Laatst bijgewerkt: 24-09-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

29Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Als je nog nooit van molybdeen of molybdeenproducten gehoord hebt, ben je hier aan het juiste adres. We leggen precies uit hoe molybdeen werkt, waar je het voor kunt gebruiken en in welke vormen je het kunt innemen.

Deze gids beantwoordt al je vragen over molybdeen als voedingssupplement, zodat je het juiste molybdeenproduct voor je kunt vinden. We zijn blij met je belangstelling voor onze molybdeentest & gids 2022 en hopen dat je het met plezier leest.

Je leert veel nuttige informatie over het gebruik van voedingssupplementen en hoe ze werken, en je krijgt tips om zelf een geschikt product te kopen.

Belangrijk om te weten

 • Molybdeen is een chemisch element en is een van de essentiële, vitale sporenelementen die ons lichaam nodig heeft. Het is al in kleine hoeveelheden aanwezig in veel voedingsmiddelen en ook in water en ondersteunt de natuurlijke stofwisseling, vooral bij de vorming van bepaalde enzymen.
 • Molybdeen is verkrijgbaar in tablet-, capsule- of druppelvorm. Terwijl druppels meestal additieven bevatten die de absorptie bevorderen, zijn tabletten bijzonder lang houdbaar en worden ze in grote verpakkingen aangeboden.
 • Er zijn zelfs veganistische, glutenvrije en GMO-vrije molybdeen varianten. Hier is vooral de kwaliteit en de certificering door de fabrikant en onafhankelijke laboratoria van belang. Let daarom vóór je iets koopt goed op de afzonderlijke ingrediënten en certificaten en vraag het zo nodig rechtstreeks aan de fabrikant.

Beste Molybdeen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor molybdeen

Voor je molybdeen producten koopt, moet je de volgende criteria in overweging nemen:

Als je deze criteria volgt, krijg je een veilig, hoogwaardig product voor een redelijke prijs en geef je je lichaam het juiste voedingssupplement dat het nodig heeft.

Let vooral op de certificaten en herkomst van de producten en zoek voor gebruik uit wat de juiste dosering voor je moet zijn.

Dosering

De dosering is bijzonder belangrijk om schade aan de gezondheid door overdosering te voorkomen. Let daarom altijd op de aanwijzingen van de fabrikant en raadpleeg zo nodig een arts om te weten te komen wat de juiste dosering voor je is.

In het algemeen kan echter gezegd worden dat de rijkere producten die in Duitsland geproduceerd worden hoger in het prijssegment liggen.

De dosering wordt gegeven per druppel, tablet of capsule.

De gebruikelijke dosering is 1 druppel = 10 µg of 1 tablet = 100 µg. Als je het over hooggedoseerde producten hebt, begin je bij 150 µg per eenheid. Je moet op de juiste dosering letten en je lichaam niet permanent voedingssupplementen geven, maar je toevlucht nemen tot natuurlijke middelen (1).

Doseringsvorm

Molybdeen wordt aangeboden in tabletten, capsules of druppels. Welke variant men kiest is een kwestie van smaak en heeft geen invloed op het effect. Molybdeendruppels bevatten echter vaak andere stoffen die de opname van molybdeen bevorderen, zoals oliën of vetten.

Hier vind je vaak een mix waarin naast molybdeen ook andere elementen aan het voedingssupplement worden toegevoegd. In termen van prijs zijn molybdeendruppels het duurst, omdat ze geconcentreerder kunnen zijn en additieven bevatten die de opnamecapaciteit van het lichaam verhogen.

Hier moet speciale aandacht besteed worden aan verdraagbaarheid en dosering om bijwerkingen te vermijden. Tabletten hebben het voordeel dat ze in grote hoeveelheden worden aangeboden en dus lang meegaan.

Kwaliteit

Verschillen in kwaliteit zie je meestal in de prijs. Duitse fabrikanten produceren volgens Duitse normen en moeten hun productpartijen voortdurend door een laboratorium laten controleren. Dit geeft de klant een veilig gevoel en de klantenservice is in Duitsland onovertroffen.

Over het algemeen moet je voor je iets koopt de certificaten van het product en de fabrikant bekijken, vooral als een product verondersteld wordt veganistisch en zonder kunstmatige toevoegingen te zijn. Er zijn enkele verschillen naargelang het land van fabricage.

Additieven

Molybdeen wordt niet alleen in zuivere vorm aangeboden, maar ook gemengd met andere stoffen in een zogenaamd mengsel. Dit zijn meestal oliën of vetten die de opname van molybdeen in het lichaam ondersteunen of het product een andere, beter verdraagbare smaak geven.

Wie het graag zonder toevoegingen heeft, moet zoeken naar glutenvrije, veganistische, lactosevrije certificeringen en de toevoeging “zonder genetische manipulatie”.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het altijd de moeite waard de ingrediënten op de achterkant van het product te bekijken.

Herkomst

De herkomst van het product en zijn ingrediënten is vooral belangrijk als je een goede kwaliteit en hoogwaardige verwerking van de grondstoffen verwacht. Volgens de EU-wetgeving zijn fabrikanten verplicht gedetailleerde informatie te geven over de gebruikte grondstoffen en moeten ze een bepaalde kwaliteitsnorm en zuiverheidsketen in het fabricageproces bewijzen.

Dit gebeurt door voortdurende, onafhankelijke laboratoriumtests en helpt de klanten een zuiver product als voedingssupplement voor hun lichaam te krijgen zonder bang te hoeven zijn voor negatieve bijwerkingen.

Gids: Veelgestelde vragen over molybdeen in detail beantwoord

In het volgende hebben we alle belangrijke informatie over molybdeen en het gebruik ervan als voedingssupplement samengevat, rekening houdend met wetenschappelijke studies, en de meest gestelde vragen erover beantwoord.

Wat is molybdeen en hoe werkt het?

Molybdeen is een essentieel sporenelement dat tot de groep van zware metalen behoort en van vitaal belang is voor ons lichaam. We kunnen het niet zelf produceren, maar moeten het met ons voedsel binnenkrijgen.

Het is betrokken bij het stofwisselingsproces, dient om energie te produceren en ondersteunt vooral de vorming van het enzym xanthine dehydrogenase, dat de productie van urinezuur mogelijk maakt (2).

Molybdeen is belangrijk voor onze algemene gezondheid en vooral voor onze stofwisseling. (Image source: unsplash / Fernando Brasil)

Dit is niet alleen verantwoordelijk voor onze stofwisseling, maar ook voor de algemene gezondheid van ons lichaam. Men kan dus zeggen dat een evenwichtige molybdeenbalans absoluut noodzakelijk is voor een algeheel gezond lichaam (3).

Molybdeen als mogelijk middel tegen Alzheimer

Een onderzoek naar de werking van molybdeen als middel tegen Alzheimer toonde aan dat molybdeen de oxidatieve stress kan verminderen die bij Alzheimer patiënten optreedt. Dit effect maakt molybdeen tot een baken van hoop in het onderzoek naar Alzheimer (4).

Molybdeen voor cariës

Molybdeen ondersteunt de lichaamseigen opslag van fluoride, dat de tandstructuur versterkt en geacht wordt tegen cariës te beschermen. Daarbij hoopt zich molybdeen in de vorm van apatiet microkristallen op in de botten en de tanden, wat leidt tot een omgeving die vreemd is aan cariës en fluroide in de hand werkt.

Het remt bovendien de groei van bacteriën en heeft ook een antibacteriële werking binnen het immuunsysteem (5).

Molybdeen bij bacteriële infecties

Door zijn antibacteriële eigenschappen kan molybdeen een ondersteunende werking hebben, niet alleen in de mond tegen cariës, maar ook bij bacteriële infecties. De antibacteriële eigenschappen van molybdeen werden voor het eerst aangetoond in studies (6).

Wanneer en voor wie is het nuttig molybdeen in te nemen?

De dagelijkse inname van molybdeenproducten kan onder bepaalde omstandigheden nuttig zijn. Vooral als er door gezondheidsfactoren een onveranderd tekort aan molybdeen in het lichaam is, moet er iets aan gedaan worden. De volgende situaties zijn denkbaar

 • in het geval van eenzijdige, onnatuurlijke voeding
 • inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn
 • koper tekort
 • hoge urinezuurspiegels

Een gezond mens is niet afhankelijk van de extra supplementatie van molybdeenproducten. Een preventieve werking kon tot nu toe niet bewezen worden. (7) .

Welke bijwerkingen kunnen optreden met molybdeen?

In het algemeen treden bij normaal gebruik van molybdeen vrijwel geen bijwerkingen op. Studies in een voortplantingskliniek toonden echter aan dat overmatig gebruik van molybdeen bij mannen kan leiden tot verminderd aantal zaadcellen en een lagere voortplantingskwaliteit. (8) .

Bijwerkingen kunnen mild of ernstig zijn. In elk geval moet een arts geraadpleegd worden. (Image source: Białasiewicz / 123rf)

Bekende bijwerkingen van een molybdeen overdosis zijn diarree, bloedarmoede, een hoge urinezuurconcentratie en zelfs gewrichtspijn en jicht (10).

Hoe kan ik een molybdeentekort herkennen?

Normaal komt een molybdeentekort helemaal niet voor bij gezonde mensen met een evenwichtige voeding. Als er echter stofwisselingsstoornissen optreden die de vorming van door het lichaam geproduceerde molybdeen-afhankelijke enzymen verstoren, dan kan er een ernstig molybdeentekort ontstaan. De symptomen kunnen als volgt zijn

 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Verwarring en duizeligheid
 • Hartkloppingen

Wie echter let op een evenwichtige en gezonde voeding en de maximaal aanbevolen dosis niet overschrijdt bij het innemen van supplementen met molybdeen, heeft meer kans geen bijwerkingen van molybdeen te ondervinden. (9)

Wat zijn de verschillende soorten molybdeenproducten?

Molybdeen is er in veel verschillende soorten. De meest populaire manier om het in te nemen is waarschijnlijk in tabletvorm. Ze zijn gemakkelijk te bewaren en lang houdbaar.

Als je molybdeen aan andere voedingsmiddelen of dranken wilt toevoegen, kun je molybdeendruppels gebruiken, want die zijn gemakkelijk oplosbaar in water. Capsules daarentegen zijn niet naar ieders smaak en zijn daarom minder populair.

Een goede opslag van supplementen zoals molybdeen is van cruciaal belang voor een langdurige hoge kwaliteit en zuiverheid. (Image source: Piyaprakongsri / 123rf)

Hooggedoseerd molybdeen vind je zowel in tabletten als in druppelvorm. Wat hier belangrijk is, is de precieze dosering, die met een arts besproken moet worden alvorens het product in te nemen.

Type Beschrijving
Molybdeentabletten Ze bevatten molybdeen geëxtraheerd uit natriummolybdaat en hebben een lange houdbaarheid en zijn verkrijgbaar in grootverpakkingen.
Molybdeencapsules Capsules moeten voor een maaltijd met wat vloeistof worden ingenomen. Ze hebben meestal een houdbaarheid van maximaal 12 maanden.
Molybdeendruppels Er zijn hier serieuze prijsverschillen. Druppels kunnen andere additieven bevatten, wat de prijs beïnvloedt. Let ook op de aangegeven concentratie per druppel.
Hooggedoseerd molybdeen Hier wordt meestal een dosering van 150 µg gegeven. Wat de prijs betreft, is het aanzienlijk duurder dan andere varianten, afhankelijk van de dosering en de zuiverheid.

Capsules moeten worden ta Zo kun je er lang van genieten en loop je niet het risico de zuiverheid van het product en je lichaam aan te tasten.

Wat is de optimale dosering van molybdeen?

De door de Europese Unie aanbevolen dagelijkse hoeveelheid molybdeen is 50 µg. Dit geldt voor volwassen vrouwen en mannen, en ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Uit studies blijkt dat een maximale hoeveelheid van tot 600 µg als veilig wordt beschouwd (10). In

het algemeen echter is een bezoek aan de dokter voor een medisch onderzoek naar een mogelijk molybdeentekort altijd aan te raden voordat je voedingssupplementen gaat gebruiken.

Welke alternatieven zijn er voor molybdeenproducten?

Als je voedingssupplementen wilt vermijden, maar toch altijd je molybdeen huishouding wilt regelen, kun je dat doen door natuurlijke voedingsmiddelen te eten die een aanzienlijke hoeveelheid molybdeen bevatten. Hier is een lijst van voedingsmiddelen die molybdeen bevatten en hun concentratie per 100 gram

 • Boekweit: 490 µg
 • Varkenslever: 220 µg
 • Rode kool: 120 µg
 • Bruine rijst: 80 µg
 • Erwten: 70 µg
 • Aardappelen: 60 µg
 • Spinazie: 50 µg
 • Kippenei: 14 µg

Zoals je ziet zijn er ook natuurlijke alternatieven om de molybdeenbalans van je lichaam te ondersteunen. Pas alleen altijd op dat je niet te eenzijdig eet, want dat kan tot andere tekorten in het lichaam leiden (11).

Beeldbron: Maslak / 123rf

Referenties (11)

1. Barceloux DG. Molybdenum. J Toxicol Clin Toxicol. 1999;37(2):231-7. doi: 10.1081/clt-100102422. Erratum in: J Toxicol Clin Toxicol 2000;38(7):813. PMID: 10382558.
Bron

2. Hille, R., Nishino, T., & Bittner, F. (2011). Molybdenum enzymes in higher organisms. Coordination chemistry reviews, 255(9-10), 1179–1205. https://doi.org/10.1016/j.ccr.2010.11.034
Bron

3. Novotny JA, Peterson CA. Molybdenum. Adv Nutr. 2018 May 1;9(3):272-273. doi: 10.1093/advances/nmx001. PMID: 29767695; PMCID: PMC5952949.
Bron

4. Han Q, Cai S, Yang L, Wang X, Qi C, Yang R, Wang C. Molybdenum Disulfide Nanoparticles as Multifunctional Inhibitors against Alzheimer's Disease. ACS Appl Mater Interfaces. 2017 Jun 28;9(25):21116-21123. doi: 10.1021/acsami.7b03816. Epub 2017 Jun 14. PMID: 28613069.
Bron

5. The impact of nutrition and diet on oral health / volume editors, F. Vida Zohoori, Ralph M. Duckworth. Monographs in oral science; vol. 28 ISSN 0077-0892 Zohoori, F Vida, editor Duckworth, Ralph M, editor Basel ; New York : Karger, [2020]
Bron

6. Lopes E, Piçarra S, Almeida PL, de Lencastre H, Aires-de-Sousa M. Bactericidal efficacy of molybdenum oxide nanoparticles against antimicrobial-resistant pathogens. J Med Microbiol. 2018 Aug;67(8):1042-1046. doi: 10.1099/jmm.0.000789. Epub 2018 Jun 25. PMID: 29939129.
Bron

7. Barceloux DG. Molybdenum. J Toxicol Clin Toxicol. 1999;37(2):231-7. doi: 10.1081/clt-100102422. Erratum in: J Toxicol Clin Toxicol 2000;38(7):813. PMID: 10382558.
Bron

8. Meeker, J. D., Rossano, M. G., Protas, B., Diamond, M. P., Puscheck, E., Daly, D., Paneth, N., & Wirth, J. J. (2008). Cadmium, lead, and other metals in relation to semen quality: human evidence for molybdenum as a male reproductive toxicant. Environmental health perspectives, 116(11), 1473–1479. https://doi.org/10.1289/ehp.11490
Bron

9. Bundesinstitut für Risikobewertung: Domke A, Großklaus R, Niemann B, Przyrembel H, Richter K, Schmidt E, Weißenborn A, Wörner B, Ziegenhagen R (Hrsg.) Verwendung von Mineralstoffen in Lebensmitteln – Toxikologische und ernährungsphysiologische Aspekte, Teil 2, BfR-Hausdruckerei Dahlem, 2004
Bron

10. Scientific Committee on Food (SCF) and Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) of EFSA, Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins and Minerals, European Food Safety Authority 2006, ISBN: 92-9199-014-0
Bron

11. Sardesai VM. Molybdenum: an essential trace element. Nutr Clin Pract. 1993 Dec;8(6):277-81. doi: 10.1177/0115426593008006277. PMID: 8302261.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftlicher Artikel
Barceloux DG. Molybdenum. J Toxicol Clin Toxicol. 1999;37(2):231-7. doi: 10.1081/clt-100102422. Erratum in: J Toxicol Clin Toxicol 2000;38(7):813. PMID: 10382558.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Hille, R., Nishino, T., & Bittner, F. (2011). Molybdenum enzymes in higher organisms. Coordination chemistry reviews, 255(9-10), 1179–1205. https://doi.org/10.1016/j.ccr.2010.11.034
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Novotny JA, Peterson CA. Molybdenum. Adv Nutr. 2018 May 1;9(3):272-273. doi: 10.1093/advances/nmx001. PMID: 29767695; PMCID: PMC5952949.
Ga naar bron
Klinische Studie
Han Q, Cai S, Yang L, Wang X, Qi C, Yang R, Wang C. Molybdenum Disulfide Nanoparticles as Multifunctional Inhibitors against Alzheimer's Disease. ACS Appl Mater Interfaces. 2017 Jun 28;9(25):21116-21123. doi: 10.1021/acsami.7b03816. Epub 2017 Jun 14. PMID: 28613069.
Ga naar bron
Fachliteratur
The impact of nutrition and diet on oral health / volume editors, F. Vida Zohoori, Ralph M. Duckworth. Monographs in oral science; vol. 28 ISSN 0077-0892 Zohoori, F Vida, editor Duckworth, Ralph M, editor Basel ; New York : Karger, [2020]
Ga naar bron
Klinische Studie
Lopes E, Piçarra S, Almeida PL, de Lencastre H, Aires-de-Sousa M. Bactericidal efficacy of molybdenum oxide nanoparticles against antimicrobial-resistant pathogens. J Med Microbiol. 2018 Aug;67(8):1042-1046. doi: 10.1099/jmm.0.000789. Epub 2018 Jun 25. PMID: 29939129.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Barceloux DG. Molybdenum. J Toxicol Clin Toxicol. 1999;37(2):231-7. doi: 10.1081/clt-100102422. Erratum in: J Toxicol Clin Toxicol 2000;38(7):813. PMID: 10382558.
Ga naar bron
Klinische Studie
Meeker, J. D., Rossano, M. G., Protas, B., Diamond, M. P., Puscheck, E., Daly, D., Paneth, N., & Wirth, J. J. (2008). Cadmium, lead, and other metals in relation to semen quality: human evidence for molybdenum as a male reproductive toxicant. Environmental health perspectives, 116(11), 1473–1479. https://doi.org/10.1289/ehp.11490
Ga naar bron
Fachliteratur
Bundesinstitut für Risikobewertung: Domke A, Großklaus R, Niemann B, Przyrembel H, Richter K, Schmidt E, Weißenborn A, Wörner B, Ziegenhagen R (Hrsg.) Verwendung von Mineralstoffen in Lebensmitteln – Toxikologische und ernährungsphysiologische Aspekte, Teil 2, BfR-Hausdruckerei Dahlem, 2004
Ga naar bron
Fachliteratur
Scientific Committee on Food (SCF) and Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) of EFSA, Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins and Minerals, European Food Safety Authority 2006, ISBN: 92-9199-014-0
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Artikel
Sardesai VM. Molybdenum: an essential trace element. Nutr Clin Pract. 1993 Dec;8(6):277-81. doi: 10.1177/0115426593008006277. PMID: 8302261.
Ga naar bron
Recensies