Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

56Bestede uren

32Beoordeelde onderzoeken

145Verzamelde opmerkingen

Ben je op zoek naar een effectief middel tegen verstopte slagaders? Dan moet je de nattokinase producten eens nader bekijken. Nattokinase is een enzym dat eiwitten afbreekt en daardoor verstopping van de slagaders kan voorkomen of tegen verstopte slagaders kan werken.

Veel mensen zijn overtuigd van de werkzaamheid van deze producten. Maar waar moet je op letten bij aankoop en welk product is geschikt voor jou? In onze nattokinase test 2022 tonen we je de beste en meest effectieve producten in de verschillende categorieën.

We geven je ook veel belangrijke informatie en leggen je alles uit wat je moet weten. Of je nu Nattokinase tabletten of capsules zoekt, je vindt hier de beste Nattokinase producten op de markt.

Belangrijk om te weten

 • Nattokinase is een enzym dat afgeleid is van natto, een traditioneel Japans gerecht. Het wordt gemaakt door de fermentatie van sojabonen als die reageren met de bacterie Bacillus Natto.
 • Het is bekend om zijn positieve effect op hart- en vaatziekten. Consumptie van nattokinase wordt in verband gebracht met het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedstroom door bloedklonters op te breken.
 • In principe kan nattokinase gekocht worden in tablet- of capsulevorm, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur.

Beste Nattokinase: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je Nattokinase koopt

Hoe werkt Nattokinase?

Nattokinase is een zogenaamd fibrinolytisch protease, d.w.z. een enzym waarvan de basisfunctie de hydrolyse of afbraak van eiwitten is. Het heeft het bijzondere vermogen om het eiwit af te breken dat verantwoordelijk is voor de aanhechting van arteriële plaque.

Daardoor heeft het een omkerend en preventief effect op mogelijke stolsels die de slagaders kunnen verstoppen. Een studie uit 1995 toonde aan dat nattokinase de doorbloeding met 62 procent herstelde bij ratten met trombose in de halsslagader. Het bloedstolseloplossende effect was dus groter dan dat van andere bloedverdunnende enzymen. (1)

Een andere studie onderzocht het bloedverdunnende effect van nattokinase. Drie groepen deelnemers kregen dagelijks twee capsules nattokinase. De drie groepen waren enerzijds gezonde vrijwilligers, en anderzijds patiënten met een zeker risico op hart- en vaatziekten en dialysepatiënten (die een bijzonder hoog risico op trombose hebben).

Na twee maanden bleek dat de niveaus van de stollingsfactoren in alle drie de groepen sterk verlaagd waren. Er werden geen bijwerkingen waargenomen. (2) De belangrijkste taak van nattokinase is het verbreken van peptidebindingen en het vrijmaken van aminozuren.

Hierdoor kan het ook gifstoffen, celresten in het bloed en onverteerde eiwitten in de darm afbreken. De volgende tabel beschrijft enkele van de mogelijke effecten van nattokinase bij inname als voedingssupplement.

Werking Beschrijving
Gaat hoge bloeddruk tegen Omdat nattokinase een reinigende werking heeft op onze bloedvaten, wordt het aanbevolen bij vaatziekten zoals hoge bloeddruk.
Voorkomt klontering in het bloed Door inname van nattokinase wordt de lichaamseigen aanmaak van stoffen verhoogd, die ervoor zorgen dat ons bloed niet samenklontert.
Ondersteunt het oplossen van fibrine Fibrine is een essentieel bestanddeel van bloedklonters. Als fibrine wordt afgebroken, worden dus tegelijkertijd ook bloedklonters opgelost.
Stimuleert de aanmaak van plasmine plasmine is een essentieel bestanddeel van het bloedserum. Plasmine splitst fibrine in kleinere moleculen en ondersteunt zo de afbraak ervan.
Verhoogt het gehalte aan high-density lipoproteïnen high-density lipoproteïnen zijn de zogenaamde goede cholesterol. Er moet zo veel mogelijk van in het lichaam zijn. Dit komt omdat het schadelijke cholesterol uit het lichaam absorbeert en naar de lever brengt, waar het wordt afgebroken.

Het innemen van nattokinase verhoogt de lichaamseigen productie van stoffen die zorgen voor De volgende lijst beschrijft enkele mogelijke effecten van het innemen van nattokinase als voedingssupplement

 • Ondersteunt een normale bloeddruk door hypertensie tegen te gaan (3)
 • Voorkomt de vorming van stolsels in het bloed en helpt bestaande stolsels op natuurlijke wijze op te lossen
 • Helpt fibrine op te lossen en helpt het lichaam de bloedvaten schoon te maken
 • Stimuleert de natuurlijke aanmaak van plasmine en andere belangrijke stoffen die helpen bloedklonters op te breken
 • Verhoogt het gehalte aan lipoproteïnen met hoge dichtheid, het zogenaamde goede cholesterol

In het algemeen wordt gedacht dat nattokinase een positief effect heeft op de cardiovasculaire gezondheid, dankzij de hierboven beschreven eigenschappen. Het kan zo onder andere bijdragen tot het voorkomen van hartaanvallen of beroertes. (4)

Voor wie is nattokinase geschikt?

Nattokinase is in principe geschikt voor iedereen die om gezondheidsredenen afhankelijk is van bloedverdunners. Een voorbeeld hiervan is trombose. Vooral voor patiënten die te kampen hebben met ernstige bijwerkingen van de farmaceutische middelen die ze voorgeschreven krijgen, kan overschakelen op het natuurlijke enzym de moeite waard zijn.

Een gepubliceerde studie onderzocht of nattokinase vóór een vliegreis kan worden ingenomen om trombose te voorkomen. Er trad geen trombose op in de nattokinase groep. Het typische reisoedeem (dikke benen) was ook verminderd in de nattokinase groep, terwijl het aanzienlijk ernstiger was in de placebo groep. (5)

Vanwege zijn bloedverdunnende eigenschappen moet het gebruik van nattokinase echter vóór een operatie vermeden worden, omdat anders het risico op bloedingen tijdens of na de operatie toeneemt.

Sojabohnen auf Netz mit Holzlöffel

Nattokinase is een voedingssupplement afgeleid van soja. Onderzoeken tot nu toe suggereren dat het wel eens als een natuurlijke bloedverdunner zou kunnen werken. (Bron: Pixabay.com / bigfatcat)

Bovendien kunnen mensen van wie de bloeddruk van nature al vrij laag is, beter geen voedingssupplement nemen om een verdere daling van de bloeddruk te voorkomen.

Wist je dat aderverkalking vaak jarenlang ongemerkt kan voortschrijden? Dit kan leiden tot vele ziekten die ook levensbedreigend kunnen zijn, zoals hartaanvallen of beroertes.

Is nattokinase geschikt als vervanger van traditionele geneesmiddelen?

Vergeleken met traditionele bloedverdunners, zoals aspirine, is nattokinase nog maar weinig onderzocht.

Daarom moet overschakeling van door de arts voorgeschreven medicijnen op nattokinase alleen overwogen worden na uitvoerig overleg met de behandelende arts.

Voorzichtigheid is echter geboden als nattokinase samen met andere medicijnen die ook het bloed verdunnen moet worden ingenomen. Het combineren van het voedingssupplement met farmaceutische geneesmiddelen kan negatieve bijwerkingen hebben. Deze omvatten bijvoorbeeld overmatig verdund bloed en het sneller verschijnen van blauwe plekken.

Wat kost nattokinase?

Afhankelijk van de fabrikant varieert de prijs van dertig tot zestig euro per honderd gram nattokinase. Gemiddeld is de prijs dus iets minder dan vijfenveertig euro. Hierbij moet opgemerkt worden dat de gemiddelde prijs betrekking heeft op het gewicht per tablet of capsule, terwijl het gehalte aan werkzame stof onafhankelijk van het gewicht kan zijn.

De meeste artikelen bevatten zuivere nattokinase, afgezien van noodzakelijke coating of scheidingsmiddelen. Er zijn echter ook voedingssupplementen die nattokinase combineren met andere enzymen, zoals bromelaïne. Bij het vergelijken van prijzen is het dus ook de moeite waard vooral te letten op het werkelijke nattokinase gehalte, om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Waar kan ik nattokinase kopen?

De grootste keuze aan nattokinase artikelen vind je in online winkels. Maar wie liever bij de vaste winkelier koopt en persoonlijk koopadvies wil, kan het enzym ook vinden in goed gesorteerde biologische winkels of apotheken.

Of je nu online of in een fysieke winkel koopt, het is belangrijk dat je bij betrouwbare handelaars koopt, vooral als het gaat om producten die je gezondheid kunnen beïnvloeden. Hier is het raadzaam eens naar de beoordelingen van klanten te kijken; hoe meer, en vooral hoe meer positieve beoordelingen er zijn, hoe waarschijnlijker het is dat het om een betrouwbare fabrikant gaat.

Wat zijn de alternatieven voor nattokinase?

De meest gangbare alternatieven voor nattokinase zijn de traditioneel voorgeschreven cardiovasculaire medicijnen zoals ACE remmers, bètablokkers en calciumantagonisten. Afhankelijk van de individuele medische situatie kan hetzij nattokinase, hetzij de specifieke medicijnen meer raadzaam zijn.

Er is momenteel echter geen alternatief voor nattokinase, als natuurlijk voedingssupplement met meervoudige cardiovasculaire voordelen.

Nattokinase gebruik Alternatief
Ondersteuning van een normale bloeddruk ACE-remmers, bètablokkers, calciumantagonisten
Oplossen van stolsels in het bloed Marcumar, Pradaxa
Verhoging van het high-density lipoproteïne niveau Anacetrapib

Welke soorten nattokinase zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn verschillende vormen van nattokinase, die elk op een andere manier worden ingenomen

 • Nattokinase in tabletvorm
 • Nattokinase in capsulevorm

Noch de ene vorm noch de andere is beter, het hangt gewoon af van persoonlijke voorkeur. In principe werken echter alle soorten nattokinase op dezelfde manier. Ze worden ingenomen, door ons lichaam opgenomen en kunnen zo hun effect ontwikkelen.

Kortom, nattokinase is in dit opzicht een volkomen normaal voedingssupplement. Afhankelijk van of je liever tabletten of capsules inneemt, kan een ander nattokinase product geschikt voor je zijn. Het onderscheid tussen tabletten en capsules heeft ook enkele voor- en nadelen. We zullen deze hieronder nader toelichten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van nattokinase in tabletvorm?

Tabletten maken vijftig procent uit van alle toegediende geneesmiddelen. In het algemeen zijn ze heel goedkoop te produceren, lang houdbaar en smaakloos, waardoor ze de optimale vorm zijn voor vrij verkrijgbare geneesmiddelen zoals pijnstillers.

Bij de fabricage van tabletten worden poeder of korrels onder hoge druk samengeperst om ze hun typische vorm te geven. Het innemen van tabletten is heel eenvoudig, ze worden oraal ingenomen en met veel water weggespoeld. Dit voorkomt dat de tablet in de slokdarm blijft kleven.

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat er voldoende water in de maag is, zodat de tablet optimaal kan oplossen. Omdat tabletten (behalve filmomhulde tabletten) niet omhuld zijn, kunnen ze snel en goed door het lichaam opgenomen worden. Door het ontbreken van een omhulsel kunnen tabletten echter belastend zijn voor de maag.

Een andere tekortkoming is dat tabletten niet op verschillende manieren kunnen worden ingenomen. Het is bijzonder moeilijk voedingssupplementen aan shakes of drankjes toe te voegen als het tabletten zijn. Hier zou de tablet eerst fijngemalen moeten worden, of in het beste geval geplet, voor hij toegevoegd wordt.

Voordelen
 • Smaakloos
 • Gemakkelijk in te nemen
 • Snel door het lichaam opgenomen
Nadelen
 • Veel water nodig om in te nemen
 • Kan de maag van streek maken
 • Niet goed voor shakes

In het geval van nattokinase zijn tabletten niet noodzakelijk goedkoper dan capsules, vanwege hun geringe productiecapaciteit. Hier hangt het meer af van persoonlijke voorkeuren en de manier van innemen die de voorkeur heeft.

Wat onderscheidt nattokinase in capsulevorm en wat zijn de voor- en nadelen?

Als het om voedingssupplementen gaat, is de capsule een van de meest populaire vormen. Het bestaat uit de actieve bestanddelen, eventuele additieven en een omhulsel. Dit wordt meestal gemaakt van gelatine. In het lichaam moet dit omhulsel eerst afgebroken worden.

Daarom worden de werkzame stoffen meestal eerder in de dunne darm dan in de maag opgenomen. Dit proces betekent dat het iets langer duurt voor de capsules effect hebben. Ze zijn echter ook gemakkelijker voor de maag. Door hun gladde omhulsel zijn capsules meestal heel gemakkelijk in te slikken.

Net als tabletten zijn ze smaakloos. Een voordeel hier is dat het omhulsel van de capsule opengebroken kan worden om de zuivere inhoud te onthullen. Dit kan dan eenvoudig met shakes of drankjes gemengd worden en ingenomen worden.

Wat de productiekosten betreft zijn capsules meestal duurder dan tabletten, omdat de productie ervan ingewikkelder is, althans als het om massaproductie gaat. Maar omdat nattokinase tot nu toe meer een nicheproduct is, verschilt de prijs niet. Een nadeel is echter dat capsules meestal niet zo lang houdbaar zijn als tabletten, vanwege de luchtdoorlatendheid van het omhulsel.

Voordelen
 • Neutrale smaak
 • Zacht voor de maag
 • Kan gemakkelijk gecombineerd worden met andere voedingsmiddelen
Nadelen
 • Zelden veganistisch door gelatine omhulsel
 • Langere tijd tot actieve stof opgenomen is
 • Kortere houdbaarheid

Net als bij tabletten moet je bij capsules vooral letten op persoonlijke voorkeur. Vooral degenen die hun voedingssupplementen graag als shakes innemen, kunnen beter voor capsules gaan.

Veganisten moeten echter oppassen met het kopen van capsules, want het omhulsel is meestal gemaakt van gelatine en de meeste nattokinase capsules zijn niet veganistisch.

Aankoopcriteria: Gebruik deze factoren om nattokinase te vergelijken en te evalueren

Wil je nattokinase kopen? In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om nattokinase producten te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald artikel geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat

 • De vorm
 • De mogelijke toevoegingen
 • De dosering

In de volgende paragrafen kun je nagaan wat de afzonderlijke aankoopcriteria zijn en hoe je ze kunt indelen.

Vorm

Afhankelijk van hoe je het voedingssupplement wilt innemen, kun je tabletten of capsules kopen. Deze hebben specifieke voor- en nadelen, zoals hierboven beschreven. Als je niet zeker weet welke vorm van nattokinase meer geschikt is, kun je ook eerst kleinere verpakkingen kopen. Zo kun je testen en ontdekken of tabletten of capsules beter voor je zijn.

Mogelijke

supplementen De meeste fabrikanten bieden nattokinase aan in zijn zuivere vorm, los van eventuele noodzakelijke omhullingsmiddelen. Er zijn echter ook supplementen die nattokinase mengen met andere enzymen en vitaminen, zoals serrapeptase, vitamine D of omega-3 vetzuren.

Maar omdat hier altijd wisselwerkingen kunnen optreden, moet je met je arts overleggen of zo’n multinutriënten supplement geschikt voor je is.

Wist je dat je de stofwisseling kunt stimuleren met enzymen? Er zijn voedingssupplementen die enzymen bevatten. Je kunt je voedsel beter verwerken door deze supplementen in te nemen.

Dosering

Zoals beschreven in de rubriek “Hoe moet ik nattokinase doseren”, is de werkzaamheid gekoppeld aan de Fibronolytische Eenheden. Normaal wordt een waarde van tweeduizend Fibronolytische Eenheden per dag aanbevolen.

Kapseln und Tabletten

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kun je nattokinase kopen in tablet- of capsulevorm. (Image source: 123rf.com / 12035860)

Afhankelijk van de hoeveelheid coating en bindmiddel die de fabrikanten gebruiken, kan het gewicht van het product variëren. Dus als je erg gevoelig bent voor actieve bestanddelen, kan het de moeite waard zijn een lagere dosering te nemen.

Wetenswaardigheden over nattokinase

Hoe moet ik nattokinase doseren?

De meeste fabrikanten vermelden het nattokinase gehalte van hun tabletten of capsules in FU. FU betekent hier Fibronolytische Eenheid, een meeteenheid voor enzymen. In principe staat de Fibronolytische Eenheid voor de activiteit van de enzymen; hoe hoger de FU waarde, hoe actiever en effectiever het enzym.

Volgens de huidige bevindingen wordt een inname van tweeduizend Fibronolytische Eenheden per dag aanbevolen om een optimaal effect te bereiken. Afhankelijk van de fabrikant kan dit één tot twee tabletten of capsules per dag zijn.

Het is daarom belangrijk om bij de aankoop van een voedingssupplement te letten op de waarde van de fibronolytische eenheden, d.w.z. het gehalte aan actieve bestanddelen, in plaats van alleen op het gewicht van het voedingssupplement.

Kan ik zelf natto maken?

Nattokinase is het enzym dat wordt aangemaakt bij de vervaardiging van natto. Natto maakt al honderden jaren deel uit van de traditionele Japanse keuken, en wordt er vooral gegeten als ontbijt met rijst, brood of als onderdeel van sushi.

Het is ook mogelijk om thuis zelf natto te maken op traditionele wijze door sojabonen te fermenteren.

Natto heeft een zeer sterke, karakteristieke geur en een bijzondere consistentie, daarom wordt het ook wel groentekaas genoemd. Dit is iets om rekening mee te houden als je zelf thuis natto wilt maken. Door het noodzakelijke fermentatieproces van natto duurt het zes tot twaalf maanden voor de gewenste nattokinase gevormd is.

Maar omdat het op deze manier op natuurlijke wijze wordt aangemaakt, kan het nog beter door het lichaam worden opgenomen. Waar je hier echter rekening mee moet houden, is dat deze nattokinase niet zuiver is in vergelijking met voedingssupplementen. Dit betekent dat natto ook resten van sojabonen bevat en andere stoffen, zoals vitamine K2.

Als je allergisch bent voor soja of andere intoleranties hebt, is het niet aan te raden zelf Natto te maken. Als je van experimenteren met voedsel houdt en genoeg geduld hebt, kun je zeker proberen zelf thuis natto te maken. Je kunt de bijbehorende recepten op internet vinden.

Als dit echter te veel werk voor je is, of als je een erg gevoelige neus hebt, is nattokinase als een zuiver voedingssupplement de snellere en minder stinkende manier.

(Beeldbron: 123rf.com / 92608283)

Referenties (5)

1. Mitsugu Fujita, Kyongsu Hong, Yae Ito, Rie Fujii, Kimio Kariya, Satoshi Nishimuro. Thrombolytic effect of nattokinase on a chemically induced thrombosis model in rat. Biological & Pharmaceutical Bulletin. Jan 1995; Issue: 10, Volume: 18, Pages: 1387-1391.
Bron

2. Chien-HsunHsia,Ming-ChingShen, Jen-ShiouLin, Yao-KeWen, Kai-LinHwang, Thau-MingCham, Nae-Chern, Yang. Nattokinase decreases plasma levels of fibrinogen, factor VII, and factor VIII in human subjects. Nutrition Research. March 2009; Volume 29, Issue 3, Pages 190-196.
Bron

3. Jensen GS, Lenninger M, Ero MP, Benson KF. Consumption of nattokinase is associated with reduced blood pressure and von Willebrand factor, a cardiovascular risk marker: results from a randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter North American clinical trial. 13 October 2016; Volume 2016:9 Pages 95—104.
Bron

4. Chen H, McGowan EM, Ren N, Lal S, Nassif N, Shad-Kaneez F, Qu X, Lin Y. Nattokinase: A Promising Alternative in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Biomark Insights. 2018 Jul 5;13.
Bron

5. Cesarone, Belcaro, Nicolaides. Prevention of Venous Thrombosis in Long-Haul Flights with Flite Tabs: The LONFLIT-FLITE Randomized, Controlled Trial. September 1 2003.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Mitsugu Fujita, Kyongsu Hong, Yae Ito, Rie Fujii, Kimio Kariya, Satoshi Nishimuro. Thrombolytic effect of nattokinase on a chemically induced thrombosis model in rat. Biological & Pharmaceutical Bulletin. Jan 1995; Issue: 10, Volume: 18, Pages: 1387-1391.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chien-HsunHsia,Ming-ChingShen, Jen-ShiouLin, Yao-KeWen, Kai-LinHwang, Thau-MingCham, Nae-Chern, Yang. Nattokinase decreases plasma levels of fibrinogen, factor VII, and factor VIII in human subjects. Nutrition Research. March 2009; Volume 29, Issue 3, Pages 190-196.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Jensen GS, Lenninger M, Ero MP, Benson KF. Consumption of nattokinase is associated with reduced blood pressure and von Willebrand factor, a cardiovascular risk marker: results from a randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter North American clinical trial. 13 October 2016; Volume 2016:9 Pages 95—104.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Chen H, McGowan EM, Ren N, Lal S, Nassif N, Shad-Kaneez F, Qu X, Lin Y. Nattokinase: A Promising Alternative in Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Biomark Insights. 2018 Jul 5;13.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Cesarone, Belcaro, Nicolaides. Prevention of Venous Thrombosis in Long-Haul Flights with Flite Tabs: The LONFLIT-FLITE Randomized, Controlled Trial. September 1 2003.
Ga naar bron
Recensies