
Onze selectiecriteria
Neem (of Niem) maakt al duizenden jaren deel uit van de Ayurvedische geneeskunde. De neemboom wordt beschouwd als een geluksbrenger en wordt gebruikt in Hindoeïstische religieuze rituelen. Maar ook in Europa wordt neem steeds populairder vanwege zijn veelzijdige werking. Neem is vooral bekend als olie. Er worden steeds meer geneeskrachtige werkingen van neem gevonden.
Wat deze effecten zijn kun je vinden in onze Neem Test 2023. We willen je inzicht geven in de huidige stand van het onderzoek naar neem, en ook enkele belangrijke vragen over het onderwerp beantwoorden. We hebben ook enkele voorbeelden van heel goede neem producten uitgezocht, zodat je de juiste neem voor je behoeften kunt vinden.
De belangrijkste feiten in het kort
- De neemboom groeit in India en is daar al heel lang bekend als geneeskrachtige plant. Diverse delen van de boom worden in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt.
- Het bekendste gebruik van neem is als pesticide. In tuinen en landbouw is het effectief tegen veel plagen.
- Neem heeft ook medicinale toepassingen. De antibacteriële werking is al bewezen, net als het gebruik tegen huidziekten, luizen en meer.
Beste Neem: Onze selectie
Koop- en beoordelingscriteria voor neemproducten
Neemproducten zijn er voor vele toepassingen. We hebben hieronder kort samengevat waar je in het algemeen op moet letten bij het kiezen van het juiste neemproduct.
We zullen in de volgende paragrafen in detail uitleggen wat met deze punten bedoeld wordt.
Toepassingsgebied
Welk neempreparaat geschikt is hangt vooral af van waar je het voor nodig hebt.
Er zijn verschillende producten van neemolie gemaakt om planten te beschermen en ongedierte te bestrijden.
Omdat neem ook luizen, bacteriën en huidziekten kan bestrijden (hierover later meer), zijn er ook tandpasta’s, crèmes en shampoos met neem.
De olie is echter niet geschikt als voedingssupplement. In plaats daarvan kun je beter capsules of thee met neempoeder nemen.
Kwaliteit
Als je een neemproduct koopt, moet je je ervan vergewissen dat het een product van hoge kwaliteit is. Dit is meestal navenant duur, maar vooral bij geneesmiddelen is het raadzaam eerst naar de kwaliteit te kijken en dan pas naar de prijs.
Ook voor neemolie geldt: hoogwaardige olie wordt koudgeperst. De zachte koude persing van de neemzaden wordt beschouwd als de beste methode om neemolie te maken, omdat mogelijke residuen worden geëlimineerd.
Een olie van hoge kwaliteit wordt daarom koudgeperst.
Toevoegingen
Neemolie of neemcapsules moeten altijd uit zuivere neem bestaan en geen toevoegingen bevatten. Vooral kunstmatige toevoegingen moeten vermeden worden, want dan worden de voordelen van een plantaardig product niet meer gegeven.
Extra kruidenbestanddelen zoals lavendel zorgen voor een aangename geur in neemproducten.
Maar als je cosmetica of verzorgingsproducten koopt, kunnen een paar extra ingrediënten geen kwaad. Neem zelf heeft een bittere smaak, en daarom ruiken neemproducten vaak niet erg aangenaam. De sterke geur kan tegengegaan worden met geurige ingrediënten zoals lavendel.
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je neemproducten koopt
Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van neem en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende paragrafen samengevat.
Wat is neem en hoe werkt het?
De helende werking van de bestanddelen is ook in Europa al lang bekend.
In de natuurgeneeskunde wordt de neemboom vaak beschouwd als een wondermiddel en wordt hij gebruikt om oliën, zalven, crèmes en thee te maken. In feite zijn intussen allerlei effecten van neem extracten wetenschappelijk bewezen.
Neem heeft een algemene werking
- Antibacterieel (1, 2)
- Ontstekingsremmend (2)
- Tegen schimmels en virussen (2)
Verantwoordelijk hiervoor is, onder andere, het actieve ingrediënt nimbidin. Het wordt gevonden in de zaden van de neemboom en wordt in de wetenschap uitvoerig onderzocht om effectieve geneesmiddelen op basis van neem te kunnen maken.
Effectieve bestanddelen zijn ook gevonden in de bladeren en schors van de boom, die op allerlei manieren in de geneeskunde gebruikt worden. (2)
Een overzicht van de belangrijkste toepassingsmogelijkheden vind je in de volgende hoofdstukken.
Neem voor gezonde huid, haar en tanden
Neem extracten vind je in verschillende cosmetische of medische verzorgingsproducten.
Een goed bestudeerde toepassing van neem is bijvoorbeeld in tandpasta. Klinische studies hebben aangetoond dat tandpasta met neem helpt de mondhygiëne te verbeteren (3).
Vooral de schors van de neemboom wordt gebruikt om zulke pasta’s te maken. Tandpasta met neem is ook geschikt om bacteriën in de mondholte aan te pakken (4).
In shampoo kan neem ook nuttig blijken, want het kan helpen tegen luizen. De werkzaamheid van sommige middelen tegen luizen op basis van neem is reeds bevestigd in wetenschappelijke studies (5).
Neem doodt zowel de reeds uitgekomen luizen als de larven met slechts een paar behandelingen.
Over het algemeen wordt gezegd dat neem werkzaam is tegen huidziekten en irritaties. De in klinische studies gevonden effecten waren niet zo sterk als bij andere geneeskrachtige planten, zoals gewone mahonia. Sommige studies konden echter een effect aantonen voor neem tegen huidziekten (6).
Omdat kruidenbehandelingen meestal met minder bijwerkingen gepaard gaan dan farmaceutische geneesmiddelen, wordt verder onderzoek gedaan naar de afzonderlijke bestanddelen van neem, om de werkzame bestanddelen specifiek te kunnen gebruiken bij de behandeling van huidziekten. (7)
-
Neemolie is een bestanddeel van sommige crèmes vanwege zijn werking tegen huidziekten. Met een beetje zuivere neemolie kun je ook je eigen huidverzorgingsproduct maken. (Image source: pixabay / silviarita)
De schors van de neemboom kan gebruikt worden tegen herpes type I, vanwege zijn antivirale eigenschappen (8). Studies suggereren dat neem rechtstreeks het virus aanvalt dat verantwoordelijk is voor het uitbreken van herpes. Extracten van de schors van de neemboom kunnen daarom een goed alternatief zijn voor chemische herpesbehandelingen.
In de traditionele Ayurvedische geneeskunde wordt neemolie ook gebruikt voor chronische, d.w.z. niet-genezende wonden. In klinische proeven werd dit effect wetenschappelijk onderzocht en er werd inderdaad een significant effect gevonden voor neemolie: Na acht weken behandeling waren de wonden van de onderzochte patiënten voor 50% genezen. (9)
Over het geheel genomen suggereren sommige studies dan ook dat neem voor toepassing op de huid, het haar of de tanden inderdaad een effectief middel kan zijn tegen vele soorten kwalen.
Neem tegen zweren en gezwellen
Als zogenaamd panacee werd neem ook gebruikt tegen zweren en gezwellen. Hierdoor kreeg de plant de reputatie zelfs werkzaam te zijn tegen kanker.
Omdat in dierproeven al een remmend effect van neem op sommige zweren was gevonden, zijn er nu ook klinische studies op mensen. Sommige studies hebben aangetoond dat neem de groei van sommige tumoren daadwerkelijk kan stoppen en sommige zweren kan genezen (10, 11).
Neem vertoonde een belangrijk effect op zweren in het spijsverteringskanaal (12) en tumoren op de vrouwelijke geslachtsorganen (13).
Neem kan werkzaam zijn tegen bepaalde zweren en tumoren. Het is echter nog geen geneesmiddel tegen kanker.
Dat neem een geneesmiddel tegen kanker is, wil niet zeggen dat het dat ook is. Ten eerste is niet elke zweer een kankergezwel. De gevonden effecten verwezen bijvoorbeeld naar maag- of darmzweren, die veroorzaakt worden door overmatige productie van maagzuur (12) en die toch als gemakkelijk te genezen worden beschouwd.
Aan de andere kant wordt neem in de onderzoeksresultaten genoemd als mogelijk bestanddeel van de therapie. Dit betekent niet dat het innemen van neem alleen voldoende is om tumoren te behandelen.
Neem als voorbehoedsmiddel
Op veel websites over natuurgeneeskunde wordt neem ook vermeld als voorbehoedsmiddel. Vrouwen wordt verteld dagelijks op de bladeren van de neemboom te kauwen of vóór de geslachtsgemeenschap neemolie in hun vagina te wrijven om zwangerschap te voorkomen.
Soms wordt het ook mannen aangeraden om regelmatig neemcapsules te slikken voor anticonceptie. Maar beschermt neem echt tegen ongewenste zwangerschap?
Als je de studies hierover bekijkt, is het antwoord: misschien. Bij ratten is aangetoond dat neemolie in de baarmoeder de innesteling van eitjes verhindert (14). Zelfs als de bevruchting al had plaatsgevonden, kon neem extract bij knaagdieren tot abortus leiden. (15)
Dit effect is echter nog niet voldoende bij mensen bestudeerd.
Er werd echter aangetoond dat neem inderdaad in staat is om menselijk sperma volledig te doden (16). Dit betekent dat neemolie in de vagina er in feite voor kan zorgen dat de zaadcellen de eicel niet bereiken.
Maar voordat je je toevlucht neemt tot deze anticonceptiemethode, moet je wel beseffen dat neemolie – en plantaardige anticonceptiemethoden in het algemeen – nog niet wetenschappelijk op hun betrouwbaarheid getest zijn.
Ook al heeft neem inderdaad het vermogen om zwangerschappen te voorkomen, dan wil dat nog niet zeggen dat het in elk geval betrouwbaar werkt.
Samengevat: Neem heeft wel anticonceptieve eigenschappen, maar als methode om ongewenste zwangerschappen te voorkomen is het erg onveilig. Daarom moet men niet lichtvaardig de voorkeur geven aan het gebruik van neem boven de klassieke anticonceptiemiddelen.
Neem tegen plagen
Een van de meest gebruikte toepassingen van neem in Europa is de bestrijding van plagen. De neemolie die uit de zaden van de neemboom wordt gewonnen, wordt als gewasbescherming op aangetaste gewassen of huisplanten gespoten.
De werkzaamheid van de olie in de landbouw en in de tuin is wetenschappelijk bevestigd. (17, 18)
-
In de landbouw wordt neem gebruikt tegen ongedierte op planten. Door neemolie met water te mengen, kan deze natuurlijke bescherming ook in de huis-tuin gebruikt worden. (Image source: pixabay / JerzyGorecki)
Neem olie kan ook gebruikt worden tegen muggenplagen, want het doodt de larven. (19)
Bij de productie van neemolie ontstaan residuen die ook nog belangrijke actieve bestanddelen bevatten. Deze resten worden verwerkt tot de zogenaamde neemperskoek en vervolgens gebruikt om de landbouwgrond te verbeteren. (17)
Bij dieren kan neem ook gebruikt worden om wormbesmettingen te behandelen. Ook hier is de werking van neem als plaagbestrijdingsmiddel wetenschappelijk bewezen. (20)
Andere effecten van neem
Dat neem een algemeen gezondheidsbevorderend effect zou hebben, zou te danken kunnen zijn aan het feit dat het het immuunsysteem ondersteunt. Studies hebben aangetoond dat neem sommige specifieke cellen van het immuunsysteem stimuleert, zodat ze sneller op virussen kunnen reageren. (21)
Vanwege de veelzijdige werkingsmechanismen van neem, wordt ook onderzoek gedaan naar andere mogelijke toepassingen. Er zijn al aanwijzingen dat neem werkzaam zou kunnen zijn als therapeutisch middel voor de volgende ziekten
- Nierbeschadiging: Omdat sommige medicijnen, zoals cisplatine, aanzienlijke bijwerkingen hebben, wordt er onderzoek gedaan naar manieren om deze bijwerkingen tegen te gaan zonder verdere schade te veroorzaken. In een experiment met ratten die nierschade hadden opgelopen door cisplatine, bleek neem een mogelijke bescherming te zijn tegen nierschade bij behandeling met cisplatine. (22)
- Diabetes: In een laboratoriumstudie met diabetische ratten werd neem getest als een mogelijk behandelingsmiddel. De resultaten toonden aan dat neem de glucosetolerantie bij deze ratten aanzienlijk verbeterde. Zo kan het mogelijk gebruikt worden als onderdeel van de behandeling van type 2 diabetes. (23)
- Koorts: Neem wordt in de natuurgeneeskunde ook beschouwd als middel om koorts te verminderen. We hebben echter geen betrouwbaar bewijs van dit effect.
Welke bestanddelen welke effecten veroorzaken en hoe neem met succes in de natuurlijke en conventionele geneeskunde gebruikt kan worden, wordt momenteel nog onderzocht.
Welke bijwerkingen kan neem hebben?
Ook al is dit effect niet veilig als voorbehoedsmiddel, toch kan het bij sommigen tot zwangerschapsafbreking leiden.
Er zijn ook aanwijzingen dat neem in hoge doses giftig kan zijn. De giftigheid van neem is al onderzocht bij ratten en muizen (24, 25, 26).
Hoe gevaarlijk een overdosis neem werkelijk voor de mens is, is niet precies bekend.
Het is van essentieel belang om op de aangegeven dosering van neemproducten te letten.
Uit voorzorg wordt echter aangeraden bij inname van neem capsules of poeder de aangegeven dagelijkse dosis niet te overschrijden. Anders kunnen misselijkheid en braken optreden.
De sterk geconcentreerde neemolie is in het algemeen bedoeld voor uitwendig gebruik en mag niet worden ingeslikt wegens het gevaar van overdosering.
Wanneer en voor wie is het gebruik van neem nuttig?
Neem kan ook werkzaam zijn bij de bestrijding van verschillende ziekten en kwalen, zoals hierboven beschreven. Voor wie liever kruidenremedies voor zijn eigen gezondheid gebruikt, is neem een goede keus. Raadpleging van een deskundige is beslist aan te bevelen.
Welke delen van de plant worden door de neemboom verwerkt?
Deel van de klinknagel tree | Gebruik voor |
---|---|
Rinde | Produktie van crèmes en tandpasta |
Bladeren | Thee/infusies, produkten voor mondhygiëne |
Zaden | Produktie van neemolie |
Het zaad van de vrucht wordt gebruikt voor de produktie van de gewilde neemolie. Maar de schors en de bladeren worden ook in de natuurgeneeskunde gebruikt.
Welke soorten neempreparaten zijn er?
Grofweg zijn deze vele producten in te delen in drie vormen van neem
- Neem olie
- Neem capsules
- Neem poeder of thee
Waar deze vormen voor gebruikt worden in detail en welke voor- of nadelen ze hebben, leer je in de volgende hoofdstukken.
Neemolie
De meest voorkomende vorm waarin neem verkocht wordt is neemolie. Het wordt gemaakt van de zaden van de neemboom en is vaak sterk geconcentreerd.
Neemolie is niet geschikt voor inwendig gebruik. In plaats daarvan wordt het gebruikt om zalven, crèmes en shampoo te maken. Neemolie wordt ook gebruikt voor plantenbescherming.
Zuivere neemolie kan ook voor huidverzorging gebruikt worden. Als je bijvoorbeeld neurodermatitis of psoriasis hebt, kun je de zuivere olie voorzichtig op de aangetaste plekken aanbrengen om de bacteriën te doden en ontstekingen te voorkomen.
Nie olie kan ook tegen luizen gebruikt worden door het in de hoofdhuid te wrijven als je je haar wast.
Al met al kun je van neemolie gemakkelijk zelf een grote verscheidenheid aan zalven, verzorgingsproducten en gewasbeschermingsmiddelen maken.
Neem
Capsules
Neem capsules worden verkocht als voedingssupplementen voor inname. Ze hebben een lagere dosering dan neemolie en kunnen dus ingeslikt worden.
Het is echter van essentieel belang de door de fabrikant aanbevolen dagelijkse dosis niet te overschrijden, anders kunnen onaangename bijwerkingen en overdoseringen optreden.
De bedoeling van deze capsules is het immuunsysteem te versterken en het lichaam te voorzien van bitterstoffen. Door zijn antibacteriële werking zou neem ook een preventieve werking tegen ziekten hebben. Hoe sterk dit preventieve effect is, moet echter nog onderzocht worden.
Neem poeder of thee
Neem thee wordt in de Ayurvedische geneeskunde vaak gedronken om het immuunsysteem te versterken en het lichaam tegen bacteriën te beschermen.
De bladeren van de neemboom bevatten veel bittere stoffen, waardoor de thee niet erg lekker is. Niettemin kunnen theeliefhebbers poeder en kant-en-klare theebereidingen kopen.
Hoe moet neem gedoseerd worden?
Voor volwassenen is deze maximumdosis per dag meestal 20 – 50 ml, voor kinderen is dat slechts 5 ml. Deze cijfers zijn echter zeer algemeen. Afhankelijk van de hoeveelheid neem extract in het product dat je koopt, kunnen deze waarden veranderen.
Als je neem als gewasbescherming gebruikt, is een spaarzame dosering ook voldoende. Slechts een paar milliliter neemolie per liter water is voldoende om ongedierte te bestrijden.
Kan ik neem ook op mijn huisdier gebruiken?
Als je kleine lieveling een parasietenprobleem heeft, kun je je dierenarts om zijn mening vragen over neemproducten.
Hoe moet ik planten met neem behandelen om het te laten werken?
Beide varianten worden het best ’s morgens op de planten gespoten als de zon er nog niet direct op schijnt. Sterk zonlicht kan – net als regen – de effectieve werking van neemolie verhinderen.
Neem werkt door te voorkomen dat de parasieten zich voeden en ervoor te zorgen dat ze zich niet verder voortplanten. Het kan dus een paar dagen duren voor het bestaande ongedierte verdwenen is.
Als de plant nog niet of slechts licht aangetast is, kun je als preventieve maatregel ook een paar druppels neemolie aan het water toevoegen om de plant te versterken.
Welke alternatieven zijn er voor neem?
Een plant waarvan gezegd wordt dat hij soortgelijke gezondheidsvoordelen heeft is moederkruid (ook wel moederkruid, valse kamille of sierkamille genoemd). Ook wordt het gebruikt tegen huidziekten, wormbesmetting, koorts, ontstekingen en tumorgroei.
In tegenstelling tot neem is moederkruid echter ook bekend om zijn pijnstillende werking en gebruik bij menstruatiekrampen. (27)
Een zelfgemaakt brandnetelbrouwsel wordt vaak aanbevolen tegen ongedierteplagen in de tuin. We beschikken echter niet over wetenschappelijke proeven over het effect van zo’n brouwsel. Er zijn echter ook kant-en-klare producten voor ongediertebestrijding op natuurlijke basis verkrijgbaar in doe-het-zelf en tuincentra.
Foto bron: 123rf / 106015474
Referenties (27)
1.
Krüzselyi D, Nagy R, Ott PG, Móricz ÁM. Rapid, Bioassay-Guided Process for the Detection and Identification of Antibacterial Neem Oil Compounds. J Chromatogr Sci. 2016 Aug;54(7):1084-9. doi: 10.1093/chromsci/bmw026. Epub 2016 Mar 6. PMID: 26951543.
Bron
2.
Kausik Biswas, Ishita Chattopadhyay, Ranajit K. Banerjee* and Uday Bandyopadhyay: Biological activities and medicinal properties of neem (Azadirachta indica). CURRENT SCIENCE, VOL. 82, NO. 11, 10 JUNE 2002
Bron
3.
Abhishek, KN, Supreetha, S, Sam, George, Khan, Nubesh, Chaithanya, KH, Abdul, Nishad: Effect of Neem containing Toothpaste on Plaque and Gingivitis—A Randomized Double Blind Clinical Trial. The Journal of Contemporary Dental Practice, Vol. 16, 2015, 880-883.
Bron
4.
Dakshita Joy Sinha, Paridhi Garg, Anurag Verma, Vibha Malik, Edgar Richard Maccune, and Agrima Vasudeva: Dentinal Tubule Disinfection with Propolis & Two Extracts of Azadirachta indica Against Candida albicans Biofilm Formed on Tooth Substrate. Open Dent J. 2015; 9: 369–374.
Bron
5.
Semmler M, Abdel-Ghaffar F, Gestmann F, Abdel-Aty M, Rizk I, Al-Quraishy S, Lehmacher W, Hoff NP. Randomized, investigator-blinded, controlled clinical study with lice shampoo (Licener®) versus dimethicone (Jacutin® Pedicul Fluid) for the treatment of infestations with head lice. Parasitol Res. 2017 Jul;116(7):1863-1870. doi: 10.1007/s00436-017-5461-7. Epub 2017 May 9. PMID: 28488042.
Bron
6.
Whitney Talbott, Nana Duffy: Complementary and Alternative Medicine for Psoriasis: What the Dermatologist Needs to Know. American Journal of Clinical Dermatology volume 16, pages147–165 (2015)
Bron
7.
Akram M, Riaz M, Noreen S, Shariati MA, Shaheen G, Akhter N, Parveen F, Akhtar N, Zafar S, Owais Ghauri A, Riaz Z, Khan FS, Kausar S, Zainab R. Therapeutic potential of medicinal plants for the management of scabies. Dermatol Ther. 2020 Jan;33(1):e13186. doi: 10.1111/dth.13186. Epub 2019 Dec 19. PMID: 31830356.
Bron
8.
Tiwari V, Darmani NA, Yue BY, Shukla D. In vitro antiviral activity of neem (Azardirachta indica L.) bark extract against herpes simplex virus type-1 infection. Phytother Res. 2010 Aug;24(8):1132-40. doi: 10.1002/ptr.3085. PMID: 20041417; PMCID: PMC3767196.
Bron
9.
Singh, Anjali & Singh, Anil & Narayan, Gopeshwar & Singh, Teja & Shukla, Vijay. (2014). Effect of Neem oil and Haridra on non-healing wounds. Ayu. 35. 398-403. 10.4103/0974-8520.158998.
Bron
10.
Hao F, Kumar S, Yadav N, Chandra D. Neem components as potential agents for cancer prevention and treatment. Biochim Biophys Acta. 2014 Aug;1846(1):247-57. doi: 10.1016/j.bbcan.2014.07.002. Epub 2014 Jul 10. PMID: 25016141; PMCID: PMC4734358.
Bron
11.
Patel SM, Nagulapalli Venkata KC, Bhattacharyya P, Sethi G, Bishayee A. Potential of neem (Azadirachta indica L.) for prevention and treatment of oncologic diseases. Semin Cancer Biol. 2016 Oct;40-41:100-115. doi: 10.1016/j.semcancer.2016.03.002. Epub 2016 Mar 24. PMID: 27019417.
Bron
12.
Uday Bandyopadhyaya, Kaushik Biswasa, Arnab Senguptab, Puspa Moitrab, Prodip Duttab, Dipankar Sarkarc, Pratip Debnathd, Chayan K. Gangulya, Ranajit K. Banerjee: Clinical studies on the effect of Neem (Azadirachta indica) bark extract on gastric secretion and gastroduodenal ulcer. Life Sciences
Volume 75, Issue 24, 29 October 2004, Pages 2867-2878
Bron
13.
Moga MA, Bălan A, Anastasiu CV, Dimienescu OG, Neculoiu CD, Gavriș C. An Overview on the Anticancer Activity of Azadirachta indica (Neem) in Gynecological Cancers. Int J Mol Sci. 2018 Dec 5;19(12):3898. doi: 10.3390/ijms19123898. PMID: 30563141; PMCID: PMC6321405.
Bron
14.
Riar SS, Bardhan J, Thomas P, Kain AK, Parshad R. Mechanism of antifertility action of neem oil. Indian J Med Res. 1988 Oct;88:339-42. PMID: 3225018.
Bron
15.
Juneja SC, Williams RS, Farooq A, Chegini N. Contraception potential of neem oil: effect on pregnancy success in the mouse. J Assist Reprod Genet. 1996 Aug;13(7):578-85. doi: 10.1007/BF02066612. PMID: 8844316.
Bron
16.
Khillare B, Shrivastav TG. Spermicidal activity of Azadirachta indica (neem) leaf extract. Contraception. 2003 Sep;68(3):225-9. doi: 10.1016/s0010-7824(03)00165-3. PMID: 14561544.
Bron
17.
Formentini MA, Alves LF, Schapovaloff ME. Insecticidal activity of neem oil against Gyropsylla spegazziniana (Hemiptera: Psyllidae) nymphs on Paraguay tea seedlings. Braz J Biol. 2016 Oct-Dec;76(4):951-954. doi: 10.1590/1519-6984.04915. Epub 2016 May 3. PMID: 27143053.
Bron
18.
Benelli G, Canale A, Toniolo C, Higuchi A, Murugan K, Pavela R, Nicoletti M. Neem (Azadirachta indica): towards the ideal insecticide? Nat Prod Res. 2017 Feb;31(4):369-386. doi: 10.1080/14786419.2016.1214834. Epub 2016 Aug 12. PMID: 27687478.
Bron
19.
Benelli G, Murugan K, Panneerselvam C, Madhiyazhagan P, Conti B, Nicoletti M. Old ingredients for a new recipe? Neem cake, a low-cost botanical by-product in the fight against mosquito-borne diseases. Parasitol Res. 2015 Feb;114(2):391-7. doi: 10.1007/s00436-014-4286-x. Epub 2015 Jan 7. PMID: 25563612.
Bron
20.
Jamra, Nirmala & Das, Giridhari & Singh, Priyanka & Haque, Manjurul. (2014). Anthelmintic efficacy of crude neem (Azadirachta indica) leaf powder against bovine strongylosis. Journal of Parasitic Diseases. 39. 10.1007/s12639-014-0423-9.
Bron
21.
Upadhyay SN, Dhawan S, Garg S, Talwar GP. Immunomodulatory effects of neem (Azadirachta indica) oil. Int J Immunopharmacol. 1992 Oct;14(7):1187-93. doi: 10.1016/0192-0561(92)90054-o. PMID: 1452404.
Bron
22.
Ahmed E. Abdel Moneim, Mohamed S. Othman, Ahmed M. Aref, "Azadirachta indica Attenuates Cisplatin-Induced Nephrotoxicity and Oxidative Stress", BioMed Research International, vol. 2014, Article ID 647131, 11 pages, 2014. https://doi.org/10.1155/2014/647131
Bron
23.
Satyanarayana K, Sravanthi K, Shaker IA, Ponnulakshmi R. Molecular approach to identify antidiabetic potential of Azadirachta indica. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine. 2015 Jul-Sep;6(3):165-174. DOI: 10.4103/0975-9476.157950.
Bron
24.
Bakr SA. Evaluation of acute toxicity of water extract of Azadirachta indica leaves and seeds in rats. Pak J Biol Sci. 2013 Jul 15;16(14):697-700. doi: 10.3923/pjbs.2013.697.700. PMID: 24505996.
Bron
25.
Wang C, Cao M, Shi DX, Yin ZQ, Jia RY, Wang KY, Geng Y, Wang Y, Yao XP, Yang ZR, Zhao J. A 90-day subchronic toxicity study of neem oil, a Azadirachta indica oil, in mice. Hum Exp Toxicol. 2013 Sep;32(9):904-13. doi: 10.1177/0960327113475677. Epub 2013 Feb 25. PMID: 23444337.
Bron
26.
F.M. Abou-Tarboush, H.M. El-Ashmaoui, H.I. Hussein, D. Al-Rajhy, and M. Al-Assiry: Effect of azadirachtin of neemix-4.5 on SWR/J mice. Saudi J Biol Sci. 2009 Oct; 16(2): 69–76.
Bron
27.
Pareek A, Suthar M, Rathore GS, Bansal V. Feverfew (Tanacetum parthenium L.): A systematic review. Pharmacogn Rev. 2011 Jan;5(9):103-10. doi: 10.4103/0973-7847.79105. PMID: 22096324; PMCID: PMC3210009.
Bron