Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

34Bestede uren

20Beoordeelde onderzoeken

107Verzamelde opmerkingen

Natuurlijke vitamine C moet elke dag geconsumeerd worden. Bij het eten van de dagelijkse maaltijden moet er altijd op gelet worden dat alle nodige vitamines in het voedsel aanwezig zijn.

Dit is vaak moeilijk omdat we niet altijd de precieze ingrediënten van het voedsel kennen. Daarom zijn vitamine C supplementen een goede hulp om de belangrijkste voedingsbeginselen te dekken.

Natuurlijke vitamine C in het bijzonder is erg populair bij klanten die aandacht besteden aan een gezonde en evenwichtige voeding. Een dagelijkse inname van vitamine C is erg nuttig om het immuunsysteem te versterken en de stofwisselingsprocessen te stimuleren.

In onze natuurlijke vitamine C test 2022 vind je onze favorieten onder de vitamine C voedingssupplementen en belangrijke informatie over deze vitamine.

Belangrijk om te weten

 • Het innemen van natuurlijke vitamine C wordt vooral aangeraden aan mensen die een vitamine C tekort hebben. De vitamine kan oraal ingenomen worden of via een infuus toegediend worden. Infusies worden echter meer gebruikt voor groepen mensen die ziek zijn en het moeilijk vinden een evenwichtige voeding te volgen.
 • Bruistabletten, eenvoudige tabletten of capsules met natuurlijke vitamine C zijn geschikt voor alle groepen mensen met een tekort aan vitamine C. Voedingssupplementen met vitamine C kunnen ook erg nuttig zijn voor mensen die erg actief aan sport doen. Dit komt omdat de dagelijkse behoefte aan vitamine C na sportieve activiteiten toeneemt.
 • De kwaliteit van voedingssupplementen kan bevestigd worden door kwaliteitszegels. Biologische producten worden bijzonder goed verdragen. GMP en HACCP zijn ook testzegels die onafhankelijke laboratoriumtests van natuurlijke vitamine C certificeren.

Beste Natuurlijke vitamine C: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Natuurlijke Vitamine C

Om de juiste producten voor een evenwichtige voeding te nemen, moet je alle criteria voor Natuurlijke Vitamine C goed bekijken. Om je te helpen een gemakkelijke beslissing te nemen, vind je hier alle belangrijke aspecten.

In de volgende paragrafen leer je hoe deze criteria voor jou van belang kunnen zijn.

Doseringsvorm

Natuurlijke vitamine C is al verkrijgbaar in veel verschillende doseringsvormen.

Type Beschrijving
Bruistabletten Deze tablet wordt opgelost of uiteen laten vallen in water. De resulterende oplossing wordt gedronken
Tabletten Tabletten met pure vitamine C worden met een slokje water ingenomen.
Capsules In een capsule is de natuurlijke vitamine C omhuld door een capsulehuls. In de meeste gevallen bestaat het omhulsel van de capsule uit natuurlijke gelatine.
Poeder Zuiver vitamine C-poeder mag alleen worden ingenomen als het door uw arts wordt aanbevolen of voorgeschreven. Het poeder wordt gemengd met een glas water en opgedronken.

De meeste consumenten geven de voorkeur aan bruistabletten als vorm van natuurlijke vitamine C. Dit komt omdat bruistabletten met water ingenomen kunnen worden. Bruistabletten zijn gemakkelijk op te lossen en op te drinken. Natuurlijke vitamine C is gevoelig voor hitte en licht. Goed bewaren is dus heel belangrijk. Dit geldt zowel voor voedingssupplementen als voor voedsel.

Kwaliteit

De meeste kwaliteitszegels heb je waarschijnlijk wel gezien als je boodschappen doet voor levensmiddelen. Natuurlijke vitamine C supplementen zijn ook te herkennen aan bepaalde kwaliteitszegels, zoals het biologische zegel.

In principe kun je onzuiverheden of schadelijke ingrediënten uitsluiten in op kwaliteit geteste voedingssupplementen. We hebben hier de belangrijkste kwaliteitszegels in Duitsland op een rijtje gezet

 • Regionaal venster: Bedrijven kunnen het regionale venster gebruiken om hun regionale produkten in Duitsland te identificeren.
 • Dierenwelzijnskeurmerk: Levensmiddelen van dierlijke oorsprong krijgen dit keurmerk om aan te geven dat ze volgens bijzonder strenge normen voor dierenwelzijn geproduceerd zijn.
 • Biologisch zegel en EU-logo voor biologische landbouw: Dit Duitse zegel identificeert levensmiddelen die volgens de criteria van de EU-wetgeving over biologische landbouw zijn geproduceerd.
 • Ohne Gentechnik: Producten met dit zegel zijn zonder gentechniek geproduceerd.
 • Fairtrade zegel: Dit zegel identificeert eerlijk verhandelde producten die onder bijzondere sociale en ecologische omstandigheden zijn geproduceerd.

Natuurlijk is het ook belangrijk te letten op het land van fabricage. Bij betrouwbare kwaliteitszegels is het land van fabricage eerder van secundair belang.

Het land van productie kan ook informatie geven over de kwaliteit van de natuurlijke vitamine C.

Hoewel we bekend zijn met kwaliteitszegels uit Duitsland, en snel informatie kunnen vinden over natuurlijke vitamine C preparaten, zijn producten uit andere landen zonder of met buitenlandse zegels niet aan te bevelen.

Smaak

Om de smaak van natuurlijke vitamine C aangenamer te maken, worden in sommige bereidingen smaakstoffen toegevoegd. Smaakstoffen maken voedingssupplementen aangenamer om te consumeren.

Aroma’s kunnen gemaakt worden van natuurlijke of synthetische grondstoffen. Zogenaamde reactie-aroma’s worden gemaakt van suiker en aminozuren. Als je natuurlijke vitamine C wilt innemen, kun je het beste supplementen zonder smaakstoffen kiezen. Als je geen afstand wilt doen van een aangename smaak, zijn natuurlijke smaakstoffen te verkiezen boven synthetische.

Natuurlijkheid

Natuurlijke vitamine C bevat gewoonlijk geen andere additieven en heeft daardoor een hoge biologische beschikbaarheid. Natuurlijke vitamine C is daarom gemakkelijker door het lichaam te gebruiken. In tegenstelling tot kunstmatige vitamine C, die chemisch wordt aangemaakt, wordt natuurlijke vitamine C uit voedsel verkregen.

Natuurlijke vitamine C moet vrij zijn van additieven.

Kunstmatige additieven worden niet door iedereen even goed verdragen. Andere kunstmatige toevoegingen zoals kleurstoffen of conserveringsmiddelen kunnen bij sommige mensen allergische reacties opwekken. Natuurlijke vitamine C moet echter vrij zijn van additieven en geen chemische sporen bevatten.

Gids: Veel gestelde vragen over natuurlijke vitamine C

Hier hebben we de meest gestelde vragen over natuurlijke vitamine C beantwoord.

natürliches-vitamin-c-test

Sinaasappels en kiwi’s bevatten veel natuurlijke vitamine C. Daarom is een evenwichtige voeding met voldoende fruit erg belangrijk. Als er dagen zijn waarop je niet zo veel fruit eet, kunnen vitamine C supplementen erg nuttig zijn. (Image source: DDP / Unsplash)

De vragen en antwoorden in onze gids geven je een beter overzicht, zodat je zeker weet dat natuurlijke vitamine C de juiste voor je is.

Wat is natuurlijke vitamine C en hoe werkt het?

Vitamine C kan niet door het menselijk lichaam zelf worden aangemaakt, en het menselijk lichaam kan evenmin vitamine C gedurende lange tijd opslaan. Daarom is een dagelijkse inname van vitamine C belangrijk om de botten en het immuunsysteem te versterken.

Verder heeft natuurlijke vitamine C positieve effecten op hoge bloeddruk en de huid. Volgens studies bestrijdt vitamine C o.a. de volgende symptomen en ziekten

 • Lusteloosheid, chronische vermoeidheid, gebrek aan prestatievermogen
 • Depressie
 • Chronische ziekten, immuundeficiëntie
 • Pijn in gewrichten en ledematen en degeneratie van kraakbeen (1)

Zoals reeds gezegd, kan natuurlijke vitamine C beter door het lichaam worden opgenomen dan chemische vitamine C. Natuurlijke vitamine C is dus ook gunstiger voor de gezondheid.

Effect op de botten

Studieresultaten hebben aangetoond dat met de dagelijkse inname van de juiste hoeveelheid zuivere vitamine C de botziekte osteoporose voorkomen kan worden. De Framingham Osteoporose Studie toonde een verband aan tussen de inname van vitamine C en de botdichtheid, vooral bij oudere mannen.

Hoe meer vitamine C de deelnemers aan de studie innamen, hoe minder botverlies werd gezien gedurende de vier jaar van observatie. (2)

Effect op het immuunsysteem

Het is tegenwoordig algemeen bekend dat natuurlijke vitamine C het immuunsysteem versterkt. Vooral bij kinderen en oudere mensen vertoont de vitamine grote effecten. In een placebo-gecontroleerde dubbelblinde studie werd ontdekt dat kinderen die een of twee gram vitamine C innamen minder kans hadden om van school weg te blijven dan andere kinderen.

(3) Bovendien kan natuurlijke vitamine C specifieke leeftijdsgebonden ziekten bij oudere vrouwen voorkomen en behandelen. (4) Verder wordt vitamine C steeds vaker voorgeschreven als preventief middel tegen verkoudheid.

Volgens een studie verkort natuurlijke vitamine C verkoudheid en verzwakt het de kracht van sommige ziekten. (5) Een andere studie bevestigde dat het dagelijks innemen van de juiste hoeveelheid vitamine C de incidentie van verkoudheid vermindert. (6)

Effect op bloeddruk

Op de bloeddruk kan natuurlijke vitamine C grote effecten hebben: In 2012 ontdekten artsen in een studie dat vitamine C supplementen de hoge bloeddruk van patiënten heel snel kunnen verlagen.

Volgens de studie zijn de effecten van vitamine C op de bloeddruk meer uitgesproken bij mensen met hypertensie. (7)

Anti-Aging Effect

Natuurlijke vitamine C is ook populair in de cosmetica-industrie. Tal van anti-verouderingsproducten, anti-pigmenten en UV-beschermende producten met vitamine C worden verkocht in cosmetica- en drogisterijwinkels.

Vitamine C is een van de krachtigste antioxidanten voor de huid. Door de collageensynthese te verhogen, collageenvezels te stabiliseren en de afbraak van collageen te verminderen, wordt het vaak gebruikt in anti-verouderings huidverzorging. (8)

Effect op astmapatiënten

Natuurlijke vitamine C kan ook heel nuttig zijn voor mensen die aan astma lijden. Studies tonen aan dat een verhoogde inname van antioxidanten astma kan verminderen. Vooral bij mannelijke studiekandidaten waren de resultaten zeer significant. (9)

Hoe moet natuurlijke vitamine C gedoseerd worden?

Iedereen moet elke dag voldoende vitamine C binnenkrijgen. De dagelijkse behoefte aan natuurlijke vitamine C voor een volwassene is 95 tot 110 mg. Over het algemeen is dit een nogal voorzichtige en lage lezing. Iemands behoefte neemt toe, afhankelijk van hoeveel lichaamsbeweging hij doet.

In voedingssupplementen zijn er verschillende doseringen van de vitamine, je kunt bijvoorbeeld natuurlijke vitamine C in de apotheek kopen tot 5000 mg per dosis. Hoewel dit een zeer hoge dosering is, wordt niet alles ervan door het lichaam opgenomen:

Overtollige vitaminen worden via de urine en de ontlasting uitgescheiden. Het is echter belangrijk geen overmatige hoeveelheden natuurlijke vitamine C in te nemen. Een overdosis kan leiden tot acidose van de urine en de vorming van nierstenen. (10)

natürliches-vitamin-c-test

Zorg er altijd voor dat je maar zoveel vitamine C inneemt als je nodig hebt. Een overdosis kan leiden tot spijsverteringsproblemen en diarree. (Image source: Shari Pina Messina / Unsplash)

Een hogere dosering mag daarom alleen gebruikt worden als het door een arts is voorgeschreven.

Welke soorten natuurlijke vitamine C zijn er?

Natuurlijke vitamine C is overvloedig aanwezig in fruit als het rauw gegeten wordt. Voor mensen die in hun dagelijks leven niet genoeg vitamine C binnenkrijgen zijn er tal van voedingssupplementen en -preparaten die het mogelijk maken het lichaam van natuurlijke vitamine C te voorzien.

Type Omschrijving
Natuurlijke vitamine C in vloeibare vorm Liposomale vitamine C kan in de vorm van druppels worden ingenomen.
Natuurlijke vitamine C als capsules of tabletten De vitamine kan zowel per capsule als per tablet worden ingenomen. Er zijn ook bruistabletten met natuurlijke vitamine C verkrijgbaar.

Liposomale natuurlijke vitamine C

Omdat natuurlijke vitamine C een in water oplosbare vitamine is, worden onnodige hoeveelheden uit je lichaam uitgescheiden. Dit heeft echter ook een nadeel: het lichaam vindt het vaak moeilijk om wateroplosbare vitamines uit voedsel op te nemen.

Daarom gebruiken veel klanten graag liposomale natuurlijke vitamine C. Liposomen zijn kleine belletjes of transportparels die de vitamine direct in je lichaam kunnen brengen. Behalve de opname van de natuurlijke vitamine C, wordt ook de werkingsduur verlengd. Liposomale voedingssupplementen zijn daarom effectiever en gaan veel langer mee.

Voordelen
 • Vermijdt verhoogde afbraak van de actieve bestanddelen
 • Kan aan voedsel worden toegevoegd
 • Zorgt voor een evenwichtige vitamine-inname
Nadelen
 • Kan dik worden als het verkeerd bewaard wordt
 • Heeft meestal een bittere smaak

Als je natuurlijke vitamine C in vloeibare vorm wilt gebruiken, moet je goed letten op de doseringsaanbevelingen op de verpakking. Omdat liposomale vitamine C effectiever is dan gewone natuurlijke vitamine C preparaten, is de kans op overdosering ook groter.

Natuurlijke vitamine C tabletten, capsules of bruistabletten

Natuurlijke vitamine C is ook verkrijgbaar in de vorm van capsules, tabletten of bruistabletten. Voor mensen die geen problemen hebben met het doorslikken van capsules of tabletten zijn er talloze preparaten die in deze doseringsvorm worden aangeboden.

Volgens ons onderzoek zijn bruistabletten met natuurlijke vitamine C echter het populairste preparaat.

natürliches-vitamin-c-test

Bruistabletten zijn vooral populair bij kinderen en patiënten met slikproblemen. (Image source: 10015389 / Pixabay)

Bruistabletten met natuurlijke vitamine C zijn bijzonder geschikt voor patiënten met slikstoornissen en kinderen. Het preparaat kan snel in water worden opgelost en in het lichaam worden opgenomen.

 • Voordelen
  • Gemakkelijk in te nemen
  • Kan door iedereen genuttigd worden
  • Geen bittere nasmaak
  Nadelen

  Gevoelig voor vocht

 • Kan niet zonder water genuttigd worden

Behalve natuurlijke vitamine C bevatten bruistabletten ook andere hulpstoffen, zoals zoetstoffen, bindmiddelen, conserveringsmiddelen en kleurstoffen.

Welke alternatieven zijn er voor natuurlijke vitamine C?

Als je vitamine C wilt innemen, hoef je niet per se natuurlijke vitamine C te gebruiken. Je kunt ook vitamine C supplementen nemen.

Preparaten met vitamine C kunnen ook bestaan uit zuiver ascorbinezuur of uit mengvormen. Meer informatie over deze vormen van vitamine C vind je hier:

Alternatief Wetenschappelijke positie Toelichting
Zuiver ascorbinezuur In tegenstelling tot natuurlijke vitamine C bevat zuiver ascorbinezuur niet zo veel belangrijke plantaardige stoffen en enzymen Zuiver ascorbinezuur lijkt van buiten op natuurlijke vitamine C. Natuurlijke vitamine C bevat veel meer plantaardige stoffen en enzymen. Bovendien wordt zuiver ascorbinezuur geïsoleerd en geconcentreerd, zodat zich snel een overmaat kan ontwikkelen
Gemengde vormen Gemengde vormpreparaten combineren zuiver ascorbinezuur met natuurlijke vitamine C. Gemengde vormen combineren de voordelen van natuurlijke vitamine C met goedkoop ascorbinezuur. Het zuivere ascorbinezuur wordt toegevoegd, zodat de prijs goedkoper blijft.

Preparaten van ascorbinezuur en mengvormen zijn verhoudingsgewijs goedkoper dan natuurlijke vitamine C.

Beeldbron van omslagfoto: 46639925/ 123rf.com

Referenties (10)

1. McAlindon TE, Jacques P, Zhang Y, Hannan MT, Aliabadi P, Weissman B, Rush D, Levy D, Felson DT. Do antioxidant micronutrients protect against the development and progression of knee osteoarthritis? Arthritis Rheum. 1996 Apr;39(4):648-56. doi: 10.1002/art.1780390417. PMID: 8630116.
Bron

2. Shivani Sahni, Marian T. Hannan, David Gagnon, Jeffrey Blumberg, L. Adrienne Cupples, Douglas P. Kiel, Katherine L. Tucker, High Vitamin C Intake Is Associated with Lower 4-Year Bone Loss in Elderly Men, The Journal of Nutrition, Volume 138, Issue 10, October 2008, Pages 1931–1938, https://doi.org/10.1093/jn/138.10.1931
Bron

3. John L. Coulehan, M.D., M.P.H., Keith S. Reisinger, M.D., M.P.H., Kenneth D. Rogers, M.D., M.P.H., and Daniel W. Bradley, Ph.D. Vitamin C Prophylaxis in a Boarding School. N Engl J Med. 1974; 290:6-10
Bron

4. de la Fuente M, Ferrández MD, Burgos MS, Soler A, Prieto A, Miquel J. Immune function in aged women is improved by ingestion of vitamins C and E. Can J Physiol Pharmacol. 1998 Apr;76(4):373-80. PMID: 9795745.
Bron

5. Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;(1):CD000980. doi: 10.1002/14651858.CD000980.pub4. PMID: 23440782.
Bron

6. Sasazuki S, Sasaki S, Tsubono Y, Okubo S, Hayashi M, Tsugane S. Effect of vitamin C on common cold: randomized controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2006 Jan;60(1):9-17. doi: 10.1038/sj.ejcn.1602261. PMID: 16118650.
Bron

7. Stephen P Juraschek, Eliseo Guallar, Lawrence J Appel, Edgar R Miller, III, Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 95, Issue 5, May 2012, Pages 1079–1088, https://doi.org/10.3945/ajcn.111.027995
Bron

8. Firas Al-Niaimi, Nicole Yi Zhen Chiang. Topical Vitamin C and the Skin: Mechanisms of Action and Clinical Applications. J Clin Aesthet Dermatol. 2017 Jul; 10(7): 14–17.
Bron

9. Misso NL, Brooks-Wildhaber J, Ray S, Vally H, Thompson PJ. Plasma concentrations of dietary and nondietary antioxidants are low in severe asthma. Eur Respir J. 2005 Aug;26(2):257-64. doi: 10.1183/09031936.05.00006705. PMID: 16055873.
Bron

10. Thomas LD, Elinder CG, Tiselius HG, Wolk A, Akesson A. Ascorbic acid supplements and kidney stone incidence among men: a prospective study. JAMA Intern Med. 2013 Mar 11;173(5):386-8. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.2296. PMID: 23381591.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?