolen, bijvoorbeeld, worden aan sommige ontsmettingsmiddelen toegevoegd omdat de vatbaarheid van de kiemen wordt bereikt door de oppervlaktespanning te verlagen. Op deze manier worden de micro-organismen vernietigd.
 • Enzymremming: Ontsmettingsmiddelen met zware metaalverbindingen kunnen de enzymen van de ziekteverwekkers remmen en ze zo terugdringen.
 • Verandering van nucleïnezuren: Perzuren in het ontsmettingsmiddel daarentegen veranderen de structuur van nucleïnezuren en werken als een oxidatiemiddel.

Bij correct gebruik zouden alle ontsmettingsmiddelen werkzaam moeten zijn tegen micro-organismen. Ze vernietigen de celwanden van ziekteverwekkers, waardoor de werkzame stoffen van het ontsmettingsmiddel het inwendige van de cel kunnen binnendringen en hun dodelijke werking uitoefenen. (4)

Desinfektionsmittel-1

Vooral in tijden van ernstige pandemieën is het belangrijk kennis te nemen van het micro-organisme en het voorkomen ervan.
(Image source: unsplash / Fusion Medical Animation)

Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet je altijd voldoende onderzoek doen om het juiste product voor je behoeften te vinden. (4)

Welke soorten ontsmettingsmiddelen zijn er?

Hygiëne moet niet alleen op het menselijk lichaam plaatsvinden. Overal waar ziekteverwekkers zich kunnen vermenigvuldigen, moet van tijd tot tijd ontsmetting overwogen worden. We willen nu de twee belangrijkste soorten ontsmettingsmiddelen, hand- en huidontsmettingsmiddelen, en oppervlaktedesinfectiemiddelen, noemen en kort beschrijven.

Art Omschrijving
Ontsmettingsmiddel voor handen en huid Dit ontsmettingsmiddel is geschikt om in contact te komen met de menselijke huid, omdat het meestal aangepast is aan de behoeften van de huid terwijl het ziektekiemen doodt.
Ontsmettingsmiddel voor oppervlakken Dit ontsmettingsmiddel voor oppervlakken is geconcentreerder en wordt vooral gebruikt in ziekenhuizen en de voedingsindustrie.

In de volgende paragrafen willen we de respectieve soorten en hun belangrijkste kenmerken meer in detail noemen.

Ontsmettingsmiddelen voor de handen en de huid

Deze producten, die bedoeld zijn om rechtstreeks in aanraking te komen met de huid, bestaan meestal uit alcoholen. Zowel bestaande kiemen als naderende kiemen moeten behandeld worden en de overdracht tussen ziekteverwekker en mens moet voorkomen worden. Als ziektekiemen voor de eerste keer het lichaam binnendringen, kunnen ze zich ongehinderd vermenigvuldigen zonder voorafgaande behandeling met ontsmettingsmiddelen. (5, 6)

Voordelen
 • zacht
 • verzorgende ingrediënten
 • verkrijgbaar in vloeibare, stroperige gel of als doekje
Nadelen
 • prikkelende geur
 • branderig gevoel bij contact met wonden

Omdat vooral handen dus vaak gereinigd moeten worden, is de samenstelling van de producten aangepast aan de behoeften van de huid. De bestanddelen zijn niet te hard en zijn bedoeld om de huid te verzorgen. Niettemin heeft het meestal een doordringende geur en brandt het bij contact met wonden. (7)

Desinfektionsmittel-2

Er zijn ook viskeuze gel ontsmettingsmiddelen of ontsmettingsdoekjes voor dagelijks gebruik. Deze worden vaak onderweg gebruikt omdat ze klein en handig zijn.
(Image source: unsplash / Kelly Sikkema)

De inwerktijd van het product hangt af van de ingrediënten en de conditie van de huid. Ontsmettingsmiddel voor handen en huid wordt gebruikt bij verwondingen, ontstoken huid of steriel werk. Een vloeibaar ontsmettingsmiddel is geschikt voor deze doeleinden. (7)

Ontsmettingsmiddel

voor oppervlakken
Een ontsmettingsmiddel voor oppervlakken is vaak te koop als een kant-en-klaar mengsel of concentraat, dat voor gebruik met water verdund moet worden. Zelfs kleine hoeveelheden van het middel zijn vaak zeer productief en worden vooral gebruikt in ziekenhuizen en in de voedingsindustrie. (8)

Voordelen
 • zeer productief
 • efficiënt en doeltreffend
 • gedeeltelijk geparfumeerd voor een aangename geur
Nadelen
 • niet geschikt voor alle oppervlakken
 • veelvuldig contact kan huidirritatie veroorzaken

Grote oppervlakken of vloeren worden ontsmet met ontsmettingsmiddelen, die gewoonlijk in grote bussen worden bewaard. Natuurlijk kunnen oppervlakte-desinfecterende middelen ook gebruikt worden om je eigen huis te desinfecteren. Wel moet op de oppervlaktegesteldheid van de plek gelet worden, want sommige zijn erg gevoelig. (9)

Vooral mensen met een zwak immuunsysteem moeten aandacht besteden aan een grondige hygiëne, niet alleen op reis maar ook in hun eigen huis. Frequente aanraking kan de huid echter irriteren. Voor kleinere oppervlakken, zoals een bureau, zijn ook ontsmettingsdoekjes of ontsmettingsdispensers geschikt. (9)

Wanneer en hoe vaak heeft het zin te ontsmetten?

De gebruiksfrequentie van een ontsmettingsmiddel hangt af van het doel van de toepassing. In principe heeft desinfecteren zin waar veel ziekteverwekkers zijn, d.w.z. waar veel mensen aanwezig zijn. Het doel is een mogelijke besmettingsketen te doorbreken en besmetting te voorkomen.

Er kan dus gezegd worden dat routinematige desinfectie nuttig kan zijn in het dagelijks leven. Handen moeten onmiddellijk ontsmet worden als er besmetting is of op een plaats als een ziekenhuis of openbaar vervoer. (10)

Wat is de juiste manier om te ontsmetten?

In principe zijn er drie basisregels voor ontsmetten die altijd gevolgd moeten worden.

Deze omvatten

 1. Volledige bevochtiging van het te ontsmetten oppervlak
 2. Neem de belichtingstijd in acht
 3. Gebruik de aanbevolen effectieve concentratie

Een ontsmettingsmiddel kan alleen werkzaam zijn waar het terechtkomt. Daarom moeten bijvoorbeeld handen of een oppervlak helemaal nat gemaakt worden met een ontsmettingsmiddel. Zo kunnen de werkzame stoffen van het middel het gewenste gebied bereiken. (11)

Ontsmettingsmiddelen kunnen alleen werken als de voorgeschreven inwerktijd in acht genomen wordt. Pas dan kan het middel micro-organismen inactiveren. De belichtingstijd varieert van product tot product en vind je op het etiket.

Ontsmettingsmiddelen voor de handen moeten minstens 30 seconden inwerken, terwijl middelen voor oppervlakken tot enkele uren kunnen duren.

Desinfektionsmittel-3

Om een geslaagde ontsmetting te bereiken, moeten alle drie de basisregels gevolgd worden.
(Image source: unsplash / Kelly Sikkema)

In principe kunnen ontsmettingsmiddelen onderscheiden worden in concentraten en kant-en-klare mengsels. Alleen goed gedoseerde ontsmettingsmiddelen zijn effectief, daarom moet de toepassingsconcentratie goed verdund worden. Dit kun je vinden in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

Welke bijwerkingen kan een ontsmettingsmiddel veroorzaken?

Er is maar één aanraking met de bushaltestang nodig en veel mensen grijpen naar het ontsmettingsmiddel om de ziektekiemen te doden. Als een ontsmettingsmiddel te vaak gebruikt wordt, kan het ook negatieve effecten op de gezondheid hebben.

Ziektekiemen zijn overlevers.

Ziektekiemen zijn aanpasbaar en evolueren snel om resistent te worden tegen het ontsmettingsmiddel. Zo kan het middel na een tijdje niets meer tegen de kiemen doen.

Een ander feit is dat het veelvuldig gebruik van een ontsmettingsmiddel, ondanks vochtinbrengende stoffen, de handen uitdroogt. Dit irriteert of beschadigt zelfs de buitenste huidlaag – allergieën en eczeem kunnen het gevolg zijn. Het hoge alcoholgehalte in de meeste producten maakt de huid broos en versnelt het verouderingsproces. (12)

Een beschadigde huid maakt het gemakkelijker voor ziektekiemen om de huid binnen te dringen. Bovendien kan de intense geur van een ontsmettingsmiddel de smaak- en reukzin irriteren. (12)

Het ontsmettingsmiddel moet voorzichtig gebruikt worden, want te veel van het goede is niet altijd goed. Het is belangrijk de juiste zorg te gebruiken als je een gevoelige huid hebt en de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen.

Wat is de houdbaarheid van een ontsmettingsmiddel?

Ontsmettingsmiddelen bederven niet, maar na de houdbaarheidsdatum kunnen ze niet langer het gewenste effect hebben. De reden hiervoor is dat sommige stoffen intussen kunnen vervluchtigen.

Op de verpakking van het ontsmettingsmiddel staat nauwkeurige informatie over het betreffende product, ook over de houdbaarheidsdatum. Afhankelijk van het ingrediënt kan de houdbaarheid variëren.

De afzonderlijke datums moeten dus onafhankelijk van elkaar gelezen worden.

Voorzichtigheid is geboden bij het weggooien van een verlopen product. Afhankelijk van de inhoud, bijvoorbeeld, kunnen oplossingen in afvalwater terechtkomen en zo het milieu verontreinigen. Om deze redenen gelden verlopen ontsmettingsmiddelen als gevaarlijke goederen en moeten ze aan een afvalverwerkingsbedrijf worden overhandigd.

Wat kosten ontsmettingsmiddelen?

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende ontsmettingsmiddelen. Afhankelijk van de hoeveelheid en de ingrediënten variëren de kosten. Het bereik kan dus van ongeveer 2 tot 180 euro zijn.

Type Prijsklasse
Ontsmettingsmiddelen voor handen en huid circa 2 tot 100 euro
Ontsmettingsmiddelen voor oppervlakken circa 10 tot 180 euro

Kleine flesjes handontsmettingsmiddel zijn al voor een paar euro te koop. Hoe meer inhoud, hoe hoger de prijs. Daarom zijn er grote bussen oppervlakte ontsmettingsmiddel te koop voor maximaal ongeveer 180 euro.

Welke alternatieven zijn er voor ontsmettingsmiddelen?

Heb je een bijzonder gevoelige huid of wil je eens iets anders dan een ontsmettingsmiddel proberen om voor je hygiëne te zorgen? Er is niets dat je tegenhoudt. Hier willen we je enkele alternatieven geven.

Typ Beschrijving
Seife Grondig handen wassen met zeep kan ziektekiemen inactiveren of verzwakken. Het is belangrijk de handen grondig te wassen gedurende 30 tot 40 seconden, af te spoelen en af te drogen.
Melissengeist Melissengeist is een kruidengeneesmiddel dat een alcoholgehalte heeft van ongeveer 60%. Daarom is het werkzaam tegen omhulde virussen. Geïmproviseerde alternatieven mogen echter alleen als noodoplossing gebruikt worden.
Hoogvaste gedistilleerde dranken Sterke gedistilleerde dranken zijn ook geschikt als noodoplossing, vanwege hun alcoholgehalte, dat meer dan 60% moet bedragen. Ze beschadigen de eiwitmantel en het genetisch materiaal van de virussen, en inactiveren ze zo.

Zoals je ziet kunnen zulke alternatieven ook in noodgevallen gebruikt worden. Indien mogelijk verdient grondig handen wassen met zeep echter de voorkeur, omdat de bestanddelen van zeep micro-organismen doden en daarbij de handen verzorgen.

Foto bron: thamkc / 123rf

Referenties (12)

1. Song X, Vossebein L, Zille A. Efficacy of disinfectant-impregnated wipes used for surface disinfection in hospitals: a review. Antimicrob Resist Infect Control. 2019 Aug 19;8:139. doi: 10.1186/s13756-019-0595-2. PMID: 31452873; PMCID: PMC6701098.
Bron

2. Tyan K, Kang J, Jin K, Kyle AM. Evaluation of the antimicrobial efficacy and skin safety of a novel color additive in combination with chlorine disinfectants. Am J Infect Control. 2018 Nov;46(11):1254-1261. doi: 10.1016/j.ajic.2018.04.223. Epub 2018 May 24. PMID: 29803593; PMCID: PMC7115331.
Bron

3. Hernández-Navarrete MJ, Celorrio-Pascual JM, Lapresta Moros C, Solano Bernad VM. Fundamentos de antisepsia, desinfección y esterilización [Principles of antisepsis, disinfection and sterilization]. Enferm Infecc Microbiol Clin. 2014 Dec;32(10):681-8. Spanish. doi: 10.1016/j.eimc.2014.04.003. Epub 2014 Jul 9. PMID: 25023372.
Bron

4. Chidambaranathan AS, Balasubramanium M. Comprehensive Review and Comparison of the Disinfection Techniques Currently Available in the Literature. J Prosthodont. 2019 Feb;28(2):e849-e856. doi: 10.1111/jopr.12597. Epub 2017 Apr 19. PMID: 28422353.
Bron

5. Ramirez-Arcos S, Goldman M. Skin disinfection methods: prospective evaluation and postimplementation results. Transfusion. 2010 Jan;50(1):59-64. doi: 10.1111/j.1537-2995.2009.02434.x. Epub 2009 Oct 10. PMID: 19821950.
Bron

6. Hoffman P. Skin disinfection and acupuncture. Acupunct Med. 2001 Dec;19(2):112-6. doi: 10.1136/aim.19.2.112. PMID: 11829158.
Bron

7. Cook IF. Sepsis, parenteral vaccination and skin disinfection. Hum Vaccin Immunother. 2016 Oct 2;12(10):2546-2559. doi: 10.1080/21645515.2016.1190489. Epub 2016 Jun 13. PMID: 27295449; PMCID: PMC5084982.
Bron

8. Boyce JM. Alcohols as Surface Disinfectants in Healthcare Settings. Infect Control Hosp Epidemiol. 2018 Mar;39(3):323-328. doi: 10.1017/ice.2017.301. Epub 2018 Jan 28. PMID: 29374503.
Bron

9. Kenters N, Huijskens EGW, de Wit SCJ, van Rosmalen J, Voss A. Effectiveness of cleaning-disinfection wipes and sprays against multidrug-resistant outbreak strains. Am J Infect Control. 2017 Aug 1;45(8):e69-e73. doi: 10.1016/j.ajic.2017.04.290. Epub 2017 May 29. PMID: 28571980.
Bron

10. Wenzler-Röttele, S. (2006). Standardhygienemaßnahmen und abteilungsübergreifende Pflegetechniken. 10.1007/3-540-34525-6_24.
Bron

11. Link T. (2018). Guideline Implementation: Manual Chemical High‐Level Disinfection. Volume108, Issue4, Pages 399-410.
Bron

12. Cozad A, Jones RD. Disinfection and the prevention of infectious disease. Am J Infect Control. 2003 Jun;31(4):243-54. doi: 10.1067/mic.2003.49. PMID: 12806363.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Review
Song X, Vossebein L, Zille A. Efficacy of disinfectant-impregnated wipes used for surface disinfection in hospitals: a review. Antimicrob Resist Infect Control. 2019 Aug 19;8:139. doi: 10.1186/s13756-019-0595-2. PMID: 31452873; PMCID: PMC6701098.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Tyan K, Kang J, Jin K, Kyle AM. Evaluation of the antimicrobial efficacy and skin safety of a novel color additive in combination with chlorine disinfectants. Am J Infect Control. 2018 Nov;46(11):1254-1261. doi: 10.1016/j.ajic.2018.04.223. Epub 2018 May 24. PMID: 29803593; PMCID: PMC7115331.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Hernández-Navarrete MJ, Celorrio-Pascual JM, Lapresta Moros C, Solano Bernad VM. Fundamentos de antisepsia, desinfección y esterilización [Principles of antisepsis, disinfection and sterilization]. Enferm Infecc Microbiol Clin. 2014 Dec;32(10):681-8. Spanish. doi: 10.1016/j.eimc.2014.04.003. Epub 2014 Jul 9. PMID: 25023372.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Chidambaranathan AS, Balasubramanium M. Comprehensive Review and Comparison of the Disinfection Techniques Currently Available in the Literature. J Prosthodont. 2019 Feb;28(2):e849-e856. doi: 10.1111/jopr.12597. Epub 2017 Apr 19. PMID: 28422353.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Ramirez-Arcos S, Goldman M. Skin disinfection methods: prospective evaluation and postimplementation results. Transfusion. 2010 Jan;50(1):59-64. doi: 10.1111/j.1537-2995.2009.02434.x. Epub 2009 Oct 10. PMID: 19821950.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Hoffman P. Skin disinfection and acupuncture. Acupunct Med. 2001 Dec;19(2):112-6. doi: 10.1136/aim.19.2.112. PMID: 11829158.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Cook IF. Sepsis, parenteral vaccination and skin disinfection. Hum Vaccin Immunother. 2016 Oct 2;12(10):2546-2559. doi: 10.1080/21645515.2016.1190489. Epub 2016 Jun 13. PMID: 27295449; PMCID: PMC5084982.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Boyce JM. Alcohols as Surface Disinfectants in Healthcare Settings. Infect Control Hosp Epidemiol. 2018 Mar;39(3):323-328. doi: 10.1017/ice.2017.301. Epub 2018 Jan 28. PMID: 29374503.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kenters N, Huijskens EGW, de Wit SCJ, van Rosmalen J, Voss A. Effectiveness of cleaning-disinfection wipes and sprays against multidrug-resistant outbreak strains. Am J Infect Control. 2017 Aug 1;45(8):e69-e73. doi: 10.1016/j.ajic.2017.04.290. Epub 2017 May 29. PMID: 28571980.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Wenzler-Röttele, S. (2006). Standardhygienemaßnahmen und abteilungsübergreifende Pflegetechniken. 10.1007/3-540-34525-6_24.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Link T. (2018). Guideline Implementation: Manual Chemical High‐Level Disinfection. Volume108, Issue4, Pages 399-410.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Review
Cozad A, Jones RD. Disinfection and the prevention of infectious disease. Am J Infect Control. 2003 Jun;31(4):243-54. doi: 10.1067/mic.2003.49. PMID: 12806363.
Ga naar bron
Recensies