Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

27Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

115Verzamelde opmerkingen

Matcha is al enkele jaren een hype als een “gezond alternatief” voor koffie. Men zegt dat het helpt bij hart- en vaatziekten en zelfs tegen kanker. Maar wat zit er eigenlijk achter de Japanse term en wat maakt deze plant zo bijzonder?

In onze grote Matcha test 2023 zullen we al deze vragen beantwoorden met behulp van wetenschappelijke principes. We laten je niet alleen de positieve effecten van Matcha zien, maar wijzen je ook op mogelijke bijwerkingen. Bovendien zullen we de verschillende kwaliteitskenmerken van matcha ontcijferen en je laten zien waar je beslist op moet letten als je het koopt.

De belangrijkste feiten in het kort

 • Matcha is een gemalen groene theepoeder uit Japan. Het kost maar een paar minuten en een paar accessoires om er thee van te maken.
 • Matcha wordt vaak beschouwd als een gezonder alternatief voor koffie, vanwege het positieve effect op het concentratievermogen. Van Matcha is ook aangetoond dat het een ontspannende werking heeft. Er is echter geen afdoend bewijs dat het kanker kan voorkomen.
 • Als je matcha thee koopt, zoek dan naar hoge kwaliteit wat betreft kleur, smaak en herkomst. Minderwaardige producten zijn ook geschikt om mee te koken.

Beste Matcha: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor Matcha producten

Bij het kopen van Matcha producten kun je op verschillende aspecten letten, zoals:

Door producten te vergelijken kun je je prioriteiten in je beslissing betrekken en de juiste keuze voor je vinden. We zullen de belangrijkste criteria in het volgende uitleggen.

Smaak

De smaak van Matcha kan niet universeel beschreven worden, want er zijn zeer sterke verschillen van zoet tot wrang. Als Matcha gemaakt wordt van thee van vroegere oogsten tussen april en mei, heeft het een aromatische en intense smaak, die in het Japans umami genoemd wordt.

Umami telt als het vijfde smaakzintuig en wordt vaak omschreven als hartig of vol van smaak. Velen beschouwen dit als de “echte” matcha smaak.

Thee van latere oogsten tot september geeft een licht wrange, ietwat bittere smaak die sommige mensen onaangenaam vinden. Andere smaaknuances kunnen komen van verschillende gradaties van droging of toegevoegde smaakstoffen.

In geen geval mag je matcha naar zeewier of vis smaken, extreem bitter of anderszins onaangenaam zijn.

Dit zijn tekenen van lage kwaliteit of zelfs namaak.

Toedieningsvorm

Matcha wordt meestal aangeboden in poedervorm of als capsules. Matcha poeder kan met heet water gekookt worden om er thee van te maken en gedronken worden. Er zijn echter ook Matcha capsules op de markt die vooral bedoeld zijn om de ingrediënten op te nemen.

We zullen de twee soorten later weer oppakken en ze in detail vergelijken. Het belangrijkste is of alleen het gezondheidsbevorderende of ook het plezierige aspect van matcha belangrijk voor je is.

Kwaliteit

Zoals we gezien hebben, is smaak een van de vele kwaliteitskenmerken. Ook de kleur, geur en herkomst van de Matcha zijn belangrijke factoren. Bij Matcha poeder geldt: hoe fijner het poeder, hoe hoger de kwaliteit.

Matcha van hoge kwaliteit moet een intense tint groen hebben. Gele of grijze nuances wijzen op te weinig schaduw. Vergelijkbaar met de smaak, moet de geur niet algen- of visachtig zijn, maar licht zoet, grasachtig en fris.

Matcha van hoge kwaliteit komt vaak uit Japan.

Theekenners zijn het erover eens dat de beste matcha uit Japan komt. Intussen zijn er in China ook veel groeigebieden die goede kwaliteit leveren. Thee die geoogst wordt in de zogenaamde “first flush” tussen eind april en half mei wordt beschouwd als de oogst van de hoogste kwaliteit.

De term “ceremonie kwaliteit” wordt hiervoor vaak gebruikt. De premium kwaliteit staat een niveau lager, en de kookkwaliteit brengt de achterhoede op gang.

Verpakkingsgrootte

Door oxidatie met atmosferische zuurstof verliest Matcha snel aan kwaliteit. Daarom is het aan te bevelen een verpakking zo snel mogelijk na opening te consumeren. Je kunt de levensduur van je matcha verlengen door het in een luchtdichte verpakking in de koelkast te bewaren.

Als je Matcha voor het eerst uitprobeert en nog niet zeker weet of je de smaak lekker vindt, kun je beter een kleine verpakking kiezen. Voor intieme matcha liefhebbers die elke dag een beetje groen nodig hebben, zijn grotere hoeveelheden ook geschikt. Pas de hoeveelheid eenvoudig aan je verbruik aan.

Gids: Veelgestelde vragen over Matcha uitvoerig beantwoord

Om je uitgebreid te informeren over de werkzaamheid van Matcha en je inzicht te geven in de huidige stand van de wetenschap, hebben we alle belangrijke informatie in de volgende hoofdstukken samengevat.

Wat is matcha en hoe werkt het?

Matcha is Japans voor “gemalen thee” en verwijst naar een traditioneel groene theepoeder.

Vergeleken met andere groene theeën worden de theeplanten 3 tot 4 weken voor de oogst in de schaduw gezet met lichtdichte netten.

matcha-test

Matcha is een Japans groen theepoeder dat een hogere concentratie waardevolle aminozuren en catechinen bevat. (Image source: Matcha & CO / unsplash)

Dit leidt tot een verhoogde vorming van chlorofyl en vele andere bestanddelen in de bladeren, waaraan de verwachte effecten worden toegeschreven, zoals

 • L-theanine
 • Cafeïne
 • Catechinen, vooral epigallocatechine gallaat (EGCG)

Voor echte Matcha wordt alleen het edele bladweefsel gebruikt, steeltjes en dergelijke worden eruit gesorteerd. De thee wordt dan gestoomd, gedroogd en tot poeder vermalen. Dit proces is zeer tijdrovend, maar bewaart de waardevolle ingrediënten.

Het poeder hoeft alleen met water geïnfuseerd te worden en kan dan als thee gedronken worden.

Door de bladeren te drinken, krijgt het lichaam 100 % van de ingrediënten binnen.

Effect op gewichtsverlies

Met de hype voor matcha zijn veel gezondheidsbeloften gekomen, waaronder dat matcha zal helpen bij gewichtsverlies. Het is althans wetenschappelijk bewezen dat dagelijkse inname van groene thee, die rijk is aan catechinen zoals EGCG, lichaamsvet kan verminderen. (1)

Er zit ook 3 keer meer EGCG in matcha thee dan in groene thee. (2)

Een hoge regelmatige cafeïneconsumptie kan dit effect echter afzwakken. (3) Dus als je een intensieve koffiedrinker bent, kun je je tijdens een afslankfase met Matcha beter onthouden van een paar koppen koffie.

Effect op concentratie

Iedereen weet dat koffie een stimulerend middel is en de concentratie voor een bepaalde tijd kan verhogen. De reden hiervoor is de cafeïne die het bevat, en die ook in matcha voorkomt.

In combinatie met de L-theanine in matcha, hebben onderzoekers ontdekt dat het ook de snelheid van de prestaties kan verhogen en de gevoeligheid voor afleiding kan verminderen. (4)

Bovendien kan L-theanine het lichaam ontspannen en de door cafeïne opgewekte stress verminderen. (5) De negatieve eigenschappen van cafeïne, zoals trillen, worden zo afgeremd.

Op deze manier zorgt de combinatie voor een blijvende toename van de geheugenprestatie en houdt je geconcentreerd. Zo wordt matcha niet voor niets beschouwd als een beter alternatief voor koffie.

Effect op het cardiovasculaire systeem

Matcha kan ook een positief effect hebben op het cardiovasculaire systeem. In een langlopend onderzoek met meer dan 40.000 deelnemers werd vastgesteld dat het sterftecijfer door ziekten van het hart- en vaatstelsel daalde door de dagelijkse consumptie van 5 koppen groene thee. (6)

Bovendien leefden theedrinkers over het algemeen langer. Dit effect werd toegeschreven aan de secundaire plantaardige verbindingen, vooral EGCG.

matcha-test

Regelmatige consumptie van matcha kan een positief effect hebben op je cardiovasculaire systeem. Slechts 1 kopje per dag is genoeg om effect te hebben. (Image source: Jason Leung / unsplash)

Andere studies toonden soortgelijke resultaten, zodat zelfs één kopje groene thee per dag het risico op hartziekten kan verminderen. (7, 8)

Er is dus zeker een kans dat je je tegen hart- en vaatziekten kunt beschermen door regelmatig Matcha te drinken.

Effect op kanker

Wat is het volgende? Matcha wordt ook verondersteld kanker te genezen? Wel, zo ver willen we niet gaan, want op dit gebied zijn heel andere resultaten aan het licht gekomen. (9) Groene thee consumptie beschermt in ieder geval niet tegen sterfte door kanker. (6)

In sommige gevallen werd helemaal geen verband gevonden tussen de catechinen in groene thee en mogelijke kankerpreventie. (10)

Het is echter niet helemaal uitgesloten dat de consumptie van matcha tegen kanker kan beschermen. Er zijn aanwijzingen dat het EGCG in matcha prostaatkankercellen kan helpen bestrijden. (11)

Verder lijkt het erop dat het risico op borstkanker en darmkanker bij vrouwen verminderd wordt door het innemen van matcha. (12, 13) In celkweken werd ook waargenomen dat EGCG de migratie van bronchiale tumorcellen kan stoppen. (14)

Hoewel er nog geen sluitend bewijs is voor een effect als kankerpreventie, lijkt aan de andere kant een beetje matcha thee geen kwaad te kunnen.

Wanneer en voor wie is het nuttig om matcha in te nemen?

In principe kan iedereen matcha innemen als thee of in capsulevorm, als de gezondheids- of smaakvoordelen hem of haar aanspreken. Het wordt vaak beschouwd als een gezonder alternatief voor koffie, omdat het zowel de concentratie verhoogt als het lichaam ontspant.

Door de binding aan L-theanine komt het pas vrij in de darm en het effect treedt later op dan bij koffie, maar is langduriger.

Matcha thee wordt vaak gebruikt als wekdrank in de ochtend, maar het kan ook tussendoor gedurende de dag gebruikt worden. Als je ’s avonds gevoelig bent voor cafeïne, kun je beter een paar uur voor het naar bed gaan geen kopje drinken.

Matcha bevat veel cafeïne en kan in de overeenkomstige concentratie vergeleken worden met een espresso. Daarom is de consumptie van matcha producten niet geschikt voor kinderen.

Kunnen zwangere vrouwen Matcha nemen?

De hoeveelheid cafeïne in Matcha is ook een kritiek punt voor zwangere vrouwen. In het eerste derde deel van de zwangerschap is foliumzuur belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.

Om dit niet te belemmeren moet zo weinig mogelijk cafeïne ingenomen worden, vooral tijdens deze fase. Voor de overige stadia moet een matige consumptie van 1 tot 2 kopjes per dag niet overschreden worden.

matcha-test

Zwangere vrouwen kunnen hun consumptie van matcha beter verminderen, want het hoge cafeïnegehalte kan de ontwikkeling van het kind beïnvloeden. (Image source: Ömürden Cengiz / unsplash)

Vooral zwangere vrouwen moeten aandacht besteden aan een hoog ijzergehalte. Matcha bevat veel oxaalzuur, dat de opname van ijzer in de darm verhindert.

Daarom is het aan te bevelen minstens 1 uur te laten tussen de maaltijden en het drinken van Matcha thee.

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij Matcha?

Zoals met alles geldt ook voor matcha: het is de dosis die het verschil maakt. Te veel matcha kan tot bijwerkingen leiden, vooral door de polyfenolen en cafeïne die het bevat. Onder andere de volgende symptomen kunnen optreden

 • Misselijkheid
 • Buikpijn
 • Diarree
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid

Vaak wordt aangeraden niet meer dan 2 koppen matcha thee per dag te drinken. Meer dan 10 koppen groene thee per dag kan zelfs een toxisch effect hebben en schade aan de lever en de nieren veroorzaken. (15)

Omdat matcha een hogere concentratie kruidenbestanddelen bevat dan groene thee, moet hier van een lagere waarde worden uitgegaan.

Hoe moet Matcha gedoseerd worden?

De dosering van matcha is niet wetenschappelijk bewezen. Zoals reeds gezegd moet matcha niet te hoog gedoseerd worden, anders kunnen er gezondheidscomplicaties optreden. De meeste informatie over dosering is echter louter op ervaring gebaseerd en niet op studies.

Daarom is de volgende productaanbeveling gebaseerd op informatie van fabrikanten en ervaringsberichten:

Productsoort Consumptieaanbeveling
Matcha poeder 1 theelepel per kop thee, 2 maal daags
Matcha capsules 600 milligram per dag

Deze hoeveelheden hebben betrekking op een gemiddelde volwassene.

Welke soorten matcha zijn er?

Echte matcha is er als poeder of in capsules. Er zijn enkele Matcha theeën in theezakjes, maar die zijn een mengsel van gewone groene thee en Matcha poeder. Hieronder vind je een korte beschrijving van de twee soorten.

Art Omschrijving
Matcha poeder De poedervorm kan klassiek gemengd worden als matcha thee of op een andere manier tot voedsel verwerkt worden.
Matcha capsules Capsules bevatten dezelfde ingrediënten als het poeder en kunnen snel ingenomen worden.

In de volgende paragrafen presenteren we nu de voordelen en nadelen van matcha poeder en capsules.

Matcha poeder

De klassieke versie van matcha is en blijft het gemalen poeder. Met het poeder kun je je Matcha als thee zetten en ervan genieten, net als in het traditionele Japan.

Verder biedt de poedervorm je vele mogelijkheden voor verdere verwerking in desserts of dranken.

Je hebt echter een paar minuten tijd nodig en wat accessoires voor de theeceremonie. We zullen de precieze stappen van de ceremonie in een later deel uitleggen.

Voordelen
 • Kan als thee geïnfuseerd worden
 • Kan individueel gedoseerd worden
 • Kan in eten en drinken gebruikt worden
Nadelen
 • Poeder moet bereid worden
 • Accessoires nodig voor theeceremonie

Matcha capsules

Voor wie meer geïnteresseerd is in de waardevolle ingrediënten dan in de thee, is er Matcha in capsulevorm. In principe is dit ook poeder, maar het is voorgeportioneerd in capsules. Dit heeft als voordeel dat ze gemakkelijker en sneller in te nemen zijn.

Maar capsules zijn vaak duurder dan poeder en de coating kan van dierlijk materiaal gemaakt zijn. Vaak wordt er goedkoop groene theepoeder aan toegevoegd. Zorg er daarom voor dat het product zuiver en van hoge kwaliteit is.

Voordelen
 • Gemakkelijk en snel in te nemen
 • Gemakkelijk te vervoeren
Nadelen
 • Meestal duurder dan poeder
 • Mogelijk niet veganistisch
 • Zuiverheid kan minderwaardig zijn

Nu je uitgebreid kennis gemaakt hebt met matcha en de producten ervan, willen we je graag laten kennismaken met de bereiding van matcha thee en met andere toepassingen en alternatieven.

Hoe wordt Matcha thee bereid?

De bereiding van Matcha thee gaat heel snel en gemakkelijk. Voor de traditionele Japanse manier heb je een Matcha set nodig, bestaande uit een bamboe lepel, een bamboe garde en een Matcha kom. In het volgende hebben we de procedure stap voor stap uitgelegd.

 1. Bereiding: Verwarm de kom voor met warm water en leg er de bamboe bezem in. Hierdoor wordt de bezem zachter en gaat hij langer mee.
 2. Zeven: Doe 2 bamboe lepels of 1 theelepel matcha poeder in een zeef en doe die in de geleegde kom.
 3. Infusie: Schenk 100 ml heet water bij een temperatuur van ongeveer 80 °C. Kokend water kan waardevolle ingrediënten doden.
 4. Klop: Klop de vloeistof met de bamboe garde tot zich een dicht schuim vormt. Beweeg de garde in snelle zigzag bewegingen.

Afhankelijk van je smaak kun je de hoeveelheid Matcha poeder of water variëren. Wel moet je de accessoires na gebruik altijd met een beetje water schoonmaken.

Als je geen Matcha set hebt, kun je in plaats van de bamboelepel een gewone kom met een hoge rand en een theelepel gebruiken. Als alternatief voor de bamboegarde kun je een garde met zoveel mogelijk dunne draden gebruiken, of zelfs een melkopschuimer.

Waar kan matcha nog meer voor gebruikt worden?

Zoals reeds gezegd, kan Matcha poeder niet alleen als thee gebruikt worden. In Azië wordt Matcha vaak gebruikt als smaakmaker voor een grote verscheidenheid aan gerechten en dranken.

Matcha is vooral populair voor desserts, vanwege de minder zoete smaak en de heldergroene kleur.

matcha-test

Matcha verzacht erg zoete desserts enigszins en geeft ze een kleurrijke blikvanger. (Image source: Toa Heftiba / unsplash)

De volgende keer dat je bakt of kookt, voeg je gewoon wat matcha poeder toe en maak je je favoriete recepten helemaal zelf. Je vindt veel ideeën op internet, zoals Matcha Latte als alternatief voor koffie of Matcha Cake.

Als je veel met Matcha verwerkt, moet je producten van kookkwaliteit gebruiken. Deze zijn veel goedkoper en het kwaliteitsverschil is nauwelijks merkbaar in de eindproducten.

Welke alternatieven zijn er voor matcha?

Behalve matcha zijn er ook andere alternatieven die als stimulans kunnen dienen. Alle genoemde alternatieven hebben ook cafeïne als werkzaam bestanddeel.

Alternatieven Beschrijving
Kaffee Koffie is de klassieker onder de wakkere stimulerende middelen. Het werkt het snelst van alle cafeïne alternatieven, maar het effect houdt verhoudingsgewijs maar kort aan. Daarna kan het effect omslaan in het tegenovergestelde.
Guarana Guarana is een bes uit Zuid-Amerika die als poeder verwerkt wordt. Het cafeïne effect ontvouwt zich stukje bij beetje enkele uren na inname en houdt tot 6 uur aan. Men zegt ook dat het het lichaam ontspant.
Mate De Zuid-Amerikaanse drank mate is ook erg cafeïnehoudend. Net als bij guarana treedt het effect langzaam in, maar houdt lang aan. Bittere stoffen en vitaminen stimuleren de stofwisseling.

Welk alternatief voor jou geschikt is, hangt af van hoe snel je het cafeïne-effect wilt laten intreden. Om nog maar te zwijgen van de totaal verschillende smaken van de varianten, waarvan de keuze uiteindelijk een persoonlijke beslissing is.

Beeldbron: 123rf / 56152472

Referenties (15)

1. Nagao T, Hase T, Tokimitsu I. A green tea extract high in catechins reduces body fat and cardiovascular risks in humans. Obesity (Silver Spring). 2007 Jun;15(6):1473-83. doi: 10.1038/oby.2007.176. PMID: 17557985.
Bron

2. Weiss DJ, Anderton CR. Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. J Chromatogr A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80. doi: 10.1016/s0021-9673(03)01133-6. PMID: 14518774.
Bron

3. Hursel R, Viechtbauer W, Westerterp-Plantenga MS. The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2009 Sep;33(9):956-61. doi: 10.1038/ijo.2009.135. Epub 2009 Jul 14. PMID: 19597519.
Bron

4. Owen GN, Parnell H, De Bruin EA, Rycroft JA. The combined effects of L-theanine and caffeine on cognitive performance and mood. Nutr Neurosci. 2008 Aug;11(4):193-8. doi: 10.1179/147683008X301513. PMID: 18681988.
Bron

5. Dietz C, Dekker M. Effect of Green Tea Phytochemicals on Mood and Cognition. Curr Pharm Des. 2017;23(19):2876-2905. doi: 10.2174/1381612823666170105151800. PMID: 28056735.
Bron

6. Kuriyama S, Shimazu T, Ohmori K, Kikuchi N, Nakaya N, Nishino Y, Tsubono Y, Tsuji I. Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study. JAMA. 2006 Sep 13;296(10):1255-65. doi: 10.1001/jama.296.10.1255. PMID: 16968850.
Bron

7. Arab L, Liu W, Elashoff D. Green and black tea consumption and risk of stroke: a meta-analysis. Stroke. 2009 May;40(5):1786-92. doi: 10.1161/STROKEAHA.108.538470. Epub 2009 Feb 19. PMID: 19228856.
Bron

8. Pang J, Zhang Z, Zheng TZ, Bassig BA, Mao C, Liu X, Zhu Y, Shi K, Ge J, Yang YJ, Dejia-Huang, Bai M, Peng Y. Green tea consumption and risk of cardiovascular and ischemic related diseases: A meta-analysis. Int J Cardiol. 2016 Jan 1;202:967-74. doi: 10.1016/j.ijcard.2014.12.176. Epub 2015 Jan 4. PMID: 26318390.
Bron

9. Filippini T, Malavolti M, Borrelli F, Izzo AA, Fairweather-Tait SJ, Horneber M, Vinceti M. Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer. Cochrane Database Syst Rev. 2020 Mar 2;3(3):CD005004. doi: 10.1002/14651858.CD005004.pub3. PMID: 32118296; PMCID: PMC7059963.
Bron

10. Kumar NB, Pow-Sang J, Egan KM, Spiess PE, Dickinson S, Salup R, Helal M, McLarty J, Williams CR, Schreiber F, Parnes HL, Sebti S, Kazi A, Kang L, Quinn G, Smith T, Yue B, Diaz K, Chornokur G, Crocker T, Schell MJ. Randomized, Placebo-Controlled Trial of Green Tea Catechins for Prostate Cancer Prevention. Cancer Prev Res (Phila). 2015 Oct;8(10):879-87. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-14-0324. Epub 2015 Apr 14. PMID: 25873370; PMCID: PMC4596745.
Bron

11. Siddiqui IA, Malik A, Adhami VM, Asim M, Hafeez BB, Sarfaraz S, Mukhtar H. Green tea polyphenol EGCG sensitizes human prostate carcinoma LNCaP cells to TRAIL-mediated apoptosis and synergistically inhibits biomarkers associated with angiogenesis and metastasis. Oncogene. 2008 Mar 27;27(14):2055-63. doi: 10.1038/sj.onc.1210840. Epub 2007 Nov 12. PMID: 17998943.
Bron

12. Sun CL, Yuan JM, Koh WP, Yu MC. Green tea, black tea and breast cancer risk: a meta-analysis of epidemiological studies. Carcinogenesis. 2006 Jul;27(7):1310-5. doi: 10.1093/carcin/bgi276. Epub 2005 Nov 25. PMID: 16311246.
Bron

13. Yang G, Shu XO, Li H, Chow WH, Ji BT, Zhang X, Gao YT, Zheng W. Prospective cohort study of green tea consumption and colorectal cancer risk in women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Jun;16(6):1219-23. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-07-0097. PMID: 17548688.
Bron

14. Hazgui S, Bonnomet A, Nawrocki-Raby B, Milliot M, Terryn C, Cutrona J, Polette M, Birembaut P, Zahm JM. Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) inhibits the migratory behavior of tumor bronchial epithelial cells. Respir Res. 2008 Apr 21;9(1):33. doi: 10.1186/1465-9921-9-33. PMID: 18426555; PMCID: PMC2362119.
Bron

15. Lambert JD, Sang S, Yang CS. Possible controversy over dietary polyphenols: benefits vs risks. Chem Res Toxicol. 2007 Apr;20(4):583-5. doi: 10.1021/tx7000515. Epub 2007 Mar 16. PMID: 17362033.
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Wissenschaftliche Studie
Nagao T, Hase T, Tokimitsu I. A green tea extract high in catechins reduces body fat and cardiovascular risks in humans. Obesity (Silver Spring). 2007 Jun;15(6):1473-83. doi: 10.1038/oby.2007.176. PMID: 17557985.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Weiss DJ, Anderton CR. Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. J Chromatogr A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80. doi: 10.1016/s0021-9673(03)01133-6. PMID: 14518774.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Hursel R, Viechtbauer W, Westerterp-Plantenga MS. The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis. Int J Obes (Lond). 2009 Sep;33(9):956-61. doi: 10.1038/ijo.2009.135. Epub 2009 Jul 14. PMID: 19597519.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Studie
Owen GN, Parnell H, De Bruin EA, Rycroft JA. The combined effects of L-theanine and caffeine on cognitive performance and mood. Nutr Neurosci. 2008 Aug;11(4):193-8. doi: 10.1179/147683008X301513. PMID: 18681988.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Dietz C, Dekker M. Effect of Green Tea Phytochemicals on Mood and Cognition. Curr Pharm Des. 2017;23(19):2876-2905. doi: 10.2174/1381612823666170105151800. PMID: 28056735.
Ga naar bron
Wissenschaftlicher Studie
Kuriyama S, Shimazu T, Ohmori K, Kikuchi N, Nakaya N, Nishino Y, Tsubono Y, Tsuji I. Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study. JAMA. 2006 Sep 13;296(10):1255-65. doi: 10.1001/jama.296.10.1255. PMID: 16968850.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Arab L, Liu W, Elashoff D. Green and black tea consumption and risk of stroke: a meta-analysis. Stroke. 2009 May;40(5):1786-92. doi: 10.1161/STROKEAHA.108.538470. Epub 2009 Feb 19. PMID: 19228856.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Pang J, Zhang Z, Zheng TZ, Bassig BA, Mao C, Liu X, Zhu Y, Shi K, Ge J, Yang YJ, Dejia-Huang, Bai M, Peng Y. Green tea consumption and risk of cardiovascular and ischemic related diseases: A meta-analysis. Int J Cardiol. 2016 Jan 1;202:967-74. doi: 10.1016/j.ijcard.2014.12.176. Epub 2015 Jan 4. PMID: 26318390.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Filippini T, Malavolti M, Borrelli F, Izzo AA, Fairweather-Tait SJ, Horneber M, Vinceti M. Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer. Cochrane Database Syst Rev. 2020 Mar 2;3(3):CD005004. doi: 10.1002/14651858.CD005004.pub3. PMID: 32118296; PMCID: PMC7059963.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Kumar NB, Pow-Sang J, Egan KM, Spiess PE, Dickinson S, Salup R, Helal M, McLarty J, Williams CR, Schreiber F, Parnes HL, Sebti S, Kazi A, Kang L, Quinn G, Smith T, Yue B, Diaz K, Chornokur G, Crocker T, Schell MJ. Randomized, Placebo-Controlled Trial of Green Tea Catechins for Prostate Cancer Prevention. Cancer Prev Res (Phila). 2015 Oct;8(10):879-87. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-14-0324. Epub 2015 Apr 14. PMID: 25873370; PMCID: PMC4596745.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Siddiqui IA, Malik A, Adhami VM, Asim M, Hafeez BB, Sarfaraz S, Mukhtar H. Green tea polyphenol EGCG sensitizes human prostate carcinoma LNCaP cells to TRAIL-mediated apoptosis and synergistically inhibits biomarkers associated with angiogenesis and metastasis. Oncogene. 2008 Mar 27;27(14):2055-63. doi: 10.1038/sj.onc.1210840. Epub 2007 Nov 12. PMID: 17998943.
Ga naar bron
Wissenschaftliches Review
Sun CL, Yuan JM, Koh WP, Yu MC. Green tea, black tea and breast cancer risk: a meta-analysis of epidemiological studies. Carcinogenesis. 2006 Jul;27(7):1310-5. doi: 10.1093/carcin/bgi276. Epub 2005 Nov 25. PMID: 16311246.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Yang G, Shu XO, Li H, Chow WH, Ji BT, Zhang X, Gao YT, Zheng W. Prospective cohort study of green tea consumption and colorectal cancer risk in women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Jun;16(6):1219-23. doi: 10.1158/1055-9965.EPI-07-0097. PMID: 17548688.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Hazgui S, Bonnomet A, Nawrocki-Raby B, Milliot M, Terryn C, Cutrona J, Polette M, Birembaut P, Zahm JM. Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) inhibits the migratory behavior of tumor bronchial epithelial cells. Respir Res. 2008 Apr 21;9(1):33. doi: 10.1186/1465-9921-9-33. PMID: 18426555; PMCID: PMC2362119.
Ga naar bron
Wissenschaftliche Studie
Lambert JD, Sang S, Yang CS. Possible controversy over dietary polyphenols: benefits vs risks. Chem Res Toxicol. 2007 Apr;20(4):583-5. doi: 10.1021/tx7000515. Epub 2007 Mar 16. PMID: 17362033.
Ga naar bron
Recensies