Laatst bijgewerkt: 17-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

45Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Mondspoeling wordt tegenwoordig nog vaak onderschat. Velen denken dat het alleen de adem verfrist. Mondwater kan echter een degelijke bescherming bieden tegen tandbederf, tandplak en tandvleesontsteking. Dankzij zijn antibacteriële eigenschappen kan mondwater dus een nuttige aanvulling zijn op de dagelijkse tandverzorging.

In onze mondspoelingentest 2023 hebben we alle essentiële informatie over mondspoeling samengevat. Je leert over belangrijke criteria voor het beoordelen van mondspoeling en over de verschillende soorten. We beantwoorden ook alle mogelijke vragen die je zou kunnen hebben voordat je een mondspoelmiddel koopt.

Belangrijk om te weten

  • Mondwater kan een antiseptische werking hebben, waardoor tandbederf, tandplak en tandvleesontsteking effectief worden voorkomen, en bescherming wordt geboden tegen een slechte adem.
  • Je kunt mondspoeling kopen als kant-en-klare oplossing, concentraat of zelfs in tabletvorm. Er zijn verschillende criteria waar je op moet letten als je beslist wat je gaat kopen, zoals de ingrediënten.
  • Mondspoelingen kunnen een nuttige aanvulling zijn op je dagelijkse tand- en mondverzorgingsroutine. Maar grondig poetsen en regelmatig bezoek aan de tandarts mogen niet verwaarloosd worden.

Beste Mondwater: Onze selectie

Mondwater kopen en beoordelen

Er zijn veel verschillende mondspoelingen op de markt. Je moet ze altijd vergelijken voor je er een kiest. Je kunt uitvinden welk product het beste bij je past door naar de volgende aspecten te kijken:

In de volgende paragrafen leggen we uit waar je op moet letten bij de afzonderlijke koopcriteria.

Ingrediënten

Over het algemeen vind je in de meeste mondspoelingen dezelfde ingrediënten. Deze kunnen echter variëren naar gelang de fabrikant, het type en ook het specifieke toepassingsgebied. De verhouding van de verschillende stoffen kan natuurlijk ook variëren.

De meest gebruikte ingrediënten zijn gezuiverd water, sorbitol, propyleenglycol, xylitol, natrium, benzoëzuur, eucalyptol, methylsalicylaat, thymol en menthol. Je zult er waarschijnlijk niet veel mee kunnen doen.

Het grootste verschil qua ingrediënten is mondspoeling met of zonder alcohol, chloorhexidine en fluoride. Er zijn steeds minder mondspoelingen met alcohol, omdat het vaak als te agressief wordt ervaren. Chloorhexidine en fluoride hebben zowel positieve als negatieve effecten, waarover je hieronder in de gids gedetailleerde informatie vindt.

Geur

Behalve de hierboven genoemde ingrediënten bevatten de meeste mondspoelingen ook verschillende geurstoffen om de geur voor de consument zo aangenaam mogelijk te maken.

De geur kan de eerste aanwijzing zijn of je het mondwater lekker vindt of niet.

Typische geurstoffen in mondspoelingen zijn pepermunt, salie, kamille en tea tree olie. In het geval van mondspoelingen die alcohol bevatten, wordt in sommige productrecensies vermeld dat de oplossing ook onaangenaam sterk naar alcohol ruikt.

Maar zelfs mondwater zonder alcohol kan een onaangename geur hebben, want dat de fabrikant een bepaalde geur beweert, wil nog niet zeggen dat het ook waar is. Het is het beste om beoordelingen van klanten te lezen voordat je een mondspoelmiddel koopt.

Smaak

De smaak van een mondspoelmiddel hangt natuurlijk in de eerste plaats samen met de geur van de oplossing. Toch moet je hier ook de productbesprekingen lezen, want een goede geur betekent niet per se een aangename smaak.

Wat smaak betreft, komen mondspoelingen natuurlijk in dezelfde smaken als de geur, zoals munt of salie. Sommige mondspoelingen zijn er ook in gember-, limoen- en bessensmaak. Het laatste wordt vooral gebruikt in mondspoelingen voor kinderen.

Je kunt het mondspoelmiddel kiezen naar je voorkeur, zowel qua geur als qua smaak.

Verpakking

In principe heeft de verpakking van het mondspoelmiddel niets direct met het produkt te maken, maar ze kan toch een beslissende factor zijn bij de aankoopbeslissing.

Zowel het materiaal als de sluiting van de verpakking spelen een rol bij de keuze van mondspoeling.

Over het algemeen zijn mondspoelingen er in een glazen of een plastic verpakking. Glazen verpakkingen zijn natuurlijk het milieuvriendelijker alternatief. Plastic verpakking is daarentegen lichter en er is minder kans dat het breekt als je het mondwater per ongeluk laat vallen.

Niet alleen het materiaal, maar ook de sluiting van de verpakking speelt een rol. De sluiting moet robuust en luchtdicht zijn, maar toch gemakkelijk los te schroeven. Praktisch zijn ook een kindveilige sluiting en een die ook als maatbeker dienst doet.

Gids: Veelgestelde vragen over mondwater uitvoerig beantwoord

Omdat er veel mondspoelmiddelen verkrijgbaar zijn, kan het moeilijk zijn te beslissen welke je moet kiezen. Om je zo goed mogelijk te helpen beslissen, hebben we hieronder alle belangrijke vragen die je zou kunnen hebben beantwoord.

Wat is mondwater en hoe werkt het?

Mondwater kan beschermen tegen tandplak en ziektekiemen doden, en zo tandbederf en tandvleesontsteking voorkomen. Het kan dus een antiseptische werking hebben en zo dienen om de mondholte te verzorgen en te voorkomen (1).

Mundwasser

Een grondige en volledige tand- en mondverzorging moet bestaan uit poetsen, interdentale stokjes of flosdraad en mondwater. (Image source: Steve Buissinne / pixabay)

Mondspoelingen mogen en kunnen echter het dagelijks tandenpoetsen niet vervangen, maar vullen het aan. In de volgende paragrafen zullen we de verschillende effecten meer in detail uitleggen.

Virucidaal

Mondwater kan een virucidale werking hebben, wat betekent dat het verschillende virussen kan doden. Een team wetenschappers analyseerde het effect van acht in de handel verkrijgbare mondspoelingen op het SARS-CoV-2 coronavirus onder laboratorium condities.

Daartoe werden drie verschillende SARS-CoV-2 isolaten gemengd met een nabootsing van neusafscheidingen en gedurende 30 seconden met mondspoeling behandeld. Het resultaat toonde aan dat verschillende SARS-CoV-2 stammen zeer gevoelig bleken te zijn voor de verschillende mondspoelingen (2).

Er moeten echter nog klinische proeven gedaan worden om de virucidale eigenschappen van mondspoeling in vivo te bepalen.

Bacteriedodend

Mondspoelingen kunnen ook het vermogen hebben om verschillende bacteriestammen te doden. Dit effect heet bacteriedodend.

Het mondwater kan zo vreemde, schadelijke bacteriën onderscheiden van onze eigen bacteriële flora, zodat belangrijke bacteriën voor onze gezondheid en mondhygiëne bewaard blijven (3).

Ontstekingsremmend

Daarnaast kunnen mondspoelingen ook ontstekingen verlichten en voorkomen. Dit ontstekingsremmende effect gaat hand in hand met de virucidale en bacteriedodende eigenschappen van mondspoelmiddel (4).

Ontstekingsremmers worden ook wel antiphlogistica of ontstekingsremmers genoemd.

Virussen en bacteriën zijn vaak de oorzaak van ontstekingen (5).

Tandplakbescherming

Mondwater zou ook een beschermende werking tegen tandplak hebben. Als zogenaamde bescherming tegen tandplak kan het ernstiger problemen in de mondholte voorkomen.

Profylaxe kan enerzijds door bacteriën te doden en anderzijds door het tandglazuur te remineraliseren, wat onder andere gebeurt door het fluoridegehalte in mondspoeling (6).

Gingivitis en parodontitis voorkomen

Dankzij de bacteriedodende en ontstekingsremmende werking van mondspoelingen, kunnen ze specifiek beschermen tegen gingivitis en parodontitis. Gingivitis is een ontsteking van het marginale tandvlees (gingiva), die in de meeste gevallen veroorzaakt wordt door bacteriën en de voorbode is van parodontitis (7).

Bij parodontitis, ook parodontose genoemd, breidt de ontsteking zich uit naar de weefsels en botten die de tanden omgeven en stabiliseren. Het hele tandbed (parodontium) is dus aangetast. De ontsteking blijft vaak onopgemerkt en kan leiden tot loszittende en, in het ergste geval, verlies van tanden (8).

Welke bijwerkingen kan mondwater hebben?

Zoals we allemaal weten zijn er twee kanten aan elke munt. Hoewel mondspoeling veel positieve effecten kan hebben, kunnen mogelijke bijwerkingen en risico’s niet worden uitgesloten.

  • Verhoogd kankerrisico: Uit een onderzoek onder 866 kankerpatiënten en 1249 controle deelnemers werd een verband gevonden tussen regelmatig gebruik van mondspoelingen en verhoogd kankerrisico. Hoe intensiever het mondspoelmiddelgebruik, hoe groter het risico. In veel van de gevallen met verhoogd kankerrisico werd echter ook tabaks- en alcoholgebruik geregistreerd, wat het resultaat beïnvloed kan hebben (9). Een kwantitatieve meta-analyse over dit onderwerp toonde bijvoorbeeld ook geen statistisch significant verband aan tussen mondspoelmiddelgebruik en kankerrisico (10).
  • Verkleuring van de tanden: Mondwater kan in sommige gevallen ook leiden tot ontsierende tandverkleuringen. Gezonde tanden hebben van nature een licht gelige tint door sterk glazuur. Tandverkleuringen hebben een donkerder tint en kunnen onregelmatig op de tanden verschijnen. Chloorhexidine wordt in de meeste studies over tandverkleuring voorgesteld als de verantwoordelijke stof (11).
  • Tandfluorose: Omdat veel mondspoelingen fluoride bevatten, kan er een risico zijn op tandfluorose. Tandfluorose manifesteert zich als witte verkleuringen aan het oppervlak van het tandglazuur en wordt veroorzaakt door overmatige fluoride inname. Dit neveneffect is meestal alleen een visueel probleem, maar in het ergste geval kan het ook leiden tot een verlies van de tandsubstantie (12).
  • Beschadiging van het mondslijmvlies: Een andere bijwerking van mondspoeling kan een beschadigd slijmvlies in de mondholte zijn. De statistische correlatie tussen het gebruik van mondspoelingen en een beschadigd mondslijmvlies is vrij gering. Vooral het ingrediënt natrium is in dit verband vaak genoemd(13).
  • Verminderde smaak gewaarwording: Mondspoelingen kunnen ook de smaakzin veranderen of verstoren. Dit effect kon klinisch bevestigd worden, ook al meldde slechts een klein deel van de proefpersonen deze bijwerking. De stof chloorhexidine werd vooral in verband gebracht met een verminderde smaakwaarneming (14).

Mundwasser

Gezonde en natuurlijke tanden hebben een licht gelige verkleuring als gevolg van het glazuur. Helderwitte tanden zijn dus geen aanwijzing voor een gezond gebit. (Image source: Rudi Fargo / unsplash)

De bijwerkingen van mondspoelingen komen meestal niet vaak voor. Sommige ervan zijn wetenschappelijk en klinisch bewezen, maar zoals bij elk ander onderwerp kunnen er ook studies gevonden worden die het tegendeel bewijzen.

Welke soorten mondwater zijn er?

Als je overweegt mondwater te kopen, zul je veel verschillende soorten tegenkomen. In het algemeen zijn er echter drie verschillende soorten mondspoeling waaruit je kunt kiezen. Er is de kant-en-klare oplossing, concentraat en mondspoeling in tabletvorm.

Art Beschrijving
Kant-en-klare oplossing Mondwater als kant-en-klare oplossing is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om te gebruiken. Het mondspoelmiddel is al correct gedoseerd, dus je hoeft verder niets met de oplossing te doen. In veel gevallen dient het deksel van de kant-en-klare oplossing zelfs als maatbeker voor de aanbevolen hoeveelheid.
Concentrate Dit type mondspoeling is geconcentreerder dan de kant-en-klare oplossing, dus je moet het voor gebruik nog steeds in water verdunnen. De meeste fabrikanten bevelen ongeveer drie tot vijf druppels aan voor een halfvol glas water. Je kunt het aantal druppels echter gemakkelijk aanpassen aan je individuele smaak.
tabletten Een nieuwere uitvinding zijn tabletten die je in water oplost om je mondwater te maken. De tabletten zijn al zo gedoseerd dat één tablet opgelost in ongeveer 20 milliliter water voldoende is voor een mondspoeling. Dit alternatief kan in veel gevallen praktischer zijn dan vloeibare mondspoelingen. Waarschuwing: Mondspoeltabletten worden ook gemakkelijk verward met kauwtabletten. Lees dus altijd zorgvuldig de informatie op de verpakking.

Je moet op basis van je voorkeuren beslissen welk soort mondwater voor jou geschikt is. Kant-en-klaar mondwater is praktisch als je ’s morgens niet veel tijd hebt, bijvoorbeeld.

Een voordeel van het concentraat is dat het per stuk gedoseerd kan worden, zodat je zelf de concentratie van het mondspoelmiddel kunt bepalen. Mondspoeltabletten zijn ideaal voor op reis, want je hoeft niet een hele fles in te pakken, alleen de hoeveelheid tabletten die je nodig hebt.

Hoe vaak moet ik mondwater gebruiken?

De meeste fabrikanten adviseren mondspoelingen op te nemen in je dagelijkse gebits- en mondverzorgingsroutine. In veel gevallen is het zelfs aan te bevelen tweemaal per dag mondwater te gebruiken na het tandenpoetsen.

Je moet hier wel voorzichtig zijn, want niet alle mondspoelingen zijn hetzelfde. De oplossingen kunnen verschillende stoffen bevatten met verschillende concentraties. Daarom moet je altijd eerst de ingrediënten controleren.

Mundwasser

Sommige ingrediënten in mondspoelingen kunnen in hoge concentraties een uiterst sterk effect hebben. Je moet hier rekening mee houden bij je beslissing over de duur en de frequentie van het gebruik. (Image source: Mudassar Iqbal / pixabay)

Mondspoelingen met een hoge concentratie chloorhexidine of alcohol, bijvoorbeeld, kunnen een zeer sterk effect hebben. Bij langdurig gebruik zijn bijwerkingen zoals verkleuring van de tanden of beschadigd mondslijmvlies dus heel goed mogelijk als het mondspoelmiddel vaak gebruikt wordt.

Wat kost mondwater?

De prijs van mondspoeling varieert naargelang de soort mondspoeling die je koopt. De kosten kunnen ook van fabrikant tot fabrikant verschillen. In de tabel hieronder hebben we de geschatte prijs per liter of per kilo van de verschillende soorten mondspoeling opgesomd.

Type Prijsklasse
Kant-en-klare oplossing Ongeveer 4 tot 20 euro per liter
Concentraat Ongeveer 30 tot 90 euro per liter
Tabletten Ongeveer 50 tot 130 euro per kilo

Op het eerste gezicht lijken mondspoelconcentraat en -tabletten super duur. Maar schijn bedriegt, want bij beide varianten hoef je maar een heel klein beetje van het product te gebruiken voor een mondspoeling. Met het concentraat zijn een paar druppels al genoeg en een tablet weegt meestal maar zo’n twee tot drie gram.

Wat zijn de alternatieven voor mondwater?

Als je om verschillende redenen niet overtuigd bent van mondwater en nogal afkerig bent van het gebruik ervan, zijn er enkele alternatieven waartoe je je kunt wenden voor je gebit en mondhygiëne. We hebben deze opties voor je samengevat in de onderstaande tabel.

Alternatief Beschrijving
Grondig poetsen Regelmatig en grondig poetsen is natuurlijk de basisbouwsteen van een goede tand- en mondverzorging. Als je je tanden heel consciëntieus poetst en ervoor zorgt dat je elke tand en elk hoekje en gaatje te pakken krijgt, geef je ongewenste bacteriën bijna geen kans om in je mond te overleven.
Interdentale ragers en tandzijde Maar als je toch een paar voedseldeeltjes tussen je tanden hebt zitten en die niet met je tandenborstel kunt verwijderen, zijn interdentale ragers en tandzijde een ideale aanvulling. Met deze hulpmiddelen kun je je interdentale ruimten gemakkelijk en voorzichtig reinigen.
Professionele gebitsreiniging Je kunt niet fout gaan met een professionele gebitsreiniging. Je gebit wordt optimaal gereinigd door een specialist en krijgt ook een profylaxe. Je moet je gebit ongeveer twee keer per jaar professioneel laten reinigen. Sommige ziektekostenverzekeraars dekken zelfs een deel van de kosten.
DIY Mondspoeling Je kunt ook gemakkelijk je eigen mondspoeling maken van natuurlijke ingrediënten. Je kunt bijvoorbeeld kamille, zuring, tijm, ribkruid of salie gebruiken. Je kunt zelfs kant-en-klare extracten van deze planten kopen. Voor een DIY mondspoeling hoef je alleen maar de plant(extracten) op te lossen in lauw water.
Gezonde voeding Een gezonde en voedzame voeding kan ook een cruciale rol spelen. Voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, gember, broccoli, tomaten en chilipeper versterken je immuunsysteem en beschermen je hele lichaam tegen ontstekingen. Natuurlijk hoort daar ook bij dat je je mondflora versterkt, zodat je minder vatbaar bent voor infecties en ziekten.

Regelmatige en grondige tand- en mondverzorging is heel belangrijk. Als je het goed doet, zou je geen problemen met je tanden of tandvlees moeten hebben.

Regelmatige bezoeken aan de tandarts zijn echter essentieel. Mondwater kan verschillende ziekten voorkomen en ook de symptomen verlichten, maar het is niet bedoeld om ernstige mondziekten te bestrijden.

Beeldbron: Yastremska/ 123rf.com

Referenties (14)

1. Hellwege K. Die Praxis der zahnmedizinischen Prophylaxe: ein Leitfaden für die Individualprophylaxe, Gruppenprophylaxe und initiale Parodontaltherapie. Georg Thieme Verlag, Stuttgart. 2003;6:141-142.
Bron

2. Meister T, Brüggemann Y, Todt D, Conzelmann C, Müller J, Groß R, Münch J, Krawczyk A, Steinmann J, Steinmann J, Pfaender S, Steinmann E. Virucidal Efficacy of Different Oral Rinses Against Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2. The Journal of Infectious Diseases. 2020;222(8):1289–1292. doi:10.1093/infdis/jiaa471.
Bron

3. Steinberg D, Hirschfeld Z, Tayeb I, Ben-Yosef S, David A, Friedman M. The effect of parabens in a mouthwash and incorporated into a sustained release varnish on salivary bacteria. Journal of Dentistry. 1999;27(2):101-106. doi:10.1016/S0300-5712(98)00040-2.
Bron

4. Limsitthichaikoon S. Efficacy of Anthocyanin Mouthrinse for Oral Anti-inflammation From Orthodontic Treatment. Khon Kaen University. 2015. ClinicalTrials.gov Identifier: NCT02536781.
Bron

5. Naji M. A Clinical Trial to Test the Effect of Marketed Mouth Rinses on Decreasing Plaque and Gum Inflammation. All Sum Research Center Ltd. 2015. ClinicalTrials.gov Identifier: NCT02233998.
Bron

6. Ayad F. Clinical Study Comparing Dental Plaque and Gingivitis Reduction After Using One of Three Oral Hygiene Multi-component Regimens (Using of a Manual Toothbrush, a Toothpaste and a Mouthwash). 2015. ClinicalTrials.gov Identifier: NCT02366689.
Bron

7. Lynch M. A Four-Week Study to Measure the Effectiveness of an Experimental Mouthwash Used After Teeth Cleaning. 2011. ClinicalTrials.gov Identifier: NCT01462110.
Bron

8. Gkatzonis A. Effectiveness of Three Different Mouthrinses in Dental Plaque Control and Early Wound Healing. National and Kapodistrian University of Athens. 2017. ClinicalTrials.gov Identifier: NCT03119831.
Bron

9. Winn DM, Blot WJ, McLaughlin JK, et al. Mouthwash use and oral conditions in the risk of oral and pharyngeal cancer. Cancer Res. 1991;51(11):3044-3047.
Bron

10. Gandini S, Negri E, Boffetta P, La Vecchia C, Boyle P. Mouthwash and oral cancer risk quantitative meta-analysis of epidemiologic studies. Ann Agric Environ Med. 2012;19(2):173-180.
Bron

11. Karpiński TM, Szkaradkiewicz AK. Chlorhexidine--pharmaco-biological activity and application. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015;19(7):1321-1326.
Bron

12. Buzalaf MAR, Pessan JP, Honório HM, Ten Cate JM. Mechanisms of action of fluoride for caries control. Monogr Oral Sci. 2011;22:97-114. doi:10.1159/000325151
Bron

13. Pérez-López D, Varela-Centelles P, García-Pola MJ, Castelo-Baz P, García-Caballero L, Seoane-Romero JM. Oral mucosal peeling related to dentifrices and mouthwashes: A systematic review. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2019;24(4):452-460. doi:10.4317/medoral.22939.
Bron

14. Richards D. Chlorhexidine mouthwash plaque levels and gingival health. Evid Based Dent. 2017;18(2):37-38. doi:10.1038/sj.ebd.6401232.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Buchsektion
Hellwege K. Die Praxis der zahnmedizinischen Prophylaxe: ein Leitfaden für die Individualprophylaxe, Gruppenprophylaxe und initiale Parodontaltherapie. Georg Thieme Verlag, Stuttgart. 2003;6:141-142.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Meister T, Brüggemann Y, Todt D, Conzelmann C, Müller J, Groß R, Münch J, Krawczyk A, Steinmann J, Steinmann J, Pfaender S, Steinmann E. Virucidal Efficacy of Different Oral Rinses Against Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2. The Journal of Infectious Diseases. 2020;222(8):1289–1292. doi:10.1093/infdis/jiaa471.
Ga naar bron
Klinische Studie
Steinberg D, Hirschfeld Z, Tayeb I, Ben-Yosef S, David A, Friedman M. The effect of parabens in a mouthwash and incorporated into a sustained release varnish on salivary bacteria. Journal of Dentistry. 1999;27(2):101-106. doi:10.1016/S0300-5712(98)00040-2.
Ga naar bron
Klinische Studie
Limsitthichaikoon S. Efficacy of Anthocyanin Mouthrinse for Oral Anti-inflammation From Orthodontic Treatment. Khon Kaen University. 2015. ClinicalTrials.gov Identifier: NCT02536781.
Ga naar bron
Klinische Studie
Naji M. A Clinical Trial to Test the Effect of Marketed Mouth Rinses on Decreasing Plaque and Gum Inflammation. All Sum Research Center Ltd. 2015. ClinicalTrials.gov Identifier: NCT02233998.
Ga naar bron
Klinische Studie
Ayad F. Clinical Study Comparing Dental Plaque and Gingivitis Reduction After Using One of Three Oral Hygiene Multi-component Regimens (Using of a Manual Toothbrush, a Toothpaste and a Mouthwash). 2015. ClinicalTrials.gov Identifier: NCT02366689.
Ga naar bron
Klinische Studie
Lynch M. A Four-Week Study to Measure the Effectiveness of an Experimental Mouthwash Used After Teeth Cleaning. 2011. ClinicalTrials.gov Identifier: NCT01462110.
Ga naar bron
Klinische Studie
Gkatzonis A. Effectiveness of Three Different Mouthrinses in Dental Plaque Control and Early Wound Healing. National and Kapodistrian University of Athens. 2017. ClinicalTrials.gov Identifier: NCT03119831.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Umfrage
Winn DM, Blot WJ, McLaughlin JK, et al. Mouthwash use and oral conditions in the risk of oral and pharyngeal cancer. Cancer Res. 1991;51(11):3044-3047.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Gandini S, Negri E, Boffetta P, La Vecchia C, Boyle P. Mouthwash and oral cancer risk quantitative meta-analysis of epidemiologic studies. Ann Agric Environ Med. 2012;19(2):173-180.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Karpiński TM, Szkaradkiewicz AK. Chlorhexidine--pharmaco-biological activity and application. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015;19(7):1321-1326.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Buzalaf MAR, Pessan JP, Honório HM, Ten Cate JM. Mechanisms of action of fluoride for caries control. Monogr Oral Sci. 2011;22:97-114. doi:10.1159/000325151
Ga naar bron
Wissenschaftliche Untersuchung
Pérez-López D, Varela-Centelles P, García-Pola MJ, Castelo-Baz P, García-Caballero L, Seoane-Romero JM. Oral mucosal peeling related to dentifrices and mouthwashes: A systematic review. Med Oral Patol Oral Cir Bucal. 2019;24(4):452-460. doi:10.4317/medoral.22939.
Ga naar bron
Klinische Studie
Richards D. Chlorhexidine mouthwash plaque levels and gingival health. Evid Based Dent. 2017;18(2):37-38. doi:10.1038/sj.ebd.6401232.
Ga naar bron
Recensies